Kék s zöld mézet készítenek kaptárjaikban a méhek

A franciaországi Ribeauville városban augusztus óta kék s zöld mézet készítenek kaptárjaikban a méhek. A méhészek értetlenül állnak a jelenség előtt.

Jelen pillanatban a méhtelepesek azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy az M&M's cukorka-, és a Mars csokoládégyár egy, a Ribeauville településtől öt kilométerre fekvő szemétlerakó helye az okozója mindennek, hiszen itt konténerszámra találnak a zümmögők cukros hulladékokat, melyeket az édesség előállítása során halmoztak fel a gyártók.

A szokatlan időjárási viszonyok, beleértve a kemény telet, a nedves tavaszt és az extrém száraz nyarat, nem csak a különböző terméseknek árt, hanem most már a méhek önellátó képességének is. Gill Maclean, a Brit Méhész Egyesület szóvivője elmondta, hogy a méhek elég okosak ahhoz, hogy tudják, honnan juthatnak cukorhoz, ha a természetből nem nyerhetnek azt.

kek_es_zold_mez_01

A Ribeauville közelében fekvő Agrivalor biogáz üzem konyhai hulladékokat alakít át különféle energiává. Philippe Meinrad, a cég szóvivője szerint az ott lévő hulladékok tárolása légmentes csomagolásban történik, hogy a méhek ne tudjanak a cukros maradékokkal mit kezdeni.

Ennek ellenére a kár megtörtént a több mint 2400 elzászi méhésszel, akik nap mint nap felelősek 35 ezer méhtelep megfigyeléséért és évente 1000 tonna méz elkészítéséért. Az adatok egyáltalán nem meglepőek, hiszen Franciaország az Európai Unió egyik legnagyobb méztermelő országa több mint 18 ezer tonna méz előállításával.

A kék és a zöld méz nem az egyetlen problémája a méhészeknek. Köztudott, hogy a méhek száma az elmúlt években rohamosan csökken, amely a kormány szerint a növényirtó szerekre róható ki.

A francia méhész szakszervezet a következőkben a méhek állapotát vizsgálja majd, hogy az egyelőre ismeretlen mézszínezés közben kaptak-e valamiféle fertőzést. Bár a méhészek nem tervezik eladni a természetellenes színű mézet, a röpködő állatok lárvái előszeretettel fogyasztották azt.

A kék méz egy ijesztő előfutára a méhek sorsának, az éghajlat változásának, és nem mellékesen az ipari szennyezések következményeinek. Ez egy figyelmeztető jel volt, hogy a vállalatoknak még jobban kell figyelniük hulladékaikra, hogy az semmilyen teremtménynek ne ártson – legyen az kicsi, vagy nagy. (Forrás: Care2.com, Sokszínűvidék.hu) 


További Hírszem:

Forrás: 
http://nyisdkiaszemed2012.blogspot.hu/2012/10/kek-s-zold-mezet-keszitenek.html
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Hozzászólások

Antal Vali's picture

Egy apró adalék a történethez

Régen volt az akkori párommal pár hektár erdőnk a Balaton felvidéken. Mivel a terület fele galagonyás (a másik fele meg akácos) volt, nagyon szerettek ott tanyázni a vaddisznók. Volt egy vadász, akinek megengedtük, hogy a mi területünkön etessen be. Egyik alkalommal amikor kimentünk, már messziről megcsapta az orromat valami átható eper/málna/vanília/puncs illatkeverék. Kiderült, hogy a vadász megveszi a lejárt szavatosságú fagyiport, és azt keveri a vaddisznók etető anyagához, mert az erős gyümölcsös illatra sokkal jobban jöttek a vadak. Már ettől is égnek állt a hajam, de itt még nem volt vége!

Az almádi borfesztiválon (augusztusban van) minden éveben árul egy helyi méhész, akitől szoktam mézet venni. Meséli, hogy képzeljem el, idén nem tudja, hogy mi történt a méhekkel, de az akác méz piros lett, és málna ízű...

Szerintetek?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

hol lehet élhetően élni?

Kicsit más lesz a téma mint a cikk, de Vali hsz-a ihletett meg. Mindig elgondolkodom, hogy fogok-e olyan helyet találni a Földön, ahol az emberek normálisan viselkednek egymással és a természettel is, de közben nem a puszta közepén élnek mindentől és mindenki mástól elzárva, hanem "civilizált" körülmények között, ahol van elektromosság, internet, stb. Szeretnék kertesházban élni, vidéken, ahonnan és ahová könnyen el lehet jutni más városokba/ból, ahol tudok kertészkedni, ahol van jó iskola a környéken a gyerekeknek és ahol nem tömik őket menzakajával, ahol min. 20 km-es körzetben nincs gyár, ahol nem akarják beoltatni a gyerekemet, stb. Van ilyen hely egyáltalán? Mert amikről én tudok jó helyek azok el vannak zárva a külvilágtól, és úgymond "elmaradottak". Félreértés ne essen, nagyon elvarázsolnak az ilyesmi helyek, pl. Vilcabamba, Hunza, de már hozzászoktam a telefonhoz, internethez, villanyhoz, angol wc-hez, lakáson belüli csaphoz és kádhoz, stb., és ezekről nem tudnék lemondani. Hiányozna a könyvtár, a színház, barátok-ismerősök, hogy elmenjek jógázni többedmagammal, stb. Ja, és persze legyen munkám is, amit élvezek! Csak én túlzom el ezt a kérdést, túlaggódom a dolgot? Vagy csak nem tudom, hogy hol van ez a hely? Szeretném megtalálni azt a helyet, ahová nyugodtan letelepedhetnék, és ahol nem félnék, hogy a gyerekeimnek vmi baja lesz. 1-2 éve már bennem van, hogy szeretnék anya lenni, ami azért érdekes mert 24 vagyok, és ez ez érzés egyre csak erősödik bennem. Nincs munkám (fél lábbal kint az egyetemről, fél lábbal a munkáséletben) se saját lakásom, csak a remény, hogy a barátommal majd egyszer megteremtjük magunknak a házravalót a családunknak. De hova szüljem a gyerekeimet? Érdemes egyáltalán ilyen világba? Elszomorít a mostani helyzet/kilátástalanság.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Hova szüld meg a gyerekedet??

Az aggódássaL teli, és felesleges gondokat felvető leveled, azt mutatja, hogy Te kitalálod, hogy milyen a "szerinted" ideális élet, a Jóisten meg  lesz szives megteremteni neked!! :-)

Nem lenne egyszerűbb ha azt élveznéd  aggódás nélkül!,  " ami épp van," és annak örülnél, amit épp elérsz, vagy megteremtessz magadnak!! A világ tökéletes!! És ez részemről nem szólam!! Aki annak látja, annak a világ a tökéletes oldalát mutatja. És nem tudom milyen, a ma piros és málnaízű akácméz, de ha ilyen, hát ilyen. És ha a kisméhek szivesen eszik, akkor én elmélkedés helyett megeszem!! :-) A természetnek több esze van sok esetben, mint nekünk!! És ez jó! A permetlét nem építették be a méhek az életükbe, csak simán meghaltak tőle!! Tehát ne félj!!

 A gyereknek, meg elég az a pár mondat, amit az ausztrál aboriginálok mondanak gyerekváró imaként!!

VÁRLAK! SZERETLEK!! SEGÍTERLEK!! Érkezz akkor amikor neked tökéletes! Én szerető anyád leszek!!
ENNYI!!! és hagyd a természetet a saját útját járni.

Láttam egy Keanu Reeves filmet, ahol épp szándék szerint megsemmisítenék az embert, mert nem tud együtt élni a természettel és a bolygóval. Kap  az emberiség egy új esélyt, csak közben kialszik az elektromosság!!

És  igen kipróbáltunk, és hasznos is hogy van - vagy volt !! _ de igenis van élet  a technikán kívül is!!  És ha egy  elektromosság nélküli Isten hátamögötti helyen is  képes vagy jól érezni magadat, és megtalálod, a jót és a kényelmet ott is. Akkor már semmi nem fog soha többet hiányozni, - ami épp nincs ! :-)  - hanem élvezed azt, ami épp van!  

Sok sikert neked az élethez, és a leendő, aggódás nélküli anyasághoz!

Minden jót Forrai  Ildikó

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)
Dortsa's picture

Élhető élet...?

Szia!

Engem meg a Te hozzászólásod ihletett meg, úgyhogy leírom a gondolataimat.

űEgyrészt a gyerekvállalás... Ugyanúgy vagyok, mint Te, hogy amióta párommal vagyok, nagyon vágyom rá, hogy gyerekünk legyen (szerintem ez annak a jele, hogy Ő az Igazi, ez Rátok is igaz lehet! ), már évek óta majd belehülyültem, hogy nekünk csak x év múlva lehet, mert hitelt kell visszafizetni, meg minden... Legalább egy kicsit rendeződjünk. Az ismerősök meg persze folyton kérdezgették, hogy "mikor jön a baba?" És volt, akinek 10x el kellett magyarázni, hogy még nem lehet, mert...! Csakhogy Ő úgy gondolta, nem vár tovább, és terhes lettem 24 évesen. És mikor kiderült a család, barátok között, egy sem kérdezett rá, hogy "és mi lesz a hitellel?" vagy akármi... Úgy tűnik, ez csak a saját szemünkben volt probléma... Most igencsak nehéz kijönni, babaszobánk sincs még, pedig összességében az időzítés nem is lehetett volna jobb. Aztán hallottam olyanokról is, akiknek egyetem alatt jött a baba (egy harmad- és egy negyedéves), vagy akik 20 m2-es albérletben vállaltak gyereket... Szóval igen, valószínűleg az ember mindig azt gondolja, hogy most nagyon nehéz, és a baba már nem fér bele, meg csak rosszabb lenne a helyzetünk, nehezebb a haladás. De amire rájöttem, az az, hogy NINCS jó időpont! Lehet, hogy van olyan hely, ahol lehet azt mondani, hogy "csak egy lakás legyen" vagy "csak a hitelt fizessük ki", de ez nem a mai Magyarország.  Szóval ha van stabil kapcsolatod, és vágytok is rá, akkor anyagi dolgokra ne várjatok...

Nekem tudod, mikor voltak olyan gondolataim (a folyamatos vágyódás ellenére), hogy én nem akarok gyereket szülni? Olyan igazi iszonyatosan forró nyári napokon, amikor szinte érezni lehetett, hogy ez már kb a sivatag. Akkor mindig annyira tudatosult bennem, hogy menyire rossz irányban halad az emberiség, hogy arra gondoltam, hogy nem szeretnék azért egy élőlényt világra hozni, hogy majd együtt éljük meg, ahogy tönkre megy a Föld. Ezek a "rohamok" mondjuk nem tartottak sokáig, de tényleg nem tudom, mi lesz Vele, Velük, a leendő gyerekeimmel. Ha még az én életemben nem is, de az övékben, vagy az ő gyerekeiknek az életében ki fog derülni, mi lesz "ennek az egésznek" a vége. De ennyire optimista nem vagyok, inkább már az én életemben.

Arról pedig, hogy van-e olyan hely, amit leírtál, arról az jutott eszembe, hogy tökéletes biztos nincs, mert a kettő (a civilizáció és ez) kizárják egymást. Egy olyan rendszerben, ahol van áram, közmű, orvosi ellátás, ilyesmi, azt meg kell szervezni valahogy. Hacsak nem mindenki Teréz Anya szintjén van spirituálisan, akkor ilyen helyeken konfliktusok lesznek, valaki kapzsibb lesz (csak egy picit) mint a másik, vagy csak véletlenül több jut neki valamiből, akkor felüti a fejét az irígység, nézeteltérések, különbségek, hierarchia, elnyomás, vagy legalábbis az elnyomás érzése merül fel, és máris tele lesz a társadalom ellentétekkel, ellenségeskedésekkel. Persze emellett biztos van egy csomó jó dolog is, de olyat, ahol minden tökéletes, nem lehet szerintem találni.

Azt mondod, legyen infrastruktúra, legyen jó munkahely. A buszvezető vajon élvezi a hajnali és éjszakai műszakokat, és mindezt azért, hogy mások (pl Te is) kényelmesen bejárhassál akárhova? Ha nem is tudatosan, de az emberek "kihasználják" a másikat. Vagy ami sokszor sért minket, amikor az alulfizetett valaki nem bánik túl segítőkészen velünk (akár az orvos, vagy a boltos, stb.). Pedig logikus, én sem lennék túl boldog egy ilyen állásban. Lehet, hogy van olyan hely, ami számodra "tökéletesnek" tűnik, de biztos, hogy olyan hely nincs, ami MINDENKINEK tökéletes. Gondolom ezért (volt) ez könnyebben megvalósítható az "elmaradottabb" társadalmakban, mert ott egyenlőbbek (voltak) az emberek. Ezekkel nem azt akartam mondani, hogy Te önző vagy, amiért ilyen helyen szeretnél lakni! Csak meg szeretem volna mutatni, hogy az egyik ember jóléte a legtöbbször egy másik, vagy több más emberrel szembeni igazságtalanság következménye.

Még egy könyvet szeretnék ajánlani: Michael Ende regényét, a Végtelen történetet. Amit filmben megcsináltak, az a könyvnek csak az első része, ami "ide passzol" az a könyv második fele.

Bocsi, hogy ilyen hosszú lettem...

Szép napot!

Dortsa 

Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (7 votes)

Élhető világ

Engem is nagyban foglalkoztat ez a kérdéskör, amit itt felvetettetek. És sok dologban igazat adok Dorkának - ilyen tökéletes, álomszerű hely nincs, hiszen semmi sem tökéletes (vagy éppen minden az?!), így csak egy utópiát kergetünk. Az ember Földi létének egyik lényege a tapasztalás, mint emberi kapcsolatokban, mind körülményekben. Hiszen az se véletlen - nézeteim szerint -, ha valaki Afrikába születik. (Ezért se tartom túl jó ötletnek Magyarország elhagyását, hiszen az is csak egyfajta menekülés. Itt születtünk, itt van dolgunk.)

Asztrológiát tanulok és önmagam és mások megismerésén kivül próbálom arra is használni, hogy megértsem a kialakult helyzetet, a Föld és az emberiség helyzetét. Arra a megállapításra jutottam, hogy jelenleg ezt kell megtapasztalnunk nekünk, azoknak, akik most születtünk le. Ezekre a problémákra kell megoldást keresnünk, találnunk vagy épp nem találnunk... És a mi gyerekeinknek pedig majd arra kell, amibe épp beleszületnek. Persze mindig felrémlik egykori biológia tanárnőm mondata, mely szerint a Földet az unokáinktól kaptuk kölcsön. És engem is félelemmel tölt el az a gondolat, hogy mi lesz majd az én gyerekeimmel???

De úgy gondolom eleget tapasztaltam, hogy mivel jár, ha az ember ezen járatja az agyát, mert voltam már úgy, hogy azért is bűntudatom volt, hogy lehúztam a WC-t (és bevallom ezen még mai napig se jutottam túl teljesen.) A bűntudat pedig a leglehúzóbb érzés. Arra jutottam, hogy valamilyen szinten önzőnek kell lennünk, hogy túlélhessük: önzőnek, hogy bűntudat nélkül lehúzzuk a WC-t, hogy megvegyük a műanyagba csomagolt ételt a boltban. Mert különben azért születtem, hogy tönkretegyem magam lelkileg, hogy milyen bűnös, gonosz ember vagyok, csak azért mert ebben a korban élek, ahol igenis villanyt gyújtunk és Internetet használunk!? Az jó a Földnek, ha tele van görcsös, szorongó, bűntudattal küzdő emberrel? Nem hiszem.

Sokkal többet teszek, mint az átlag magyar. Jelenleg erre vagyok képes. Tökéletlen vagyok, beismerem.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

itt születtünk- itt is halunk meg?

Szia Bubu!

Érdekes a kérdés-feltevésed. Hallottam már arról, hogy pl. azt kell ennünk, ami ott terem, ahol élünk, mert hogy valahogy az öröklődik át belénk (?). De ugyanez érvényes arra is, hogy ott kell életem végéig élnem, ahol megszülettem? Nem vettem bántásként amit írtál, ezért kérlek, te se vedd annak, amit most írok, de ha vki rossz körülmények között született és él most is, az ne is akarjon "kitörni"? Jobb körülményeket találni? Vagy csak arra gondoltál, hogy az identitásom magyar, ezért nem fogom magam jól érezni más országban, ahol mások a szokások meg minden egyéb? Mert ha erről van szó, akkor ezzel egyetértek, mégsem gondolom azt, hogy olyan helyen/országban kéne élnem, ahol jelenleg nem érzem jól magam és ahol nem látom a jövőmet. Lehet, hogy valóban itt van dolgom, és egy idő után azt gondolnám, hogy vissza kéne jönnöm ide, de az nem most van.

A másik a bűntudat kérdése. Nos, én azon rágódtam, hogy nem leszek-e hazaáruló, ha másik országba költözöm és ott élek, és itt hagyom a többi embert szenvedni. Mert ugye erről van szó manapság, hogy a fiatal munkaerő elmegy Mo.-ról, aztán nem lesz itt senki, aki eltartaná az országot. Na most arra jutottam, hogy én ebben leszek önző, mert egyrészt mindenki maga csinája a szerencséjét, másrészt meg nem tehetek arról, amit előttem mások x évvel csináltak, aminek a következményeit most tapasztalhatjuk.... Lételemem a változás-változtatás vízöntő lévén, lázadok is dolgok ellen. Talán nekem ez lesz a lázadásom, hogy márpedig én nem maradok itt.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Külföldön - IS - élni!!

Sokszor sok helyewn éltem külföldön. Dolgoztam pénzért, és  sokszor votam Önkéntes!! És rájöttem valamire. Kint lokálpatrióta vagyok! Mert láttam, hogy mi minden jó nálunk!! Hogy milyen különleges és szép az országunk!! :-)

Hogy milyen tökéletes a létezéshez a mi nyelvünk, mert  megmargyaráz mindent azzal, amit jelent, amit kimondunk!! És igy egyszerűbb élni ha tudod, mi mit hoz az életedbe, és mit jelent.?

 És értékeltem, hogy itt születtem, hogy ezt a  nyelvet - is!! beszélem!! Hogy bárhol jól tudom érezni magamat! Hogy bárhol bármikor tudok mesélni a tökéletes országunkról!!

És meg is tudok hivni Magyarországra- sok, különböző országban megismert barátot. És ezeknek a barátoknak, meg tudtam mutatni a szépségeinket, a zenénket, az érdekes és finom gyümölcseinket, ételeinket és a kedvességünket!!
Szóval nekem a külföld..., értékelni tanitotta a saját országomat!!

És európa nem egy másik bolygó!! Itt azért még nem vagy hűtlen a FÖLD-höz ahol születtél. Csak megismered egy másik szegmensét is! És ez csak kitágitja a látókörödet!!
És én nem gondoltam, hogy Magyarországon "nem lehet élni!!" Csak kipróbáltam magamat máshol is mint a régi "céhlegények!" Aztán hazajöttem és hasznosítottam az ott tanultakat is!! És mai napig az ott szerzett nyelvtudásommal, bárhol bármikor, magyarázok " segitek" az ittjáró "idegeneknek is" ! :-) Mert szép ez az élet és ők csak a mi  "lakótársaink" ezen a Földön!! :-)

Minden jót Forrai  Ildikó 

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

kitsidiana

Szia kitsidiana!


Nyílván nem arról van szó, hogy amibe az ember beleszületett, abból ne akarjon kitörni, ne akarjon jobbat, mást, ne akarjon külföldön élni! És ezért ne is legyen bűntudatod, hogy szeretnél máshol szerencsét próbálni, szíved joga, és amíg fiatal az ember addig kell megpróbálni. Én se vagyok öreg - 25 múltam -, de engem valahogy nem vonz a külföld hosszabb távon. Ha lenne rá lehetőségem biztos kipróbálnám én is, de azt nem tudom elképzelni, hogy kint letelepedjek, esetleg kint szüljem meg a gyerekem, aki más földre születik (és asztrológiailag is már nem magyar lesz, hiába adom át neki a magyarságom). Jelenleg így gondolom.

Egyedül az bánt, hogy tömegesével termeljük ki az egyetemet végzett embereket, akik fennhéjázóan azt mondják (főleg az akasztott ki, amikor orvostanhallgató szájából hallottam ezt, akinek pedig pláne nem 2 fillér a taníttatása az állam számára), hogy ők aztán kimennek külföldre, mert nem lehet itt megélni (ez még a jobbik verzió, mert valaki már csak azért is kimegy, mert az trendi). Biztos így is van, de addig jó ez a sz-r ország, amíg ingyen elvégzi az egyetemet?

Teljesen egyetértek azzal, hogy ez a rendszer élhetetlen a mai formájában. Pár millió ember tart el 2x-3x annyit, és aki dolgozik meg belegebed annyi adót szednek el tőle... és ha ő megszorul, na akkor meg senki sem segít rajta, addig jó volt, amíg meg lehetett kopasztani.

Szó mi szó, tedd azt amit a szíved diktál, én meg csak leírtam, ami az én szívemet nyomta. :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

"Biztos így is van, de addig

"Biztos így is van, de addig jó ez a sz-r ország, amíg ingyen elvégzi az egyetemet?"
Ebből a költői kérdésből azt feltételezem, hogy te nem jártál egyetemre. Most magamat nem is emlegetem, én csak a Corvinuson végeztem, de a húgom  a Sotéra jár. Nem költségtérítésesre, mert átlag emberek nyilván nem tudják kifizetni a milliós féléves tandíjakat, de így is iszonyat pénzbe kerül havi szinten, hogy ő ott tanuljon, meglegyen minden könyve, jegyzete, felszerelése (az albérletet és az utazást nem emlegetem, az másnak is ugyanúgy probléma). Mindez minimum 6 éven át. És ugye utána sem lesz könnyű élete :-)
Ezzel párhuzamosan nekem sok ismerősöm tanult 2-3 éven át szakmát tök ingyen, sőt még nekik fizettek, majd vígan távoztak külföldre.
Ha nem szabályozza valamilyen formában ezt a kérdést az állam, akkor el kell fogadni, hogy mindenki úgy alakítja a sorsát, ahogy azt a legkedvezőbbnek ítéli. Viszont a szabályozásnak akkor mindenkire ki kell terjedni, nem csak a diplomásokra, nem csak az orvosokra, hanem mindenkire.
Egyébként pedig csak zárójelben jegyzem meg, hogy sokan jönnek hozzánk is, hála egyes egyetemeink világszínvonalú képzésének. Többek között az én nem magyar állampolgár fizikus párom is itt végezte az egyetemet, heteken belül itt szerzi meg a Phd fokozatát, és itt is képzeli el a jövőjét. De sokan vannak, akik egyetem után útnak indulnak, és eltöltenek itt-ott 2-3 éveket, mert egész egyszerűen a tudományos életben például ez a szokás, ha úgy tetszik  ez a trendi, jönnek-mennek, bekapcsolódnak projektekbe, tapasztalatot szereznek, és hidd el, nagyon sokan visszahozzák a tudásanyagot az országba. Persze úgy is meg lehet közelíteni, hogy kiment az illető megszedni magát, tény, hogy külföldön jóval többet tudnak keresni, és igen, egyúttal jó szórakozás is :-)

Én a magam részéről nem tartom élhetetlennek ezt az országot, én magától az államtól is eddig csupa jót kaptam, remek oktatási rendszert, melynek segítségével olyan képzettséget szereztem, amivel biztos állásom, megélhetésem van. Az egészségügyi rendszer megmentette az életemet, és ez nekem egy fillérembe nem került. Jó a talaj, finomak zöldségek, gyümölcsök, jó a víz. Én attól  vagyok rosszul - lehet viccesen hangzik - hogy sokszor futnom kell az utcán, mert előttem haladók közül mindenki dohányzik és én már a fulladás határán állok, a metrón felfordul a gyomrom, mert minden második ember ott párologtatja az energiaitalát, hogy a buszvezető becsukja előttem az ajtót, és közben jól szórakozik, hogy a boltban át akarnak verni. Hogy azok az emberek, akiket a családom ruhákkal, élelemmel segített, egy éjszaka visszajönnek, és ellopják a nagymamám összes tyúkját, hogy a másik nagymamámnál fagyállót itatnak az imádott kutyánkkal... és sorolhatnám. Nem tudom, hogy ez máshol miképp van, nem éltem külföldön, nem is akarok. Én valahol a fővároshoz közel szeretnék egy nyugodt kis helyet találni, ahol a szomszéd nem gumit használ tűzelőanyagnak, ahol kint hagyott kertibútort másnap a helyén találom, és ahol nem dobálják be a kertembe az utcáról a szemetet :-)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Okos Tojás's picture

Én is gondoltam már erre

Sajnálom, hogy nem tudok Neked konkrét válasszal szolgálni, de bennem is folyamatosan felmerül ez a kérdés. Ahogy elnézem, eléggé beszűkült a világ. Minél többet élek külföldön, annál inkább hasonlatosnak nézem egymáshoz az embereket és a helyeket és a problémákat. De, hogy mondjak valami konkrétat: Horvátország szép, és nem sok ember él benne az ország területéhez képest, közel van Hazánkhoz, van tengere, jó termőföldje, kedves népe. Másik, távoli rokonságunk a Fekete erdő közelében él egy kis faluban, imádják, jól néznek ki, egészségesek, pozitívak...

Egyet biztosan tudok, akárhová is mennék családostul (és már csak nagy muszájból lépném meg örökre) én csak amolyan röghöz kötött magyar maradnék... Másik: ha megteheted, menj(etek) ki külföldre, nézz(etek) körül és hallgass ösztöneidre. Te még fiatal vagy és gyermektelen, most kell lépni. Amúgy borzasztó, hogy minden második ember így gondolkodik, de érthető. Előbb utóbb rá kell jönnie az emberiségnek, hogy az itt és most-ban kell cselekednie és megállítani a bajt, mert a Holdon egyelőre nem lehet megélni...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

....ha megtalálod ezt a

....ha megtalálod ezt a helyet, akkor kérlek nekem is szólj... addig is, keressük együtt :-) nekem is minden napom a "túlélés" és "önvédelem" körül forog :-)

Értékelés: Nincs

"az élhető hely nyomában"

Sziasztok!

Köszönöm szépen mindegyikőtöknek, akik eddig válaszoltatok! Ömlesztve lesz benne a válaszom, mert úgy lesz kerek. :)

Szóval, a terv az, hogy a barátommal Angliába megyünk majd, mihelyst befejezzük a sulit. Remélem, már jövőre. Már voltunk ott egyszer pár hónapig au pariként, és én imádtam. Bár nem véletlenül jöttünk haza a tervezett idő előtt..., én nem úgy jöttem el, hogy hú de rossz volt. Épp ellenkezőleg. Megérkezésem után csupán fél órával szembesültem a magyar valósággal: a buszról, amin nem voltak sokan, a sok csomaggal szerettem volna leszállni, mikor a hátam mögül egy idősödő férfi megszólalt, hogy "Nem igaz, hogy itt szerencsétlenkedik az ajtóban, hát nem lehet leszállni!" És sértődötten, puffogva ment tovább, miközben próbáltam összeszedni magam meg a csomagjaimat a buszmegállóban. Nem hogy éppen segített volna. Én meg arra gondoltam "Welcome back home" ... Kint tök kedvesek voltak az emberek, a kasszás a boltban, az állomáson a pénztárban, a könyvtárban, mindenhol. Ha egymásnak mentek az emberek, elnézést kértek, nem pedig anyáztak. Mindazontáltal annyira el vannak kényelmesedve a felnőttek is meg a gyerekek is, hogy azt nagyon nehezen fogom fel és fogadom el. De még így is jobbnak tűnik ott az élet, mint itthon. Valaki írta a napokban, hogy Angliában nincs kötelező oltás, úh ez szuper. Eggyel több ok, amiért szimpatikusabb az az ország. :) Szívesebben szülném meg a gyerekem ott, mint itt.

Szívesen mennék Németországba is, csak németül nem beszélek olyan jól, barátom meg egyáltalán nem. Szeretném majd megtanulni rendesen, és akkor akár azt a helyet is kipróbáljuk. Valóban ez a vándorlás lehet a módja annak, hogy megtaláljuk a legszimpatikusabb helyet. Tökéletes nincs.

Tényleg szomorú, hogy mindenki el akar menni innen. Sajnos ez van. De nem szeretném a rossz kedvet terjeszteni itt. Dortsa, a babádhoz gratulálok, a lényeg, hogy rendes, szerető szülei lesznek! És fiatal anyukája!

Ha valakinek van még gondolata/tapasztalat ne fojtsa magába! :)

Szép napot mindenkinek!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Gabriella Horváth's picture

Élhető helyek

Szeretném magamban fellelni azt az élhető helyet, ami aztán szétárad a környezetemre, és ezzel mindent átvarázsolok. Igen ez a terv. :)

Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (14 votes)
Antal Vali's picture

Szívemből beszéltél!

Én is ezt vallom. Aki folyamatosan költözik, és hajszolja az élhető helyet, az lehet, hogy nem goldolt arra soha, hogy a lelkében kutassa azt. Ha mi nem változunk belülről, akkor a környezetünk és a körülményeink sem fog változni!

Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (12 votes)
Varga Nikoletta's picture

Édesanyám mindig azt mondja

"mindegy meddig és hová futsz, mindig TE érkezel oda"...

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (12 votes)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel