Két tinédzser meggyőzte Bali kormányát, hogy tiltsák be a műanyag zacskók használatát

Egy testvérpár elképesztő kampányt indított Bali környezetszennyezése ellen. Egészen az éhségsztrájkig elmentek, és még az ENSZ főtitkárával is találkoztak.

A gyönyörű indonéz sziget, Bali az egyre nagyobb turistaáradattól és az egyre nagyobb mértékű műanyag szennyezettségtől szenved. A trópusi álomsziget tengerpartjait mára elárasztotta a műanyag hulladék, ezért döntött a két tinédzser lány Isabel és Melati Wijsen úgy, hogy fellépnek ez ellen, és a sziget megmentéséért a végsőkig elmentek...

"Viszlát műanyag zacskók" kampány

A testvérpár 3 évvel ezelőtt elindította a "Bye bye plastic bags" kampányt, amelynek célkitűzése az volt, hogy tiltsák be Balin a műanyag zacskók használatát. A kampány keretén belül fáradhatatlanul buzdítottak gyerekeket és felnőtteket egyaránt arra, hogy tegyenek a környezetszennyezés ellen. Közös szemétgyűjtéseket szerveztek a tengerpartokon, beszédeket, videókat készítettek, és benyújtottak egy petíciót a kormánynak. Mindenféle módon inspirálták a környezetüket, és kitartóan, elkötelezetten haladtak a megvalósítás útján. Az út természetesen nem volt egyenes, és sok akadályba ütköztek, végül egészen az éhségsztrájkig elmentek, hogy fogadja őket Bali miniszterelnöke. 


"A műanyag a környezet legnagyobb ellensége"

"Balin 680 köbméter műanyag szemét termelődik minden nap, a műanyag zacskóknak pedig mindössze 5 százaléka újrahasznosított." - mondja Isabel. A műanyag szemét nemcsak a tájat teszi tönkre (hiszen több száz év alatt bomlik csak le), hanem az egészségre is káros, ugyanis Balin a szemetet gyakran elégetik, amely során metán és egyéb szennyező anyagok kerülnek a levegőbe, rákot és születési rendellenességet okozva. A műanyag szemét legnagyobb részét a műanyag zacskók teszik ki. Ha ezek használata ilyen mértékben folytatódik tovább, akkor - egy felmérés szerint - 2050-re több lesz az óceánban a műanyag, mint a hal. 


Bali kormányzóját végül meggyőzték

A több éves kampányolás után végül sikerült elérni a legnagyobb győzelmet: Bali kormányzója aláírta, hogy 2018-ra betiltják a műanyag zacskókat az egész ország területén, helyette különböző környezetbarát megoldások, például teljesen lebomló bambusz bevásárló táskák kerülnek majd forgalomba. A kormányzó régebben többször is úgy fogalmazott, hogy a szemét halmozódása Balin egy "természetes jelenség", nem lehet megállítani, a két lány kitartó kampánya azonban olyan mélyen hatott rá, hogy nem csak, hogy aláírta az egyezményt, de csatlakozott is a csapathoz.

Forrás: Impressmagazin.hu

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük! 

 


Kapcsolódó tartalmak: 

Forrás: 
http://impressmagazin.hu/ket-tinedzser-meggyozte-a-bali-kormanyt-hogy-tiltsak-be-a-muanyag-zacskok-hasznalatat/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Hozzászólások

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel