PET helyett itt az instant algapalack, ami ehető is!

Algapor, egy kis víz, és már kész is. - Egy izlandi diák találmányával szeretné kiváltani a PET-eket, avagy a műanyag palackokat. 

Egy műanyag palack lebomlási ideje akár 1000 év is lehet, és legalább addig, de többnyire azután is az élővilágot károsítja. Ráadásul meglehetősen drága is ahhoz képest, hogy többnyire csak egyetlen egyszer használjuk. Szerencsére egyre több helyen üzennek hadat a műanyag csomagolásoknak, és van olyan amerikai város, ahol egyenesen be is tiltották a PET-palackot (legutóbb San Franciscoban, ahol a nejlonzacskók után a PET palackokat is kivonták a forgalomból). Reméljük, lassan tényleg aktuálissá válik a kérdés, mibe csomagoljunk, ha megszűnik a műanyag egyeduralma.

Erre is, mint ahogy sok minden másra, a gyorsan szaporodó alga bizonyulhat megfelelő megoldásnak. A lebomló palack Ari Jónsson, izlandi terméktervezőnek köszönhető, aki az Izlandi Művészeti Akadémia diákjaként munkáját a Rejkjaviki DesignMarch nevű fesztiválon mutatta be. Mint elmondta, sürgetőnek érezte, hogy megtalálja a módját az irreális mennyiségben készülő és elhajított PET-palackok helyettesítésének - legalább részben.

Innovatív üvegeihez az agar nevű, zselés állagú algakivonatot találta megfelelőnek, amelyet az 1650-es években "fedeztek fel" Japánban, amikor a panziósok megfigyelték, hogy a félretett leves másnapra kocsonyás állagot öltött. Az 1800-as évektől kezdve aztán már laboratóriumban is vizsgálták, ma pedig élelmiszeradalékként is használatos. 


Jónsson eljárása egészen kézenfekvőnek tűnik: agarport kevert össze vízzel, amelynek eredményeként zseléállagú anyagot kapott. Ezt a kocsonyát először megmelegítette, majd hideg formába öntötte, amelyet még jégbe is forgatott, amíg a zselé palackalakúra nem szilárdult benne. Néhány percnyi fagyasztás után az üveg már használatra kész, és addig őrzi meg a formáját, amíg ki nem ürül. Miután elfogyott belőle a folyadék, elkezd összeesni. Jónsson azt mondja, akár meg is eheti, aki kedveli ezt az ízvilágot.

A tervezők és a tudósok egyébként számos területen kísérleteznek az alga felhasználásával. Készült belőle már például lámpa, és kutatják a zöldenergia előállítására alkalmas lehetőségeit.

Olvasóink figyelmébe ajánljuk a hasznositsd.hu oldal szemléletformáló videóját. - Ha nem cselekszünk időben, akár az a borús jövő is bekövetkezhet, amelyet a kisfilmben láthatunk. 

Szerző: ecolounge

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük! 

 


Kapcsolódó tartalmak:

Forrás: 
http://ecolounge.hu/nagyvilag/pet-helyett-itt-az-instant-algapalack-ami-eheto-is
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Hozzászólások

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel