HPU (pyroluria) - az antiszociális viselkedés biokémiája

A pyroluria egy komplex vitamin- és ásványianyag-hiányt okozó anyagcsere rendellenesség, amely lehet öröklött, de kialakulhat gyermekkori trauma vagy fertőzés következtében is.

HPU
"A történelem számos nagyszerű személyisége mutatott pyroluria tüneteket. Köztük volt Emily Dickinson költő, és a filozófus és felfedező Charles Darwin is. Az ő élettörténetük jól tükrözi az ezzel az állapottal összefüggő számos jellemzőt. Lehet, hogy a pyroluria az oka a felnőttkori visszahúzódásnak és elszigetelődésnek? Mindkettőjük életművére az élet és halál értelmével kapcsolatos reflexiók gyakorolták a legnagyobb hatást." - Dr. Carl C. Pfeiffer. (Csak azért hivatkozom ilyen nagy emberekre, hogy mégse magamat hozzam föl példának. )

A pyroluria, pontosabban hemopyrrollactamuria (HPU) tulajdonképpen a vér oxigénszállító alkotójának, a hemoglobinnak az abnormális szintézisét, és lebontását jelenti.  A heme egy olyan anyag, amelynek a közepén egy vas atom található. A legismertebb heme-fajta a hemoglobin, ez színezi pirosra a vért, és feladata az oxigénszállítás. A hemoglobin lebontásának mellékterméke a hydroxyhemopyrrolin-2-one (HPL), vagy más néven pyrrole. A pyrrole csökkenti az emberi szervezetben a heme szintet. Heme nemcsak a vérben, hanem a májban és az idegekben is található.  Az idegek metabolikus tevékenysége jelentősen függ a heme-től: alacsony heme szint az idegekben metabolikus krízist okozhat, ami az idegsejtek pusztulásához vezet. Az alacsony heme szint következtében túl sok nitrogén-oxid termelődik - ez egy toxikus szabadgyök -, amely jelentősen károsíthatja az agyszövetet, ezáltal szerepet játszhat a skizofrénia, az autizmus és a Down-szindróma kialakulásában is.

A pyrrole-ok tulajdonképpen idegmérgező anyagok. A túl sok pyrrole hatására az illető rosszul tolerálja a fizikai és érzelmi stresszt, rosszul kezeli a haragot, érzelmi hullámzások és ingerlékenység jellemezheti. Előfordulhatnak gyakori fertőzések, nehezen barnulhat le a napon, nem tudja az álmait visszaidézni, rossz a rövidtávú memóriája, abnormális a testén a zsíreloszlás, és érzékeny lehet a fényre és hangokra, vagy taktilis érzékenysége lehet.

A pyroluriában szenvedők szervezete által termelt túl sok pyrrole a cinkhez, B6-vitaminhoz, biotinhoz, Omega-6 zsírsavhoz kötődve kiürül a vizelettel, megakadályozva, hogy ezek az anyagok elérjék a testben a célállomásukat, ezáltal elérhetetlenné teszik őket a szervezet számára.

A cink és a B6-vitamin elengedhetetlenek számos neurotranszmitter előállításához: mint például a szerotoninhoz (boldogság-hormon), melatoninhoz (alvás-hormon), a GABA-hoz (megnyugtató hormon) és az acetylcholine-hoz (házmester hormon). Ugyancsak részt vesznek a szteroid hormonok termelésében, mint pl. a kortizol (stresszellenes hormon) és a zsírok átalakításában (zsírlebontás, máj és epe feladatok, súlykontroll).

A tünetek gyűjteménye itt található - ami tulajdonképpen a szuperérzékenység diagnosztikai leírása.

 • idegrendszer: idegkimerültség, súlyos belső feszültség, idegesség, hangulatingadozás, rossz stressztűrő-képesség, alacsony motiváltság, pesszimizmus, dühkitörések, pánikroham, emlékezetkiesés, hallucinációk, téveszmék, hiperaktivitás, paranoia, öngyilkossági hajlam, kötekedés, veszekedés, kritika miatti felháborodás.
 • pszichés tünetek: szociális visszahúzódás, hajlamos a magányos visszavonulásra a nagy társaságtól, erős hangoktól, új helyzetektől, új szokásoktól, utazástól, és stesszhelyzetektől. Fáradtság. Migrén. Fokozottan érzékeny, vagy intoleráns a hangokra, fényre, szagokra, érintésre, vagy rossz az íz- és szagérzékelése.
 • bőr: száraz, krónikus pattanások, ekcéma, dermatitisz, pszoriázis, fakó, halvány bőr, ami könnyen leég a napon.
 • alvás: álmatlanság, álmait nem tudja visszaidézni.
 • rosszul tolerálja az alkoholt, drogokat, gyógyszereket - kis adag is túl erős hatást gyakorol rá.
 • emésztőrendszer: emésztési panaszok, irritábilis bél, áteresztő bél, hasi fájdalmak, vegetarianizmus (cink, és B-vitamin-hiányt okoz!), rossz étvágy, reggel nem tud reggelizni, vagy émelyeg, glükóz-érzékenység alacsony vércukorszinttel, magas cukortartalmú ételek kívánása (a cukorral kapcsolatos dolgok mellékvese fáradtsággal vannak összefüggésben).
 • különböző élelmiszer- és környezeti allergiák, glutén-érzékenység.
 • hormonrendszer: késői pubertás, rendszertelen menzesz, progeszteronhiány, impotencia, merevedési zavar.
 • mozgásszervek: gyerekként futás közben gyakran szúr az oldala, ízületi fájdalom főleg a térdben, ropog a térde, nyugtalan láb szindróma.
 • utazási betegségek (autóban, tengeri betegség) - Istenem, az egész gyerekkoromat Daedalonnal leszedálva utaztam végig a kocsi hátsó ülésén fél-kómában, ma már tudjuk, hogy B6-vitamin kellett volna rá...

A pyroluria állapotot a következő tényezők jelentősen rontják:

 • rossz táplálkozás, gyenge emésztőrendszer, különösen az áteresztő bél szindróma fennállása, amely megakadályozza a szükséges tápanyagok felszívódását. A cink hiány fokozza a bél áteresztőképességét.
 • hashajtók, beöntés gyakori használata
 • stressz, alváshiány
 • alkohol, parti-drogok használata
 • nehézfém-mérgezettség.

A pyroluria az alábbi betegségekkel mutat összefüggést:

 • akut porphyria roham (AIP): 100%
 • Down-szindróma: 71%
 • akut skizofrénia: 59-80%
 • krónikus skizofrénia: 40-50%
 • bűnözés: hirtelen deviáns magatartás felnőtteknél: 71%, fiatalkorúaknál: 33%
 • mániás depresszió: 47-50%
 • depresszió: 12-46%
 • autizmus: 46-48%
 • epilepszia: 44%
 • tanulási nehézségek: 40-47%
 • ADHD/ADD: 40-44%
 • neurózis: 20%
 • alkoholizmus: 20-80%
 • és a Lyme kór, amiről egy következő bejegyzésben külön fogok írni.

A pyroluria gyakorta együttjár mellékvese fáradtsággal, histapenia-val (alacsony histamin), vagy ellenkezőleg, histadelia-val (magas histamin), és hypercupremia-val (magas réz szint). Dr. Lawrence Wilson szerint a pyroluria nem más, mint réz toxicitási tünet. A cink, B6-vitamin és mangán mind réz antagonisták, ezek hiányában a réz túlsúlyba kerül a szervezetben. Mivel a HPU, illetve a réz toxicitás gyakran párosul nehézfém toxicitással is, és a cink, és a többi javasolt vitamin pedig bizonyos dózis felett képes kimozdítani a nehézfémeket a szövetekből, ezért mindenképpen azt javaslom, hogy csakis szakember felügyeletével kezeljétek a HPU-t a felsorolt súlyos kórképek esetén. A magam részéről nem vállalok semmilyen felelősséget azért, ha valakinek önkezelés miatt más vagy súlyosabb panaszai lesznek.

A pyroluria kiesik az akadémikus orvoslás látóteréből, mert az egyetlen gyógymódja a táplálkozás megfelelő beállítása, a jó emésztés és tápanyag-felszívódás biztosítása, a szükséges vitaminok pótlása és a stresszkezelés. A hagyományos orvoslás sajnos csak a tünetek gyógyszeres elnyomásához "ért", és a fenti állapotokban is ehhez nyúl ahelyett, hogy a szervezet öngyógyításához teremtené meg a feltételeket.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a táplálkozásnak milyen óriási szerepe van a gyógyulásban, és az egészség megőrzésében. Szinte nincs olyan betegség, amin helyes táplálkozással, és a hiányzó tápanyagok pótlásával ne lehetne jelentősen javítani. Ez az állítás fordítva is igaz, helyes táplálkozás és a hiányzó tápanyagok pótlása nélkül egyetlen betegség sem gyógyítható - mondjuk mérgező gyógyszerekkel. Ha rajtam múlna, garantáltan nem kapna senki semmilyen TB támogatott gyógyszert és krónikus betegségre való ellátást, amíg nem teszi bele ELŐBB a saját részét: hagyjon fel az önpusztító szokásokkal, tartson be alapvető táplálkozási elveket (és itt nem arra gondolok, hogy tejet igyon, hogy erősek legyenek a csontjai, és nem is arra, hogy teljes kiőrlésű kenyeret egyen), sportoljon, igyon vizet, és aludjon eleget. Egy biztos, hogy "idegbajra" egy jó probiotikum + cink + B6 és alvás a minimálisan szükséges és egyben legjobb gyógymód. Nem kellene senkinek antidepresszánst szednie. A táplálkozásunknak pedig vegyszermentes zöldségeken, gluténmentes gabonákon, szabadtartású állatok húsán, tojásán és egészséges zsírokon kellene alapulnia, tiszta víz fogyasztása mellett. Ha ezekre koncentrálunk, nem kell egy 20 oldalas listán keseregni, hogy mi mindent nem kéne enni. Sokszor elnézem a boltban, hogy az előttem lévő miket pakol ki a kosarából, kifizet érte 20-30.000 Ft-ot, és szerintem kb. semmi ehetőt nem visz haza.

Angol nyelvterületen rengeteg táplálkozási tanácsadó foglalkozik ezzel a témával, és sok oldalon vannak kérdőívek, amikből következtetni lehet a HPU-ra. (Biztos németül is, csak úgy én nem tudok.) Az autista gyerekek szülei, autoimmun betegségből gyógyulók, szuperérzékenyek, és hasonló önsegítő csoportokban úgy láttam, hogy elég sok embert érinthet ez a téma. Míg a pyroluria szóra több mint 50.000 találatot ad a google, a HPU, pyroluria bármilyen magyar szóösszetételben 0, azaz nulla találatot mutat, ezért úgy gondoltam, itt az ideje, hogy ezek az információk az idegen nyelvet nem beszélők számára is elérhetőek legyenek.

Nagyon furcsa, hogy míg az elcsépelt témákon kívül magyarul szinte semmilyen érdemi gyógyászati információhoz nem lehet hozzájutni, addig az amerikaiak komplett kezelési protokollokat tesznek közzé, szereket, dózisokat, adagolást, minden know-howt. Egyszerűen minden, de minden fönt van a neten. Nincs titok. Magyarul szinte semmi nincs. És nem azért, mert a magyarok ezeket nem tudják, vagy nincs idejük írni, esetleg nem értenek a marketinghez, hanem mert féltik a tudásukat. Amerikában természetes dolog, hogy egymást méltatják, egymást ajánlják a gyógyítók. Annak ellenére, hogy a netről kb. minden információ megszerezhető,  az emberek mégis elmennek ezekhez a terapeutákhoz, és hőbörgés nélkül kifizetik a díját a személyre szabott kezelésnek. De a magyarok mindig mindent jobban tudnak, ők lenyúlják az infót, és megoldják okosban, nem tisztelik a tudást, és nem hajlandóak megadni az árát sem, arról nem beszélve, hogy a felelősséget sem szívesen vállalják az állapotukért, még mindig azt várják, hogy majd a közegészségügy ingyen meggyógyítja őket. Hajrá!

Kiemelnék néhány oldalt, ahol tovább olvasgathattok a témáról.

A KEAC egy holland szervezet, akik a pyroluria allergiás vonatkozásai okán foglalkoznak ezekkel a páciensekkel, gyűjtik, kutatják, és elemzik az adatokat. A KEAC tart szakemberek számára képzéseket, előadásokat a HPU-val kapcsolatban. Többször próbáltam velük felvenni a kapcsolatot, de angol nyelvű érdeklődésemre nem válaszoltak. Ha valakinek sikerül, és megosztja az infót, biztos sokaknak hasznára lehet. www.keac.nl

Trudy Scott Food Mood Expert and Nutritionist - azaz az étkezés és a hangulat kapcsolatára specializálódott táplálkozási tanácsadó. Nagyon sok érdekes és hasznos információ olvasható ezzel kapcsolatban az oldalán. Az ő tesztje itt található.

Trudy kezelési protokollja a következő: 30 mg cink, 100 mg B6 vagy 25 mg P5P és 1300 mg ligetszépeolaj egy jó multivitaminnal, amiben van több magnézium, viszont nincs benne réz. A cink-szint ellenőrzésére a folyékony cink-szulfát tesztet használja. (Nagyon röviden, ha megkóstolva az illető semmilyen ízt nem érez, akkor nagyobb dózisú cink pótlásra van szüksége - ahogy "romlik az íze", annál kevesebbre.) Ez alapján értékeli a cink-szintet, és állítja be a dózist, míg a B6-szint meghatározásához az álom visszaidézési képességet használja. (Az nálam tragikus...) Illetve általánosságban a szociális viselkedést értékeli.

A legjobb cink forma a cink picolinate. A B6-vitamin 2 formában létezik: pyridoxin hydrochlorid, vagy pyridoxal-5-phosphate (P5P), ez utóbbi biológiailag jobban hasznosul, de nem mindenkinek a szervezete tudja jól tolerálni, ezért szokták kombinálva adni. A legjobb a napi adagot elosztva, 3-4 óránként bevenni, mert kiürül a vizelettel - a kávé- és teafogyasztás, valamint vízhajtók gyorsan kiviszik a szervezetből.

Az étkezésünkkel általában az a baj, hogy túlsúlyban vannak az omega-6 zsírok (sok disznóhús - beleértve a bacont, tepertőt -, sok csirkehús és napraforgóolaj fogyasztása esetén biztosan) - a pyroluriában mégis szükséges lehet a fokozott omega 6 bevitel: tojás, vaj, vöröshús, máj fogyasztásával, vagy ligetszépeolaj fogyasztásából.

A fentieket érdemes még kiegészíteni más B-vitaminokkal (biotin, B3, B12), mangánnal és magnéziummal.

Az emésztés javítása érdekében a cukrot és a glutén-tartalmú gabonákat javasolt kiiktatni, és/vagy fermentált zöldségeket rendszeresen fogyasztani, vagy probiotikumot szedni.

Ezen az oldalon is van egy hasonló kérdőív és sok hasznos információ. A cikk megírásához a fenti oldalakon kívül felhasználtam még Dr. Lam egyik cikkét is.

Magamtól sose bukkantam volna rá erre a témára, ha valaki nem adja nekem ezt a tippet. Elkezdtem utánaolvasni, és a KEAC kérdőíve alapján ledöbbentem, hogy milyen sok területen stimmel. A személyiség-leírás hasonlósága mellett mindig is nehezen barnultam le, és nem találtam értelmes magyarázatot a 2 éve jelentkezett heves napallergiámra, és a random módon, nem tudom milyen ételektől megjelent hisztamin-intolerancia-gyanús viszkető kiütésekre. A változókor közeledtének számlájára is lehetne írni a ciklusomban jelentkezett rendetlenségeket, ami hátterében valószínűleg nem (csak) a kor és a progeszteron-hiány, hanem cink/réz egyensúlytalanság áll, amit hajszövet analízis igazolt. A vizelet laboreredmény alig határérték fölötti HPU ürítés volt. Tudatos táplálkozás mellett (!) a javasolt vitaminok pár hónapos szedése után a napallergia és a hisztaminos bőrkiütések is teljesen elmúltak, és még egy kis színem is lett nyáron. A HPU egyébként egy kb. 10.000 Ft-os vizeletvizsgálattal kimutatható (pl. a Laborexpressz csináltat ilyet a német GanzImmun laborban).

Gyakran a szememre vetik, hogy nem vagyok elég party-arc. Hát ez az én felmentésem. Mondjuk elképzelni nem tudom, hogy létezik olyan mennyiségű cink és B6-vitamin, amitől én valaha is buli-baronessé válnék, de ha ez mégis bekövetkezne, feltétlenül szólni fogok, hogy le ne hagyjatok a vendéglistáról.

Forrás: 
https://testgazdalkodas.wordpress.com/2016/09/20/hpu-pyroluria/
0
Értékelés: Nincs

Hozzászólások

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel