Kártevők elleni védekezés otthonunkban

Reggel észrevettem néhány masírozó hangyát a konyhában, bőszen kutatva télirevaló után. De a gondolattól, hogy kiszórjak valami mérget, a hátamon is felállt a szőr. Viszont valahogy csak távol kell tartani őket, az pedig, hogy egyenként kiviszem őket a kertbe, nem megoldás... Keresgéltem, és ezt találtam. Remélem, Számotokra is lesz benne egy-két hasznos ötlet!

Tartalom: 


bogar

Napjainkban megszámlálhatatlan mennyiségű és fajtájú rovarölő vagy riasztószert kapni a boltokban, amelyekről viszont legkevésbé sem tudjuk, hogy hogyan hatnak, illetve milyen hatásuk van az emberi szervezetre. Az engedélyező hatóság adatai alapján több otthoni használatra árusított rovarirtószerben olyan hatóanyagok is fellelhetők, amelyeknek rákkeltő minősítése az elhíresült DDT-vel azonos. A veszélyes szerek szakszerűtlen használata tovább növeli a kockázatot, mivel vannak, akik egy fél doboz sprayt kifújnak pár szúnyogra. Így a veszélyes szerek szakszerűtlen használata nagy kockázattal jár, mivel ma már bizonyítható, hogy a rovarirtókra vonatkozó következetlen és hiányos hazai szabályozás és engedélyezés miatt egyes cégek Nyugaton már eladhatatlan, káros hatású szereket forgalmaznak hazánkban.

Az engedélyezett szerek között találtunk olyan anyagokat, amelyeket negatív egészségügyi hatásaik miatt az egész Európai Unióban kitiltottak a növényvédelemből. Olyan anyagok is előfordultak, amelyeket I-es vagy II-es forgalmi kategóriába soroltak növényvédőszerként - azaz ezeket csak szakember használhatja a veszélyei miatt. Találtunk valószínűleg rákkeltő, illetve hormon- és immunrendszert károsító anyagokat, és ami nehezen magyarázható, olyan anyagokat is engedélyeztek beltéri használatra, amelyekre a szabadban munkaegészségügyi várakozási időt írnak elő (azaz sem ember, sem állat nem mehet be a kezelt területre adott ideig). Ez a kitétel azért is kiemelendő, mivel lakásokban a hatóanyagok lebomlása egészen máshogy alakul (általában sokkal hosszabb), mint szabadföldön. E szabadon vásárolható mérgek címkézése is igen hiányos.

"Bio"-nak neveznek el szintetikus mérgeket; nem jelzik, hogy mennyit szabad belőlük használni. Ráadásul ezeket a mérgező szereket illatosítják, és ezáltal még fokozottabb használatra serkentenek. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy létezik számtalan, az emberi egészségre nem, vagy lényegesen kevésbé ártalmas rovarirtó és rovarriasztó szer. Tehát van lehetőség arra, hogy elkerüljük a felesleges használatot, vagy keressünk természetes alternatívákat. Ha mégis feltétlenül szükséges szintetikus szert használnunk, tájékozódjunk annak egészségügyi hatásáról, és keressük a legkevésbé ártalmas szert. meddig-nyomod-elA kártevők ellen számos dolgot tehetünk otthonunkban anélkül, hogy mindenféle vegyszert szórnánk szét. Ha csak a legegyszerűbbeket vesszük:

 • étkezés után seperjük össze a morzsákat
 • öblítsük le a tányérokat
 • ne hagyjunk eleséget a kártevőknek
 • mosogassuk el az újra felhasználható konzervdobozokat is
 • a maradék ételt tegyük zárható tárolókba
 • szemétládánkat és a konyhai komposztot naponta ürítsük ki
 • a rovarok vonzódnak a vízhez, ezért javítsuk meg a csepegő csapokat, és a mosogató alatt szivárgó csöveket.

Tehát az alapstratégia a megelőzés. Azonban, ha már befészkelték magukat otthonunkba, nézzünk néhány lehetséges kiűzési vagy ártalmatlanítási alternatívát a különböző nemkívánatos lakótársak ellen:

Csótányok

csotanyHa a babérleveleket csak a levesek vagy párolt ételek ízesítésére használjuk, elszalasztjuk a növény természetes gyógyhatásának és egyéb hasznos tulajdonságainak előnyeit. Például, ha a lakásban rohangáló csótányoktól akar megszabadulni, szórjon szét néhány elmorzsolt levelet a konyhában, mivel az illóolajában található vegyületnek, a cineolnak csótányriasztó hatása van. 

Emellett egészségmegőrzésre, illetve javításra is kiválóan alkalmas. Forrázata nyugtató hatású, a fürdővízbe téve segít a relaxációban és az elalvásban, azaz kiváló stresszoldó hatása van. Galenus, római orvos szerint a babér különösen alkalmas az ízületi gyulladások kezelésére, és a menstruáció előrehozatalára. Fertőzésgátló, olaja elpusztítja a betegségeket okozó baktériumokat és gombákat. Kisebb háztartási balesetek esetén (vágások, karcolások) a friss növényt külsőleg használhatjuk.

Zsizsik, lisztmoly

lisztmolyHa apró bogarak, lepkék szállnak ki a konyhaszekrényből, amikor kinyitjuk az ajtaját, az minden bizonnyal a zsizsik vagy lisztmolyfertőzés jele. Ilyenkor sajnos ki kell öntenünk a száraz élelmiszereket, vagy fagyasztóba kell tenni egy időre a fertőzött termékeket, mert lehet, hogy a molyok petetét raktak le közéjük.

A zsizsik nem fertőzi meg a lisztet, rizst, hüvelyeseket, ha egy babérlevelet teszünk közéjük. Így a szemes termés és a bab közé tett babérlevél hatásos védekezés lehet a zsizsik ellen is. Hatékonyan megszabadulhatunk a kártevőktől, ha nylon zacskóba zárva a fertőzött élelmiszert, 24 órára a mélyhűtőbe rakjuk. Fagyasztás után szobahőmérsékletre melegedésig ne bontsuk ki a nylont, mert a páralecsapódás károsíthatja az élelmiszert.

Hangyák

hangyaAki családi házban lakik, az biztosan észlelte már a hangyák megjelenését a kertben és a lakásban egyaránt. Egy-egy eltévedt hangya még nem okoz gondot, de amikor már oszlopokban masíroznak a lakásban, az igen csak kellemetlen. De mit is tehetünk ellenük? Ma már nagyon jó hangyairtószerek vannak forgalomban, csakhogy senki sem szeretne a lakásában mérgeket szétszórni. Különösen nem, ha kisgyermek van a családban. 

Szerencsére vannak házi praktikák (bio módszerek) is, amelyek éppolyan hatékonyak, mint a bolti forgalomban kapható hangyairtószerek. A hangyákat rendszerint az ételmaradékok, morzsák csalogatják a lakásba, ezért a legjobb védekezés ellenük a tisztaság. De ne bántsuk őket, ha nem jönnek be a házba, mert a kertben hasznos szolgálatot tehetnek, míg nem szaporodnak túlzottan el. Ha azonban a fészkük közel van a házhoz, figyeljük meg, hogy a hangyák milyen útvonalon hordják zsákmányukat, és zárjuk el a bejáratokat paraffin- vagy levendulaolajba mártott vattacsomóval, vagy 1 rész kámfort és 9 rész alkoholt keverjünk össze, s öntsük be a fészek nyílásaiba (ezek gyógyszertárban kaphatók). 

Ezenkívül a hangyák nem szeretik a fokhagyma, a boróka és a levendulavirág illatát. Ha ezeket úgy helyezzük el, hogy útjukban legyenek, reménykedhetünk az eltávozásukban.

További változatai is vannak a házilag készített hangyacsapdáknak: keverjünk össze egy rész bóraxot egy rész porcukorral. A keveréket szórjuk egy edénybe a boly közelében. Vagy keverjünk össze 7,5 g szárított borsmentalevelet, 35 g cayenne-i bors port és 30 g bóraxot, és a keveréket hintsük el mindenhol, ahol a hangyák bemászhatnak a házba. A bórax lenyelve mérgezést okozhat, ha gyermek hozzáférhet, ne alkalmazzuk!

Egy másik megoldás lehet, ha borsmenta-, fodormenta- és citronellaolajat keverünk össze, és kis vattapamacsokra csepegtetve elhelyezzük azokat oda, ahol hangyákat látunk. A vattapamacsokra kétnaponta tegyünk friss olajkeveréket, hogy az illatuk erős maradjon.

Továbbá a hangyákat és rovarokat távol tarthatjuk, ha a ház bejárati helyeihez egész szegfűszeg darabkákat helyezünk el. Ha citromkarikát teszünk a hangyák vonulási útjába, azzal megállíthatjuk őket. Éppúgy hatásos a fahéj és a sütőpor is. Egyszerű, olcsó és környezetbarát megoldás a hangyák irtására a ház körül, ha valamilyen kis tálba, a lakás különböző pontjain vaníliás cukrot és sütőport teszünk. A hangyák imádják az édes dolgokat, így szépen elhordják a vaníliás cukrot, és pechjükre a sütőport is. A sütőpor azonban folyadékkal keveredve gázképződést indít el, így a hangyák felpuffadnak, és ettől elpusztulnak pár órán belül. Ez a megoldás tökéletes helyettesíti a különböző rovarirtó szereket.

Egy másik hatásos módszer, ha egyenlő arányban teszünk cukrot és bóraxot egy tálba, a hangyák nemcsak, hogy felfalják, hanem beviszik a bolyba, és ezzel táplálják az utódokat, így valamennyien elpusztulnak. A bórax lenyelve mérgezést okozhat, ha gyermek hozzáférhet, ne alkalmazzuk!

Távoltartásuk érdekében tehetünk még paradicsomtövet az ablakpárkányra, az ajtóküszöbre pedig csöpögtessünk levendulaolajat. A hangyák nem szeretik a szagukat, ezért inkább kívül maradnak.

A ház köré ültetett levendula, borsmenta és baradicskóró elűzi a hangyákat. Ültessünk ilyen növényeket az ajtó melletti földbe, és apró cserepekben tegyük az ablakpárkányra. Ezek a módszerek sem az emberre, sem a háziállatokra nem veszélyesek.  

Svábbogarak

svabA 2 evőkanál lisztből, 2 evőkanál kakaóporból ás 4 evőkanál bóraxból készített keverék odavonzza és megöli a svábbogarakat. Az így kapott keveréket helyezzük el egy lapos tálba, és tegyük be a konyhaszekrénybe, a mosogató alá, vagy bárhova, ahol svábbogarakat sejtünk. A bórax lenyelve mérgezést okozhat, ha gyermek hozzáférhet, ne alkalmazzuk!

Valamint a svábbogarak ki nem állják az eukaliptusz vagy rozmaring illatát. Néhány csepp illóolajat csepegtessünk vattalabdacsra, és tegyük oda, ahol bogarakat láttunk. Kétnaponta itassuk át friss olajjal, hogy az illat erős maradjon.

Csapdába ejthetjük ezeket a kellemetlen betolakodókat, ha fél túlérett banánt és fél liter sört befőttesüvegbe teszünk, majd az üveg száját belülről petróleumgéllel vastagon bekenjük, és az üveghez támasztunk egy 25 mm széles keménypapírcsíkot. Így a svábbogarak könnyedén bele tudnak mászni az üvegbe, de onnan kikecmeregni már nem.

Legyek

legyA legyek még ma is számtalan, emberre és állatra egyaránt veszélyes betegséget terjesztenek. Petéiket előszeretettel rakják romlott húsra és más hulladékra, gyorsan szaporodnak, különösen a forró nyári napokon. Tegyünk meg mindent azért, hogy a legyeknek eszükbe se jusson bejönni a házba, például:

 • a szemetesvödröt mindig tartsuk lefedve
 • az ajtónyílásokba tegyünk fülfüggönyt, hogy a nyitáskor ne repülhessenek be a legyek rajta
 • tartsuk az élelmiszereket és a szemetet is zárt tárolókban
 • a szemetesvödröt rendszeresen és alaposan mossuk ki, különösen nyáron
 • a komposzt és a trágya vonzza a legyeket, lehetőleg ne lakóházak közelében tároljuk
 • ha mégis bejutottak, a hagyományos légycsapó hatásos lehet.

A tálkába tett friss narancs- és citromhéj száraz szegfűszeggel keverve elűzi a legyeket. Ha rutát és baradicskórót ültetünk az ajtó mellé, a legyek nem röppennek be a házba.

A legyek nem kedvelik a levendula, az eukaliptusz és a cédrus illatot. Ezek közül valamelyik olajat tegyük aromaterápiás párologtatóba, vagy vattára csepegtetve rakjuk a házba. Vagy néhány csepp olajat öntsünk kis üvegnyi forró vízbe, amelyből az illat szétterjed a szobába.

Házi légypapírt is készíthetünk. Élénksárga kartoncsíkra kenjünk melaszt. A csíkot lógassuk le az ajtóról, vagy fektessük a konyhaszekrényre, vagy akárhova, ahol problémánk akad a legyekkel. Általában jó szolgálatot tesz az enyvvel vagy más csalogatószerrel bekent légyfogó.

Szereljünk fel szúnyoghálót az ajtókra és az ablakokra. De a legyek ellen sikeresen védekezhetünk szegfűszeggel megtűzdelt citrommal vagy szárított orgonavirággal is.  

Molyok

molyMielőtt az apró, ezüstszínű molylepkék kora ősszel elpusztulnak, lerakják petéiket pamut és gyapjú anyagokba vagy szőrmékbe, ami a kikelő lárváknak élelmül szolgál. A molyok kedvelik a port és a piszkot. Tisztítsuk ki a ruhákat, az ágyneműt és a bútorhuzatokat, mielőtt hosszabb időre félretennénk őket. Rendszeresen húzzuk ki a fiókokat, rámoljuk ki a ruhásszekrényeket, komódokat, és vizsgáljuk meg a ruhákat, nem találunk-e rajtuk molylepke nyomokat. A gyakran viselt ruhaneműbe ritkábban fészkelik be magukat. A molyok a ruhák mosásával, levegőztetésével, napoztatásával könnyen elpusztíthatóak.

A gyapjú, angóra és más állati szőr, valamint étel- és izzadságfoltok vonzzák a molyokat. Ruháinkat mindig tisztán tegyük el. A molylárvák a friss levegőn, napfényben elpusztulnak.

További védekezés: tegyünk néhány csepp cédrus vagy eukaliptusz illóolajat gyapjúholmi mosáskor az utolsó öblítővízbe, és áztassuk benn körülbelül 30 percig. A fagyasztás a molylárvák és peték ellen is hat, csomagoljuk be nylonba a gyapjúholmit, és tegyük a mélyhűtőbe 24 órára.

Az eukaliptusz, levendula és borsmenta elriasztja a molyokat. Tegyünk a szekrénybe szárított levendulát, a szőrme mellé mosószappant. A molyok ki nem állhatják az illatát. Tegyünk egy maréknyi száraz növényt pamutzsebkendőbe, és szalaggal kössük át, majd rakjunk több helyre is, szekrénybe, fiókba. Minél erősebb az illat, annál inkább menekülnek a molyok és a szaga is kellemesebb a mérgező naftalinénál.

Fiókjainkba pár csepp pacsuli illóolajjal átitatott vattapamacsot is tehetünk. Cseréljük ki, ha az illat elillan. Továbbá a cédrus is kiváló molyriasztó. Állatkereskedésekben kapható a cédrusforgács, de vehetünk cédrustuskókat is, amelyek természetes molyriasztók. A cédrustuskókat néhány havonta dörzspapírral csiszoljuk át, hogy illata felfrissüljön, vagy cseppentsünk rá pár csepp cédrus illóolajat.


Bolhák

bolhaA bolhák a kedvenceink szőrén ugráló apró, barna rovarok. A kutyák hasát, nyakát és hátát szeretik megszállni, a macskáknak a fejére, fülére, nyakára, hátsójára és farkára telepszenek. A háziállatainkon élősködő bolhák ugyan nem élnek meg emberen, de csípnek, és ezt szívesen meg is teszik.

Kedvenceinket rendszeresen vizsgáljuk át, hogy bolhásak-e, mert a bolhák bőrgyulladást és férgességet okozhatnak. Állatainkat kezelhetjük természetes anyagokkal is: áztassunk vízben diófaleveleket egy éjszakán keresztül és mossuk át vele az állat bundáját. Hagyjuk megszáradni, majd alaposan keféljük ki.

Fésüljük ki a bolhákat. A bolhafésűk nagyon finom, sűrű fogazatával naponta kifésülhetjük kedvenceink szőrét. Fontos, hogy azonnal öljük meg a bolhákat, különben visszaugrálnak az állatra. Készítsünk a kezünk ügyébe meleg, szappanos vizet és abba mártogassuk a fésűt, így a kifésült bolhák vízbe fúlnak.

A bolhák remekül elűzhetők fokhagymával. A kutyák általában szeretik az ízét, így 4,5 kg-onkénti testsúlyra számítsunk naponta egy frissen aprított fokhagymagerezdet kutyáknak, vagy keverjünk ételébe szintén 4,5 kg-onkénti testsúly szerinti 1-2 tabletta vagy kapszula fokhagymakivonatot. A legtöbb macska utálja a nyers fokhagyma ízét, de a szárított kivonat is hatásos. Minden nap keverjünk a macska ételébe fél kapszula fokhagymakivonatot.

Továbbá a sörélesztő is hatásos lehet. A sörélesztő tele van B-vitaminnal, amely elősegíti a bolhák elűzését. Kutyáknak 4,5 kg-nyi testsúlyra számítva adjunk naponta fél teáskanál sörélesztőt, macskáknak pedig keverjünk napi élelmükbe fél teáskanál élesztőt.

A természetes, rovarirtó tulajdonságú eukaliptusz illóolaj kiöli és elriasztja a bolhákat. Lefedett edényben forraljunk 4 evőkanál szárított eukaliptuszlevelet 1,25 liter vízben öt percig. Hűtsük szobahőmérsékletűre, szűrés után öblítővízként használhatjuk állataink fürdetésénél.

Természetes bolhaport készíthetünk:

A kovaföld apró tengeri algák mikroszkopikus csontvázából őrölt pora szétvágja és megöli a bolhákat. Kertészeti szakboltokban megvásárolhatjuk. Vigyázzunk, mert az úszómedencékhez kaphatókat finomra őrlik, ez a fajta roncsolhatja állataink tüdejét. Ez az alternatíva kismacskákra nem alkalmazható!

Bolhaűző permetet készíthetünk:

Naponta egyszer kedvenceinkre szórva távol tarthatjuk a bolhákat, azonban vigyázzunk, hogy nehogy az állat szemébe kerüljön. Ezért nagyon fontos, hogy a szórást mindig a nyaknál kezdve lefelé végezzük, különben minden bolha az állat fejére menekül.

A bolhairtás azonban csak akkor lesz hatásos, ha a bolhákat az otthonunkból is kiűzzük. A bolhák és petéik elpusztulnak, ha hetente egyszer forró vízben kimossuk kutyánk, macskánk ágyneműjét, és felmossuk a padlót, kiporszívózzuk az összes szőnyegeket, bútorokat és függönyöket. Fontos azonban, hogy a nagytakarítás után a porszívó porzsákját kidobjuk, elkerülve ezzel az újrafertőződést.

Szúnyogok

Szúnyogriasztó növények:

9fuszer

Ha körbevesszük magunkat ezekkel az illatos fűszernövényekkel, megbízható bástyát építhetünk magunk köré akár a kertbe, akár az ablakokba vagy az ajtó közelébe helyezve. Valószínűleg akad majd olyan kevésbé jól tájékozott egyed, amelyik nem tudja, hogy ettől neki illenék továbbállni, de abból biztos kevesebb van.


 

További tartalmak a témában:

Forrás: 
http://www.levego.hu/tanulsagos_ugyek/kartevok_elleni_vedekezes_otthonunkban_hazilag
4.857145
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (7 votes)

Hozzászólások

Harlekinkaticák, poloskák ellen van valakinek ötlete?

Sziasztok!

Sajnos nálunk évente kétszer Harlekinkatica és poloska invázió van. A szúnyogháló sajnos nem tartja őket kinn, minden apró résen beszuszakolják magukat... :-(

Van ellenük valakinek ötlete?

Értékelés: Nincs

Szódával a hangyák ellen?

Az a helyzet, hogy szódám van itthon, de kertbe nem feltétlenül jó ötlet!

Azt írtátok, jó a hangya a kertben, míg nem szaporodik el! Ezt a félmondatot magam is így gondolom, DE! Erről nem is esett több szó, a kommentekben sem igazán. Pedig most jó lenne tudni, mit is lehet ilyenkor tenni? Locsoljam fel az egész kertet alkoholos keverékkel? Nincs ennyi alkohol a világon! Még a fű meg a fenyők hagyján, de a konyhakertben mivel? Az is 20-30 nm.

Amíg a kerítésen kívül maradtak, nem is volt semmi probléma, de idén annyi lett, hogy folyamatosan kapkodnom kell a lábamat, ha kimegyek a kertbe!

A segítséget előre is köszönöm!

Viola

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Hangyák ellen levendula és fahéj

Szia!

A levendulát próbáltad már a hangyák ellen? Nem tudom mekkora kerted van, de érdemes levendulát ültetni, vagy a leveleit virágját szétszórni a földön illetve a levendula olaj is jó szolgálatot tesz, 1-1 csepp a növények tövéhez töményen, és a hangyák eltűnnek nálam, igaz nekem nincs nagy kertem. A fahéj illóolaj is nagyon jó. Kipróbálhatod a fahéjas vizet, esetleg ezzel locsolni a földet, van egy ismerősöm, akinél bevált. Nekem több ötletem nincs, de remélem az olvasók segítenek Neked! 

Értékelés: Nincs

Hangyainvázió a lakásban is.

Köszi a gyors választ. Kipróbálom a fahéjas locsolást egy kis részen. A helyzet az, hogy ez albérlet és tartozik hozzá egy kb 300 nmes kert. Ami szuper a gyerekeknek, amíg lehet normálisan használni. Sok helyen úgy lehet elképzelni, mint régen a tv képernyője, ha nem volt adás. Hatalmas autópályákat vájnak maguknak és azokon közlekednek tömött sorokban megállás nélkül! A kertben a 4-5 mm nagyságú feketék vannak, az épületben az apró piros fejűek. Szerintem az egész padló alatt járatok vannak. Bármikor, bárhonnan elő tudnak bújni. Eddig azt mondtam, ha a lakásba nem jönnek be, nincs semmi bajom velük. Most már sajna tovább léptünk egy szintet és ezt kiterjesztem a józan ész határain belül a kertemre is...

Minden ötletért köszi mindenkinek!

Vio

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Hangya vonulás

Szia!

Hát nagyon sok sikert kívánok a hangyák távoltartásához és remélem mások is segítenek Neked!

Értékelés: Nincs

Kiskutyák bolhássága

Sziasztok!

Van valakinek ötlete, hogyan lehet 3 hetes kiskutyát és a fekfőhelyet bolhátlanitani? Mivel az anyakutya tisztogatja őket, nem szeretném ha lenyalogatná a szert. 

Klára

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Kiskutyák bolhátlanítása

Szia!

Sokat segít, ha alaposan lefürdeted őket, lehetőleg nyakig ázzanak egy darabig . Ilyenkor a bolhák kimenekülnek a kobakjukra orrukra és egyenként le lehet szedni őket. Fürdés után pedig Bunda ápoló sprayvel be lehet fújni őket, majd átfésülni egy jó sűrű fésűvel. A helyükre pedig, takarítás után pár csepp neemolajat és pár csepp levendula olajat kell csepegtetni, az a tapasztalatom, hogy mindkettő segít távoltartani az élősködőket.

Értékelés: Nincs

Fokhagymát kutyáknak ne!

Jó a cikk, de a fokhagyma a kutyákra nézve mérgező, ezt távolítsátok el! Persze minimálisan házikoszttal bejutott mennyiségtől még nem lesz baja, de amúgy kifejezetten káros számukra! A macskákra pláne mérgező a fokhagyma, ez kimaradt...

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Kutyák és a fokhagyma

Nem kevered a vöröshagymával?  Ugyanis a vöröshagymára igaz mindez!  Az én kutyám évek óta habzsolja a fokhagymát, és semmi baja! Kiváló parazitaölő. A lényeg, hogy bízd a kutyádra, megeszi-e, vagy sem.

Értékelés: Nincs

Gyapjúbogár ellen?

Gyapjúbogár ellen esetleg tud valaki valamit? Régebben gázosították, de azt sajnos az EU betiltotta.

Értékelés: Nincs

Gyapjúbogár ellen tapasztalatokat kérünk!

Kérjük írjátok meg TheDoorsnak a tanácsaitokat! Köszönjük!

Értékelés: Nincs

Szúnyogok ellen természetesen

Sziasztok!

Lakásban levő szúnyogok ellen mit javasoltok?

Férjem állandóan Chemotox spray-val fújja őket, nem bírom a szagát, és tudom, hogy emberre nagyon mérgező.

Köszönöm.

Értékelés: Nincs

A szúnyogháló...

A szúnyogháló az emberiség legnagyobb találmánya.

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

Szia, köszönöm a választ, de...

Szia, köszönöm a választ, de ez most vicc volt? Képzeld, hogy én is ismerem, sőt van is minden ablakunkon szúnyogháló, de ezek a drágaságok ennek ellenére mégis szeretnek bejönni a lakásba...

 

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Szúnyogok ellen

Szia! 

Többünknek nagyon bevált az Argital szúnyogriasztó oldata Mondjuk ez nem öli meg őket, de elriasztja. 

Értékelés: Nincs
Dzsuditta77's picture

PÓKOK ellen??

Sziasztok!

Csak egy hozzászólásban láttam megemlítve a pókokat, mégpedig a levendula kapcsán. Mi most költöztünk ki a városból kertes házba, ezzel egy régi nagy álmunk valósult meg, viszont nagy bánatomra itt hemzsegnek a pókok! A kertben iszonyat sok van, rengeteg fajta és rengeteg egyed! A kerítés tövénél pl. tépkedtem ki a gazt, és minden kitépett csomó mellől kb. 5-6 db pók futott szét. Hatalmas tuják vannak a telek mentén körben, ebben is nagyon sok tanyázik a keresztespóktól kezdve mindenféléig. Engem rettegéssel tölt el, hogy bejöhetnek (és be is jönnek) a házba, minden éjszakai pisiléskor az kattog az agyamban, hogy mikor lépek rá egyre, vagy hol látok meg egyet, folyton kapcsolgatom fel a lámpákat amerre járok, és ezt figyelem! Az a baj, hogy amíg 1 cm alatti a méretük, addig még képes vagyok lesöpörni, felporszívózni, kivinni valamivel, de a nagyoktól lebénulok, képtelen vagyok bármivel hozzájuk érni,  kiráz a hideg és rángatózom! Éjszaka elalvás előtt is folyton ezen jár az agyam, hogy mi van ha az ágyba is bemászik egy, és ettől már szinte érzem is itt-ott a testemen a motoszkálást!!!

Így nem lehet élni, kéne valami módszer, ami segít csökkenteni a rettegésemet és távoltartja ezeket az állatokat! Nem elsősorban azoktól félek amik a sarokban meghúzzák magukat a kis hálójukban (bár azt se nagyon kedvelem), hanem a nagy, tömzsi testű, rövidlábú fajtáktól vagyok teljesen készen, amik csak úgy mászkálnak a padlón vagy a falakon. Annyira szeretném legalább a házban minimálisra csökkenteni a számukat! Egy fórumon azt írták, hogy citromfű olajat vízzel keverve érdemes spriccelni az ablakpárkányokra, ajtók mellé... Lehet, hogy kipróbálom, vagy inkább a levendulát próbáljam?

Egy terápia is jól jönne, hogy ne féljek tőlük ennyire, de nehéz elképzelnem, hogy képes lennék változtatni ezen.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Komoly pókfóbia

Szia!

Ugyanezzel a problémával küzdök én is :S Bár én még "kivinni" sem merem a pókokat vagy bármivel megfogni, a kicsiket leporszívózom én is, de a nagyok :o én is pánikrohamot kapok. Mi is családi házba költöznénk Bp-ről, az egyetlen nagy problémám nekem is a pókok :S Sokan nem értik ezt, csak az értheti, aki hasonló fóbiával küzd. Nekem sajnos ez az idő előrehaladtával csak egyre erősebb lett :( gyerekkoromban is féltem tőlük, de felnőttként talán még jobban. Vidéken nőttem fel, a szülői ház körül rengeteg pók van, nagyon csúnya fajtákból :( mindig rettegek amikor ott kell aludnom és folyton kémlelem a falat, hogy meg ne jelenjen egy rondaság. 

Engem is nagyon érdekelne, hogy milyen praktikák vannak családi házban pókok ellen. Az alap nálam, hogy bokrok és tujákkal nem lesz tele a kert, de azért teljesen kiiktatni nem tudom lehet-e. Pókírtásra biztos hívnék valakit és telefújnám mindennel a házat és környékét. 

Ha esetleg találtál szakembert erre a problémára az engem is érdekelne :) Én nagyon sokat keresgéltem már, jártam pszichológushoz, voltam már kineziológusnál, hipnoterapeutánál- nem ezekkel a problémákkal, csak úgy a napi gondokkal :) Viszont egyik sem ajánlott megoldást a pókfóbiámra :( De nagyon szeretnék ezen enyhíteni én is, mert így nem lehet élni. 

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Pókfóbia

Szia!

A pókok fizikai távoltartásával kapcsolatban bizonyára tudnak majd Neked segíteni az olvasók. A dolog lelkioldalát tekintve a fóbiádon leginkább Te magad segíthetsz. Lehet, hogy gyermekkorodban ért rossz élmény a pókokkal kapcsolatban, és ez még feldoglozásra vár. Nem jó rettegésben élni, és folyton a rossz dolgokra gondolni. Talán A Megértés Táblázata is segíthetne Neked, vagy egy jó kineziológus, ezt Neked kellene eldönteni.

A pókok fizikai távoltartásához, remélem  jó tippeket kapsz majd az olvasóktól. A levendula olaj nálunk a hangyákhoz bevált, nem tudom a pókok mennyire csípik, vagy nem csípik az illatát ki kell próbálni. 

Értékelés: Nincs

Konyhai zsíroldó és hangyaírtó

Nem ezzel kapcsolatos, csak ide írom.

Konyhába zsíroldónak mit ajánlanátok? Illetve mit használjak hangyaírtónak?

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Zsíroldó és hangyaűző

Szia Zita, konyhai tisztítószereket itt találsz, sokaknak bevált az Almawin narancsos tisztítószere, én nagyon szeretem az eMC-t erre a célra is, (mindent a levendulás eMC-vel takarítok, ha makacsabb a szennyeződés, akkor hagyni kell hatni a felületen) de a mosószóda is elbánik a legmakacsabb olaj, és zsírfolttal is.

Ha igazán bionom szemlélettel szeretnél megszabadulni a hangyáktól, akkor nem írtani, hanem elűzni kellene őket. Átmozgattam a fenti tartalom alá a kérdésed, amit ha elolvasol, egy csomó természetes megoldást találsz a problémára. A cikk alatti hozzászólásokban Olvasóink még több praktikát osztanak meg, az én személyes tapasztalatom az, hogy a fahéjat nagyon nem szeretik, pár éve csak kétszer kellett felmosnom fahéj illós felmosóvízzel, és nyomtalanul eltűntek a hangyák.

Értékelés: Nincs

Ágyi poloska

Sziasztok!

Ágyi poloska ellen tudtok valami nagyon jó védekezőszert ? Nagyon úgy látszik, hogy megjelentek ebben a ...... panelban.... Volt egy csőtörés, szinte biztos vok benne, hogy föntről jöttek ezek a bogarak... 

Azt írják, hogy csakis vegyszerrel lehet megszabadulni tőlük! Ez igaz? Valami értelmes vegyszermentes megoldás van esetleg ? 

Köszi előre is! 

 

Anette

Értékelés: Nincs
taniifox's picture

Ágyi poloska

Damn bedbugs!Es mindenki visitott.....meg en is..mikor 2,5 eve talatunk joparat beloluk a szobaban. Mert Anglia bizony hemzseg, es mas egyeb orszagok is! Bocsanat,de ugy ereztem erre irnom kell.

Le kell torjelek azonban. Sokat keresgeltem, bongesztem, tanakodtam ugyanebben a temaban,amiben te is. Semmi megfelelo es ajanlott oldalt, fuvet, illot, semmit nem talaltam ellenuk. Es nincs is...vagyis biztos kell lennie, de en a helyedben nem tetlenkednek. Rovarirtot kell hivni. Nyalkahartyara nagyon irritalo, budos, feher port fog valoszinu elhinteni vagy spriccelni mindenhova. Es es es ... a java...Igen, meg kell talalni a feszkuket, mert mindenhova bemennek, nagyon gyorsan szaporodnak es nagyon jo a tulelokejuk:( ami annyit takar, hogy talan nem falatoznak egy ideig, de egy par het-honap utan elojonnek es ujrakezdik az egeszet:( A hotelben ahol dolgoztam vakolatig szedtek mindent a pest control szobakban. Nem veletlen. Ha tapetatok van akkor azt le kell szedni, barmit is mondanak az irtosok....szedjetek le.... minden egyes dolgot le kell kezelni, es sajnos vegyszerrel. 

(Utalom a vegyszereket...Hidd el ellene vagyok, de komolyan, tapasztalat, a bedbug nem egy legy ami idegesito, elobb vagy utobb viszont majdcsak kirepul vagy agyoncsapod:(...)

Szoval okosat nem tudok mondani sajnos termeszetes megoldasokra, azt viszont igen, hogy nehez toluk megszabadulni, es amit lehet szedjetek fel, rakjatok ujra, s egyebek:( Parkettat is....Tudom nem mindenki milliomos, meg ilyenek, de ugy a leghatekonyabb az irtas.

Sok sikert

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Ágyi poloska kiírtása

Szia Anette, jó pár évvel ezelőtt hónapokig lakmároztak belőlem a kis dögök, nagyon durva élmény volt, főleg az, amikor megtaláltuk a fészküket... , fúú, még most is libabőrös leszek...

Mi akkor próbáltuk házilag kiírtani őket, de nem sikerült, így hívtunk egy rovarítót, ami hatásosnak bizonyult. Nem igazán tudom, hogy milyen természetes szer van ellenük, egy "zöld" könyvben azt olvastam, hogy pirétrum virág szirmából készült port kell szórni az ágy réseibe. Minenféleképp írd majd meg, ha sikerült természetes úton megszabadulnotok tőlük!

Értékelés: Nincs

Bolhakérdés :(

Sziasztok!

Kutyáinkban nyüzsögnek a bolhák, és sajnos az egyik nagyon szenved is tőlük (allergiás lehet, gyakorlatilag véresre vakarja a hátsóját, és alig van már ott szőre) Persze van mérges nyakörvük, meg már vettem drága cseppentőset is, de nem segít. Akartam nekik csinálni ilyen kovaföldes port, de a kertészeti boltokban tátott szájjal bámultak rám..fogalmuk sem volt mit szeretnék.Neten találtam, de az étkezési minőségű, nagyon drága és gondolom finomra őrölt. Hol tudnék beszerezni ehhez a recepthez való kovaföldet? A diólevelek már áznak :) 

Előre is köszönöm a segítséget :)

Timi

Értékelés: Nincs

Jaj, te szegény! Mi is jártunk így! Bolhairtás

Tavaly ellőtt voltak azok a nagy melegek, mire haza jöttünk a nyaralásból a gyerek plüssállataiban is bolha ugrált, meg a szőnyegpadlóban, meg a parkettán. A kis dögök kikeltek a két hét meleg alatt! Kaptam is a sírógörcsöket rendesen.

Szóval én azt csináltam, hogy mindent ami mosható volt (plüssök, kisebb szőnyegek, kutyatakaró) azonnal a mosógépbe. Eukaliptusz olajat tettem a öblítő részbe, hátha nem mennek vissza a kis dögök! A szőnyegpadlóba a porszívózás után sót szórtam, ez állítólag kiszárítja a bolhákat és a petéket is Erre is mehet rá az eukaliptusz olajos spricniből! Ezt ismételtem amilyen sokszor csak tudtam, kb 1 hónapig!

A kutya, aki nem is tartózkodik a lakásunkban, csak naponta 5 -10 percig, nem fertőzte vissza, mert addigra hatott neki is a fürdés, meg a cseppentős bolhaírtás! De sajnos nem elég a kutyát kezelni, a környezetét is masszívan kell! Azóta felszedtük a szőnyegpadlót, a perkettába nam tudnak beköltözni, szerencsére!  

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Szurdokpüspökiben van egy

Szurdokpüspökiben van egy elhagyott kovaföld bánya, európában talán az egyetlen, ha jól tudom. Onnan rengeteget tudsz szerezni. :)

Értékelés: Nincs

Kovaföld

Szia!

Nagyon köszi az infót, nincs is nagyon messze tőlünk. Ott bárki kapirgálhat magának? Nincs lezárva? Esetleg annyival még segítenél pontosan merre találjuk?

Köszi a segítséget:)

Értékelés: Nincs
Juzus's picture

Afelé most elég nagy ásatások vannak

Ahogy építik a 21-est, megtaláltak egy igen régi sírhelyetet, még a Kr. e. időszakból.

Köszönjük az infót!

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Hátha valaki tudja, hol kaphatsz kovaföldet

Én sajnos nem tudom. 

Értékelés: Nincs

kovaföld

Herbaház, Százados úti üzletében vettem kovaföldet. Remélem van most is. Sok sikert.

Értékelés: Nincs

Ágyi poloska

Tud valaki tanácsot adni, hogy lehet kiírtani az ágyi poloskát? A lányomat is, és engem is teljesen összecsipkedtek!

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (2 votes)

Fura állat- találos kérdés mi lehet ez?

Sziasztok,

Segítségeteket kérném kitalálni milyen állat szapordik a vödrömben. Kint a telkemen vödörben áztatom a káposztaleveket, csalánt stb. És már többedjére vettem észre hogy egy állat lerakta benne petéit s elszaporodott. Kinézetre jelen pillantban olyan 2-3 centi hosszúak, hengeres átlátszó alakúak, végükön csóva mint az ebihalnak s fejüknél két kis izé mint a csigáknál, de még semmi kivehető nincs rajtuk hogy egyáltalán milyen állat lesz belőlük.

Én el nem tudom képzelni milyen szárazföldi vagy esetleg repülő állat szaporodhat vízben, de amúgy meg nem ott él, hiszen a környékemen semmilyen víz nincs. Csakis repülve vagy szárazföldön jöhetett a vödörhöz és mivel már nem először, így biztos a környéken is állandó élőlény. MEgvárom hogy mi lesz belőlük, csak jobb lenne tudni mik ezek. Ha hasznos élőlények, akkor mindenképp jó viszont egy kártevőt nem szeretnék szaporítani s ha károsak jobb lenne kifejlődésük előtt megszabadulni tőlük.

 

 

 

 

 

 

 

Értékelés: Nincs
Nelli78's picture

A fura állat

Szia!

A hivatalos nevét nem tudom, mi trágyalégynek hívjuk, aminek a lárváit látod. Valószínű az igencsak szagos szakaszban lehet az áztatmányod, ilyenkor ugyanolyan vonzó számukra, mint az állati trágya. Odarepül a szülő, és lerakja a petéit, rövid idő múlva kelnek ki ezek a lárvák. Egy ideig ilyen állapotban vannak, aztán elbújnak bebábozódni, utána lesz belőlük jó nagy légy. Én véget vetnék a pályafutásuknak, ne legyen egyre több és több.

Szép napot :) Nelli

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Trágyalégy

Kedves Nelli,

nagyon köszönöm válaszod és akkor azonnal intézkedem is. Szerinted ha így mindenestűl, lárvástúl a komposztra öntöm, az jó? Gondolom ott víz hiányában elpusztulnak s csak remélni tudom hogy így nem szaporítom el őket. Csodálkoztam is egyébként hogy mi az az állat, ami ebbe a büdös lében akar szaporodni. A legyek szaporodását nem ismerem, de most már tudom hogy ez legalább miféle állat. Nagyon köszönöm még egyszer s így akkor mégha most komposztra is megy a készülő lé, legalább tudom hogy mik voltak ezek. S most megyek is szúnyoghálót beszerezni hogy lefedjem vödörjeimet a kellemetlen legyek ellen. Egyébként pont tegnap vettem az észre gyomláláskor hogy volt néhány igen szemtelen légy, ami nem akart békén hagyni engem, nem tudom hogy épp lónak vagy marhának nézett, de akkor ezek szerint meglehet ez is ilyen légy volt, ami nem akart leszállni rólam. Én magam persze nem voltam/vagyok trágyaszagú, de a közelében voltam s biztos így én is vonzottam őket.

Szép napot!

Viki

Értékelés: Nincs

Makka

Nem tudom jó helyre írom e a kérdésemet,de nem tud valaki macska fülatka ellen valami természetes megoldást? Bármilyen megoldás érdekel !

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Ágyi poloska ellen?

Sziasztok!

Kollégista vagyok. Pár szobával arrébb megjelent az ágyi poloska. Milyen természetes módszerekkel védekezhetnénk hogy nálunk ne jelenjen meg? Tavaly csótányaink voltak. Babérlevelet szórtunk ki a szobában mindenhová egész jól bevált.

Értékelés: Nincs

SOS kis fekete repülőrovar

Sziasztok!

Tegnap észrevettem, hogy a konyha ablaknál megjelentek kis fekete repülő rovarok /nem tudom mik lehetnek ezek, próbáltam keresgélni, de nem jöttem rá, olyan muslicaszerűek, de kisebbek/. Azt tudom, hogy szeretik a fényt, és miután egy csapatot eltüntetek, 10 perc múlva újra megjelennek az ablaknál. Aztán ma rájöttem, hogy a konyhában lévő fikusz földjében hemzsegnek, szerintem onnan keltek ki (mellesleg észrevettem hogy pajzstetű is megjelent a növénykémen)   Befújkáltam embioval meg levedulaillóolajos vízzel, ez vajon segítene kiírtani őket a földből? Vagy mivel próbálkozzak még? Nagyon idegesítőek, mert még a párkányon lévő csíráimba is belemásztak.  Akinek van ötlete, hogy mik lehetnek ezek és hogyan lehetne eltűntetni őket végleg, légyszi segítsen.

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Kis feketék

Kedves Judit, nem tudom mik lehetnek azok a bogarak... de biztos, hogy ki kell őket onnan irtani...? 

Most itt a növény-állatvilág egyensúlya jut eszembe, meg hogy mindennek megvan a helye...

Okoz egyébként kárt a növénynek? Látsz rajta valamilyen változást mióta a bogarak megjelentek?

Pajzstetűt egyébként simén le lehet mosni, szedegetni a növényekről, de a gyakori EmBiós fújkálás is szokott segíteni!  

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Növényeken lévő élősködők

Szia Juditka! Igazából nem tudom, hogy mik ezek a rovarok, én biztos kicserélném a fikusz földjét, a cserepet meg kifertőtleníteném. Nyáron egy barátnőméknél nagyon durván betetvesedtek a rózsák, már lemondtak róla, ki akarták ásni. Vittem nekik Em-Biot és pár hét múlva hívtak, hogy teljesen eltüntek a kis élősködők, a rózsa vadul elkezdett hajtani és tele van bimbóval. Fújkálták a leveleit és öntözték is Em-Bioval, így annyira megerősödött a növény, hogy leküzdötte a betolakodókat. :)

Értékelés: Nincs

repülő feketék

Kedves Epermami és Veronika!

Köszönöm szépen a tanácsaitokat, akkor folytatom tovább az Em-Bios fújkálást. Tudom fontos, hogy meglegyen az egyensúly, az még annyira nem is zavarna ha ottmaradnának a földben, csakhogy kijönnek és repkedének itt a lakásban. Egyébként  nem látok semmi változást vagy hogy kárt okoztak volna. 

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

élősködőkre ötlet

Esetleg még egy dolgot kipróbálhatsz: készíts mosódióból főzetet (egy csészényi vízben forralj fel 5-6 mosódió héjat), és ha kihűlt, azzal spricceld a növényeket.

Értékelés: Nincs
bionet58's picture

Egér!

Kedves Lányok!

Tudtok - e valamilyen használható ötletet adni egér ellen a mérgen, meg a ragacson kívül?

Előre is köszönöm.

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
paripa's picture

Van cicád ?

Szia!

Szerintem, szólj egy cicának, hogy intézkedjen laugh.gif De tényleg, a jófajta cica (tudom, tapasztalatból) még ha etetett házicica is, alapból zsákmánynak tekinti az egeret. Ha éhes, meg is eszi yes.gif

Adri

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Varga Nikoletta's picture

Egér.. Dorka van ötleted?

Egér.. Dorka van ötleted? vagy másnak?

 

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Van

Az egyik: ultrahangos riasztó. http://egerriaszto.hu/

A másik: meg kell szeretni őket...

wave.gif

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

egér

Létezik olyan csapda melybe be tud menni az egérke, de ki már nem. De nem öli meg, aztán te elviheted valahova és elengedheted.

Értékelés: Nincs

Hangyák

Bizony nálunk is megjelentek, kiváltképp uram ételszagú ruhái vonzották őket. Egy ideig az ecet távol tartotta őket-plusz a szakácsruhák kitiltása a lakásból az előtérbe. Aztán megjelentek a mosogatónál, és benne is. confused_smile.gif Az ecet nem izgatta őket, nade a babérlevéltől úgy néz ki szedték a sátorfájukat! mml.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Naftalintalanítás - létezik?

Sziasztok! Nagy örömömre drága barátnőmtől kaptunk egy nagy zsák nagyon szép állapotban gyerekruhát. Igen ám, de a nagymama, aki ezidáig tárolta a kinőtt ruhácskákat, a biztonság kedvéért jó bőven ellátta naftalinnal. De nem ám csak zacskóban tett a ruhák közé, hanem jó bőven beleszórta a port. Egyszeri-kétszeri mosás nemigen veszi ki ezt a vegyszert, ugye? Mivel tudnám "naftalnimentesíteni", mert így biztosan nem adom a gyerekeimre, de kidobni rettenetesen sajnálnám no.gif Mit tanácsoltok, hogy a picurkáim biztonsággal hordhassák a ruhákat? Köszönöm! Gabi

Értékelés: Nincs
Móni71's picture

Naftalinmentesítés

Én kiakasztanám őket a szélbe legalább pár napra!

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Béka

Ő ugyan nincs a felsoroltak között, de van valakinek arra vonatkozó ötlete, hogy hogyan lehet a kerttől távoltartani őket?

Anyósom annyira fél tőlük, hogyha meglát egyet, hetekig ki se megy a kerte...

Értékelés: Nincs
csaga-csiga's picture

békák

A békák ( és általában a kétéltűek) világszerte a kipusztulás szélén állnak. Én a békákra szavazok a kertben hmmm.gif Legalább ahol vannak, azon néhány helyen ne bolygassuk őket!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
paripa's picture

Békabarát :)

Hosszú évekig járogattunk ki a telekre, ahol mi kifejezetten örültünk, amikor megláttuk, hogy saját varangyos békánk van ! (nem vagyok béka-szakértő, de azt gondoltuk, varangyos, mert olyannak nézett ki, mint a képeken szokott lenni). Mivel a béka rovarevő állat, és azt gondoltuk, nálunk is azt eszeget, úgy döntöttünk, hogy "megtartjuk" laugh.gif , vagyis esténként beszélgettünk vele, odajött a teraszra, kuruttyolt nekünk, a fiam kicsi volt még, adogatott neki rovarokat, még megsímogatni is engedte magát , úgy hívtuk, hogy Vangyi ... Semmi szép nem volt rajta, emberszemmel, de lehet, békáéknál gyönyörű volt , a göröngyös kis teste, a dülledt szemei, és olyan aranyos-bátran jött mindig hozzánk, kénytelenek voltunk megszeretni yes.gif Egyszercsak elmaradt, és többet nem láttuk. Tán elköltözött vagy egy gólya nyelte le, ki tudja. Sokáig keresgéltük, vártuk, az akkor még kisfiam megsiratta. Meg lehet szeretni egy békát is, félni meg biztos nem kell tőle. Én nagyon különlegesnek tartottam, hogy egy ilyen brekegő jószág kiválasztott minket magának, és velünk akarta tölteni az estéit wave.gif Adri

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
swarley's picture

hangyák és levendula

A panel 10. emeletén volt nálunk hangya. Miután mindent kipróbáltam, a levendula illóolaj vált be. Azonnal eltűntek. clap2.gif

Értékelés: Nincs

Szú elleni védelem

Sziasztok,

Egy régi konyhabútoromba szú költözött és a lábát már szinte teljesen megette. Tudtok valami környezetbarát megoldást hogyan tudnám megmenteni a bútor maradék részét? Vagy ezek ellen nincs védelem ha már beköltöztek?

Köszönettel,

Viki

Értékelés: Nincs

szú elleni védelem

Petróleummal kell kezelni.

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Ajjaj, nem bírom ki !

A szu... No a huncut gondolat motoszkálása nem hagy békén, de hát magunk közt vagyunk ugye, tehát nem lehet harag laugh.gif Szóval, a válaszhoz muszáj megkérdezni, melyik fajta szu bukkant fel: a keményfa-......, vagy a puhafa- ...... Juj, elszaladtam ..... laugh.gif A komoly választ a szu - támadásra majd valami hozzáértő remélem meg tudja adni, én már itt se vagyok wave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Mosolyka_78's picture

hangyák a házban

Sziasztok!

Hangya témában mi is érintve vagyunk. Én már próbáltam a cukor-bórax keveréket, sajnos semmi látható eredménye nem volt. no.gif
Az is nehéz ügy, hogy "a ház bejárati helyeihez" helyezzünk el bármit, mert fogalmunk sincs, hol jönnek be. A nappaliban a padlólap és a fal találkozásánál lévő, kissé megfáradt fugák milliméternyi hasadékain is bemászkálnak (csak 4 éves a burkolat), meg a belső helyiségek ajtajainak küszöbe alatt, szóval nem olyan helyeken, ahol az ember azt gondolná. A konyhában például még nem láttam nálunk hangyát, regular_smile.gif szerencsére, csak a fürdőszobában meg a nappaliban mászkálnak.
Azt figyeltük viszont meg, hogy csak kánikulában jönnek be a házba. Ha a hőmérséklet nem megy 28-30°C fölé odakint, akkor szépen elvannak a kertben. Most júliusban is, amíg nagyon meleg volt, addig keringőztek a WC padlóján (a bórax tetején...), de ahogy bejött a hűvös idő, már el is tűntek.
Szerintem a leginkább természetbarát megoldás: a hidegfront! teeth_smile.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hangyák kitessékelése

Hozzánk tavasszal látogattak a hangyák és én naponta kétszer felsöprögettem őket és kitettem a kertbe. Először csak megritkultak, majd 2-3 hét múlva eltűntek, pedig kisfiam miatt mindig van morzsa a konyhában.

Ha kint uzsonnázunk, akkor elviszi a hangyabolyhoz a morzsát. teeth_smile.gif

Eszter

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Hangya-ügyek

Mivel rovarölő szereket nem akartam használni, kipróbáltam ellenük a boraxos-cukrostól kezdve sütőporosig , többfélét, de a "képembe röhögtek" laugh.gif Egy dolog vált be : apránként végigmentem azokon a helyeken, ahol láttam bebújásukat (pl küszöb mellett , ajtófélfa mellett ) és itt bizony réseket csináltak maguknak, nincs mese , kisadagonként kevergettem kenhetően híg cementet, és mindenhova odacsurgattam-kentem, a mélyebb lyukakba fecsivel nyomtam be. Bevált, a mászkálások megszűntek. yes.gif

Az igazsághoz tartozik, hogy a repülő fajták nyár elején elég sokan voltak, ezek azt hiszem nem a réseken jöttek be, és mindig csak reggel és csak a konyhai függönyön rajzogattak, simán összeszedegetés és WC-be lehúzás lett a sorsuk. Kb egy hétig küzdöttünk velük. Több embertől hallottam, feladta harcát a hangyákkal, hagyja a mászkálást, rajzást, mondván, hogy hamar eltűnnek.

Lakótelepi lakásokból mondták régebben, hogy iszonyú mennyiség fáraó hangya lepte el őket, már az ágy lábakat vizes edénybe tették, hogy legalább éjjel ne mássza meg őket, brrrr.....

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

hangya-ügy nálunk

Szia Adri!

Nálunk is a közelmúltban megjelentek a hangyák itt-ott, volt közöttük "földi" és szárnyas is... Anyósom, aki alattunk lakik és nála is akkor jelentek meg, elővette a jól bevált dost és azzal öntözte meg járatuk nyílásait. Én a levendula illóolajjal kezdtem... pontosabban a legnagyobb gyerekem kezébe nyomtam és kértem, hogy néhányat cseppentsen a nyílásba. no, ez olyan "jól" sikerült, hogy a néhány csepp helyett rögtön elfogyott a fél üveg levendula illóolajam . sebaj, gondoltam, ha használ...

kb. 6-8 perc múlva szaladnak a gyerekeim - egymás szavába vágva -, hogy képzeld Anyuci, a mamánál lévő hangyák rajzanak tovább, de a mi hangyáink eltűntek! No, ekkor az a kép rémlett fel előttem, hogy biztos az erős vegyszer szagát nem bírva pánikszerűen elhagyják a területet, nálunk meg csak valami félreértés következtében arrébb húzódtak...

de NEM! a - tihanyit használtam - levendula illóolajtól úgy döntöttek, hogy véglegesen elköltöznek tőlünk!

Remélem, aki hasonló cipőben jár, mint mi, ugyanolyan sikerrel jár!

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Juzus's picture

Hangya ellen mennyi szer van :)

 Csak csodálom, hogy mennyi szer van közkézen hangyák ellen. Megosztom veletek az én egyik kedvenc illatomat: a fahéjat, ijedten távoztak a tett helyszínéröl a kis szaladgálók és azóta sem láttam öket. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Nekem a sütőpor vált be

A homokozóba óriás vöröshangyák költöztek be. 3 csomag sütőport szórtunk széjjel és a biztonság kedvéért vártunk 2 napot míg újra belemerészkedtünk. Addigra az összes hangya eltűnt belőle.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
paripa's picture

hangyák és szagok

Szia Niki!

Próbálkoztam én ecettel is, az érdekes volt, mert ahova öntöttem (hangyás részre, még kint a járdán a résbe, ahol hangya - rajzás volt) hihetetlen HABZÁS lett, miért ?? Nem tudom . ( tán a hangya lúgos, és az ecettől habzik? No ez csak tréfa..) Az ecet után , mint erős szagút, a borsmenta illót vetettem be, ennél már riadt - dermedt értekezleteket tartottak laugh.gif , de nem adták fel! Úgy látszik, a levendula illó szaga keservesebb lehet nekik? Biztos jó ötletet adtál sok hangyásnak! Ja, még valami! Amikor még a küzdelmeknél tartottam, mindig megjelent a leghangyásabb területek mellett egy-két PÓK! Bevallom, irtózom a pókoktól, de akkor úgy döntöttem, hogy meghagyom ott őket, most jobb a szövetség, hadd ritkítsák azt a hangyákat !

Remélem, sokan járnak sikerrel !

Adri

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Adri és a pókok

Szia Adri!

Azt tudtad, hogy a pókok sem szeretik a levendulát?

Mi elég bogaras-pókos család vagyunk, rengeteg van nálunk,  a gyerekek - na, jó a legkisebb még nem, csak szól a nagyobbaknak -, ha meglátnak egy mászó "valamit", akkor fogják a kis, külön erre a célra rendszeresített poharat és papírt (néha csak a kezüket rakják oda, hogy felmásszanak rájuk), majd kiviszik "sétálni" a teraszra, egyáltalán nem félnek, irtóznak tőlük...

A szomszéd bácsitól szoktam kapni szárított levendulacsokrokat, amivel teleaggatom a lakást, mert Tőle úgy tanultam, hogy a pókok sem szeretik az illatát... tény, hogy azóta kevesebb pók tanyázik nálunk, bár így is maradt még elég , néha az az érzésem, hogy a hálóik tartják össze a tetőszerkezetet.

Ha van rá lehetőséged, próbáld ki :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
dorka12345's picture

Szóda (Na2CO3) csodákra képes!

Szóda(Na2CO3) csodákra képes!
wave.gif

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Hangya és a szóda

A beton, cement nem akadály a hangyáknak mert a hangasav megmarja a betont
  Én a repedezett fugában szódát szórtam és lás csodát nem jöttek többet. Általában nagy esőzések előtt szoktak jönni.

wave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Dortsa's picture

Micsoda szép képek! :-)

Tyűűű... milyen szépen megszerkesztettétek! Köszönöm! Most már tudom, legközelebb nem szabad visszafognom magam kreativitás terén! laugh.gif
Szép napot mindenkinek! wave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel