Folsav vs. Folsav?!

Folsav és folsav között nagy különbség van! Az angol nyelvben jelzik is ezt a különbséget. A B-vitamin csoportba tartozó ''FOLATE'' az ételekben természetesen előforduló vitamin, míg a ''FOLIC ACID'' a folsav szintetikusan előállított formája, amelyhez vitamin tabletták szedése útján juthatunk.

A természetes folsav az egyik legfontosabb magzatvédő és fejlődést elősegítő vitaminként is ismert, hiszen részt vesz új sejtek képződésében, sejtosztódásában, a vérlemezkék, a vörös- és a fehérvérsejtek képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében, a DNS szintézisben, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer egészségéhez is.

A folsavhiány vérszegénységet is okozhat, sokszor vassal együtt is szokták szedését javasolni, illetve kellő B12-vitamin nélkül felszívódása nem megfelelő. A folsavnak a rák megelőzésében is fontos szerepe lehet, hiszen segít a DNS-ben történő mutációk meggátolásában, amelyek esetleg daganatos sejtek fejlődését okozhatnák.

A terhesség első trimeszterében, illetve már a terhességre való felkészülés alatt magzatvédő hatásai miatt fokozott folsav bevitel javasolt. A megfelelő folsav ellátottság segít megelőzni a koraszülést, a velőcső-záródási rendellenességeket (nyitott gerinc), valamint az agyi és szívfejlődési rendellenességeket. Viszont nem mindegy, hogy hogyan és milyen forrásból sajnos! 

A folsav terhességvédő előnyeit rengeteg forrás hangoztatja, azonban sokak ezek közül elfelejtik megemlíteni az árnyoldalakat, mint például azt, hogy tíz közül öt-hat ember szervezete a csökkent enzimműködés miatt nem képes teljes mértékben feldolgozni a szintetikus folsavat. Ez esetben a létfontosságú vitamin egy része felhasználatlan marad, tehát a baba az édesanya legjobb szándéka ellenére sem kap megfelelő védelmet. Vannak már ugyan olyan terhességi vitaminkészítmények is, amelyek biológiailag aktív formában tartalmazzák a folsavat, tehát az teljes mértékben hasznosulni tud a szervezetben, és nincs szükség átalakításra.

Számos tanulmány igazolta azonban, hogy míg a természetesen előforduló folsav segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását a fenti magzatvédő hatások mellett, addig szintetikus társa viszont fokozza bizonyos daganatos betegségek (emlő-, prosztata-, tüdő-, vastagbélrák stb.) kialakulásának veszélyét, illetve növeli a gyermekkorban kialakuló asztma, légúti fertőzések és autizmus kockázatát. A prosztatarák kockázatát akár 163%-kal, a vastagbélrák kockázatát 35%-kal, a gyermekkori asztma kockázatát 26%-kal, a mellrák kockázatát 20-30%-kal, annak halálozási arányát pedig kétszeresére növelheti.

Ezek a veszélyek nem a fokozott folsav bevitel miatt állhatnak fent, hanem a természetes környezetéből kivont, izolált, koncentrált és szintetikus vitaminkapszulák kapcsán jelentkezhetnek!!!

A kutatások igazolják, hogy míg a természetes folsav számos szükséges és előnyös hatással van szervezetünkre (terhesség előtt, alatt és után fokozottan), addig a szintetikus folsav vitaminok veszélyesek és károsak lehetnek! 

Egy normál felnőtt esetében a napi folsav-szükséglet 400 mcg, míg terhesség alatt 600 mcg, szoptatás esetén pedig 500 mcg. A természetben előforduló folsav legjobb forrásai a zöld levelesek, lencse, mogyoró, babfélék, spárga, spenót, szója, brokkoli, avokádó, cékla, narancs, banán.

Napi egy-egy pohár zöld leveles zöldséggel, babbal, lencsével máris gondoskodtunk a megfelelő folsav bevitelről természetes úton, az ételben előforduló komplex egészségmegőrző hatásokkal együtt, de a folsav készítmények esetleges káros hatásai nélkül (rák, szívbetegség és ezeknek halálozási arányai).

Azt senki nem kérdőjelezi meg, hogy a folsav egy nagyon fontos vitamin, és pótlása létszükség! Az viszont, hogy a folsavat milyen úton és forrásból szerezzük be, már sokkal vitatottabb. A természetes úton, ételekben előforduló folsav egészségmegőrző hatásai leírhatatlanok, azonban a szintetikus folsav készítmények mind férfira, mind nőre, várandós vagy szoptatós édesanyára illetve csecsemőre veszélyesek lehetnek! Meggondolandó, hogy aktualitásától függően az ember esetleg jobban utánajár a témának, kételyeit megpróbálja orvosával megbeszélni még egyszer, illetve inkább lencséért, babért és zöld levelesekért megy el a piacra a gyógyszertár helyett. 

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük! 

 


Kapcsolódó tartalmak:

Forrás: 
http://eddmagad.blog.hu/2012/09/26/folsav_vs_folsav
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Hozzászólások

Folsav a Bio Szépség gabonaőrlemény mellé?

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen folsavat tudnátok ajánlani a "Bio Szépség gabonaőrlemény" mellé. Sajnos a Bionomban nem találtam ezen kívül más folsavat tartalmazó terméket. Legszívesebben a PP vitamint szedném, de arra még várni kell, gondolom. Találtam egy jónak tűnő folsavat, de nem igazán értek hozzá, ezért szeretném kikérni a véleményeteket, erről a vitaminról  .

Várom miharabbi válaszotokat.

Köszönettel, Móni

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Folátcsomag kismamáknak

Szia Móni!

Nézd csak meg ezt a csomagot, szerintem tetszeni fog!

Olvasd el kérlek a hozzá tartozó blogbejegyzést is!

Csupa szépet kívánok nektek!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel