Vitamin bombák

Régen a kutatók már pontosan tudták: a skorbutnál és a beriberinél hiányzott valami. Manapság könnyelműen bánunk velük: az ásványi anyagokkal, a nyomelemekkel és a vitaminokkal. Ezekre az embernek mindenekelőtt azért van szüksége, hogy élhessen - ezt manapság minden gyerek tudja.

Sokáig tisztázatlan és rejtélyes volt, hogy mik ezek és hogyan hatnak. A vitaminkutatás kulcsa az volt, hogy rendre megfigyelték, elsősorban az ismeretlen hiányállapot okoz betegséget. Így volt ez az angolkórnál, a pellagránál, a beriberinél és a skorbutnál. Először szinte pontosan 100 éve alakult ki elképzelés az ismeretlen szubsztanciákról és azoknak a szervezetre gyakorolt hatásáról.

Ugyanakkor már 250 éve annak, hogy James Cook, a felfedező, fontos felismerést hozott világkörüli utazásairól. A foghullással, fogínygyulladással és vérzékenységgel, valamint szívgyengeséggel járó skorbut volt a tengerészek legjobban rettegett, gyakran halálos betegsége, amit sokáig gyógyíthatatlannak tartottak.

3900 kg savanyúkáposzta a fedélzeten

1752-ben az angol hajóorvos, James Lind bebizonyította, hogy a citromlé jó megelőző szer a skorbut ellen. Továbbá olyan alapkosztot rendelt el a skorbutban megbetegedetteknek, amely almaborból, ecetből, tengervízből és narancsból állt. Feltunt neki, hogy citrusokat fogyasztó páciensek fokozatosan meggyógyultak. Ugyancsak hatott a krumpli és a savanyúkáposzta, valamint az olyan fuszernövények, mint a salátaboglárka és a kanálfu. Az is segített, ha a szárazföldön a matrózok fenyőtulevelet, vadhagymát, gyümölcsöt, zöldséget és zöld növényeket gyűjöttek és fogyasztottak. Ma már tudjuk: a C vitamin önmagában nem gyógyítja a skorbutot. Friss naranccsal és citrommal ellenben teljesen megszűnik a betegség. Eszerint a citrusfélék legalább még egy fajta hatóanyagot tartalmaznak. Időközben felfedeztek egy bioaktív növényi anyagot, a flavanolt, amelynek a C vitaminnal való kombinációja már nyomokban hatásos.

James Cook 1kaposzta776-ban Angliában királyi kitüntetést kapott azért, mert tengerészeit megkímélte a skorbuttól. Az Endeavour nevű vezérhajóján 70 tengerész maradt egészséges, miután mindegyikük egy éven keresztül hetente 1 kg savanyúkáposztát kapott a kétszersült és a sózott hús mellé (3900 kg savanyúkáposzta volt a fedélzeten). Ez sok C és B vitamint, nyomelemeket, ásványi anyagokat, tejsavat jelentett a tengerészeknek. És ez a - szó szerint - táplálékkiegészítő (azaz egy olyan tápláléknak a kiegészítője, amely a kizárólag friss kosztból álló vitaminadag nélkül minden más volt, csak nem élelem) segített.

A hántolt rizs titka

A 19. század nrizsyolcvanas éveiben a holland származású orvost, Christiaan Eijkmant Kelet-Indiába, Indonéziába küldték, hogy a széleskörben elterjedt beriberi betegség okait kutassa. Senki nem tudta megmagyarázni, honnan ered a laborjában polyneuritisben megbetegedett tyúkok izomgyengesége, idegelkorcsosodása és bénulása. Eijkman kísérletezett, és valami váratlan dolgra jött rá. Nem egy baktérium volt a hibás, mint ahogy azt akkor a Pasteur-i eszmék virágkorában feltételezték, hanem táplálkozásfüggő betegség alakult ki, miután ezekben az országokban európai rizshántoló gépeket vezettek be. És a tyúkok mindig akkor betegedtek meg polyneuritisben - egy beriberihez hasonló betegségben -, amikor takarmányozásukat átállították hántolt, fényezett rizsre, amely során a rizs külső héját eltávolították. Eijkman mindezt meglepve fedezte fel - és kísérletileg is igazolta: a betegséget meg lehetett gyógyítani, milyest a takarmányhoz rizshéj korpát adtak. A proteinektől és sóktól függetlenül a rizshéjban egy titokzatos anyag található, amelyről 1906-ban két kutató így írt: "Nélkülözhetetlen az egészség számára, és ennek hiánya táplálkozásfüggő polyneuritist okoz."

A rizs ezüsthártyájával együtt eltávolították a csírát is, és ezzel további, az egészség megóvása számára fontos hatóanyagokat is. Többéves kutatása során az angol biológus, Sir Frederick Gowland Hopkins is felfedezést tett a "járulékos tápanyagok"-ról. Ezek a kutatások azt mutatták, hogy- ellentétben a proteinek és szénhidrátok tisztított formáival - a teljes értékű táplálék pontosan meghatározott, addig ismeretlen alkotórészeket tartalmaz, amelyek az egészség és növekedés szempontjából nélkülözhetetlenek. Olyan"...a proteinektől és sóktól különböző" szubsztanciákról van szó, amelyeket 1906-ban "járulékos tápanyagok"-nak nevezett el.

Funk - a vitamin feltalálója

Ki tudja, hogyan alakult volna tovább a dolog a szubsztanciákkal, ha ennél az - elismerten körülményes - fogalomnál maradtunk volna - szó szerint - közszájon forog: a vitamin.

Az 1884-ben Lengyelországban született, tanulmányait Európában végző biokémikust, Kazimir Funkot elbűvölték a beriberi betegségről készült megfigyelések. Funk olyan anyagot nyert ki a rizskorpából, amely gyógyítani tudta a hiánybetegséget. Az elemzés azt mutatta, hogy egy nitrogéntartalmú vegyületről, az aminról van szó. Funk felfedezte a tiamint, amely ma B1 vitamin néven vált ismertté.

Így született meg 1912-ben az új dallamos fogalom, a "vitamin", amely a "vita"= élet és az amin (a kémiában ismert anyagcsoport) szavakból vezethető le. A nemsokkal ezután felfedezett vitaminok a biogén aminok voltak, így a "vitamin" elnevezés megmaradt.

Az első vitamin - a B1 - felfedezése után az amerikai kutató, McCollum 1913-ban bevezette a vitaminoknak az ABC nagy betűivel való jelölését.

"...csodát tesznek"

Miután Kazimir Funk 1915-ben kivándorolt Amerikába, még megélte az első vitamineladás zűrzavarát. Így ír erről 1924-ben könyvében "A vitamin felfedezésének története és praktikus következményei "-ben ("Histoire et conséquences pratiques des la découverte des vitamines"):

"Hogyan tudtak emberek generációi évszázadokon keresztül ilyen kitűnő egészségnek örvendeni, anélkül, hogy valaha is sejtésük lett volna a vitaminok létezéséről?

A válasz egyszerű. Amíg az emberiség meg volt elégedve a a természet adta termékekkel, amíg nem ismerte a tökéletesített gépeket, amelyekkel jól tud lisztet rostálni, dobozos élelmiszereket előállítani, preparátumokat és utánzatokat gyártani, amíg nem fogyasztott ausztrál és argentín fagyasztott húst, stb., nem volt szükséges, hogy ismerje a vitaminokat."

KollathA "Vitamin-szubsztancia vagy vitamin-hatás?" témáról írta doktori munkáját 1926-ban Werner Kollath is. Habár az ember kezdetben semmit nem tudott az adott anyagok kémiai természetéről - írja Kollath - , az ügyesen megválasztott elnevezésnek köszönhetően az az elképzelés honosodott meg, mintha vitaminokról, életet jelentő anyagokról lenne szó. "Ezáltal önkéntelenül is hozzákapcsoljuk a 'titokzatosan csodálatos, életet adó' szavakat. És a tömegeknek az ügyesen megválasztott címszavakkal szembeni érzékenysége bebizonyította, hogy az elnevezés az oka a nagy tiszteletnek, nem pedig a valóság."

Organikus nyomelemek = vitális anyagok

Logikusan vonja le Kollath a következtetést:

"Ebből kétségtelenül az a benyomás alakult ki, mintha a természetben spontán hiány fordulna elő azokból az "életet jelentő anyagokból", amelyeket a kutatásnak és a vitmaninszintézisnek kellene ellensúlyozni. Az ember úgy tesz - gondolkodik józanul Kollath -, mintha ez a felfedezés a természet egyik hibáját kellene hogy megszüntesse - a vitaminhiány tekintetében ez körülbelül hasonló, mintha a kórokozó baktériumokat mint "a betegségek természetes okozóit" szüntetnénk meg.

Ezzel szemben Kollath a következő pozíciót képviseli:

"Egyetlen bizonyítékunk sincs arra, hogy a természetben valahol magától alakulna ki vitaminhiány, amíg a talajnak és a növényvilágnak megvannak a természetes életfeltételei. Az összes hiánybetegség sokkal inkább a táplálék nyerésére, megőrzésére és elkészítésére irányuló hibás emberi intézkedések következménye. Végül pedig az ember és az ő hibás cselekedete találta fel a hiánybetegségeket, amelyeket most fedezett fel... Túl gyakran támad az a benyomásunk, mintha az orvosok azt hinnék: ha egy vitamint kémiailag feltalálnak, akkor a megfelelő hiánybegség is meg van magyarázva. ... Ezekre a vitaminokra én kezdettől fogva úgy tekintettem, mint élettanilag szükséges anyagokra, ahol kutatandó részfeladatok vannak. A kémiailag tiszta vitaminok szükséges kutatóeszközök voltak ahhoz, hogy ezt a célt elérjem. Ha a kémikus befejezi a feladatát, tulajdonképpen akkor kezdődödik az orvos, és elsősorban a biológus feladata. ... Ennek az egységes felfogása hiányzott és hiányzik még ma is a vitaminkutatásban."

Forrásanyag:

  • Cornila Hoicke, államilag elismert élelmiszerkémikus, Der Gesundheitsberater 99/12 számában
  • Werner Kollath: A gyógyászat egységességérôl, Rostock 1942
  • Ebda

Forrás: Der Gesundheitsberater 11/2006 


További Hírszem:

Forrás: 
Hunza.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Hozzászólások

Számomra nem egyértelmű

Sziasztok! Bocsi, de számomra nem egyėrtelmü hogy candida dieta alatt ehetek-e.

Kôszönöm.

Anna

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Mármint mit ehetsz-e?

Szia! 

Miről nem tudod, hogy eheted-e candida diéta alatt? 

Értékelés: Nincs

jajj. bocsi. a krumpli

jajj. bocsi. a krumpli :) 

köszönöm :)

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Krumplit ehetsz

Candida diéta alatt is! 

Értékelés: Nincs

T..e termékek

Sziasztok!

Mi a véleményetek a Tre táplálék-kiegészítőkről?

Üdv.

 

:)

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Nincs véleményem,

nem ismerem őket. Tudod, mindig összetevő alapján lehet eldönteni, hogy mely termék érdemli meg, hogy mélyebben megismerkedjünk vele.

Ha elolvasod a Melyek a jó és hatékony táplálék-kiegészítő c. írást, úgy vélem, hogy Te magad is el tudod dönteni, hogy érdemes-e fogyasztani vagy sem.

Ha garantáltan megbízható termékeket keresel, akkor jó szívvel ajánlom, hogy nézz körül a bionom.hu webáruházban.

Niki

Értékelés: Nincs
auratus's picture

Anyukám vérképe

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni, de nem tudtam melyik témánál tegyem fel a kérdésem, most ez tűnt kézenfekvőnek.

Anyukám laborvizsgálatának eredményében a vérképben ezek voltak a csillagos értékek. esetleg tud valaki bármiféle infóval szolgálni, hogy ez akkor most mit jelent? nagyon nincs jól, 78 éves, a tüdejével mindig is voltak gondok (kicsi az a rész, ami még jól működik), ezért hamar elfárad, nem kap levegőt, sokat köhög (főleg hajnalban).

MCHC 20,39 (kevesebb, mint kellene)
KREATININ 56 (kevés)
össz.koleszterin 5,3 (picivel több, mint a megengedett)
Kálium 5 (éppen csak befér a megengedettbe)
CRP ultrasens.mh 6,2 (magas)

előre is köszönöm a segítséget!

Kata

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Anyukád

Kedves Kata!

Kérlek, keressétek fel Wolfgang Köbelt Édesanyád esetével, konzultációs időpontot a [email protected] tudtok kérni.

Néhány adatból nem lehet túl sok mindent megállapítani - meg nem is vagyok rá hivatott :) -, minden esetben az EGÉSZet kell figyelembe venni, erre használják a manapság divatossá vált kifejezést: holisztikusan.

Persze leírhatnám, hogy az alacsonyabb MCHC-érték utalhat vérszegénységre (anémia), többnyöri vas-, de réz- és B6-vitamin-hiány miatt is... vagy hogy a magas (tehát nem csak kicsit emelkedett állapotra utaló) káliumszint a vese vagy a mellékvesekéreg betegségeire utaló jel, vagy a vér- és/vagy izomsejtek szétesésére, vagy bizonyos gyógyszerek pl. ACE-gátlók szedésének következménye, amelyet általában szívgyengeség esetén írnak fel...stb.

Nem lenne semmi, de semmi értelme.

Édesanyádnak jobbulást kívánok!

Kellemes hétvégét,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Gál Erzsébet's picture

Vitaminok

Sziasztok! Ha nem jó helyre irtam akkor bocsánat, nem találtam a megfelelő helyet.

Kérdezni szeretnék egy " gyógyszerről", ha valaki ismeri.

Küldtek nekem egy csomagban  ajándékként vitamint, majd persze kiderül ez 8000 ezer forint lesz. Így jártam. Azért elkezdtem szedni.  A neve : Phus

90 szemes.  Mindig jó fizikummal rendelkeztem, beteges nem voltam, a nátha is évek óta elkerült.  De sajnos 4 hónapja nem dolgozom, munka nélküli lettem. Azóta többször is náthás voltam, fájt mindenem, szóval nem éreztem jól magam. Ez volt az ok, hogy elkezdtem szedni.   Adtam 30 szemet a 24 éves lányomnak belőle. Én 45 éves vagyok.

A gyógyszert 2 hete szedjük, de a tapasztalat annyi, hogy én jobban, erősebbnek érzem magam, többet is mozgok, jobban alszom, viszont többször járok a mosdóba és eléggé laza lett a székletem. A lányom észrevétele  elaszik majdnem munka közben és megy a hasa. Ő abba is hagyta, mert én is így láttam jobbnak.   Én még szedem pár napig, de ha nem változik a széklet én is abba hagyom.   Ismerőseimnek elmondtam ezt ők azt mondták, talán méregtelenit a gyógyszer.   Vajon mi az igaz nem tudom, mert a papiron semmi nincs írva róla. De ha nem válik be, akkor kidobtam az ablakon 8000 forintot.    

A kapszulák tartalma: magnézium, B 1-2-5-6-9 és 12 vitamin, valamint H vit. Evés közven kell bevenni.  Én reggelente szedtem evés nélkül, lehet ez a baj?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Vitamin

Kedves Erzsébet!

Kérlek, írd meg a termék összetevőit... amíg nem tudom pontosan, hogy mit is tartalmaz, addig nem szeretnék véleményt mondani, bár - így látatlanban - erősen hajaz egy "jó kis" szintetikus vitaminkészítményre...

Ha többet szeretnél tudni a jó és hatékony táplálék-kiegészítőkről, ill. kitanulnád :), hogy hogyan is lehet elemezni egy-egy termék összetételét, és megállapítani, hogy mennyire lehet hatékony és szervezetedet támogató, ajánlom figyelmedbe Vali cikkét, amely Melyek a jó és hatékony táplálék-kiegészítők címmel került fel a bejegyzések közé.

A magnéziumnak székletlazító, székletszabályozó hatása van. Nagy adagban alkalmazva a széklet nemkívánatos lazulását, hígabb székletet, akár hasmenést is okozhat -> tisztít persze, csak visz mindent :( ... és itt az sem mellékes, hogy milyen magnéziumról beszélünk, ezért lenne fontos, hogy a pontos összetevőkkel legyünk tisztában.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Gál Erzsébet's picture

étrend kiegészitő

Kedves Niki.

Köszönöm a válaszodat, A msz -ból napi 1 szemet szedek étkezés közbe bő vizzel.

Összetevői: magnéziumoxid 500mg/kapszula,B3 vitamin (niacin, nikotinsav amid ) B5 vitamin ( pantoténsav) B6 vitamin ( piridoxin HCI) B2 vitamin (riboflavin) B1 vitamin ( tiamin HCI ) B 9 vitamin ( folsav ) H vitamin ( biotin ) B 12 vitamin (cianokobalamin ) kapszulahéj ( hidroxi-propil-metil-celluloz)

Természetes alapanyagból készült , mellékhatások nélkül szedhető. A magnézium nélkülözhetetlen az izomzat jó müködéséhez.

 

Ezek vannak a dobozon. 

Kedves Niki azt irod tisztit ,, de visz mindent. Ezt hogy érted, akkor ez nem jó ha szedem? az izmaim jobbak és jobban is alszom, de a székletem, nagyon nem tetszik.

kérlek válaszolj.   köszönöm   Erzsi

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Vitamin - magnézium készítmény

Kedves Erzsi!

Őszintén sajnálom, hogy azt kell írnom: ezek szintetikus hatóanyagok, amikről tudjuk, hogy sokkal kevésbé képesek hasznosulni, mint a természetes eredetű organikus hatóanyagok, sőt jó részük terhelheti a májat és a vesét, vagy lerakódásokat képezhet a szervezetben.

Ha úgy döntesz, hogy szeded, mert jelenleg jobban érzed magad tőle és a rá kiadott pénzt is sajnálod, akkor csökkentsd a napi mennyiséget, hogy a székleted normalizálódhasson.

Kellemes hétvégét,

Niki


Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Gál Erzsébet's picture

Jaj

Kedves Niki.

Most jó ideges lettem azon amit irtál. Ugyanis fáj a májam környéke és én semmi rosszat nem teszek ezért, pl. ivás. Nem szedem tovább, meg csökkenteni nem is tudnám, mert napi 1 szemet szedtem. Ha ez árt akkor miért adnak ilyet. a GmP és HACCP tanusitvánnyal rendelkezik a gyártó. igy van irva. 

Akkor mostmár nem tudom mit szabad és mit nem vitaminban. 

Ezt nem szedem tovább, de ha nem válaszoltál volna, akkor is abba hagytam volna, mert ez a máj körüli fájás és már hasmenés nem normális. Ma már nem vettem be. Kidobtam, Sőt vissza is küldöm nekik, és megirom mit okozott a termékük. Szia.

Erzsi

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Nyugodj meg, Erzsi!

Kedves Erzsi!

Egyáltalán nem biztos, hogy a máj környékén megjelenő fájdalmad a kérdéses táplálék-kiegészítő okozza, bár ha amúgy semmi egyebet nem változtattál életmódodon, étkezéseden, akkor végül is elképzelhető...

DE! érdemes megemlíteni, hogy a tavasz beálltával segítenünk, támogatnunk kell májunk és epénk működését, nem hiába fókuszálunk a tavaszi méregtelenítés során a májra és az epére. Persze az emésztéssel kezdünk mindig, hiszen a tél folyamán felgyülemlett salakanyagokat ki kell pucolni, különben emésztési zavart okozhat. A zsíros, gyors erjesztett ételek - az alkoholon kívül - és az össze nem illő ételek fogyasztása is gyengíti, terheli a májat.

Ételeidet érdemes lenne pl. gyömbérrel, köménnyel, sáfránnyal, bazsalikomal és kaporral ízesítened, ezek a fűszerek támogatják a máj és az epe működését. A gyümölcsök, zöldségek közül a káposztafélék, karalábé, cékla, spárga, szamóca, cseresznye, lucernacsíra, stb. tartozik ide. Érési ütemben fogyasszad őket...

Ha szeretnéd vitaminkészítmény fogyasztásával segíteni szervezeted működését, vagy leányzódét, akkor ajánlom, hogy nézzetek körül a bionom.hu webáruházban kapható termékek között, ezekben maximálisan megbízhatsz.

Nyugodj meg! Az a legfontosabb! Az idegesség, a harag, a düh - a negatív érzelmek - többet árthatnak, mint bármi más...

Niki

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Gál Erzsébet's picture

köszönöm

Kedves Niki.

Semmit nem változtattam az étrendemen, sem az életmódomon, ezek a tünetek a kapszula szedése óta jelentek meg. A máj résznél tegnap nagyon kellemetlen volt. Ma épp csak érzékeny, de ma nem is vettem be belőle. A széklet is keményebb ma már. Ugyhogy mostmár biztos a kapszula ártott nekem.

A zöld dolgokat eszem és fogyasztom szívesen. A gyümölcsök közül almát és banánt, kiwit szoktam enni. A gyömbért, kaport, köményt is sokszor használok. Fáradékony voltam mostanába és az izmaim se voltak az igaziak, ezért kezdtem el szedni a kapszulát, de talán ha jobban vissza gondolok nem vitaminhiány miatt lettek ezek nálam, hanem évekig nehéz fizikai munkát végeztem, ami sajnos hirtelen abba maradt. Mert bezárt a cégem.    

Köszönöm a válaszodat, sokat tanultam belőle. Azt tudom a stressz sokat árt az egészségnek, de sajnos a mindennapokban a mai világban ez nehéz dolog. Az életem amúgy nyugodt, félre téve az anyagi problémákat, de egy idő után már ezen nem is gondolkodom, azzal nem oldok meg semmit, ha bosszankodom. Próbálok vidáman felfogni mindent. S ez 90 %-ban sikerül is.

  Erzsi

Értékelés: Nincs
Gemerka's picture

savanyú káposzta C -vitamin tartalma

Egy idevágó kérdésem lenne a savanyú káposztával kapcsolatban.

Nemrég derült ki, hogy meglátogatott minket a gólya . Nagyon jó fej a dokim, mikor írni akarta volna fel a sok művitamint, és én kértem, hogy ha lehet, akkor inkább fokoznám a természetes vitaminbevitelt, és ő nem hajtott el az ötletemmel, hanem örült, hogy végre valakinek megvan a magához való esze. Viszont ezek után többször is a lelkemre kötötte, hogy akkor aztán nyomjam a gyümiket meg a zöldségeket :) Az intenzív C-vitamin bevitelre azt találtam ki, hogy a savanyú káposzta levét iszogatom, mert a káposztát valahogy nem kívánom. Még néha a leve is nehezen megy le...

Az lenne tehát a kérdésem, hogy kb mennyi C-vitamin van a savanyúkáposzta levében mondjuk decinként? Milyen vitaminok vannak még benne? Jut még eszetekbe valami hasonlóan intenzív természetes vitaminforrás?

Szeretném, ha minden rendben lenne

Értékelés: Nincs
epermami's picture

savanyú káposzta

Szia Gemerka!

Egy csomót keresgéltem a neten, de nem találtam arról infót, hogy a savanyú káposzta levének decije mennyi C vitamint tartalmaz, csak azt, hogy 100 g savanyú káposztában 40-50 mg C vitamin van. Az egyéb benne található vitaminról itt olvashatsz. A többi természetes C vitamin forrásról pedig itt.

Értékelés: Nincs

Vanádium és króm ,miben?

Ezek nagyon ritkán emlegetett vitaminok....Miben találhatóak meg?

Köszönöm!

Értékelés: Nincs

Króm

Króm: MÁLNA

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

Ezek inkább nyomelemek

Ezek inkább nyomelemek .

Vanádium: fekete bors 987 ng / g, kapor a 431 ng / g, tőkehal 28 ng / g, kagyló, és csikemell 22 ng / g, tojássárgája 21 ng / g és egy doboz sör is tartalmaz értelmes mennyiségű vanádiumot 11 ng / g. Illetve még a teljes kiőrlésű gabonákban azok közül is legtöbb a hajdinában van,  és még petrezselyem, retek.

Króm: pl. főtt kukorica, brokkoli, telje kiőrlésű gabona, hüvelyes zöldségek, sajtok, hús, máj.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel