Túl sok antibiotikumot írnak fel az orvosok, évi tízmillió ember halhat bele

Az antibiotikumoknak egyre jobban ellenálló szuperbaktériumok 2050-re akár évente tízmillió ember halálát is okozhatják.

Az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak, a világ pedig nem fejleszt ki elég újat, hogy tartsa a lépést - áll a David Cameron megbízásából létrehozott Review on Antimicrobial Resistance csoport éves beszámolójában.

Ha nem találunk megoldást, évente tízmillióan halhatnak meg a világon - jelenleg 700 ezer áldozat van évente.

A szuperbaktériumok legyőzéséhez csökkenteni kellene az antibiotikum-használatot, ami lelassítaná a rezisztencia kialakulását, és így a jelenlegi gyógyszerek is tovább maradnának hatékonyak - írják a szakértők. Tízpontos programjában a Review on Antimicrobial Resistance azt is követeli, hogy világszerte csökkentsék a mezőgazdaságban az antibiotikumok használatát.

Az antibiotikum-rezisztencia akkor alakul ki, amikor egy baktérium mutálódik, és rezisztens lesz az antibiotikumokra. A szuperbaktérium pedig olyan baktériumtörzs, amely több, hatóanyagoknak ellenálló gént is tartalmaz. Ezek óriási egészségügyi fenyegetést jelentenek a világra. - írja az MTI.

Jim O'Neill szerint anyagi támogatással kellene arra ösztönözni a gyógyszercégeket, hogy új antibiotikumokat fejlesszenek ki, az orvosoknak pedig kevesebb antibiotikumot kellene felírniuk a gyógyítás során.

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük! 

 


Kapcsolódó tartalmak: 

Forrás: 
http://index.hu/tudomany/2016/05/19/tul_sok_antibiotikumot_irnak_fel_az_orvosok_evi_tizmillio_ember_halhat_ebbe_bele/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Hozzászólások

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel