Májbetegség

majMájunk a legfontosabb anyagcsereszervünk. A bélrendszerből felszívódó táplálék rögtön ide jut a szájnyálkahártyáról és a végbélből történő felszívódás kivételével. Épp ezért hatékonyak a szájba spriccelhető spray típusú gyógyszerek és a kúpok.

A májban történik a tápanyagok továbbszállításra való alkalmassá tétele, illetve az elsődleges méregtelenítési folyamat is. Ide kerülnek a szervezetből azok a méreganyagok, amelyek a vesén át nem tudnak távozni, illetve számos szervezeti alkotóelem is itt bomlik le.

A máj másik fő feladata az epesavak termelése, amelyek a zsírok emésztésében vesznek részt, illetve a koleszterin kiválasztása, illetve körforgásának megvalósítása.

A fenti feladatokat a máj sejtjei végzik, azok egészséges működése elengedhetetlen a megfelelő funkcióhoz. A méregtelenítő folyamatok végtermékének nagy része a keringésbe visszajutva végül a vizelettel távozik. Más részük az epeutakon keresztül az epehólyagba, majd a patkóbélbe jut.

Fentieket azért fontos megérteni, mert a máj betegségei, illetve a betegségek tünetei ezek alapján érthetők meg.

Vannak bizonyos enzimek, amelyek a májsejtekben vannak legnagyobb mennyiségben. A máj károsodása esetén ezek az enzimek kikerülnek az elpusztuló sejtekből, és a vérszérumban mért szintjük felvilágosítást ad a folyamat súlyosságáról. Ilyenek a GOT, GPT, gammaGT.

A másik fontos paraméter a bilirubin, amely a haemoglobin bomlásterméke, vagyis a vörösvértestek pusztulásakor szabadul fel. Ez normális folyamat, mivel az elöregedő vörösvértestek maradványait fel kell dolgozni, de bizonyos állapotokban (haemolízis- a vérsejtek szétesése) ez fokozott mértékű. Ez azonban nem okoz extrém magas bilirubin értékeket.

A haemoglobinból származó bilirubin az indirekt bilirubin (ez az elnevezés csak a szint mérésének folyamatára utal). Mennyisége akkor emelkedik meg (a fent említett haemolízisen kívül), ha a májsejtek nem képesek feldolgozni azt. Ennek oka lehet öröklött (Gilbert, illetve Crigler-Najjar szindróma), ilyenkor enyhe emelkedéseket látunk, gyógyszerreakció vagy a májsejtek pusztulásának következménye. Ez utóbbi csak igen előrehaladott májbetegség esetén manifesztálódik.

A májsejtek által átalakított bilirubin a direkt bilirubin nevet viseli (szintén a mérési módszer alapján). Ennek szintje akkor emelkedik meg, ha az epe nem tud eltávozni a májból. Ennek oka a belső epevezetékek károsodása májgyulladás (hepatitis), cirrózis, fertőzések, mérgezések hatására, illetve a külső epeutak elzáródása epekő, vagy külső nyomás (pl.: tumor) által.

Tünetek

 • A tünetek a fenti folyamatoktól függenek. A máj nem fáj, de működésének zavara az egész anyagcserére kihat, így fáradékonyság, rossz közérzet mindig része a tüneteknek. Emellett a has jobb felső részének feszülése, étvágytalanság, hányinger szintén felléphet. Mivel a máj hatással van a hormonok átalakítására is, nőkön menstruációs zavarok, férfiakon pedig gynaecomastia (az emlők megnövekedése) is megjelenhet. Hosszabb távon fennálló betegség esetén a máj cirrózisa következtében, a keringés is érintett lehet, ezért a bőrön értágulatok (ún: póknaevusok) alakulnak ki, előrehaladott állapotban pedig hasvízkór (ascites) alakulhat ki. Az érrendszer érintettsége esetén a nyelőcsőben varixok (véna tágulatok) alakulnak ki, amelyek megrepedhetnek, és ekkor a beteg akár el is vérezhet.
 • Idegrendszeri szövődmények része lehet a kézremegés, koordinációs- és gondolkodási zavarok.
 • A bilirubinszint emelkedése a szemfehérjén és a bőrön észlelhető, a vizelet pedig sötétsárga vagy barna színű. Ha a sárgaság epeúti elzáródás következtében alakul ki (epekő, tumor), a széklet világossá válik.

Kialakulás

 • A betegség a fent részletezett sejtszintű és mechanikai okok révén jön létre. Leggyakoribb ok azonban az alkohol okozta toxikus májkárosodás. A hosszan fennálló zavar előbb zsírmájhoz, majd végül cirrózishoz, a máj kötőszövetes átalakulásához vezet.
 • A májszövetnek egyik specifikus sejtcsoportja a HSC (hepatic stellate cell = máj csillag sejtek). Ezen sejtek zsírtároló sejtek, de nagy mennyiségű A-vitamint is raktároznak, és ezek a fő kollagéntermelő sejtek is. A kollagén a kötőszövet fő alkotóeleme. Egy gyulladás esetén (amely lehet toxikus eredetű is), gyulladásos anyagok (citokinek) szabadulnak fel, amelyek hatására ezek a sejtek A-vitamin tartalma csökken, myofibroblasztokká alakulnak, és a kötőszöveti hálózat termelését indítják meg, illetve további citokineket termelnek. Ennek célja, hogy meggátolja a gyulladás továbbterjedését, illetve hogy így hozza létre a károsodott szövet gyógyulását.
 • Akut gyulladás esetén a fenti folyamat egy öngátló folyamat, de toxikus károsodás, illetve krónikussá váló gyulladás esetén teljes kötőszöveti elfajuláshoz, fibrózishoz, majd cirrózishoz vezet. Ebben az állapotban a fent említett tünetek mindegyike megfigyelhető változó intenzitással.

Kezelés

 • A kezelés elsősorban a megelőzés lehet, hiszen Magyarországon 1000.000 alkoholista él. Legfontosabb épp ezért az alkoholfogyasztás visszaszorítása. Emellett fontos a megfelelő életmód. Veszélyeztetettség esetén a hepatitis B elleni védőoltás a megfelelő védekezés.
 • Ne feledjük a sok mérgező gomba által okozott értelmetlen halálesetet sem. Gombát csak ellenőrzött forrásból vegyünk!
 • Az orvosi kezelés alapvetően a tünetek kezelését jelenti, csak a mechanikai akadály esetén jelent megoldást a műtét. Illetve bizonyos állapotokban oki terápia lehet a májátültetés. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a fent részletezett állapotok a máj tényleges, észlehető megbetegedéseit jelentik. Rengeteg állapot esetén fontos lehet a máj támogatása. Példaként a magas koleszterinszintet említhetjük, de sok megmagyarázhatatlan kórok mögött különböző nehézfém terhelések is állhatnak, amelyek eltávolítása szintén a máj feladata.

Életmódi tényezők

 • Májunk védelme érdekében a mértékletes alkoholfogyasztás mellett a különböző környezeti toxinoktól való tartózkodás fontos.
 • zoldseglePróbáljunk minél több tartósítószer mentes friss zöldséget és másodsorban gyümölcsöt fogyasztani. Emellett nem lehet elégszer hangsúlyozni a bő (minimum 3 liter) folyadékbevitelt.
 • A bentrekedő, főleg savas toxikus anyagok a szövetekben, főleg a zsírszövetben rakódnak le, ezért fontos ezek kihajtása megfelelő bázikus életmóddal, ami sok nyers zöldség fogyasztását, és a finomított szénhidrátok, alkohol, állati fehérjék kerülését jelenti.
 • Az epe termelés fokozására és a máj ilyen módon történő tisztítására fontos a megfelelő mennyiségű hőkezeletlen, hidegen sajtolt olajok fogyasztása, például olíva, búzacsíra, borágó, szezám stb. Salátára öntve kiváló.
 • Végül említsük meg a májtisztító kúrákat is, amelyek változó hatékonyságúak. Erre alkalmasak különböző teakeverékek is, de mindenképpen érdemes azokat kiegészíteni erre hivatott növényi készítményekkel.
 • Étrendkiegészítők
 • A homoktövis májvédő hatásáról számos tanulmány készült. Bevitelével csökkenthetők az emelkedett májfunkciós paraméterek. A májsejt regenerációban fontos szerepet játszik. A májenzimek hatékonyságát fokozza, ezáltal felgyorsítja a méregtelenítő funkciójukat. Ennél hatékonyabb növény talán nem is létezik a máj regenerálására, bár sokan a máriatövist helyezik előtérbe. Mind olajos, mind vizes összetevői fontosak a máj szempontjából.

A máriatövis  a másik fontos májvédő növény. Mivel a nyugati orvoslás hamarabb ismerte fel, több májra szánt étrend-kiegészítő összetevője, de önmagában is hatásos. Legfontosabb aktív összetevője a silymarin, amely a máj glutation (lásd lentebb) szintézisét 30%-kal is képes megnövelni, emellett serkenti a máj fehérjeszintézisét, és az egészséges májsejt növekedést.

Az alfa-liponsav antioxidáns hatású. Valószínűleg ez a tulajdonsága tehető felelőssé májtoxikus károsodásokat kivédő hatásáért, de önálló méregtelenítő hatásáért is. A májsejtek sebezhetőek a különböző méreganyagok által. Ezeket a károsodásokat az antioxidáns tulajdonságú anyagok képesek kivédeni. A liponsav azonban más módon is képes védeni a májat. Ként tartalmaz, és hozzájárul a glutation szintéziséhez, ezáltal növelve annak szintjét. A glutation a máj egyik fő méregtelenítő anyaga, mivel sok toxin megkötésében szerepet játszik. A liponsav ezen felül alkalmas különböző nehézfémek (ón, ólom, kadmium) megkötésére, azokkal való kelátképző tulajdonsága révén.

N-acetil cisztein (NAC). A glutation szerepét az alfa liponsavnál már említettük. Molekulája három aminosavból ciszteinből, glutaminból és glicinből épül fel. Ezek közül a cisztein az, ami a képződés limitáló tényezője lehet, vagyis a ciszteinnel való ellátottság határozza meg azt, hogy mennyi glutationt képes májunk szintetizálni. Így érthető, hogy a cisztein külső pótlása a legfontosabb faktor, amely hozzájárul a glutation szintéziséhez és szintjének növeléséhez. A glutation konjugáció az a folyamat, amelyben a toxikus anyagok 60%-a megkötődik a májban (a méregtelenítő folyamatok II. fázisában). Ennek hatékonysága járul hozzá ahhoz, hogy a méreganyagok ne halmozódjanak fel a májban. Mindemellett a cisztein hatékony antioxidáns is, amely további védelmet jelent a májsejteknek is.

Lipotróp anyagoknak azokat nevezzük, amelyek segítik a zsírok lebontását és felszabadítását a májszövetből. Ezek közül legfontosabb a kolin, a metionin és az inozitol, amelyeknek fontos szerepe van a zsírmáj létrejöttének megakadályozásában, illetve a folyamat visszafordításában.

Az antioxidánsok védik a májsejtek membránját a méreganyagok károsító hatásaival szemben. Azokból pedig a májba kerül be a legtöbb, lévén ott méregtelenítődik a szervezet. Így nem csak a hagyományos antioxidáns hatású anyagok (C-vitamin, E-vitamin, zsírsavak stb.), hanem a szabadgyök bontó enzimek (szuperoxid dizmutáz (SOD), glutation peroxidáz) is fontos szerepet kapnak. Ez utóbbi enzim a fentebb említett glutationt használja fel a szabadgyökök hozzákötésére.

Szerző: Dr. Gulyás Tamás

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő cikkek csupán tallózások a nagyvilág híreiből, amelyek háromféle módon kerülnek be a rovatba: Egy részüket fordítóink fordítják, egy részüket különböző híroldalakról vesszük át, minden esetben forrásmegjelöléssel. Egy részüket pedig Hírszemeink írják, különböző hírügynökségek hírei alapján. A felkerült cikkek nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Van, hogy csupán vitaindítónak szánunk 1-1 írást, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. 

 


Kapcsolódó tartalmak:


Forrás: 
vitaminsziget.com
4.5
Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (10 votes)

Hozzászólások

Zsírmáj esetén javasoljátok?

Sziasztok!

Zsírmáj esetén javasoljátok a máriatövismag olajat?

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Zsírmáj esetén

Szia weasel!

Átmozgattam a hozzászólásodat a fenti cikk alá, kérlek olvasd el figyelmesen! A bejegyzésben a máriatövisről is sok hasznos információt találhatsz.

A máriatövismag olaja jó választás, de önmagában nagyon kevés a probléma megoldásához.

Kérlek, ezt a hozzászólást is olvasd el, amiben a zsírmáj hátteréről és annak rendezéséhez szükséges dolgokról is tájékozódhatsz!

Jó egészséget kívánok neked! 

Értékelés: Nincs
appleblossom's picture

Rossz májfunkció, sok betegség

Sziasztok, 

Segítségeteket kérném. Anyukámank rossz a májfunkciója. (sgot, gpt, gamma gt) Rengeteg gyógyszert szed sajnos. Cukor, máj, szívritmus, pszcihés gyógyszer, illetve az utolsó kettő pedig hormon, mert 3 éve diagnosztizáltak mellrákot nála. Legutóbb még dícsérte az orvos, hogy sokkal jobbak az eredmények, viszont a mai alkalommal megint nagyon rosszak, így 1 hónap múlva kell visszamennie kontrollra a szokásos 3 hónap helyett.  Ezalatt az idő alatt ami változás volt az az, hogy szedett némi spirulina port, de csak kb 1 hétig. mert nem bírja meginni az íze miatt. Ezen kívül chia magot vettem neki és bio almaecetet iszik, ezeket minden nap. Olvastam, hogy a máriatövismag olaj, ami egyébként nagyon hatásos lehetne, a gyógyszerek miatt nem ajánlatos, mint ahogy a spirulina sem.  A leírtak fényében tudnátok ajánlani valamit, ami segíthetne?

Nagyon szeretném ha az 1 hónap múlva esedékes kontrollon jobbak lennének az eredmények.

Köszönöm szépen. 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Keressétek fel Ládi doktort!

Kedves appleblossom!

Úgy szeretnék segíteni nektek, de azt gondolom, ez most csupán ezzel a két "tanáccsal" lehetséges leginkább:

 • Ilyen sokrétű gyógyszerezés, rengeteg orvosilag, terápiásan kezelt betegség esetén különösen lényeges, hogy a kezelőorvos tudta és jóváhagyása nélkül ne kezdjetek szedni semmi egyéb kiegészítőt, még akkor sem, ha az teljesen természetes is, mivel komolyan megváltoztathatják a kezelés milyenségét, módosíthatják a gyógyszerek hatását!

A májfunkciók romlása ebben az állapotban a kezelés "mellékhatása" is lehet, de akár az alapbetegség (emlőtumor) rosszabbodását, továbbfejlődését is mutathatja. Kérlek, ezzel kapcsolatosan is mindenképpen kérjétek ki a kezelőorvos véleményét!

 • Nem szabad csupán egy-egy értékre, problémára "hagyatkozva" kiegészítőt választani, ilyenkor (is) az egész embert, a komplex állapotot, betegségkört szükséges vizsgálni, hiszen minden összefügg és következik egymásból. Jó szívvel tudom nektek javasolni, hogy mielőbb keressétek fel Ládi doktort, aki ilyen elvek és nézőpontok szerint dolgozik és nagy tapasztalatra tett szert a daganatos betegségek természetes, kiegészítő kezelésében is! 

Itt találhatod a doktor úr elérhetőségeit!

Mielőbbi jobbulást és jó egészséget kívánok édesanyádnak!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hepatitis-A után autoimmun hapatitis?

Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni tőletek egy májprobléma kapcsán.
2015 szeptemberében hepatitis A-t kaptam el egy vietnami étteremből... Azóta nem tudtam meggyógyulni annak ellenére, hogy a hepa A 2-6 hónapon belül gyógyul 99%-ban, 1%-ban általában AIH-ba (autoimmun hepa) fordul át.
Kronológia: a májenzimjeim szeptemberben az egekben voltak, de pár hét alatt lecsökkentek, ahol október közepétől novemberig stagnáltak. Novembertől februárig gyull.csökkentő szteroid gyógyszert kellett szednem (2 hétig 16mg, utána 4mg), ami február elejére levitte az enzimeket normál tartományba. Letettem, de az értékek elkezdtek visszaemelkedni >> másfél-2 hónap alatt xxx emelkedtek vissza.
 
Májtumorom nincs, ezt a vérkép, ill. az ultrahang is alátámasztotta. Máj autoimmun vérképem is negatív. Tanácstalannak tűnik az orvosom és autoimmunra gyanakszik bár negatív a májautoimmun eredményem... 2x is vettek vért rá kb 1 hónapos különbséggel, de mindkét esetben negatív lett. 
Szedek kiegészítőket. Székletem olykor igen bűzös és fura állagú... Ezeket csak azért írom, mert az a sejtésem, hogy ez a story már rég nem a májamról szól, hanem valami más szervem tartja gyulladásban a májam... Az ultrahangon az epémmel sem volt probléma...
 
175cm/70kg vagyok (a betegség elején 1 hét alatt 5kg-t fogytam) a sportról az orvos letiltott... ami nekem nagy érvágás...
 
Remélem, ti tudtok segíteni a nagy tanácsatalanságban.
 
Köszönöm előre is!
 
üdv,
Szabi
 
 
Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Autoimmun hepatitis negatív ellenanyagszintek esetén?

Szia Szabi!

Sajnos már fennálló, egyéb májbetegség esetén az A-hepatitis súlyosabb formában zajlik, sőt, gyakran ennek kapcsán derül fény a már fennálló (akár autoimmun), egyéb, májat érintő betegségre. Én úgy tudom, hogy az A-vírus sosem okoz krónikus hepatitist (és az E sem), a B-, D- és C-vírusok esetében ellenben előfordulhat. Az autoimmun hepatitisek 25%-a viszont akut hepatitisként kezdődik.

Az autiommun hepatitis esetében, ha a betegségre jellemző tünetek megvannak, ám az ellenanyagok nem mutathatók ki, az nem zárja ki a betegség kórisméjét. Tehát, ha az antitest negatív, akkor is felmerülhet AIH valószínűsége. Sokszor a biopszia igazolja biztosan a betegség fennállását, eredményének mindenképpen diagnosztikus értéke van. Ez azért is lényeges, mert az AIH gyarkan társul egyéb autoimmun kórképekkel. Az AIH-ról azt írják, jól kezelhető, krónikus májbetegség, melynél kezelés hatására ált.(75-80%) remisszió következik be, az értékek és a szövettani kép normalizálódásával, ezután fenntartó kezelést szoktak javasolni. AIH-nál a szteroid kezelés beszüntetésével, felfüggesztésével, kihagyásával a májenzim értékek emelkedése figyelhető meg.

Én azt javaslom, feltétlenül keress fel más, témában jártas szakembert is (a Belklinikát tudom javasolni), és kérd ki az ő véleményét is (a sporttal kapcsolatban is- pl. hogy valóban el kell e hagynod a mozgást, hiszen az A-gyulladás már nem áll fönn...), valamint, ha úgy érzed, ne félj kezelőorvost váltani! Szerintem ezt a dolgot a legsürgetőbb tisztázni, majd ezután célszerű más irányokban továbbindulni!

Addig is, a májat valóban fontos megtámogatni természetes kiegészítőkkel! Autoimmun betegségek esetében elengedhetetlen az immunrendszer modulálása, melyre az Immune Assist Critical Care a leginkább alkalmas készítmény. A mandulagomba is jótékonyan hathat májbetegségek fennállása esetén. Kérlek, olvasd el a termékek adatlapját, valamint az alattuk lévő hozzászólásokat is! 

Az omega 3 zsírsavak fogyasztása (májproblémák esetén a Krill-olaj!), a DK-vitaminok rendszeres bevitele szintén elengedhetetlen!

A Goji Berry juice fogyasztása is jelentős támogatást nyújthat! A Goji bogyó jótékony hatásairól ebben a cikkben olvashatsz!

Esetedben a Huminiqum rendszeres fogyasztását is fontosnak tartom, ezzel kapcsolatosan olvasd el, kérlek, a termék adatlapján található szakirodalom fülecske alatti információkat!

Az Emóció támogatja az immunrendszer helyes működését, fokozza a felszívódást, valamint antioxidánsokban is rendkívül gazdag szimbiotikus kérszítmény. Napi 1-2x 30 ml fogyasztása javasolt!

AIH kiegészítő kezeléséhez a Triomed Flora medál is segítséget jelenthet! A Triomed család működési elvéről, a milliméteres hullámterápiáról, ebben a cikkben részletesebben is olvashatsz!

Az "ismeretlen eredetű" autoimmun betegségek szinte minden esetben igen erőteljes lelki alapokon nyugszanak, így a gyógyuláshoz elengedhetetlen ezek őszinte feltárása, megértése, elfogadása! Egy jó kineziológus, egy tapasztalt, hozzáértő szakemberrel végzett családállítás valódi segítséget jelenthet a gyógyulási folyamat szempontjából (is)!

Jacques Martel így ír a májproblémák leleki vonatkozásáról:"A máj lebontja az ételeket, eltávolítja a túlzott fehérje- és zsírmennyiséget, és megtisztítja a vért a szennyeződésektől. Létfontosságú szerv. A düh és a kritika székhelyeként emlegetjük. A máj a viselkedésemhez kötődik, és az életem eseményeihez, helyzeteihez való alkalmazkodási képességemről árulkodik. Az általam érzett negatív érzések (fájdalom, utálat, féltékenység, irigykedés, agresszivitás) megakadályozzák, hogy a májam jól működjön. A májam képes felhalmozni, elraktározni a stresszt, és a belső feszültséget. Szintén a májamban „landolnak" azok a keserű és irritáló érzelmeim, gondolataim, gondjaim, amelyeknek nem adtam hangot vagy amelyeket nem oldottam meg. Ezért, amikor fiziológiai vagy energetikai módszerek segítségével tisztítom a májamat (fitoterápiával vagy egyéb módszerrel), akkor sokkal nyugodtabbnak érzem magam, és sokkal inkább érzem, hogy kapcsolatban vagyok magammal. A májbajok néha depresszióhoz is vezethetnek, mivel a depresszió valójában saját magammal szembeni csalódásomra utal. Ekkor szomorú, nyomott hangulatú lehetek, egy általános nemtörődömség lesz úrrá rajtam. Amikor a májam eldugul, akkor ez a tudatom spirituális és belső szintjeit érinti. Elvéthetem az utamat vagy az irányt. A máj életet ad, azonban ugyanúgy az élettel kapcsolatos félelmeimet is táplálhatja. Rajtam múlik, hogy úgy cselekedjek, hogy az életet hozza el számomra"

Jó egészséget és szép napot kívánok neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Magas bilirubinra jó lehet?

Sziasztok!

Korábban készült vérkép alapján magas bilirubinszintet állapítottak meg. Mit tudnátok javasolni rá, ami segíthetne? Vettem ilyenc GanoUltra gombát, ez jó lehet rá?

Köszönöm!

Értékelés: Nincs

Bilirubin szint eltérése

Szia!

GanoUltra és többi gyógygomba adaptogén hatású, kiegyensúlyozó hatása van a szervezet életfunkcióira, ezért sok esetben segíthet.

Bilirubin szint eltérése sok mindentől lehet (pl.máj, epe, hasnyálmirigyproblémák), babák esetében az okokat itt olvashatod. Ezért fontos lenne tudni, hogy mit mondott az orvos, mi a diagnózisa, tanácsa?

Értékelés: Nincs

Cordyceps

Sziasztok!

Emelkedett májenzim értékek esetén hatásos lehet a Cordyceps szedése? Vagy érdemes inkább mást próbálni?
Esetleg a Cordyceps mellé Ezerjófű tinktúra, vagy Kun Cseppek máriatövis kivonat?
Köszönöm

Értékelés: Nincs

Emelkedett májenzim értékek

Szia!

Emelkedett májenzim értéket sok dolog okozhat. Mit mondott az orvos mi az oka, mi a diagnózis?

Cordyceps adaptogén növény, sokrétű hatásáról az adatlapján és Vali ET-je, avagy mi a fene az a Cordyceps? írásban találsz információkat.

Hogy a bionom táplálkozás mellett még mivel lehet támogatni a májműködést arről  itt is olvashatsz.

Értékelés: Nincs

Májcirózis

Édesanyámnak májzsugorodása van alkoholizmusa miatt. Besárgult, felfúvódott, óriási lett a mája, kórházba került. Gyógyszeresen nem lehet gyógyítani. Máriatövismagolajból mi a maximum amit be lehet venni? Longo vitalt, coral calciumot, rost-koktélt szed az olaj mellé de az olaj mennyiségét tekintve bizonytalan vagyok. Úgy látom nagyon beteg, szeretnék neki segíteni. Egy nem mûködô májnál tudok ezzel kárt okozni?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Májcirrózis

Elküldtük orvos-szakértőnknek a leveledet, addig is olvasd el a fenti cikket, és fontold meg a Quinton plazma és a folyékony Huminiqum beszerzését.

Értékelés: Nincs

Máriatövis magolaj vérhigító mellett

Sziasztok!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy adható-e a máriatövis magolaj idős èdesanyámnak, aki évek óta rengeteg gyógyszert szed, emiatt a vérvétel alapján megállapítható májértèkei elég rosszak sajnos...

Szívgyógyszereket, vérhígítót (sr), cukorgyógyszereket, allergiagógyszert stb. szed.

Ha esetleg az olaj nem szedhető, tudnátok ajánlani más, a gyógyszereivel együtt szedhető kèszítményt, ami segítenè a mája regenerálását?

Köszönöm szèpen!

Nóri

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Máriatövis magolajat nem ajánlom

Szia Nóri!

Nagyon sajnálom, de a Máriatövis magolajat semmiképpen nem ajánlom az anyukádnak, mivel folyamatosan szedi most is a gyógyszereket. Ez az olaj felszabadítja  a májból az összes bekerülő gyógyszermaradványt, így azok folyamatosan a vérbe kerülnek, ami nem lenne most jó az anyukádnak.  Bevallom őszintén elég nehéz anyukádnak segíteni,  hiszen a másik választás a Huminiqum lenne Chlorella és Spirulina algával együtt, de ezeket az étrend-kiegészítőket teljesen elkülönítve kell bevenni a gyógyszerektől, legalább 4-5 óra szünettel.  A vérhigító hatását szinte minden befolyásolja, még a táplálkozás is, ezért ha  az édesanyád úgy dönt, hogy szeretné szedni a Huminiqumot és az algát, mindenképpen egyeztessen a kezelőorvosával.

A gyógyszerek is megváltoztathatják az étrend-kiegészítők hatását.  A máj mielőbbi regenerálódását az életmóddal, táplálkozással is lehet segíteni, a fenti cikkből is meríthetsz ehhez ötleteket.

Az antioxidánsok is védik a májsejteket a méreganyagokkal szemben, az  egyik legjobb antioxidáns az Emóció, ezt is javaslom az anyukádnak, de szintén a gyógyszerektől elkülönítve  kell bevenni. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Máj - Epe tinktúra

Helló! 

Van már emésztést segítő Tinktúrám. Szeretném a Máj-epe Tinktúrát is megrendelni... Kérdésem az lenne, hogy fogyaszthatom a kettőt egyszerre???? 

Üdv Gabó 

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Több tinktúra is fogyasztható

Szia Gabi!

Igen fogyasztható a kettő együtt, de szeretném tudni, hogy mire szednéd ezeket a tinktúrákat? 

Értékelés: Nincs

Ételintolerancia enyhítése

Köszönöm  válaszod. Az Emésztést segítő Tinktúrát az ételintolerancia tüneteim enyhítésére... puffadásra, görcsökre, szélhajtásra szeretném használni. Természetesen diétázom is.

A Máj-epe Tinktúrát pedig egyébb más jótékony hatása mellett kíméletes méregtelenítésre, nemrég  hagytam abba a fogamzásgátló szedését. 

Értékelés: Nincs

Ételintolerancia, fogamzásgátló utáni teendők

Szia Gabinenje!

Ételintolerancia esetében soskzor nem elég ha "csak" a diétát tartja valaki, mert mellette a kiváltó okot kell megtalálni és kezelni. Lehet akár szivárgó bélszindróma vagy más bélbetegség is a háttérben. Vali Allergia 1-2-3 írásait olvastad már?

Sok hozzászólás van az oldalon arról is, hogy Fogamzásgátló után mit lehet tenni.

Sok sikert kívánok az életmódváltáshoz !

Értékelés: Nincs
bee's picture

Autoimmun hepatitisre Máriatövis magolaj?

Sziasztok!

Autoimmun hepatitis eseten is szedheto ez az olaj? Van olyan gyogyszer vagy betegseg ami mellett nem ajanlott?

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Máriatövis magolaj és a hepatitisz

Szia!

Elolvastam a Máriatövis magolaj szakirodalmát, nem találtam a szedésére vonatkozó ellenjavallatot. Arra kérlek, mielőtt elkezdenéd szedni, mindenképpen beszéld meg a kezelőorvosoddal, mert elképzelhető, hogy a kapott gyógyszerek hatását befolyásolja, illetve a gyógyszerek is befolyásolhatják a Máriatövis magolaj hatását.

A fenti cikk a májbetegségek kialakulásáról, lehetséges kezeléséről szól, érdemes elolvasni, tájékozódni. Az életmódoddal, a táplálkozásoddal nagyon sokat javíthatsz az állapotodon. 

 

Értékelés: Nincs
bee's picture

Mariatovis magolaj es hepatitisz

Kedves Edit, koszonom a valaszod, nem rolam van szo, hanem anyukamrol. A kezeloorvosa sajnos nem nyitott az alternativ megoldasok fele, igy nem lehet vele ezt sem megbeszelni. Sajnos az alapbetegseg es annak kezelese kovetkezteben nagyon sok mas betegsege alakult ki, sok gyogyszert szed. Azert megvettem neki egy adagot, talan elkezdi igy szedni es figyeli magat, nem tudok kihez fordulni, felek a gyogyszerek altal fenntartott kenyes egyensuly miatt is, igy mast eddig nem nagyon szedett az Emocion es Huminiqumon kivul.  

Értékelés: Nincs

Huminiqum és gyógyszerek

Szia bee!

Arra figyeljen anyukád, hogy az Emóció és gyógyszerek között min. 1,5-2 óra teljen el, és a gyógyszerek és Huminiqum között pedig több óra (kb. 4-5)!

Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs
bee's picture

Humiqum szedése

Szia Detti!

Huha szinte megijedtem, ugy 2 eve szokott egy-egy dobozzal szedni, de erre sose figyeltunk, ment a marek gyogyszer melle.. De nem vettunk eszre semmit, remelem nem is lett volna mit... Az Emocioval kapcsolatban se figyeltunk erre, koszi a valaszt.

bee

Értékelés: Nincs

Máj

Sziasztok, 

abban szeretném a tanácsotokat kérni, hogy nem alkoholos zsír máj esetében melyik termékek fogyasztását javasolnátok? Egyéb tanácsok életmód, táplálkozás terén, ami segíthet? 

Köszönöm. Bea 

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Zsírmáj

Szia Bea, ajánlok elolvasásra egy pár tartalmat az oldalról, hogy Te is lásd, mi okozza a zsírmájat. Kérlek, kezdj a fenti tartalommal, majd ezt a cikket, utána pedig Niki hozzászólását is nézd meg. 

Az életmódváltás mellett, ha már kicsit bele rázódtál, akkor nagyon ajánlott lenne megcsinálnod a kíméletes máj-, epe-, és béltisztítást, kifejezetten a máj támogatására koncentrálva. Ha mindent elolvastál, és még van kérdésed, szeretettel várjuk!

Értékelés: Nincs

Emelkedett GPT és koleszterin

Ma kaptam meg a vérvétel eredményét, és a koleszterin  és a GPT értékem is magas lett.A koleszterinszint 5,2-ig normális, nekem 6 lett, a GPTszint pedig 40-ig jó, nekem 72 lett. Korábban sohasem volt problémám a GPT értékkel, nem tudom mi okozza az emelkedett értéket.Kb 1,5 hónapja fejeztem be a 36 napos halpástétom kúrát, Maca port szedek közel 1 éve, Barátcserje és inkontinencia tinktúrát szedek( ezerjófű). Egy hónapja antibiotikumot szedtem, mert nem sikerült természetes módszerekkel kilábalnom egy torokfájásos köhögős betegségből. Allergia ellenes gyógyszert is szedtem rekedség miatt. Mi okozhatja az eltérést, mi segítene?

Értékelés: Nincs

Eltérés laboredményben

Szia polgári74!

Nem vagyunk jogosultak vérkép elemzésére, kérlek az orvosoddal beszéld meg a laboreredményed, mert sok más összetevőtől függhet, hogy mi okozza az eltéréseket. Pontos diagnózis után célzottabban tudnánk terméket ajánlani, de addig is megpróbálok segíteni.

Halpástétom kúra után jó darabig (ha nem feltétlenül szükséges)  nem kell vérképet, labort csináltatni, mert téves eredmények lehetnek, ugyanis a kúra abbahagyása után is "dolgozik" a szervezetben. Erőteljesen pucolja az érfalakat is, így a lerakódott koleszterint is, ami ezért egy vérkép után magasabb eredményt mutathat.

GOT és GPT-ről ezt találtam: "A két enzim többféle szövetben (máj, vázizom, szívizom) is megtalálható, de legnagyobb mennyiségben a májsejtek tartalmazzák."

Emelkedett májenzim érték sok dologtól lehet pl.: lezajlott vagy jelenlegi fertőzés, gyógyszerek mellékhatása. Esetleg nézd meg a betegséged miatt szedett gyógyszereid betegtájékoztatóját. 

Mivel gyógyszereket szedtél ami károsította a bélflórát ezért valamilyen hossszú távon is hatékony bélflóra regeneráló terméket kéne szedned. A gyógyszermaradványok kipucolására, ásványi anyag feltöltésre Huminiqumot vagy Múmiót is kipróbálhatnád, vitaminként pedig a Vadon Gyöngye vagy más vitaminkomplex segíthet és a májműködés támogatására is több termék bevethető.

Huminiqumot a gyógyszerektől min. 4-6 óra eltéréssel lehet szedni,(erről a kezelőorvos véleményét kérd ki!) vagy a gyógyszerkúra abbhagyása után elkezdeni!

Béta-glükánt tartalmazó termékek pedig jól mobilizálják az immunrendszert, erről ITT is olvashatsz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Reflux

Kedves Detti!

A korábban szedett gyógyszereken fel van tüntetve, hogy a májenzim értékeket megemeli. Közben reketség miatt volta a gégészeten, ahol a doktornő refluxot állapított meg, és gyógyszert írt fel, amit 1 hónapig kell szednem, majd vissza kell mennem kontrolra. Milyen étrendkiegészítőkkel segíthetném a gyógyulást?

Értékelés: Nincs

Refluxra, gyógyszer helyett életmódváltás

Ebben a cikkben olvashatod, hogy a savlekötőkkel vagy a savtermelést gátló gyógyszerekkel mi a probléma. Az írás végén pedig gyakorlati tanácsokat olvashatsz, sőt, a hozzászólásokat is érdemes elolvasnod.

Értékelés: Nincs

Gyomor probléma

Kedves Anikó,

Tanácsodat szeretném kérni. Egy betegség miatt januártól nagy életmód váltáson mentem  keresztül, többségében növényi ételeket eszem, teljes kiőrlésűt, cukrot (néha kis méz, kókuszvirág cukor kivétel..) nem, tejterméket nagyon keveset, ritkán, húst csak ha nem tudom elkerülni, vagy nagyon megkívántam, de akkor is keveset és kizárólag ellenőrzött helyről baromfit.. és még sorolhatnám. Érzem, hogy amikor szigorúan figyelek az étrendemre és sok nyers zöldséget iktatok be (akár turmix formájában) sokkal jobban vagyok, jobb a közérzetem, szép a bőröm. Több vizsgálaton vagyok túl (orvosi és mások), jól vagyok, csak a gyomrom, májam és epém mutat gyengeséget, illetve van vmilyen hormonális zűrzavar. (ezt inkább a korábbi természetgyógyász vizsgálataimon látható és a tünetekből gondolom - biorezonancia, energetika  - az orvosi labor eredményeim jók) Egy mongol és egy kínai barátom szerint, inkább a főtt, párolt, meleg ételekre kellene hangsúly helyeznem, mint a nyersre, mert a gyomrom azzal, hogy a nyers ételt felmelegíti, emészti, energiát von el a szervezetemtől, ami most nem jó és az én gyomrom alapjában gyengébb, mint egy átlag gyomor. Ha nyerset eszem, szerintük csak délben lehet, keveset, és utána meleg vizet, vagy teát javasolnak, hogy kompenzáljam a hideg étel okozta zavart. :-) Látok benne logikát, de kicsit el is bizonytalanít, hiszen nálunk éppen az ellenkezőjét hallhatjuk - a nyers, kezeletlen ételeket szereti jobban a szervezet, azt emészti meg könnyebben. És én szeretem is. Szinte mindig salátát ettem vacsorára eddig... Most tanácstalan lettem. Régóta olvasom az oldalatokat, sok hasznos információra leltem, szoktam is rendelni nálatok, ezért fordulok Hozzátok, hogy mi a véleményetek a fentiekkel kapcsolatban. Szíves válaszotokat várva, Üdvözlettel, Kati

 

 

Értékelés: Nincs

Ideális táplálkozásról könyvek

Szia Kati!

A hagyományos mongol-tibeti, kínai, ayurvédikus gyógyászat másként gondolkodik a táplálkozásról, mint egy mai átlagos európai vagy magyar ember. Számukra a testalkat, bőr, nyelv, pulzus, köröm, a viselkedés is sokat elárul az illetőről, és arról is, hogy jelenleg vagy hosszú távon milyen ételek számukra a megfelelőek. Fontos  az éghajlat amin él, és az évszakok változása is, van-e panasza, betegsége stb. Érdemes személyesen egy ezzel foglalkozó szakembert felkeresned. A bionom táplálkozás sem vasszigorú, mindenki megtalálhatja benne számára az  ideálisat. Nincs olyan étrend ami 100%-ban mindenkinek jó.

Táplálkozással kapcsolatosan Riczu Anikó blogjait és a Boszorkánykonyhában található receptjeit ajánlom átolvasásra pl: Családi menü tudományos megközelítésben 1-7 rész.

Több könyv is foglalkozik a témával pl.:

 Úgy egyél, hogy jól legyél! 

Holisztikus táplálkozás

Kína-tanulmány

Az Éltető étkek Arany Szutrája

Értékelés: Nincs

Vérkép

Sziasztok!

Nagyon örülök hogy Rátok találtam, rengeteg hasznos információt és tanácsot kaptam oldalatokon. Szeretném segítségeteket kérni vérképem kapcsán. A számban viszértágulatok okoztak problémát, ezért alig mertem enni  2-3 hétig. Tágulatok  kivizsgálása kapcsán készítettek labort melynek  eredménye elkeserített. Ráadásul alig tudtak vénát találni. Nem fáj semmim  frissebb  vagyok mint valaha és a salátáknak köszönhetően 3-4 kg is lement. Magasvérnyomásra, szívritmusra  szedem a gyógyszereket és évek óta tudom epés vagyok. Szeretném megkérdezni mennyire veszélyesek ezek az eremények és mit tehetek hogy javulás álljon be. Máriatövist már használom Nektek köszönhetően. Nagyon köszönöm előre is segítségeteket!

További szép napot!

 

 

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Vérkép eredménye

Kedves Nona!

Mi is örülünk, hogy ránk találtál. Nagyon köszönjük, hogy megtisztelsz minket a bizalmaddal, igazán jól esik. Köszönjük szépen!

Kedves Nona, ez az oldal egy életmód tanácsadó oldal. Nem diagnosztizálunk és nem értékelünk ki laboreredményeket sem, mivel nem vagyunk orvosok. Kérlek Téged, hogy keress meg egy orvost a problémáddal kapcsolatban! Ha kész a diagnózis, akkor tudunk Neked segíteni, addig nem. Éppen ezért kérlek, hogy önmagadtól ne kezdj el semmit sem szedni, mert lehet, hogy többet ártasz, mint használsz vele. A Máriatövist ajánlotta Neked valaki, vagy önmagadtól kezdted el szedni? 

Úgy gondolom, hogy életmódváltással sokat javíthatsz az életminőségeden.  Tudod mi az a bionom életforma? Ismered a bionómia fogalmát. A bionom életforma az, amit Vali már nagyon régóta hirdet. Ebben a blogban írt róla. Előadásai is szoktak lenni a témában.  Most pontosan nem tudom mikor lesz előadása, de a programok között megtalálható lesz majd. 

Az életmódodról nem írtál, nem tudom milyen ételeket eszel, mozogsz-e rendszeresen..stb. Ezek is nagyon fontosak ám. 

Bizonyára lesznek még kérdéseid. Szeretettel várjuk! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönet, minden tiszteletem a Tiétek!

Szerbusztok!

Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket, és a megértéseteket!

Minden tiszteletem a Tiétek, hogy időt és fáradtságot nem kímélve segítetek nekünk!

Szép hétvégét kívánok Nektek!

Üdv:Nona

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Tudtok-e segíteni?

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, hátha valamit a táplálkozásommal csinálok rosszul. 3 évig szedtem fogamzásgátlót, 2 éve hagytam abba. Utána egyből végigcsináltam a nagy méregtelenítést (azóta már többször is) és a táplálkozásomon is változtattam, elhagytam az állati fehérjét, a glutént, cukrot (bár azt addig sem fogyasztottam). Ennek ellenére a bal petefészkem tele lett cisztákkal (nem PCO, nem endo, folyamatos kontroll alatt van, se nem javulnak se nem rosszabbodnak. )

Mindemellett 3 problémám van, amit idén őszre már nagyon meguntam: rendszertelen ciklus (bár hónapok óta először most végre rendesen jött meg, reméljük így is marad, kopkopkop), a bőröm, amin nem pattanások vannak, hanem kivezető nyílás nélküli apró mitesszerek (de nagyon sok), amik már megőrjítenek ( a kozmetikumaim egytől egyik tiszták, az arcomra/hajamra használtak is, a dezodorom is ), és az időnközönkénti számomra érthetetlen haspuffadás.

Tudom, hogy minden tünet lehet a petefészkemben lezajló dolgok és a fogamzásgátló következménye, de közben  elmentem nagylaborra, ahol a májammal/epémmel kapcsolatos értékek rendetlenkedtek (GOT, vas magas, bilirubin). Voltam hasi ultrahangon és hepatológián, közben gasztroenterológián is, minden negatív (hálaistennek), viszont itt volt az a pont, amikor arra gondoltam, hogy lehet a táplálkozásommal van valami probléma. Szedek D-vitamint, B-vitamint és halolajat rendszeresen, illetve i...t kúraszerűen (inozit-folsav vitamin). Amikor kiderültek a laborom eredményei, elkezdtem máriatövismagolajat enni és feketeretek vitamint (feketeretek cseppem is volt, de már úgy éreztem sok a jóból :-) ). Az elmúlt pár héten elkezdtem tojást enni kb heti 2-t, max hármat, hátha azt hiányolja a szervezetem. Most voltam kontrollon és az egyik értékem rendeződött is (lymphocytosis), fogalmam sincs van-e hozzá köze. Viszont a petefészkem miatt nagyon tartok az állati fehérjétől.

Mivel állati fehérjét nem fogyasztok, odafigyelek hogy rendesen pótoljam növényivel, szóval sok növényi fehérjét eszem. Ezenkívül mivel sokat sportolok, kiegészítésnek eszem hemp seed-et és garden of life növényi fehérjeport. Illetve múltkor vettem nálatok egy maca-t is, próba szerencse. :-) 

Nem tudom, hogy ennyi minden mellett tudtok-e segíteni, de gondoltam megpróbálom, hátha van valami táplálkozási / plusz étrendkiegészítői tanácsotok. 

Előre is köszönöm,

Dorina
 

 

Értékelés: Nincs

Nőgyógyászati és máj problémák

Szia Dorina!

Gratulálok az életmódváltáshoz !

Leveledet olvasva az jutott eszembe, hogy igazad lehet a táplálkozásoddal kapcsolatosan, mert hosszú távon nem mindenkinek jó a teljes állati fehérje és glutén megvonása és Valóban akkor a mumus a glutén? .   Nagyon sok tényezőtől függ, hogy kinek mi a jó. Azt javasolnám, hogy menj el Konzultációk, tanácsadásokra   ahol személyesen sok dolog kiderülhet amire a net nem alkalmas. 

Vega és a fehérjék és az Egyensúlyban a fehérjével cikket érdemes átolvasnod, hátha találsz benne számodra új információkat. Jó minőségű Aminosav (növényi fehérje) forrásokat itt találsz, Valinak ez a hozzászólása is hasznos lehet.

Maca egy adaptogén, így hosszabb idő kell míg kifejti a hatását. Női Tinktúrát is kipróbálhatod mellé. A Halpástétom (igen, tudom, hogy  most nem eszel állati fehérjét)  vagy Medvehagyma pástétom kúra (most akciós Tavaszi csomagban is kapható) az egész szervezetre jótékony hatással bír.

Állati omega zsírsavat sem fogyasztasz? Mert ezt növényivel hosszú távon nem lehet pótolni.

Vitaminjaiddal kapcsolatosan arra figyelj, hogy ne tartalmazzon felesleges adalékanyagokat, szintetikumokat, mert hosszú távon megterhelhetik akár a májat is. Ezzel kapcsolatosan a Melyek a jó és hatékony táplálék-kiegésztők? című írás is segíthet. Májműkődés támogatására itt nézz körül!

A nőgyógyászati problémáddal kapcsolatosan nagyon jó lenne ha eljönnél Dr. Csomai Zita előadására: Nőgyógyászati problémák mögött meghúzódó valódi okok. Én biztosan ott leszek, mert szuper érdekes előadás lesz. 

Várunk szeretettel!

Értékelés: Nincs

Autoimmun hepatitisz

Sziasztok!

Szintén ebben a betegségben szenvedek szó szerint, mivel ez nem más csak szenvedés. Szeretném felvenni a kapcsolatot a hölggyel ha lehet, aki szintén  májbeteg. Nem tudom tudtok-e nekem segíteni ebben?

Szetoridot szedek én is, mert ha nem szedném, fellépne a májkóma. Ez egy szükséges rossz gyógyszer, életet ment, viszot nagyon kemény mellékhatásokkal bír. Tudom, tisztában vagyok a mellékhatásaival, viszont van mikor muszáj beszedni a gyógyszert, nincs más választásunk.

Köszönöm ha tudtok segíteni. Szeretettel. Andi

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Kapcsolatfelvétel

Szia Andi, a kapcsolatot úgy tudod felvenni, ha rá kattintasz az illető nevére, majd a kapcsolat menüpontra, és írsz Neki.

Érdemes lenne még írnod Böbi kolleganőmnek a lakatbobe kukac antalvali pont hu mail címre, hogy ajánlani tudjon Neked holisztikus szemléletű orvost, aki talán más megoldást is tud Neked mutatni, mint a hagyományos orvoslás!

Értékelés: Nincs
Blue Crocus's picture

Májcisztára mit ajánlotok?

Sziasztok!

Májcisztára mit ajánlotok? Gondolom teljes méregtelenítést, de ha anyagilag nem megoldható, mi az a minimum, ami segíthet?

Üdvözlettel, Bluecrocus

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Májciszta esetén

Kedves Bluecrocus!

Utólagos engdelmeddel átmozgattam ide az életmód oldalunkra a hozzászólásod. Kérlek szépen, hogy egészségügyi, életmódbeli problémákat ne a bionomra írjatok, mert nekünk ez plusz idő, energia átmozgatni ide. Köszönöm, hogy ezzel is segítitek a munkánk!

A májcisztával kapcsolatban jó lenne, ha feltudnátok keresni szakértőnket az ingyenes terméktanácsadáson. Itt tudsz időpontot kérni.

http://bionom.hu/naptar/konzultacio.html

A májműködés támogatására itt találsz készítményeket.

Egy 36 napos medvehagyma pástétom kúrát mindenképp ajánlok (amit évente 2x is meg lehet ismételni), és mellé mehet a Máriatövis csepp, meg a Cordyceps, amit hosszabb távon kéne szedni, ugyanis idő kell neki mire helyreállítja az egyensúlyt.

Az Egészség Medálok közül a Flóra medál az, ami információs szinten hat a májra és az epére. Készíthettek belőle infós vizet, de a máj területére is felrögzíthető.

Az életmódra is nagy hangsúlyt kellene fektetni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

terhességi epepangás

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni terhességi epepangással kapcsolatban. Az unokatestvérem a második babáját várja és most is előjött neki ez a betegség. Nagyon fél, hogy a babának valami baja lesz. Az első terhessége idején is küzdött ezzel a problémával, de a gyógyszerek csak minimálisan segítettek. Tudnátok tippeket adni, hogy mit szedjen, egyen, igyon, hogy javuljanak az értékei és minden rendben legyen? Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

Panka

Értékelés: Nincs

epepangás

Kedves Panka!

Terhesség alatt az epepangást több minden is előhozhatja: okozhatja a terhesség során egyes hormonok emelkedő szintje (pl. ösztrogén), epekő, korábbi epehólyag-gyulladás, de nyomhatja az epevezetéket a méh vagy a méhlepény is.
Általában a szülés után pár nap alatt magától megszűnik.

Jellemző, hogy a kismamák HIHETETLENÜL viszketnek!!!!!!

Értékelés: Nincs

Hányás

Szia!

Már régóta küzdök egy problémával. Hirtelen elkezd fájni  a fejem, hányingerem lesz és egész nap csak hányingert, hányást, fejfájást tapasztalok. B6injekció szokta elmulasztani. Sárság zöldes keserűt hányok, minden kijön belőlem. Nem tudok ilyenkor sehová menni, csak aludni egész nap.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Hányás

Kedves Mónika!

Felelőtlenség lenne "találgatni", menj el kérlek orvoshoz, vizsgáltasd ki magad és a kézhez kapott diagnózissal jelentkezz, problémád természetes megoldásában szívesen segítünk.

Mielőbbi jobbulást,

Niki

Értékelés: Nincs

sziasztok segítségre lenne szükségem!

Sziasztok!

Nem a saját nevemben írok a páromról lenne szó akivel most voltunk a napokba labor visgálaton és az eredményei nem voltak rendben.

A got/142 gpt/430 a ggt/113

ezek az eredmények jöttek ki a vérképe igazából ezen kivül minden rendben volt egyedül a vérzsírja volt alacsonyabb egy picit a kelleténél.

A párom most 24 éves férfi aki nagyon vékony testalkatú 175cm magas és 65kg  13 éves kora óta dohányzik és 10 éven keresztül drogokat használt de már egy éve nem él vele. Az étrendjében kerül minden olyan dolgot hogy gyümölcs zöldségek nem szereti nem hajlandó megenni sem.Állandóan fáradt ingerlékeny alszik hamar kimerül. Sokat fájlalja a szívét is és elég sárga a vizelete .Nagyon félek attól  hogy komoly baj van vagy lehet hogy már van is.

Most két napja kaptuk meg az eredményt és várunk a hasi ultrahangra.

Nagyon megköszönném ha valaki tudna nekem tanácsot adni hogy most mit is tudnánk tenni hogy ezek az eredmények jobbak legyenek. Meg hogy mire is számíthatunk hogy  milyen betegsége lehet.

Értékelés: Nincs

tanácsok másnak

Kedves Kittike! Nagyon figyelmes és törődő vagy, de ha a párod nem akar változtatni, nem eszi meg a gyümölcsöt, zöldséget, akkor ránk fog bármiben hallgatni?

Én azt javasolom, hogy ha elérted nála azt, hogy hajlandó egy beszélgetésre az állapotával kapcsolatban, akkor keressétek fel Valastyán Gyöngyvért (időpont: [email protected]).

Ha a saját fülével hallja hol a gond és főleg mi a megoldás, akkor változtatni is hajlandó lesz! bízzunk benne!

Értékelés: Nincs

Hepatitis C-re Ganoderma?

Édesapámnál 14 éve diagnosztizáltak Hepatitis C vírust. Azt mondták jó, ha van 5-10 éve még hátra. Most 61 éves. Akkoriban ribavirin-interferonos terápiát kapott, de nem használt. Ellenben rátalált Maria Treben könyvére, azóta a saját maga által összeállított gyógynövény teákkal (máriatövis mag, körömvirág, fekete áfonya levél, apróbojtorján, korpafű), és olajfalevél kapszulával tartja szinten magát.

Kb. fél éve iszik Emóciót is, egy hete pedig vettem neki Ganoderma/Reishi kapszulát.

Sajnos szintén fél éve ráállították inzulin injekcióra is.

Most nagyon lelkes a gomba miatt, mert azt olvastuk, hogy van akinek sikerült így a 2-300-as GOT/GPT szintet akár 100-ra is levinni.

Nagyon bízik benne, én meg időközben elbizonytalanodtam, hogy vajon jót választottam Neki?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A gyógygombák bizony sok esetben csodákra képesek!

Kutatásuk még gyerekcipőben jár, de az ősi tapasztalatok nagyon jó eredménnyel kecsegtetnek. A Reishi és a Cordyceps együttes hatása váltotta ki eddig a legjobb eredményt. Az Aloha Medicinals (egy kimondottan gyógygomba kutatásra szakosodott cég) Levolar Forte terméke (reméljük hamarosan lesz a Bionom Bioboltban is) kimondottan cukorbetegeknek készült, és mindkét típusú cukorbetegség esetén gyönyörű eredményeket értek el vele. Erről van angol nyelvű tanulmányom, ha kéred...

Én javasolnám neki még az olajfalevél kivonatot, a béta-glükánt (Immune Assist), és a gojit is. A gyógynövény teák fogyasztását pedig folytassa csak bátran, de néha tartson egy kis szünetet, mert akkor hatékonyabb.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Re: Gyógygombák

Igen, érdekelne a tanulmány. Előre is köszönöm!

Ki fogjuk őket is próbálni! Remélem jó hírekkel szolgálhatok majd.

Nem tudom, hogy szokott-e szünetet tartani, de megmondom Neki!

Értékelés: Nincs

FNH -t diagnoztizáltak nálam

Sziasztok!

Én most írok ide először, nem régen regisztráltam unokatestvérem javaslatára. Először is szeretném "elmondani", hogy nagyon jó ez az oldal, nagyon-nagyon sok hasznos tanács van benne, és nagyon sokoldalú.

Nekem a problémám augusztus elején kezdődött, egy viszkető bőrproblémával, ami kiderült, hogy nummularis ekcéma. A kezelések hatására sem múlt el (sem gyógyszer, sem mosdókrém, sem gyulladáscsökkentők), újra és újra előjött. 

Miután ötödszörre mentem el a bőrgyógyászhoz és gyakorlatilag a derekamtól a bokámig és a karom is tele volt hatalmas piros viszkető foltokkal az orvos elküldött egy teljes körű kiviszgálásra, gócot keresett. (gégészet, fogászat, mellkas röntgen, teljes vérkép, vizelet)

Miután végigjártam mindent az eredménynél a Gamma Gt és ASO értékem kivételével minden jó volt. Az ASO értékre azt mondta az orvos,hogy valamilyen fertőzés van a szervezetemben, (azt nem tudta megmondani, hogy milyen fertőzés.) erre írt fel antibiotikumot, a Gamma Gt magas eredménye miatt pedig hasi ultrahangra küldött.

A hasi ultrahang során kiderült, hogy jóindulatú daganat van a májamon (teljesen kétségbe estem), FNH gyanús vagyok. Most hasi CT-re várok, ahova január 31 .-én fogok menni.

Máriatövis kapszulát ajánlott az orvos, hogy addig is szedjem. Én mellette zöld teát iszok, csalánteát iszok, próbálok nem enni zsíros ételeket.

De mi az,amivel még tudnék addig is segíteni  magamon, amíg ki nem derül, hogy pontosan milyen daganatom van?

Egyáltalán mitől lehet ez? Az orvos azt mondta, hogy valószínűleg a fogamzásgátló hatására. (Én 10 évig szedtem, de már 2 éve nem szedem!) A stessz lehet az oka? Etttől van az ekcémám is? (erre az orvos nem tudott választ adni.) 

Előre is köszönöm, hogy foglalkoztok a problémámmal.

Üdv:Lilla

Értékelés: Nincs

A stressz és a betegségek

Szia Niki!

 

Köszönöm szépen a gyors és részletes válaszodat.

Nagyon "beletrafáltál" az utolsó két mondatoddal, mert éppenséggel van bennem mélyről jövő harag valaki és valami iránt is. Évek óta húzódó problémám van, aminek nem tudom mikor lesz vége, ez emészt a legjobban. 

Valamint túl sok stressz is ér engem gyerekkorom óta. Igyekszem sokszor átlépni a problémákon, de én befelé forduló emberke vagyok, mindent (mindent!) a szívemre veszek. 

A méregtelenítést azóta is csinálom, karácsonykor sem ettem "túl" magam.

Ha valakinek van hasonló problémája a májával, túl esett már hasi ct-n, esetleg volt hepatológusnál szívesen venném, ha írna, mi történt vele, megműtötték-e, mivel védi magát?

Még egyszer köszönöm a segítséget!

BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNOK!

Üdv: Lilla

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Lillának a magas Gamma-GT értékről

Szia Lilla!

A Gamma-GT (gamma- glutamil-transzferáz) enzim elsősorban a májban és az epeutakban termelődik. Ez a máj megterhelésének és a májsejtek pusztulásának legfontosabb jele. Úgy tudom, hogy az alacsony értékek nem utalnak betegségre, csak a magas.

Magas gamma-GT érték a következők miatt szoktak kialakulni:

 • akut és krónikus májgyulladás
 • májzsugorodás
 • zsírmáj (pl. alkoholizmus vagy cukorbetegség)
 • májdaganatok
 • az epeutak megbetegedése (pl. epepangás, epekő)
 • szívgyengeség
 • gyógyszerek, pl. kemoterápiás szerek, reuma- vagy pajzsmirigygyógyszerek, vizelethajtó szerek
 • ipari és háztartási mérgek (pl. formaldehid, akár a bútorokból)
 • veseelégtelenség
 • hasnyálmirigy-gyulladás
 • szívinfarktus

Mindenképpen ajánlatos a májad tehermentesítése. Kezdetnek kiváló, hogy mellőzöd a zsíros ételeket és bizonyos gyógynövényteákat használsz. A zsíros, gyors erjesztett ételek, az alkohol és az össze nem illő ételek fogyasztása gyengítik a májat, ezek ne kerüljenek asztalodra! Figyelj oda az étkezésedre, életmódodra, kerüld a mérgeket, amennyire csak lehetséges. Szeretettel ajánlom, hogy mielőtt bármiféle kezelést (gyógynövénytea akár) alkalmazol, előtte az emésztést elősegítve, szabadulj meg a benned felgyülemlett salakanyagoktól, ellenkező esetben, ha előkészület nélkül kezdesz bele, akkor inkább árt, mint segít ...

A hagyományos gyógyászat úgy tartja, hogy a máj és epe működését elősegítő ételek - mértékkel(!) - való fogyasztása jótékony hatással vannak, ezek a teljesség igénye nélkül:

sáfrány, curry, gyömbér, kurkuma, bazsalikom, kapor, kömény, bors, tárkony, petrezselyem, szezámmag, piros ribizli, szeder, eper, szőlő, szilva, áfonya, csresznye, karalábé, zeller, cékla, fekete retek, homoktövis, tengeri moszat, savanyú káposzta, savó, joghurt, kefír, köles, csalántesa, csipkebogyótea, stb.

Nincs Benned valami mélyről jövő harag valaki vagy valami iránt?...

Az ekcéma is arra utal, hogy a belső harmóniád megborult...

Jobbulást kívánok Neked!

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Rossz maj eredmenyek kerdes

Sziasztok!

En tanacsot szeretnek kerni. Hosszu ideig semmi gond nem volt a majfunkcios analiziseimmel. Illetve mindig kicsit nagyobb volt a bilirubin szintem, de rh pozitivkent szulettem RH negativ anyukaval, be is sargultam kicsit, de anyatejes voltam. Ket evvel fiam szulesetese utan is jok voltak az eredmenyek most viszont rosszak: alat, gamma gt, es trigliceridek mind nagyok. A koleszterin szintem is nagy, a d vitamin szintem pedig a minimum szint alatt van. Elkuldtek ecora. Ja az arcom is mostansag (szules utan) pirosodik nagyon. Ti mit javasolnatok?

Reka

Értékelés: Nincs

mérgek

Sziasztok! Tanacsot szeretnek kérni confused_smile.gif Par evvel ezelôtt volt egy mérgezesem fogfeheritestôl(otthoni)amit a neten rendeltem DE azota 10000megbantam....Mert rengeteg problemt okozott... Par napja kiderult hogy MéG MINDIG a májam nemtudott szabadulni a méreganyagoktol.....Mit tehetnek KéRLEK adjatok tanacsot... sad_smile.gif Elôre is kôszônôm... wave.gif

Értékelés: Nincs

SOS! májbetegség+veseciszta

Sziasztok!! Egyik rokonom nevében szeretnék segítséget kérni. Vesecisztái vannak, többször műtötték, nőgyógyászati daganata is volt, és most derült ki, hogy a mája is beteg. Nem nagyon szimpatizál a gyógyszeres kezelésekkel, méregtelenítést is szeretne végezni. Szeretném, ha értesítenétek, hogy kihez forduljon segítségért e-mailben, ahol részletesen leírná a kórtörténetét. Kérlek Titeket, ha módotokban áll állítsatok majd neki össze egy kúrát, lássátok el tanácsokkal, mert én annyira nem látom át a dolgokat, nem akarok neki olyat ajánlani, ami esetleg nem lenne neki megfelelő. Előre is köszönöm!! Szép estét! :) wave.gif

Értékelés: Nincs
Seres Tünde's picture

Részletesebb kórleírást

És állapotfelmérőt is érdemes lenne kitöltenie és egy személyes konzultációra feltétlenül menjen el Jolához ha teheti.

 

Értékelés: Nincs

ciszta a májban

Apukám ma jött haza az orvostól és mondta, hogy ciszta van a májában, ami 25x33 mm-es. :S Annyit mondott az orvos, hogy egyelőre várnak, hogy nagyobbodik-e. Segítséget szeretnék kérni tőletek! Előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Frutty apukája

Szia Frutty!

Ha Apukád is nyitott, akkor érdemes lenne egy személyes konzultációra elmennie... tehát, ha Ő is szeretné, akkor keressetek meg magánban és megírom a lehetőségeket.

Niki

Értékelés: Nincs

férjem és a bilirubin

A férjemnek évek óta magas a bilirubin-szintje, de a legutóbbi vérvizsgálatnál különösen magas lett. (Alkoholt soha életében nem ivott, még szilveszterkor sem nyúl a pohárhoz.) Szeretnék segítséget kérni, mert 2 hónap múlva meg kell ismételni a vérvételt, és attól tartok, hogy utána valami készítményt fog az orvosunk felírni, amitől én félek, de a férjem bízik az orvostudományban. Másik kérdésem az, hogy a bilirubinnak lehet-e köze ahhoz a fájdalomhoz, amit hónapok óta érez, és amiről minden orvosnak, aki megnézte más volt a véleménye: semmi / kezdődő sérv / előrehaladott sérv, stb. Bármilyen segítségnek örülök: egy link, olvasnivaló a témában / orvos elérhetősége, stb. Köszönöm szépen! Ági

Értékelés: Nincs
ESAART's picture

Autoimmun májgyulladás

Sziasztok!

Valamit biztosan nem jól csináltam, próbáltam levelet írni a személyes tanácsadómnak még hetekkel ezelőtt, de nem jön válasz. Most itt próbálkozom.

2009 október 15.-én, egyik napról a másikra besárgultam, igazából nem volt különösebb előzménye, persze így vissza gondolva a fáradékonyságom elég intő jel lehetett volna, de mindig volt munkám és az volt az első. A 2009 évet úgy kezdtem, hogy nem diétázom tovább - miért diétáztál, és milyen módszerrel? -, életmódot váltok, ennek megfelelően a testkontrolt tartottam, elhagytam az összes tejterméket - a fermentáltakat is? -, vettem víztisztítót, kicseréltettem a fogaimban az amalgám töméseket, régebbi gyökértöméseket, amiket az orvos javasolt. Életemben nem fogyasztottam alkoholt, és sertéshúst is csak talán egy évben kétszer, ott is csak a legsoványabb részét. Ettem viszont egy Villa rosa kapszulát, már 6.éve, mert a ciklusomat csak fogamzásgátlóval akarták rendbe hozni, azt viszont Én nem akartam szedni. - Mi volt a baj a ciklusoddal??? Szedtél ezelőtt valaha is fogamzásgátlót? - Elég sok féle táplálék kiegészítőt szedtem, ugyan attól a cégtől. Kipróbáltam az Aktív rizsdiétát, 10 dobozzal ettem meg belőle. - Ettél mellette mást is? - Kerültem a fehér lisztet az összes adalékos műételt.

A máj enzim értékeim ennek ellenére nagyon magasak voltak - hogy van a szemed, hordasz szemüveget? -, elkezdték a vírusok tesztelését, mindenre negatív voltam. Nem is kaptam más gyógyszert, csak a máriatöviskivonatot tartalmazót, volt májbiopsziám, az is csak gyulladást mutatott / nem kívánom senkinek!/ . Diétáztam rendesen - az mit jelent? miket ettél? - és az enzim értékek lassan, de csökkentek, persze elkezdtem a kutatást az ügyemben, mert senkit nem érdekelt, hogy mitől lett ez az egész ... olyanokat kérdeztek, hogy voltam-e külföldön: nem, van e kutyám, macskám: nincs, ettem-e disznóvágásból származó ételeket: nem. Tíz éve hernyóselymet festek, bekértem a cégtől a festék adatait, vizes alapú, és nem ártalmas az egészégre.

Majd ez év márciusában mondta az orvosom, hogy bővíthetek a diétámon, egy hónap alatt megint háromszorosára romlottak az eredményeim, mivel az orvosok tehetetlenül álltak, elindultam a természetgyógyászok felé, voltam mindenféle biorezonanciás bemérésen, jó nagy összegekért, mindenhol ajánlottak terméket, hogy az majd rendbe hoz, ilyen volt a Regalen cseppek, homeopátiás sók, és még egy két termék.

Májusra olyan rosszak lettek az eredményeim, hogy orvost váltottam, és az azonnal befektetett, mert már 10 liternyi víz volt bennem ( komoly hormonális problémára utal, ami kihat a sóháztartásra, és vízvisszatartást csinál), ami nem távozott, valamint harmadik hónapja volt, hogy a menszeszem is tartott folyamatosan ( Ez egyértelmű hormonális felborulást jelent; 40 és 50 év közötti vagy???). Kaptam két zacskó vérplazmát, és elindították a szteroidos kezelést, rengeteg antibiotikummal, fertőtlenítővel, vízhajtóval.

A 15.napon megemelkedett a cukrom ( persze, hisz az inzulin is része a hormonháztartásodnak, és ha ott valami borul, akkor minden borul: TSH, inzulin, ösztrogén, progeszteron, androgén, vazopresszin, kortizon...), és azóta reggel-este inzulint kell adnom magamnak. Tartom a májdiétát, a cukor diétát, persze itt meg a tejterméket erőltették rám, na ettől meg a Candida is elszabadult bennem (persze, mert a bélflórád mint olyan, már szinte nincs is!), ezért erre is diétázom. 16.hete megy a szteroid, ugyan most már csak 9x5mg Prednizolon. Még hozzá tartozik a dologhoz, hogy elég alacsony lett a vérnyomásom is. ( ösztrogén és a pajzsmirigy megborulása miatt nem is csodálom...)

Már 4. hónapja, ahogy visszanézem az eredményeimet, hogy alacsony a vasam - hát persze, hogy az, ha hónapokig menstruálsz folyamatosan! - az orvos csak egy hónapja szólt, hogy szedjek vasat is (vigyázz, mert az ilyenkor ajánlott szintetikus készítmények még jobban leterhelhetik a májat és a keringést!),. Persze calciumot és D 9-vitamint is szednem kell, eddig hallgattam az orvosra és ettem a Calcium - D Sandoz pezsgőtablettát de már befejeztem. - Nagyon helyes, mert ez mindkettő csak olaj a tűzre, mivel szintetikusak, azaz csak tovább terhelik a májadat!

Ezektől a gyógyszerektől rendesen lefogytam ( pajzsmirigy - szintén hormon), 24kg-ra, sajnos gyalog csak támogatással tudok menni, lépcsős helyre nem is próbálkozom, nem festettem a hajam április óta - előtte mive festetted és mennyi ideig, és milyen színűre? ( parafenilén-diamin mérgezés a májban?)-, magamra főzök minden nap, kiszámolva, hogy 200g szénhidrát és 100g fehérje és napi 6x étkezés - és hol vannak a zöldségek és a gyümölcsök??? Egyáltalán miért pont 200 g a szénhidrát? A fehérjét miből fedezed? -. Sok vizet iszom, még is nagyon száraz az egész testem, de főleg a lábam, ez olyan mértékű, hogy kb. fél centis piros repedések vannak a lábszáramon hátul. ( hasnyálmirigy, bélflóra, zsírháztartási és felszívódási zavar) Eddig kókusz olajjal kentem magam reggel este, de a lábamnak ez sem elég, most oliva olajjal próbálkozom.

Nagyon örültem mikor ajánlották nekem ezt az oldalt, mert innét is sok mindent tanultam, és alkalmazom, nem kenek magamra semmi olyat amiről itt olvastam, hogy ártalmas. Van valami tanácsotok, hogy hogyan javíthatnék még az állapotomon? VAN!

Előre is köszönöm: Andrea

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Andrea májkálváriája

A fenti írásod közbe feltettem egy két kérdést, hogy tisztábban lássak! És, ha nem gond, hangosan gondolkodtam .

Nagyon sok kérdésem lenne, hogy tisztán lássak, bár gyanusítottam már van.

Szerintem alapjáratban gond van az anyagcseréddel (felszívódás, kiválasztás), ami az elégtelen bélflórára vezethető vissza. Az elégtelen bélflóra = elégtelen immunrendszer, elégtelen felszívódás = tápanyaghiány, elégtelen kiválasztás = máj leterhelődik. És emellett tippjeim szerint tinilány korod óta hordozol egy hormonális problémát, amely most csúcsosodott ki, és amortizálta le az egész szervezeted működését:

 • májgyulladás: a máj akkor gyullad be, ha már nem bírja el a sok feldolgozásra váró anyagot - méreganyagok, gyógyszerek, feldolgozatlan zsír, CUKOR, stb.
 • cukorbetegség: hasnyálmirigy probléma, hasonlóan a májgyulladásnál említett anyagoktól alakulhat ki, illetve egyéb hormonális zavarok következménye.
 • fogyás: közrejátszhat az anyagcserezavar, a rengeteg gyógyszer, a helytelen diéták, és a pajzsmirigy hormonjainak a zavara
 • vizesedés, bőr kiszáradása: só-víz háztartás zavara (anyagcsere), és szintén hormonzavar! Ugyanis az agyalapi mirigy hátsó lebenyében működő vazopresszin hormon felelős az egyensúlyért. Ha nem jól működik, akkor vese, máj és vérnyomás problémák lépnek fel, amelynek tünete lehet a felvizesedés, bőr kiszáradása, vesegyulladás, májgyulladás, vérnyomás esés, vagy emelkedés, kóros fogyás vagy hízás. A vazopresszin hormon hibás működésére való hajlamot 20-30 évvel előre képes jelezni a gyermekkori ágybavizelés. Nálad nem volt annakidején ilyen? A vazopresszin termelése megbolondulhat attól is, ha életünk folyamán nem iszunk elegendő vizet, és attól is ha a szervezetünkbe nem jut be elegendő oldott élő kálium és nátrium. De az ösztrogén-progeszteron megborulása is okozhat vizesedést.
 • gyulladások a szervezetedben: hormonzavar, a kortikoid hormonok összevissza termelnek. A kortikoid hormonok arra valók, hogy a szervezetet megvédjék a gyulladásoktól és a fájdalmaktól. Ha valami miatt túlműködik, akkor viszont többet árt, mint használ: kiszárítja a hajat és a bőrt, értékes ásványi anyagokat von el a szervezetből, pl. káliumot, kálciumot, magnéziumot, nátriumot (szép kis összefüggések, ugye?), amelynek hatására, csökken a csontok stabilitása, sorvadnak a szövetek, halottá válik a bőr, nagymértékű fogyás léphet fel.

Az a baj, hogy a dokijaid külön kezelik a májad, a cukorbetegséged, és az egyéb nyavalyáidat. Eszükbe sem jut, hogy visszaássanak a tünetek alapján az okokhoz, és nem képesekk ok-okozati alapon összefüggéseiben nézni a szervezeted egyéni működését.

Szeretném, ha fel tudnád keresni Dr. Ládi Szabolcsot, aki pont ezzel a helyes és hollisztikus szemlélettel áll hozzá a betegségekhez.

Várom a véleményed a fentiekről, és a válaszaidat a kérdéseimre.

Antal Vali

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
ESAART's picture

Kedves Vali! Nagyon örültem a

Kedves Vali!

Nagyon örültem a levelednek ,már annyira magamra voltam hagyva a történetemmel . Egy kis visszatekintés, hogy tiszták legyenek az előzmények. Mikor megszülettem, mivel Anyukámnak AB Rh- a vércsoportja az enyém meg B Rh+, nagyon sokáig sárga voltam, koraszülött, kis súlyú, 2600gr. Persze nem anyatejen nőttem fel, mert sokára adtak ki a kórházból, és nem tartották ezt akkor olyan fontosnak, főleg, hogy Anyukám is 19 évesen szült.

Nagyon rossz evő és beteges voltam gyerekként ,rengeteg antibiotikumot kaptam ,és nagyon édesszájú ,csak az édesség csúszott igazán Hihetetlen ,de nagyon sok zöldség félét egészen a lányom születéséig nem is ettem ,a gyümölcsöket rendesen és sokat, de a zsíros ételt soha meg nem ettem, pld szalonnát egész életemben nem fogyasztottam.

1986- ban született egyetlen lányom december 24.-én, 81kg -val feküdtem be. A kilók szépen lementek, de csak 5 hónapig bírtam az anyatejes etetést, mert nagyon fiatalok és nem éppen felelősség tudatosok voltunk a férjemmel. Ez előtt sem szedtem fogamzásgátlót, bár talán volt egy két eset amikor azt a bizonyos akkor divatos Posztinort bevettem.

Tizenhét évesen kezdem testi kapcsolatot a mostani párommal, és nem voltam még 19 éves mikor teherbe estem. A szülést követően a nőgyógyászom próbálkozott spirált bevezetni ,de egyfolytában véreztem tőle ,ezért levették. Tudtuk, hogy kell valami megoldás, és nem is akartam teherbe esni utána, ezért az orvosom, miután befejeztem az anyatejes táplálást (nem bírom elviselni a szoptatás szót !) javasolta a fogamzásgátlót, na ettől is rosszul voltam, megbeszéltük otthon, hogy nem Én leszek aki védekezik.

Persze a nagy igyekezetre 1988-ban teherbe estem, azonnal minden szomorkodás nélkül elvetettem, mert láttam, hogy nem boldogulnék még egy gyerekkel. Itt még 58kg voltam, 178cm -rel.

Aztán 1990-ben autót kaptam, és a kilók szépen elkezdtek felrakódni, jártam tornázni, úszni, de sajnos a két rosszul és finnyásan evő családtagjaimtól megmaradt ételt nem tudtam kidobni. Akkor jöttek a vitaminok, mint például a C... F... és persze mi vadul ettük a Mega 100-at és egyéb termékeket, sokféle diétás shaket kipróbáltam műédesítőkkel, ekkor olyan 80kg voltam.

Mikor a lányom általános iskolás lett, meg voltam őrülve, hogy kisbabám legyen, mindent megtettem, hogy teherbe essek, ami sikerült is, de már az első napok iszonyúak voltak az előző terhességemhez képest, ahol aznapig dolgoztam amikor is hajnalban megszültem, el is vetéltem kb. 10 hetesen. Aztán már nem sikerült többet, csak jöttek a bánat kilók, és egyre erősebbek voltak a ciklusaim, volt két gyógybeavatkozásom is, mert muszály volt így befejezni, mert annyira véreztem. Akkori orvosom azt mondta, mert végzett szövettan vizsgálatot, hogy 34 évesen olyan,  mintha változókorban lennék, nincs más csak, hogy gyógyszeres kezeléssel teherbe esek vagy fogamzásgátló. Ekkor kezdtem el szétnézni egyéb megoldás iránt.

Válaszolok a kérdéseidre: ezekből látod, hogy miért diétáztam. Először a tehéntejet hagytam el és kókusztejjel helyettesítettem ,aztán néha egy kis fagyin kívül és tiramisun kívül ,ezek voltak nálam a stressz oldók, nem nagyon ettem mást. A Rizs... kívül ettem a másik Turb...,sok gyümölcsöt délig ,zöldséget hússal ,zabpelyhet aszalt gyümölcsökkel ,sok főzeléket zabliszttel ,met a fehér lisztet is elhagytam. A szemem teljesen jó ,szemüveg nélküli vagyok. Ott a májdiétára gondoltam ,mert az elég szigorú ,kaptam egy kis lapot a kórházban erről . 2009 októberében ,mikor besárgultam hagyatták abba velem a Vill...,két hónapig még meg jött ,utána februárban ,majd márciusban és onnét kezdve végig míg június első hetében elindították a szteroidot. Mondtam Én az orvosomnak ezt a témát is ,de azt mondta, hogy a máj miatt nem működik rendesen ,főleg ,hogy nagyon alacsony az Albumin értékem :25 / ez az érték miatt nem végeztek újabb májbiopsziát, mert fenn állt az elvérzés veszély /,majd elmentem márciusban nőgyógyászhoz is akinek mutattam a májfonkciós eredményeimet:

GOT:938, GPT:242, Alp:232, GGT:225 ,Összbilirubin:78.4 / 2009 10.14 -GOT:1502 <31, GPT:778 <31, ALP:166<104, GGT:248<32, Összbilirubin:140.2<21 /

felírta a Duphaston gyógyszert ,amitől két napra abba maradt ,de utána megint állandóan volt. 43 éves vagyok. Mindig rakattam tartóst a hajamba egy évben egyszer ,és olyan borostyános ,rezes színre festetek, nem sötét árnyalat ,eredetileg is vörös vagyok ,fehér bőrrel.

Minden élelmiszernek van szénhidráttartalma ,fehérje és zsír meg a többi ,de ezeket figyelembe véve kell összeraknom a hatszori étkezést ,pld alma:szénh:7 ,Feh:0.4 ,Kcal :41 ,tehát mindent mérek és számolok. A fehérjét eddig csirkemellből ,pulykamellből és hekkből ,illetve tonhalból szedtem össze,valamint találtam egy Kalciton szelénnel terméket, de mindig kevesebb volt a 100g fehérjém, mert ez dekára 20-at jelent, és az nekem sok.

Tojást még nem mertem enni ,igazából csak kezembe nyomtak egy tápanyagtáblázatot ,adtak egy háromnapos mintaétrendet ,ami párizsit ,meg egyéb általam soha nem fogyasztott felvágottakat ,tejterméket tartalmaz , nincs igazi tanácsadóm ezen a téren ,mert sem diabétesz kartonom / csak a szteriod miatt kell az inzulin / ,sem szteriod kartonom nincs,pedig a gyógyszeremre rá van írva ,hogy lennie kell és legyen nálam. 

Megkeresem Dr Ládi Szabolcsot ,de még az utazáshoz kell erőt gyűjtenem .

A mostani eredményeim:

Albumin:35 /34-48/ , GOT:35, GPT:38, ALP:82, GGT:130, Összbilirubin:13.1 . A hormonok:TSH 2.86 / 0.27-4.2/ , FT3:3.8 / 3.1-6.8 /, FT4:12.3 /12-22/

E. Somogyi Andrea

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (2 votes)
Antal Vali's picture

Elég cifra a történet, de még mindig nem teljesen tiszta minden

Pl. az, hogy miért is szedsz Te szteroidot??? Azt már értem, hogy a szteroid miatt nézik a májfunkciót, de mire kapod a szteroidot? Vagy mégis bejött a tippem, hogy ez egy autoimmun folyamat, de a májgyulladás már a gyógyszerek mellékhatásai miatt van????

Minél előbb találkoznunk kéne, mert van egy olyan érzésem, hogy a problémáid folyamatos orvosi melléfogások eredménye!

Összedugjuk a fejünket Jolával, és Ládi doktorral, hogy addigis kitaláljunk valamit, amíg erőre kapsz! És utána találkozzunk!

Értékelés: Nincs

 Nekem se tiszta ez a

 Nekem se tiszta ez a történet, nem értem, hogy miért kell szteroidot kapnia? És azt milyen dózisban?

  Sőt szeretném kérni, hogy a labor lelet teljes legyen és ne annak a töredéke, bemásolva.

S szeretném javasolni, hogy a talkozónkra, diatetikusunkat is hívjuk meg, Julikát. A hosszútávú diétája összeállítása végett.

Jola

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel