Új baktérium jelent meg a Földön - "megeszi" a műanyag hulladékot

Az újonnan felfedezett "műanyagevő baktérium" megjelenésével a biológiai lebomlásra képtelen műanyag hulladék végleg eltűnhet a Földről...

Évente 342 millió tonna műanyagot gyártanak világszerte a World Economic Forum felmérése szerint, amelynek mindössze 14 százaléka kerül újrahasznosításra. A biológiai lebomlásnak rendkívüli módon ellenálló műanyag (legalább 500-1000 évre van szükség, hogy lebomoljon) nagy része szemétlerakókon végzi, illetve a világ óceánjaiba kerül.

A japán Keio Egyetem kutatói azonban olyan új baktériumfajt fedeztek fel, amely képes teljesen lebontani a műanyagot vízre és szén-dioxidra, írja az independent.com brit hírportál.

A természet válasza a műanyag-szennyezésre?

A japán kutatócsoport 250 PET-szennyezett műanyag-újrahasznosító telepen vett talaj- és vízmintát, bízva abban, hogy találnak olyan baktériumot, amely alkalmas lehet a műanyag lebontására. A mintákban található mikróbák átvizsgálása során bukkantak az eddig ismeretlen baktériumfajra (Ideonella sakaiensis), amely képes a műanyag lebontására.

Az eddig ismeretlen, újonnan kialakult baktérium (Ideonella sakaiensis) olyan enzimeket termel, amelyek képesek a rendkívül ellenálló tartós műanyag, a PET lebontására is.

Mindössze 6 hét alatt szinte teljesen lebontanak egy vékony PET műanyagot 30 Celsius fokos hőmérsékleten. A baktérium sejtjei vélhetően olyan vegyületeket választanak ki, amelyek feloldják a műanyagot. 

"Az új felfedezés egy első lépés lehet akár egy új hulladékfeldolgozási módszer kidolgozásának és a baktériumok alkalmazásának." - mondja a tanulmány egyik szerzője, Kenji Miyamoto.

"A természet úgy tűnik, új baktériumok megjelenésével reagál, válaszul az elmúlt évtizedekben felhalmozódott több millió tonna műanyaggal szemben." - mondta Dr. Tracy Mincer, a Woods Hole Oceanográfiai Intézet kutatója. "A műanyagevő baktérium az első olyan komposztáló mikróba, amely képes megbirkózni a műanyaggal." 

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük! 

 


Kapcsolódó tartalmak: 

Forrás: 
http://impressmagazin.hu/uj-bakteriumot-fedeztek-fel-megeszi-a-muanyag-hulladekot/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Hozzászólások

Többsejtű baktérium

"A baktérium sejtjei..."

Eddig úgy tudtam, hogy a baktériumok egysejtűek. A japánok akkor világraszóló feldedezést tettek. Felfedeztek egy többsejtű egysejtűt.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Mondasz valamit

Valószínűleg fordítási hiba lehet, jó megfigyelő vagy, nekem fel sem tűnt a a szerkesztés során.  Viszont - mivel ez hírszem cikk - belejavítanunk nem szabad, úgy kell átvenni, ahogy eredetileg volt. 

A cikk alján van a forrás, ha gondolod, írd meg nekik az észrevételedet, biztosan kijavítják. 

Köszi, hogy jelezted! 

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel