Ha csinálod, akkor egyenes úton, hogy ne kelljen szembemenni senkivel...

antal_valiAntali Vali nevét hazánkban több százezren ismerik, és talán nem túlzás azt mondani, hogy az egészségtudatos táplálkozás és szépségápolás világában pedig mindenki. Vali Magyarországon elsőként kezdte széles körben 'bionom' szépségápolási, táplálkozási és életvezetési tanácsokkal tudatos és fenntartható, vegyszermentes és tiszta életre tanítani a változásra vágyó embereket.

Az "AntalVali" márka mára igazi védjeggyé nőtte ki magát, ami jól körülhatárolható küldetéstudatot és természet közeli életszemléleti, életvezetési filozófiát takar. Vali több ezer publikációja, képzései, klubjai és életmód táborai útján rengeteg olyan emberrel találkozott, akik életformájuk megváltoztatásával ez egzisztenciájuk és szakmai pályafutásuk fölött is átvették az irányítást. Sokan közöttük vállalkozó párok, vállalkozó testvérek, családi vállalkozások.

Valit az általa tapasztalt legújabb társadalmi változásokról, ha úgy tetszik 'ébredési' jelenségekről kérdeztem.

HD: Vali, rengeteg emberrel vagy kapcsolatban: a honlapodnak havonta milliós látogatottsága van, a Facebookon is majdnem százezren követnek - mit érzel, ha az ország pulzusát kitapintod?

AV: Az Antalvali.com indulása óta, bő tizenegy éve egyre erőteljesebben érzem a változást az emberek életében - ezek pedig alapvető változások. Én az alulról építkező társadalmakban hiszek: a kis közösségek értékteremtése és összefogása alapvetően megváltoztathatja az utóbbi időben tömeges termelésre és fogyasztásra alapuló társadalmi és gazdasági berendezkedéseket.

Akik felvették / felveszik a bionom életmódot, nem csak a táplálkozási és szépségápolási szokásaikon változtatnak - megváltozik az egész környezetük, így sokszor az emberi kapcsolataik és munkahelyi környezetük is komolyan átrendeződik. Sokaknak a bionom életforma megmarad egy szimpatikus filozófiának, sokak viszont teljesen kicserélődnek.

HD: A helytelen táplálkozási szokásainkat és egészségtelen életmódunkat megváltoztatni már önmagában nagy teljesítmény. A környezetedben lévők ezen túlmenően milyen változásokat tesznek még?

AV: Azt látom, hogy sokan tényleg kezdik egészen a maguk kezébe venni sorsukat. Leteszik a cigit és a fagyasztott kaját, felhagynak az önpusztító szokásokkal, de itt nem állnak meg, hanem továbbmennek és elindulnak megvalósítani saját álmukat. Ők teljesen új alapokra akarják helyezni egzisztenciájukat. Rengeteg embert látok, aki hátat fordít az alkalmazotti létnek és saját vállalkozásban legtöbbször valami teljesen mással kezd el foglalkozni.

HD: Ezt a váltást nem élik meg túl nagy kockázatnak?

AV: Kockázatos vagy sem, inkább foglalkoznak olyasvalamivel, amit szeretnek, és ráadásul olyasvalakivel, akit szeretnek, mintsem 'luxus rabszolgák' legyenek egy olyan állásban és olyan helyen, amit ki nem állhatnak. Nem érdekli őket a pénz, mert az együtt töltött időt és az igazán értékes munkával töltött időt semmi sem pótolhatja. Számukra nincs ennél értékesebb az életben.

HD: Ezek szerint a fent említett kis közösségeken barátokat és családokat kell érteni?

AV: Mindkettőt, igen. De a szívemhez a legközelebb a vállalkozó párok és a vállalkozó testvérek, fiatal családok állnak. Egyre többen vannak, akik a harmincas, negyvenes éveikben azt mondják "Ezt nem csinálom így tovább!", és a korábbi karrierjüket hátrahagyva összeállnak és saját vállalkozást alapítanak.

Ők idővel valódi családi vállalkozássá fejlődhetnek. Azért mondom ezt, mert ezek az emberek - ha már bevállalnak ekkora váltást és kockázatot - igazi hivatástudattal csinálják azt, amit csinálnak. Nem kímélnek sem energiát, sem pénzt - tényleg mindenüket összeteszik, hogy alkossanak valami értékeset, valamit, ami a sajátjuk, és amivel másoknak is értéke(se)t teremtenek.

HD: Volna kedved megosztani egy-két ilyen sikertörténetet?

AV: Szívesen! Kedvenc családi vállalkozásaim egyike a Szappanyosok, azaz Elka és Marci, akikkel először a Levendula Fesztiválon futottam össze 5 évvel ezelőtt. Első látásra szerelem volt mindaz, amit és ahogy csinálnak.

olivia-szappanyElka könyvelőként kezdte, majd alternatív mozgásszínházi tagként járt be hosszú pályát, Marci pedig képzőművészeti gyökerekkel bír. Egy nagy cégnél dolgozott, amikor - saját szavával élve - "szerencsére" belekerült egy leépítésbe, és ennek köszönhetően kezdhetett bele abba, amit mindig is szeretett volna csinálni. Történetük blogger barátnőmet, Papp Pálmát is megihlette, aki így írt róluk:

"A neten egy francia levendulás oldalra tévedt, és meglepve vette tudomásul, hogy szappant nem csak venni, hanem készíteni is lehet. Sőt, némi tanulmányozás után felismerte, hogy akár kecsketej és olívaolaj is elég a szappan készítéséhez. Hab a tortán, hogy mindkettőjük "ősszerelme", a levendula, még emel is ezen a kombináción.

Így lettek ők - tudomásuk szerint - Magyarországon az első olyan szappankészítők, akik ilyen szappanyt készítenek (2009-ben).

Ne gondolja senki, hogy a szappankészítés útja csupa diadalmenet. Meséltek a nehézségekről is, életükről, munkájukról. Beszélgetés közben többször is éreztem, hogy milyen szeretet és tisztelet árad belőlük egymás és a munkájuk iránt. Átsegítve minden problémán, buktatón őket.

kecskeManapság még mindig nem az a divat, hogy a fiatalok vidékre igyekeznének, ők az üdítő kivételt képviselik. Budapestről költöztek vidékre évekkel ezelőtt. A vidéki életet tanulniuk kellett. A kezdők lelkesedésével bevállaltak például kecskéket. Először jó ötletnek tűnt, de kiderült, hogy a kecske nemcsak fűnyíróként működik, hanem konkrétan mindent letarol maga körül. Nemhogy fű, de eperpalánta és gyümölcsfakéreg sem marad lelegeletlenül...

Így, öt év kecsketartás után, végül a kecskéket lecserélték bio zöldségekre. Itt, vidéken kezdték el a szappankészítést. Közben persze azért költöztek is. A kis 75 fős zsákfaluból Keszthelyre települtek, közelebb kerülve a jobb óvodához, és most a Balaton-felvidéken élnek, de a szappanykészítő manufaktúra azóta is Zalaszentmártonhoz köti őket.

Szappanykészítés mellett többek közt itt termesztik és dolgozzák fel az alapanyagjukként használt csalánt, körömvirágot és más gyógynövényeket is.

Az alapanyagokat a kezdetektől saját kezűleg szerzik be, minden forrást leellenőrizve. Mondhatnám, hogy személyesen ismerik a kecskéket, akiktől a tej származik, de a gazdáikkal valóban jó kapcsolatot ápolnak! Bio esszenciális levendulaolajat használnak, és az olívaolaj is egy ellenőrzött szicíliai gazdálkodásból származik. Vagyis elmondhatjuk, hogy a legjobb minőségű alapanyagokkal dolgoznak." (Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható.)

bevezetoMásik kedvenceim dr. Demján Ildikó fogorvosnő és jogi pályán dolgozó férje, akik felhagytak a nagyvárosi életformával, és több mint 10 évvel ezelőtt elültették az első levendula tövet Dörgicsén, amely aztán komoly levendulaültetvénnyé, fűszerkertté és lepárló üzemmé nőtte ki magát. Olyan csodálatos miliőt hoztak létre - a Levendáriumot -, ahová rendszeresen visszajárok nemcsak kikapcsolódni, hanem szüretelni is.

Azoknak a fiataloknak pedig, akik huszonévesen kilátástalannak látják a helyzetüket, ajánlanám követendő példának "Konzolt", azaz Kónya Zoltánt, aki malom- és keveréktakarmány-ipari technológus végzettséggel sok év pizzafutárkodás és ipari alpinistáskodás után döntött úgy, hogy ELÉG, és családi vállalkozásba kezdett. Naturkozmetikumok - főként testvajak és bőrápoló magolajok gyártásába és forgalmazásába vágta a fejszéjét.

Eleinte édesanyjával osztoztak a falusi családi ház konyháján, amit Konzol a vajak olvasztása és keverése miatt éjszaka "hatóságkompatibilissé" varázsolt. Ma már természetesen nem a konyha, hanem egy kicsi családi üzem szolgálja ki az egyre bővülő, elégedett vevőkört.

HD: Neked is van közvetlen tapasztalatod családi vállalkozással?

AV: Hogyne! Sőt, úgy gondolom, ha valamit családon belül meg lehet oldani, miért adjuk ki másnak? Hiszen megbízunk egymásban és tudjuk, hogy mit lehet elvárni a másiktól. Ráadásul még együtt lenni is nagyon szeretünk! Mi lehet ennél jobb?!

Korábban a sógornőm Gombos Tünde - aki masszőr és mozgás tréner - segített például az életmód táboraim szervezésében és lebonyolításában. Az ő családi vállalkozásuk edzőgépekkel is hozzájárul a méregtelenítő és a fogyókúrás táboraim sikereihez.

Fantasztikus élmény volt családilag együtt dolgozni, és nagyon jól sikerült a közös munka! Az utóbbi időben a párom rengeteg grafikai munkával segíti a brandem kialakítását és a közös cégünk előremenetelét. Baromi jól megvagyunk együtt, és jó érzés, hogy valamit közösen alkothatunk.

HD: Mit kívánsz ezeknek a vállalkozóknak, milyen jó tanáccsal tudod őket ellátni?

AV: Fontos, hogy amibe belevágnak, azt mindig csak jól, tiszta szívből és nagy alapossággal csinálják! Soha ne adják fel a meggyőződésüket, és az álmaikat a nagyobb haszon reményében. A nehézségeket kihívásnak, a problémákat pedig megoldandó feladatnak tekintsék. "Szappanyos" Marci barátomat idézve: "Ha csinálják, akkor egyenes úton, hogy ne kelljen szembemenni senkivel!"

Horváth Dénes


Kapcsolódó tartalmak:

Forrás: 
http://csaladivallalkozasokrol.hu/portfolio/antalvali/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Hozzászólások

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel