Minden abortuszt el kell végezni

A Bethesda Gyermekkórház lesz Magyarország első olyan egészségügyi intézménye, ahol nem hajtanak végre abortuszt. Az újonnan nyíló szülészeti osztályon a terhességmegszakítást akkor sem végzik el, ha az anya azt kéri. Más kórházakban ezt a kérést nem utasíthatják vissza az orvosok.

A KSH adatai szerint Magyarországon tavaly valamivel több mint 31 ezer abortuszt végeztek, havonta több mint 2500-at. Ez azt jelenti, hogy száz babára 34 terhességmegszakítás jutott. Tíz éve még majd minden második megfogant életnek művi úton vetettek véget, a statisztikák tehát javulnak. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy egyre kevesebb gyerek születik, ez a szám még mindig nagyon sok.

- Amikor a pályámat kezdtem, 1994-ben a szegedi klinikán 2500 szülésre 2200 abortusz jutott. Most 700-nál is kevesebb - mondta el Sikovanyecz János szülész-nőgyógyász adjunktus, aki szerint ebben - ahogyan az országos helyzet javulásában is - fontos szerepe volt a modern fogamzásgátló módszerek elterjesztésének.

A tavaly Szegeden végzett abortuszok közül 47 volt indokolt a magzat súlyos fejlődési rendellenessége miatt, vagy azért, mert a terhesség veszélyeztette az anya életét. A többi 631 eset mindegyike az anya kérésére történt.

 - Ez lehet szociális vagy bármilyen más indok, nem vizsgáljuk, az anya miért kéri. Az orvos ez esetben végrehajtó - fogalmazott a szakember, aki szerint az abortusz megtagadását egy olyan intézmény soha nem vállalhatja fel, amelynek - mint a szegedi szülészeti és nőgyógyászati klinikának - területi ellátási kötelezettsége van.

- Budapesten akár kerületenként is lehet több egészségügyi intézmény, ott egy ilyen döntés valóban nem okoz gondot. Nálunk azonban az orvosok is csak akkor tagadhatják meg bármilyen indokkal a magzatelhajtás elvégzését, ha megoldható, hogy valaki más megcsinálja helyettük. Ez ugyanúgy a munkánk része, mint a szülés levezetése vagy a műtétek elvégzése.

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük! 

 


Kapcsolódó tartalmak: 

Forrás: 
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/minden_abortuszt_el_kell_vegezni/2483394/?utm_source=rssfeed
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Hozzászólások

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel