Mérgező kínai ruhák

A nonifenol etoxilát azért is különösen veszélyes, mert toxinként elsősorban a hormonháztartásra fejti ki hatását.

Az anyag volt felelős Európában a hím halak „elnőiesedéséért", de a WWF tapasztalatai alapján az emlősök hormonális folyamatai is változást mutattak az anyag jelenlétére. S hogy milyen hatással lehet a toxin az emberekre? A szexuális zavaroktól kezdve a reproduktív rendszer működésének problémáiig előfordulhatnak gondok.

Európában korlátozzák az NPE-k használatát, de Kínában ilyen szabályozás nincsen. Tény továbbá az is, hogy mivel mosás közben oldódnak az anyagok, így megszennyezhetik a toxinok teljes ruhatárunkat.

A formaldehidről elsősorban úgy tudjuk, hogy holttestek, szervek tartósítására alkalmazzák, de mint kiderült, a kínai ruhákat is kezelik vele, hogy a sokszor hosszú út után penészmentesen és frissen érkezzenek meg az üzletekbe. További szabályozásbeli hiányosság, hogy Kínában nem követelmény feltüntetni az anyagösszetételt, így hozzánk is úgy érkeznek a termékek, hogy gyakorlatilag nem szól a címke a már említett vegyszerekről sem. 

kinairuhak01

A tesztelések során kiderült, hogy a formaldehid mennyisége néha akár kilencszázszor nagyobb, mint az megengedett lenne.

A műanyagok rugalmasabbá, ellenállóbbá tételére használják a ftalátokat, mely anyagok szintén hormonális problémákhoz vezetnek. Azok a ruhák, cipők, amelyeknek műanyag szaguk van, telis-tele vannak a mérgező ftalátokkal. A brómozott égésgátló anyagok az agy kapacitását csökkentik, érdemes tehát meggondolni, hogy milyen ruhát vásárolunk gyermekünknek, hiszen az említett anyag elsősorban a kicsik számára gyártott hálóruhákban található meg.

meddig-nyomod-el

Mivel bőrünk a legnagyobb szervünk, így minden, ami kapcsolatba kerül vele, hatást fejt ki rá. Nem csak a ruházati termékek tehetőek azonban felelőssé a lassan beivódó mérgezésekért, melyekről gyakran nem is tudunk. A háztartási termékek, tisztítószerek, szépségápolási termékeink, de ételeink is nagymértékben hozzájárulnak szervezetünk toxikus terheléséhez. 

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük!

További Hírszem: 

Forrás: 
http://xn--fogys-0qa.net/mergezo-kinai-ruhak.html
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólások

batikolás

Sziasztok!

Nem találtam még azt a cikket, ahová a kérdésem jobban passzolnak, így hát ide írom. Nagyon beleszerettem a batikolásba és szeretném megkérdezni, hogy ti tudtok- e bio pamut festéket, mert nem igazán találtam festékekből nagy választékot.

Üdv. Kitti

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Batikoláshoz bőrbarát bio ruhafesték

Sajnos nem tudok neked segíteni, mert még ruhafestékeket soha nem vizsgáltam be. De hátha valaki...

Értékelés: Nincs

Bőrbarát lycra és polyamid ?

Kedves Közösség !

Elbizonytalanodtam, ezért klaviatúrát ragadtam.

Kisfiamnak vásároltam szuper 100% pamut, varrás nélküli zoknikat tegnap. Nagyon örültem, mert már régen kerestem ilyen jó minőségű terméket. Tél lévén harisnyából sem árt néhány új példány, ezért lelkesedésemben egyből kértem 100% pamut harisnyanadrágot is.

Itthon néztem meg a harisnya összetételét - 80% pamut, 15% lycra és 5% polyamid.

Megvallom elbizonytalanodtam... 

Hosszú ideje egészség- és környezettudatosan élünk, az öltözködésünkben is kizárólag természetes anyagból készült ill. ha kikerülhetetlen akkor szigorúan egészségre nem ártalmas komponenst is tartalmazó termékeket választunk.  

Azon gondolkodom, hogy a harisnyát visszaviszem - tartok attól, hogy Kisfiam bőrének nem tennék jót ha ezt viselné. 

Gyorskeresést végeztem - a lycra-val kapcsolatban olvastam, hogy van olyan tipusa amelyik kiválthat allergiás reakciót, a polyamid-ról egyelőre nem találtam negatív információt.

Szeretnék véleményt kérni Tőletek a harisnya 'bőrbarátságával' kapcsolatban.

Minden hozzászólást előre is köszönök ! 

Szép napot Mindenkinek !

Erdőtünde

 

P.s. Utólagosan elnézéseteket kérem, mert tegnap beküldtem eme tartalmat a 'Velem történt' kategóriába, mert a kérdésemhez hasonló kérdést illetve olyan kategóriát ahová beleférne nem találtam. Egy ideig látható volt - link szerint, viszont most már nem lelhető fel az oldalon.

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Bőrbarát harisnya

Szia Tünde!

Szerintem ne aggódj, használjátok nyugodtan a harisnyákat! Nem gondolom, hogy problémát fog okozni, de nyilvánvalóan, ha vakarózna tőle, vagy akár ekcéma/pöttyök/bármilyen eddig nem tapasztalt dolog jelenne meg kisfiad harisnyával érintkező részein, akkor ne hordja tovább! A legtöbb műanyagból hő-, sav/lúg-, mechanikai hatások útján oldódnak ki káros anyagok, ilyen esetben ettől nem kell tartanotok szerintem ! Persze vannak kivételek is, de azért nem ez az általános!

A műanyagokról Vali írt nem olyan régen egy remek cikket, érdemes elolvasni!

Jó egészséget nektek! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönöm!

Köszönöm szépen a megnyugtató választ és az ajánlott cikket !

A harisnyát 'teszteltük' szánkózás, hócsatázás, kirándulások alkalmával - jól szerepelt, így megkegyelmeztünk neki. 

Jó egészséget és örömteli tavaszvárást Nektek !

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Greenpeace Detox akció - mérgező anyagok a ruhákban

http://www.youtube.com/watch?v=i20Q80xxPZ0

Értékelés: Nincs
Meriel's picture

Edzőruhákról

Nemrég láttam a tévében az egyik ismeretterjesztő csatornán egy érdekes kísérletet. Melegben, futópadon tesztelték az izzadtságelvezető pólót. Azért izzadunk, hogy fokozott terhelés mellett is megtartsa a testünk a maghőmérsékletét. Mivel a póló elvezeti a testről az izzadtságot, így az nem tudja kifejteni eme jótékony hatását, így még többet izzadunk, a maghőmérsékletünk viszont emelkedik, aztán elér egy kritikus szintet és puff, rosszul leszünk. Teszteltek egy másik speciális anyagot, ami ugyan nem pamut, de volt benne némi gyapjú szál is, ha jól emlékszem, a lényege, hogy kis mikrocsatornácskák vannak benne, ami a bőr közelében tartja az izzadtságot, ezáltal az el tudja végezni a feladatát. A tesztalany a szárazon tartó pólóban sokkal kevesebb ideig bírt futni, rosszul lett, abba kellett hagynia a futást. A másik fajta pólóban, ami a bőre közelében tartotta azt izzadtságot, sokkal jobban bírta a futást és egyáltalán nem emelkedett a maghőmérséklete. Hideg időben a bőr közelében tartott izzadtság pedig szigetelő funkciót lát el. Úgyhogy óvatosan ezekkel a szárazon tartó dolgokkal, mint sok mindenben, ebben is tévedtek az okosok...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Honnan tudom meg, hogy a

Honnan tudom meg, hogy a vásárolt ruha oké vagy sem?

Pl. Nike légáteresztő edzőtrikó, amit kínában raktak össze...

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Dri-fit anyagokról

Tény és való, hogy nagyon szép, dinamikus, fiatalos stílusban készít a Nike edzőruhákat, és állítólag hiper-szuper ez az új fejlesztésű dri-fit anyag, ami tulajdonképpen gyorsan elvezeti az izzadságot, és könnyű, szárazabb érzést biztosít.

Érdekes módon, ha ilyen dri-fit anyagú felsőben sportolok (ami egyébként nemcsak a Nike-nak, hanem minden sportruházatot gyártó cégnek van), akkor totálisan kipattogzik a hátam és a karom, azaz pont azokon a részeken jelennek meg pattanások másnapra, ahol a bőröm érintkezik az anyaggal és a legjobban izzadok (hát, mellkas). Valami van ezekben a sport felsőkben, amit nem bír a bőröm. Ezért visszatértem a 100% pamut felsőre.

Szóval, mindegy, hogy Nike, vagy Adidas, vagy no name márkájú sportruháról van szó, ami érintkezik a bőröddel, az legyen pamutból. És, érdemes eMC-vel öblíteni a ruhákat, mert sok-sok szennyezőanyagot tudunk vele közömbösíteni. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
paripa's picture

Milyen igazad van Betty!

Csak a természetes anyagok a megbízhatóak.

Az EMC-vel öblítés (akár ruha, vagy gyümölcs, zöldség) már alapvetővé válik számunkra. Ahogy a mindent lefertőtlenítő mániákusok össze-domesztosozzák az életterüket, szerintem mi már az EMC-vel vagyunk így.....:)

El is hiszem, hogy a műanyag "csúcsszuper" sportcuccok csak újabb bajokat okoznak a bőrnek, újabb kihívás az immunrendszernek.

Ezek a kínai nők, akik a pólógyáraikban dolgoznak éjjel-nappal, meddig bírhatják a méreg-rohamot vajon....? 

Jut eszembe: bio ruhaneműk is lesznek már lassan, a Bionomban? 

Adri

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Használd az orrod!

Idéznék a cikkből:

"Azok a ruhák, cipők, amelyeknek műanyag szaguk van, telis-tele vannak a mérgező ftalátokkal."

A vegyszerekkel teli ruháknak tipikus "kínai bolt" szaga van.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

mosásssal eltávolíthatók-e a káros ftalátok

Kedves Vali!

A kínai és más, káros anyagokat tartalmazó ruhákkal kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy (egyetlen) mosásssal eltávolíthatók-e a káros ftalátok az anyagból (s ha igen, hány fokos hőmérséklet s milyen mosószer segítségével)? Van-e valamilyen módszer arra, hogy hordhatóvá tegyük ezeket a ruhadarabokat?

Másrészt - mivel a ruhák nagy része mind Kínában készül -, kérdezni szeretném, hogy a helyzet a többi, nem kínainak mondott nyugat-európai ruházati márka termékeivel; azok is ugyannannyi káros anyagot tartalmaznak?

Köszönöm szépen a választ!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A ftalát tartalmú anyagok folyamatosan szivárognak!

Sőt enyhe lúg (mosószer), enyhe sav (öblítőszer), enyhe hő (mosóvíz) hatására még intenzívebb a kioldódás.

A kínai ruházatnál főleg a cipőkre jellemző, hogy ftálsavas műanyagból készülnek. A kínában bérgyártott európai márkákra nem jellemző, hogy ilyen műanyagból készülnek.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel