Káros anyagok a kozmetikumokban

A tisztálkodó és testápolási termékekkel kapcsolatban nemcsak azt lenne fontos vizsgálni, hogy milyen anyagokat tartalmaznak, hanem arra is oda kellene figyelni, miket nem szabadna tartalmazniuk!

Számos szokványos szappanban, krémben és egyéb kozmetikai termékben - mint ahogy arról már tegnap is írtam - vannak olyan összetevők, melyek bizonyítottan vagy alaposan vélelmezhetően károsak az egészségre, és nem kívánt reakciókat válthatnak ki. Listánk segítségével ismereteket szerezhet a káros összetevők természetéről.

Nem csak a levegőben és az élelmiszerekben találhatunk szennyeződéseket és mérgező anyagokat, hanem számos kozmetikum és háztartási tisztítószer is tartalmaz veszélyes anyagokat, melyek káros hatással lehetnek az egészségre. Olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek egészségkárosító hatásukról ismertek. Az ilyen kémiai anyagoknak általában kicsi a molekulasúlyuk, így a bőrön keresztül a szervezetbe juthatnak, ahol a vérkeringés elszállítja őket a létfontosságú szervekhez és ott súlyos károsodásokat okozhatnak.

karos-kozmetikai-osszetevok

Tegnap említettem, hogy az OSHA hivatala 1988-ban végzett egy olyan kutatást, melynek során 2.983, kozmetikumokban található kémiai anyagot vizsgáltak meg. Ezek közül 884 mérgezőnek bizonyult!

 • 146 daganatot/tumort okozhat,
 • 376 a bőr és a szem irritációját idézheti elő,
 • 314 biológiai elváltozásokat eredményezhet,
 • 218 szaporodási problémákat okozhat (egy anyag akár több helyen is szerepelhet)!

Ezek az anyagok a mai napig alkotói a vizsgált kozmetikumoknak!!!

A-hidroxisav: Szerves sav, amely anaerob légzéssel keletkezik. Az a-hidroxisavat tartalmazó bőrápolási termékek nem csupán a bőr sejtjeit támadják meg, hanem a bőr védőköpenyét is. Használatának következménye akár hosszantartó bőrkárosodás is lehet. Az a-hidroxisav ezen kívül még fotoallergén is, ami azt jelenti, hogy napsugárzás hatására nem kívánt kémiai folyamatok indulnak el a bőrben,ami súlyos allergiához vezethet. Bőrre gyakorolt jótékony hatása is számottevő, de SZIGORÚAN CSAK SZAKEMBER FELÜGYELETE MELLETT SZABADNA HASZNÁLNI, a megfelelő semlegesítő program beiktatásával.

nem-vettem-figyelembe

Alkohol: Színtelen, illékony gyúlékony folyadék, ami élesztőgombák és szénhidrát erjedésével keletkezik. Gyakran használják oldószernek, de italokban és gyógyszerekben is megtalálható. Ehető és iható termékek alkotórészeként hajlamosabbá teheti a testszöveteket a rákkeltő anyagokkal való reagálásra. Azok a szájöblítők, amelyek 25%-nál magasabb alkoholtartalmúak, és egyéb káros anyagokat is tartalmaznak, hozzájárulhatnak a száj-, a nyelv- és a torokrák kialakulásához.

Alumínium: A fémek közé tartozó elem, amelyet leginkább repülőgépek alkatrészeinek, illetve protézisek előállítása során, emellett izzadásgátló termékek alapanyagaként, továbbá savgátlókhoz, valamint fertőtlenítőszerekhez használnak. Az alumínium szoros összefüggésbe hozható a mellrák és az Alzheimer-kór kialakulásával.

meddig-nyomod-el

Ásványolaj (paraffinum liquidiumnak is nevezik): Egy nyersolaj (petróleum) származéka. Ipari felhasználáskor leginkább kenőolajként alkalmazzák. Az ásványolaj egy finom, filmszerű réteget képez a bőr felszínén, így a toxinok, a nedvesség és egyéb, a bőr által termelt anyagok elől elzárja az utat. A bőr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon.

Butan (bután): Rendkívül gyúlékony aeroszol; nagy mennyiségben narkotizáló hatású.

Diethanolamin (DEA): Színtelen vagy kristályos alkohol, amit oldószerekhez, tisztítószerekhez és emulgátorokhoz használnak fel. testápolók is tartalmaznak DEA-t, mert puhává teszi a bőrt. Ezen kívül más bőrápoló termékekben is találkozhatunk vee hidratáló hatása miatt. Abban az esetben, ha a DEA nitrátokkal együtt kerül feldolgozásra, egymással reakcióba lépve rákkeltő anyag keletkezik. Bár korábbi tanulmányokban a DEA-t nem sorolták a rákkeltő anyagok közé, napjainkban egyre több kutató vélekedik úgy, hogy a DEA nitrátokkal való egyesül nélkül is rákot okozhat. Bőr- és nyálkahártya izgató hatását is meg kell említeni.

Diethylphthalate (dietilftalát): Alkohol denaturálásához használt anyag. Felszívódik a bőrbe és befolyásolja annak védelmi rendszerét. A Phthalate-ok (ftalátok) károsítják a májat, a vesét és a szaporodási szerveket, mindamellett a szervezetre a hormonokhoz hasonló hatást gyakorolnak. Leggyakrabban a samponokban találkozhatunk ezzel az anyaggal.

Dioxin: A papírgyártás folyamata során keletkezett hulladékanyag a dioxin, amely rákot okozhat. Dioxinnal kezelt edényekről a termékekbe kerülhetnek a veszélyes anyagok.

Elastin (elasztin) magas relatív molekulatömeggel: A kollagénhez hasonló fehérje, a rostok fő alkotórészét képezi. Az elasztin állati testrészekből is nyerhető, és a kollagénhez hasonló hatást gyakorol a bőrre. Bőrön keresztül nem szívódik fel, a cégek reklámfogásként alkalmazzák a termékeikben.

Fluorid: Potenciális rákkeltő és mérgező alapanyag.

Fluor-szénhidrogén: Színtelen, nem éghető gáz, amit színtelen, nem éghető folyadékként is felhasználnak. Ritkán a felső légutakban enyhébb irritációhoz vezethet. A flour-szénhidrogént gyakran használják hajspray-k hajtóanyagaként.

Formaldehyd (formaldehid) és származékai (Bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid, diazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid, imidazolidinyl-urea,2-bromo-2-nitropropán-13-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane.): Színtelen mérgező gáz, irritáló hatású, és rákkeltő anyag. Vízzel kombinálva a formaldehidet fertőtlenítőszerként, rögzítőként, illetve tartósító-szerként használják. A formaldehid számos kozmetikai termékben megtalálható, de főként a hagyományos körömápolási termékekhez használják. A formaldehidek rákkeltő anyagok, amelyek már kis mennyiségben is irritálják a nyálkahártyát, és allergiát válthatnak ki.

Glycerin (glicerin): Sziruphoz hasonló folyadék, melyet víz és zsír kémiai reakciójával állítanak elő. Puhítóként és oldószerként kerül felhasználásra. A bőr alsóbb rétegeiből a bőr felületére vonzza a nedvességet, és ott is tartja azt, hacsak a levegő nedvességtartalma el nem éri a 65%-ot. így a bőr belülről kifelé haladva fokozatosan kiszárad. Csak növényi változata megengedett, az is csak kis százalékban - így viszint a jótékony a bőrre gyakorolt hatása.

Ízesítőanyagok: Néhány ízesítőanyagot rákkeltőként tartanak számon.

Kollagén: Zselatinszerű, nem oldódó protein, amely mérete miatt nem szívódik fel a bőrbe. A kollagén megtalálható a legtöbb kozmetikai termékben. Állati bőrből és apróra őrölt tyúklábból nyerik ki. Ez az anyag filmrétegszerűen helyezkedik el a bőrön, ezáltal nem engedi azt szabadon levegőzni. Bőrön keresztül nem szívódik fel, a cégek reklámfogásként alkalmazzák a termékeikben.

Lanolin: Gyapjúzsír, a birkagyapjúból nyerhető zsíros anyag, amely gyakori összetevője kozmetikumoknak és különböző krémeknek. Néha allergiát vált ki a bőr felületén, például bőrkiütések formájában. Maga a lanolin nem káros anyag - sőt kimondottan bőrbarát - de a feldolgozási folyamatok során használt vegyszerek benne maradnak, és ezek okozhatnak akár súlyos bőrproblémákat is, főleg gyermekeknél. Bio változatai kockázat mentesen használhatók.

LAS-Tenside (lineáris alkylbenzol-szulfonát): Erős bőrizgató hatású, a szennyvízbe kerülve nehezen lebomló anyag. A mosószerekhez már nem használják.

Lúg: Nátriumhidroxidból vagy káliumhidroxidból álló nagytöménységű vizes oldat. A szappan-félék például lúg és állati zsír kombinációjából állnak. Összetevői megtámadhatják a bőrt, és kiszáríthatják azt. Megfelelő koncentrációban viszont kiváló bőrápoló (pl. háziszappanok)

Nitroaminok: A nitroaminok felszívódnak a bőrbe, és hatásuk rákkeltő lehet. A kozmetikumokba a nyersanyagok beszennyezése által kerülhetnek, illetve létrejöhetnek a tárolás során is, abban az esetben, ha az összetevők egymással reakcióba lépnek.

Nitro- és policiklikus pézsmavegyületek: Ezek a szintetikus parfümanyagok az állatkísérletek során részben rákkeltőnek bizonyultak, részben pedig megváltoztatják az egyed genetikai hátterét. Környezetünkben és szervezetünkben ezek az anyagok annyira felhalmozódhatnak, hogy akár az anyatejben is ki lehet mutatni őket. A legújabb kutatások szerint káros hatást gyakorolnak a májra. Az illatanyagok allergiát válthatnak ki az embereknél, és a kötőhártya mellett a légutakat is irritálhatják.

PEG (polietilénqlükol)/ PEG-származékok: (A Copolyol, a Polyglykol, a Polysorbate olyan anyagok, amelyeket a PEG vagy eth. jelölés mellett többnyire egy számmal is ellátnak, pl. ceteareth- e 33.) A polietilénglükolok és származékaik a bőrt áteresztővé teszik, így a káros anyagok akadály nélkül a bőrbe kerülhetnek.

Petrolatum (petrolatum): Petróleum bázisú zsír, melyet az iparban kenőanyagként használnak. A petrolatum valamennyi károsodást előidéző tulajdonsága megegyezik az ásványolajnál tárgyaltakkal.

Propán (propán): A propán egy olyan aeroszol, amely nagy mennyiségben narkotizáló hatással bír.

Propylenglykol (propilénglükol): A propilénlgükol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhető formája, amelyet fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatunk, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglükolt a bőr- és hajápoló termékekben és a kozmetikumokban hidratáló hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglükol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilénglükol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.

Sodium Fluorid (nátrium fluorid): Potenciális rákkeltő anyagként határozták meg.

Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauryl szulfát): Erős tisztító és nedvesítő hatású anyag, amely előfordul a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt. Tudósok szerint (pl. Samuel Epstein prof.) a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését.

Gyógyszertárakban nátrium lauryl szulfátként kapható. A csomagoláson a következő figyelmeztetés olvasható: belégzése és lenyelése káros az egészségre. Irritálja a légzőszerveket és a bőrt. Veszélyes, komolyabb szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki, és forduljon orvoshoz! Bőrre kerülése esetén bő vízzel azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg viselése. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, és a címkét vagy a csomagolást meg kell mutatni!
Sodium Laureth Sulfate (nátrium laureth szulfát): A Sodium Laureth Sulfate alkoholos változata a Sodium Lauryl Sulfate-nak. Kevésbé irritáló, azonban komoly kiszáradást okozhat. A tisztító¬szerekben vagy a samponokban található anyagokkal reakcióba lépve mind a Sodium Laureth Sulfate, mind a Sodium Lauryl Sulfate rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá. Csupán egyszeri hajmosással nagy mennyiségű nitrát kerülhet a vérkeringésbe.

Talkum: A talkum egy puha, szürkészöld színű ásvány, amely megtalálható néhány testápoló és kozmetikai termékben. Bizonyos körülmények között a talkum belégzése káros lehet, mindemellett rákot is okozhat. Lemosható paszta-pakolásokban megengedhető.

Néhány példa káros hatású összetevőkre:

Szájvíz: Alkohol, ízesítőanyagok, Sodium Lauryl Sulfate

fogkrémek: Fluor, Sodium Fluorid, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Propylenglykol, Saccharin

samponok: DEA, Diethylphtalat, LAS-Tenside, Oxybenzon, Propylenglykol, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate

Hajkondicionáló: DEA, Propylenglykol, faggyú

Borotvahab v. borotvagél: DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú, só

dezodorok: Alumíniumsók, Bután, Propán, Propylenglykol, Alkohol, Talkum

Tusfürdők, szappanok: DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú

Krémek: Formaldehyd, Glycerin, Kaolin, Lanolin, ásványolaj, parfüm, Petrolatum, Propylenglykol, TEA

Színezett nappali krémek/Make-up-ok: PEG, ásványolaj, parfüm, Propylenglykol, Glycerin

Érdemes megvizsgálnod neked is azokat a termékeket, amiket eddig használtál a fürdőszobában, a konyhában, vagy a mosás során!

4.1875
Értékelés: Nincs Átlag: 4.2 (16 votes)

Hozzászólások

Mennyi lehet a kozmetikumok alkoholtartalma?

Kedves Vali!

Sajnos nem találtam, hogy az újabb kérdésemet hova írhatnám, így a korábbi kérdésem folytatásaként próbálom elküldeni hozzád. Elnézést, ha nem jó helyre írtam.

A kérdésem az lenne, hogy tapasztalatod szerint egy kozmetikumnak mennyi lehet a maximális alkohol tartalma, amely még hasznos is lehet?

Olvastam a hatóanyag keresőben az alkohollal kapcsolatos leírást, de százalékban nem volt meghatározva a kozmetikumokban még elfogadható maximális alkoholmennyiség értéke.

Kérlek írd meg nekem, hogy milyen % arányban alkalmazható alkohol kozmetikumban?

Válaszodat köszönöm, üdv Edit

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Alkohol és a kozmetikumok

A kérdés jó! A válasz viszont nagyon összetett, ugyanis attól függ, milyen kozmetikumról beszélünk!

Általánosságban elmondható, hogy egy kozmetikum esetén nem tanácsos, ha az alkoholtartalom meghaladja a 30%-ot, de természetesen +/- vannak kivételek, és elég nagy a szórás. Ugyanis egy tinktúrának természetesen nagyobb az alkoholtartalma, mint egy hajszesznek, és a hajszesznek természetesen nagyobb, mint az arcfertőtlenítőnek, az arctonikoké pedig még kisebb.

Az sem mindegy, hogy maga az alkohol hány százalékos, hisz ha 10% alkoholból van egy termékben 30%, az nem ugyanaz, mintha 30%-osból lenne 10 %. Bőrre nem javaslom, hogy 25%-osnál töményebb alkohol kerüljön - kivéve néhány esetben bizonyos ecsetelőszerek esetében.

Sok kozmetikumban csak amiatt van alkohol, mert az értékes hatóanyagokat kivonata alkoholos, azaz tinktúra formában kerülnek bele.

Ha megírod pontosan, hogy milyen kozmetikum kapcsán érdekel, akkor lehet, hogy pontosabb választ tudok adni!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Talkum, hintőpor

A talkumról, illetve a hintőporról, találtam egy érdekes írást:

http://www.j

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Talkum megítélése

Szia! 

Keress rá a hatóanyagkeresőben! Linkeltem, csak írd bele a rubrikába! 

Értékelés: Nincs

Köszönöm, ezt már párszor

Köszönöm, ezt már párszor elolvastam.

Értékelés: Nincs
Lindaa's picture

Mit jelent a pullulan?

Sziasztok! Gyakran használom a hatóanyagkeresőt és nagy segítségemre is van, de sajnos azért van egy két olyan anyag amit nem találok meg benne, ebben szeretnék segítséget kérni. A pullulan nevű összetevőröl nem igen találtam hasznos információkat. Káros jótékony vagy semleges vagy milyen ez az anyag? Előre is köszönöm a segítséget.  

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Milyen anyag a pullulan?

Szia!

Hát én is a Google-t hívtam segítségül, ott ezt találtam: szerves polimer, mellyel bevonat készíthető. Hidrolizált keményítőből erjesztéssel készül, a fermentálás végén a gombákat szűrővel kiszűrik. Úgy tudom, hogy csak étrend-kiegészítőkhöz használhatják. (forrás: tudatosvásárló.hu)  A fogyasztása veszélytelennek számít. Milyen termék összetevői között találtad? 

Remélem, az olvasók is megírják a véleményüket!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Lindaa's picture

Arctisztító

Először is köszönöm a gyors választ. :) Én egy arctisztítóban találtam ezt az anyagot. Itt van az összetevő lista: 

Organic juices of citrus medica limonum (organic lemon juice)*, prunus avium (organic sweet cherry juice)*, vitis vinifera (organic white grape juice)*, aloe barbadensis (organic aloe juice)*, decyl glucoside, vegetable glycerin, sodium hydroxide, gluconolactone, sclerotium gum, xanthan gum, lysolecithin, pullulan, sodium benzoate, sodium levulinate, organic botanical extracts of salvia officinalis (organic sage leaf extract)*, taraxacum officinale (dandelion leaf extract), melissa officinalis(lemon balm leaf extract), algae extract, tocopherol (Vitamin E), retinyl palmitate (Vitamin A), citrus aurantifolia (lime oil), tetrasodium glutamate diacetate, sodium anisate, citric acid, litsea cubeba (may chang), citrus aurantium amara (organic bitter orange)* and cananga odorata (organic ylang ylang)* pure essential oils

Igazából főleg ez a pullulan a kérdéses a többi összetevőnek nagyjából utána lehet járni meg sok benne a növényi összevető ami megkönnyíti a kielemzést. :) 


Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Használd nyugodtan!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Lindaa's picture

Nagyon örülök! :)

Nagyon szépen köszönöm a segítséget. :) Megnyugodtam. :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Parfüm?

Sziasztok!

Nem tudom, hogy hova írjak, ezért itt teszem fel a kérdést.

Mi a véleményetek a hagyományos parfümök használatáról. pl C...l parfümök

Ezek is nagyon károsak összeségében, vagy nézzem meg mik vannak benne, és azért használható?

Köszönöm

Értékelés: Nincs

Szintetikus illatanyagok károsak

Szia,

Az a legjobb ha vásárlás előtt mindig ellenőrzöd az összetevőket, mert változtathatja a gyártó. A szintetikus illatanyagokból készült parfümök, egyéb kozmetikumok, mosószerek, tisztítószerek károsak. hatóanyag keresőben ellenőrizni tudod az összetevőket=INCI.

Olvasd el kérlek mit ír "parfum" alatt.

Értékelés: Nincs

Alkohol a dezodoromban

Sziasztok!

Rendszeresen hasznalom a hatoanyagkeresot, es mindig minden egyes osszetevot lekontrollalok mielott megvennek valamit, most viszont elolvastam ezt a cikket, hogy a dezodorban ha van alkohol az nem optimalis. En egy olyan dezodort vettem amiben van alkohol, a H..y S..n markatol rendeltem, raneznetek, hogy az alkohol ellenere ti ajanlanatok-e? Most egy kicsit csalodott lettem, hogy az alcohol ennyire nem jo, pedig örültem, hogy talaltam olyat amibe nincs annyi szintetikus anyag.

Aqua, Melissa Officinalis Flower/Leaf/Stem Water*, Alcohol, Sodium Bicarbonate, Glycerin*, Xanthan Gum, Salvia Officinalis Oil, Sodium Caproyl/Lauroyl Lactylate, Triethyl Citrate, Jasminum Officinale Oil, Benzyl Alcohol, Citrus Grandis Peel Oil, Betula Alba Leaf Extract, Panax Ginseng Root Extract, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol, Limonene**, Citral**, Glycerin, Sodium Levulinate, Sodium Anisate
* BIO minősítésű.
**Illóolaj természetes komponense.


Értékelés: Nincs

Alkohol a dezodorban

Szia,

Az alkohol változó megitélésű, a mennyisége és minősége is számít. A hatóanyag keresőben is olvashatod, hogy "Nagy koncentrációban káros, kis koncentrációban, hámképző, bőredző és enyhén sebgyógyító, azaz jótékony hatású."

Bio Daily pleasure deo spray (Farfalla) dezodorban is van alkohol és megfelel a bionomia követelményeinek.

Ezeknek a dezodoroknak az összetevői között biztosan nem találsz káros anyagokat .

Értékelés: Nincs

Köszönöm a gyors valaszt! :)

Köszönöm a gyors valaszt! :) Szerintem akkor elhasznalom ezt a dezodort es legkozelebb valasztok esetleg mast, mert onmagaban elegedett vagyok vele csak az alkohol miatt voltak ketsegeim. :)

Értékelés: Nincs

Ultrahangos készülékek

Nem is tudtam, hogy probléma van az ultrahangos készülékekkel. Kozmetikákba ezt gyakran használják. Hol tudnék ennek részletesen utána nézni?

Köszönöm.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Nincs probléma az ultrahangos készülékekkel

De! Csak diagnosztizációs célra javaslom, és arra is csak ritkán. 

Szerinted véletlen, hogy az ultrahanggal vizsgált magzatgyermekek jól láthatóan menekülnek az ultrahang elől? 

Sajnos mindenféle hosszútávú hatásvizsgálat nélkül kezdték el alkalmazni a szépségápolás terén, és egyáltalán nem tudjuk, hogy 25-30 év távlatában mit eredményez a használata. 

A bőrben nem véletlenül van egy beépített védelmi rendszer - a barrier - ami korlátozza bizonyos anyagok mélyebbre jutását. Az ultrahang ezt a funkciót cselezi ki, és olyan helyre is képes betuszkolni vegyületeket, ahová azok természetes felszívódással nem tudnának bejutni. Kérdés, hogy ultrahangozás közben a jótékony hatóanyagok mellett még mi minden épül be a bőrsejtekben, aminek ott semmi keresni valója nincs.

Nos, én emiatt kezelem fenntartásokkal az ultrahangos kezelést - főleg, hogy csak tüneti kezelés, és átmeneti eredményt hoz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Köszönöm az információt!!!!

Erre eddig egyáltalán nem gondoltam, hogy az ultrahangnak ilyen hatása is lehet. Akkor maradok szimplán a M. Gebhardt krémemnél:)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Potassium benzoate

Potassium benzoate karos? Szappanban talaltam az osszetevok kozott.

Koszonom

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Használd a Hatóanyag keresőt!

Kattints a felső menüsorban található "Hatóanyagok" fülre, és máris kezdődhet a játék. Kezdd el bepötyögni a keresett hatóanyag nevét, majd válassz az alternatívák közül. Ebből a leírásból megtudhatod, hogyan használd a Hatóanyag keresőt.

 

http://eletmodszer.com/hatoanyagok/p/potassium-benzoate.html

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Összetevők - vélemény

Sziasztok!

A véleményeteket szeretném kikérni egy kenőcs összetételével kapcsolatban:

Acidum Stearinicum
Trolaminum
Paraffinum Liquidum
Limonis Aetheroleum
Adeps Lanae
Egy másik kérdésem is lenne: kisbabám arcbőre ekcémás lett.. milyen krémet próbálhatok meg rá, vagy próbáljam meg olívaolajjal, sheavajjal javítani a bőre állapotán? Terjed az arcocskáján, nem tudok rájönni, mi lehet az allergén amire érzékeny..
Köszönöm Nektek!
Értékelés: Nincs

Krém elemzése, ekcéma

Szia,

Az krém összetételének elemzéséhez használd kérlek a hatóanyag keresőt! Én nem használnám..

Biztosan ekcémás kisbabád bőre?  Nem lehet "tejkiütés"? Ha ez utóbbiról van szó, akkor teljesen ártalmatlan jelenség, magától elmúlik egy idő után kenegetés nélkül is. Fel a fejjel ekcémások! cikket és az alatta lévő tanácsokat olvasd el kérlek, és az  ekcémás összefoglalót is. 

Értékelés: Nincs

Nehéz kideríteni mitől lehet.

Szia nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

A trolaminnal nem voltam tisztában, de már látom, hogy ez a TEA ami elég durva.. Az a baj, hogy ezt a krémet sugárkezeléshez adnák, nagyon dícsérik, nem ég meg a bőr... a bőröm nagyon érzékeny, nagyon hamar leég, a sugárterápia mellékhatása pedig eleve ezzel járhat a nagyon érzékeny bőrőeknél..

Kislányom bőre hideg ekcémás, az arcocskáján, úgy állapította meg a gyermekorvos, felírt szteroid tartalmú krémet amit csak nagyon kis mennyiségben ajánl, de nem merem rákenni... a B..n S..m pedig nem ér sokat. Most shea-vajjal és olívaolajjal próbálkozunk. Sajnos az okot nem tudjuk kideríteni, egyik nap jobb, másik nap kezdődik előlről a fellángolás, sosem múlik el.. 17 hónapos, kb. 7 hónapja kezdődött, talán ételallergia, bár az eddig megfigyeltek ellentmondóak (tejfölre sem gluténra sem..), és a gyermekorvos szerint inkább a hideg téli hónapok az oka az egyre terjedő ekcémának. Nagyon nehéz kideríteni mitől lehet. Fürdetőként a h..l n..n-t használjuk, de az arcát csak vízzel mossuk, utána B..n S..m-mel.. Lehet, hogy csak a gyermekorvosunknak lesz igaza, és a hidegtől jön elő neki, ez könnyen kiderül majd, ha kitavaszodik és meleg lesz :-)

Értékelés: Nincs

Sugárvédelem, ekcéma

Szia,

Sugárvédelemre jó tapasztalatok vannak a belinkelt termékekkel. Érdemes elolvasnod a termékek alatti hozzászólásokat is. Dr. Ládi Szabolcs: A béta-glükánok szerepe a tumorterápiában cikket olvasd el kérlek és ha gondolod akkor keresd fel Ládi doktort, elérhetőségét itt találod.

A krémekkel kapcsolatban szintén nézd meg az összetételüket. Ha jól emlékszem akkor a fürdetőkrém alapanyaga vazelin/parafin liquid. Az ekcéma lehetséges okairól és a rá alkalmazható termékekről is van szó az előző válaszomban linkelt ekcémás összefoglalóban.

Értékelés: Nincs

Köszönöm Detti!

Szia Detti!

Köszönöm válaszod, sokat segítettél.

A fürdetőkrém se túl jó akkor... bár keveset használunk belőle- alig fogy, de most mással nem mertem fürdetni, nehogy terjedjen az ekcéma. Feltétlen megnézem az ekcémás összefoglalót, köszönöm!

Értékelés: Nincs

Talkum

Vettem D3 vitamint, a dobozon az összetétel között szerepel a talkum. Ebben káros lehet?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Talkum a vitaminban

Szia,

A Hatóanyag keresőben a talkumról ezt olvashatod:

"Táplálék kiegészítők adalékanyagaként a lenyelhetőséget segíti elő, ebben a formában és mennyiségben veszélytelen."

Mi ezt a D3 cseppet és K2D3 cseppet tartjuk nagyon jónak.

Értékelés: Nincs
LeilaPrincess's picture

Mennyire tiszta az összetétele?

Sziasztok!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy van pár termék aminek nem tudom mennyire tiszta az összetétele. Igen tudom, hogy a hatóanyag kereső, szoktam is próbálkozni vele, csak az a baj, hogy egyik- másiknak a leírása alapján nem tudom eldönteni, végülis akkor mennyire káros, vagy nem. Pl. soknál van az, hogy változó megítélésű, és ilyenkor tanácstalan vagyok. Van Khadi samponom amellé szeretnék, balzsamot, és pénzügyileg, arra már sajnos kevesebb jutna. A dm saját márkás natúrmárkájára gondolok ami A betűvel keződik. Segítenétek nekem abban, hogy ezek közül használhatom-e valameilyeóiket Khadi sampon mellett? 

Avokádó-sheavaj hajbalzsam: Aqua, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Glycine Soja Oil*, Alcohol, Brassica Alcohol, Inulin, Decyl Oleate, Betaine, Brassicyl Isoleucinate Esylate, Simmondsia Chinensis Seed Oil*, Parfum**, Levulinic Acid, Coco-Glucoside, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Oleate, Arginine, Sodium PCA, Butyrospermum Parkii Butter, p-Anisic Acid, Sodium Levulinate, Hydrolyzed Wheat Protein, Benzyl Alcohol**, Citric Acid, Limonene**, Citronellol**, Geraniol**, Persea Gratissima Fruit Extract, Vitis Vinifera Seed Extract, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate
*ingredients from certified organic agriculture
**from natural essential oils 

Argán-mandula hajbalzsam: Aqua, Glycine Soja Oil*, Alcohol*, Cetearyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Glyceryl Stearate Citrate, Isoamyl Laurate, Argania Spinosa Kernel Oil*, Prunus Amygdalus Dulcis Oil*, Lauryl Glucoside, Lauryl Laurate, Dehydroxanthan Gum, Sodium Lactate, PCA Glyceryl Oleate, Caramel, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, Parfum**, Linalool**
*ingredients from certified organic agriculture
**from natural essential oils

És még egy hajvégápoló, de nekem ez kicsit problémásnak tűnik már, de annyira még nem értek hozzá.

Hajvégápoló: Aqua, Alcohol*, Glycerin, Betaine, Persea Gratissima Oil*, Butyrospermum Parkii Butter*, Polyglyceryl-10 Laurate, Isoamyl Laurate, Xanthan Gum, Hydrlyzed Wheat Protein, Chondrus Crispus Powder, Parfum, Glyceryl Caprylate, Linalool**, P-Anisic Acid, Vitis Vinifera Fruit Water*, Lactic Acid, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Geraniol**, Limonene**, Citral**
*ingredients from certified organic agriculture
**from natural essential oils

Remélem segítetek nekem, ezeket is kézzel írtam be, mert neten néha eltérő vagy téves összetétel van fenn, így boltból fényképeztem és írtam le. Remélem nem írtam túl sokat. Előre is köszönöm a segítséget!! 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A Hatóanyagkereső használata pofonegyszerű!

Elkezded begépelni a kis ablakba a hatóanyag nevét, majd pár betű után a rendszer feldobja a lehetőségeket. Ha megtaláltad az általad keresett összetevőt, akkor hattints rá, és ha piros, akkor mérgező, ha narancs, akkor káros, ha kék, akkor semleges, ha zöld, akkor hasznos, ha mustársárga, akkor változó megítélésű. Ha kiváncsi vagy rá, hogy miért, akkor kattints a "részletek" gombra, és máris megtudod. Ha egy piros, vagy narancs összetevő is van a termékben, akkor az már KUKA!

A Hatóanyagkereső használatáról itt olvashatsz bővebben.

A két hajbalzsam nem tűnik problémásnak, de túl hatékonynak sem... de a hajvégápoló valóban nem jó. Miért nem próbálod ki hajvégápolásra a Brokkolimagolajat! Hidd el, a legjobb! Tömény, higítatlan hatóanyag! Itt van róla egy cikk, hogyan kell használni!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
LeilaPrincess's picture

Hajvégápolónak tuti szerzek

Hajvégápolónak tuti szerzek be brokkolimagolajat, csak most ugye annyi mindent vettem, hogy hajbalzsamra már nem maradt sok sajnos. Akkor a balzsamok azért egy próbát megérnek? Tudom, hogy nem Biolaszint(próbáltam már és bevált), csak igy kisegítő opcióként ha épp nincs annyim. Rendben majd igyekszem legközelebb magam kielemezni, de köszönöm, hogy most kisegítettél.  Akkor a zöld kék sárga is van benne, az még igy elmegy kategória? Köszönöm már az eddigi segítségedet is, legközelebb már tudni figom, higy mit nézzek.  Ha valami nincs benne még, akkor írhatok? 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A Brokkolimagolajban nem fogsz csalódni.

Az ár-érték aránya is kiváló, hisz csak pár csepp kell belőle.

Hidd el nagyon jó játék elemzni a Hatóanyagelemző segítségével. Egyszer belejössz, és utána megy, mint a karikacsapás. Ha nem találsz egy hatóanyagot, nyugodtan írd meg, és akkor utána nézünk.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
LeilaPrincess's picture

Így lesz

Így lesz.  Nagyon szépen köszönöm. 

Értékelés: Nincs
waterfairy's picture

Nem találom az összetevőket

Sziasztok, a segítségeteket kérném, kaptunk karácsonyra egy ajándékcsomagban krémet tusfürdőt, állatokon nem tesztelték stb.... legalább 4 összetevőt nem találtam sehol, pedig két különbözö hatóanyagkeresővel is próbálkoztam, az egyik a Tiétek volt! Hálás lennék, ha valaki meg tudná nekem nézni, fényképeznék, aztán e-mailben küldeném, vagy írnék márkát, vagy leírnám az összetevőket, minden megoldás érdekel....... 3 éve nem kenünk magunkra semmi károsat  nem most szeretném elkezdeni, de csak úgy nem akarom a kukába dobni  ! Előre is köszönöm szépen 

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Összetevők nincsenek meg.

Szia!

Elküldheted nekünk, igyekszünk segíteni.  Azt ugye tudod, hogy az is fontos, hogy az összetevők milyen  gazdálkodásból származnak? Mivel a bőrre kerülnek, így hamarabb felszívódnak a hatóanyagok, ezért szoktuk  ezeket a kozmetikumokat ajánlani, mert ezekről biztosan tudjuk, honnan származnak. 

Értékelés: Nincs
waterfairy's picture

Összetevők

Kedves Edit!

Köszönöm szépen! A krémeinket, illetve a szappanjainkat én készítem általában, úgyhogy mindíg tudom, hogy mi van benne, ez nem is magyar termék, sosem láttam még ezt a márkát! Este, ha hazaértem elkűldöm a képet, vagy leírom egyenként a hatóanyagokat, csak azt nem tudom, hogy hová küldjem?? E-mail cím esetleg? Köszönöm szépen

Értékelés: Nincs

Összetevők

Szia!

Írd ide meg hozzászólásként. Ha egyszerűbb akkor csak azokat az összetevőket írd meg amiket nem találtál meg a hatóanyag keresőben.

Értékelés: Nincs

Varázsfogkrém??

Sziasztok

Erről a fogkrémről szeretném kikérni a véleményeteket: 

Köszönöm!!

Értékelés: Nincs

Negatív ionos faszenes és afrikai fogkefe, megbízható fogkrémek

Szia!

A fogkrém összetevői között van sodium laureth sulfate, és sodium saccharin is, ezek után a többi öszetevőjét már nem néztem meg részletesen, de a hatóanyag kereső segítségével ellenőrizheted magad is.

Ha valóban károsanyag mentes  és hatékony fogkrémet szeretnél akkor ítt nézz körül, de Miswak - Afrikai fogkefe és a Negatív ionos, bambusz, faszenes fogkefe  használatakor még fogkrémet sem szükséges használnod

Értékelés: Nincs

limonene rákkeltő

Sziasztok!

megdöbbenve olvastam az alábbiakat a hazipatika.com-on:

"Valami bűzlik" a légfrissítők körül" (a címe a cikknek)
 

 

limonénparfümök, fertőtlenítő spray-k, szappanok, borotvahabok, dezodorok, borotválkozás utáni arcszeszek, körömlakkok és körömlakk-lemosók, mosogatószerek, légfrissítőkRákkeltő
Linalolparfümök, szappanok, kézápolók, körömlakk-lemosók, hajlakkok, folttisztítók, mosogatószerek, szőkítő vegyszerek, légfrissítők, borotvakrémek, borotválkozás utáni arcszeszek, dezodorokNarkotikum. Idegrendszeri mozgáskárosodás

eddig én úgy tudtam hogy ezek jó összetevők, max néha allergizálhatnak. Az összes bio és natur termékben benne vannak.
kérlek válaszoljatok, főleg Vali te. Szeretnék megnyugodni, hogy ez a forrás baromságokat ír. (már mint a patika.com) és ezek tényleg ártalmatlan anyagok.

SOS egy 8 hónapos kismama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

köszi

Anna

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

limonen és linalol

Anna!
Ezt el ne hidd, mert ha ez igaz lenne, akkor már kiveszett volna az emberiség!

A limonén (limonene) a terpének közé tartozó szerves vegyület, azaz nem szintetikum, henem valódi növényi kivonat. Színtelen folyadék, szobahőmérsékleten, erős narancsszaggal. A citrom és más citrusfélék nagy mennyiségben tartalmazzák. A limonén királis molekula, a természetben a D-limonén fordul elő. Amikor két ujjad között összenyomod a narancs héját, akkor ez a terpén spriccel ki belőle, ugyanis ez a 100%-os narancsolaj fő alkotórésze (90%).

Funkció: illatanyag, fertőzésgátló, tisztítószerekben, kozmetikumokban alkalmazzák.
Allergizálhat.

A linalool vagy linalol egy természetes terpén alkohol, amely a többek között a levendulaolajban is előfordul. Egyéb nevei β-linalool, linalil-alkohol, linaloil-oxid, p-linalool, allo-ocimenol és 2,6-dimetil-2,7-oktadién-6-ol.
Funkció: illatanyag, fertőzésgátló, nyugtató, tisztítószerekben és kozmetikumokban alkalmazzák. Töményen allergizálhat.

Szintetikus változataik károsak lehetnek, de a valódi növényből nyert alkotók maximum allergizálnak.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Linalool

Sziasztok!

Lehet, hogy én vagyok az értetlen (sőt biztos!  ) de akkor ezek szerint ez most azt jelenti, hogy ha egy natúr (Al...de) alapozóban linalool-t látok megcsillagozva, hogy essenciális forrából származik, akkor nyugodtan használhatom, nincs "sejtmérgező" hatása? Ezt az egy terméket találtam a drogériások között amiben se alumminium, se parabén nincs, jól fed viszont linalool van benne és kérdés, hogy meg merjem-e venni, mert ugye egy alapozót az ember napi szintem 8 órán át visel... Előre is nagyon köszönöm a választ! Üdv!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Honnan vetted, hogy a linalool sejtméreg?

A linalool egy illatvegyület neve, ami a levendula fő illatanyaga is. Ha be van csillagozva, akkor bátran használd!

Megnézted ennek az alapozónak a többi összetevőjét is, vagy csak a parabénekreés az alumíniumra koncentráltál?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

alapozó összetevők

Szia! A  összetevőlistában irják ezt a Linalool- ról: Levendulából kivont illatosító anyag. Potenciális bőrirritáló és allergén a levegővel érintkezve. Egy 2004-es kutatás szerint pedig sejtmérgező hatású lehet, bár nincs olyan tanulmány, ami in vivo (emberen végzett kísérlet) is megerősítené ezt. Forrás: cosmeticscop

Az alapozónak ezek az összetevői: ...

Használhatom? (Ez az egyetlen tisztábbnak tűnő alapozó ami elég erősen fed, hogy  seprűvénás arcbőrömet elfedje)... Előre is nagyon köszönöm!!!!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

A megadott forrás nem a legmegbízhatóbb

adatbázisnak számít a szakmában. Mellesleg nem is akkora hülyeség, hogy méreg, ugyanis a patogén baktériumokat és a vírusokat valóban irtja! De emberi szervezetben a megfelelő koncentrációban alakalmazva még soha nem okozott kárt, csak hasznot.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Érdekes kutatások...

Pont úgy van megfogalmazva, hogy teljesen félreérthető legyen:

...sejtmérgező hatású lehet... bár nincs olyan tanulmány, ami....

Tehát felejsd el! A levedula okozhat allergiát egyes embereknél, mint ahogy más természetes anyag is!

Az összetevők jók (sajnos ki kellett törölni, mert linkek voltak), használhatod az alapozót!

Értékelés: Nincs

Linalool

Kedves Valil,

Itt nem a mesterségesen előállítottra gondoltak?
Egyébként a cikk pontos címe:
http://www.hazipatika.com/articles/Valami_buzlik_a_legfrissitok_korul?aid=20041202171836

És a rész:

Ne vigyünk be felesleges vegyszereket a lakásba

A téma nemzetközileg elismert tudora, Mercola doktor véleménye szerint legjobb, ha vegyszereket nem viszünk be a lakásunkba - ez az illatosítókra is vonatkozik. A kellemetlen szagok eltávolítására főként terápiás illatos olajok javasoltak. A legtöbb "esszenciális" olaj jelentős baktériumölő hatással bír, emellett olyan "másodlagos" hatásaik is igazoltak, mint a fizikai és szellemi teljesítőképesség fokozása, a fájdalom csillapítása, ellazulás és a gyógyulás folyamatának elősegítése. Legfontosabb sajátosságaik, hogy nem szabadítanak fel légzőszervi problémákat okozó anyagokat, mint a mesterséges légfrissítő anyagok. Mercola doktor szarkasztikus megjegyzése szerint, ha már nem vagyunk képesek elkerülni az utcák egészségtelen levegőjét, legalább ne vigyük be hálószobánkba.
Nem ez az első és nem is a leghangosabb figyelmeztetés az EPA részéről. Egy korábbi tanulmányukban közzétették azoknak a vegyszereknek a listáját, melyek egyértelműen egészségkárosítók és amelyeket 31 véletlenszerűen kiválasztott, illatanyagokat tartalmazó termékből mutattak ki. Ezek a következők:

A vegyszer neve Milyen illatosított termékekben találhat Milyen egészségkárosító hatással bírnak
Aceton Kölnivizek, mosogatószerek, körömlakk-lemosó Központi idegrendszeri károsodás
Benzaldehid Kölnivizek, hajlakk, folttisztítók, dezodorok borotválkozó krémek, samponok, szappanok, mosogatószerek Központi idegrendszeri és vesekárosodás
Benzil-acetát Kölnivizek, samponok, légfrissítők, mosogatószerek, szappanok, hajlakkok, borotválkozás utáni arcszeszek, dezodorok Belélegezve köhögést, a tüdőben vérbőséget okoz. Hasnyálmirigyrákot okozhat.
Benzilalkohol Kölnivizek, szappan, sampon, körömlakk-lemosó, légfrissítő, folttisztító, dezodorok. Központi idegrendszeri és légzésdepresszió
Kámfor parfümök, borotvakrémek, körömlakkok, mosogatószerek, körömlakkok, légfrissítők Helyi légúti irritáció, hörghurut, asztma, központi idegrendszeri károsodás
Etilalkohol parfümök, hajlakk, samponok, mosogatószerek, folttisztítók, borotvakrémek szappanok, légfrissítők, körömlakkok Légúti irritáció, központi idegrendszeri hatások
Etil-acetát Borotválkozás utáni arcszeszek, parfümök, samponok, körömlakkok, körömlakk-lemosók, mosogatószerek Narkotikum. Szem- és légúti irritáció. Vese- és májkárosodás, vérszegénység
Limonén parfümök, fertőtlenítő spray-k, szappanok, borotvahabok, dezodorok, borotválkozás utáni arcszeszek, körömlakkok és körömlakk-lemosók, mosogatószerek, légfrissítők Rákkeltő
Linalol parfümök, szappanok, kézápolók, körömlakk-lemosók, hajlakkok, folttisztítók, mosogatószerek, szőkítő vegyszerek, légfrissítők, borotvakrémek, borotválkozás utáni arcszeszek, dezodorok Narkotikum. Idegrendszeri mozgáskárosodás.
Metilén-klorid samponok, festékek, kölnivizek, lakklemosók Rákkeltő. Központi idegrendszert bénító vegyület.
Pinén szappanok, parfümök, borotvakrémek, dezodorok, mosogatószerek, légfrissítők Immunbénító hatás.
Terpinek parfümök, szappanok, dezodorok, légfrissítők Asztma. Központi idegrendszeri károsodás
Az egészségre ártalmas nagyhatású illatosított tisztítószereket, légfrissítőket rendkívül agresszív és hatékony folyamatos reklámkampánnyal terjesztik. Azt eddig sejtettük, hogy a kellemetlen, irritáló szagokkal járó ablakmosások nem válnak egészségünk hasznára. A légfrissítőkről szóló legújabb riasztó adatok tovább növelik aggodalmainkat. Azt viszont csak kevesen gondolhatták, hogy súlyosan egészségkárosító anyagokkal mossuk el tányérjainkat, evőeszközeinket, kenjük azokat az arcunkra, hajunkra, mosakszunk velük. Pedig a fentiekben részletezett adatok legalább 15 éve ismertek.

Forrás:
www.mercola.com/2004/may/26/electric_air_fresheners.htm
www.mercola.com/2004/mar/13/essential_oils.htm
www.mercola.com/2004/may/12/air_quality.htm
www.immuneweb.org/articles/perfume.html
Info Radio, Budaörs, 2004. 11. 26.

Ági


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

szintetikus linalool és limonene

Végülis lehetséges. Csak erre fel kéne hívni a figyelmet, mert az emberek a valódi illatoktól is elkezdenek félni. Megtévesztő, hogy sajnos a kémiai nevük az illatvegyületeknek ugyanaz, tehát nem derül ki belőlük, hogy valódi-e vagy szintetikus. A biotermékeken már becsillagozzák az összetevőknél, ha valami esszenciális, és nem szintetikus.
Természetesen minden szintetikus illat súlyosan károsítja a szervezetet, és elég sok a rákkeltő is közülük. Legveszélyesebb az agykárosító hatásuk.
Az általam favorizált termékek (Hauschka, Biola, Naturissimo, Farfalla, Martina Gephart) csak esszenciális olajokat tartalmaznak, és az is növényi kivonat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Linaool pánik

Kedves Vali,

Itt a mercola.com-on talált anyag egy részlete. A pánikkeltés pedig butaságból is  terjed.
Itt egyértelműen kimondja a cikk, éppúgy mint a magyar, hogy eszenciális olajokat használjunk. Szerintem itt Anna félreértése volt.
Nem mindegy, hogy mit akarunk kiolvasni valamiből.

üdv.: Ági

forrás:http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2004/05/26/electric-air-fresheners.aspx

It's best not to introduce any chemicals into your home--and this includes air fresheners.

If you are trying to eliminate unpleasant scents try to prevent them from occurring in the first place, and if you are using air fresheners because you like the scent you could try therapeutic essential oils instead.

Most essential oils have antibacterial qualities and have varying physical and emotional effects depending on the oil, such as stimulation, relaxation, pain relief and healing. More importantly they don't produce harmful chemicals like traditional air fresheners that could result in respiratory problems.

If you had a chance to read my previous article on the

2004 Lung Association Report on Air Quality, then you know that there are enough problems with air quality outside of your home--there's no need to create more problems with the air inside of your home by using chemical air fresheners.


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

limonen és linalol

Szia Vali!

Köszi a gyors választ!

akkor miért írnak le ilyen vad dolgokat? Miért hozzák az emberre a frászt?


akkor max allergizálhat, nyugodtan használhatom ugye?

és mi újság az isoparaffinnal? Azt sem tudom eldönteni mert hol azt írod hogy biokőolaj és hogy nem ártalmas,hol azt hogy komodó és akne képző és ártalmas, kérlek erre is válaszolj.

köszi Anna

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Anna további kételyei az izoparaffinokkal kapcsolatban

Nem tudom, hogy miért ez a pánikkeltés a limonennel és a linaloollal kapcsolatban, de gyanítom, hogy valami hozzánemértő újságíró talált egy olyan méreganyagtáblázatot, amit valami laikus rakott össze, és ennek alapján írta meg a cikket. Tudod, kell a botrány,  manapság erről szól a világ...
Az izoparaffinnal kapcsolatban már elég sokszor letisztáztuk ezt a kérdést.
Az izoparaffin kevésbé káros, mint a többi kőolaj. Kozmetikumokban attól függ a károssága, hogy felszívódóvá teszik-e vagy sem. Egy sminklemosótejben, egy arctejben, egy masszázsolajban, még akár hasznos is lehet, hisz kiválóan oldja a szennyeződést, és jól csúszik. Ezek nem szívódnak fel, illetve lemossuk őket. Egy szemránckrémben, egy testápolóban vagy egy arckrémben már nem túl jó, ha benne van, mert nem engedi lálegezni a bőrt, és eltömíti a pórusokat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

isoparaffin

köszi a választ!

szóval ha az isoparaffin az arckrémemben van az nem annyira jó hír?
azért kenjen vagy ne?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Isoparaffin: attól függ,

hogy mi a teljes összetétel. Leírnád?

Értékelés: Nincs

isoparaffin


a krém összetétele:


aqua**, shea butter**, c12-15 alkyl benzoate,glycerin**, dimethicone,
capryloyl glycine**, arachidyl alcohol**, cetyl alcohol**, myristyl alcohol**, myristyl glucoside**, gossypium herbaceum (cotton) extract*, helianthus annuus (suflower) seed oil*, tocopherol**, ethylhexylglycerin, xanthan gum**, behenyl alcohol**, glycyrrhetinic acid**, sodium hydroxide, polyarcylamide, c13-14 isoparaffin, laureth-7**, arachidyl glucoside**, rosmarinus officinalis (rosmary) leaf extract**

* organic agriculture
**natural origin ingredients

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Anna izoparaffinos kréme

Nincs vele gond, gyakorlatilag elenyésző mennyiségben tartalmazza a krémed, eléggé az összetétel végén áll, valószínű, hogy valamilyen növényi hatóanyag oldószereként alkalmazták. A zsíros fázis lényegi alkotója a sheavaj és a napraforgó olaj.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Dezodor összetétele

Vettem a rövidebb nevű drogériahálózatból magamnak golyós dezodort  - Az A.....e márkájúból és a hatóanyagkereső szerint nem tűnik annyira rossznak, de mégis valami kicsapta a hónaljamat - addigra már használtam pár hete. Viszket, hámlik, piros (persze azóta kenegetem és már sokkal jobb). Lehet az oka a fenti dezodor - vagy valami más áll a háttérben?

Itt az összetétele: Aqua, Aloe barbadensis gel*, zinc oxide, glyceril caprylate, cellulose, glycerin, zinc ricinoleate, oryza sativa germ powder, triethyl citrate, silica, oryza sativa extract*, xanthan gum, hydrogenated palm glycerides, hydrogenated lecithin, caprylic/capric triglyceride, parfum**, geraniol**, linalool**, limonene**, citronellol**, citral**.
*ingredients from certified organic agriculture/**from natural essential oils

Sajnos a házi szodabikarbónás-shea vajas dezodort sem bírja a bőröm sokáig. :( 

Értékelés: Nincs

Tiszta dezodorok

Szia!

Mostanában tértél át a natúr dezodorokra? Kezdeti időben az átállás alatt a méreganyagok kiválása is okozhat ilyen tüneteket, de az is lehet, hogy érzékeny vagy valamelyik anyagra. Többen írták, hogy a házi készítésű szódabikarbóna kicsapta a bőrüket, van akinél úgy már bevált, hogy csökkentette a mennyiségét.

Ezeket a dezororokat, hónaljstifteket próbáltad már?

Értékelés: Nincs

Nem most váltottam

Dezodorból évek óta nem használok káros fajtát. A bionom-ban kaphatókat még nem próbáltam. Másfajta natúr volt már, azok nem bántottak, max. nem sokat értek. A szódabikarbónással is régóta kísérletezem, először nagyon bántotta a bőröm. Akkor "felhigítottam" keményítővel és shea vajjal, úgy hogy kb. feleolyan tömény legyen. Ha sokáig használom minden nap, akkor is kikezd... :( Viszonylag érzékeny a bőröm.  Most egyiket sem merem használni....

Értékelés: Nincs

Nekem is érzékeny a bőröm,

ez a dezodor nagyon bevált.

Értékelés: Nincs

Köszönöm

Megnézem. :)

Értékelés: Nincs

Sztearinsav a kozmetikumban.. akkor most jó, vagy rossz?

Az alábbi cikket  a http://lhasznos_alapanyagok/sztearinsav   oldalon találtam. Mivel a hatóanyag keresőben ezzel teljesen ellentétes információkat olvastam, nagyon elbizonytalanodtam. Kérlek, segítsetek rátalálni az igazságra! Köszönöm!

Judit

"A kereskedelmi sztearinsav általában egy keverék, nagyjából azonos mennyiségű sztearinsavat, palmitinsavat illetve kis mennyiségű olajsavat tartalmaz.

Mivel a sztearinsav eredete – a legtöbb esetben – nincs feltüntetve a kozmetikai termékeken, a PETA minden erejével igyekszik a sztearinsav használatát megakadályozni.

 • Az elsődleges ok etikai jellegű: állításuk alapján a vegyületet elsősorban állatkísérletek miatt vagy menhelyeken elaltatott állatokból vonják ki.
 •  Ugyanakkor a PETA szerint számos kísérlet igazolja, hogy az emberi szervezet számára -akár kis mennyiségű- sztearinsav is rákkeltő hatással bír. Neurotoxicitás, toxicitás és a bőr irritációja, mint lehetséges mellékhatás, szintén felmerül(t) ezen kísérleti eredmények kapcsán.

A PETA-tól független in vitro kísérletekben sejt mutációt figyeltek meg, és ebből adódóan felmerült, hogy a vegyület „potenciális rákkeltő” lehet az élő szervezet számára. A jelenlegi hivatalos álláspont egyelőre az, hogy a sztearinsav egy alacsony kockázattal bíró vegyület, annak ellenére, hogy sok esetben a sztearinsav kivonásánál/feldolgozásánál nehézfémeket is használnak.

A sztearinsavnak és  származékainak a kozmetikumokban általában nincs saját ápoló hatása, azonban sok hatóanyag felszívódását megkönnyítik/elősegítik. A krémek esetében  elsősorban (segéd) emulgeátorként lépnek föl, illetve felerősítik más emulgeálók hatását. Az ilyen krémek könnyen megtapadnak a bőrön, ugyanakkor maga a kence szavatossági ideje is nő."

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
epermami's picture

Bőrfelszíni emulzió

Dúlaként szomorúan látom, hogy milyen kemikália arzenált adnak a kórházakban a kismamáknak, hogy ezekkel "ápolják" gyermeküket. Már csecsemőkorban pusztítják a bőrfelszíni emulziót, hiszen ha kívül-belül éri támadás a szervezetet, sokkal könnyebben megbetegszik...:( Vajon erről miért nem kampányolnak a tévében, rádióban, miért nem ír erről a sajtó??

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Antal Vali's picture

A sztearinsav hasznos, vagy káros?

Kedves Judit!

Az általad említett oldal linkjét azért rejtettem, mert több, mint 10 éves kozmetikai hatóanyagelemző múlttal azt kell, hogy mondjam, hogy számtalan esetben - szakértelem híján - hülyeségeket írnak.

A sztearinsav már csak azért sem lehet káros, mert a bőrfelszíni emulzió egyik legfontosabb alkotórésze. Ugyanis a bőrünk a saját védelmére termel egy olyan emulziót, amely fontos része az immunrendszerünknek, hisz ez védi meg a bőrünket a kórokozókkal szemben. Ennek az összetétele a következő:

 • 46% olajsav
 • 25% palmitinsav
 • 10% linolénsav
 • 8% sztearinsav
 • 3%mirisztinsav
 • 1% laurinsav
 • 3% egyéb vegyes zsírsav
 • hasznos baktériumok
 • hasznos gombák
 • víz (verejtékből)

A mai vegyszerrel teli környezeti behatások károsítják a bőrfelszíni emulziót, ezért nem véletlen, hogy a minőségi bionom kozmetikumok pont olyan összetevőkből állnak, mint a bőrfelszíni emulzió - pont azért, hogy segítsék a munkáját.

Véleményem szerint a sztearinsav igen hasznos összetevő a krémekben. Azért érdemes bionom kozmetikumot választanod, mert ezek esetében garantált az, hogy nem szintetikus, és nem leölt állatok teteméből származik. Tény, hogy egyes nagy nevű kozmetikai cégek a haszon érdekében állati tetemekből nyerik ki az olcsó sztearinsavat, de ez a bionom kozmetikumoknál kizárt! Ezért fontos, hogy nagyon érdemes megválogatni, mit kenünk magunkra.

Remélem sikerült kielégítő és megnyugtató választ adnom.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

D-glucopyranose

Sziasztok!

A d-glucopyranose-rol tudtok valamit? Nem talaltam meg igy a hatoanyagkeresobe. Jo lenne tudni, hogy veszelyes-e!

Elore is koszonom.

Kriszta

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Miben van ez a vegyület (d-glucopyranose) ?

Mert attól függ...

Értékelés: Nincs

Mosopor es mosogatoszer

Mosopor es mosogatoszer osszeteteleiben lattam.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Mosószerekben semmi baj vele

Ez egy cukor vegyület.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Mérgező?

Sziasztok!

Eddig ugy tudtam, hogy a talkum mergezö, föleg kisgyermekeknel. Akkor most rosszul tudtam?

Köszi, inselle

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Talkum kisgyereknél

Kedves inselle!

Elnézesedet kérem amiért kérdésed "beragadt". Itt lentebb megtalálod a választ.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Változó megitélésű?

Azt szeretném kérdezni, hogy a talc nevű hatóanyagtól tartani kell, vagy sem, mert a hatóanyag keresőben változó megítélésűnek van titulálva. Valahol azt is olvastam, hogy káros. Segítenétek rendet rakni?

Köszönöm.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Talkum a hintőporban

Szia!

Igen valóban változó megitélésű a talkum.

Ebben a hintőporban a talkum, vagy zsírkő egy nehéz fajsúlyú anyag, amely nem mérgező, bár bizonyos körülmények között nagy mennyiségben belélegezve káros lehet kisbabáknál is. De ez igaz lehet a kukoricalisztre is, amit szintén sokan használnak hintőpor helyett. A fajsúlyából adódóan a talkum azonban nem száll a levegőben sokáig, de azért ne hintőporozzuk állandóan a babát, és akkor is kellő körültekintéssel! Több olyan dolog van, akár természetes is, ami kis mennyiségben gyógyszer, ha túlzásba visszük, azonban árthat is...

Én soha nem hintőporoztam a gyermekeimet semmivel, de sokan kedvelik hintőporként is a Selyempúdert, valamint a Koala Baby hintőporban és az Argital Babahintőporban sincs talkum.

Remélem a válaszom segített!

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Dilemma

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni,hogy a felsorolt összetevők gyermekek részére 50 spf fényvédő termékben nem károsak e bőrre?

INCI: Titanium Dioxide, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Polyglyceryl-3 Diiso-stearate, Caprylic/ Capric Triglyceride, Aqua, Glycine Soja Oil*, Butyrospermum Parkii Butter*, Glycerin, Olea Europaea Fruit Oil*, Olea Europaea Leaf Extract*, Punica Granatum Extract*, Glyceryl Oleate, Canola Oil, Hippophae Rhamnoides Oil*, Rosa Moschata Oil*, Oryza Sativa Bran Oil, Mica, Glycyrrhiza Glabra Extract, Simmondsia Chinensis Oil*, Magnesium Sulfate, Oenothera Biennis Oil*, Lecithin, Macadamia Ternifolia Oil, Tocopherol, Bisabolol, Tocopheryl Acetate, Stearic Acid, Aluminium Hydroxide, Parfum

Amit aláhúztam,én ezeket gondolnám, de várnám a segítséget,mert egy ilyet kaptunk és nem vagyok benne biztos,hogy felkenhetem e a bőrre?

Köszönöm szépen előre is!

Értékelés: Nincs

Káros vagy nem káros?

Átmozgattam a kérdésedet életmód oldalunkra, mert a bionomon csak konrkétan az ott lévő termékekről beszélhetünk.  A hatóanyag keresőben megtalálod a kérdezett összetevőt. A parfum esetében már  a gyártó nem kötelezett arra, hogy megcsillagozza a természetes illatanyagokat. Így azt eldönteni, hogy az a parfum szintetikus vagy természetes; azt a gyártó tudja csak megmondani. A Bionomban lévő termékek esetében is minden esetben bekérjük a szükséges papírokat, így meg tudunk győződni az illatok tisztaságáról is.

Értékelés: Nincs

Összetevökről szeretnék tudni

Sziasztok!

Elnézést, lehet hogy rossz helyen érdeklődök de olyan kérdésem lenne, hogy kaptam férjem től egy krémet a csípőmre. az összetevői közt olvastam a methilparabent

Aloe Barbadensis Leaf Juice, Aqua, Dimethyl Sulfone (MSM), Glycerin, Triethanolamine, Dimethicone, Arctostaphylos Uva Ursi Leaf Extract, Sodium Hyaluronate, Allantoin, Tocopherol, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil, Rosmarinus Officinalis Extract, Salix Alba (Willow) Bark Extract, Polysorbate 80, Ascorbic Acid, Carbomer, Disodium EDTA, Methylparaben, Diazolidinyl Urea. 

Szerintetek ezt használhatom??? Mert nem olyan rég gyógyultam fel rákból. Köszönöm válaszotok előre is:Judit

Értékelés: Nincs

Ellenőrizzük a hatóanyag keresőben

Először is örülök, hogy felépültél a rákból. Átmozgattam az életmód oldalra a kérdésedet, a hatóanyag keresőben te is ellenőrízni tudod az összetevőket. Valóban van benne sok jó hatóanyag is, csak ha már egy is káros benne (én többet találtam), akkor én ezt már nem kenném magamra.

Belsőleg támogatva a csípő problémát, az MSM valóban jó. Olvastad a blogot az MSM-ről? Emellett még a zöldkagyló is szóba jöhet, hiszen nagyon jó természetes kollagén. A páromnak még bevált a fájó térdére a vadköles, de ezt több hónapig szedte. Azóta sem fáj a térde.

Értékelés: Nincs

Köszönöm az infót

Szia! 

Köszönöm az infót és le vagyok döbbenve, sajnos. Hogy az emberre mennyi mindent rá nem sóznak természtes címszóval. Kár, hogy nem én voltam a vevő. A zöldkagyló jónak tünik de lisztérzeny is vagyok és pajzsmirigy alulműködésem is van. Nem egyszerű a helyzetem és nagyon meg kell gondolnom mindent. Köszi még1x:Judit

Értékelés: Nincs

Persze, vannak benne természetes dolgok,

csak sajnos elrontják néhány káros tartósítószerrel és egyéd adalékanyaggal. Pajzsmirigy alulműködésre ezt és ezt olvastad? Lisztérzékenységgel kapcsolatban is nagyon sok írás van az oldalon, mint pl. ez. Érdemes a hozzászólásokat is olvasgatni.

Értékelés: Nincs

Szeretnék méregmentes sminktermékeket készíteni házilag

Szia Vali!Sziasztok Többiek!

2éve már regisztráltam az oldalon, mert nagyon érdekel amiről írtok, és amit képviseltek, de nem sikerül mindent a megfelelő tempóban megvalósítani.

Rájöttem nem a pénz(hiány) a gond mivel ígyis-úgyis megveszem a szükséges termékeket, hanem elszántság és megfelelő tájékozottság kell a megvalósításukhoz.

Most a szempillaspirálom van soron, linkelem az oldalt, kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy ez jó-e és esetleg arra, hogy az összetevők közül az aloe vera zselét lehet-e pótolni valami könnyen beszerezhető szembarát anyaggal?(glicerin talán, vagy nem tudom.)

Különben most februártól a férjemmel elhatároztuk, hogy nekifogunk méregteleníteni, és az étkezést is az egészségesebb oldalról közelítjük meg. Remélem sikerrel járunk, elég tapasztalatlan feleségecske vagyok még így 21 évesen. Magam akarom sütni itthon a kenyeret sütőben.

Lehet, hogy sokat fogok kérdezgetni az elkövetkezendő időben a helyes táplálkozásról és a házi kozmetikumok elkészítéséről. Már nem akarok vacakolni azzal, hogy nézegesssem a hatóanyagokat,mivel minden káros szinte, ami meg kevésbé(szóval méregmentes" de gyári) az nekem drága, inkább elkészítem.

Bocsánat a hosszú hozzászólásért!

Még egy aprócska kérdés, ha van itthon hennám, (de már a hajamra nem használom, mert 3 év után rájöttem az eredeti hajam jobban tetszik. :) de nagyon szerettem hennázni a fejem :)

Szóval henna van, indigóm nincs, szempilla tartós festést csinálnék, indigó helyett valami lehet henna mellé, és nem káros a szemre ez a kence?

Puszi!

Jó egészséget Mindenkinek! Viki

Értékelés: Nincs

Házi sminkek, méregtelenítés és egyebek

Szia Viki!

Gratulálok az elhatározáshoz, ha bármi kérdésed van a méregtelenítéssel és a táplálkozással kapcsolatban, írj nyugodtan. A kenyérsütéssel kapcsolatban, az oldalon van sok kenyér recept, én ezt sokszor megsütöttem már, nagyon szeretjük. Bár a méregtelenítés alatt célszerű élesztőmenteset sütni, sőt akár gluténmentessel is megpróbálkozhatsz. Reggelire egyébként nagyon jól helyettesíthetők a kenyérfélék kásával. Ezekből is többfélét találsz, laktatóak, finomak és beilleszthetők a méregtelenítés időszakába is.

A szempillaspirálos linket nem küldted. Az egy házilag készíthető recept?

Értékelés: Nincs

Szempillaspirál kenyérrel :)

Aniko! Köszi, hogy jelezted a link hiányt, pótlom, hogy lássátok tevőket:

 • 4 teáskanál aloe vera gél
 • 2 teáskanál kókuszolaj
 • 1 teáskanál aktív szénpor vagy keserű kakaópor
 • fél teáskanál reszelt méhviasz
 • üres, tiszta szempillaspirál-tartály

Nem nagyon értek hozzá, de ezek közül az aloe vera zselét pótolnám valamivel, ha lehet, gondolom elsősorban az állagot befolyásolná ez a hatóanyag. Mivel? Ötlet?

Különben nagyon félek a káros anyagoktól, meg hát a szem talán a legérzékenyebb, ezért is szeretném lecserélni házira a festékem. Festeni meg kell :) mert olyan mintha nem lenne semmi színe, de szép hosszú.

  A kenyerem, pedig rozslisztből, lenmaglisztből sütöm, száraz élesztővel.

Úgy kaptam ezt a receptet, de már csináltam 1x tönkölybúzából is. CSak dupla annyiba kerül, mint a rozs, ezért maradtam a rozsnál.

  Eszembe jutott egy másik téma, de semmi érdemlegeset nem találtam neten, hátha valaki tud segíteni, szóval: évszak elmélet szerinti szín választás. Ez érdekelne, külsőség, de engem érdekel, hogy a saját színeinkkel erősíthetjük a természetes "szépséget".

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Szempillafestés természetesen és házi szempillaspirál

Érdekes ez a házi szempillaspirál recept!

Az aloe vera gélt esetleg helyettesítheted lenmag zselével (ITT találod, hogyan készítendő). Viszont akkor gondoskodnod kell a tartósításról is, bár ugynez vonatkozik a friss (értsd nem gyárilag már eleve tartósított) aloe vera gélre is.

A tartósítást pár csepp Grape Vital-al tudod biztonságosan megoldani. A maradékot aztán elhasználhatod egyéb házi kozmetikumok tartósítására - ez egy nagyon fontos dolog, ha házi kencék gyártására adod a fejed, hisz minden kozmetikumot, amiben vízfázis is van feltétlenül tartósítanikell!! -  illetve még millióféleképpen hasznosíthatod.

Nagyon remélem, hogy kipróbálod, és megosztod velünk is a tapasztalataidat! Ha beválik a recept, kérlek töltsd majd fel a Boszorkonykonyha kenhető receptjei közé .  

Természetes tartós szepmillafestésről ITT olvashatsz tapasztalatokat. Ha hosszúak a pilláid, de nem találod elég erőteljes színűnek, mindenképpen érdemes lenne kipróbálnod a hennás-indigós szempillafestést, a tapasztalatoknak megfelelően (egyéb növények nem igazán rendelkeznek olyan intenzív festőhatással, hogy meg tudnának tapadni tartósan a hajon, szempillákon, szemöldökön). Egy kis kiszerelésű indigópor nem olyan nagy beruházás, és megfelelően tárolva sokáig eláll ám! Sőt, ha csak szempillafestésre kell, akár többen is osztozhattok rajta .

Nagyon várjuk a tapasztalataidat!

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Szempillafestés

Szia!

Még nem próbáltam, de ha a hajfestésből indulok ki, akkor a henna vörös, az indigó fekete. Mást nem tudok ami jó lenne, és ezekkel is elég macerás. Sokáig kell rajt hagyni. Használd a keresőt szinte mindenre megtalálhatod a választ. Házi kencéket érdemes a boszikonyhából próbálgatni, és ha már van gyakorlat saját receptet is készíthetsz. De akkor küld is be, hogy más is kipróbálhassa. Viszont figyelj az összetevők minőségére, mert ha nem tiszta összetevőket használsz, akkor mi értelme otthon kavargatni. :)

Értékelés: Nincs

Kollagénnel kapcsolatos kérdés

Kedves Vali!

Két kérdésem lenne. A 70%-os gyógyszertári alkohol egészségtelen e? Rozmaring illóolajjal összekeverve szeretnék hajszeszt készíteni hajam erősítésére.

A másik: Olvastam, hogy a kozmetikumokban megtalálható kollagén egészségtelen, leírtad miből nyerik. Azonban megjelent a gyógynövényboltokban egy újfajta tengeri kollagén. Erről mi a véleményed; illetve a szájon át történő kollagén szedésével egyet értessz e. Por alakban kezdtem szedni, melyet vízben kell feloldani. Ezeket is bioboltokban árulják. Egy sérvműtét után kezdtem szedni, hogy kötőszöveteim erősödjenek, és több műtétre ne kerüljön sor. De létezik folyadék formájában is, ezt is csak bioboltok forgalmazzák. Mérgezni semmiképpen nem szeretném magam, ha ezek esetleg egészségkárosítóak.

Az oldalon gyakran megfordulok, de tökéletesen még nem igazodom ki rajta

Válaszodat előre is köszönöm.

Zsuzsa

Értékelés: Nincs

Hajszesz készítése és kollagén belsőleg

ELőször is. Bármilyen  növényből készíthetünk alkoholos kivonatot, így akár rozmaringból is. Én egyszerűen tiszta pálinkával vagy vodkával készítem.

A kollagénnel kapcsolatban ajánlom neked elolvasásra Vali írását, valamint ezt is.

Az általad említett terméket nem ismerjük, honnan származik. Itt tudsz beküldeni termék ajánlást, utánanézünk, hogy a bionom elveknek megfelel-e.

Értékelés: Nincs
szilvi7601's picture

Szemceruza elemzés

Sziasztok!

Bocsánat hogy ide írok, de hirtelen nem tudtam hol tehetem fel a kérdést, mert nagyon szeretnék egy szemceruzát, csak nem merem megvenni, mert nem tudom milyen. Próbáltam rákeresgetni a hatóanyag keresőben, de volt pár dolog amit nem ismert, ezért ugy gondoltam belinkelem ide a szemcerza INCI-ét, és ha valaki tud legyen szíves segiteni, jó e vagy inkább nézzek mást :)

INCI:

Octyldodecyl Stearoyl Stearate
Mica
Olus Oil
Hydrogenated Palm Kernel Glycerides
Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil
Hydrogenated Vegetable Oil
Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax / Cera Carnauba
Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax
Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil
Hydrogenated Palm Glycerides
Polyglyceryl-3 Diisostearate
Glyceryl Caprylate
Tocopherol

Előre is köszönöm a segítségeteket! üdv:Szilvi

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Dekorkozmetikum elemzése az életmód oldalon!

Szia Szilvi!

Valóban nem jó helyre írtad a hozzászólásod, mivel nem érinti a Hauschkha alapozót! Kérlek, hogy a jövőben csak akkor írj a bionomra a termékek alá, ha közvetlen a termékről szeretnél kérdezni!

Pálma kolléganőnk itt írt erről:

http://bionom.hu/bionom-1x1-kezdoknek-es-haladoknak.html

A hatóanyagelemzés nem túl bonyolult dolog, mert ha már 1-2 olyan összetevőt találszt az INCI-ben, ami necces, akkor nincs értelme tovább nézegetni. Ez a szemceruza pont ilyen.

Az olus oil, és a hidrogénizált növényi olaj nem túl szimpatikus, egy magára valamit is adó dekor cég kiírja a pontos növényi olajat, amit tartalmaz a készítmény, hacsak nincs valami titkolnivalója.

Ha jó minőségű szemceruzát szeretnél, akkor válaszd a Hauschka vagy a legújabb Zuii szemceruzákat. Én ezeket használom már évek óta és nagyon elégedett vagyok velük. Szépen pigmentáltak, tartósak, és nem tartalmaznak káros anyagokat.

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
szilvi7601's picture

Bocsánat !

Rendben elnézést, nem tudtam hová irjam :( Pedig már jópár éve napi szinten olvasom  a régi és uj hozzászólasokat :) Megjegyeztem, máskor jó helyre fogom, báááár nem lesz rá szükség, eddig is innen vásároltam mindent, ezek után sem fogok máshonnan :( Annyira sztárolták ezt a szemceruzát,hogy tuti jó, NATUR, tény és való, valóban elragadó a szine, de nem ér annyit hogy mérgezzem magam.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Veronika1960's picture

Érdeklődés

Ha ezek az összetevők vannak egy tusfürdőben egészséges-e ebben kérném a segítségeteket.

Ingredients INCI: Aqua, Sodium Coco-Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Glycerin, Rosa Canina Fruit Oil, Arnica Montana Flower Extract*, Chamomilla Recutita Flower Extract*, Urtica Dioica Leaf Extract*, Panthenol, Betaine, Glycol Distearate, Parfum, Citric Acid, Polyquaternium-7, Laureth-4, Alcohol Denat., Benzyl Alcohol, Formic Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate. * ingredients from biologically controlled environments.

Segítséget előre is köszönöm. Tisztelettel : Bödő Zoltánné

Értékelés: Nincs

Tusfürdő hatóanyag elemzése

Átmozgattam a kérdésedet ehhez a cikkhez, mely kitér a legfontosabb káros anyagokra. A te esetedben ajánlom a hatóanyagkeresőt. Ha csak egy káros is van benne, akkor már nem is érdemes utána nézni.

Értékelés: Nincs
Veronika1960's picture

Káros anyagoktól mentes habfürdő

Köszönet, megnéztem, sajnos volt közöttük káros, tehát attól, hogy bionak hirdetik (összetevők biólogialilag ellenőrizve cimkével ellátva ) és csak növényi anyagokat tartalmaz, még nem biztos, hogy az is, nagyon köszönöm a válaszotokat, így legalább már nem verhetnek át. Mivel csak nálatok lehet káros anyagoktól mentes habfürdőt kapni, így abban kérem a segítséget, hogy melyiknek van mézes tej illata, mivel nekem az jön be, ha ilyen nincs, akkor az a kérdésem, hogy lehet-e kapni minta kiszerelésben a tusfürdőkből, hogy ne keljen mindet nagy kiszerelésben megvenni ahhoz, hogy el tudjam dönteni, nekem melyik a tökéletes. Segítségeteket előre is nagyon köszönöm.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Henn Mónika's picture

Habfürdő illat

Hát azt sajnos nem tudom, melyiknek van hasonló illata, de hátha valaki, aki próbálgatta már őket, kisegít.

A farfalla habfürdőiből van próbaszett is. Érdemes elolvasni a termékek alatti hozzászólásokat, sokszor olvasható utalás az illatukra is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

mit árulhatok a bioboltban

Kedves Vali, Szerkesztőség!

Nemrég kezdtünk bele a bio illetve reform termékek árulását a boltunkban. Most viszont teljesen elkeseredtem, hogy rátaláltam erre az oldalra. Persze nem a ti hibátok, én bíztam vakon. Árulunk Ga , , T termékeket, amikra az van írva 100% növényi összetételű, állatkísérlet mentes, környezetbarát. Ismeritek ezeket a márkákat?

Amik itthon voltak: y szappan kézi készítésű, összetevők: sodium palmate, aqua, sorbitol, propylene glycol, sodium dilinoleate, sodium laurate, sodium chloride, tetra sodium edta, tetra sodium etidronate, parfüm

sampon: water, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, sodium laureth-11-carlboxylate, peg 4 reepseed amide, melaluca alternifolia oil (tee trea oil), melthyl-chloro-isothiazolinone, ci 19140, ci 42090

Legfőképp szappanok fogynak hidegensajtolt és kézi, fűrdősók, bombák, arcmaszkok, masszázskrémek,  tusfürdők.

samponok, balzsamok, testápolók, tusfürdők, fogkrémek, shakti balzsamok, egyéb kozmetikai kencék.

illóolajok, füstölők, mosódió, hennák és parfümök.

Szeretnék segítséget kérni, hogy mennyire károsak ezek a termékek?

Köszönöm szépen, Andi

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Méreganyagok a kozmetikumokban - mindig az összetétel számít

Kedves Andi!

Köszöntünk nálunk, köztünk.

Átmozgattam hozzászólásod, remélem nem bánod, de itt sokkal több érdemi információhoz tudsz hozzájutni. Érdemes elolvasni a fenti összefoglaló írást és a termékek ellenőrzéséhez, hogy vajon mennyire használhatóak-e, tartalmaznak-e bármiféle káros anyagot a hatóanyag keresőnket használni.

Niki

Értékelés: Nincs

hatóanyagok, Nitrát

Kedves Niki!

Köszönöm a választ!

Megnéztem a hatóanyag keresőt. Párat nem találtam, azt beírnám ide hátha tudtok benne segíteni. Sodium dilinoleate, sodium laurate, sodium laureth-11-carlboxylate, peg 4 reepseed amide, melaluca alternifolia oil (tee tre oil) (teafa olaj), melthyl-chloro-isothiazolinone ((Methylizothiazolinone) olyan szintetikus tartósítószerek, amelyeknek állatkísérletekben bizonyított a fehérjekárosító hatása, mellesleg mutagén reakciót váltanak ki, és súlyosan allergének. Megengedett koncentráció: 0,0015%. Ez alatt elvileg ártalmatlan tartósításra használt vegyület. Ennél nagyobb koncentrációban bőr és nyálkahártya ingerlő.), ci 19140 (Acid Yelliw 23, Tartrazin (E102)Funkció: sárga hajfesték Megjegyzés: szintetikus anyag, erős allergén, fenil-hidrazint ad le, különleges tisztasági követelmények, egészségkárosodás lehetséges), ci 42090 (Acid Green 9 Funkció: zöld hajfesték Megjegyzés: szintetikus anyag, az USA-ban 1978 óta betiltva, állatkísérletekben rákkeltő, allergizáló maradványok)

Ha már ismerem az összes összetevőt, kérdőre szeretném vonni a forgalmazókat! Nagyot csalódtam hiszen környezet és bőrbarátnak hírdetik. Én is ezeket a termékeket használom, és a boltunkban is ajánlottam. :(  Neked mi a véleményed ezekről a márkákról? Szappanból akkor ti Pithari, 100% Olívia és Sadosan -t ajánljátok, ugye?! Na meg a Blueberry. Ez nem azt jelenti, hogy csak ezek jók, de csak ezekért tudunk felelősséget vállalni.

Illetve ahogy nézegettem az oldalt feltűnt a NITRÁT rossz véleménye. Mi egy szőlőhegyen lakunk, fúrt kúttal, ami sajnos nitrátos!! Ántsz-el bemértük és azt mondták, hogy nem iható ezért csak mosásra, fürdésre használjuk. Nehéz lenne megoldani, hogy ne azzal fürödjünk, viszont van egy 8 hós bébink így aggaszt. Főzni is ásványvízzet használunk. Mi a véleményetek? Nálunk is nitrátos a kút víz, sajnos.

Köszönöm

Értékelés: Nincs

nitrátos víz

Szia! A vastaggal írt részek a hozzászólásodban Hortenzia kolléganőmtől származnak. Így reméljük közelebb jutottál az összetevők megismeréséhez. Vannak vegyületek, amik még nincsenek a listánkban, igyekszünk fejleszteni, bővíteni, de nem könnyű megfelelő forrásokat találni...

A nitrát bőrön keresztül ilyen módon nem jut be, a tápcsatornába kerülve okoz súlyos gondokat. Ez vízzel, nitrátos zöldségekkel kerül a szervezetbe, nyilván ezt elkerülitek. Szóval ha ebben a fürdik a kicsi, ne nyelje le!

Értékelés: Nincs

Összetevők

Ezek a hennás hajfestékem összetevői: Herbal Henna powder, Citric Acid, Magnesium carbonate, Sodium sulphite, PPD, Sodium perborate, Para amino phenol. Sajnos nekem ezek nem sokat mondanak

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Pancsolt hennás hajfestékek

Átmozgattam a fenti cikk alá a hozzászólásodat, érdemes elolvasni.

A hatóanyag kereső segítségével bármilyen kozmetikumot magad is ki tudsz otthon elemezni (készülj fel, lehet érni fognak kellemetlen meglepetések). Nem szükséges az egész INCI-t bepötyögni, általában már az első kettő után kiderül, hogy kuka...

Hát őszinte leszek: a festéked összetétele borzalmas . Én ezt még véletlenül sem nevezném természetes hajfetéknek... (Elég, ha csak a PPD-t beírod a hatóanyag-keresőbe).

Ha esetleg kérdések merülnének fel benned a kozmetikai iparral kapcsolatban, ITT olvasgathatsz a témában.

Értékelés: Nincs

vegyis henna

Akkor ez azt jelenti, hogy olyan ez a henna, mitha vegyi festékkel festettem volna be a hajam? És akkor ki kell várnom a 3 hónapot?

Igazából próbáltam eddig is figyelni arra, hogy milyen festékkel festem a hajam, de kiderült hogy átverés és egy nagy ............ Jó hogy ez előtt a "csodafesték" előtt is kivártam a három hónapot :-)

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Még henna

Én elővigyázatos lennék, de természetsen a döntés a tiéd.

Olvasd el kérlek a Hennás GYIK-ot, különös tekintettel a hennázásra való felkészülésről szóló részletet.

Hennázás előtt bevetheted a C vitaminos pakolást is (kereső).

Kérlek tájékozódj, informálódj, olvasgass az oldalon. Rengeteg hennás tapasztalat, cikk van már fent. Érdemes jól felkészülni, és megfontoltan belevágni a hennázásba.

Tanfolyam is lesz, ajánlom figyelmedbe, ott mindent megtudhatsz a valódi növényi hajfestékek alkalmazásáról.

Értékelés: Nincs
darkania's picture

Arcbőr

Sziasztok! Lenne egy újabb kérdésem! :) Egy ideje használok egy natúr arckrémet és azt vettem észre, hogy miután bekenem vele az arcom apró vízbuborékok jelennek meg mindenhol az arcomon, főleg zuhanyzás után. Olyan érzésem van mintha izzadna a bőröm a meleg zuhany után és az arcomon távozna. :) 

Régebb sajnos kőolaj alapú krémet használtam és attól nem folyt a víz az arcomról. Ez egyébként természetes? Ti mit gondoltok??  :)

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Azért, mert natúr,

nem biztos, hogy teljesen tiszta is a krém Darkania. Megnézted a narancssárga fejlécben található hatóanyagkeresőben az összetételét?

Értékelés: Nincs
darkania's picture

Kielemeztem

Szia! Igen, természetesen kielemeztem mielőtt magamra kentem. Nem volt benne se káros, se allergén összetevő! 

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Apró kiütések az arcon

Kipirosodik és fáj is?  Lehet, hogy valamelyik összetevőjére mégis allergiás vagy?

Értékelés: Nincs
darkania's picture

Nem, nem fáj, nem csíp,

Szia!

Nem, nem fáj, nem csíp, kiütésem sincs Pl egy forró fürdő után bekenem az arcom vele és pár perc múlva kiüt a víz az arcomon, mint nyáron amikor izzad az ember!

Ezen kívül semmi problémám nincs vele, csak gondoltam megkérdezem hogy ez természetes?

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Nem fáj , nem csíp

Őszintén szólva én még soha nem tapasztaltam ilyet. Remélem hogy az olvasók közül segítenek majd Neked.

Én is megkérdezem még a kolléganőket. 

Értékelés: Nincs

szappan összetevő

Sziasztok, 

Vásárolni szeretnék egy szappant, ellenőriztem az összetevőket a hatóanyag-keresőben, de egyet sajnos nem találok, az pedig a Decyl Glucoside.

Segítségetek előre is köszönöm.

Értékelés: Nincs

szappan

Szia! Ez egy cukortenzid, ártalmatlan. Ha nem szeretnél bíbelődni az állandó ellenőrzésekkel, akkor a bionom szappanok közül is választhatsz!

Értékelés: Nincs

kence

Használtam a hatóanyag keresőt, egy enyhén káros, káros, pár semleges és vagy két jótékony dolgot találtam köztük. De nem tudtam mit kezdeni pl. a crosspolimerrel. Segítenétek?

Összetevők: cyclopentasiloxane, dimethicone crosspolimer, ethylhexyl cocoate, BIS-PEG/PPG-14/14 dimethicone, C24-48 alkyl dimethicone, water, acetyl hexapeptide-8, lecithin, glycolipids, phenoxyethanol, fragrance

Köszönöm: Erika

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Ez a krém összetétele?

Nem találom benne a hatóanyagot... 

Értékelés: Nincs

kencére válasz

Köszi. Még tovább keresgéltem: acetyl-hexapeptide-8, glycoceramide, sphingolipids. Kenhető? Ajándékba kaptam.

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Kence összetevők

Szia Hangenerika, ha már egy káros összetevő van egy krémben, én nem használnám... de a döntés, a Tiéd!

Nézzük pl a Fragrance-t:

illatanyag
Értékelés: esetenként értékelendő, több alkotórészből áll
Funkció: parfüm
Megjegyzés: számos vegyi anyag, illatszer gyűjtőneve, köztük sok allergén, mint pl. a perubalzsam, vagy fölgyülemlő,mint a mósusz , a szintetikus változatok mind mérgezőek.
Felhasznált irodalom:
• dr.Rózsa Sándor: testápoló kislexikon (Ökotárs Fogyasztóvédelmi Füzetek 2001)
_____________________________________________________________________

parfüm.  Szintetikus illatkompozíció. A bőrápoló termékekben megtalálható leggyakoribb allergének közé tartozik.

Forrás:

  • Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI-megnevezésük alapján

Parfum - szintetikus kőszénkátrányból készült illatanyag

A szintetikus illatok érzékenységi (allergiás) választ válthatnak ki, és megmérgezhetik az immunrendszert. A központi idegrendszer károsodásait kapcsolatba hozzák a szintetikus illatanyagok használatával. A szintetikus illatanyagok tartalmazhatnak nehezen azonosítható melléktermékeket, ami miatt hatásuk előre megjósolhatatlan. Használatuk az illatgyógyászatban szigorúan tilos, kozmetikai termékekben nem ajánlott.

Parfum, Perfume, Fragrance

Csak akkor káros, ha nem tüntetik fel mögötte zárójelben a következőt: "Essential oils". Ha a Parfum szó csak önmagában szerepel, akkor szintetikus (kőolajalapú) illatkomponensek tömkelegét tartalmazhatja, amelyek agykárosító hatásúak, alvászavarokat, fejfájást, migrént, szédülést, dekoncentrációt okozhatnak; gyermekeknél nagy valószínűséggel felelősek a viselkedési zavarokért, a dislexia, a disgraphia és az autizmus kialakulásáért.

Értékelés: Nincs

kencére válasz

Köszi epermami! Értem. Akkor majd a Kaviczky

Üdv. Erika

Értékelés: Nincs

Sodium PEG-7Olive oil carboxylate

sziasztok tudnatok nekem valamit mondani errol a hatoanyagrol :sodium PEG-7 olive oil carboxylate. azt tudom hogy a peg az nem jo de mivel olivaolj van utana ez megzavar. samponban a 2. osszetevo.

az algin az egyenlo a alginate-al?

koszonom a segitsegeteket!!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Sodium PEG-7 Olive oil carboxylate

Itt olvashatod el, amit tudni kell róla. Egyébként nem minden PEG káros! Ez attól függ, hogy milyen olajjal "párosítják". Erről pedig itt olvashatsz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
weaver05's picture

SLS és SLS közti különbség????

Sziasztok!

Egy bioboltban kaptam egy érdekes választ arra, hogy miért van az általuk forgalmazott samponban SLS. Azt válaszolta az eladó, hogy SLS és SLS között is van különbség... Nem nagyon tudom hova tenni ezt a választ. De kifejteni nem akarta, hogy végülis milyen különbség. :( :( :(

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

SLS és SLS

Kedves Weaer05!

A különbség egy szeletét Tündi ITT osztja meg velünk, de mint olvashatod a végeredmény ugyanaz.

Ha megbízható forrásból szeretnél garantáltan tiszta termékeket használni, akkor válassz EZEK közül!

Niki

Értékelés: Nincs

Ammonium laureth sulfate vs. ammonium lauryl sulfate

Szia Vali?

Mia különbség az ammmonium lauerte sulfate és az ammonium lauryl sulfate között? Ugyanaz nem?

Köszönöm

Értékelés: Nincs

Ammonium Laury és laureth sulfate

Gyakorlatilag u.olyan károsak, mint az SLS mindkét változata! Csak azért találtak ki egy kicsit más nevet az SLS botrány után, hogy megtévesszék a vásárlókat
Az Ammonium Lauryl S. (alkil- ammonium- szulfát) nagyon erős zsírtalanító hatású tenzid, könnyen bőr- ill. szemirritációt okozhat.
Szóval a kérdésedre a válasz: mind a 4 elnevezésű anyag káros, kerüld őket!

Berni

Értékelés: Nincs

Fémallergia

Sziasztok,

remélem nem írok rossz helyre a problémámmal, ha jól láttam, már volt szó ez alatt a cikk alatt a témáról, és engem is érdekelne, hogy mi lenne a teendőm.

X éve fémallergiám van, sajnos nem emlékszem, hogyan/mivel kezdődött, csak rémlik, hogy a házi füllyukasztás után jött ki először igazán, majd volt egy telefonom, ami miatt a fél arcom kisebesedett ahogy használtam. Ez elég durva volt, viszonylag hosszú ideig, aztán végül lecseréltem a mobilt, de ezt látta először orvos, aki az Elo_om nevű szteroidos kenőcsöt kente rá, amit utóbb én is kiváltottam, ettől elmúlik az iszonyú viszketés, de nem szívesen használom. Bizsut, (konkrétan nem tudom, milyen fémeket), fülbevalót egyáltalán nem tudok hordani, az övcsat, egyéb szegecs, gomb is rögtön kihozza.

Nem tudom, milyen részletek lehetnek fontosak, van egy viszonylag nagy amalgám-tömésem...

Eddig nem gondoltam, hogy érdemel további utánajárást a kérdés, de most, hogy megint kijött a jóidő, és minimális izzadtság a bőrömön sokkal gyorsabban reakcióba lép bármilyen fémmel, hamar előjön az allergiám. És úgy utálom, hogy cirka fél év ezzel telik, szóval akinek van javaslata azon kívül, hogy ne érintkezzek fémmel, annak megköszönném, ha megírná. :)

Értékelés: Nincs

a fémallergia már a múlté :)

Nekem is elég erős fémallergiám volt, a fülem még az ezüstöt sem bírta, csak az aranyat. Egy-egy fémkapcsos nyaklánc viseléséért súlyos árat fizettem másnap :) A nadrágok fémgombját sem bírtam. Egy idő után már minden ilyet kiiktattam az életemből, így nem is igazán vettem észre, hogy szép csendben elmúlt :) Nemrég kaptam egy bizsu gyűrűt, kíváncsian vártam a hatást, semmi. És ahogy visszagondolok, kb. egy éve újra hordok fémgombos gatyókat és semmi reakció.

Mi tettem? Életmódot váltottam kb. két és fél éve. Már 2x megcsináltam a nagy méregtelenítést is.  (A fogaimat is megcsináltattam, elég sokban volt amalgám tömés nekem is.)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Antal Vali's picture

Ez így igaz! Allergia volt nincs!

És sokan nem is gondolnák, hogy elég egy átfogó  méregtelenítés és egy kis bionom életmód ahelyett, hogy szteroidokkal és allergia gyógyszerekkel bombázzuk a szervezetünket évtizedeken keresztül.

Köszönöm, hogy megírtad mindezt, mert újabb élő példája vagy annak, hogy az életmód váltás működik. És nem csak az allergiák esetében...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

a férjem allergiája is elmúlt

Bizony, és a férjem is egy remek példa. Évek óta allargiagyógyszert szedett, próbálkozott korábban is elhagyni, csökkenteni az adagot, de nem járt sikerrel. Ahogy életmódot váltottunk, már nincs rá szüksége :)

Már a kozmetikumok, mosószerek lecserélése, és az étkezés megváltoztatása (cukor, finomított élelmiszerek elhagyása, stb.) után is el tudta hagyni a gyógyszert, de ő is megcsinálta velem mindkétszer a méregtelenítést, hogy kipucolja a szervezetéből. Annyira bejött neki egyébként, hogy idén már magától mondta, hogy méregtelenítsünk :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

fémallergia

A fémallergia esetében is súlyos információ zavar keletkezik a szervezetben, az immurendszer nem megfelelően reagálja le, jelen esetben a fémmel való kapcsolatot.

Ennek nem a fém az oka, hanem az immunrendszer rendellenes működése, mely nagyban függ az életmódtól. Azt, hogy Nálad pontosan mi generálja ezt a fajta allergiát érdemes lenne egy személyes konzultáció keretében bevizsgálni, dr. Komáromy Hedvig tudna segíteni, ha jónak látod kérj időpontot itt: lakatbobe kukac antalvali pont hu

Értékelés: Nincs

Ez jó?

Sziasztok!

Szeretném valamelyik tanácsadónő segítségét kérni. Mi a véleményetek erről a szemhéjfestékről? Szerintem teljesen rendben van. Legalábbis nagyon remélem... Köszönöm a segítséget!

 

ÖSSZETEVŐI (INCI): oryza sativa (rice) powder* , silica , mica , zinc stearate, glycine soja (soybean) oil*, cucurbita pepo (pumpkin) seed oil*, aqua(water) , parfum (fragrance) , acanthopanax senticosus (eleuthero) root extract, silver (CI 77820) , bambusa arundinacea stem powder , limonene, ginkgo biloba leaf extract , linalool, alcohol denat. TARTALMAZHAT +/-: CI 77891 , CI 77491 , CI 77492 , CI 77499 , CI 77007 , CI 77742 , CI 77288. *: bio gazdálkodásbólTermészetes összetevők aránya: 100% Bio összetevők aránya: min. 34% Minősítése: Biokozmetikum, ECOCERT tanúsítvánnyal  Vegán = Állati eredetű összetevőket nem tartalmaz.   

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Jónak tűnik.

Jónak tűnik.

Értékelés: Nincs

Egy leplet lerántó előadást keresek :)

Sziasztok!

Pár éve - azt hiszem, az akkor tanácsadómtól (ő már nem elérhető itt) - kaptam egy tanulmányt (ppt-s előadás volt), amiben kifejtették, hogy milyen mérgező anyagok szerepelnek egy L....al krémben, és hogy a krém árából (azt hiszem, 15.000 Ft körül volt) mennyit költenek reklámra, és mennyit ténylegesen magára a krémre. Nincs meg véletlenül valakinek ez az előadás? Annyira tanulságos volt - én akkor, annak hatására indultam el a változás útján - hogy szeretném elküldeni egyik rokonomnak, hátha rávilágítok nála is végre a lényegre

Köszönöm előre is

Értékelés: Nincs

Kozmetikumok leleplezése

Az Egészség Akadémia cikkei pont erről a témáról szólnak részletesen, valamint itt az oldalon jobbra fent található az ingyenesen letölthető 18 legveszélyesebb anyagról szóló tanulmány, melyet ha regisztrálnak (érdemes a kódoddal elküldeni nekik) le tudnak tölteni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

kovaföld

Sziasztok!

Rendeltem az internetről panthenolt, és kaptam ajándékba kozmetikai felhasználásra kovaföld(port)... Idáig nem is hallottam erről, de annyi jót olvastam róla, hogy szeretném felhasználni lehetőleg krémbe ha lehetséges, de nem tudom hogy hogyan álljak neki?! Ha valaki tudna tanácsot adni, azt nagyon megköszönném!

Értékelés: Nincs

Összetevők... nem értem!

Sziasztok,

Lehet hogy nem közvetlen ide tartozik a kérdésem, de teljes az összezavarodás nálam az "egészséges" összetevők és az "egészségtelen" összetevők között, ezért kérem a segítségeteket!

Úgy jutottam az összezavarodásig, hogy elkezdtem összehasonlítani egy a.....e hajbalzsam termék összetevőit a hatónyag listával, és a N... hajbalzsamét is, és azt láttam hogy a N... hajbalzsamban is vannak olyan összetevők amelyeket elvileg nem ajánlott használni.

Gondolok itt pl. a glycerinre ami ebben a termékben a 2. helyen van, de ezt írjátok rá:"....

Ha egy kozmetikai készítményben NEM az első három összetevő közt szerepel, akkor jótékony hatású. Ha az első három összetevőben jelen van, és a termék nem certifikáltan organikus, és/vagy nincs külön feltüntetve a töménysége, akkor vízelvonó, bőrkárosító hatású lehet...

"Gondolom, ha ajánljátok, akkor ebben a termékben az organikus változat található?! És a töménység?

De mi van a Cetearyl Alcohollal? Erre ezt találtam: szintetikus anyag, esetenként allergiakiváltó

Akkor a Cetearyl Alcohol most jó vagy nem?

Ugyanígy bizonytalan vagyok a Sodium Coco-Sulfatetal kapcsolatban is...

Arra is felfigyeltem, hogy az a.....e-s termékekben a valódi, jó hatóanyagok csak a sokadikok az összetevők listájában, míg a bionomosoknál a valódi hatóanyagok vannak az elsők között, szóval elég sokrétű az összehasonlítási alap.

Köszi a választ, Kata

Értékelés: Nincs

Termékek, nem értem

Kedves Kata! Pont ezért lett kitalálva a bionom áruház, hogy ne kelljen drogériákban ácsorogni órákig, elemezni folyton és azon filózni, hogy vajon most akkor mi jó és mi nem...

De válaszolok a kérdésedre: a glicerin ha 25% feletti koncentrációban található egy termékben, akkor a bőr mélyebb rétegeiből vonzza magához a vizet, ami a bőr felszínéről elpárolog, így jobban kiszárad a bőr, amint a temék használata előtt. A bionom termékekben mindegy hányadik helyen van, mert a növényi glicerint max. 10%-ban alkalmazzák. A hagyományos kozmetikumokban ki tudja... főleg ha az első 3 helyen (vagyis a legnagyobb mennyiségben) van jelen.

A cetearyl alkohol nem káros, ha épp allergáóiás vagy rá, akkor ne használd. Ez olyan, mint a sodium-benzoate, tartósítószer, semmi baj vele kozmetikumokban, de létezik rá allergia, mint az eperre...

A Sodium Coco Sulfate is tenzid, mint az SLS, tulajdonképpen ugyanaz. Kicsit enyhébb egyébként!

A drogáriás termékekben alig van hatóanyag, jobb, mint a káros anyagokkal teli hagyományos, de messze elmarad a bionom termékektől. Tehát nincs bennük méreg, de hasznos is alig. Bár azt nem tudhatjuk, hogy a növényi hatóanyagokat mivel vonták ki! Mert ezt nem kötelező ráírni az összetevőkre, de a bionom kozmetikumok gyártóit ismerjük.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

fogfehérítés

Sziasztok!

Véleményt szeretnék kérni tőletek egy fogfehérítő matricával kapcsolatban, mely (idézem)  "6%-os ( fogorvosok által is több mint 20 éve használt) hidrogén-peroxid tartalma gyengéden fehéríti a fogait, és nem károsítja a fogzománcot". Mindenképp szeretném valamilyen módon kicsit fehérebbé "varázsolni" a fogaimat, de a fogorvosi beavatkozás számomra túl drága...ezt a matricát tíz napon keresztül kell használni, és állítólag nagyon hatásos...a 6 százalékos hirdogén-peroxid tartalom mennyire káros?


Köszönöm

Értékelés: Nincs

természetes fogfehérítés

A legjobb foggehérítő az eper. Igaz tél van és nehéz hozzá jutni, de ha van 2-3 fagyasztott darab a hűtőben az is megteszi.

Epres fogfehérítő paszta:

2-3 db eper összetörve

1 db régi fogkefe, amit utána eldobhatsz

Az epret jól törd át, majd egy régi fogkefe segítségével dörzsöld át vele a fogadat. Nagyon finom, az ínyt nem bántja.

Mivel erősen savas utána nem szabad fogatmosti 2-3 órán keresztül. Érezni fogod a fogakon, hogy csikorog. Én 2 hetente egyszer alkalmazom az erős savai miatt.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
paripa's picture

fogfehérítés

Szia kethleen!

Ezt a 6 százalékos hidrogén peroxidot, ha jól tudom, a fodrászok is használják a haj színének kiszívásánál. Ebbe kapaszkodjunk csak bele....., ugye a haj állandóan nőni és ezáltal reméljük, regenerálódni tud.

Az emberek foga nem nő, ha egyszer már kinőtt, akkor az ott van, amíg lazulás vagy romlás miatt el nem távozik a szájból.

Az én véleményem szerint kár lenne ostromolni ilyen drasztikus dolgokkal, mint a fog "szőkítése"....Ha bármilyen ételtől, italtól elszíneződés van a fogadon, akkor azt mechanikusan el tudod távoltani, remek fogkrémek vannak a bionom boltban erre! Ha a Dentomin fogport is beveted kicsit, vagy na jó, egy kis himalája sós fogmosással is próbálkozol - csak a fogakat dörzsölve, az inyt ezzel inkább ne... - ez még belefér.

A hiperolt néha használhatod szájöblítésre, ha alaposan megbugyogtatod a szádban, sokmindent lehoz onnan. DE ekkor nem hagyod rajta, nem hatol a belsejébe.

Ez az én véleményem, mindenki dönthet a saját testéről, saját felelősségére. Ha mindenáron, (itt a hangsúly, minden áron....) vállalja valaki a következményeket, neki lehet látni a fehérítgetéseknek, és az elszánt és csak külsőségekben gondolkozó ember neki is fog látni. Dönts a szíved és okos kis fejed szerint .

Szeretettel Adri

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kedves Adri,köszönöm a gyors

Kedves Adri,

köszönöm a gyors és kimerítő választ, meg is gondoltam magam, nekem is ez volt egyébként a legnagyobb kételyem, hogy a fodrászok is ezzel szőkítenek, akkor milyen lehet a fogaknak..csak egy kis támogatásra volt szükségem..megkaptaM:)) közben kutakodtam a neten, hogy azért mégse adjam fel ilyen hamar a fehér fogak iránti vágyamat, és találtam egy teljesen természetes fogfehérítőt, ami ezeket tartalmazza:  kovaföld, kaolin, kálcium, borsmenta, narancsolaj

ez jöhet,ugye?:)

 

Köszönöm

 

Kata

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kedves Antal Vali!Mivel itt

Kedves Antal Vali!

Mivel itt találtam egy helyet, hogy hozzászóljak az oldalhoz, ezért itt írnék.
Nagyon jó az oldal, sok érdekesség, tanulság van. Sőt, rengeteg, végig se lehet rágni az összeset! :)
Kérdésem az, hogy az összes hatóanyag hol található meg? Vagy szoktad bővíteni a listát? Mert jópár dolgot nem találok, pl. az E300-asok, vagy pl: Prunus Armeniaca Kernel Oil, Coco-Glucoside?

Lehet írni vaahova, ha találokk olyat, ami nincs a listában?

Köszönöm előre is a válaszodat, csak így tovább a honlappal! :)

SzT

 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

SzT-nek összetevők

Kedves SzT!

Átmozgattam a fenti cikk alá hozzászólásodat.

Vali és a munkatársaim folyamatosan bővítik hatóanyag keresőnk kozmetikai összetevők listáját.

Kérdéseidre a válasz:

Prunus Armeniaca Kernel Oil = sárgabarackmag olaj

Coco Glucoside pedig egy cukor tenzid, ami semleges, kötőjel nélkül szerepel listánkban.

Minden E-számnak van egy neve is, próbálj rákeresni úgy.

pl. E 320 = BHA, az alábbi szösszenet található keresőnkben róla:

"BHA/BHTszintetikus anyagok.
Antioxidánsként használják őket a kozmetikumokban. Mind a kettő gyulladással járó allergiát idézhet elő, állatkísérletek szerint az immunrendszert is megváltoztatják, rákot és az örökítő sejtek károsodását okozhatják, elősegíthetik az autoimmun betegségek kialakulását, sőt egyesek magzatkárosító hatásról is írnak: „Patkánykísérletek esetén a patkányok minden esetben torzszülötteket hoztak a világra.”(dr. Rózsa Sándor)

Anioxidáns, és zsíroldékony tulajdonsága miatt elsősorban élelmiszerekben és kozmetikumokban tartósítószerként alkalmazzák, ugyanakkor felhasználják még gyógyszerekben, üzemanyagokban, gumigyártás során, petróleum-származékokban, és különböző tartósító/balzsamozó szerekben. A butil-hidroxi-toluolt tartósítószerként 1954 óta használják, mert meggátolja az élelmiszerek színének, szagának és állagának megváltozását. Bár önmagában megköti a szabadgyököket, nagy mennyiségű C-vitaminnal együtt fogyasztva szabadgyökök keletkezhetnek, melyek roncsolják a szöveteket. A BHT és a BHA kettős természete miatt (egyes rákfajták kialakulását gátolják, míg más rákfajták kialakulását elősegítik) számos országban betiltották (Japán (1958), Románia, Svédország, Ausztrália, stb.)

A BHT és a BHA minden kozmetikumban és a következő élelmiszerekben engedélyezett:
• Sütemény-keverékek (max. 200 mg/kg)
• Gabonaalapú snack-ek(max. 200 mg/kg)"


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kedves Nikolett! Nagyon

Kedves Nikolett!

 

Nagyon köszönöm a gyors válaszod! Itt nagyon gyorsan kapom őket! Jó sokat dolgozhattok! :)

Hát, "nagyszerű" anyagokkal mérgeznek bennünket. Elborzaszt az egész! Azért nem kerestem rá, mert akkor egész nap csak olvasnám a hatóanyagokról írt dolgokat, ráklikkelnék erre, meg amarra, arra meg sajna nincs időm. Ezért gondoltam, hogy ezen az oldalon gyorsan rákeresek. De talán a Hatóanyag bővítésben így segítettem kicsit. :) Az a jó ebben a hatóanyag menüben, hogy itt egyértelműen színekkel jelölve, egymás alatt megjelennek az összetevők, amit aztán a szkeptikus ismerősöknek egyben át lehet küldeni, ha nem hiszik, hogy tele vannak a krémek rákkeltő, betegséget okozó összetevőkkel.

Igen a kötőjel "problémát" Vali is írta. Majd figyelmesebben keresgélek.

Mégegyszer köszönöm!

Timi

Értékelés: Nincs

Ecocert, bio?

Rátaláltam, hogy a francia Y.R. kozmetikai cég bio családdal is rendelkezik. Viszont megnéztem alaposan a tusoló esetében: nagy BIO felirat az elején, 0% parabén, majd az, hogy az összetevők 99,4 %-a természetes eredetű és az összes összetevő 10 %-a organikus termesztés. Egyébként ammonium lauryl sulfatot tartalmaz a harmadik helyen....nos akkor ez esetben a 10 % organikus összetevő végett ez ecocert és bio termék?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Megtévesztő címkékről

ITT találsz egy rövidke cikket, amely buzdít a címkék/logók egységesítésére, sürgeti a kozmetikai rendeletek rendbe tételét és szorgalmazza a független szervezetek ellenőrző munkáját... vajh' mikor lesz ebből gyakorlat Magyarországon?

Számomra az ALS-t tartalmazó termék semmiképpen nem bio és ecocert...

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

Vitamin kremekben

Lehet, hogy nem jo helyre irok, de mar 2 napja keresem itt a valaszt, de nem talaltam.

Szoval: a vitaminok (C vitamin minden formaja: L-aszkorbin sav, ester C -magnesium ascorbyl phosphate-, ascorbyl palmitate, and tetrahexyldecyl ascorbate, E vitamin formai, D vitamin, B vitamin, stb.) kremekben, vagy siman a borre teve felszivodnak es hatasosak? Megeri olyan borapolasi termeket venni, amiben vitamin van?

 

 

Értékelés: Nincs

Vitamin a krémben

A tiszta kozmetikumokba azért tesznek vitamint (legtöbbször E vitamint = antioxidáns), hogy tartósítsák vele a kozmetikumot. Ha vitamint szeretnél a bőrödbe juttatni, akkor azt kétféle képpen teheted meg: táplálkozással, hiszen a keringésen keresztül kerülnek a sejtekbe (a bőrsejtbe is) a hasznos tápanyagok. A másik módszer olyan kozmetikumok használatával, amik magát a növényt vagy növényi hatóanyag kivonatot tartalmazzák.

Utóbbi csak kiegészítő kezelés lehet, krémekkel nem lehet bőrállapotokat javítani életmódváltás, egészséges táplálkozás, megfelelő folyadék fogyasztás nélkül! Mondja a kozmetikus

Káros anyagokat tartalmazó kozmetikumban pedig hiába van vitamin önmagában vagy akár növényi kivonat formájában semmiképpen nem ajánlott a használata!

Értékelés: Nincs

Szóval

akkor igazából felesleges is olyan krémet venni, amiben vitamin van. A testápoló kislexikonban olvastam, hogy a vitaminoknak (gondolom a szintetkusról van szó) eleve túl nagy a molekulája és be se tudnak jutni a bőrbe.

 

Ezen most jót nevettem! :D De, de, azért kell a kozmetikus is!  Így teljes az egész!:)

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

apróság

A szintetikus és a természetben található vitamin molekulája ugyanolyan és ugyanakora.  Megkülönböztethetelen egymástól.

Vitamin felszívódása bőrön keresztül.... lehetséges, de nem jellemző. A vitaminokat célszerűen a változatos táplálkozással vesszük magunkhoz.

Nem tudom, szabad-e ilyet írni egy kozmetikus weblapján: az ember az egyetlen élőlény, amelyik kozmetikumokat használ.
Nem kritika, félre ne értsetek, en nagyon értékelem a kozmetikumokkal még szebbé varázsolt szebbik nemet. 
Csak leszögezem, hogy ilyet a természetben nem találtok. Semmi baj, nekem ez azt mondja, hogy mi emberek tobbet-jobbat tudunk, mint amit természet készen nyújt, és ez így van jól. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szia vaskalapos!

Nem nagyon értem ezt a mondatodat, hogy "Vitamin felszívódása bőrön keresztül.... lehetséges, de nem jellemző."

Most melyik? :) Nem lehet vmi lehetséges, ha nem jellemző...

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

lehetséges, de nem jellemző

Bocs, hogy kriptikusan fogalmaztam.
Tény, hogy a vitaminok, ha a bőrödre kened őket, valamilyen mértékben felszívódnak. Ez a vitamin kémiai szerkezetétől, oldhatóságától (zsirban vagy vízben oldódó), a vivőanyagtol stb stb függ.
A valamilyen mérték az kis mérték. Sokkal-sokkal kevésbé szívodnak fel, mint ha ugyanazt megennéd-meginnád. 
Ráadásul a bőrben felszívódó anyagok egy része (köztük a vitaminok is) nem jutnak tovább a bőr külső rétegénél, azaz felszívódnak, de nem jutnak el szervezet többi részébe, csak helyi hatásuk van, nem általános. Más anyagok meg felszívódnak és a vérkeringéssel gyorsan eljutnak mindenhová.


Tehát van felszívódás a bőrön át, de így nem tudsz elegendő vitamint a szervezetedbe juttatni.  Erre gondoltam azzal, hogy nem jellemző. Nem volt szerencsés fogalmazas, bocs.

Tudod, szeretek kisérletet javasolni. Fogj két üveg sört. Az egyiket kend a bőrödre (ne nevess, láttam ilyet a Dunaparton egy stégen, egy högy napozáshoz sörrel kente magát). Érzel-e alkoholos befolyásoltságot? Ugye nem.
Most idd meg a masik sört... ugye érzed a fejedben?
Ugyanezt egy féldeci töménnyel is kipróbálhatod.
Az alkohol nem szivódik fel hatékonyan a bőrről.  Más anyagok (pl nikotin) viszont igen, nagyon jól felszívódnak.
 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszi

mostmár így értem:) Egyébként a bőrön át való felszívódással kapcsolatban arra voltam kíváncsi, hogy  van-e hatása a bőrre (nem az egész szervezetre), tehát szebb lesz-e a bőr, ha vitamint kenünk rá, de volt egy olyan érzésem, hogy nem :) 

Értékelés: Nincs

kell-e kozmetikum

Az ember az egyetlen élőlény, aki kezdi teljesen tönkretenni a természetet, a Földet... És az egyetlen, aki arról cserél eszmét, hogy a szintetikus vitamin és a temészetes ugyanaz... 

Mindent szabad írni egy kozmetikus weblapján, főleg ha intelligens módon tesszük, ahogyan TE is!!! 

Értékelés: Nincs

Sodium coco-sulfate babafürdetőben

Kedves mindenki!

A történetem elég hosszú. A Bionom bioboltban szemezgetve vettem észre, hogy a Sodasan sima mosogatószerét nem vettétek fel a kínálatba, mert sls-t tartalmaz, holott korábban ajánlottátok, ezért is szereztem be belőle egyet. Visszakeresve, néhány bejegyzés el is tűnt ezzel kapcsolatosan.

De ez a kisebbik gondom. A 2 éves kisfiamnak fürdetése céljából A....e márkájú fürdetőt használtam már párhónapos korától. Mindezt azért bátorkodtam megtenni, mert az egyik összetevőjéről, a sodium coco-sulfate-ról nálatok régebben azt olvastam, hogy rendben van. Mígnem egy másik hasonló oldalon a termékteszt olvasása közben tudtam meg, hogy tulajdonképpen egyet jelent a sodium lauryl sulfate-tal. Most a dioxán hatásairól olvasottakra nem térnék ki, lényeg az, hogy szinte minden tünet jelentkezett a kisfiamnál.

Akinek gyermeke van, át tudja érezni, mi zajlik le egy anyában ilyenkor. Mivel a dolgot visszafordítani sajnos nem tudom, a kérésem annyi lenne, hogy távolítsátok el azokat a bejegyzéseket is, amik a sodium coco-sulfate-ot elfogadhatónak tüntetik fel.

Köszönettel:

Orsi

 

Értékelés: Nincs

én is

Kedves Orsi!

Én át tudom érezni, ugyanígy jártam én is a sodium coco-sulfate-tal. Már a fiam születése előtt foglalkoztatott a dolog, hogyan tudnék olyan környezetet teremteni neki, ami megkíméli az én ekcémámtól, így kerültem ide. Most csalódott vagyok, és nagyon dühös magamra, amiért nem néztem utána máshol is a dolognak. Az itt agyonszapult gyógyszertári fürdetővel kevesebbet ártottam volna neki.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Orsso és a sodium coco sulfate

Kedves Orsso! Hol olvastad nálunk, hogy rendben van? A hatóanyag elemzőnkben az enyhén káros kategóriában van! Beírtam a keresőnkbe is, és sehol nem láttam, hogy egyértelműen azt írtuk volna, hogy jó! Sőt egy régi (2008) hozzászólásomban még ki is emelem, hogy szappanban elmegy, de gyermekeknek semmi esetre sem ajánlom. Kérlek, küldd át azt a linket, amelyben azt olvastad, hogy ajánljuk, és hogy teljesen veszélytelen, hogy tudjam javítani.

Sajnálom, ami a kisfiaddal történt, de azt a tusfürdőt, amit használtatok, soha nem ajánlottuk, és nem is került fel a garantáltan méregmentes bionom termékek listájára.

Minden kedves olvasónk figyelmét szeretném felhívni arra, hogy a hatóanyagok tekintetében a felső menüsorban található HATÓANYAGOK menüpontban leírtakat vegyék mérvadónak, ugyanis a hatóanyagtáblázatot folyamatosan frissítjük, és aktualizáljuk - figyelembe véve a legújabb kutatási eredményeket. A Sodium Coco Sulfate adatlapja 2011. őszén lett utoljára frissítve, amikoris felvettük a CAS számokkal kapcsolatos mondatot. De soha nem tartozott a "semleges" vagy a "jótékony" hatóanyagok közé.

Számtalan esetben előfordul, hogy a gyakorlatlanabb, vagy figyelmetlenebb olvasóink egy 2006-ban vagy 2007-ben írott hozzászólás tartalmát kérik számon, márpedig azóta sok víz lefolyt a Dunán.

Azt el tudom képzelni, hogy mosószerben vagy kézmosóban való alkalmazása ellen nem tiltakotzunk annyira, de hogy gyermekeknek nem ajánlottuk, az biztos!Ha mégis talál valaki ilyen bejegyzést, akkor azonnal szóljon, mert javítjuk.

Értékelés: Nincs

Érdemes használni a hatóanyagkeresőt

mert bizony lebuknak a "hipi-szupi natur-bio csoda-természetes" cuccokat forgalmazók. Épp ma készülök egy előadásra, amit egy főleg (100%os?) illóolajokat forgalmazó tengerentúli cég tart itt Budapesten. (Vali biztos tudja kik ezek:)) Az olajokat szaglászva az volt az érzésem, hogy tutik, de árulnak krémeket és étrendkiegészítőket is így kíváncsi lettem az összetevőkre.... Hááát bizony-bizony kevés hasznos, sok semleges és káros anyag van bennük. Most csalódtam, mert új dologba vágok bele és az aromaterápia is része ennek, de örülök is, hogy nem tudnak már úgy átvágni mint régen! Köszönöm Vali és Nektek, akik mindennap azért szorgoskodtok, hogy épp bőrrel megússzuk! (imádom ezeket a kis golyófejeket)

Kincső

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

izzadásgátló

Sziasztok!

Tudna segíteni valaki? Kb 2-3 hónapja váltottam méregmentes, tiszta kozmetikumokra. Lecseréltem az alumíniumos izzadásgátlómat is egy tiszta deora. Pár hete magam készített stiftet használok: kókuszzsír(Konzol féle), kukoricaliszt, szódabikarbóna-ugyanannyi arányban+2-3 csepp levendula olaj. Semmi problémám eddig nem volt, most viszont barnás-feketés foltos lett a hónaljam(olyan, mintha nagyon durván koszos lenne-mindez alapos mosakodás után is ilyen maradt). Olvastam, hogy a vegyszermentes izzadásgátlóra váltás után méregteleníteni fog a szervezetem. Na, de így? Még nem olvastam ilyen tapasztalatról. Szerintetek ez is a méregtelenítés jele? El fog múlni? Vagy én rontottam el valamit a saját készítésű izzadásgátlóval?

Köszönöm a segítséget!

Anikó

Értékelés: Nincs

Foltos hónalj

Szia Anikó,

El fog múlni, én is tapasztaltam, két napig nem kentem rá semmit és lehámlott.

Elmúlt.

Ezt már többen is írták, hogy ezt tapasztalták, ami még érdekes, hogy nálam is és másnál is olvastam, hogy csak az egyik hónaljnál fordult elő. Nem tudom nálad hogy volt?

 

Marcsi

Értékelés: Nincs

Köszi

Szia Marcsi!

Köszi a megnyugtató választ, mármint, hogy el fog múlni napokon belül:)

Nálam mindkét hónaljamon elszíneződött a bőr. Hát, ebben a kánikulában azt nem tudtam megállni, hogy semmit ne kenjek rá, de éjszakár a csak vékonyan egy kis kókuszolajat kentem rá(olvastam, hogy gombaölő hatása is van, akkor még nem tudtam, esetleg nem-e az a gond). Vajon így is elmúlik majd? 

Köszi, Anikó

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Foltos hónalj

Kedves Anikó!

Elképzelhetőnek tartom a méregtelenítés lehetőségét esetedben, de az is felmerült kérdésként, hogy vajon nem viseltél-e sötét színű ruhát, amely megfoghatta, beszínezhette bőröd.

Niki

Értékelés: Nincs
estikebodza's picture

foltos hónalj

Sziasztok!

Gondoltam én is hozzászólok a "hónalj" témához, most hogy véééégre túl vagyok rajta, hátha más már nem esik annyira kétségbe mint én anno. :)

Ugyanis nálam 4 hónapig volt barnás, sötéten elszíneződött a bőröm, amikor méregmentesre váltottam. Én a biolát+szódabikarbónát használtam, illetve a mosás már régóta öko-bio, így biztos voltam benne hogy méregtelenítés. Sőt mikor tavasszal a méregtelenítést csináltam "színesebb" is lett, és kétszer nagyon durván piros lett és fájt. Akkor az aloe növénykéről törtem ágat és azzal kentem be éjszakára és másnapra már szép volt.

Most már minden rendben! :)

Esti

Értékelés: Nincs

Köszi

Szia Niki!

Köszi, hogy válaszoltál, remélem tényleg "csak" méregtelenítek, és hamarosan javul a helyzet.

Nem viseltem a tünetek megjelenése előtti napokon fekete felsőt szerintem(mivel épp a kánikula közepén alakult ki, ilyenkor nem sűrűn hordok feketét, mert az még inkább magához vonza a napsugarakat:)).

Köszi, Anikó

Értékelés: Nincs

glicerin

Sziasztok!

A glicerinnel kapcsolatban kérdezném, hogyha egy krém kis mennyiségben tartalmazza  (max 8 %), akkor is ártalmas?

Egy új kencekészítő honlapot nézegetve merült fel bennem a kérdés.

És mi lehet a helyzet ezekkel a tenzidekkel? :sucrose cocoate, Cocos Glucoside, Decyl Glucoside

B. F. Katalin

Értékelés: Nincs

Káros-e a glicerin?

Kedves Katalin! A glicerin egyáltalán nem káros! Ha 20-25%-ban vagy felette van benne egy kozmetikumban, akkor vízelvonó hatású, mert a bőr mélyebb rétegeiből vonzza a felszíni hámréteghez a vizet, így alattomosan kiszárad, vízhiányos lesz a bőr.

8%-ban nem lesz tőle semmi bajod, viszont érdemes növényi eredetű glicerint használni. A cukortenzidek sem károsak.

A Boszorkánykonyhában is találhatsz kence recepteket!

Értékelés: Nincs

szappan elemzese

Sziasztok
INCI sodium palmate, sodium palm kernelate/ cocoate, sodium chloride, glycerin, tetrasodium EDTA, aqua, tetrasodium editronate, parfum
Bizonytalan vagyok tiszta vagy sem

Értékelés: Nincs

elemzés

Clau! Kérlek nézd meg az összetevőket a fenti hatóanyag listában, ha egyből az utolsóval kezdesz, akkor nem is kell tovább kutatnod.

Épp ezért, hogy ne legyél/legyetek bizonytalanok jött létre a bionom biobolt, itt lehet tiszta szappanokat is találni bőven!

Értékelés: Nincs

Bio szappan

Sziasztok!

 

Szeretném a segítségeteket kérni, ugyanis bioszappant vásároltam, de már nem vagyok benne teljesen biztos, hogy bio.

N..D.. -  levendulával és verbénával bio szappan, az összetevői közül nem mindent találtam meg a listában, ezért kérdezem tőletek, hogy mit gondoltok?

Az összetevők: Sodium palmate, Sodium cocoate/Sodium palmkernelate, Aqua (Water), Parfum (Fragrance), Glycerin, Sodium Chloride, Tetrasodium Etidronate, Tetrasodium EDTA, Courmarinl, Limonene, Geraniol, Linalool.

Elég drága volt, egy bioboltban vásároltam és ezt ajánlották hajmosásra.

Azt gondolná az ember, hogy egy bioboltban csak tényleg bio termékeket árulnak, de nem vagyok benne biztos, ez most az-e?

Egyébként internetes bio áruházakban is láttam a N..D.. szappanokat, szóval nem tudom.

Kérlek segítsetek!

Köszi!

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)

Bio, nem bio

A kereskedelmi forgalomban kapható szappanokat muszály tartósítani, ez előírás! Nem hiába, hiszen ezek a szappanok nem tudni mennyi utat tesznek meg a raktárok közt, s hogy azokban mennyi ideig állnak mielőtt megvesszük őket. Ez az előírás érvényes a bio termékekre is.
A szappanokban leggyakrabban alkalmazott tartósítószerek a Sodium- vagy Tetrasodium Etidronate, Tetrasodium EDTA, amik biológiailag a legkönnyebben lebomló tartósítószerek. Mivel azonban ezek is szintetikusak (iparilag alkalmazható természetes tartósítószer nem létezik), ez a tény nem garantálja hogy nem tesznek rosszat, csak hogy nem szennyezik annyira a környezetet.

Értékelés: Nincs

EDTA

Az etilén-diamin-tetraecetsav valóban nagyon kis arányban van a kozmetikumokban (0,05%), de azért el kell mondani, hogy a bomlása során környezetszennyező. Első lépésben etiléndiamin-triecetsavvá bomlik, amely következő lépésben diketopiperazin-származékká ciklizálódik. Ez a tényleges szennyezést okozó vegyület. 

Állatkísérleteknél citotoxicitást és gyenge genotoxikus hatást mutattak ki, szájon át való bejutás esetén reprodukciós és fejlődési rendellenességeket okoz. Nyilván ez egyáltalán nem egy szappanban lévő mennyiségre vonatkozik!

Érdekes tanulmányt is végeztek az EDTA-val, mint kelátképző. Súlyos nehézfém szennyeződés esetén klinikai körülmények között segítséget nyújt, de ezzel együtt kivonja a vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetből.

Visszatérve a szappan tartósítására, pl. az Olívia szappanokban sem található T. EDTA. A fenti szappanban pedig ezen kívül a parfüm is van, ami semmiképpen nem szerencsés.

Köszönöm az eddigi és remélem ezutáni segítségedet is, amit nyújtasz, nagyon hasznos minden hozzászólásod!!!

Értékelés: Nincs

Szappanok tartósítása

Szia Tündi!
Mint olaszországi hazánk lánya, csak az itteni tapasztalataimmal tudok segíteni, ha segítenek.

A szappanok tartósításával kapcsolatban itt Olaszországban is ellentétes információk keringenek.
Pl. az aleppói szappant, illetve az egyéb fair trade-es szappanokat nyugodtan beengedik tartósítószer nélkül, de ha herbáriaboltban vagy bioboltban olasz szappant veszek, azokban benne van.

Egyszer megkérdeztem azt a labort, ahonnan az alapanyagokat rendelem, s ők is alkalmaznak tartósítószert a szappanjaikban, mert csak így tehetik piacra. Tehát egyrészt bizonyított hogy a szappanok maguktól is elállnak, másrészt jogi viszonylatban nem tudni mi az igazság. Na, ezért félek a szappanjaim eladására gondolni.

Ezekről a tartósítószerekről valóban azt mondják, hogy: "altamente biodegradabile", azaz a leginkább biológiailag lebomlók, de hogy valójában mit értenek ez alatt, nem tudom.

Értékelés: Nincs

Nem bio szappan!

Bio boltban nem csak bio termékeket árulnak. Ez még nem is lenne gond, mert vannak nem bio mégis jó termékek, de a boltok többségében van minden, mint a búcsúban...

A kivastagított összetevőket megtalálod a Hatóanyag listában, így már nem is kell a többit keresgetni.

Tiszta szappan után nem kell kutakodnod, ITT megtalálod őket!

Értékelés: Nincs

glicerin

sziasztok
Az nagyon gáz ha a szemkôrnyek apolo krémemben masodik ôsszetevô Glycerin...

Értékelés: Nincs

Glycerin helyezése

Gáz ha: a többi összetevő között van káros, nem növényi glicerin (mert ilyenkor általában 25% feletti)

Nem gáz ha: növényi glicerin (max. 7-10% szokott lenni, ami még vízmegkötő), a krém bio vagy tele van jó kis növényi hatóanyaggal

Nos melyik?

Értékelés: Nincs

glycerin

Kedves Tunde
A tôbbi ôsszetevô kôzôtt nincs káros anyag., növényi hatóanyaggal ..és azt hogy lehet tudni hogy a glycerin nôvényi?

Értékelés: Nincs

növényi glicerin?

Csak úgy tudod meg, ha írsz vagy valahogy információt kérsz a cégtől!

Értékelés: Nincs

Propylene glycol

Sziasztok! Arra lennék kíváncsi, hogy a Propylene glycol mennyire káros? Én használok egy hajnövesztőt, ami tartalmazza. Nekem bevált a termék kordában tudom tartani vele az örökletes hajhullásomat. Nem szeretném abbahagyni, mert így is eléggé labilis a személyiségem. Nekem fontos, hogy legyen hajam még csak 30 éves vagyok. Ha jól tudom ez egy ásványi kőolaj származék és leginkább csak allergiát okozhat. Szerencsére nálam semmilyen allergiás reakció nincs még bőrpír sem pedig már kb. 2 éve használom. Tisztában vagyok vele , hogy itt mindenki károsnak tartja, de azért káros és káros között is van különbség. Köszi előre is a válaszokat.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Propylene glycol

Kedves Fornix!

A propylene glycol-ról Hatóanyag keresőnk részletes leírásában olvashatsz, döntsd el, hogy Te mennyire érzed károsnak. Én nem kenném magamra!

Hajlamot lehet örökölni, de hajhullást nem... a hajhullások mögött is mindig a kiváltó okot kell megkeresni és azt megszüntetni... én már csak tudom!(Teljesen kihullt a hajam a fejtetőmön, de már egész szépen visszanőtt... persze még vannak hézagok :-D, de én már ennek is örülök!) Első körben: tápanyaghiány, hormonális probléma, elsavasodás... ezekre gondoltál már?

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Ezekről az összetevőkről szeretnék érdeklődni

Ezekről az összetevőkről szeretnék érdeklődni.

Ingredients: Cyclopentasilosane, Aqua, Propylene Glycol, HDI/Trimethylol Hexyllactone Crosspolymer, Glycerin, Dimethicone, C12-15 Alkyl Benzoate, Glyceryl Stearate Citrate, Methylpropananediol, Betyul Methoxydibenzoylmethane, Dimethicone Crosspolymer, Ethylhexyl Triazone, Polysilicone-15, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Malus Domestica Fruit Cell Culture Extract, Biosaccharide Gum-1, Lecithin, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Annomium Acryloyldimethyl-taurate/VP Copolymer, Parfum, Silica, Disodium EDTA, Xanthan Gum.

Köszönöm szépen.

Értékelés: Nincs

Hatóanyag lista

Kérlek használd a fenti Hatóanyagok listát az elemzéshez, köszönöm!

Értékelés: Nincs

Hydrogenated palm glycerides és hydrogenated lecithin

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a véleményetek a fenti két változó megítélésű összetevőről dezodorban?

Előre is köszönöm 

Értékelés: Nincs

Y...a?

Mi a véleményetek a ya termékekről? Elsősorban a szappanokról, samponról.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Véleményt kizárólag

összetétel alapján tudunk mondani, viszont amióta elkészült Hatóanyag táblázatunk (fenti menüsor), amit folyamatosan bővítünk, arra biztatunk minden Kedves Olvasót, hogy önmaga nézzen utána, hogy számára mennyire megfelelő és elfogadható egy-egy termék összetétele.

További szép estét,

Niki

Értékelés: Nincs

Nem találom

a Sodium cetearyl sulfate hatóanyagot a keresoben. Tudsz segíteni hogyan találhatom meg? Köszönöm szépen :)

Melinda

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Pedig itt van!

http://eletmodszer.com/hatoanyagok/s/sodium-cetearyl-sulfate.html

Értékelés: Nincs

de érdekes, nekem nem adta ki

köszönöm a segítséget. :)

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Elég, ha csak egy betűt melléütsz...

Értékelés: Nincs

Bio lanolin

Sziasztok!

Érdeklődnék, tudtok-e segíteni bio lanolinnal kapcsolatban. Nagyon szeretem a gyapjút, sokat is használjuk, többször lanolinoztam már a kisfiam gyapjú pelenkakülsőit is. Eddig nem gondoltam, hogy a lanolin káros lehet, de szerencsére Rátok találtam. 

Viszont bárhogy kerestem, kifejezetten bio/öko lanolint sehol sem találtam.

Köszönöm

Zsuzsa

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Lanolin...

Ezzel én is pont így vagyok! Nézelődtem, de nem találtam olyat, aminél hangsúlyoznák a tisztaságot, vagy bio lenne, pedig a lanolinnál ez igen fontos volna.

Aki tud ilyet, írjon, felvesszük a Bionom kínálatába!

Értékelés: Nincs

Ichthammolum-orvosi kátrány

Kedves Vali!

Ez az anyag is kuka?

"Az ichtammolt egyes bitumenes palákból desztillációval, a desztillátum
szulfonálásával és a termék ammóniával történő semlegesítésével nyerik."

Elég rosszul hangzik a leírás

 

Házi kozmetikumba szerettem volna..

köszi

Vera

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ronda, de finom!

Rosszul hangzik, de nem rossz! Sőt, kiváló. Hétköznapi néven ez az ichtiol. De csak nagyon keveset tegyél belőle a kozmetikumba, mert ha elsokallod, akkor már nem jótékony!

Értékelés: Nincs

Ichthammolum még

Ichthammolum van az üvegen.Szappanba,hajmosóba szeretném

Értékelés: Nincs
lucikam's picture

Sodium Phosphate

Sziasztok!

Bio fogrkémemben az az alkotó elem is van, hogy sodium phosphate. Ezt nem találom a hatóanyag elemzőben. 

Valaki segítsen, hogy ez milyennek számít ez az anyag!

 

Köszönöm

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Sodium Phosphate

= nátrium foszfát, keresd így az oldal (!) keresőjében :)

Niki

Értékelés: Nincs

hatóanyag elemzés kérés

Szia Vali és a többiek!

Mivel jelenleg Mallorca kicsi szigetén élek, ezért így a biokozmetikum beszerzési lehetőségeim erősen korlátozottak. 

Most vagyok az átállás időszakában, néhány dolgot már lecseréltem, többet még nem tudtam. 

Amit már használok, az a samponjuk, melynek összetétele a következő:

INCI : Aqua, Decyl glucoside, Lavandula angustifolia, Xantham gum, Prunus dulcis, Simmondsia chinensis, Inula crithmoides, Alcohol,Olea europaea, Potassium sorbate, Propolis cera, Citric acid, *Linalool, *Limonene, *Geraniol (*moléculas presentes de forma natural en el aceite esencial de lavanda que se deben hacer constar en el INCI si superan un determinado % de la fórmula total).

Kivastagítottam, amiket nem találtam meg a hatóanyagkeresőben.

 

A szappanjuk:

INCI : Sodium palmate, Sodium cocoate, Aqua, Glycerin, Lavandula angustifolia, Olea Europaea, Alcohol, Prunus dulcis, Sodium chloride, Propolis cera, Tetrasodium glutamate diacetate, *Linalool, *Limonene, *Geraniol (*moléculas presentes de forma natural en el aceite esencial de lavanda que se deben hacer constar en el INCI si superan un determinado % de la fórmula total).

 

Az ajakápolójuk:

INCI : Simondsia chinensis, Olea europaea, Cera carnauba, Candelilla cera, Cera alba, Butyrospermum parkii, Propolis cera, Tocopherol, Citrus medica limonum oil, Salvia officinalis oil,*Limonene, *Citral, *Linalol (*moleculas presentes de forma natural en los aceites de linmón y salvia que por ley deben aparecer en el INCI si superan un determinado % de la fórmula).

 

És amiket még használni szeretnék:

Az arckrém:

INCI : Aqua, Butyrospermum parkii, Glycerin, Alcohol, Aniba rosaedora, Rosa moschata, Simmonsdia chinensis oil, Xantham gum, Persea americana oil, Borago officinalis oil, Tocopherol, Cocos nucifera oil, Morinda citrifolia oils (leaves, flowers, seeds and fruit), Propolis cera, Potassium sorbate,Botswellia rivae, Glyceril stereate, Citric acid, *Linalool, *Limonene (*moléculas presente de forma natural en los aceites esenciales que se deben hacerse constar en el INCI si superan un determinado % de la fórmula total)

 Itt ugye a nem ismert  összetevőkön túl az is kérdés, hogy káros-e az, hogy a Glycerin a 3. helyen szerepel.

A testápolójuk:

INCI : Aqua, Butyrospermum parkii, Glycerin, Alcohol, Aniba rosaedora, Rosa moschata, Cannabis sativa oil, Xantham gum, Tocopherol, Cocos nucifera oil, Morinda citrifolia oils (leaves, flowers, seeds and fruit), Propolis cera, Potassium sorbate,Botswellia rivae, Glyceril stereate, Citric acid, *Linalool, *Limonene (*moléculas presentes de forma natural en el aceite esencial de palo de rosa que se deben hacer constar en el INCI si superan un determinado % de la fórmula total).

 Itt is 3. helyen áll a glycerin...

 És végül a fogkrémjük:

INCI : Aqua, Calcium carbonate, Glycerin, Kaolin, Malus domestica,Xanthan gum, Alcohool, Citrus limonum, Salvia officinalis, Decyl glucoside, Propolis cera, Malaeuca alternifolia, Eugenia caryophyllata, Thymus vulgaris, Potassium sorbate, Zingiber officinalis, *Limonene, *Citral, *Linalool, *Eugenol (*moléculas presentes de forma natural en los aceites esenciales que se deben hacer constar en el INCI si superan un determinado % de la fórmula total).

Itt az Eugenolra az jön fel, hogy enyhén káros, és mikor rákattintottam a részletekre, akkor csak azt írja, allergén.

Akkor most melyik is??

Tehát mindenhol kivastagítottam azokat az összetevőket, amiket nem találtam meg a hatóanyagkeresőben.

Köszönöm szépen a segítséget!

 

Értékelés: Nincs

Jók a termékek!

Szia! Használhatod nyugodtan! Az Általad kiemelt összetevők főleg növények, olajok, illóolaj összetevők!

A glicerin valóban kérdéses, de mivel ezek a termékek nem tartalmaznak káros anyagokat és máshoz nehezen tudnál hozzájutni, így most ezzel nem kell foglalkozni.

Az is lehetséges, hogy növényi glicerin és így mindenképpen 10% alatt van...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

elemzés

Sziasztok!

Szerintetek ez milyen? (folyékony szappan). Megvehetem?

Aqua (water), cocamidopropyl betaine, sodium lauryl sulfoacetate, glycerin, aloe barbadensis leaf juice*, prunus armeniaca (apricot) kernel oil, calendula officinalis flower extract, triticum vulgare (wheat) germ oil, glycine soja (soybean) oil, allantoin, tocopheryl acetate (vitamin E), panthenol (pro-vitamin B5), retinyl palmitate, lecithin, sodium sulfate, sodium, chloride, lauryl glucoside, stearyl citrate, citric acid, benzyl alcohol, potassium sorbate, sodium benzoate, benzyl salicylate, fragrance (parfum).

*Certified Organic Ingredient

Köszi

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Folyékony szappan

Kedves mincso!

Gondolom azért kértél elemzést, mert nem találtad a hatóanyag keresőben a  sodium lauryl sulfoacetate nevű anyagot, ugye? 
Tényéeg inincsen még felvéve a listába, viszont ilyenkor ha valami nincs benne érdemes az oldal keresőjébe is beírni, mert lehet már másvalaki megkérdezte 

Az anyag semleges hatású, viszont nekem a végén lévő parfüm nem tetszik, nincs megcsillagozva, így biztosan szintetikus.... gondolom így csináltak a terméknek barackillatot...

Értékelés: Nincs

Folyékony szappan

Köszi Veronika a gyors választ. Igen ezzel a kettővel volt a baj.

Máskor körültekintőbb leszek. :)

Értékelés: Nincs

krém

Még 1 kérdés éppen krémezem kislányom kezét gyógyszertári krémmel ezekről mi a véleményetek??? Ezek azért általában nem olyan rosszak nem???

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Nem általánosítanék

Látsz rajta összetételt? Ha nem, legközelebb kérdezd meg a patikust, hogy miből keverik ki, csak ez alapján tudunk véleményt mondani.

Értékelés: Nincs

Citromsav és egyéb vegyületek

Sziasztok!

A citromsav (citric acid) 2x szerepel a hatóanyagkeresőben, egyszer semleges, egyszer változó megítélésű anyagként.

Azt már tudom, hogy az élelmiszerekben semmi keresnivalója, azaz káros, de kozmetikumokban is alkalmazzák, ezeknél pedig minden esetben semlegesnek tekintendő?

Tudom, hogy csak józanul végig kéne gondolnom, de mégis kétkedem, ha találok egy jó összetételű terméket, aztán meglátok benne egy ilyet, mint a citromsav, vagy más "azonosítatlan tárgyat".

Pl. az alábbi arctonik minőségét befolyásolhatja negatívan a citromsav?

Purified water, Aloe Barbadensis Leaf Juice (Certified Organic Filet of Aloe Vera), Glycerin (vegetable), Fragrance (natural rose), hamamelis virginiana (thayers proprietary un-distilled Witch Hazel) extract, Rosa Centifolia (rose) flower water, citric acid, citrus grandis (grapefruit) seed extract, tocopheryl (vitamin E) acetate.

Az összetétel alapján úgy tűnik, a citromsav az egyetlen "gyanús" dolog benne. Ti megvennétek a terméket?

 

Készítettem magamnak egy összetevő listát, ami szép hosszúra sikerült. Valójában még nincs is kész, mert mindig bővítem valamivel. A ronda káros anyagokat tettem bele, meg azokat, amelyekről nem tudom eldönteni, hogy jók vagy rosszak, ha meglátom őket egy termék címkéjén. Ezt a listát majd mindenhová magammal viszem, és vásárláskor alkalmazom :)

Szükségem lenne a segítségetekre, mert van néhány összetevő, amelyről semmi használható infót nem találtam, pedig tudnom kellene, hogy káros, változó megítélésű, semleges vagy neadjisten a jótékony kategóriába tartoznak, mert egyre többször találkozom velük, és nem tudok dönteni.

Légyszilégyszi, írjátok melléjük, hogy melyik milyen:

sodium thiosulfate;sodium cocoyl sarcosinate;Sodium Cocopolyglucose Tartrate; zinc sulfate; Dilauryl Thiodipropionate; sodium sulfate; polybuthene; cyclohexasiloxane

Nagyon szépen köszönöm! :):)

Üdv,

Zsuzsa

Értékelés: Nincs

Citromsav

Szia Zsuzsa!

Én személy szerint nyugodtan használnám ezt az arctonikot.
A citromsavat általában két okból alkalmazzák a kozmetikumokban. Az egyik, hogy mivel az emulgeáló- illetve tartósítószerek némeike lúgosítja a termékeket, valamilyen savval (citromsav vagy tejsav) szabályozzák a termék Ph értékét.
A másik, hogy a citromsavnak pólusösszehúzó hatása van, szerintem ez a tonik is ezért tartalmazza. Ha csak kis mennyiségben van jelen, semmi gondot nem okoz a bőrnek, de ezt csak akkor tudod meg ha kipróbálod.
Ezenkívül ebben a tonikban nem látok tartósítószert, s úgy tudom hogy a természetes kozmetikumokban azért is alkalmazzák, mert a savasabb közegben az élősködők is nehezebben szaporodnak el.

Remélem hogy segíteni tudtam, ha esetleg valamiben tévednék valaki adja tudtomra, legyen szives.

Kati

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Citromsav és társai

Szia Zsuzsa!

Ebben az összetételben nekem nem a citromsav szúrt szemet, mert az acsak akkor káros, ha túl nagy töménységben van a kozmetikumban, it meg eléggé hátul van..

Nekem az fordult meg a fejemben, hogy a 3. helyen álló glicerin vajon milyen töménységben van a termékben? Mondjuk az jó, ha növényi.   És vajon a Fragrance (natural rose) természetes illóolajat takar? 


Értékelés: Nincs

re: Citromsav

Köszönöm, Veronika!

Úgy tűnik, nem az igazi ez a szer, így inkább kihagyom a cuccot. Van még mit tanulnom!

A külön felsorolt összetevők után található smiley azt jelenti, hogy mindegyik elfogadható (semleges)? Csak azért kérdem, hogy jó legyen a listám :)

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Összetevők

Már kitöröltem, aza pár sor véletlenül maradt benne, sajnos én sem találtam mindegyiket, de remélem lesz aki tud neked ebben is segíteni! 

Értékelés: Nincs
kecskésÁgi's picture

Nátrium foszfát

Sziasztok! Kiütést kaptam valószínűleg erre az anyagra. Tud róla valaki valamit? ( sodium phosphate. Egy fogkrémben volt. egy másikban pedig trisodium phosphate. nem igazán találtam róla semmit:(

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A nátrium foszfátról

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából:

A nátrium-foszfát (más néven trinátrium-foszfát vagy trisó) a foszforsav nátriummal alkotott sója. Általában fehér por formájában kapható. Képlete: Na3PO4. Vízben igen jól oldódik, bázikus oldatot hoz létre. Zsíroldószerként széles körben alkalmazzák.

Élelmiszerekben savanyúságot-szabályozó anyagként, emulgeálószerként, valamint térfogatnövelőként használják. Élelmiszeripari alkalmazásakor E339 néven használják, mely mind a három nátrium-foszfátot tartalmazza (mononátrium-foszfát, dinátrium-foszfát, trinátrium-foszfát).

Régebben háztartási tisztítószerekben alkalmazták, de mivel a természetes vizekbe jutó foszfát tartalmú tisztítószerek erős algásodást okoztak, ezért ezt a felhasználási módot az 1970-es évek óta nem alkalmazzák. Általában mosószódával (nátrium-karbonáttal) helyettesítik.

Élelmiszerek esetében csomósodást gátló anyagként, savanyúságot szabályozó anyagként, valamint stabilizálószerként alkalmazzák. Sok élelmiszerben megtalálható. Ismert mellékhatása nincs, de a napi maximum beviteli mennyisége 70 mg/testsúlykgban van korlátozva, mert a trinátrium-foszfátot alkotó foszforsav erős kalcium-megkötő képessége miatt a szervezetből kalciumot von el.

Értékelés: Nincs
ani19's picture

Kérdés

Sziasztok! Nemrég botlottam egy termékcsaládba, és szeretném tudni, hogy ezek a termékek méregmentesek-e? Privátban is elég ha válaszoltok, nagyon megköszönném! www.b......a.hu az oldal neve, itt minden termék látható. Üdv. Ani

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Nincs fenn az összetétel!

Ez mind nagyon szép és jó, de nincs fenn rendes összetétel ezen a weboldalon. Csak hangzatos mondatok vannak leírva, ez alapján az égvilágon semmit sem lehet megállapítani, csak azt hogy természetesnek szeretne látszani a cég. Persze ettől még lehet hogy jó, de kicsit azért gyanús. Ha tudsz szerezni tőlük összetételt, akkor előrébb leszünk.

Értékelés: Nincs
Vinchy's picture

Tusfürdő és deo

Kedves Lányok!

A hatóanyag elemzőt nagy megelégedéssel használom, és elborzadva tapasztalom, hogy nagyon körültekintőnek kell lennem, ha szeretnék magamnak kozmetikai cikkeket venni. A teljes életmód váltáson átestem, nagyon odafigyelek mit eszek, mit használok...és mégis becsúszik néha-néha olyan, amit a bőröm bán... Nem mertem megvenni a terméket, -a hatóanyag keresőben nem találtam-, amíg meg nem győződöm arról, hogy a kozmetikai készítményben nincsenek káros összetevők. Papírra írtam az üzletben az összetevőket, szerencsére nem volt túl hosszú a lista (néztek is a boltban nagyokat). Itthon pedog neki álltam böngészni, de sajnos hiába. Lennétek olyan kedvesek segíteni nekem, hogy az alábbi tusfürdő és golyós dezodor biztonsággal alkalmazható-e. Nagyon köszönöm.

Tusfürdő: aqua, saccharum officinarum powder*, potassium oleate*, coco-glucoside, sodium-coco sulfate, potassium palm kernelate*, glycerin, sodium chloride, olive oil polyglyceryl-6 esters*, sodium cocoyl glutamate, citric acid, lavandula angustifolia oil*, eucalyptus globulus oil*, geraniol**, limonene**, linalool** * - from organic farming ** - from essential oil

Deo: aqua, glycerin*, potassium alum, xanthan gum ,pelargonium gravendens oil*, cymbopogon schoenanthus oil*, citral**, citronellol, eugenol**, geraniol**, linalool**, limonene** (*,**A jelek ugyanazt jelentik mint a tusfürdőnél.)

Mosolygós, szép napot kívánok és köszönöm! wave.gif

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Szerintem mindent megtalálsz a hatóanyag keresőben

Ha valamit mégsem lelsz, akkor szólj, és feltöltjük!

Jó elemzést! És gratulálunk, hogy ennyire tdatossá váltál, csak így tovább! Ügyes vagy!

Értékelés: Nincs
Vinchy's picture

Nem talált hatóanyagok

Az alábbi hatóanyagot nem találtam:

 • tetrasodium glutamate diacetate (sequestrent)

Mostanában kicsit rosszalkodik a hatóanyagkereső (nálam:), mert van, amikor egymás után 3x beírom és semmi, a 4. kísérletem meg sikeres....Talán ez volt a baj, nem tudom.

Amivel viszont hadilábon állok az az, hogy összességében nem tudom eldönteni, hogy ha van is benne szintetikus dolog, az a mindennapi használat során nem okoz-e gondot... Itt van ez a potassium alum....amit egy olyan termékbe tettek bele, aminek a többi összetevője szerintem nem rossz, de ettől az egytől tartok....

Ellenőrzött termék az Ecocert által...most bízzak benne, vagy sem....ez mindig dilemma... A minősített termékekben egyáltalán előfordulhatna "oda nem illő" anyag? Mely cégek minősítésében lehet bízni?

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Minősítés

Sajnos a minősített termékekben is előfordulhat oda nem illő anyag, amiben megbízhatsz az a NaTrue minősítés. Pl a Farfalla termékeinknek is ilyen minősítése van.

Értékelés: Nincs

Szőrtelenítés, hajfestés terhesség alatt

Kedves Antal Vali, Az lenne a kérdésem, hogy a szőrtelenítő krémben található vegyianyagok károsak lehetnek -e a babára nézve (6 hetes terhes vagyok)? A másik kérdésem az az, hogy a 12. hét után már megengedett -e a hajfestés / melírozás, és a babára nézve nem jelentenek -e veszélyt? Előre is köszönöm a választ!

Értékelés: Nincs

Vegyszerek terhesség alatt

Kedves Janka! Még azoknak is károsak ezek a vegyszerek, akik nem várnak babát! Miért kellene ilyeneket használni, amikor vannak egészséges, természetes alternatívák??

A szőrtelenítést megoldhatod gyantázással vagy rosszabb esetben borotvával (de még mindig százszor jobb, mint a szőrtelenítő krém)!

A hajfestést pedig hennával, indigóvall!

Minden ami bekerül a szervezetedbe akár a szádon, akár a bőrödön keresztül eljut a magzathoz, függetlenül attól, hogy hány hetes terhes vagy! Már most megalapozhatod a gyermeked egészségét, de sajnos a betegségeit is azzal, ahogyan a várandósság alatt élsz!

Az oldalon nagyon sok hasznos tanácsot, javaslatot találhatsz. Ha van kérdésed nyugodtan tedd fel, szívesen segítünk! Használd a bal felső sarokban lévő keresőt, így könnyen megtalálod ami érdekel!

Boldog és egészséges babavárást!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Csati's picture

Felhaborito gyerekeknek szant hajbalzsam

Sziasztok!

Eloszor is elnezest szeretnek kerni, hogy ekezet nelkul irok, csak most koltoztunk Angliaba, es nincsen meg magyar billentyuzetunk.

A segitsegeteket szeretnem kerni hajbalzsam ugyben. Egy baratom felver kislanyanak kene valamit kitalalni a mostani hajbalzsamja helyett, mivel szornyu a most hasznalt osszetetele, raadasul nem kell kimosni a hajbol. A gond az, hogy hajbalzsam nelkul tenyleg lehetetlen kifesulni a rengeteg, es egyebkent gyonyoruszep hajat. Gondoltam mar kokuszolajra, de abbol meg kb. egy egesz (Konzol fele) kis doboznyi lenne eleg a hajara (igazi afro frizuja van a kislanynak). Van esetleg valakinek egy jo "receptje" ilyen tipusu hajra?

Csak "erdekesseg" keppen leirom az osszetetelet a most hasznalt hajbalzsamnak. A legszornyubb, hogy ez gyerekeknek keszult, es azt irja, hogy be kell maszirozni a hajba, es fejborbe... ja, es hasznalatatol a haj gyulekonyabb lesz. rant2.gifrant2.gif

ime: 42440 SS3-aqua; paraffinum liquidum/mineral oil, petrolatum, polysorbate 20, cetearyl alcohol, dimethicone, polyquaternium-37, lanolin, dicetyldimonium chloride, propylene glycol, dicaprylate/dicaprate, parfum/fragrance, methylparaben, lanolin alcohol, PPG-1-trideceth-6, cocos nucifera oil, chlorhexidine dihydrochloride, aloe barbadensis leaf juice, tocopheryl acetate, panthenol, silybum marianum ethyl ester, Cl 172000/red 33, behentrimonium methosulfate, propylene glycol, F.I.L. D34722/1

Egy egesz "kemiai labor" van ebben a hajkondicionaloban cry_smile.gif Elore is koszonom mindenki segitseget.

Értékelés: Nincs

Nagyon csalódott és szomorú vagyok

Korábban azért vásároltam az A...y termékeit, mert minden arról szólt, mennyire tiszták, ellentétben más termékekkel. Nos, megnéztem a cég angol nyelvű honlapját, és ott azokat a termékeket, amelyeket én és a családom is használtunk.

Amit találtam: - a fogkrém fluoridos - a deo aluminiumos - az L.. általános tisztítószer sls-t tartalmaz, előkelő 2. helyen (erről mondták, hogy olyan környezetbarát, hogy a növényekre önthetjük a maradékot).

Ezt lehet olvasni róla: "What does “planet-positive” mean? LEGACY OF CLEAN products are super-effective, but they’re also planet-positive – meaning they won’t negatively affect the environment. So rest assured that while you’re making things cleaner, safer, and brighter in your home, you’re doing the same for your planet." Szóval, ezzel nagyon jót teszünk a mi kis bolygónknak.

A többit már szükségtelen megnéznem :( Megvettem a sok rosszat sokkal több pénzért, és még a családommal is ezt használtattam. Ez rettentően bosszantó. Iszonyú érzés hülyének lenni.... De egy jó dolog utólag azért történt: itt vagyok :)

Értékelés: Nincs

Ne legyél szomorú!!

Szia! Mi is örülünk, hogy itt vagy! Ne legyél szomorú!

Sokunk járt így, de a lényeg, hogy eljutott az információ Hozzád és sok más Kedves Olvasónkhoz!

Hidd el, a változás csak idő kérdése! Minél többen leszünk akik vissza szeretnénk térni a természeteshez, annál inkább kiszorulnak majd ezek a csak profit orientált cégek...

Értékelés: Nincs
jooildi's picture

Coco Glucoside és Sodium Cocoyl Glutamate

Sziasztok!

Valaki meg tudná nekem mondani, hogy a Coco Glucoside és a Sodium Cocoyl Glutamate jó helyen vannak-e az arclemosómban?

Előre is nagyon köszi! Ildi

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Mindkettő veszélytelen

Haználd nyugodtan!

Értékelés: Nincs
jooildi's picture

re Mindkettő veszélytelen

Éljen!!! Köszönet!

Értékelés: Nincs

Pikkelysömör-szerű bőrproblémára ajánlott termékcsalád

Sziasztok! Már régóta olvasgatom az oldalt és nagyon jónak és hasznosnak találom, több ismerősömnek is ajánlottam már. Most először szeretném én is a segítségeteket kérni egy termékcsaláddal kapcsolatban, amit a gyermekorvosunk ajánlott a fiam bőrére. Sajnos azt vettem észre, hogy nem mindig az alapján ad gyógyszert, beutalót, stb. hogy mi a leginkább hatásos, néha mintha más vezérelné a doktornénit no.gif , ezért mielőtt közel 10000 Ft-ért beszerezném az ajánlott testápoló-tusfürdő-sampon családot, szeretném a tanácsotokat kérni. Mivel úgy látom, hogy terméknevet nem illik kiírni, ezért a tusfürdő összetevőit másolom be inkább: Aqua Destillata, Dicaprylyl Ether & Decyl Glucoside & Glyceryl Oleate, Disodium Cocoamphodiacetate, Salicylic Acid & Propylene Glycol, Cocamidopropyl Betain, Propylene Glycol, Dead Sea Salt, Panthenol, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Glycol Distearate, Cocamide DEA, PEG-4 Rapeseedamide, Glyceryl Polyacrylate, PEG-8, Ribes Nigrum Leaf Extract & Propylene Glycol, Glycerin, Decyl Glucoside, Caprylyl Glycol, Hydrogenated Shea butter, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Urea, Borago Officinalis Seed Oil, Ribes Nigrum Seed Oil, Isopropyl Myristate&Calendula Officinalis, Isopropyl Myristate, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Cetearyl Alcohol, Stearic Acid, Cocos Nucifera Oil, Olea Europaea Fruit Oil, Theobroma Cacao Seed Butter, Lanolin, Calendula Officinalis & Propylene Glycol, Hydrogenated Wheat Germ Oil, Propylene Glycol & Avena Sativa Straw Extract, Persea Gratissima Oil, Dimethicone, Zeolite, Tocopheryl Acetate, Bisabolol, BHT, Caprylyl Glycol, Lactic Acid, Rosmarinus Officinalis, Lavandula Angustifolia Oil, Xantan gum, Parfume. Nagyon megköszönném, ha válaszolnátok, hogy tényleg hasznos-e, illetve ha nem, akkor ajánlatátok valamit a 16 éves kamaszfiam bőrproblémájára, aminek a tünetei: nagyon korpásodó haj, érdes durva bőr az egész testén. Köszönöm előre is: Márti

Értékelés: Nincs
Kovács Barbara's picture

Mártinak bőrproblémára

Kedves Márti!

A krémben található jó hatóanyagokat sajnos elrontja néhány káros összetevő, emiatt nem ajánlanám.

 • Hasonló cipőben járóknak segitett már ez a holt tengeri iszapos szappan. Kenegetésre próbáltátok már a shea vajat?Mindkét termék pont az ilyen bőrproblémákra nyújt megoldást.
 • Mennyi tiszta vizet iszik egy nap?Milyen az étrendje?Sokszor a nem helyesen kialakitott táplálkozási szokások, étel allergia, illetve kevés viz ivás is közre játszik a bőrproblémáknál.A túlzott korpásodás sok esetben túlzott fehérje bevitelre is utal.
 • A bőrproblémák az esteg túlnyomó részében lelki okokra vezethetők vissza. Ugyanis a bőrünk az, ami elválaszt minket a külvilágtól, igy ha valakivel, vagy környezetünkkel, esetleg önmagunkkal problémánk van, az minden eseteben a bőrön fog meglátszódni. A bőr egyfajta elválasztó réteget készit, hogy elhatárolódj a külső zavaró tényezőktől.
 • A pikkelysömör- más hámlással, durva bőrrel járó bőrelváltozásokhoz hasonlóan - a gyerek önmagával szembeni elégedetlenségre utalhat, de lehet szélsőséges szégyenérzet, bűntudat lecsapódása is. Sokszor a gyerek a szülői elvárások nyomán elképzel, megalkot egy idealizált képet - ha pedig úgy érzi, nem képes annak megfelelően viselkedni vagy teljesíteni, elégedetlen lesz önmagával, miközben attól is tart, hogy csalódást okoz. Ez eredményezi a lángoló, hámló kiütéseket.
   

  Ilyenkor segiteni kell neki, hogy reális elvárásokat támasszon önagával szemben, és hozzáállásod révén meggyőzöd feltétlen bizalmadról és szeretetedről, nagy nyomástól szabadítod meg, és segítesz, hogy megkímélje magát a céltalan önmarcangolástól - ily módon pedig testi tünetei is nagymértékben enyhülhetnek.

 • Amennyiben csak "simán" durva a bőr, akkor általában valami vagy valaki zavaró lehet a környezetében, akitől szeretne távol maradni. Igy "falat épit" maga körül.

Nem ártana kitölteni egy állapotfelmérő kérdőivet, hogy pontosabb képet kaphassunk a problémáról. Tanácsadódhoz tudsz fordulni ez ügyben.

Minden jót!Barbara

Értékelés: Nincs

szőlőmagolaj!

Használhatom-e a szőlőmagolajat mindennap testápolóként????

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Miért ne?

Hisz így 100%os novényi hatóanyagot viszel fel a bőrödre. Az olívaolaj, a mandulaolaj, a kókuszolaj, és számtalan növényi olajféleség használható még ugyanígy. A szőlőmagolaj hatását fokozhatod, ha pár csepp illóolajjal dúsítod.

Értékelés: Nincs

krém elemzése

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni egy krémmel kapcsolatban. Mit gondoltok az összetevőiről? Előre is köszönöm.

Aqua, Glycerin, C12-15 Alkyl Benzoate, Diethylexyl Carbonate, Hydrolyzed Rice Protein, Cetearyl Alcohol, PEG-8 Beeswax, Hydrogenated Polydecene, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Steareth-21, Faex (yeast extract), Ethylhexyl Hydroxystearate, Cyclopentasiloxane, Octadecenedioic Acid, Trehalose, Avena Strigosa Seed Extract, Panicum Miliacenum (Millet) Seed Extract, Dicetyl Phosphate, Ceteth-10 Phosphate, Theobroma Grandiflorum Seed Extract (Theobroma Grandiflorum Seed Butter), Oryza Sativa (Rice) Extract, PAnthenol, ALoe BArbadensis (Leaf Juice), Butykene Glycol, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, STearoxy Dimethicone, Tannic Acid, Lechitin, Persea Gratissima (Avocado) Oil Unsaponifiables, Steareth-2, Ethylhexylglicerin, Sorbitan Sesquioleate, Dimethicone, Tocopheryl Acetate, Disteardimonium Hectorite, Propylene Carbonate, Disodium EDTA, Allantoin, Sodium Hydroxide, CAprylic/Capric Triglycerides, Ubiquinone, Alcohol, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, BHT, Sorbitane Stearath, Stearic Acid, Parfum (Fragrance), Benzyl Salicylate, Cinnamyl Alcohol, GAraniol, Citrinellol, Hexyl Cinnamal, Buthylphenyl Methylpropional, Limonene, Linalool, Alpha Isomethyl Ionone, Citral, Coumarin, Benzyl Benzoate.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Használd a hatóanyag keresőt

Csak pár tipp, hogy mit írj be az összetevők közül, és rögtön a kukában landol a termék:

 • BHT
 • Fragrance
Értékelés: Nincs

krem osszetevok

Sziasztok!

Minap berangattak egy csodakremrol szolo eloadasra, ezert gondoltam, utananezek a dolgoknak, es szerencsere megtalaltalak Benneteket. Probaltam atragni magam a sok latinon, egy parat nem sikerult megtalalnom, ezert kernem a segitsegeteket. Illetve volt olyan, amit nem igazan ertek. Ha vmi karos, de megis hasznaljak a kozmetikaban, akkor azon az sem segit, ha a lista vegefele helyezkedik el? (Illetve ha karos vmi, akkor azt miert preselik egyeltalan bele??? ) Leirnam az osszetevoket, es nyomtatott betuvel jelolom, amire nem leltem ra. Ncensored2.gif ("csodakrem") osszetevoi:

Water (Aqua), Butylene Glycol, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil, Glycerin, Cetyl Alcohol, Stearic Acid, Macadamic Ternifolia Seed Oil, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Tocopheryl Acetate, Tocopheryl Linoleate, ETHYLEXYL METHOXYCINNAMATE, Fucus Vesiculosus (Bladderwack) Extract, Bisabolol, Hyaluronic Acid, HYDROLYZED EXTENSION, Biotin, Allantoin, Royal Jelly, Panthenol, Sodium PCA, Dimethicone, Steareth-2, Polyquaternium-10, BHT, Triethanolamine, Disodium EDTA, Fragrance (Parfum), Phenoxyethanol, Methylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben, ISOPROPYLPARABEN.

Szerintem, ha jol ertettem ebben a BHT, a Triethanolamine ami gaz, es mi a velemenyetek a PEG-rol?

A masik krem amit szerettem, es hasznaltam, de most valahogy ketelkedni kezdtem benne, az Ocensored2.gif pure Nature 100% organic extract aloe veras termekcsalad egyik tagja.

aqua, glycerin, caprylic/capric triglyceride, canola oil, butylene glycol, cetearyl alcohol, glyceryl stearate, peg-100 stearate, stearic acid, cetearyl ethylhexanoate, carbomer, dimethicone, methylparaben, imidazolidinyl urea, propylparaben, parfum, sodium hydroxide, disodium edta, isopropyl myristate, aloe barbadensis extract, arnica montana extract, potassium sorbate, sodium benzoate, lecithin, citric acid, ci 15510, ci 42090

Vagy akkor megsem volt hulyeseg, hogy anyu soha nem kente magat kremekkel, meg alapozokkal, es ezert nez ki 42-45-nek 55 helyett?? Csak sajna nekem a pattanasok miatt csunya volt a borom, meg sminkes leven imadom a kenceket (persze ott sem vilagositanak fel, hogy mit keruljunk), viszont nem szeretnem tonkretenni az egeszsegemet.

Hanyagoljam ezeket a termekeket, mind Ncensored2.gif, mind Ocensored2.gif?-ez azert is olyan fontos nekem, mert mint Ocensored2.gif tanacsadono, ne terjesszem mar a karos dolgokat...

Masik kerdesem, hogy hol erdemes egyeltalan korulnezni, ahol nem futunk ketes osszetevokbe? Kiindulaskeppen szivesen vennek olyan otletet, hogy Ti, hozzaertok mit hasznaltok, van-e vmi megbizhato termek a piacon vhol.

koszonom: Viki

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Mindkét terméked olyan márkától van, amelyekre haragszunk

Azért, mert sajnos félrevezető marketinggel csapják be az érdeklődőket, hogy sikerüljön őket "beszervezni" a hálózatba vagy a vevőkörbe. Egyik "csodakrém" sem állja meg a helyét a valóságban sem az összetétel, sem a hatékonyság tekintetében. Mindkettő hemzseg a káros összetevőktől. Az általad említett cégtől már nagyon sok tanácsadónő fordult hozzánk amiatt, mert hozzád hasonlóan meghasonultak a felismeréstől, hogy gyakorlatilag "mérgezik" a vavőiket.

A szomorú csak az, hogy a cég ahelyett, hogy változtatna az összetételeken, inkább folyamatosan új tanácsadónőket keres - akikkel még elhitetheti a csodákat - azok helyett, akik az etikátlan tájékoztatás miatt szakítanak a céggel.

Tavaly decemberben nyílt az Első Válogatott Bionom Termékek bioboltja, ahol jómagam és az oldal szakértői cenzúrázzák folyamatosan a választékot. Innen bátran vásárolhatsz bármit, mert garantáljuk a tisztaságukat.

Anyukád pedig jobban járt, hogy nem kente magát a kőoljos szintetikus kencékkel!

Értékelés: Nincs

Egy drogéria saját márkás szappana

A hullámmal aláhúzott két betűs drogériában vettem egy jó illatú - elvileg natúr - saját márkás szappant. Most kielemeztem: a propylene glycol az egyik alkotóeleme... Megint egy tapasztalat, hogy más ne tegyen ilyet... (Vannak alkotóelemek amiket kapásból kiszúrok, és visszateszem a polcra, de ezt még nem ismertem, hát belenyúltam....de legalább legközelebb már okosabb leszek, és ma is tanultam vmit.!!!)

Értékelés: Nincs

E... L... kozmetikumok

Kedves Vali!

Érdekel,hogy mi a véleményed az censored2.gif kozmetikumokról? Milyen mértékben tartalmaznak káros anyagokat? Esetleg a tengeri iszap szappanjáról valami információt ha tudnál írni az nagyon jó lenne. Előre is köszi!

Üdv:Kata regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

E...L..márka, nem szabad rá költeni

Nekem is ugyanaz a véleményem mint Valinak. Csak marketing és profit. Nemrég dobtam ki az utolsó terméküket is a fürdőszobámból. Azokat az állítólag "prémium" kozmetikumokat használtam pár évig és azt hittem a bőröm a hibás amiért nem úgy működik mint ahogy ez a nagy cég ígérte. Sőt már fogtam a genetikára is a problémát. A pórusokat eltömíti, pedig fel van tüntetve a dobozon, hogy nem tömíti el a pórusokat, stb. Reggelente úgy ébrendtem, hogy mindig volt az arcomon gyulladt pattanás. A bennük található fényvédőtől pedig egyenesen csúnya lett a bőröm. De hála a bionom webáruháznak, itt már megtaláltam a valóban tiszta és minőségi és nem utolsó sorban megfelelő árú termékeket. Azóta nincs probléma a bőrömmel. A tengeri iszapszappan pedig maga a csoda (az ára is szuper).

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ezt a sznob kozmetikai családot már sokszor elemeztük.

Azért mondom, hogy sznob, mert semmi több, mint jól marketingelt divatos, de az árához képest értéktelen készítmény - szó szerint arany árban.

Körülbelül 7- termékét küldték be hozzánk elemzésre, de egyik sem volt tiszta. És a bennük lévő hatóanyagok minősége egyáltalán nem indokolja a csillagos eget súroló árat. De ezt magad is ellenőrizheted a Hatóanyag keresővel.

Az általad említett mindössze 13 000 (azaz tizenháromezer) Ft-ba kerülő 170 g-os szappan semmivel nem tud többet, mint egy afrikai feketeszappan,  vagy akár ez a szappan. Ezt egy olvasónk is alá tudja támasztani, hisz próbálta mindegyiket. Ha olvas minket, kérem, hogy támassza mindezt alá.

Értékelés: Nincs
Lulu86's picture

Szappan árak

El sem tudom képzelni, hogy milyen betegségben kellene szenvednem vagy mennyit kellene keresnem ahhoz, hogy egyáltalán megforduljon a fejemben, hogy egy szappanért 13.000.-Ft-ot adjak. A "legjobb" szappan is 3-4000 Ft-al túl van pozícionálva.

Értékelés: Nincs
Zsoó's picture

Az ilyen termékekre én is mérges vagyok...

Aranyárban, jól kinéző tégelyben / csomagolásban árulják az olcsó hulladékot. A "sznob" tényleg egy jó szó rá. Ugyanezt érzem a 10-15000 forintos műparfümöknél. Adnak neki egy nevet, egy viszonylag szép üvegcsébe töltik, de ami benne van az annyit ér, mint a one pound boltokban árult 1 fontos műparfümök. Az ember meg azt hiszi ha kiad ezért egy csomó pénzt, attól ő igényes lesz. Sajnos a reklámok megint... rant2.gif

Értékelés: Nincs

Sziasztok! Nem találom ezt a

Sziasztok! Nem találom ezt a kettő hatóanyagot, kérném a segítségeteket: 1.polyglyceryl-4 caprate 2.sodium hydroxymethyl-glycinate Káros, vagy nem káros? Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Fürtös's picture

Twixnek hatóanyag...

Szia Twix!

1.polyglyceryl-4 caprate: nem problémás, bár nem is természetes. Semleges kategóriába tartozik.

2.sodium hydroxymethyl-glycinate: Főleg szintetikus anyag, a bőrben formaldehidet adhat le, mint tartósító nem engedélyezett, ezért főleg mint nedvesítő vagy lágyító szerepel. Nem ajánlott.

Értékelés: Nincs

Dezodor elemzés kérés

Sziasztok. Ennek a deonak pár összetevőjét nem találtam a táblázatban. Használható? Előre is köszi, Heni Aloe barbadensis leaf juice, Aqua, Zinc ricinoleate, Triethyl citrate, Lauryl glucoside, Polyglyceryl-2 dipohydroxystearate, Glyceryn, Cetearyl alcohol, Glyceryl caprytate, Sodium bicarbonate, Polyglyceryl-3 stearate, Sodium stearoyl lactitate, Izocetyl, Palmitate, Cetraria islandica extract, Glycymethinic acid aroma, Medica lymonum oil, Tocopherol, Helianthus annuus seed oil, Chondrus crispus extract, Xhanthan gum, Sodium phytate, Sodyum bensoate, Potassium sorbate, Citric acid, Citral, Limonene.

Értékelés: Nincs
Fürtös's picture

Melyik összetevőt nem találtad Shen?

Írd meg légyszives!

Értékelés: Nincs

Deo összetevő

Polyglyceryl-3 stearate

Értékelés: Nincs

baba sampon és fürdető

Szeretnék érdeklődni, hogy szerintetek szabad használnom a babámnak azt a fürdetőt, amit egyébként bioboltban vettem és tele van jobbnál jobb anyagokkal csak a gondom az, hogy most vettem észre itthon, a glycerin a hatmadik helyen szerepel az összetételében. Ez baj?????

Értékelés: Nincs

Glycerin kérdés

Erről volt már szó, ITT

Be kell jelentkezned az oldalra, hogy el tudd olvasni, mert az Egészség Akadémia oldalunkon van!

Értékelés: Nincs

Termékelemzés

Sziasztok! Egy olyan kérdésem van felétek, hogy mi a ti véleményetek a L..... márka termékeivel kapcsolatban? Hangoztatják, hogy mennyire biok, minden összetevőjük biogazdaságból szerzik be, ezt mondjuk el is hinném mert elég borsos áron lehet megvásárolni őket. Egyik testápolójukat néztem amiben volt káros összetevő de oda volt csillagozva hogy bio termesztésből. Tetszenek a termékei, szerintetek tényleg jók vagy csak a márkát kell megfizetni? regular_smile.gif KÖszönöm Szépen előre is a válaszokat!! regular_smile.gif Üdv.

Értékelés: Nincs

Bio káros anyag

Szia Audreyka!
Ha káros anyagot találtál benne, akkor mindegy, hogy biogazdaságból származik vagy nem. Ha tiszta terméket szeretnél, akkor egyetlen oda nem illő anyag is hazavág(hat)ja a jótékony hatást, amit egyébként a többi tiszta anyag végezne a szervezetedben.
És ahogy Fürtös is írta: ne a márkát nézd, hanem, hogy mi van benne.
Laci

Értékelés: Nincs
Fürtös's picture

Audreyka-nak hatóanyagkereső vagy webáruház

Szia!

Soha nem a gyártó neve számít, hanem hogy az adott termékben milyen összetevők vannak! Egy márka név alatt találhatsz tiszta, károsanyagmentes termékeket, találhatsz olyat is, aminek időközben megváltozott az összetétele, de sajnos belefuthatsz olyan termékbe is, amiben ott virítanak a nem éppen odaillő, káros összetevők. Kevés olyan cég létezik, akiben vakon meg lehet bízni! Ezért mondjuk mindig Nektek, hogy listával a kezedben, tessék előbb leellenőrizni az összetevőit a terméknek, és ha megbizonyosodtál róla, hogy oké, csak akkor vedd meg! Ma már két lehetőséged is van, hogy könnyebben tudj dönteni, hiszen használhatod a hatóanyagkeresőnket vagy böngészhetsz a webáruházunkban, ahol Vali saját szeme és keze által átvizsgált censored.gif, napi szinten bővülő, megbízható termékekkel találkozhatsz!rolleyes.gif

Jó böngészsést kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

illatos aztán büdi

A szódabikarbónás hintőporos deot én is kipróbáltam. az első napokban kiváló volt nagyon jól éreztem magam. aztán jött a probléma. elmentem suliba vizsgázni és a tesztírás után hirtelen nagyon el kezdtem izzadni és nagyon gyorsan büdivé is váltam. sad_smile.gif eleinte úgy gondoltam, hogy ez csak biztos az izgalom miatt van, de utána napokkal sem maradt abba a dolog és kénytelen voltam visszatérni a mérgező deo-hoz.tudtok valami tippet adni? nemsokára kezdődik suli és valószínű, hogy sok esetben reggeltől estig tart majd az okítás és jó lenne valami természetes dolgot használni.

Értékelés: Nincs
Kovács Barbara's picture

Büdös izzadság

Kedves Lencsi,

természetes, hogy miután méregmentes deóra váltottál méregteleniteni kezd a szervezeted. Örül, hogy nem tömitik el és végre szabadon lélegezhet. Ezután egyből próbál megszabadulni a lerakódott méreganyagoktól. Tiszta kozmetikumra váltás során jelentkeznek ilyen tünetek, ami jó, hiszen méregtelenedsz. Esetleg citrom-, levendula olajjal semlegesitheted a kellemetlen szagokat. A tisztulás folyamatát méregtelenitő kúrával, szaunával, mozgással, sok tiszta viz fogyasztásával, sok zöldség-gyümölcs-csirával gyorsithatod. A keresőt használva számos tippet találhatsz, hasonló cipőben járók tapasztalataiból erőt is merithetsz. Tanácsadónőd is biztosan szivesen segit majd a további tájékózódásban. Bármi kérdésed merülne fel, keress bátran minket! :) Minden jót, Barbara

Értékelés: Nincs

Megvan a bűnös!

Sziasztok!

Nagyon mérges lettem, valószínűleg megvan mi okozta édesanyámnak a szemkönnyezést. Az arcápoló krémjében diazolidinyl urea meg PG volt (többek között)...

Olvastam, hogy szemkörnyékhez érve könnyezést és kötőhártya-gyulladást okozhat. Nem hiszem el, szegény ezzel kente magát, de kidobattam vele cry_smile.gifclap2.gifmml.gif Sokáig nem hitt nekem, minek ez a bűvészkedés az inci-vel, de most sorba jönnek hozzám a termékek és a kérdés: "Ezt is ki kell dobni?" cool.gif Legalább gyakorolhatok! angel_smile.gifteeth_smile.gif

Értékelés: Nincs

A "Csecsemő-szeretet"-ek szégyene

Hello! regular_smile.gif

Ma vásárolgattam a kétbetűsben és kíváncsiságból megnéztem a Bcensored2.gife polcot. Vettem egy szappant meg egy sampont, de kiakadtam, az Ultra sensitive fehér fürdetőjében vajon mi van? Propylene Glycol. rant2.gif Azt hittem rosszul látok! De a szappan nagyon kellemes, remélem nem szintetikus a parfum ami benne van, mert lágy illata van, de mitől? regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

Szia! Én ennek a "márkának"

Szia! Én ennek a "márkának" popsitörlőjét vásároltam meg. Nagy betűkkel írva minden szép és jó. Mikor otthon elolvastam az összetevőket, láttam meg a a Propylén glicolt. Úgy döntöttem, megpróbálom kimosni, és úgy használni. Háát angry_smile.gif . 10-15 db kendőt mosok ki egyszerre, és a mosóvíz borzalmasan kiszárítja a kezemet. Utána átmosom géppel is, de ez akkor is rendkívül bosszantó. Anyukák ezreit csapják be! angry_smile.gif

Értékelés: Nincs

pospitörlés

én szintén a kétbetűsben az "eimal waschlappen" nevű elvileg egyszer használatos erős papírtörlőt szoktam venni(ez eretetileg száraz) , ezt vagy vizesen, vagy körömvirág kenőccsel, vizesen szoktam használni, ha nagyon kakis a popsi. A pelenkákkal együtt legalább 5ször ki lehet mosni mosógépben (ha nem lesz nagyon koszos). A durva darabokat mindig sima wc papírral távolítom el.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ne reménykedj!

El kell, hogy keserítselek, az általad említett termékcsaládban eddig csak szintetikus illatanyagokat találtunk.

Értékelés: Nincs

nem találok egy hatóanygot

Sziasztok! Valkai tud segíteni? Mi az az Olaflur? Előre is köszönöm a választ!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Olaflur

A hatóanyagok közé azért nem kerülhet, mert ez egy vegyület fantázia neve. Ahány cég, annyi fantázianév... Itt olvashatsz róla.

Ha nem találtok egy hatóanyagot a hatóanyag keresőbe, akkor érdemes beírni a rendes keresőnkbe is, hátha már volt róla szó.

Értékelés: Nincs

ammonium alum

Szerintetek, ha az ammonium alum után zárójelben az szerepel, hogy natural mineral salts, az jó?

Értékelés: Nincs

álcázott alumíniumos deo

Nem jó, hiszen ez egy alumínium só! Ugyanúgy káros, mint a többi alus dezodor! Az, hogy utána odaírják: ásványi só ugyanolyan, mint a paraffinum liquidum után azt írják: ásványi olaj (mineral oil)...

Ne dőljetek be!!

Értékelés: Nincs
Imu22's picture

VESZELYES-E AZ AMMONIUM ALUM?

Szia!

Az ellentmondasos informaciok miatt meg mindig kerdojeles szamomra az ammonium-alum veszelyessege. Pl. baratnomnek a leginkabb bevalt deoja egy Green people termek, amely tartalmazza a bio-natur, vegan osszetetel mellett a timsot is.

Kerhetnek egy kicsit reszletesebb tajekoztatast a kovetkezo infokra tekintettel? Esetleg linkeket a tanulmanyokra, amelyek karosnak iteltek az ammonium-alumot?

Tehat mellette all pl.:
"A timsó természetes vegyület, mely megtalálható az ivóvízben, szinte valamennyi élelmiszerben és a belélegzett levegőben. A timsó természetes formájában az oxigén és a szilícium után a harmadik olyan elem, amely a természetben a legnagyobb számban fordul elő."

"A timsó alapú ásványi sókból készült dezodorokra a nagyméretű káli timsó- vagy ammóniumtimsó-molekulák jellemzők, melyek a bőrön keresztül nem szívódnak fel, s így nem kerülnek a véráramba. A timsót nem szabad összekeverni az oly sokszor vitatott, káros alumíniummal, mely a legtöbb dezodorban és izzadás gátlóban megtalálható alumínium-klorohidrát, illetve alumínium-cirkónium formájában."

"A … valóban tartalmaz ammonium alum-ot, azaz timsót és ez a termék a Magyar Rákellenes Liga ajánlásával is rendelkezik, ebből következően teljes biztonsággal használható."

A kovetkezo elismert gyartok mindegyika alkalmazza: Green people, Bionsen, Sante, Logona, Faith in nature. A BDIH is engedelyezi.

Ellene pedig pl.:
"Az izzadást teljesen nem tudják meggátolni, ám gyulladást és allergiát válthatnak ki. Például: Ammonium alum, Aluminium Fluoride, Aluminium Silicate."

"(NH4Al(SO4)2•12H2O) Vagy más néven ammonium aluminum sulfate dodecahydrate. Hétköznapi nevén egy timsó féle. (szervetlen) Az alumínium vegyületek a legsúlyosabban rákkeltő vegyületek, amelyeket a kozmetikai ipar használ, főként dezodorokban, izzadásgátlókban, hintőporokban és sminkszerekben. A gyógyászat is alkalmazza vérzéscsillapítókban. Az alumínium soha le nem bomló "dugóként" tömi el a pórusaidat és a verejtékmirigyeid kivezető nyílását, ezáltal megakadályozza a bőröd kapcsolatát a külvilággal (bőrlégzés, izzadás, hőszabályozás, méregtelenítés, stb.). Egy idő után a szervezetben felhalmozódott alumínium a véráramba juthat, ahol még nagyobb galibát csinál. A legújabb kutatások szerint a mirigy- és mellrákok nagy százaléka a szervezetben és a mirigyekben felhalmozódott alumíniumvegyület-maradványokra vezethető vissza. Nem véletlen, hogy a közkonyhákon és az éttermekben rendelet tiltja az alumínium edények és evőeszközök használatát."

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A timsó egy kiváló anyag, ha a HELYÉN kezeled!

Valóban jó összehúzó, vérzéscsillapító, de egyben verejték blokkoló. Esetenkénti használata nem okoz problémát, de napi rendszerességgel való használata IGEN!

És nem azért, mert ez a típusú alumínium só mérgező, és a véráramba kerül - mint pl. az alumínium-klórhidrát - , hanem azért, mert blokkolja a verejtékmirigyeket, és gátolja a verejték ürülését, egyben ezáltal a bőrön keresztüli méregtelenítést, kiválasztást, hőszabályzást, és mivel a bőrre ürülő verejték fontos alkotó része a bőrfelszíni emulziónak, ezért a bőrimmunért felelős bőrfelszíni emulzió hasznos baktérium flórája is sérül.

Ennek tudatában Te használnád napi rendszerességgel?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Imu22's picture

Igy mar ertheto, koszonom a

Igy mar ertheto, koszonom a valaszt!

Értékelés: Nincs

Ammonium alum!

Sziasztok!

Amikor elkezdtem "tiszta életet" élni, rögtön lecseréltem a deot Erre:  censored2.gifkristály dezodor 100g Ellenőrzött natúr kozmetikum BDIH által, nem tartalmaz alkoholt, illatanyagot, szinezéket, tartósítószert és alumínium klorid sókat. Összetevők: Ammonium Alum!

Aztán elkeztem itthon gondolkozni, hogy is van ez? Az alum= alumínium, vagy nem? Így ezt sem használom. Persze megerősítést kértem az én drága jó epermami (Hajni) tanácsadómtól is!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ammonium alum

Itt olvashatsz róla részletesen.

Értékelés: Nincs

Hajbalzsam dilemma

Sziasztok! Szeretnék elemzést kérni az alábbi hajbalzsamokra, illetve a véleményeteket szeretném kérni, hogy melyiket javasolnátok megvenni? Köszönöm előre is. 1) Aloe barbadensis leaf juice, Aqua, Polyglyceral-3 methylglucose distearate, Glycerin, Cetearyl alcohol, Honey extract (Manuka honey), Butyrospermum parkii butter, Glyceryl caprylate, Hydrolized milk protein, Panthenol, Guar hydroxypropytrimonium chloride, Tocopherol, Helianthus annuus seed oil, Aroma, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Sodium phytate, Benzyl salicytate 2) Certified Organic Floral Waters of Lavender, Hibiscus, Lemongrass, Water, Infusion of Certified Organic Herbs of Horsetail, Rose Hips, Lemon, Red Raspberry, Thyme, Certified Organic Aloe Vera, Behentrimonium Methosulfate, Glycerin, Stearalkonium Chloride, Certified Organic Jojoba Oil, Cetearyl Alcohol, Ceteareth 20, Lavender Oil, Green Tea Extract, Certified Organic Sunflower Oil, Wheat Protein, Wheat Amino Acids, Tocopherol, Lecithin, Panthenol, Lime Oil, Caprylic Acid, Glycine, Guar, Potassium Sorbate, Citric Acid 3) víz, indiai mosódiókivonat***, kecsketej*, borszesz*(etilalkohol), ökörfarkkóró**,balzsamosnyár rügy***, kókuszolaj*, búzaprotein*, ligetszépeolaj*, levendula*, citromsav, xanthan, illóolajok (ylang-ylang*, copaiba balzsam, levendula*,shiu-rózsaolaj, mandarin*) 4) víz, aloe vera*, alkohol*, kecsketej-tejsavó*, búzaprotein*, napraforgóolaj*, xantán, citromsav, virágalkohol, illóolajok (pacsuli, cickafark)

Értékelés: Nincs
Fürtös's picture

Hajbalzsam elemzés

Szia Zoex!

Van egy szuper jó hatóanyagkeresőnk, fent a Hatóanyagok címszó alatt megtalálod! Próbáld ki! Ha elakadnál, segítünk!

Jó böngészést!

Értékelés: Nincs

elemzés kérés

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni egy bőrradír hatóanyag elemzésével kapcsolatban. Ma kaptam a kozmetikusomtól, a kérdés, hogy használhatom-e nyugodtan? Próbáltam magam elemezni a hatóanyaglistával, de valamiért nem sikerül. Beírom a keresőbe az adott anyagot, de nem történik semmi. Bőrradír összetevői: Aqua, Cetysteryl alcohol, Isopropylmyristate, Stearicacid, Olíva Europeae Oil, Propylene Glycol, Glyceryl Stearate, Triethanolamine, Mandel Kernel Powder, Inducos, Ananas Satvus Extract, Carica Papaya Extract, Aetherolum Aurantii Oil, Methylchloroisothiasolinone, Methylisothiasolinone A Propylene Glycol-ra emlékszem, hogy káros, de esetleg ha a többi anyag rendben van használható a termék? Előre is köszönöm a segítséget!

Értékelés: Nincs
V.Bea's picture

Bőrradír

Szia!

Nekem nagyon érzékeny a bőröm, állandóan irritált volt és elhiheted, hogy nagyon sokat kísérletezgettem. Felfedeztem a legjobb bőrradírt a bőrömnek, ráadásul nagyon olcsó és megtalálsz mindent hozzá a konyhában.

Íme: 2 teáskanálnyi tengeri sót, 1 evőkanálnyi teljes kiőrlésű tönköly vagy rozsliszttel és annyi tejszínnel elkeversz hogy krém állagú legyen. Ez egyszerre felhasználható az egész testedre, nem kell tárolni. Bekened vele, hagyod egy kicsit állni és elkezded körkörös mozdulatokkal enyhén dörzsölni a bőrön. Utána le lehet mosni. Csodálatosan puha és bársonyos lesz a bőröd és nekem a fekete mitesszereket is leszedte az oromról.

Utána saját készítésű arckrémmel kenem be az arcom és nagyon meg vagyok elégedve az eredménnyel. clap2.gif Jó radírozást! Szia!

Értékelés: Nincs

bőrradír nem oké!!

Szia! Köszi, hogy legalább megpróbáltad!! Hátha legközelebb sikerül! A bőrradír borzasztó, nem csak a propylen glikol, de több nagyon káros is van benne: triethanolamin, két utolsó tartósítószer pl., úgyhogy ne használd!!!

Értékelés: Nincs

káros anyagok a kozmetikumokban - de mennyi és mennyire?

Sziasztok! Viszonylag új emberként az oldalon kielemeztem az általam jelenleg használt kozmetikumokat. (Akadt vagy egy tucat anyag, ami nem volt a hatóanyag-listában, ezekről továbbra sem tudom, hogy micsodák.) Természetesen szándékomban áll átállni természetesre, de - legyünk őszinték - ez egy vagyonba kerülne, amit jelenlegi helyzetemben nem tudok egy csapásra megoldani. Az általam használt kozmetikumok nagyrészt Ecocert minősítéssel rendelkeznek, csillagozott (bio) növényi összetevőket tartalmaznak az INCI lista teljes hosszában. Ez a jó rész. A kevésbé jó, hogy bizony vannak benne szintetikumok is - öröm az ürömben, hogy ezek nagy része semleges, csupán 2 változó megítélésűt, 1 enyhén károsat és 1 allergént találtam (nem vagyok allergiás semmire). (Természetesen megvan fáljban a teljes lista, ha esetleg valaki úgy gondolná, hogy segít az ismeretlen anyagok beminősítésével, és az általános kép megítélésével... angel_smile.gif ) Az oldalt nem akarom terhelni azzal, hogy beírok egy hosszú listát. Kérdésem a következő: ennek fényében A) meglévő kozmetikumaimat elhasználhatom-e, és fokozatosan térjek át természetesre, b) amiben nincs enyhén káros / allergén azt elhasználhatom, az érintett termékek kuka, c) vagy az összes kuka, és inkább maradjak a szappannál meg a sheavajnál, amíg nem lesz pénzem másra? Előre is köszönöm a segítséget - és a közzétételt.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Írd be a hosszú listát, légy szíves

regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

Válasz: akkor a hosszú lista...

Aye-aye Ma'am!
arclemosó hab: Aqua (Solvent/Diluent), Sucrose (Humectant)*, Glycerin (Humectant), Propanediol (Viscosity Modifier), Coco-Betaine (Skin Conditioning Agent), Cocamidopropyl Betaine (Surfactant), Coco-Glucoside (Surfactant), Polyglyceryl-4 Caprate (Skin Conditioning Agent), Sodium Chloride (Viscosity Modifier), Sucrose Laurate (Skin Conditioning Agent), Sodium Benzoate (Preservative), Salicylic Acid (Preservative/Hair Conditioner), Parfum (Fragrance), Linalool (Fragrance Ingredient), Citronellol (Fragrance Ingredient), Orbignya Oleifera Seed Oil* (Emollient), Buddleja Davidii Extract* (Skin Conditioning Agent), Thymus Vulgaris Extract* (Natural Additive), Malva Sylvestris Flower Extract* (Natural Additive), Arginine (Skin Conditioning Agent), Citric Acid (pH Adjuster), Potassium Sorbate (Preservative)

arcradír: Aqua, Aloe barbadensis, Pentylene Glycol, Caprylic/Capric Triglyceride, Glyceryl Stearate Citrate, Solum diatomeae, Butylene Glycol, Glycerin, Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Sorbitol, Hydrogenated Coco-glycerides, Isononyl Isononanoate, Jojoba Esters, Myristil Myristate, Hydroxiethylcellulose, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Xanthan Gum.

tonik: Aqua (Solvent/Diluent), Hamamelis Virginiana Water/ Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water*, Glycerin, Polyglyceryl-4 Caprate, Benzyl Alcohol, Sodium Levulinate, Sucrose Laurate, Sodium Benzoate, Sodium Anisate, Xantan Gum, Potassium Sorbate, Aloe barbadensis Leaf Juice*, Sodium Phytate, Limonene, Citral, Orbignya Olifera Seed Oil*, Linalool, Pelargonium Graveolens Flower Oil*, Citronellol, Buddleja Davidii Extract*, Thymus Vulgaris Extract*, Geraniol, Malva Sylvestris Flower Extract*, Foeniculum Vulgare (Fennel) Oil*, Cymbopogon Flexuosus Oil*, Alcohol, Citric Acid, Thymus Vulgaris Oil*, Citrus Aurantium Dulcis Peel (Orange) Oil*, Rosa Damascena Flower Oil*.

szérum: Aqua, Glycerin, Olea Europaea Oil*, Simmondsia Chinesis (Jojoba) Seed Oil*, Sucrose Stearate, Benzyl Alcohol, Orbignya Oleifera Seed Oil*, Sclerotikum Gum, Stearic Acid, Palmitic Acid, p-Anisic Acid, Salicilic Acid, Xanthan Gum, Potassium Sorbate, Aloe barbadensis Leaf Juice*, Sodium Hydroxide, Limonene, Tocopherol, Myristic Acid, Citral, Linalool, Pelargonium Graveolens Flower Oil*, Citronellol, Buddleja Davidii Extract*, Thymus Vulgaris Extract*, Geraniol, Malva Sylvestris Flower Extract*, Foeniculum Vulgare (Fennel) Oil*, Citrus Nobilis (Mandarine) Peel Oil*, Vanilla Planifolia Fruit Extract*, Litsea Cubeba Fruit Oil*, Citrus Aurantium Dulcis Peel (Orange) Oil*, Citric Acid, Sodium Benzoate, Thymus Vulgaris Flower/Leaf Oil*, Rosa Damascena Flower Oil*.

éjszakai krém: Aloe barbadensis (Aloe Vera Gel) (Skin Soothing Agent), Glycerin (Humectant), Pentylene Glycol (Solvent), Caprylic/Capric Triglyceride (Emollient), Butylene Glycol (Humectant), Elaeis guineensis (Skin-Conditioning Agent), Glyceryl Stearate Citrate (Skin-Conditioning Agent), Isononyl Isononanoate (Emollient/Skin Conditioner), Myristyl Myristate (Emollient), Octyldodecanol (Emollient), Sesamum indicum (Sesame Oil) (Emollient), Squalane (Hair & Skin Conditioning Agent), Cetearyl Alcohol (Emulsifier), Cetyl Alcohol (Emulsifier), Butyrospermum parkii (Shea Butter) (Emollient), Aqua (Water) (Solvent/Diluent), Panthenol (Skin/Hair Conditioning Agent), Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer (Stabiliser/Viscosity Modifier), Xanthan Gum (Viscosity Modifier), Bisabolol (Skin Soothing Agent), Avena sativa (Absorbent)

szemkörnyék-ápoló: Aqua (Solvent/Diluent), Centaurea Cyanus Flower Water (Skin Conditioning Agent), Glycerin (Humectant), Undecane (Emollient), Glyceryl Stearate Citrate (Skin Conditioning Agent), Simmondsia Chinensis Seed Oil (Hair & Skin Conditioning Agent), Cetearyl Alcohol (Emulsifier), Candelilla Cera (Stabiliser), Tridecane (Emollient), Stearyl Alcohol (Emollient), Myristyl Alcohol (Emulsifier/Emollient), Mica (Opacifier), Benzyl Alcohol (Preservative), Titanium Dioxide (Sunscreen), Cetearyl Glucoside (Surfactant), Xanthan Gum (Viscosity Modifier), Myristyl Glucoside (Surfactant/Cleansing Agent), Orbignya Oleifera Seed Oil (Emollient), p-Anisic Acid (pH Modifier), Salicylic Acid (Preservative/Hair Conditioner), Potassium Sorbate (Preservative), Sodium Hydroxide (pH Adjuster), Aloe Barbadensis Leaf Juice (Skin Conditioning Agent), Sodium Phytate (Chelating Agent), Tocopherol (Antioxidant), Parfum (Fragrance), Medicago Sativa Extract (Fragrance Ingredient), Linalool (Fragrance Ingredient), Citronellol (Fragrance Ingredient), Buddleja Davidii Extract (Skin Conditioning Agent), Plantago Lanceolata Leaf Extract (Natural Extract), Sambucus Nigra Flower Extract (Natural Additive), Thymus Vulgaris Extract (Natural Additive), Malva Sylvestris Flower Extract (Natural Additive), Sodium Benzoate (Preservative), Vitis Vinifera Bud Extract (Skin Conditioning Agent), Limonene (Fragrance Ingredient), Alcohol (Solvent/Diluent), Arginine (Skin Conditioning Agent)

hajbalzsam: Aqua, Cetearyl Alcohol, Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Cocos Nucifera Oil, Orbignya Oleifera Seed Oil, Citric Acid, Cetyl Esters, Sodium Benzoate, Parfum, Hydroxypropyl Guar, Schinziophyton Rautanenii Kernel Oil, Salicylic Acid, Mel, Pentaclethra Macroloba Seed Oil, Tocopherol.

A nappali krém, sampon és szappan jó (itt ajánlott termékek).

naptej (nekem hamarosan kelleni fog): Aqua, cyclopentasyloxane, titanium-dioxide, corn starch modified, polyglyceryl-3 polydimethilsiloxyethil dimethicone, butylene glycol, mauritia flexuosa fruit oil, aluminium hydroxide, stearic acid, PEG/PPG-18/18 dimethicone, sodium chloride, parfum, tocopherol, caprylyl glycol, helianthus anuus seed oil, rosmarinus officinalis leaf extract, PEG/PPG-20/15 dimethicone, chlorphenesin, disodium edta, cyclotetrasyloxane, limonene.

Ez utóbbi nagyon gáznak tűnik frissen megszerzett tudásom alapján (fizikai fényvédős naptejként vettem tavaly jó drágán), ugyanakkor ebben bizonytalan vagyok, mert olvastam már az oldalon, hogy egyes, egyébként káros összetevők a naptejben akár jók is lehetnek...

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ez a termékcsalád a JÓ HA VAN, DE MÉGJOBB, HA NINCS kategória

A naptejük nagyon gáz, azt semmiképp ne használd!

A többi szódával elmegy, csak a tonikba és a szérumba nem tudtam belekötni.

Amit kivastagítottam, azok nem mérgezőek, csak nem nagyon toleráljuk a jelenlétüket Én speciel száműzném a glikolokat a kozmetikumokból!), a pirosak károsak, a lila pedig nagyon kétélő fegyver, mert nanotehnikával készült összetevő, ami akár hatékony is lehet, de ha káros alapban van benne, akkor viszont rendkívül káros hatást is ki tud fejteni beláthatatlan következményekkel.

Értékelés: Nincs

mi ez a "dezodor"?

Sziasztok! Egy (remélhetőleg) természetes izzadásgátlóval kapcsolatos kérdésem van. Ez egy - valamiféle nagyméretű fehér kristályokból álló - kemény rúd, amelyet egy tcensored.gifi bioboltban vásároltam. (Elég drágáért, megjegyzem: egy kb. 6x3 cm-es rúd 8 euro volt.) Az a neve, hogy PIERRE D'ALUN (ez nem a márka, hanem az anyagot jelöli). Összetétele nincsen, hiszen csak ebből a kőféleségből áll (pierre = kő). Semmi szaga nincs, és be kell vizezni, mielőtt használnám. Érdekes, hogy a francia nyelvű vásárlói tájékoztató szerint hónalj-szőrtelenítés után kifejezetten ajánlják, a hámsérülések meggyorsítására... Tudjátok, mi lehet ez? Ismeritek már az anyagot? (Úgy értesültem, hogy Magyarországon a L'censored.gif nevű francia bolthálózatban is kapható egy efféle izzadásgátló kő vagy kristály vagy mi a csoda.) A tapasztalatom vele egyébként közepes: tényleg érezhetően gátolja az izzadást meg a kellemetlen szagokat, de azért nem teljes mértékben hatékony, illetve nem is nagyon tartós (egész nap). Előre is köszönöm az információt! K.

Értékelés: Nincs
kicsinyuszi's picture

kristálytömb

Kathryn!

Hát mi épp a múlt héten vettünk ilyen kristálytömböt egy natúrboltban, Salt of the earth néven. Bár olyan picivel volt írva az összetétel, hogy már csak otthon vettük jobban szemügyre. Ammonium Alum...sajnos!!! Szóval a párom hála a jó égnek nem hajlandó magára tenni, úgyhogy viaszuk vissza az üzletbe. Itt, Angliában jók a tapasztalataink a termékek visszavételével kapcsolatban. Hát ja, nagyon megtévesztőek tudnak lenni ezek a dolgok... hmmm.gif de még jó,hogy van hatóanyag kereső és segítő emberkék az oldalon. regular_smile.gif

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

Anyaga kalium-aluminium szulfat

Anyaga kalium-aluminium szulfat KAl(SO4)2 altalaban 12 vizmolekulaval egyutt kristalyosodik. Ez nem izzadast gatlo, hanem bakteriumok szaporodasat megakadalyozo termesztes vegyulet. Az Arjuveda hasznalja phitkari vagy saurashtri neven, a hagyomanyos kinai gyogyaszatban pedig ming fan neven ismert.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Ez nekem gyanús

Gyanús, hogy ez a kristálysó dezodor lehet (alumínium kristály). Ha gátolja az izzadást, akkor eleve nem lehet jó, mivel eltömíti a pórusokat és nem tudunk méregteleníteni. A kellemetlen szagokat okozó baktériumokat kell semlegesíteni, nem az izzadást gátolni. Sokunkat megvezettek már ezzel a "természetes kristálysó" marketing szöveggel. confused_smile.gif

Értékelés: Nincs

válasz: gyanú igazolva

Kedves Melinda!

Te vagy az első akitől nyilvános választ kapok, amióta csak regisztráltam, úgyhogy köszönöm! regular_smile.gif Azóta komoly kutakodást végeztem (már amennyire időm engedte) a rejtélyes rudacska ügyében, és azt találtam, hogy ez bizony Potassium alum, azaz kálisó. Aj-jaj. Eléggé úgy fest a dolog, hogy én is a megvezetettek táborába kerültem... sad_smile.gif Utóirat: teeth_smile.gif a Tisztelt Moderáció egy kissé túlbuzgó volt, amikor a vásárlás helyét jelző, közismert (ezek szerint mégsem?) város nevéből képzett egyszerű helyhatározót kicenzúrázta, talán abban a hiszemben, hogy az valami márkanév. teeth_smile.gif Aranyos ez az ügybuzgalom, de az "elkövetőnek" azért hadd javasoljam egy iskolai földrajz-atlasz kinyitását, és keresse meg rajta, hogy hívják Midi-Pyrénées francia tartomány fővárosát! teeth_smile.gif

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Én cenzúráztam :-)

Nem tudtam eldönteni, hogy ez most egy webáruház neve, vagy egy hely, azért cenzúráztam ki, bocsi! teeth_smile.gif

Tény és való, a földrajz nem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé... tongue.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Antal Vali's picture

Ez nem kálisó!

Igaza van vaskalaposnak, mert a potassium alum, az nem a kálisó! Hanem a kálitimsó!  A kálium alumínium szulfát KAl(SO4)2 • 12H2O, azaz más nevén a kálitimsó, ami egy gyakori előfordulású és olcsó alumínium só, és az egy nagy duma, hogy ez a Himalája kristály, mert Magyarországon is bányásszák Komlón.
Napi használata hosszútávon veszélyes, alkalmi használata megengedett, esetenként jótékony.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

kálitimsó

Jogos! Én meg lusta voltam kinyitni a kémia-könyvet (pedig nekem nincs bajom a természettudományokkal... angel_smile.gif ), a francia szótárakat meg bőcsészek írták (elnézést a jelenlévőktől). Az én szakterületemre vonatkozóan is találtam már néhány ökörséget a szótárakban, miért lenne ez másképp a kémiában..? A lényegre visszatérve: akkor megtarthatom, és mondjuk heti 1x (hónaljszőrtelenítés után) még jó is ha használom? Ha nem is minden nap? Köszönöm mindenkinek az információt, Melinda, Vali, vaskalapos.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Igen, szőrtelenítés után hasznos lehet

yes.gif

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

nem kaliso

Bocs, de ez nem kaliso, a kaliso az KCl (vagy meg K2SO4 is lehet) azaz kalium klorid vagy szulfat). Csak a pontossag kedveert. Egyebkent szerintem ez a dezodor nem jobb, nem rosszabb, mint szamos mas dezodor, nem lettel "megvezetve" azt kaptad a penzedert, amit rairtak a termekukre.

Értékelés: Nincs

Deo

Sziasztok! Megbízható dezodor miatt kérem a tanácsotokat. Láttam, hogy nagyon sok házi recept is van az oldalon. De mivel nemrég kiderült, hogy cysták vannak a mellemben, nem tudom, hogy mivel tennék jót magamnak. Egy szódabikarbónás-illóolajos készítménnyel, vagy egy gyárival. Ez utóbbival az a gondom, hogy mivel homeopátiázom, nem használhatok mentolt, és ezekben általában van. A dr. Hauschkának találtam olyan deoját, amiben nincs, viszont ebben meg nagyon sok olyan összetevő van, ami nincs benne a hatóanyaglistában, így nem tudom, hogy megbízható-e. Szívesen vennék minden tanácsot, tapasztalatot...........

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Megbízható

A Dr. Hauschka mindkét dezodora megbízható! A hatóanyagai pedig fel lesznek töltve a hatóanyag listába, ki fogjuk gyűjteni őket. 

Házilag készített dezodorhoz citrom, pálmarózsa, teafa, rózsa vagy levendula illóolajakkal próbálkozhatsz. Ezek mind jó baktériumölők, de tulajdonképpen mindegyik illóolajnak van egy bizonyos mértékű baktériumölő tulajdonsága.  

Értékelés: Nincs

Köszönöm

Köszönöm a gyors választ, Melinda! wave.gif Kezdem a kísérletezést!

Értékelés: Nincs
Ruzsi83's picture

dezodor

sziasztok az a problémám hogy kielemeztem egy dezodort, mégse tudom hogy használhatom-e pár anyagot nem találtam meg a keresőben , a többi között egyetlenegy piros megjelölésű sem volt tudtok segíteni hogy merjem-e használni? Aloe barbadensis leaf juice, Aqua, Zinc ricinoleate, Triethyl citrate, Lauryl glucoside, Polyglyceryl-2 dipolyhydroxystearate, Glycerin, Cetearyl alcohol, Melaleuca alternifolia oil, Glyceryl caprylate, Sodium bicarbonate, Menta Piperita oil, Polyglyceryl-3 stearate, Sodium stearoyl lactylate, Isocetyl palmitate, Cetraria islandica extract, Glycyrrhetinic acid, Tocopherol, Helianthus annuus seed oil, Chondrus crispus extract, Xanthan gu