Szenvedés vagy szenvedély? - A mosható pelenka 3. rész

A mosható pelenkák anyaga és típusai

Nem akarlak titeket fárasztani túl egyértelmű dolgokkal, de talán mégis induljunk neki az alapoktól. Minden tisztességes mosható pelenkának két funkciót kell ellátnia: fel kell szívnia a nedvességet, és benn kell tartania azt. E kettős funkció miatt két alapvető részből állnak, értelemszerűen egy nedvszívó (továbbiakban: belső) és egy nedvességzáró (továbbiakban: külső) rétegből. Ennek a két rétegnek az anyaga, kialakítása, egymáshoz való viszonya viszont nagyon-nagyon sokféle lehet, ezért is van annyi féle pelus. Először adok egy rövid áttekintést a típusokról, anyagokról, majd összevetjük őket az igényeiddel. Remélhetőleg a végén letisztul a kép.

Tartalom:

Milyen anyagokat használnak a mosható pelenkák gyártásánál?

Pamut

A pamut alapanyaga a gyapot, a növény terméséből kipattanó szálakból szövik. Sajnos a gyapot nagyon kényes növény, kártevői ellen pedig sokféle növényvédőszert alkalmaznak. A világ gyapottermelő területeinek 40-50%-án genetikailag módosított gyapotot termelnek a vegyszerek csökkentésének érdekében. A biopamut termesztése szigorú előírások szerint történik, ezeken a földeken nem szabad vegyszert alkalmazni és nem lehet genetikailag módosított a gyapot. A gyapottermelő területek mindössze 1%-án dolgoznak ilyen módszerrel, így a biopamut meglehetősen drága.

A pamut bőrbarát, igen jó nedvszívó, száraz súlyának 20-25%-át veheti fel anélkül, hogy nagyon nedvesnek éreznénk. Számos szövetet állítanak elő belőle, a pelenkagyártásban gyakran használják pl. a frottírt, flanelt.

Bambusz

A bambusz textilipari felhasználásának nincs nagy múltja, az 1990-es években kezdett elterjedni. A bambusz legnagyobb termelője Kína, itt készül a legtöbb bambusz textília is. A növény igen ellenálló, gyors növekedésű, a termesztése pedig környezetbarát módon megoldható, így egyre elterjedtebb alapanyag. A textilgyártáshoz a bambusz szárát használják – az ebből kinyert cellulózból viszkóz szálat készítenek. A bambuszból készült textíliák lágy, selymes tapintásúak, (ami a mosások során is részben megmarad), antimikrobiális hatásuk van. A pamutnál jobb nedvszívó, így belőle vékonyabb, jobban testhezálló pelenkák készíthetők. Hátránya, hogy viszonylag lassan szárad.

Kender

A kender (Cannabis sativa) a világ számos táján és éghajlatán megterem. Nincs nagy vízigénye, kevés kártevője van, így nem igényel növényvédőszereket. A rostot a növény szárából nyerik, a belőle készült anyagok tartósak, kellemes tapintásúak. Mivel a kenderrost az egyik legerősebb anyag, a belőle való textilgyártáshoz különleges technikákra van szükség. A 100%-os tiszta kenderanyag durva lenne pelenka alapanyagnak, így a pelenkákhoz pamuttal kevert kendert használnak. Antimikrobiális hatása gátolja a baktériumok és gombák szaporodását, a pamutnál jobb nedvszívó, gyorsan szárad, viszont kevésbé puha.

Gyapjú

A gyapjú állati fehérje, túlnyomó részben keratin. A legjobb minőségű gyapjút a merinói juh adja. Rugalmassága, gyűrődés tűrő képessége kitűnő, ezért a gyapjúruházaton keletkezett gyűrődések kisimulnak. A gyapjúszálak a nedvesség, hő-és mechanikai hatásra filcesednek. Igen jó nedvszívó, saját súlyának 1/3-t képes felvenni anélkül, hogy nedves érzetet keltene, ugyanakkor a nyersgyapjú szerkezetéből adódóan vízlepergető hatású, kiválóan lélegző, légáteresztő anyag. Belső pelenkának nem használható, azonban pelenkakülsőnek ideális, akár gyapjúfonalból kötött, akár gyapjúfilcből készített formában. Hátránya, hogy kezelése több gondosságot és odafigyelést igényel, mint más anyagok.Poliészter

A poliészterek a polimerek családjába tartozó, rendkívül hosszú molekulák. Minden poliészter molekula több ezer atom hosszú, ezért a poliészter szál olyan kis kötélhez hasonlítható, amelyet mikroszkopikus, egymásba gabalyodott spagetti szálakból készítenek. Ma már visszaforgatott hulladékból (PET-palack) is előállítható. A vízlepergető, 100%-ban visszaforgatott poliészter filc kiválóan alkalmas pelenkakülsőnek.

Érdekes módon ebből az anyagból pelenkabelsőket is készítenek, bár általában nem ilyen néven találkozhatsz vele a hirdetésekben. A minkee, vagy bébiplüss elnevezés általában poliészter anyagot takar. Azért terjedt el a betétként vagy belsőként való használata is, mert nagyon gyorsan szárad és sok mosás után is puha marad. Ha ilyen pelenkát választasz, akármilyen kellemes is a tapintása elsőre, tudd, hogy 100% műanyagba fogod csomagolni a babád, így ennek tudatában hozd meg a döntésedet.

Tencel (liacell)

A liocell farost cellulózból készül. Először 1987-ben állították elő, és ma is egyetlen gyártó állítja elő és Tencel márkanéven hozza forgalomba. A liocell farost alapú anyag (emiatt a forgalmazók előszeretettel mondják a Tencelre, hogy természetes anyag). Az eljárás során igen kevés a melléktermék, a vegyszereket visszaforgatják, így az előállítás viszonylag környezetbarátnak mondható.

Tulajdonságai: a pamutnál erősebb, több nedvességet vesz fel, jól szellőzik, nem bolyhosodik. A bambuszhoz hasonlóan selymes fényű, de annál tartósabb anyag, antibakteriális hatású.

PVC

A PVC-t (poli-vinil-klorid) használják (használták) pelenkakülsők gyártására. A tiszta PVC meglehetősen nehezen kezelhető, rideg anyag, emiatt lágyítókat (különböző ftalátokat) kevernek hozzá. Ezek reprotoxikus, vagyis szaporodást károsító anyagok. A gyermekek számára az ilyen anyagot tartalmazó termékek, különösen azok, amelyeket szájba vesznek, súlyos kockázatot jelentenek. Maga a gyártás is erősen környezetszennyező, számos mérgező, rákkeltő melléktermék keletkezik közben pl. diklór-etilén vagy dioxin. Biológiai úton nem bomlik le, szemétégetőben elégetve pedig szintén sok klórtartalmú káros anyag, pl. dioxin szabadul fel. A PVC fólia nem légáteresztő.

Én már nem nagyon találkoztam ilyen külsővel, de ha mégis látnál ilyet, csak a fentiek mérlegelése után vedd meg.

Poliuretán

Általában valamilyen vízáteresztő, porózus anyag, pl. poliészter vagy pamut felületét vonják be vele (PUL= polyurethane laminate – poliuretánnal laminált), ami ezáltal vízálló lesz, így kiválóan alkalmas pelenkakülsők gyártására. A poliuretán bevonat lehet lélegző, illetve nem lélegző is. A lélegző változat átengedi (bár nem annyira, mint pl. a gyapjú, vagy akár a filc) a párát és a levegőt.

Most pedig vegyük sorra a típusokat

Külön külső és belső pelenka

Majdnem minden gyártó készít olyan pelenkarendszereket, amelyekben a pelenkakülsőt és a belsőt külön vásárolhatod meg, és két lépésben adhatod a babára.

Külsők

A külsőkből alapvetően két fajtával találkozhatsz az ún. PUL és a gyapjú külsővel. A PUL megnevezés általában poliuretánnal bevont poliészter vagy pamut anyagú külsőt takar. Ne ijedj meg a csúnyán hangzó nevektől, ha nem is a természetesség csúcsát jelentik, de nem károsak a babára, többé-kevésbé légáteresztőek. A fogásuk is egészen kellemes, nem csörgős-zörgős gumibugyi. Előnyük, hogy mosógépben moshatók, vagy simán csak kézzel is el lehet öblíteni őket. Strapabíróak, könnyűek, vékonyak.

A gyapjú viszont valami egészen más! Különleges kezelést, odafigyelést igényelnek az ilyen külsők, de ha ezt megkapják havonta egyszer, csúcsminőségű, szuperlélegző, extrakényelmes pelenkát fog viselni a babád. A gyapjú külsőknek két alapvető fajtájuk van: a kötött (kis)nadrág fazonú, valamint a tépőzáras, amely általában gyapjúfilcből készül.

Belsők

Általában valamilyen természetes anyagból, pamutból, kenderből, bambuszból, vagy ezek keverékeiből készülnek. Számtalan fazonban és sokféle rögzítési lehetőséggel gyártják őket. A legegyszerűbb belső az ún. prefold, ami tulajdonképpen egy négyszögletes, jó nedvszívású anyag, amit a megfelelő méretre hajtogatva lehet a külsőbe belehelyezni.

AIO – All in one, azaz minden egyben

Ez az a pelenka, ahol a külső és a belső valamilyen módon egybe van dolgozva, tehát legjobban hasonlít az egyszer használatos pelenkához. Legnagyobb előnye szerintem, hogy gyorsan és egyszerűen lehet feladni a babára. Létezik belőle teljesen egybevarrt, ahol esetleg egy betét hajtható ki csak a gyorsabb száradás érdekében és létezik ún. zsebes, ahol a nedvszívó betétet egy résen keresztül teljesen kivehetjük a pelenka belsejéből. Hátrányuk a lassabb száradás, valamint az, hogy gyorsabban elhasználódnak, hiszen a külső részt is minden esetben mosni kell, akkor is, ha nem szennyeződött.

Hibrid pelenkarendszerek

Mostanság vannak terjedőben a hibrid rendszerek, amelyek a külön külső-belső és az AIO előnyeit próbálják ötvözni. Ezeknél általában a belső teljesen kivehető a mosáshoz (alaposabb mosás, gyorsabb száradás), viszont a pelenkázás előtt már összerakhatóak és egy lépésben adhatóak fel a babára.Vannak a mosható pelenkáknak is méretei?

Vannak ún. OneSize, azaz egyméretes pelenkák, amelyeket általában patentokkal állíthatunk a baba növekedésének megfelelően. Az ilyen pelenkáknál általában azt ígérik a gyártók, hogy a kezdetektől a szobatisztaságig használhatja őket a baba. Ez átlagos babáknál általában meg is felel a valóságnak, de ha nagyobb porontyod van, előfordulhat, hogy kinövi a pelusokat. Egyméretes lehet a külső, a belső és az AIO is.

A másik fajta rendszernél 2, 3 vagy 4 méretben is meg kell vásárolnunk a teljes garnitúrát, mert ezek nem, vagy csak kismértékben állíthatóak (továbbiakban: méretes).

Milyen rögzítési módok léteznek?

Mind a külső, mind a belső, mind pedig az AIO lehet tépőzáras, patentos, vagy ritkább esetben megkötős. A kötött gyapjú külsők nem igényelnek rögzítést, ezeknek az összeugró passzéja biztosítja a tartást.

Találkozhatsz még az ún. „snappy”-vel, vagy pelenkacsattal. Ez tulajdonképpen prefold, vagy tetra pelenka összefogásához használatos hajlékony kapocs.

Kiegészítők – avagy szükségem van-e még valamire?

Szinte minden cég gyárt külön betéteket, amelyek a nedvességszívás fokozására pluszban betehetők a pelenkákba. Éjjelre is hasznosak az ilyen betétek.

Kaphatóak még eldobható vékony papír betétek, melyek a belsőbe helyezhetők. Ezeknek kettős funkciója van. Egyrészt a szilárd tartalommal együtt kivehetőek és a WC-n lehúzhatóak, így a pelenka öblítése, tisztítása sokkal egyszerűbb. Másrészt elvezetik a nedvességet a bőrtől, ezáltal a baba feneke szárazabb marad. Az eldobható jelzővel ellentétben ezek a papírbetétek is moshatók 2-3x, ha csak pisi érte őket.

Egyes cégek gyártanak eldobható papír belsőket is speciálisan a saját külsőjükbe tervezve. Ezek utazáskor praktikusak lehetnek, ha a mosás nem megoldható. Így kevesebb hulladék keletkezik, mintha teljes egészében eldobható pelenkára szorulnánk.

Hasznos kiegészítők a vízhatlan pelenkazsákok, amelyekbe a használt pelenkák kerülhetnek, ha utazás közben kell tisztába tenni a babát.

Természetesen a pelenkák mosásához is szükség van még néhány dologra, ezekről külön fogok később írni.

A sorozat következő részében arról lesz szó, hogy hogyan válaszd ki a neked leginkább megfelelő típust.

Mártu 

Forrás:

http://www.textilpelusvilag.hu/index.php/magazin/moshato-pelenkak-fajtai.html

http://moshatopelus.blogspot.hu/2008/02/mibl-vannak-moshat-pelenkk.html

Fotók:

saját pelenka gyűjteményünkről készítettem

Előző: « A mosható pelenka 2. rész «

Következő: » A mosható pelenka 4. rész »

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Hozzászólások

Eldobható betét

Sziasztok! Mi is moshatózunk, de mivel külföldön élünk, előre láthatóan sokat fogunk utazni. Felcsillant a szemem az eldobható belső olvasatán, még nem találkoztam vele, és nem is találom. Hol lehetne beszerezni?

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Mosható pelusokhoz eldobható pelenkabetét

Szia Anita!

Valóban létezik a mosható pelusokhoz eldobható betét, többféle cég is gyárt ilyet.

Próbálj meg úgy rákeresni a neten, hogy "eldoható pelenkabetét", így biztos találsz megfelelőt. Utazáshoz tökéletes .

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

bio-öko mosása a mosható pelusoknak

Sziasztok!

Több napja böngészem, mivel lehet mosni a pelusokat. Van ahol azt irják mososzodából csak keveset rakjunk, illetve nem bio-öko mososzert használnak. Ecet nem jó a gumis részekhez, stb.

Van 1-2 cég kifejezetten m.pelushoz gyárott mosópora...

De vajon pl az alin, vagy ciax pl jó e? utobbiban sajnos szinezék van pedig sima ruháim egy ideig ezzel mostam...

Kérlek segitsetek!

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Milyen anyagú pelenkákhoz keresel mosószert?

Ugyanis vannak kényes és kevésbé kényesebb anyagok...

Értékelés: Nincs

Most kezdjük a moshatózást,

Most kezdjük a moshatózást, először pul külsőt és prefit fogok használni, illetve esetleg még betétet pluszban. Később nem tudom még, de lehet zsebeseket is. Meglátjuk, mi válik be.

Úgy olvastam, hogy a szappantartalom csak 5% lehet, én eddig pl ecettel öblitettem a ruhákat, vagy max kis teafa olaj pár csepp. Illetve mosáshoz adtam m.szodát, ox. fehéritőt.

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Ezek szerint pamut lesz a belső?

Mert ha igen, akkor legjobb tudomásom szerint az nem igényel nagy extrát, legalábbis én nem tudok ilyesmiről. A bambuszhoz nem szokták ajánlani a magas szappantartalmú szereket, de megmondom neked őszintén, én a bambuszaimat is mostam már mindennel, picit bekeményedtek, de ennél nagyobb bajuk nem lett.

Pamut prefoldot én a Sodasan folyékony mosószerével mosnék, vagy mosódióval, mosódió főzetből készült szerrel,  esetleg mosószappannal. A mosószóda és az oxigénes fehérítő is teljesen megfelelő, csak ezekről tudnod kell, hogy kevésbé kímélik a textileket.

Az ecetes öblítést ugyanúgy alkalmazhatod, a PUL külsőknek sem lesz bajuk tőle. Igazából csak a tömény ecetben való áztatást nem szokták ajánlani az érzékenyebb anyagokhoz, az a kis ecet az öblítővízbe nem számít.

Igyekszem majd minél jobban utánaolvasni ennek a témának, mert nemsokára írom a sorozatom utolsó részét a mosható pelenkák mosásáról.

Értékelés: Nincs

Nagyon köszönöm! Akkor várom

Nagyon köszönöm! Akkor várom majd a mosási ötleteket, és az irásod :)

 

Értékelés: Nincs
eri88's picture

Tervezem én is

          Már majdnem 5 hónapja a moshatózást tervezem én is, eddig nem sok sikerrel, 2 darab mosható pelusunk van de azt már kinövi lassacskán a kislányom. Egyszerűen teljesen bele vagyok veszve a sok információba rengeteg féle fajta pelenkákról. Nem merek belevágni úgy,hogy ráköltök x összeget és végül nem lesz jó. A lánykám hosszú vékonyabb testalkatú, szerintem az is nagyon befolyásolja a választást, ezért is tudom még mindig ráadni a mona...l legkisebb méretét. De mivel csak netről tudnék rendelni, így látatlanban méginkább elbizonytalanodom. Olyan jó lenne, ha kitisztulna a kép... :) Nade már tisztul, jó ez az összefoglaló :)

Értékelés: Nincs

Nem olvastam végig a hosszú

Nem olvastam végig a hosszú "cikket", lehet mondok olyat, ami benne van. Már a nagyobbik lányommal is moshatóztunk, így lassan 3éve egyfolytában mosom a pelusokat, hál'Istennek egyszerre nem nagyon kellett mosnom mind a kettőre. Sajnos ebben az esetben a puding próbája az evés. Mert valóban alkatfüggő, hogy melyik pelus jön be nektek. Viszont az biztos, hogy éjszakára verhetetlen a bambusz+gyapjú kombináció!! Tartózkodtam eleinte a gyapjútól, de nem kell, nem macera a lanolinozás. Én nem áztatom, hanem a kezemmel nyomkodom, kb 4perc a művelet, tudtommal a kezemnek csak jót teszek a lanolinnal. Nem ismerek olyan embert, akinek a bambusz nem lenne megfelelő éjjelre. Nappalra viszont nagy a csomag vele, és felesleges a vastag nadrágpelus. Gyapi, ha nem tudsz lehet viszonylag olcsón csináltatni, de gondolom itt nem lehet ajánlani erre megfelelő embert.

Én a zsebes pelusokat szeretem nappalra, bár pici kortól nem túl jó az egyméretű, de gondolom   már van pár hós a babád. Nekem inkább olcsóbb pelusaim vannak, de abszolúte meg vagyok velük elégedve. Kedvencem a C..labyby. Már utazáshoz, nyaraláshoz sem szoktam eldobóst használni.

Ha anyatejes a babád, nagy szolgálatot tesz a szárazontartó betét, amiből könnyebb mosni a híg anyatejet. Papírból minden ismerősömnek a P.pp.l.n anyateje papír a favorit, az tisztán anyateje széklet után is, ezt lehet pár alkalommal mosni, ha csak pisis lesz.

Én nem ázatatom a pelusoakt, 1-1csepp teafaolaj öblités után a tartóba, soha, de soha nincs pisi szag!!!!!

Tudnék még sok mindent írni, kérdezz bátran.

Én is kisvárosban lakom a keleti csücsökben!  és egyre több ismerősömet fertőzöm

Értékelés: Nincs
eri88's picture

Köszi, Csillag!

Mostmár lassan de biztosan közeledek én is a célom felé :) Megrendeltem egy adag használt pelust, hogy teszteljem a jánykám alkati sajátosságait a moshatópelusokkal kombinálva :) A páromat lanolinért zaklatom, hogy hozzon nekem, mert kiderült hogy van egy gyapjúfilc pelusom, kaptam valahonnan, igaz, nagyocska még de éjszakára mindegy szerintem, már csak bambuszbelsőt kell találjak valahonnan. A bambuszbelső az nadrágpelenka jellegű vagy olyan mint egy tetra? csak bambusz anyagú?

A tetrát mivel rögzíted? Ja igaz mosthogy belegondolok, a zsebes pelenkába nemhiszem hogy kell rögzíteni.

Már azt is fontolgattam hogy megtanulok kötni, de azt hiszem, most nemigazán lenne rá időm :)

Gondolom, csak elkezdeni macerásabb, aztán kialakul mindenkinek a saját kis rutinja. Nekem is a szárazon tárolás és teafa vagy levendula illóolaj a szimpatikus.

Mosódióval nem mosok, valamiért nekem egy jóadag cikk elolvasása után mégsem olyan szimpatikus, azt hiszem azért, mert az öblítés végéig benne marad a mosódobban... úgyhogy én mosószóda plusz mosószappan kombinációval mosok, ecet vagy emc az öblítő. Ha jól tudom, itt is írta valaki, hogy az ecet nemjó a bambuszhoz...

Nyakunkon a tavasz, lehet kinn szárítani a pelusokat a napon, mostmár semmi nem tarthat vissza:)

Értékelés: Nincs

válasz

Szia!!

Nem használok tetrát a pelusozáshoz, és jól is gondolod, a zsebes pelusba nem kell külön rögzíteni. Viszont a kicsi lány is mocorog mostmár nagyon, művészet a pelusozás, így praktikusabb a zsebes, mert a külön külső-belső kombó szétcsúszik alatta. Jó ötlet a használt pelus, így olcsóbb a próbálgatás.

Bambuszból van tetra jellegű is, de éjjelre a nadrágpelenka a jó!

Bizony tavasszal és nyáron könyebb a helyzetünk.

Tudtommal sem jó az ecet még öblitésre sem a bambusznak. Én sem mosódiózok, mert nekem dohosak lettek a ruhák, főleg az ágyneműk, sajnos. Még keresem a tuti mosóport, egyenlőre ebből még vegyit használok, anyagiak miatt nem tudok egyik napról a másikra mindent lecserélni, elhasználom még ami itthon van. A szappanból készítesz folyékony szappant??

Értékelés: Nincs
patics's picture

Folyekomy szappan.

Kedves Csillag.

Bocs hogy beleszolok, de itt a szappanos resznel talaltam en is a receptet, es mivel tobben jot irtak, rola, elkeszitettem es azota megelegedessel hasznalom.

3l vizet feltenni forrni, ha forr beletenni (egy 8 l es fazekba tettem fel)

150 g reszelt szappant oldodasig kevergetni

1 liter vizet forralni

200 g mososzodat feloldani benne

Mindeggyiket hagyni kell kihulni

6 evokanal szodabiarbonat a mososzodas vizbe,

es hozza onteni a szappanos oldathoz, botmixerrel keverni es folyamatosan vizet adagolni, hozza, nekem eloszor, 7 es fel liter lett, de ez meg surusodik, ugyhogy higitani kellett, kb 9 l re, kozben teafa olajat tettem bele, es flakonokba toltottem. A ferjem munkasruhajan probaltam ki eloszor, tegnap pedig a sotetelo fuggonyt mostam ki vele, amit a fiuk elfelejtettek, levenni, mikozben a kandallot es belso kemenyt lebontottak, szoval, fal por, kemeny korom, minden volt rajta. Gyonyoru tiszta lett, a szine is elenkebb lett, ugyhogy nem veszek tobbet mososzert, hanem csinalok. 

sok sikert

Rozsa

Értékelés: Nincs

köszönöm

Köszönöm a hozzászólást!!

A szódabikarbóna nem fehérít? Használhatom ezt a mosószert színes ruhárkoz? Ha nem, akkor talán kukorica keményítővel helyettesíthetem? Te mosol vele színes ruhákat is? A foltokat kihozza a szer? A gyerekek ruhái elég macerásak :)

Értékelés: Nincs
patics's picture

Kedves Csillag

Nemreg ota hasznalom, de eddig nagyon jo tapasztalatom van vele. Nemtudom magyarorszagon milyen a mososzer valasztek, harom eve nem is voltam otthon, de itt, belgiumban odaig vannak mindenert ami marsei szappanbol keszul, es elolvastam az osszeteteleket, gyakorlatilag a fenti recept majdnem teljesen megeggyezik, csak a szinezo, allag stabilizalo, illatosito anyagok nelkul, ezert en teafa olajat tettem bele, az fertotlenit is, meg szazalekra is stimmel, mert 5 szazalek szappannal keszult a bolti folyekony mososzer is; csak sokkal dragabb, valaki irta, a koszosabb gyerekruhakat, egy ejszakara beaztatni, vagy a foltokat, nedvesen, marha epe szappannal bedorzsolni, es ugy tenni a mosogepbe. Annak a szappannak meg nem neztem utana. Eleg kenyes borom van, de nekem jo, akkor kiprobalhato gyerek ruhahoz is, vagy eleinte csak felso ruhat mossal vele es fokozatosan terj at azokra a ruhakra amik direkt erintkeznek a borrel; szodabikarbona nem feherit, nem oxigent COt termel, az nem okoz szinvesztest. Nekem nagyon bevalt, es mostmar kezdek az egesz csaladnak gyartani, mert KB 6 eurobol legalabb 54 liter lesz, es egy mosashoz kb 1 dl kell, en mosogombbe direkt a ruhak koze teszem. Sok sikert. Rozsa

Értékelés: Nincs

házi mosószer

Kedves Rózsa!

Mivel a napokban tettem fel egy kérdésemet, /szappankészítés sajátkészítésű hamulúggal/ választ keresgetve, találtam rá az írásodra. Már több hónapja mosok én is sajátkészítésű mosószerrel. Hasonlóan készítve, mint Te. Én eddig csak a mosáskor adtam a szappanos kencéhez a mosószódát és a szódabikarbónát a saját "szakállamra". Ahogy Te készíted, úgy egyben van minden, nem kell külön-kölön adagolgatni. Nekem, gondolom azért, mert nem használok botmixert, sürű, krémszerű a mosószerem, és ezt adagolom mosáskor. Műanyag kannácskákba / tejfölös, stb./ tárolom. A jelenlegi készletem, ha elfogy, kipróbálom a most olvasott recept szerint elkészíteni.  Köszönöm a praktikus ötletet.

Üdvözlettel: Ági

Értékelés: Nincs
patics's picture

mososzer

Kedves Agi.

Orulok, ha segitettem. Ha elotte is keszitettel egy szappanpepet, akkor mar ot perccel tobb munka az enyem. Az enyem is kremes meg igy is, de hasznalat elott jol osszerazom a flakonokban. Mosogombbe vele, es megy a ruhak koze.

Sok sikert . udv Rozsa

Értékelés: Nincs
eri88's picture

Jól elmaradtam a válasszal :)

Jajj, már nagyon várom a cikksorozat folytatását.... Belevágtam ugyanis a moshatózásba, de még csak nappalra.

Kérdésedre válaszoljak: Mosószappant reszelem, kb egy csapott evőkanálnyit teszek egy mosáshoz, meg 3 evőkanál mosószódát. Babaruhákhoz itt vettem egy mosóport, szenzitív, babáknak való, ill. a Bionomon vettem, és azt kombinálom mosószódával fele fele arányban.  Legelőször, többmint egy éve, még összevegyítettem a reszelt szappant vízzel, hogy "folyékony mosószerem" legyen, de utána lustaságból már csak reszelem.

 

Egy adag használt külsőt vettem, meg van pár belsőm ami ilyen patentos, ráadható, de főleg tetrapelenkákat használok egyelőre a külsőkbe, csak simán belehajtva, eddig nem csúsztak el, gondolom ez majd változni fog. 2-3 óránként cserélem, eddig csak párszor volt kis átázás, ha valami miatt több időt volt a kisbabámon a pelenka. A tárolást szárazon oldommeg én is, viszont gondban vagyok a kakis pelenkákkal, ott nem tudom a száraz tárolás kivitelezhető e, én áztatom egyelőre, öblítés és marhaepeszappanozás után beteszem picit mosószódás vízbe, de szerintem ha melegebb lesz, ez nem jó módszer, így állni nekik 3-4 napig amíg mosásra kerülnek. Úgyhogy ezzel még nem vagyok tisztában. Annyi pici részlet van, amire rá kell jönni, vagy meg kell oldani :) mennyivel egyszerűbb az eldobható, de én olyan boldog vagyok hogy 5 hónap eldobható pelenkázás után képes voltam váltani:) Még az éjszakait kellene megoldjam, nem tudom ilyen tetrákat honnan szerezzek, lanolint sem árulnak itt a patikálban... na majd kialakul.

Ja, egy kérdés: mi az a szárazon tartó betét? ugyanaz mint a papirbetét? nekem monap.... papírbetétem van, de az anyatejes kakinál nem ér semmit, most 2 napja már kóstolgat a lánykám almalevet, de egyelőre a kaki nem sokat változott.

 

Egyelőre én is mindenkit csak biztatni tudok, hogy ki kell próbálni a moshatózást, ha valaki késztetést érez magában rá, bele kell vágni, én valahogy, lehet ez butaság, de még közelebbnek is érzem magam a gyerekemhez :) Na de még van mit tanulnom, úgyhogy alig várom a további blogbejegyzést.... :)

Értékelés: Nincs
small972's picture

Az én kislányom is vékonyabb

Az én kislányom is vékonyabb típus :) Mi leginkább tetrát és saját varrású prefoldot használunk, pul-os külsővel. Könnyen mosható, gyorsan szárad és tartós. És nem utolsó sorban a legolcsóbb megoldás. Apa is megbírkózik a pelenkázással :) Tudom ajánlani, hogy keress a közeledben hordozós klubot, általában foglalkoznak mosható pelusokkal is, nálunk még kölcsönözni is lehet, így ki tudnál próbálni többfélét...

Értékelés: Nincs
eri88's picture

Hordozós klub a közelben...

Köszi a tippet, bár sejtelmem sincs, hogyan kell azt keresni, én eléggé az ország szélén egy eldugott kis faluban élek... ezért is nehéz nekem az ilyesmi beszerzése, netről lehetne de ott meg nemtudom megfogni, megnézni...

A tetrát mivel fogod össze? azzal a 3ágú csipesszel? nem tudom mi a neve. És milyen pul-külsőt használsz? Sajna varrni sem tudok, kötni sem,. pedig nagyon vonz a gyapjó külső.

Értékelés: Nincs

Pelenkak

Sziasztok,

en most rendeltem meg a moshato pelusokat. Rengeteg informacio van, konnyu elveszni. Amit megtudtam: a bambuszos pelenkakat nem szabad ecetes vizben tarolni, mert tonkreteszi a bambusz szerkezetet es a guminak sem tesz jot, viszont lehet ecetes vizben obliteni. Engem nagyon erdekelne, ,hogy a bambuszos pelusokat mivel lehet mosni. A mosodiot sok helyen nem ajanljak, mert eltomiti a bambusz anyagat. Varjuk a kovetkezo fejezetet. :-)

Értékelés: Nincs

A mosodioban levo szaponin,

A mosodioban levo szaponin, es alapvetoen a szappan "bevonja" a muszalas anyagok szalait, igy ha a bambuszpelus anyaga kisebb szazalekban tartalmaz pl. poliesztert, akkor ez elofordulhat, vagyis nem lesz annyira nedvszivo (ami mondjuk ejszaka gondot jelenthet). De az ecetes oblites szerintem segit ezen a kerdesen! :-) Alapvetoen valami folyekony megoldasu mososzert jobb hasznalni mint por alakut (mondjuk foleg a kendernel), de vigyazni kell hogy ne legyen benne sls (nalam honapokkal kesobb derult ki a neves bio termekrol, hogy a cukortenzid az volt... :-( ) Ezt azert irom, mert a mososzoda viszont tonkreteszi a bambusz szalait, es erdes, durva lesz, es kopni kezd tole. Igy en maradnek a haziszappan-ecet kombinacional, es tesztelnem, mennyire "romlik" a nedvszivo kepessege (nekem ok volt).

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
feszijsa's picture

mosás

Sziasztok!

 

Mi is mosható pelusozunk régóta. Illetve már nem teljesen,mert az idősebbik fiam már nem pelenkás a fiatalabbikkal pedig 5 hós kora óta ec-ünk. Így csak ritkán adok rá pelenkát.

Mi nekünk leginkább az áztatva tárolás jött be, ecetes, vagy illóolajos vízbe tároltuk, s így nem volt pelenka szag. A gyapjú külsőhöz én még annyit írnék,hogy akkor kell mosni (kivéve,ha kakis -akkor rögtön mostam-) mikor már átereszti a pisit, ilyenkor ki  kell mosni,s újra lanolizálni. Attól függően, hogy mennyit használjátok. Persze nem arra gondolok,mikor egésznap abba van a baba, s nedves lesz kicsit kívül is,hanem mikor már egy pisitől is átázik. Remélem érthetően írtam, s esetleg segíteni  is tudtam.

További szép napot mindenkinek! :-)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Bégány Tímea's picture

mosható pelenka mosása?

Sziasztok!

Nagyon várom mindig ennek a blognak a folytatását!!

Főleg a mosással kapcsolatos tanácsokat. A típusokban már igyekszem kiművelődni... De  mosással még nem jöttem egyenesbe. Hogyan tároljuk mosásig vízben vagy szárazon a pelusokat? Ha gyapjú a külső naci, akkor mennyi időnként kell mosni? Főleg, ha nem jó neki, mert filcesedig. Ha nem mosom, nem lesz büdi? VAgy szellőztessem, napon szírtsam??

Ha a belső kakis lesz, mossam át kéz között azonnal - nyílván, de akkor a tárolóba hogyan dobjam be (arra a kb. 2 napra) így nedvesen, vagy szárítsam meg előtte (csak úgy a kézimosás után?)

Húúú! Sok kérdés merül fel bennem. Ha nektek van tapasztalatotok, osszátok meg. És bocsi, ha nagyon buták a kérdések...

Timi

Értékelés: Nincs

tarolas

Hat van aki ecetes teafaolajos vizben tarolja, de ez csak akkor szukseges, ha 3napnal tovabb varakozik a pelus a mosasra. Azt azert nehez emelgetni, es csavargatni is nehez a pelusokat... Nalam az jott be, hogy hidegvizzel (akar kezmosoviz) atoblitettem (vagy apa) a pisis pelust, kicsavartam, aztan be a vodorbe, par csepp teafaolajjal. Sosem volt pisiszag, vagy kakiszag. Ha nagyon kakis lett, akkor egy kis oliva v. kokusz-oliva szappannal (sajat mososzappan) kicsit megsuvickoltam, es a tobbi ugyanaz. De ha foltos is marad, a sok mosas es legfokeppen a napocska halvanyitja a foltokat, mint ahogy fertotlenit is. A gyapju ontisztulo, es ezen a nap ugyanugy segit. Altalaban lehet mosni a gyapju bugyikat, bar lehet h kicsit osszemegy... Ha magad kotod, akkor a fonal kezelesi utmutatoja adja meg a valaszt. Kezzel is lehet mosni oket, es mosas utan erdemes ujra lanolinozni, de ez egy masik agyafurt kerdes, mert nehez olyan lanolint talalni, ami tiszta.... Nekem sikerult. Mindenkeppen fontos, hogy ne legyen sokaig a pelus a popsin, igy nem is azik at annyira, es a popsinak is jobb, meg a gyapjubugyinak is.. :-) Ejszakara viszon en PUL-t ajanlok, mert a gyapjut egy helyen sokaig nyomas eri, akkor egy ido utan nnem tud tobb vizet felszivni es atereszt. De ez csak nagyobb babanal relevans... Ki kell mindent tapasztalni... ;-)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Tiszta lanolin?

Honnét?

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

pelenkák mosása, tárolása

Szia Timi!

Örülök, hogy hasznosnak találod a sorozatot! Nemsokára jön a mosással kapcsolatos rész is! Addig is néhány dolgot elmondok előzetesen.

Ez a szárazon vagy nedvesen tárolásos dolog sokáig nekem sem volt tiszta, mert félreérthetőek a kifejezések. A nedvesen tárolás azt jelenti, hogy bő (pl. ecetes) vízben állva tárolod a pelenkákat mosásig. A szárazon tárolás pedig tulajdonképpen "nedvesen" tárolás. (A kakis pelus kiöblít, vödörbe beledob, illóolaj vagy biofertőtlenítő rácsöppent.)

A gyapjúkülsőt nagyjából 1-2 havonta szokták mosni, egyszerűen amikor érzed, hogy kezd szaga lenni. Mivel a gyapjú öntisztuló, nagyon sokáig bírja mosás nélkül.

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel