Egészséges-e a vegán étrend?

Bevallom, azzal a szóval, hogy vegán, életemben először körülbelül 20 évesen találkoztam. Azelőtt fogalmam sem volt róla, hogy egyáltalán létezik ilyen szó, amelyhez ráadásul egy bizonyos étrend kapcsolódik.... Egy olyan jellegű étkezés, amely kerüli az állati eredetű ételek fogyasztását. Ezek a „fura emberek" nemcsak a húst, hanem a tojást, tejtermékeket, sőt még a mézet is kihagyják az étrendjükből. Kizárólag növényi eredetű ételt vesznek magukhoz. Akkor még nem értettem, hogy mire jó mindez, de mindig nyitott és információra éhes természetemnek köszönhetően felgyulladt a villanykörte bennem, és egyre inkább érdekelt ez a fajta táplálkozás. 

Az emberek többsége megijed attól, ha azt hallják, hogy valaki kiiktatta teljesen az étrendjéből a húst és az egyéb állati termékeket. Azonnal ez a kérdés bukik ki belőlük: „De hát hogyan fog a szervezeted fehérjéhez jutni? Nem leszel vashiányos? Miből fognak a csontjaid kálciumhoz jutni, ha nem iszol tejet?"

Azzal tisztában vannak a kétkedők, hogy a fehérje az egyik alap építőköve a szervezetünknek. Szükségünk van rá. Azonban azt már sokan nem tudják, hogy nemcsak az állati eredetű fehérjék a teljesértékűek, hanem a fehérjepótlás a növényi táplálékokkal éppúgy megoldható. Azért hívjuk az állati eredetű fehérjéket teljes értékű fehérjéknek, mert egyidejűleg megtalálható bennünk az összes esszenciális aminosav. Ezek az alapvető fontosságú aminosavak a következők: fenil-alanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin. Azért hívjuk ezeket az aminosavakat esszenciálisnak, mert az emberi szervezet nem képes (vagy csak nagyon kis mennyiségben tudja) előállítani. A növényi táplálékok nem tartalmazzák egyszerre az összes ilyen aminosavat, azonban nagyon jól kiegészítik egymást. Fontos tehát, hogy aki a vegán étrend mellett teszi le a voksát, változatosan fogyasszon gabonaféléket, hüvelyeseket, magvakat és zöldségeket.
A vashiány a vegánok körében a legkevésbé gyakori, hiszen az ásványi anyagok könnyebben hasznosulnak, ha növényi forrásból juttatjuk be őket a szervezetünkbe.
A tej és a kálcium kérdéséről már rengeteget beszélgettünk az oldalon. Való igaz, hogy a tej kálciumban gazdag táplálék, csupán annyi a gond vele, hogy nem tud megfelelően hasznosulni az emberi szervezetben (nem csoda, hiszen nem neki szánták, hanem a borjúnak ). Számos tudományos tény azt mutatja, hogy a tejfogyasztás összefügg a csontritkulás kialakulásával, méghozzá úgy, hogy az állati eredetű táplálék savas közeget eredményez a szervezetünkben, aminek a semlegesítéséhez testünk a csontokból kénytelen kálciumot elvonni. Növényi táplálékokból tudjuk megfelelően hasznosítani a kálciumot, így bátran fogyasszunk szezámmagot, napraforgómagot, sötét levelű zöldségeket (spenót, petrezselyem stb.), hiszen ezeknek a kálciumtartalmát valóban kiélvezhetik csontjaink. 

veganA legideálisabban úgy tudjuk eldönteni, hogy számunkra mi a megfelelő étrend, ha hallgatunk a saját testünkre. Ha jól működik, azaz nincs tele méreganyagokkal, akkor a helyes irányt mutatja nekünk. És legyünk rugalmasak, ne féljünk, ha más-más időszakokban mást kívánunk! A szervezetünk tudja a legjobban, hogy akkor éppen mi a jó számára. A saját tapasztalatom is ezt erősíti meg. Körülbelül egy éve elkezdtem elhagyni a húst az étrendemből. Teljesen jól éreztem magam, jól estek ezek a hús nélküli hónapok. Mióta Pocaklakóm van, ismét visszatért az étrendembe a hús, de nem tudatosan, hanem mert megkívántam és hallgattam a szervezetemre. Jelenleg szüksége van ilyen jellegű tápanyagforrásra is. Hogy a baba megérkezése után hogyan alakul a táplálkozásom, azt nem tudom, majd megsúgja a testem. 

Törekedjünk mindig arra, hogy a saját igényeinket nézzük, és ne kövessünk vakon egy-egy táplálkozási irányzatot. Igen, a vegán táplálkozás egészséges. Tökéletesen megfelelhet egy kismamának is, ahogy gyermeknek és idősnek egyaránt, de NEM mindenkinek. Fogadjuk el, hogy egyéniségek vagyunk, egyéni igényekkel. Találjuk meg a belső hangunkat, és hallgassunk rá. 


További Hírszem: 

Forrás: 
http://www.harmonet.hu/csalad_otthon/66732-egeszseges-e-a-vegan-etrend.html
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (14 votes)

Hozzászólások

Vegán nem egyenlő növényi étrend

Sziasztok!

Tudom, hogy régi a cikk, de most jött szembe. Néhány hozzászólást elolvasva muszáj leírnom, hogy a vegánság nem egyenlő a növényi étrenddel. A növényi étrend egy diéta, ami rólunk, emberekről szól. A vegánság pedig etikai mozgalom, és nem rólunk szól, hanem az állatokról, arról, hogy nem használjuk ki őket, nem okozunk felesleges szenvedést. A vegánok nemcsak a táplálkozásból hagyják ki az állati eredetű dolgokat, de pl.: nem viselnek bőrt, szőrmét, nem járnak cirkuszba, állatkertbe, stb.. Amiről itt szó van, az a növényi étrend, amiről lehet vitatkozni, hogy egészséges vagy nem (a jól összeállított növényi étrend mindenképp az), de a vegánság szempontjából ez irreleváns. 

Ezeket csak azért írtam le, mert sajnos sok a kavarodás a témában.

Értékelés: Nincs

Crohn-szindróma, vegánság

Sziasztok!

 Először is: nagy örömmel olvasom az itteni hozzászólásokat. Megfelelő stílusban, udvariasan és érdekesen vitáztok, sértések és radikalizmus nélkül - ez nagyon tetszik, ritkán találkozn iilyesmivel a neten, dícséret érte!

Ami pedig a vegánágot illeti...

11 évvel ezelőtt Crohn-szindrómát diagnosztizáltak nálam. 19 éves voltam, épphogy elkezdtem az egyetemet, amikor is azt kaptam az arcomba (méghozzá ordenáré stílusban az akkori orvosomtól), hogy az életem ettől a perctől kezdve megváltozott és most aztán készüljek fel a legrosszabra. Életem végéig szigorú diétát kell majd tartanom, gyógyszeres kezelés mellett, örüljek, ha megérem az 50-et és kezdjek el megbarátkozni az örökebfogadás gondolatával, mert a legtöbb Crohn-os nő nem tud gyereket szülni. Nem tudom elmondani, mit éreztem. És elindultam lefelé a lejtőn. Primer diéta, 5-6 féle antibiotikum, majd később aktív szteroidok, évi 2-3 hónap kórházban nullás diétán gyomorszondával - mindez öt éven keresztül. Emellett egyetemre jártam és dolgoztam. A helyzet jottányit sem javult, csak én lettem egyre deprimáltabb, az életemet kilátástalannak éreztem és küzdöttem a vágy ellen, hogy felpofozzam az orvosomat. És egyszer csak azt mondtam, hogy itt a vége, elég volt. Felhasználva mindazt, amiben nevelkedtem (mély hit és spiritualitás), megszakítottam az orvosi kezelést, ettem mindent, ami jólesett és napi 2-3 órát töltöttem meditációval és imával. Egyre mélyebb lett a kapcsolatom önmagammal és a Teremtővel, olyan perspektívákban tudtam gondolkodni, mint előtte soha: elkezdtem felszínre hozni az igazi önvalómat, az egészséges önmagamat. És meggyógyultam. De legalábbis az elmúlt 5 évben tünetmentes voltam. Azután néhány hónapja ismét ekezdett romlani a helyzet, jelentkeztek a tünetek (ezeket nem részletezném, akit érdekel, utána tud olvasni). Megijedtem, mert lassan abba a korba jutok, hogy gyereket szülnék, most fontosabb egészségesnek lennem, mint eddig bármikor. Ezért a lelki fejlődésemet új szintekre emeltem (angyalterápia, energetika), elkezdtem jógázni, de ami a legfontosabb: vegán lettem. Nagyon régóta érdekelt már a vegánság és ahogy telt az idő, egyre jobban vonzott; egyfajta elhívást éreztem az irányába. Úgy terveztem, adok magamnak egy évet a teljes átállásra, és fokozatosan iktatom majd ki az állati eredetű táplálékokat. Ehhez képest olyan lendülete kaptam, hogy most, három hónap után húst két hónapja nem láttam, tejtermékekeket és tojást még eszem néha, de egyre ritkábban kívánom meg őket. Olyanfajta testi és lelki tisztaságot érzek, mint soha ezelőtt és az emésztőrendszeri panaszaim hihetetlen ütemben tűnnek el. Most tökéletesen biztos vagyok abban, hogy igazán, életre szólóan meg fogok gyógyulni. Nem jelentek ki olyasmit, hogy én aztán most halálom napjáig vegán maradok, mert nem tudhatom. De hogy a gyógyulásomban kulcsfontosságú szerepet játszik, abban biztos vagyok. Egyetértek a hozzászólásokkal: ez nem való mindenkinek. Semmilyen diétáról/elvről/nézetről nem lehet kijelenteni, hogy márpedig csak az a jó és igenis kövesse azt mindenki. Ez függ génállománytól, vércsoporttól, kórtörténettől, személyiségtől, egyéni hittől.

Szerettem volna ezt a történetet megosztani veletek, hátha segít valakinek, és remélem, továbbra is érkeznek majd vélemények és tapasztalatok beszámolói a témában, mert fontos az, hogy minél többet tudjunk erről pro és kontra. Azt én is hozzátenném, hogy labor szűréseket érdemes rendszeresen csináltatni, illetve pótolni a B vitaminokat, valamint figyelni a testünk jelzéseire. Ha megkívántad a húst, az nem véletlen, egyél meg egy csirkés szendvicset, nem fog összedőlni  a világ. Ne csinálj semmit kötelességtudatból, vagy mert meg akarsz felelni barátoknak vagy valamilen iskolának, rendszernek, elveknek.

Vegán vagyok, tegnap este benyomtam egy négysajtos pizzát, lehúztam két Jagert és elképesztően jó volt. Ma felébredtem, a világ forog tovább és engem várnak a növényi ételek, de jól esett egy estére rossz gyerek módjára csintalakodni, így kerek a világ.

Namaste!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Kiút a Crohnból

Kedves Emese.B.!

Szeretettel üdvözlünk! Köszönjük a dicséretet, és hogy megírtad a történetedet, nagyon ügyes vagy, hogy a lelkeddel is foglakozol !

Mi is úgy gondoljuk, hogy nem mindenkinek való ugyanaz a táplálkozás, van köztünk húsevő és vegetáriánus, van aki kipróbálta a nyersétkezést, makrobiotikát és még  sorolhatnám. Mindenki találja meg a számára legjobbat, ahogyan a legjobban érzi magát, ebben nyújthat segítséget a bionomia. Varga Niki kolléganőnk vega, de senkit sem beszél le a húsevésről, sőt a gyermekei ha néha megkívánják akkor ehetnek megbízható helyről származó husit. Szeretettel ajánlom Niki Emberhez méltó című blogját.

Crohn betegségről és diétájáról szóló blogok és az alattuk lévő hozzászólások hasznosak lehetnek számodra, valamint babára való felkészüléshez ez az összefoglaló. Úgy gondolom, hogy a Crohn betegség lelki oka is érdekelhet.

Milliméteres hullámterápiával sok betegség esetén is nagyon jó eredményeket lehet elérni, holnap lesz a Cemmed klub a Bionomban, ha tudsz akkor gyere el! 

Szerintem jelentkezz be  Niki ingyenes terméktanácsadására vagy Tünde ingyenes arcdiagnosztikájára. Személyesen sok dologra fény derülhet 


 

Értékelés: Nincs

Barátom és a Crohn.

Barátom családjában csak az Édesapja, az anyósa, apósa, és a sógora volt orvos.

Nekem, mint, aki ért egy kicsit a táplálkozáshoz, (élelmiszer-ipari mérnökként), szavam sem lehetett velük szemben. Egyszerűen lesöpörtek az asztalról. 

Barátomat, 50 évesen temettük el...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Változik a ciklusotok?

Kedves Detti!

Köszönöm az üdvözlést és a jó tanácsokat!

Ami a betegség lelki hátterét illeti, azzal tisztában vagyok és teszek is érte, a gyerekkori élményeket feldolgozandó belevágunk a szüleimmel egy családterápiába (mostanra ők is megértették, hogy ez szükséges).

Az általad javasolt lehetőségeknek mindenképp utána fogok nézni.

Lenne azonban egy kérdésem is, és vegetáriánus/vegán étrendre áttért lányok válaszát várnám: észrevettétek, hogy változik a ciklusotok az átállás után? Úgy mint korábbi vagy megkésett menstruáció, csökkent vagy megnövekedett vérzésmennyiség, stb.

Értékelés: Nincs

Ciklus

Szia! 

Nekem is hasonlóak a tapasztalataim, egyátalán nincs fájdalom, sem gyengeség, és nagyon ritkán fordul elő, hogy "rám jön a zabálhatnék", csökkent jóval a vérmennyiség. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Ciklus

3 dolog, ami feltűnt:

1.) szinte napra pontos

2.) nagymértékben csökkent a mennyiség

3.) fájdalommentes!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
epermami's picture

Vega-vegán étrend és a ciklus változása

Szia Emese, nem vagyok vega, de azt tudom, hogy a vérzés mennyisége drasztikusan le tud csökkenni abban az esetben, minél méregmentesebben él, táplálkozik az ember lánya.

Kedves Olvasók, ha van köztetek olyan, aki ezzel kapcsolatban elmesélné a tapasztalatait, azt nagyon megköszönnénk!:)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Mielőtt ettem húst

Mielőtt ettem húst és tejtermékeket, főleg sok tejterméket, sokszor voltam gyenge, fáradt, derékfájás a ciklus alatt, nah ezek már nem fordulnak elő, ugyanolyan intenzitással tudok sportolni, nem leszek éhesebb, és sokszor meg sem érzem, ha megjön, ami persze okozott már váratlan kellemetlenséget :) e ez legyen a legkevesebb, 

Értékelés: Nincs

Vegán tanulság...

Sziasztok!

Szeretném megosztani történetemet Mindenkivel, aki hasonló cipőben járna, ne kövesse el a hibámat...

Az étrendem/életmódom megváltoztatása során egyszer csak a vegán étkezés kellős közepén találtam magam; hiszen ahogy egyre jobban beleástam magam a témába a neten, egyre jobban kezdtem "vonzódni" e stílus iránt. Annyira meggyőzően érvelnek a hirdetői, hogy mind' szimpatikusabbá kezdett válni számomra, hogy kihagyjam az életeből az állati eredetű élelmiszereket.

Tavaly év vége felé értem el erre a pontra. Ugyan nem ettem húst, tojást, tejterméket, de odafigyeltem mindenre, amit ilyenkor javasoltak: sok hüvelyes, változatos teljes gabonafélék, rengeteg zöld, zöldség és gyümölcs, olajos magvak, valamint a fehérjetársítást is naponta alkalmaztam. Nem is volt vele(m) semmi gond.

Teljes vér- és vizeletképet évente csináltatok önszorgalomból. Így történt ez idén januárjában is. Ekkor viszont nagyon meglepődtem: a korábbi tökéletes vérképem akkor igencsak sántított... több ponton is, de a lényeg a vörösvértestszámmal nem stimmelt. 4,50 alsó referenciaérték mellett 4,03 volt az értékem. Szóval, újra kellett gondolnom az étrendemet. Ám ekkor még nagy volt rajtam az a féle nyomás is, ami a vegán életmód hívei felől áradt felém a neten. Szégyen, nem szégyen, nagyon hittem benne, hogy ez a legegészségesebb étrend. Adtam magamnak még egy hónap "haladékot". Ezután újra nézettem a véremet. Az érték ekkor már csak 3,91 volt...

Azonnal kijózanodtam, természetesen eztán is tartottam magam a többek között ezen az oldalon tanultakhoz, de minden nap egyszer (nem többször) elkezdtem újra enni húst, tojást, olykor túrót, joghurtot (tejet nem).

Két havonta mérettem újra az értékeimet. Talán nem meglepő, szép lassan helyreállni kezdett a vérképem, ma már "csupán" a vörösvértestszámomnak kell egy hajszál, hogy a normál mezőbe érjen. Friss értékem 4,24.

A vércsoportom 0rh+, hogy ezért-e, vagy másért, nem tudom, de tény: nem hagyhatom el a húst. Elhiszem, hogy van, akinek úgy a jobb, de én nem vagyok ez a fajta. Egy orvos mondta nekem, hogy az állati eredetű élelmiszerekben, főleg a húsban található egy olyan hormon, amely serkenti a csontvelő termelést, mely közvetlen kapcsolatban van a vörösvértestek számával... tehát ez egy lehetséges válasz lehet a nagy "hogyhogy-kérdésre". Persze egy lehetséges válasz. Hogy valójában mi a válasz, talán soha nem derül ki - de nem is ez a lényeg.

A lényeg az, amire végül is ki akarok lyukadni e hozzászólásommal, hogy gondolom hozzám hasonlóan mást is elragad a vegán életstílus, és nem feltétlenül megy mindenki rendszeresen a laboratóriumba... márpedig ha én sem megyek, meglehet késő lett volna, mire bármit is észre veszek magamon.

Szóval egyrészről jó tanácsként szánom az e cipőben jároknak mindezt. Másrészről pedig egy kifogást is szeretnék megfogalmazni a vegán életmód terjesztőinek; minden oldalon a neten csupán a jó dolgokat emelik ki a veganizmusnak, sehol egy szóval sem említik, hogy vigyázat! ez nem mindenkinek lehet jó... veszélyeztetve ezzel a jóhiszemű olvasót.
Ez szerintem borzasztó felelőtlenség a részükről!

Egyetlen oldal a kivétel. Egyetlen oldalon lehet rendszeresen olvasni arról, hogy x vagy y étrend nem mindekinek lehet megfelelő. Ez pedig az antalvali.com. Többek között ezért az oldal hitelességét azt hiszem nem kell magyarázni. (Ezt egyébként "üzenem" azoknak is, akik különböző helyeken támadják ezen site-ot.)

Köszönöm, hogy elmondhattam mindezt, és remélem tudtam vele segíteni valaki(k)nek.

Tamás

Értékelés: Nincs Átlag: 4.1 (9 votes)

Szerintem inkabb a tested

Szerintem inkabb a tested jelzeseinek tulajdonits nagyobb jelentoseget, persze a szamok is fontosak. Volt valami eredmenye a gyakorlatban a kisebb szamnak? Gondolok itt arra, hogy lassabban alvadt meg a vered, vagy ilyesmi.

Értékelés: Nincs

Testünk jelzései

Ha jobban belegondolok, úgy nem éreztem (még) különösebb problémát a vegánság ideje alatt, bár gondolom, ez huzamosabb ideig történő alkalmazása esetén változott volna... ha idejében nem "kapcsolok", meglehet könnyen, hogy már a testem is jelzett volna. Tulajodonképpen én szerencsének fogom fel, hogy időnként csináltattam laborvizsgálatot, így időben kiderült, hogy stimmelt-e minden ezzel az étrenddel. Hogy a vérem lassabban alvadt-e, azt nem tudom, nem volt alkalmam megtapasztalni, de persze előfordulhatott.

Értékelés: Nincs

Vegánság...

Két éve én is kipróbáltam, nekem sem jött be.  Eleinte azt hittem, hogy a rossz közérzet, és az erőtlenség csak annak tudható be, hogy túl sokáig túl sok húst ettem, és a szervezetem így reagál az amúgy nem hirtelen történő kivezetésre. Két hónapig tartott a fent említett rossz közérzet, és az erőtlenség, amikor meguntam, és az volt az első gondolatom, hogy csinálja ezt az, akit valóban a gólya hozott.  A második gondolatom természetesen a hús volt, el is kezdtem szépen visszahozni az étrendembe. Három héten keresztül folyamatosan álltam vissza, de már a második(!) napon(!) elmúlt minden bajom. Mostanság újra próbálkozok, de nem a hús nélküliséggel, hanem úgy, hogy hétköznap csökkentem a húsmennyiséget, hétvégén pedig egyáltalán nem eszek húst. Egyelőre nem érzem, hogy rosszabb lenne, sőt... Ha a mostani állapotot tudom tartani, már elégedett leszek...

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

Ha egyszer kell a hús

Szia!

A Te példád is bizonyítja, hogy tényleg különbözőek vagyunk, tényleg nincs olyan speciális diéta, amely mindenkinek jó, csupán az általánosan megfogalmazott, ún. alapszabályokat érdemes betartani mindegyikünknek. Tulajdonképpen aztán én sem arra a húsmennyiségre tértem vissza persze, mint korábban volt, hanem csupán napi egyszeri mennyiségre. Érdekes megfigyelés, amikor csak heti egyszer vagy kétszer ettem húst, a vörösvértest-értékeim akkor is lejtmenetben voltak, mióta napi egyre emeltem, kezdtek el normalizálódni. :)

Tamás

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

Vashiány?

Valószinuleg vashiany, anno ennek utananeztem, es megtudtam, hogy a sok c-vitamin mellett a novenyi vas jobban hasznosul. A kerdes adja magat: mennyi c-vitamint kap a tested per nap? :)

Amugy azert, mert valami nem tokeletes, meg nem kell eldobni az egeszet. A hazat sem huzzak ujra az alapoktol, csak mert kitort az egyik ablaka, inkabb megjavitjak, vagy kicserelik.. ;)

 

Vegan power. :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Vegán vashiány

Szia!

Nos, igen, sokan jöttek ezzel a kérdéssel... de én tényleg mindent betartottam, amennyi zöldet, zöldséget, stb. (a múltkor felsoroltam) megettem, gyakorlatilag nem lehetett hiányom sem vasból, sem C vitaminból. A laboreredményeimben egyébként nagyon jó volt a vas-értékem, sőt, b12-szintet is mérettem, az is jó lett, szóval hidd el, mindent körbejártam.

Vagy szedtem volna kiegészítőket? Az már régen rossz, ha egy kiegészítőket nem igénylő táplálkozást kell lecserélnem egy olyanra, amely igényli...

Csak úgy nem romboltam volna le azt a házat! De kénytelen voltam, ha nem akartam magamnak nagyobb bajt - márpedig a cél ugye éppen az ellenkezője volt és lesz mindig is.

Szóval száz szónak is egy a vége: minden bizonnyal sokaknak ez az irányzat az egészség kulcsa és ez tök jó... De! Borzasztó felelőtlenség egy irányzatról (tulajdonképpen bármelyik irányzatról legyen szó) csak a jót kiemelni, és belevinni olyat is, akinek ez nem megfelelő, a választás és a széles látás lehetőségét meg nem adva neki!

Bizony el kell fogadni, hogy annyira különbözőek vagyunk - ha belegondolok, az élet bármely területén. :)

Tamás

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
mirzo's picture

Vegansag

Sziasztok! 

Arra szeretnek reagalni, hogy azt irtad, felelotlenseg a veganok reszerol, hogy csak a jo oldalat emelik ki ennek az etrendnek. 

Olvastad a Kina tanulmanyt? A vegyes taplalkozas hivei mikor hivtak fel a figyelmet a tulzott husfogyasztas veszelyeire? 

En is csak a vegansag jo oldalarol tudok nyilatkozni, mert csak azt tapasztalom. A sajat felelossegunk, hogy kiszurjuk a lenyeget, a szamunkra fontosat a hallottakbol. Engem erre tanitott meg az antalvali.com. Hogy legyek nyitott, kerdezzek, jarjak utana, es tapasztaljak. A sajat boromon, mert hogy nekem mi jo, azt en tudhatom a legjobban. 

En mondjuk nem vagyok "hitterito" vegan... Ha valakit erdekel, elmondom miert csinalom, hogy erzem magam tole, miket fogyasztok, stb. Es mindig elmondom, hogy ez nem mindenkinek valo. 

Nem kotozkodni akarok, de ne hibaztassunk senkit, ha nekunk valami nem jon be. 

 

Udv, Benigna 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Vegánságról - újra

Kedves Benigna!

Természetesen nem a vegánokat minősítettem ezzel, hanem azokat, akik e táplálkozási formát hirdetik, azok közül is nyilván azokat, akik ezt teljesen szubjektíven teszik. Tudod, amikor még gyermekcipőben jártam, szinte ittam azon előadók minden szavát, akik arra buzdítottak, zárjunk ki minden állati eredetű élelmiszert. Egyszerűen olyan érveket hoztak fel, amelyek akkor megcáfolhatatlannak tűntek számomra. Szó szerint azt a képet ültették belém (s gondolom minden erre fogható hallgatóba), hogy a vegán az egyetlen embernek való táplálkozási forma, hogy minden betegség forrása az ettől való eltérés, hogy a hús az egyszerűen nem embernek való étel, stb... Csak annyit kértem volna így utólag, hogy legalább fűzték volna hozzá, hogy nem minden emberre igaz mindez! Az antalvali.com tette meg helyettük, melyet ezúton is köszönök nekik, ill. magamnak köszönöm még, hogy óvatosságból időnként labort nézettem magamnak...

No. De mindegy is. Azóta már nagy utat jártam be, ha szabad így mondanom. Kezdtem 2012-ben azzal, hogy elég volt a felszínből, sejtettem, hogy élni nem úgy lehet/kell, ahogy azt eddig tanították nekünk. Felnyitottam a szememet. A mozgás és a táplálkozás jött először, majd pár évre rá elkezdtem komolyabban foglalkozni a spiritualitással is. Ma már viszonylag széles látókörrel rendelkezem, de ehhez végig kellett járnom a szokásos rögös utat, melyet nyilván járok még ezután is. Ami bizonyos, hogy 2011-ig, 32 évesen már sajnos volt pár betegségem, melyet mostanra egytől egyig sikerült a múlttá tennem, saját erőmből, orvosi segítség nélkül. És ez a lényeg. Kívánom mindenkinek, hogy hasonló ráébredésekre tegyen szert - melyhez többek között itt is jó helyen jár!

Tehát biztos lehet a vegyes étrend hirdetőit is bírálni... de egy tény: a mértékletesség betartása mellett a nyers zöldségekre-gyümölcsökre hangsúlyt fektető, változatos étrend a legideálisabb, egészséges mennyiségű mozgással és (itt következik a legfontosabb) a testi-lelki harmónia minél tökéletesebb szintre emelésével kiegészítve! Aztán ebbe már minden beletartozhat (bele kell tartozzon), így pl. a hús is. Hogy kinek mennyi, az már más kérdés. De nem nulla.

Ha mégis megbántottam volna valakit oktalanul, ezúton is elnézést, csak akinek inge, az vegye magára... :)

További szép napot!

Tamás

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szerintem

Szerintem egyel barmit is, taplalekkiegeszitesre szukseg van, mert a kajad megkozelitoleg sem tartalmaz annyi tapanyagot, mint akar csak 100 evvel ezelott. Nezelodj a r...g.eu oldalon. En macagyokeret es w... b...-et szoktam rendszeresen rendelni, nagyon meg vagyok veluk elegedve.

Értékelés: Nincs

Ebben egyetértünk

Ebben egyetértek abszolút, hogy kiegészítésre mindenképpen szükség lehet - sajnos. Viszont a vérkép ilyen súlyú eltérése akkor is figyelmeztető jel, s talán több is annál - tekintve, hogy előtte és utánna az értékek már normálisak. Kiegészítés nélkül is.

Értékelés: Nincs

A vegan dieta onmagaban nem

A vegan dieta onmagaban nem jelenti automatikusan az egeszseget. Nagyon sok osszetevotol fugg az egeszseg. Ha mellette megvan a jo minosegu (vegan) tapkieg, a sok mozgas, cigi- es alkoholmentes elet, egeszseges kornyezet, akkor nem hiszem, hogy akkora problema merulhetne fel, ami olyan merteku korrigalast tenne szuksegesse, hogy fel kene hagyni az egesz dietaval.

Ne felejtsuk el, hogy bizonyos tapanyagok a novenyekbol sokkal nehezebben szivodnak fel, ezert kulonosen fontos, hogy az ezeket gatlo tenyezoket a leheto legteljesebb mertekben kiiktassuk.

Értékelés: Nincs

Fehérje komplettálás babának

Sziasztok!

Kisbabám, Hédi 6,5 hónapos, 5 hónapos koráig csak szopizott, de azóta már nem elég az anyatej, ezért hozzátáplálok. A gyermekorvos kiegészítő tápszert írt fel és a védőnő hangsúlyozza ennek fontosságát, hogy a megfelelő fehérjebevitel meglegyen. Megbízom benne, csak a tápszer... Az íze és az összetétele is borzalmas, picúromnak sem ízlik.

Hédi gyümölcsöket, sárgarépát (próbálkozom újabb zöldségekkel) és gabonaféléket (köles, rizspehely) eszik. A hús vagy tojás bevezetését még korainak tartom. Naponta négyszer eszik és többször kap anyatejet is, de utóbbi már viszonylag kevés.

A tápszer összetétele: maltodextrin, szentjánoskenyérmag liszt, rizsliszt, cukor, növényi zsírok, kalcium-karbonát, emulgeálószer (mono- és digliceridek citromsav észtere), vitaminok (...), vas-difoszfát, L-carnitin, cink-szulfát, réz-szulfát, kálium-jodid.

Az én tudásom alapján a fehérjét a szentjánoskenyérmag liszt (http://bionom.hu/biobolt/elelmiszerek/befozeshez/szentjanoskenyermag-liszt-rapunzel.html) és a rizsliszt biztosíthatja. Tudna valaki segíteni, hogy ezek együtt, illetve gabona+szentjánoskenyérmag liszt biztosítja-e az összes fehérjét? Ha igen, akkor lényeges, hogy egy étkezésen belül legyenek? Vagy mégis inkább kapjon tojást vagy húst?

Köszönöm:

Eszter

Értékelés: Nincs

fehérje babának

Szia Eszti! Remélem nem komoly Tőled ez a kérdés... :)

Ha tápszerre lenne szüksége a babáknak, akkor kihalt volna az emberiség... bőven elég neki az anyatej és majd 1 éves kora után vezetgesd be az állati fehérjéket. Mindent tudsz! Ne hagyd magad elbizonytalanítani!!!

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

Fehérje babának

Szia Tündi!

Köszi! Igazából a kérdésemben egy kis "tudományos" kíváncsiság is volt, érdekel a téma és szuper, hogy pont most találtam rá erre a cikkre.

Majd még keresgélek a témában - ha egyszer lesz rá több időm.

Szép napot!

Eszter

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

részben vegán

Sziasztok!

Én kiskoromban a nagyszüleimmel éltem és voltak tyúkok és nyulak is. A nagypapám szívvel-lélekkel "falusi parasztgyereknek" mondta magát, kora tavasztól késő őszig mindent megtermelt a nagy kertben, sőt olyan gyümölcsöket is kikísérletezett, amit mások nem is ismertek. Nem volt ritka, hogy a fa egyik nagy ágán  alma termett, a másikon szilva és a kert maga volt a burjánzó csoda. Mi gyerekek a nyarat jórészt a cseresznyefán töltöttük szemezgetve, aztán átköltöztünk a körtefára. Nagypapám már korán reggel felkelt és ő maga csak akkor ment reggelizni, ha az állatokat már ellátta. A tyúkoknak csak annyit mondott pipipí és már lépdestek is mögötte sorban és mindíg voltak simogatnivaló kisnyuszik is.

 De voltak persze rosszabb dolgok is, mint pl. a nyúl/tyúkvágás. Nekünk persze nem szabadott akkor bemenni, de mi meglestük és háááát...soha nem értettem, hogy hogy tudja valaki egyszerűen levágni az állatot majd jóízűen megenni vasárnapi pörköltnek. Én ilyenkor napokig nem bírtam egy falatot sem enni, még a pohártól is undorodtam. A mai napig nem kívánok semmiféle húst. Sajtot sokat eszek, néha vajat is, vagy tejfölt, de a tejnek még a szagát sem szeretem. Jól vagyok, nem éhezek.

A ruhatáramban volt prémsapka, báránybőr kesztyű, bőrkabát, bőrpénztárca, de ezektől is valahogy irtóztam - a tudat, hogy ezért meg kellett nyúzni egy állatot. Úgyhogy ezeket már nagyon régen elajándékoztam, pedig akkor még nem gondolkodtam "bionom".

Szóval csak azt akartam mondani, hogy így is el lehet éldegélni. A gyerekeimnek néha sütök csirkecombot (hipermarketes Oo), de soha nem kényszerítek senkit, aki nem akarja megenni. A kislányom szintén irtózik a hústól, míg a nagylányom legszívesebben mindíg gyrost enne a városban.  Őt is hagyom, beszélünk ezekről a dolgokról, de ő dönthet magának. 

Üdvözlet Mindenkinek! Anna

Értékelés: Nincs Átlag: 3.7 (3 votes)
Antal Vali's picture

Szerinetm a gyermeki ösztön a legjobb tanácsadó

Én eszem húst, bár igen ritkán. Vannak pipikéim, de soha nem tudnám levágni őket egy vasárnapi ebéd kedvéért - bár nem is ezért tartom őket. Ha valaki egészségesen étkezik, és nem csak a húsmentesség a szempont, akkor szerintem nincs baj. Az a lényeg, hogy a húsmentesség ne a fornettis-pizzás-múkajás étkezést jelentse.

Köszönjük, hogy megosztottad a véleményedet.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Vegánság és vérszegénység

Kedves Vali és Mindenki!

Köszönöm szépen a hozzászólásokat, bocsánat, csak most tudok rá reagálni, mert pár napig nem voltam net közelben.

Tulajdonképpen az én nagy dilemmám a következő miatt alakult ki: egyfelől engem az elmúlt másfél évben meggyőztek az állati fehérje mentes étrend érvelőinek írásai - így elkezdtem így étkezni, persze emellett mindent betartva; a fehérjetársítást is, és a lehető legváltozatosabban igyekeztem összeállítani a teljes gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből és olajos magvakból álló étrendemet, minden finomított, iparilag feldolgozott élelmiszert kizárva. Másfelől pedig (már korábban írtam, hogy rendszeresen nézetek egy teljes labort, hogy minden rendben van-e) a legutóbbi laboreredményem igencsak megingatott mindenben. Mindig is tökéletesek voltak az eredményeim, legutóbb azonban (miután szinte teljesen vegán lettem) enyhe vérszegénységet mutatott ki a laborom. Hat vagy hét éltérés is van rajta, igaz, sok helyütt csak tizedesjegyekkel, de akkor is eltérés. Mivel még soha nem volt ilyen gondom, egyértelmű, hogy az étkezés miatt alakult így. De hát miért? Hol a hiba a rendszerben? A vegán étkezés mégis egy féligazság csupán? Nemsokára még egy mérést végeztetek, s ha az is ilyen eredménnyel fog zárulni, akkor bármennyire is hittem az egészben, vissza kell forduljak az állati fehérjékhez, ugyanis nem akarok magamnak nagyobb bajt. De mondom, az a vád sem érhet, hogy nem tartottam volna be a főbb "szabályokat", hiszen a neten fellelhető összes ilyenkor betartandó dologra odafigyeltem. (A b12 szintem és a vasam egyébként rendben van.)

Kedves Vali és Mindenki, tulajdonképpen erre értettem a legutóbbi kérdésemet is; hogy a vegán étrend hirdetése (bár nagyon-nagyon megnyerő és hihető, észszerű - főleg az az érvelése, hogy ösztönösen melyik élelemiszerhez is nyúlnánk szívesen), valójában csak egy egyébként tényleg egészséges irányzat eltúlzása?

Tamás

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (3 votes)
Varga Nikoletta's picture

Vegánság

Kedves Tamás!

Igen, akár lehet túlzás is... maradjunk az arany-középúton.

Már oly sokszor írtam Neked, valószínűleg unhatod is: vannak olyan alkatok, akik akár hosszú ideig is tarthatják a vegán étrendet, mindenféle probléma nélkül.

Akik ebbe a kategóriába nem tartoznak bele, azoknak nem ajánlott! ... és a sok "beszélgetés" során kiderült számomra, hogy Te sem tartozol közéjük. :)

Bizonyos betegségek, egyensúlyból való eltolódás esetén viszont átmenetelig, kúraszerűen szoktuk javasolni a vegánságot.

Legjobbakat,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 2.3 (3 votes)

Figyelmeztetés nélkül...

Kedves Niki!

Köszönöm válaszod és én kérek elnézést, hogy már sokadjára hozakodom elő ugyanazzal a témával, amikor Te már régen megmondtad... 

Tulajdonképpen azért az bosszant, hogy erre nem térnek ki a vegán étrendet hirdető oldalakon! A sok-sok előnye mellett, miért nem képesek (mégha kisbetűs részen is) megjegyezni, hogy nem mindenkinek ajánlott?? Erről ugyanis egy kósza karakter sem árulkodik... És hát legyünk őszinték, azért ez nagyon veszélyes dolog: mennyi gyanútlan internetező tévedhet ilyen oldalakra, és meggyőződvén a helyességéről elkezd így étkezni, s ha éppen olyan típus, mint én, és nem néz körül rendesen, akkor akár még nagy bajt is okozhat magának... azért ez tényleg nem szép dolog!

Na jó, mégegyszer már ígérem nem hozom fel ezt a témát - már tényleg sokszor szóba hoztam... :)

Niki, még egy utolsó, apró kérdést had tegyek fel: ha jól emlékszem (jól emlékszem?), a Kína tanulmány szerint ugyebár az állati fehérjék a rákos sejtek katalizátorai lehetnek, ha a testünkben karcinogén anyagok vannak (már pedig sajnos bennünk vannak), és ez 6% állati fehérje fogyasztás felett kezd el érvényesülni, alatta nem. Tudom, már valahol írtál erről, de ne haragudj, ez a része még nekem zavaros; mit is jelent a napi gyakorlatban a 6%? Mi alapján számolható ki, hogy mennyi a 6%? Írnál pár példát, mi az a napi vagy heti mennyiség, ami még 6% alatt van? Köszönöm előre is.

Üdv:

Tamás

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

12% alatti fehérjebevitel

Tamás, ERRE gondolsz?

Arra szeretnélek kérni, hogy NE VEDD KŐBE VÉSETT SZABÁLYNAK a leírtakat, lazíts egy kicsit!... élvezd az életet és a táplálkozást is!

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

Százalékos fehérjebevitel

Igen, Niki, erre a hozzászólásodra gondoltam. Persze, érthető, amit írtál, csak az miatt zavaros egy kicsit nekem, hogy mindent napi mennyiségben írtál, míg a tojást heti 2-3 db-ban határoztad meg. Pedig a tojásban még kevesebb a fehérje, mint a többiekben (vagy tévedek?), mégis a többit napi szinten, míg a tojást csak heti szinten írtad... ezt hogyan kell értelmezni?

Egyébként persze, igyekszem lazítani... :)

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Százalékos fehérjebevitel

Kedves Tamás!

Azért némi fehérje akad a tojásfehérjében is... :)

Nagyon egyszerű, hogy a tojásokat átlag heti 2-3-ban adtam meg, mert nehéz lett volna napi harmad vagy fél mennyiségű tojást ajánlani :)

DE mint fentebb már említettem, nem lehet ilyen szemellenzősen élni és számolgatni a fehérjeszázalékokat és egyebek... számomra ez semmiben nem különbözik, mint pl. azok a fogyókúrázók, akik számolgatják a napi kalóriabevitelt és elfelejtenek közben mozogni és élni :)

Újra és újra azt írom - a lehető legjobb szándékkal! -, hogy lazulj méééééég!

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 3.7 (3 votes)

Fehérjeszázalék

Jó persze, csak úgy mégis körülbelülre gondoltam, hogy megkérdezem...

Tulajdonképpen lehet, hogy Te sem értettél engem teljesen (vagy én kérdeztem rosszul, bocsánat), azt furcsállottam csak, hogy például húsból napi 10-15 dkg-ot írtál, tojásból pedig csak heti 2-3 db-ot; szóval csak azt szerettem volna tudni, hogy tojásból hogyhogy ennyivel kevesebbet lehet csak?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Fehérjék

Kedves Tamás!

Felejtsük el a napi százalékokat állati fehérjebevitel esetén... talán úgy egyszerűbb lesz, ha azt írom:

heti 1-2x hús/húsféle

heti 1-2x hal

heti 1-2x sajt, túró

heti 3 db tojás

fogyasztása ajánlott. Kb. úgy, mint nagy-, dédapáink idején :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Vegánok! Egy kis segítséget szeretnék...

Sziasztok!

Elsősorban (de persze nem csak) vegánokat szeretnék kérdezni a következő témában:

Ugye én most már lassan két éve lesz, hogy életmódot / étrendet váltottam, és az alapoktól kezdve egészen eljutottam odáig, hogy egyre csak a vegán étrend felé kacsingatok. Magam sem hittem volna soha. Mindig is nagyon szerettem a (mindenféle) húst, tejterméket, tojást, fel sem merült volna bennem soha, hogy elhagyjam őket; igaz, korábban teljesen tudatlan voltam a mai eszemmel visszagondolva, a táplálkozást illetően.

Szép lassan alakult ki a mai álláspontom. A Kína tanulmány volt az első mérföldkő, aztán jöttek a többi hasonló írások a neten, és valahogy nem is annyira tudatosan tettem le az állati fehérjéket, hanem egyszerűen elment tőlük a kedvem. Lehet, hogy hülyén hangzik, de egyszerűen nem kívánom őket, annyit olvastam róluk. Tehát hiába szeretem az ízüket, olyannyira kiábrándultam belőlük, hogy egy fikarsznyit sem hiányzik, egy picit sem sóvárgok értük, vagy ilyesmi; szóval nekem nem hiányoznak.

Egy gondom van csupán - még mindig nem tudom, hogy helyesen cselekszem-e? Tényleg jó-e az, ha egyáltalán nem fogyasztok állati fehérjét. (Persze amellett változatosan, teljes értékűen igyekszem táplálkozni, tehát egyáltalán nem sorolom magam a "puding-vetegáriánusok" közé.) Ami a zavart kelti bennem, az az, hogy nagyon sok az ellentmondás a neten fellelhető szakirodalomban. Egyes források teljes mellszéleségben kiálnak mellette, és számtalan borzasztóan meggyőző és észszerű érvet felsorakoztatnak, más források óva intenek a vegetáriánusság ezen szigorú fajtájától. (Igaz, az "enyhébb" vegetáriánus típusokat a legtöbb helyen elfogadhatónak tartják, ebből nem is lenne bennem vita; csakhogy a tejtermékekről tényleg nem akarok még hallani sem - mai tudásom szerint -, a halakról mindenhol azt írják, mennyi a szennyeződés bennük - tudom másba is, de állítólag azokba nagyon -, akkor már csak a tojás marad... szóval nem is tudom, melyik vegetáriánus csoportba tartoznék szívem szerint, hiszen a vegán a legszimpatikusabb - persze csak a jelenlegi álláspontom szerint.)

Az egyik legmeggyőzőbb érv számomra az ösztöneink példaként felhozatala. Hogy ha az embernek saját magának kellene ölnie, akkor fogyasztana-e vajon húst, ha egy kisgyereknek egy élő nyúl meg egy alma közül kellene választania, melyiket enné meg, meg hasonlók - remélem értitek, mire gondolok. És tényleg - ha belegondolok - megvan bennünk az az ösztön, hogy összefollyon a  nyál  a szánkban egy élő állat láttára? Én nem érzem. Csak konyhai felhasználást követően.

A sok-sok ellentmondás ellenére odáig már eljutottam, hogy nagyjából megértem, mindenevők, de főleg növényevők vagyunk. Valószínűleg a sok-sok millió év alatt a szükség idején alakulhatott ki bennünk az állati eredetű élelmiszerek megemésztésének lehetősége is. De ami még teljesen nem tisztázott bennem, és ez lenne a hozzászólásom fő kérdése is; hogy tényleg jót tesz valaki a szervezetével, ha teljesen felhagy az állati fehérjék fogyasztásával? És aki már régóta vegán (nyilván csak az tudja igazán), megérte vegánnak lenni? Tudom, kicsit furcsa a kérdés, úgy értem nem ütközik ki valami hátránya neki? Mondom, egyszerűen attól vagyok ilyen bizonytalan, hogy egyik helyen nagyon meggyőznek róla, másik helyen valósággal megijesztenek vele...

Köszönöm szépen előre is a válasz(oka)t!

Tamás

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Gabriella Horváth's picture

Én egy vagány vegán vagyok :)

Kedves Tamás!

Csak saját tapasztalatomat osztanám meg veled. Én majdnem vegán vagyok, kevés sajtot, túrót, eszek, mikor olyan kedvem van. Attól, hogy valamiben van kevés tojás, vagy tejtermék azért megeszem, bár magam nem használok főzéshez, sütéshez.

Írásodból az derül ki számomra, hogy a sok információ, mint felkavart iszap kavarog benned, hidd el le fog ülepedni, mindenek előtt figyeld magad, mi jó neked, hallgass belső hangodra, és kialakul a saját hozzáállásod a táplálkozáshoz, és ne gondold, hogy én már ezen túl vagyok, magam is ezt teszem a mai napig,  csak lehet már biztosabb léptekkel haladok.

Bizonytalanságodon az is segít, ha teszteled magad különböző tesztekkel: Ételintolerancia teszt, Biorezonancia, ha nem boldogulsz személyes konzultáción is kérhetsz segítséget. Lehet bizonyos ételek elhagyása után jobban érezted magad, és ez utalhat különböző emésztési problémákra is. Hamarosan születik egy blog bejegyzés is vega témában.

Naposat, csillagosat,

Gabi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Imu22's picture

Mi a problema ezen az eghajlati ovon a nyers taplalkozassal?

Mi a problema ezen az eghajlati ovon a nyers taplalkozassal? Az hogy hut(het)?
Sokaknak igy is bevalt. Idovel a szervezet normalizalodasa (tisztulasa, feltoltodese, ...) altal megszunik a hideg erzet, a fazossag. Arrol nem is beszelve, h az emberi faj egyik legidealisabb taplaleka a gyumolcs (evszaktol fuggetlenul!), ahogy Dr. Douglas N. Graham is ervel a 80/10/10 c. konyveben. Egyes ervek igencsak egyszeruen bizonyithatok vagy teljesen logikusak, igy nem igenyelnek "bizonyitast", meg a kulonbozo kutatasi eredmenyek figyelembevetelet is kihagyhatjuk. Pl.
- hogy mit eszik osztonosen egy baba egy szelekciobol, ami "minden" fobb csoportbol tartalmaz egy-egy mono elemet (elo allat, nyers hus, zoldseg, gyumolcs...)? (Nem az elo allatot, nem a nyers hust, nem a gabonat, nem a huvelyest, nagyobb valoszinuseggel a gyumolcsot, mint a zoldseget...)
- hogy onmagaban(!) melyik taplalek latvanyara "fut ossze a nyal a szankban", erezzuk azt, h nekunk valo, jol esne olyan formaban, ahogy a termeszetben megtalalhato? (Nem a husok, nem a gabonak, nem a huvelyesek, nem a gumos zoldsegek... latvanyara, valamint egyes elemek nyersen fogyasztasa kellemetlen erzes, masoke nehezkes, mig valamely mergezo...)
- hogy milyenek az emberi faj testi adottsagai (ujjak, kormok, fogak...) a taplalek beszerzese es elfogyasztasa szempontjabol?
- hogy milyen az emberi test fiziologiaja?
- hogy hogyan taplalkozna az ember a termeszetben "allatkent" :) (monoetkezest folytatva es barminemu kezeles nelkul)?
- hogy hogyan etkezett az ember a vadaszat megjelenese elott (a tobbi taplalkozasi forma megjelenesehez kepest rendkivul hosszu idoszakrol beszelunk)?
- hogy hogyan etkeznek az emberszabasu majmok, koztuk a kicsivel tobb, mint 1% genetikai kulonbseggel rendelkezo csimpanzok?
- hogy mivel valtozik a taplalekbevitelre vonatkozo szukseglete egy adott fajnak a kulonbozo eghajlatu teruletre valo koltozes altal? (pl. haziallatok, allatkerti allatok)?
..................

Akiben megszuletik az atallas szandeka es kepes kitartoan torekedni, az valoszinuleg megtapasztal egyfajta kiemelkedo allapotot. Elsosorban nem a betegekrol beszelek (nem mintha nem lenne minden ember/szervezet vmilyen szinten beteg...), viszont a betegseg tipusatol, az egyen allapotatol es egyeb tenyezoktol fuggoen azokra igazitva elkepzelheto sok-sok alternativa az atallasok modjara (felepitesere, fokozatossagara, ...) vonatkozoan. Pl. bizonyos esetekben bojttel es/vagy taplalekkiegeszitokkel osszekotve...

Valoszinusitem, h a melyen tisztelt antalvali.com azert sem igazan ajanlja az emlitett konyvet es nem jelenitette meg eloszor a hozzaszolast sem :) , mert a viszonylag egeszseges ember szemet felnyithatja olyan teren, h nincs szuksege semmilyen taplalekkiegeszitore a fokozatos, alapos ("minden" eletteruletet erinto) eletmodvaltas soran. Kiveve (talan) a rendkivul specialis esetekben vagy sulyos betegsegeknel...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Nyers táplálkozás

Én több hozzászólást is találtam a 80/10/10-ről, én is írtam róla. Szerintem a kulcsszó, amit te is írtál: "Sokaknak igy is bevalt", DE NEM MINDENKINEK. Bizony, hűtő hatása van, ezt mondja például az ayurveda de a makrobiotika is. Szerintem a Bionom táplálkozás nem tiltja a nyers étkezést, de nem mindenkinek tesz jót. Én ezt tapasztaltam a férjem esetében is. Egyszerűen nem tudott hízni, és nem is érezte magát jól. És csak annyit tett, hogy délig kolláthot, gyümiket, turmixot evett. Mióta áttért a reggeli főtt, teljes értékű kásákra, hízott 2-3 kilót, és jobban is van.

Én viszont pont az ellenkezője vagyok. Én jól elvagyok nyers ételeken, akár egész nap. Vannak olyan testtípusok, akik "akár" télen is élhetnek nyers ételeken, de nem mindenki!! Nyáron viszont nyugodtan tarthatunk 1-2 hét/hónap gyümölcsevést, zöld levelekkel.

A másik az éghaljati öv. Graham téli étrendje szinte 100%-ban olyan gyümölcsöket, zöld leveleket ajánl, ami nálunk (ilyenkor) nem terem meg. Déli gyümölcsök, paradicsom, banán, papaya, saláta. Valamint abba is bele kell gondolni, hogy ahhoz, hogy megegyünk annyi ételt, hogy ne fogyjunk, bizony ahhoz nagy mennyiséget kell elfogyasztani. 9 banán reggelire, vagy ebédre. Ehhez bizony alaposan ki kell tágulnia a gyomornak. Valamint nagyon fontos, 30-40 dkg zöld levél fogyasztása, különben hiány betegségek alakulnak ki. És ez igaz az egyéb nyersevőkre is. A gourmet nyersevők meg abba a hibába esnek bele, hogy nagyon sok olajos magot, zsírt fogyasztanak. Így megvan a kalória, és akár hízást is eredményez. Az értékes gyümi, zöld levél meg háttérbe kerül.

A bionom táplálkozás is fontosnak tartja a friss gyümölcsök, zöldséget fogyasztását. Ha mindenki megenne 6-8 adag (maroknyi) nyers ételt, már sokat tettek az egészségükért. A Gerson terápia is gyógyít, mégsem nyers. Igen, nagy hangsúlyt fektet a friss répa, alma levekre, de mellette főtt ételeket is esznek. Ha neked a 80/10/10 jó, akkor legyen az, a másiknak az ayurveda szerinti táplálkozás jön be, a harmadiknak meg a Bionom. Szerintem a kulcsszó a teljes értékű táplálkozás.

És azt se felejtsük el, hogy a táplálkozás nem minden. Kell a megfelelő mozgás, kellő pihenés és a lelki nyugalom is. Enélkül nincs egészség, hiába táplálkozunk egészségesen.

Anikó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Nem mindenkinek való a 80/10/10..

"Nem mindenkinek való a 80/10/10, nem mindenki akar egészséges lenni." Grahamtől idéztem. Ő a könyvében egyébként 32 tényezőt sorol fel, mitől függ az egészség, ebből csak egy a táplálkozás.

Lehet, hogy több étrend is gyógyít (mihez képest, ugye), de ami számomra a legfőbb érv volt a 80/10/10 helyessége mellett, az az, hogy az így étkező idősödő emberek olyan szintű vitalitással rendelkeznek, amit másoktól még nem láttam. Jó rájuk nézni, sokkal szebbek, fiatalabbak, ruganyosabbak, fittebbek, mint bármely más irányzat képviselői idősen. Amikor én váltottam, arról döntöttem, hogyan szeretnék élni 60-80-100 évesen. Olyan színvonalon, ahogy a zsírszegény nyers vegánul táplálkozó emberek.

És ennek az életmódnak nem csak a táplálkozás, hanem a rendszeres sport és a jó alvás is szerves része. Az evést pedig nagyon könnyen el lehet rontani az elején, ami el is tudja venni az ember kedvét (sok mag, kevés gyümölcs, kevés zöld). De aki odafigyel és kitart a kezdeti nehézségek (átszokás, kívánások, detox) ellenére, az olyan erőt és vitalitást tapasztal meg magában, amiről nem is tudott előtte.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
kedina's picture

Imo és Anikó

Nekem nagyon tetszik mindkettőtök írása, hisz nagyon sokat tanulok az ilyen eszmecserékből. Én bíztatlak benneteket, hogy írjatok. Nyílván mindenki azt raktároz el belőle, amire épp szüksége van. Érvek, ellen érvek, minden!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)
paripa's picture

Nagyokat bólogatok, Anikó!

Szia Anikó!

Nagyon tetszik, és hozzám igencsak ez áll közel, ahogy Te leírtad itt.

Nincs bonyolítva, körürírva, szépen világosan írod, és PONT AZT, ahogy én is érzem. Igen, ha a csupa-nyers a jó valakinek, szíve joga azt enni, ha nem fűlik a foga valamihez, akkor azt ne egye, stb, 

a fő irányok, ami az egészséget adja, a bionom táplálkozás a lényeg!

És az is igaz, a másféleségünkből adódóan, ha egy családon belül ugyanattól az egyik szárnyalhat az egészségtől, a másik meg szenved tőle, na ennek nincs értelme, 

ahogy az erdőbe se csak egy út vezet, az egészséghez sem.

És akkor még ott a pozitív életszemlélet. A bizakodó, mosolygós, elfogadó tipusú ember már akár ettől is egészségesebb. De a legjobb csupabio csupanyers étkezés is az ellenségeskedő, haragos, erőszakos embernek nem ér sokat...., igaz?

És igaz a mozgás szüksége is. Ahogy mondani szokták, az un. energikus ember szerintem mozgékony. A meditáció(k) a lelki béke, elégedettség, harmónia elősegítői lehetnek....(és kevésbé a "magamat nézetét ráerőszakolom" dolgok miatt....:)

Jó, hogy leírtad Anikó ezeket, köszönöm.

Szeretettel Adri

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Imu22's picture

Szia Adri!:) A hozzászólásod

Szia Adri! 

A hozzaszolasod egy reszlete ("magamat nézetét ráerőszakolom") is hozzajarult ahhoz, hogy irjak a kommunikacio felreerthetosegerol, de biztos vagyok benne, hogy nem vagy ezzel egyedul. :) Ha pedig felreertettelek, akkor meg egy pelda a felreerthetosegre... :D

Az eppen kibontakozo kommunikacios format a tobbseg az "A vagy B" tipusu dualista szemlelettel altalaban felreerti. Egy ilyen kozos informaciokereso, informaciokat egyesito, cserelo, egymast elgondolkodtato kommunikacioban harcot, vitat vagy eroltetest latni igencsak teves. Hiszen egyik fel sem nyer vagy veszit, egyik fel sincs "velem" vagy "ellenem". Inkabb egyuttmukodesnek tekintheto, egyutt munkalkodasnak az ertekes felismeresek megjeleneseert es azok szinapszisainak megszuleteseert.
Az altalad es Aniko altal is emlitett "ki igy, ki ugy, de mindenki jol csinalja" allaspont, amit mar egyebkent en is emlitettem/megerositettem ("Termeszetesen ha nem az emberi faj, hanem egy konkret egyen etkezeserol van szo...") pedig tenyszeruen igaz, de egyben veget is vet az emlitett kozos informaciokereso, informaciokat egyesito, cserelo, egymast elgondolkodtato folyamatnak. Pedig mindket fel "rugalmas ervelese" ertekes felismeresekhez vezethetne. (A rugalmassag az ido mulasaval, a kommentek szamanak novekedesevel az esetek tobbsegeben mindket fel reszerol fokozodik.)

Kiemelnem azt is, h a bionom ajanlasok szerint etkeztem/eltem (etrend, taplalekkiegeszitok, meregtelenitesek, kozmetikumok...) kb. 4 even keresztul, tehat egyreszt azt nem kell bemutatnotok, masreszt nem "ellensegkent"/tamadokent vagyok itt.  Rendkivul fontos volt az emlitett idoszak, amiert HALAS vagyok.
Azota pedig tovabb egyszerusodott minden, mar nem kell sutni/fozni, az eteltarsitasok tobbsegere figyelni, elhagyodtak a taplalekkiegeszitok, meregtelenites helyett bojt van, ami egyre inkabb "hiperegyeszeru" spiritualis bojt.

Mas tema, talan inkabb Anikonak szanva, tobbszor utaltok a bionom ajanlasok "milyensegere" (pozitiv ertelemben), pl. hogy egyszeruek, nem szigoruak. A bionom ajanlasok is viszonylagosak (mi nem az?), valamihez kepest nagyon szigoruak, valamihez kepest tul enyhek, de ugyanez elmondhato a 80/10/10 valamely verziojarol is es minden mas etrendrol, taplalkozasi ajanlasrol. Attol, hogy valakinek/valakiknek eppen ez a merteku egyszeruseg, szigor a kozeput, masoknak nem. Tehat kb. annyira dicsoitheto, mint mas ajanlasok.
Egyebkent a 80/10/10 is ugyanugy enyhitheto, modosithato, mint barmely mas etrend. Igy az is hozzaidomulhat a tobbseg lehetosegeihez, kepessegeihez, izvilagahoz.. Pl. az emlitett nyari 80/10/10-es idoszakon kivul lehet ugy is alkalmazni, hogy heti 1-7 nap 80/10/10 szerint vagy napi 2-5 etkezes (a 4-5 etkezesbol) a 80/10/10 szerint, valamint ahogy eppen erezzuk aszerint szigorithatunk (vagy eppen enyhithetunk), novelhetjuk a szabalyokat figyelembevevo napi etkezesek szamat vagy a napok/hetek/honapok... szamat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
paripa's picture

ajaj Imu :)

Szia Imu!

Őszinte leszek Hozzád: én elég nehezen rágtam át magam a hozzászólásodon, kétszer is elolvastam. 

Ne haragudj rám, nekem sajnos még nem teljesen világos, hogy miről is szeretnéd meggyőzni az antalvalis közösséget....? (akár engem is..) Arról, hogy a Te étkezésed, életmódod a legjobb? Arról, hogy a Te életmódodat kövesse az olvasó? Arról, hogy nagy hibát vét, aki nem úgy él, hogy félreteszi a jóérzését, félreteszi ösztönös ráérzéseit a neki legjobb táplálkozásról? 

Imu, lazíts kérlek. Fogadd el kérlek, hogy nem egyforma robotként gyártottak le minket, nem ugyanaz érvényes az emberekre, bizony lehet olyan, hogy amitől az egyik ember egészséges, a másiknak nagyon nem jön be...

Imu, Te valószínúleg nagy utat jártál be, amíg arra a szintre jutottál, amit én - bocs - de mintha nem is értenék, olyan magaslatokban írsz az életmódodról, hogy - bocs - de én a felét nem is értem, miért mondod. Nem haragszol érte ugye? ez van....:)))

Szeretettel Adri

 

Értékelés: Nincs Átlag: 3.5 (2 votes)
Imu22's picture

Altalaban nehezebben atraghato az irasom

Igen, altalaban nehezebben atraghato az irasom, aminek az egyik oka, h meg viszonylag hosszan irva is tul tomor, tobb es kifejtosebb magyarazatra lenne szukseg, majd a magyarazatokat is erdemes lenne elmagyarazni... :D , a masik oka pedig, h ha onismeretrol, valosagrol... is van szo - ami kihagyhatatlan, hiszen minden tema/terulet alapja, abbol kellene, h kiinduljanak a beszelgetesek, legalabb egyeztetes vegett - akkor azok megertese minden esetben reszlegesebb, foleg specifikus eloismeret es spiritualis/lelki gyakorlatok "szemelyes" tapasztalata nelkul.
Viszont az egymas reszleges megertese mindig belefer a kommunikacioba, hiszen a teljes, pontos megertes nemhogy ritka, de lehetetlen.

A kerdeseidre a valasz eppen az elozo hozzaszolasomban volt. :) "Az eppen kibontakozo kommunikacios format a tobbseg az "A vagy B" tipusu dualista szemlelettel altalaban felreerti. Egy ilyen kozos informaciokereso, informaciokat egyesito, cserelo, egymast elgondolkodtato kommunikacioban harcot, vitat vagy eroltetest latni igencsak teves. Hiszen egyik fel sem nyer vagy veszit, egyik fel sincs "velem" vagy "ellenem". Inkabb egyuttmukodesnek tekintheto, egyutt munkalkodasnak az ertekes felismeresek megjeleneseert es azok szinapszisainak megszuleteseert."
Tehat nem meggyozesrol van szo, inkabb nevezhetnenk rugalmasan ervelo, egymast elgondolkodtato eszmecserenek az emberi faj termeszetes szuksegleterol, taplalkozasarol, valamint a taplalkozas es egeszseg kapcsolatarol, amihez nem kell lazitani, hisz nincs feszultseg. :)

"Fogadd el kérlek, hogy nem egyforma robotként gyártottak le minket, nem ugyanaz érvényes az emberekre, bizony lehet olyan, hogy amitől az egyik ember egészséges, a másiknak nagyon nem jön be..."
Az egyik hozzaszolasombol: "Termeszetesen ha nem az emberi faj, hanem egy konkret egyen etkezeserol van szo (egyebkent nem errol szol a beszelgetes), akkor az pontosan olyan/tokeletes tudassal pontosan ugy/tokeletesen etkezik, ahogy az eppen szuksegszeru/tokeletes. Tehat minden egyen, minden pillanatban tokeletesen tud es cselekszik. Igy nincs itelet, mindenkinek igaza van, ahogy gondolja/erzi az adott pillanataban." Tehat teljes az egyetertes veled, veletek az emlitett allaspontra vonatkozoan. :)
VISZONT, egy masik hozzaszolasombol: "Az altalad es Aniko altal is emlitett "ki igy, ki ugy, de mindenki jol csinalja" allaspont, amit mar egyebkent en is emlitettem/megerositettem ("Termeszetesen ha nem az emberi faj, hanem egy konkret egyen etkezeserol van szo...") pedig tenyszeruen igaz, de egyben VEGET IS VET az emlitett kozos informaciokereso, informaciokat egyesito, cserelo, egymast elgondolkodtato folyamatnak. Pedig mindket fel "rugalmas ervelese" ertekes felismeresekhez vezethetne."
Viszont a kommunikaciot sem erdemes eroltetni, megprobaltam, nem folytatodott (az emlitett temakban), ez van. Minden jot! :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Imu22's picture

Kedves Riczu Aniko! Mint irtam

Kedves Riczu Aniko!

Mint irtam az "egyeni kulonbsegekrol"... "Termeszetesen ha nem az emberi faj, hanem egy konkret egyen etkezeserol van szo (egyebkent nem errol szol a beszelgetes), akkor az pontosan olyan/tokeletes tudassal pontosan ugy/tokeletesen etkezik, ahogy az eppen szuksegszeru/tokeletes. Tehat minden egyen, minden pillanatban tokeletesen tud es cselekszik. Igy nincs itelet, mindenkinek igaza van, ahogy gondolja/erzi az adott pillanataban. Hiszen minden az Igazsag megnyilvanulasa, kulonbozo szinteken... (A kulonbozo igazsagszintek ertekeirol, beskalazasarol Dr. David R. Hawkins ir, tobbek kozott az Ero kontra ero c. konyvben.)" Valoban a teljes erteku taplalkozas lehet a kulcsszo, vagy teljeskorubben inkabb ugy fogalmaznek, h a szandek az egeszseg megtartasara/fokozasara, az informaciorendszer megismerese, egyfajta megertese a torekvesre (pl. teljes erteku taplalkozas, 80/10/10, ... osszefuggesei, magyarazatai, elonyei...) es az egeszseg megtartodasanak/fokozodasanak megvalosulasa a Kegyelem/Univerzum/"termeszet torvenyei"... (vagy nevezhetjuk barhogyan, habar nem ugyanazon "valosagelemekre" mutatnak a kulonbozo kifejezesek) altal.

Ha huto hatasa van a 80/10/10-nek, akkor az emberi fajnak a Magyarorszagi viszonylatokat figyelembe veve legalabb minden nyarra (pl. 3-4 honapra) erdemes lenne visszaternie a termeszetes szuksegletehez. A "Nyáron viszont nyugodtan tarthatunk 1-2 hét/hónap gyümölcsevést, zöld levelekkel." megfogalmazas nem sugalmazza annak fontossagat.  :) Egyebkent eddig 3 szemellyel beszeltem, akiknek hohaztartasi problemaik voltak vagy valamilyen okbol fazosak voltak es a termeszetes szuksegletre atterve idovel teljesen megszuntek az erre vonatkozo problemaik. Ezt a huto hatast inkabb erdemes megtapasztalni, mintsem olvasni rola... :) Es termeszetesen a kitartas/valtozas/gyogyulas ideje eltero.
A ferjed kiiktatott minden esetleges hibalehetoseget? Pl. a nagy mennyisegekre, a zold levelesekre es zoldsegekre, az etkezesek szamara, a testmozgasra, alvasi idore, minimalis stresszre, ... vonatkozoan. Mennyi ideig tartott ki? Neha szukseg van akar honapok elteltere is, mire a kulonbozo tunetek megjelennek, eltunnek es beall az egeszseg valamely, mar igen kellemes szintje.

A Graham altal ajanlottak modosithatok a kulonbozo eghajltai oveken es evszakokban. A tropusi gyumolcsok pedig egyszeruen beszerezhetok manapsag. Az h nem igazan kornyezettudatos azok fogyasztasa... ez van, ha a tropusokrol elvandorol egy faj. Idovel, ahogy none az igeny a termeszetes szukseglet kielegitesere, ugy talalnank egyre tudatosabb megoldasokat a beszerzesre. Valamint ha az egyen odafigyel a hetkoznapi tudatossagra, pl. mar nem vasarlassal tartja egy bizonyos (nem tul magas) szinten a boldogsagat, akkor annyit talan megengedhet, h nem a legkornyezettudatosabban elegitse ki termeszetes szuksegletet. Nem mennek bele a kulonbozo kalkulaciokba, de egy nyers vegan etrend szinte minden szempontbol kornyezettudatosabb, mint egy hokezelt es/vagy nem vegan etrend. Akar az eroforrashasznalatot (fold, viz, aram, egyeb), akar a hulladek mennyiseget, osszetetelt nezzuk. Errol rengeteg tanulmany jelent mar meg, tobb parametert megemlitve es boseges adatokkal, szamitasokkal kiegeszitve.

"És azt se felejtsük el, hogy a táplálkozás nem minden. Kell a megfelelő mozgás, kellő pihenés és a lelki nyugalom is. Enélkül nincs egészség, hiába táplálkozunk egészségesen." A Martunak irt hozzaszolasomban mar emlitettem a vegtelen parametert/tenyezot a taplalkozas es egeszseg osszefuggeseinel, es h a valosag minden egyes elemenel vegtelen a tenyezok szama, valamint h azok allandoan valtoznak es a Kegyelem altal valosulnak meg.
Egyik ertelmezesben az "egeszseg" (relativ, mind minden...) a karma gyumolcseinek csak egy csoportja es a "nem egeszseg" a karmafeladat ledolgozodasanak ugyancsak egyetlen csoportja a sok kozul. Masik ertelmezesben - ami nem utkozik az elozovel - felcserelhetok, vagyis pl. a "nem egeszseg" is lehet a karma gyumolcse, ha az pl. ertekes tapasztaltokhoz/felismeresekhez vezet vagy egeszsegre torekveshez, eletmodbeli valtoztatasokhoz... Egy osszegzo ertelemezesben pedig - ami nem utkozik egyik elozo ertelmezessel sem - minden a karma gyumolcse, minden Kegyelem es a lenyeg nem az "egeszseg" vagy "nem egeszseg", hanem a fejlodes, megvalosulas, kozvetlen megtapasztalasa annak, ahogy a dolgok vannak, "ami vagy".
Egy olyan kovetkeztetes mindenfelekeppen megjegyzendo a beszelgetesunkhoz kapcsolodoan, h az "egeszsegre" torekves is vezethet "nem egeszseghez" es forditva is megtortenhet, DE a szandek az esetek tobbsegeben, idovel annak megfelelo eredmenyhez vezet.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Mindenkinek jó a 80/10/10?

Írod, hogy 3 emberrel beszéltél, akinek hőháztartási problémái voltak. Te leírnád a saját tapasztalataidat? Mióta táplálkozol 80/10/10-en? Mit és mennyit eszel naponta? Főleg, ilyenkor télen.  Itt élsz Magyarországon? Milyen alkat vagy, illetve testtípus?

A párom nem próbálta a 80/10/10-et, mert már csak az is problémát okozott neki, hogy délig gyümölcsön volt. Jelentős fogyása lett, pedig így is vékony alkat, gyenge volt, nem tudott dolgozni.  Visszatért a főtt kására, és sokkal jobban van. Na nem azt akarom ezzel mondani, hogy nem eszik nyers gyümölcsöt, zöldséget, mert eszik. 6-8 adag így is megvan naponta. De vannak olyan alkatok/típusok, akiknek szerintem nem való ez a táplálkozás. És ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, hogy pl. az ayurveda több ezer éves múltra tekint vissza, míg Graham a 80-as években vált ismertté, mintegy 20 éves kutatás van háta mögött. Nem akarom lekicsinyleni munkásságát, olvastam a könyvét, sok mindenben egyetértek vele, de nekem akkor is az a véleményem, hogy nem mindenkinek jó ez a táplálkozási irányzat. Főleg, ha kihagyja a napi 40 dkg zöld levelet, akkor komoly problémája is lehet. Erre jött rá Boutenko is, mikor egészségügyi problémája lett a nyers étkezés mellett. Persze a nyers étkezésnél Bicsérdy Bélát is meg kell említeni, aki a nyers táplálékok fogyasztását javasolta még a múlt század elején.

A gyümölcsöknek megvan az a tulajdonsága, hogy elsősorban oda való, és akkor, ahol terem. A trópusokon növő gyümölcsök hűtik a szervezetet, hiszen az a dolguk, ott meleg van. Nem hiába nincs nálunk télen barack meg dinnye, viszont van körte és alma. És van sok vermelhető zöldség. De Graham étrendjébe a zöldség nem fér bele. Hagyjuk figyelmen kívül pl. a cékla és a répa gyógyító hatásait? Valamint hogyan kerülnek hozzánk ezek a gyümölcsök? Mivel kezelik, hogy még itt nálunk hetekig elálljon?  Én is eszek déli gyümölcsöt, de nem eszek meg egy nap 1 kg banánt és mondjuk fél kiló kiwit. És persze uborka, paradicsom, paprika és saláta sem igazán van ilyenkor, tél közepén.

Tehát szerintem nyáron akár 2-3 hónap nyers táplálkozást is lehet tartani, akinek a szervezete ezt igényli, és jól reagál rá. De ha csak mondjuk 70%-ban vagy nyers, és mellette teljes értékűen táplálkozol, akkor is lehetsz egészséges.

Az a jó a bionom táplálkozásban, hogy a sok irányzatokból veszi ki a jót, és kerüli a kevésbé jót. Sajnos sok irányzatban komoly megkötések vannak, amit az illető vagy betud tartani vagy nem. Ilyenkor jön a csalódás, kipróbál mást, majd újból megint mást. Szerintem a lényeg az, hogy ne legyenek szigorú szabályok, pl. ma csak fehérjenap, holnap szénhidrátnap, vagy minden nap 45 dkg zöld levél. De a kalóriaszámolgatás sem vezet jóra (érdemes elolvasni Ongaro könyveit) a makrobiotika pl. kevés friss gyümölcsöt eszik.

A lényeg, mint írtam korábban is: a teljes értékű táplálkozás. Amit eszünk, az tápegész legyen, persze sok-sok nyers gyümölccsel és zöldséggel, akkor nagy baj nem lehet. A természetes étkezés nekem azt jelenti, hogy az étel az eredeti vagy a természetes állapotában legyen, ne adjunk hozzá semmi természetellenest, és ne is vegyünk el belőle semmit.

Kedves Imu! Annak csak örülök, hogy neked jót tesz ez a táplálkozási irányzat, és természetesen ajánlani is lehet az oldalon. De az esetleges veszélyeire is fel kell hívni a figyelmet, hogy aki belevág, akkor pl. ne most télen tegye azt, hanem inkább nyáron. És figyeljen a Graham által leírt részletekre is (tudod, a hibalehetőségek). Mert az kevés, hogy együnk gyümölcsöt és kész. Ennél többet jelent a 80/10/10.

Anikó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Imu22's picture

Kedves Aniko, rendkivul

Kedves Aniko, rendkivul felreertelmezhetonek tartok mindenfele kommunikaciot, foleg ha az irasban tortenik. Ezert elore megjegyzem, h nem celom barminemu tamadas, szandekom teljesen bekes es inkabb elgondolkodtato, mint kritizalo.

Valoszinuleg felreertheto vagyok, de nem a 80/10/10 szerinti taplalkozast ajanlom mindenkinek, hanem az emberi faj termeszetes szuksegletehez valo visszateres megkiserleset es a torekves kitarto fenntartasat. Vegul pedig vagy fenntartodik vagy nem, vagyis vagy "bejon" vagy nem. Eszerint nem mindenkinek "jo" a 80/10/10 egy adott pillanatban, idoszakban, viszont honapokkal vagy evekkel kesobb, mar teljesen mas korulmenyek kozott ujre es ujra probalkozhatunk a visszaallassal.

Igazabol nem a 80/10/10 mint etrend fogott meg es nem is az amogott allo kutatas, hanem az egyszeru logika, hogy miszerint allapithato meg egy adott fajrol, hogy annak mi a termeszetes szukseglete. Pl.
- a tarsadalom altal "meg nem manipulalt", hitrendszereket, szokasokat, fuggosegeket meg fel nem vett, mar nem szopo csecsemo intuitiv taplalekvalasztasa
- az adott faj kezdeti taplalkozasa, vagyis az evezredek soran szuksegbol es/vagy kenyelembol es/vagy az arra valo neveles es egyeb tarsadalmi hatasok (erdekek altal manipulalt oktatas, media, ...) altal felvett es a fuggoseg altal tovabb erosodott szokasok nelkul
- a teljes mertekben kezeletlen etrendi elemek megkivanasa/preferalasa (latvany es izvilag alapjan)
- a testfelepitesre vonatkozo kovetkeztetesek
- a fiziologiara vonatkozo kovetkeztetesek
- a rendkivul hasonlo fajok szukseglete
(Az adatokat, kovetkezteteseket pedig foglaljuk ossze es ertelmezzuk egyuttesen.)

(Egyebkent a facebook-os "811 kozosseg"-ben feltett kerdesemre irtak meg 3-an a tapasztalataikat a hohaztartasukkal, fazossagukkal kapcsolatban.)

Kb. 8 eve alakulgat az etrendem, zajlik a termeszetes szukseglethez valo visszatalalas. Ebben a 8 evben sok-sok kulonbozo periodus volt, akar a fizikai aktivitast tekintve az aktiv sporttol (heti 7 napban) a szinte nulla sportig (allando kutatas es/vagy ulomeditacio), a kulonbozo vegetarianus, vegan,  glutenmentes, nyers vegan, egyenre szabott, nem egyenre szabott... etrendek mellett. Minden idoszaknak megvolt a maga szerepe, egyik sem volt kihagyhato es egyiket sem lehet/erdemes megitelni. A 80/10/10-el egy szuk fel eve ismerkedtem meg alaposabban, azota is atallo periodus van, de ez eltarthat akar evekig is, hiszen kerdes, h mi a "vege" (nincs vege...), pl. teljesen mono 80/10/10. 
Egyebkent Angliaban elek. Tobbnyire nagy mennyisegu edes gyumolcsot fogyasztok (mango, banan, datolyaszilva...), de kevesbe edeseket is pl. helyi almat, kortet. Kiegeszitem zold levelesekkel es zoldsegekkel (telen tobbnyire kaposztaval, brokkolival, repaval + salataval es kis mennyisegekben nem edes gyumolcsokkel: paradicsommal, paprikaval, uborkaval, cukkinivel). "De Graham étrendjébe a zöldség nem fér bele." A konyveben ajanlott receptekben is vannak zoldsegek.
"Hagyjuk figyelmen kívül pl. a cékla és a répa gyógyító hatásait?" Modosithato, egyenre es kornyezetre szabhato a 80/10/10 is. De azt is megjegyezhetnem, h nem szukseges mindent megenni, ami terem az adott kornyezetben. :)
Nem jelolok mar ki celoket, az etrend alakul magatol, lehet lesz mono, lehet nem, lehet mashogy alakul, amit nevezhetunk allando egyenre szabodasnak vagy intuitiv taplalkozasnak.
Megjegyzendo, h az emlitett rengeteg periodus kulonbozo tunetekkel jart, de ez tobbnyire resze minden valtozasnak es nem valtozasnak. :) Csak azert emlitettem meg, mert rengetegen negativan cikmkeznek minden tunetet, meg ha az a gyogyulas, tisztulas... altalanosan, kevesbe vagy nem elfogadott jele is.
Az utobbi 4 evben feleledt a vagy a valosag es onmagam melyebb megismeresere, maga a fogalmi kulonvalasztas helytelenseget pedig csak 1-2 eve ismertem fel. (Nem baj, ha nem erted. :) ) Ami idetartozik, h az onkutatas is kihatott a taplalkozasra, az ahhoz valo hozzaallasra, annak fontossagara/nem fontossagara, a tunetek ertelmezesere, az etkezesek mennyisegere... Nem is igazan ertem, h a valosag melyebb tapasztalati es/vagy tudatkutatoktol, spiritualis tanitoktol, modern pszichologusoktol, fizikusoktol... valo elmeleti ismerete nelkul hogyan lehet barmivel, pl. a taplalkozassal vagy a taplalkozas es egeszseg kapcsolataval foglalkozni. Minden osszefugges alapjat kepezi a valosagismeret, amit vegtelen szamu szinten lehet tapasztalni es/vagy megerteni, amihez pedig szukseg van a kulonbozo figyelemgyakorlatok evekig, evtizedekig tarto gyakorlasara/intenziv gyakorlasara, a "halado tapasztalok" es/vagy kutatok irasainak tanulmanyozasa mellett.

"...ha csak mondjuk 70%-ban vagy nyers, és mellette teljes értékűen táplálkozol, akkor is lehetsz egészséges." 0%-tol 100%-ig barmilyen mertekben nyers taplalkozas produkalhat egeszseget, de akar nem egeszseget is, minden etrend verzio mukodhet... Ennek pedig egy magyarazata lehet az elozo hozzaszolasom vegen talalhato karmarol szolo resz es/vagy a lentebbi, valosagra vonatkozo resz es/vagy a valosag targyalasanak egy masik aspektusa a vagy+szandek valosagot teremt leegyszerusitett osszefuggese.

"A lényeg, mint írtam korábban is: a teljes értékű táplálkozás. Amit eszünk, az tápegész legyen, persze sok-sok nyers gyümölccsel és zöldséggel, akkor nagy baj nem lehet. A természetes étkezés nekem azt jelenti, hogy az étel az eredeti vagy a természetes állapotában legyen, ne adjunk hozzá semmi természetellenest, és ne is vegyünk el belőle semmit." A hokezeles eroteljes, modosito hatassal biro kezelesnek szamit, ugye? De az alapos ragas helyetti turmixolas, orles... is. Valamint a nem monoetkezes is termeszetellenes, ha megvizsgaljuk a kulonbozo termeszetben/termeszetesen etkezo fajok szokasait.

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
Imu22's picture

Fontos megemliteni azt is,

Fontos megemliteni azt is, hogy nem lehet altalanositani a "vegetearianus etrendrol", "vegan etrendrol" vagy akar egy konkretabb "80/10/10 etrendrol" sem. A verziok szama minden egyes taplalkozasi ajanlasnal vegtelen, vagy legalabbis rendkivul sok, aszerint h hogyan epitjuk fel a pl. vegetarianus, vegan vagy 80/10/10-es etrendet. Arrol nem is beszelve, h az egeszseget befolyasolo egyeb parameterek szama is vegtelen, vagy legalabbis az elobb emlitett rendkivul soknal tobb... :) Erre pedig egyszeruen ra lehet vilagitani es a magyarazat egyben a taplalek/tapanyag szukseglet ertelemezesenek szelesebb perspektivaju megvizsgalasat kezdemenyezi. (Mar a Martunak szant hozzaszolasban is irtam errol, de az eddig meg nem jelent meg. (?))

Sok even keresztul ram is nagy hatassal volt az a teny, h a taplalekok tapanyagtartalma lecsokkent, hianyallapotok lephetnek fel... de azota sokat valtozott, finomodott a szemleletem. A bojttel es pranataplalkozassal valo megismerkedes is gyengitette a hianyallapotokba vetett hitet, valamint szamos kutato, orvos... , pl. Dr. Ralph Bircher: "Az emberi szervezet képes alkalmazkodni midenkori élethelyének viszonyaihoz. Amennyiben pedig valami hiányzik a táplálékból, azt képes más forrásokból pótolni. Az új-guineai batátaevők táplálékában például egyértelműen kevesebb fehérje található, mint amennyi a táplálékkal kiürül. A bantuk tápláléka pedig minden kétséget kizáróan kevesebb C-vitamint tartalmaz a szükségesnél. Ezek az emberek mégis rendkívül egészségesek és feltűnően nagy a munkabíró képességük."

A taplalkozas es egeszseg kapcsolataban vegtelen szamu parameter van *, de ha csak a taplalkozast emeljuk ki, azon belul is vegtelen a parameterek szama. Ezek kozott megtalalhatjuk a taplalek anyagi osszetevoit, anelyek ismerete rendkivul reszleges, ezert mindig vmilyen mertekben teves. Nem bolcs dolog a jelenleg ismert anyagok es anyagi osszefuggesek alapjan "vegso" kovetkezteteseket levonni. Rengeteg anyagot es annak hatasat, mukodeset... tevesen iteltuk meg, naprol napra valtoznak a kutatasi eredmenyek, definiciok, magyarazatok. Masreszt csak az anyagok toredeket ismerjuk.Visszatekintve a tudomanyok torteneteben allando a valtozas es az ismeret allandoan novekszik, idoszakosan pontosodik.
A vegtelen szamu valosagelembol/parameterbol kiemelve barmennyire sokat is, csakis reszleges ismeretrol beszelhetunk. A reszleges ismeret pedig minden esetben valamilyen mertekben teves ismeret. Mas megfogalmazasban… onmagaban az anyagi szemlelet, sot barminemu kulonvalasztas minden eseteben reszleges/teves, vmilyen mertekben.
Fontos meg megemliteni a fel-anyagi es nem-anyagi osszetevoket, mukodeseket, amelyekrol meg reszlegesebb/tevesebb az eddig fellelheto tudas. Termeszetesen nem csak a taplalekok osszetevoire vonatkoztatva, hanem az emberi testre, sot az elmere es "vegso soron" a tudatra/tudatmezore/valosagra... , tehat az emberi testen kivulre is.
A kulonbozo spiritualis tanitok mellett mar a modern fizika es a tudatkutatas is igazolta, h a megfigyeles befolyasolja a megfigyeltet, tehat nem mindegy, h van-e megfigyeles vagy nincs ES az sem mindegy, h pontosan ki figyel meg (kutatok, orvosok, ...), majd az eredmenyeket kik figyelik meg (kutatok, orvosok, betegek, egyeb erdeklodok)...... a parameterek szama vegtelen es azok allandoan valtoznak. Meghozza azert, mert a megfigyelo, a megfigyelt es a megfigyeles egy. A test van “benned” es nem “te” vagy a testben, szoktak mondani. :)

*A valosag minden egyes elemenel vegtelen a tenyezok szama, valamint azok allandoan valtoznak Isten/Kegyelem/… altal megvalosulva/megnyilvanulva.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Mártu's picture

Nyers táplálkozás

Azért nem ajánljuk a kizárólagos nyers táplálkozást, mert nem ezt tartjuk az optimálisnak. Úgy gondolom, ehhez a táplálékkiegészítőknek semmi köze, hiszen az tény, hogy a táplálékok vitamin- és ásványi anyag tartalma drasztikusan lecsökkent az elmúlt évtizedekben, így a legjobb szándékkal és a legegészségesebb életmóddal sem biztos, hogy tudod biztosítani a szervezeted szükségleteit, akár nyers az ételed, akár főtt.

Természetesen mindenki azt az irányzatot követi, ami számára bevált, egyéni különbségek mindig lehetnek!

Értékelés: Nincs

Hol rontottam el?!

Sziasztok!

Idestova 2 éve már, hogy étrendet váltottam, kezdve az alap dolgokkal, tehát a finomított élelmiszerek kiiktatásával, majd rengeteg okulás, olvasás után a vegán étrend felé kezdtem kacsingatni. A Kína tanulmánynak és hasonlóknak köszönhetően. Kezdetektől fogva folyamatosan monitoringoztam magam, egy teljes vér- és vizeletvizsgálattal, hogy jó uton járok-e. Legutóbb tavaly nyáron végeztettem egy ilyet, az eredmény kitűnő lett. Ekkor már egy éve éltem kizárólag finomítatlan, e-betű mentes dolgokon, rengeteg nyers zöldséggel és gyümölccsel kiegészítve, igaz még javában ettem húst, tejterméket és tojást is. Azóta lassan, de elhagytam őket, ill. nagyon ritkán, hetente kéthetente egyszer-egyszer ettem húst vagy tojást. Házit. Tehát szó szerint vega nem lettem soha, csak nagyon-nagyon ritkán ettem állati fehérjét. A héten csináltattam újfent egy teljes körű vizsgálatot és egy világ omlott bennem össze... a vizeletem ugyan rendben van, és a közérzetem is jó, de a vérvizsgálatom eredménye aggasztó lett. Ugyan néha csak tizedesjegyekkel, de 9 eltérés is van, hol le, hol felfele az értékekeben! Most nem részletezném, megjegyzésnek az írták rá, hogy "leukopénia, enyhe monocytosis".

Nagyon megijedtem, mégha "csak" kicsik is az eltérések a normál tartomány szélső értékéhez képest, hiszen ez egy óriási, megoldásra váró problémára hívja fel a figyelmet! Így azonnal visszaállok arra az étrendre, amit az életmódváltásom elején csináltam, ami után egy évvel is kitűnőek voltam az eredményeim. Magyarul újra felveszem az állati fehérjéket az étlapomra, hisz a különbség mindössze ennyi volt.

Mondjátok el, vajon mit csináltam rosszul? Hol rontottam el? Annyira körültekintő voltam, annyira odafigyeltem mindenre, annyira tájékozódtam... vagy mégsem eléggé? Változatosan ettem különböző teljes gabonaféléket, hüvelyeseket (társításra is figyeltem), zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat... vagy egyszerűen a b12 a ludas? Még orvos tollából is olvastam, hogy teljesen fedezhető pl. erjesztett zöldségekből is, nos, (saját) savanyú káposztát rengeteget ettem...

Szóval egy szó, mint száz, hiába a rengeteg "sikertörténet", én olyan típus vagyok, aki nem hagyhatja el az állati fehérjéket, hogy már pár hónap alatt ennyire lerontja a vérképemet? Vagy valamit elrontottam? De mit?

Köszönöm szépen előre is a válasz(oka)t!

Tamás

Értékelés: Nincs
Panki74's picture

Kiemelkedő kitartás

Először is minden elismerésem a kiemelkedő tudatosságodért és kitartásodért!

Megnyugtatásul írok pár sort magunkról:

A mi életünk is némi hússal (+ tojással) lett teljes. Próbálkoztam én is a húsmentességgel, de ÉREZTEM, hogy valami nem az igazi...

Bevallom őszintén, én nem ellenőriztetem magam, egyszerűen nem érzem szükségességét. Így is nagyon rá tudok görcsölni dolgokra (még csak az hiányzik, hogy néhány tizedesjegy eltérés miatt falnak menjek), mindent tökéletesen szeretnék csinálni, de mostanra már rájöttem, hogy többet ártok a tököletességre való törekvéssel, mint használok. Tudom, hogy a testem azonnal jezeni fog, ha olyasmit eszek/teszek (és most nem csak a kajára gondolok), ami Neki nem jó, és éppen ezért ösztönösen abbahagyom, semmiképpen sem fogom csinálni hosszú távon. Én ezért is szeretek néha bűnözni... kivétel nélkül rosszul érzem magam, ha valami olyasmit eszem/iszom, amit nem kellene. A puffadás, fejfájás, hangulatingadozás, álomkór stb. felér egy fejbekólintással, amit egy jó darabig megemlegetek!

Ha nem idegenkedsz az állati fehérjéktől, és a vérképed is azt igazolja, hogy a fogyasztásuk jótékonyan hat a szervezetedre, valószínűleg a Te életed velük teljes!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Sehol nem rontottad el Tamás!

Csak, mint oly sokszor írtam Neked nyílt oldalon és magánban is, egész egyszerűen "ilyen alkat/típus" vagy, akinek egy kicsit több - minőségi - állati fehérjére van szüksége.

Ne törj össze, semmi értelme. Mosolyog és örülj, hogy "időben" rájöttél!

sokszor ölellek,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Vérképeredmény

Kedves Panki74 és Niki!

Köszönöm szépen a válaszokat! Egyébként - ezt a múltkor nem írtam - b12 vitamin szint mérést is kértem, de mivel azt helyben nem végzik, az eredményére pár hetet várni kell. Akkor majd okosabb leszek valamivel, hogy mi is okozta egész pontosan az enyhe vérszegénységemet a döntően vega életmód mellett. A vasam ugyanis rendben van. Ha a b12-vel lesz a gond, akkor azt esetleg lehet pótolni, akkor talán megfontolandó újra a vega étrend (most ugyanis újra eszem húst és tojást, ne legyen nagyobb a baj), de ha az rendben van, akkor ennél összetetebb a probléma...

Az egészben egyébként nem csak szomorú, hogy miközben egészséges akarok lenni, éppen fordítva sül el a dolog, hanem az is, hogy a laborban gondolom felsóhajthattak: na, megint egy hülye vega, aki csodálkozik az eredményen... :(

Niki, Neked írtam magánban is pár gondolatot, remélem megkaptad! :)

Tamás

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Megkaptam,

olvastam, igyekszem ma/holnap válaszolni :)

Értékelés: Nincs

B12

Üdvözlök Mindenkit!

Sok évvel ezelőttig súlyos B12 vitamin hiányom volt, rendkívül kellemetlen tünetekkel. Az orrom tövében, a szájzúgomban és az államon mindig súlyos gyulladások voltak, ami miatt sokszor már az utcára is alig mertem kimenni. A nyelvemen folyamatosan égető érzés volt, ami az étkezést is sokszor megnehezítette számomra. A tüneteket csak extrém adagokban bevitt B vitamin készítményekkel sikerült enyhíteni, de teljesen megszűntetni sosem sikerült. Három éve, egy hirtelen ötlettől vezérelve ráálltam a vegán életmódra, ami sok megdöbbentő változást hozott az egészségi állapotomban. A legszembetűnőbb az volt, hogy az összes B12 hiánytünetem megszűnt már az első héten! Azóta sem kellett semmilyen kiegészítőt szednem, pedig már egy ideje tovább "szigorítottam" a vegánságomon és a 811-es táplálkozás mellett kötöttem ki. Azóta sem volt B12 hiányom, sem egyéb más problémám, amikre korábban gyógyszert szedtem.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Aki az embert a gyumolcsevo

Aki az embert a gyumolcsevo majmoktol szarmaztassa az ne nagyon ossza az eszt a taplalkozasrol

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (2 votes)

...és ebben az esetben nem

...és ebben az esetben nem "származtassa" hanem "származtatja"...

Értékelés: Nincs

Gyümölcsevő ember

Kedves Hajdusani! Kíváncsi vagyok, Te honnan eredeztetnéd az embert. Földtúró disznóktól? Húsevő oroszlánoktól? Magevő verebektől?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Attól függetlenül

igazság rejtőzik gondolatai között... javaslom, hogy mélyedj el a témában, bár vegánná nem kell válni.

Niki

Értékelés: Nincs
Liza_anyu's picture

laikus vélemény

Ha egészséges vagy és szereted a finom dolgokat, nem kell eröltetni, hogy lemondj a tejröl, húsról, gabonáról. Ha meg nem megeröltetö, akkor nyugodtan. Én szeretem a húst, nem szeretnék lemondani róla, de heti egyszer böven elég! A vegyszerek és adalékok sokkal veszélyesebbek mint a hús vagy a fehér élelmiszerek. Szerintem
Egy történet a nagymamámról:
Nagymamám házi készitésü szappanal mosakodott. A haját is azzal mosta, esövizben mert attól jobban csillog, vagy talán egy kis ecet. Zuhanyzó nem volt, lavorban mosakodtak, és nem minden nap. Ha száraz volt a böre, ment rá egy kis disznózsir. Korommal vagy szénnel festette a szemöldökét, szempilláját. Hamulúggal, szappannal mosogattak, mostak. 
Nagymamám a frissen sült fehér kenyeret ette, amit a saját kemencéjükben sütöttek. Zsirban sütöttek. Télen nem ettek salátát, paprikát vagy paradicsomot. Fagyasztó nem volt, erjesztettek és sóztak télire. A hosszabban eltartható zöldséget és gyümölcsöket homokban, vagy pincében tárolták tavaszig. A lekvárokat egy napig fözték. Novemberben disznótor, kolbász, szalonna, zsír, tepertyü megvolt télire, hétvégén levágtak egy csirkét. Tej és tojás is volt. MINDENT evett a nagymamám. 
2013-ban születtet a nyári napfordulón. 97 évesen halt meg a téli napfordulón. Nap hozta és a nap vitte. Miben halt meg? Az években, semmi másban. Itt volt az ideje.
Édes nagymamám nagy példaképen. Antalvali oldal olvasása során gyakran gondolok rá, mert öt minimális vegyszeres befolyás érte élete során. Mondjuk úgy hogy tiszta volt. Kivülröl biztosan. De belülröl nem, mert igenis hogy ette a fehér dolgokat, igenis hogy ette az egészségre rossz hatást gyakorló, nehezen lebontható fehérjéket. (persze rengeteg zöldséget és gyümölcsöt is) Élete utolsó éveiben éjszakánként meg tudott enni egy tábla fekete csokit!
Mivel a nagyim példaképem, meg vagyok gyözödve arról, hogy mindent lehet enni, anélkül, hogy bármi bajunk lenne. (most egy átlag egészséges emberböl indulok ki) A minöség, mérték, önismeret, párositás sokkal fontosabb! Nagyim ette a szalonnát... télen. Ette a csirkepaprikást... hétvégén. A véres hurkát... karácsonykor. Itta a tejet naponta. Nehezebb étkezésekhez egy kis erös paprika, talán lecsúszott egy kupica házi is. De minden a tanyájukról jött, ö vágta a csirkét, ö töltötte a kolbászt, ö füstölte a csülköt, fejte a tehenet, köpülte a vajat. Idös korára pontosan tudta, hogy mit és mit nem szabad ennie... lehet hogy már korábban is.
97 éves volt, az idö vitte el, semmi más.

Ilyen egészséget kivánok mindenkinek!
Liza
(A vegetáriánus, vegán életmódot egy újdivatú szélsöséges, demonstráló jelenségnek tartom. Ennyi és  ilyen rossz minöségü húst biztos nem lenne szabad ennünk, de a megoldás nem az hogy teljesen megvonjunk magunktól az állati fehérjéket)
Értékelés: Nincs Átlag: 3.3 (6 votes)

vegetáriánizus vs húsfogyasztás

Kedves Liza!

Én nem mondanám azt, hogy a vegetáriánizmus újkeletű dolog lenne. A húsfogyasztásról való lemondás első nyoma Orphiker nevű vallásos szektától származott (Kr.e. VI.század, Görögország), aminek központjában Orfeusz állt. Vallásos erkölcsös életmódon keresztül látta megvalósíthatónak a lélek felszabadulását. A húsról való lemondást Pythagoras, Hippokratesz is magáévá tette. A buddhizmus alapelve is a vegetáriánus életmód. Kisebb vallási közösségek (7-napos adventisták, mormonok) között is vannak szigorú vegetárius eszmerendszerek. Mindenesetre megfigyelték, hogy azok a népcsoportok, ahol nem esznek állati fehérjét, ott a civilizált betegségek egyáltalán nincsenek jelen. Bár fontos megjegyezni, hogy sokan úgy lesznek vegetáriánusok, hogy a húst ugyan elhagyják, de továbbra is a finomított élelmiszerek alkotják étrendjük nagy részét. Ebben az esetben nem várható javulás, sőt különböző hiányállapotok fognak fellépni.

Éppen erről írtam a szakdolgozatomat, hogy milyen hatással van a táplálkozás a civilizációs betegségekre.

Sokszor felmerül az a kérdés, hogy vannak olyan népek, akik fogyasztanak húst, és mégis egészségesek. Való igaz. A szélsőséges éghajlati viszonyok között élő nomád népek (pl. mongolok) étkezése különbözik más nemzetek étkezési szokásaitól. Hagyományaik szerint télen és kora tavasszal, amikor hideg az idő, nagyobb mennyiségű húst fogyasztanak. Amikor meleg az idő, akkor csak tejjel, tejtermékkel, gyümölcsökkel, vadon nőtt zöldségekkel, hagymafélékkel, gyökerekkel táplálkoznak. Az állatokat természetes körülmények között, szabadban tartják, nem kezelik gyógyszerekkel, nem kapnak növekedésserkentő hormonokat. Levágásukhoz kíméletes módszereket alkalmaznak. Jelenleg a városiasodás miatt ezek a hagyományok ott is veszendőben vannak. (Damdindorj, 2010).

 

Ezt megfigyelhetjük a régi magyar (erdélyi) konyha esetében is. Régen az állatok természetes körülmények között nevelkedtek, a legelőre hajtották ki őket, csak természetes táplálékuk volt. Karácsony előtt levágtak egy disznót, amit sóval tartósítottak. A baromfi nyár végére, kukoricatörés időszakára nőtt meg. Hetente 1x fogyasztottak húst. Az emberek sokkal több fizikai munkát végeztek, mint a mai időkben. Megtermelték a szükséges zöldségeket és gyümölcsöket. Rendszeresen ettek fokhagymát, hagymát és más értékes fűszernövényeket. Az erdőn-mezőn gyűjtött növényeket előszeretettel fogyasztották: pl. csalán, papsajt, vadsóska, gyermekláncfű, mályva, édesgyökér. Télire aszaltak gyümölcsöt és készítettek lekvárt. Rendszeres ételük volt a puliszak, kása és csíramálé. Az utóbbi csíráztatott búzából készült. A régi magyar kézimalom teljes őrlésű lisztet adott, és a kenyeret kovásszal készítették. Megvolt a tavaszi és téli böjtölés időszaka is, karácsony és húsvét előtt. (A nagymamád is így élt) A mai magyar konyha mintegy 150 éves „fejlődés” eredménye. Zsíros, húsos a gyomor-, máj-, epe bántalmára. Úgy tűnik, minta egész évben farsang, lakodalom, szombat-vasárnapok és ünnepnapok lennének. Ez a civilizáció eredménye.

 

Aztán meg lehet vizsgálni azokat az elzárt népcsoportokat is, amelyeknek tagjai egészségesek és hosszú életűek, főként növényi eredetű táplálékaik vannak. Pl. az okinawai japánok, kaukázusi grúzok, pakisztáni hunzák vagy Kínában élő falusi emberek.

 

Ahova még nem tört be a civilizáció, egészségesen élnek, függetlenül attól, hogy esznek-e húst vagy nem. A lényeg a mértékletesség és a tudatosság! Mindenképp teljes értékű legyen az a táplálék, amit elfogyasztunk, függetlenül attól, hogy állati vagy növényi eredetű. Továbbá az éghajlatunkon termő növényeket fogyasszuk. Egy mongol tanítás így hangzik: „Úgy fogyaszd az ételt, mintha gyógyszert szednél, kellő óvatossággal és mértékkel.”

 

Ma sajnos sokan unalomból, bánatból az evésbe menekülnek, és nem mozognak. A nagymamád szerencsés volt, hogy olyan környezetben élhetett, akkor még nem voltak ilyen környezeti ártalmak sem. A húst nem nagyüzemben nevelték, nem nyomták őket tele antibiotikummal és hormonokkal. Tisztelték az ételt. Ma meg azt látom, hogy a gyerekeimnek az iskolában 20 perce van, hogy megebédeljen. De ez idő alatt tegye le a táskáját, kérje ki az ebédet, egye meg, és érjen vissza a következő órára a tanterembe. 5. osztályos, és 7, 8 órája van. Erre neveljük őket? Szeretnék úgy élni, mint a nagymamád. Akkor megvolt mindennek a maga ideje... ma már sok embernek még ebédet, vacsorát főzni sincs ideje.

Jó egészséget kívánok neked. Anikó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)
Liza_anyu's picture

szakdolgozat

Anikó! Remélem a szakdolgozatod egyből sikerült, mert ezt nagyon szépen megírtad és tökéletesen egyet értek minden szavaddal. A mai világban bizony nehéz egészségesen élni. Nem a pénztől függ ez, hanem az időtöl.

Minden jót és főleg jó egészséget Neked/Nektek!

Liza 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

B12 vitamin...

Kedves Anikó!

Engedd meg, hogy egy (újabb) kérdést tegyek Neked fel, megköszönve ezúttal is, hogy már sok korábbira válaszoltál!

Nekem egyre szinpatikusabb az állati fehérje nélküli, teljes értékű növényi étrend - főleg, mióta kezembe került a Kína tanulmány... Tulajdonképpen a tejtermékek, a hús, a tojás elhagyása egyáltalán nem jelent (lelki) problémát, ugyanis annyira "átállították" a gondolkozásomat az elmúlt időszak ismeretei, hogy most ezt teljesen természetesnek élem meg. Őszintén mondom, hogy tényleg nem hiányoznak.

Időszakonkénti teljes laborvizsgálattal igyekszem kontrollálni magam azért, hogy minden rendben van-e. Azonban egy valami nyugtalanít csak ezzel az egésszel kapcsolatban, amit még az is tetéz, hogy megintcsak teljesen ellentétes álláspontokra lehet lelni a neten. Ez pedig a b12 vitamin! Ezzel mi az igazság? Ugyanis egész komoly dolgokkal "riogatják" az olvasót itt-ott, ha ennek a vitaminnak hiánya lépne fel, pár év alatt.

Ha teljesen elhagyom az állati fehérjét az étrendemből, akkor mi az, amire tényleg számíthatok (b12 ügyben)? Ill. mit tehetek, ha nem szeretnék kiegészítőkhöz, vagy valami helyben nem termő dologhoz nyúlni? Lehetetlen küldetés?

Persze, értem én, hogy azok a természetközeli népek, akik vegánul élnek, azok kevéssé megmosott zöldségeken maradó kis földdel vagy apróbb bogarakkal jutnak hozzá és ezért nincs gondjuk... de nyilván azért nem kellőképpen megmosni az ételeinket, mégsem tanácsos annyira, bármennyire is természetes lenne.

Köszönöm előre is a válaszod!

Tamás

Értékelés: Nincs

B12 vitamin

Kedves Tamás!

A B12 vitamin valóban sarkalatos kérdés. Nagyon megoszlanak a vélemények. Nagyon fontos az idegrendszer helyes működéséhez, valamint a fehérje- zsír- szénhidrát anyagcseréhez. Támogatja a A-vitamin beépülését a sejtekbe. A B12 vitamin csak folsavval együtt, komplexen a többi B vitaminnak együtt tudja kifejteni hatását, kizárólag természetes kelát formában és megfelelő környezetben; illetve fermentált (leginkább a többszörösen fermentált) hatóanyagok formájában. Szintetikus változatainak csak 5-10%-a hasznosul.

Hiánytünetek: fáradtság, idegesség, depresszió, vérszegénység, végtagzsibbadás, járási nehézség, dadogás, rossz testszag, menstruációs zavarok.

B12 vitamint a talajban és az állatok (az ember is) bélrendszerében élő mikroorganizmusok állítják elő. Ezért nagyon fontos, hogy a bélflórát károsító anyagokat (fehér cukor, liszt, antibiotikus) mellőzzük, és azt pótoljuk pl. emócióval.

A természet biztosította az embereknek a természetes B12-t, csak sajnos a mai civilizáció, és növénytermesztés miatt rászorulunk arra, hogy más formában jussunk a szükséges mennyiséghez. Kimerítettük a termőföldeket, tápanyaghiányos a talaj, a növényeink vitamin és ásványi anyag tartalma is lényegesen alacsonyabb. Valamint annyira higiénikus világban élünk, hogy csak viszonylag ritkán kerülünk közvetlen kontaktusba a talajból származó B12-t termelő baktériumokkal. Én emlékszem még a gyerekkoromban kimentem a kertbe, felhúztam egy répát, hagymát, lesöpörtem róla a földet, és már ettem is. Ma már a répát mosottan árulják a boltokban. Hordóban raktunk el savanyú káposztát, gyerekként én tapostam. Így megvolt a téli vitamin forrás (nemcsak a C, hanem a B12 is)

A lakto-, ovo vegetáriánusok hozzájutnak megfelelő B12-vitaminhoz, mivel ők esznek tojást, joghurtot. A probléma a vegán étkezéssel lehet. Amiben van B12-vitamin:

 • gabonacsírák

 • búzafű, árpafű

 • sörélesztő

 • az algák (spirulina, chlorella, AFA) a B-vitaminok teljes tárházát tartalmazzák

 • goji

 • természertes módon savanyított,erjesztett káposzta

Coenzim B Food Complexben is található, amely egy kettősen fermentált probiotikus coenzim B komplex, élő, teljesen természetes formában tartalmaz többekközt a B12-ből is 120 mcg-t, azaz az RDA ajánlott mennyiségének a 2000 %-át.

Az Iron Food Complexe is tartalmaz B12-vitamint, ami a kettős fermentációnak köszönhetően kiválóan tud hasznosulni.

Érdemes EZT és EZT is elolvasni.

Szerintem a teljesen vegán élőknek szükséges, hogy napi szintem fogyasszák a felsorolt ételeket, (pl.a nyers evők gyakran esznek sörélesztőt, mert annak sajt íze van) de szerintem az étrendkiegészítőkkel sincs probléma, ha az teljes mértékben természetes, és főleg olyan formában tartalmazza a B12-t, amely még jól tud hasznosulni is.

Remélem tudtam segíteni.

Anikó

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

B12 vitamin tojásból

Kedves Anikó!

Igen, segítettél teljesebb képet kapni a b12 vitaminról, köszönöm. Még két kérdést engedj meg, remélem nem tartalak vele fenn nagyon... :)

Az egyik, hogy honnan tudhatom azt, hogy a bélflórám rendben van? Mert ugye akkor képes b12-t előállítani. Igaz, ilyenféle kiegészítőt soha nem szedtem, de már másfél éve teljesen kiiktattam a táplálkozásomból a finomított élelmiszerek teljes palettáját, kizárólag zöldségek, gyümölcsök, teljes gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak alkottják az étrendemet. Előtte sajnos úgy ettem, mint "bárki más", így gondolom, nem lehetett túl jó állapotban a bélflórám, de vajon most milyen állapotban lehet? Ha ezt meg lehet egyáltalán válaszolni...

A másik kérdésem, hogy igazából nem szeretnék semmit sem túlbonyolítani; ha tojásból elegendőhöz jutnék, akkor azt gondolom, bőven belefér, hogy a tojást "visszahozzam" az étrendembe. Megbízható házi tojást - természetesen. Ha heti 2-3 tojást megeszem, amennyit itt az oldalon javasolnak, akkor azzal tulajdonképpen letudtam a b12 vitamint? Mert ha igen, akkor szerintem ez abszolút belefér, mint megoldás.

Ugye azt már említettem, hogy időnként (félévente, évente) egy teljes laborvizsgálatot csináltatok; ez legutóbb teljesen tökéletes volt. Ameddig ez így marad, addig tulajdonképpen nincs félnivalóm? Egy teljes vér-, vizeletvizsgálat kimutatja, ha akár fehérjében, akár b12 vitaminban hiányt szenvedne a szervezetem?

Köszönöm és bocsánat a sok kérdésért... :)

Tamás

Értékelés: Nincs

nem fáradt vegán

Szia, 

szerintem nem szabad túlbonyolítani a táplálkozási elveket.

Én 99%-ban vegán vagyok - vannak időszakok, amikor csak nyerset eszem, de nem előfodul, hogy eszem egy habos sütit egy cukrászdában, vagy palacsintát, amiben meg tojás van.

b12 hiányra ezeket a tüneteket írta Anikó:

"Hiánytünetek: fáradtság, idegesség, depresszió, vérszegénység, végtagzsibbadás, járási nehézség, dadogás, rossz testszag, menstruációs zavarok."

Nos, én ezekből semmit sem tapasztalok, akkor sem, amikor csak nyerset eszem épp napokig, vagy hetekig. Sőt, akkor vagyok fáradékony, idegesebb-ingerlékenyebb, amikor eszem húst (azaz, amikor ettem, mert pont ezen okok miatt álltam le végleg róla).

A Kína tanulmány engem is elgondolkodtatott, de ami szerintem a legfontosabb, hogy ne kívülről próbáld meg átalakítani a táplálkozásodat. Figyeld meg, milyen ételtől hogy érzed magad, és edd azt, ami energikussá, vidámmá tesz. 

Én nyers diétát akkor csinálok pl. amikor észreveszem, hogy fáradékonyabb vagy türelmetlenebb kezdtem lenni, vagy amikor jobban szeretnék épp fejlődni jógában. Megfigyeltem, mi jó nekem - de változó, hogy mikor mi jó, hiszen nem ugyanazt csinálom egész évben minden nap.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kedves Agicap...

...köszönöm szépen a hozzászólásod!

Igen, a b12 tényleg érdekes témakör különben; sokan tapasztalják az ellenkezőjét annak, mint amit szinte mindenhol olvasni róla! (Csupán egyes vegán oldalakon lehet találkozni olyan véleménnyel, hogy nem lesz az embernek hiánya belőle így sem.)

Természetesen én is úgy próbálom a táplálkozásomat alakítani, hogy figyelek közben a saját testem jelzéseire; ám eltarthat még egy darabig, amíg megtalálom a megfelelőt... :)) Legfőképpen arra gondolok, hogy egészséges is legyen, ugyanakkor kalória szempontjából is megfelelő legyen, ami a súlyomat is megfelelő szinten tartaná.

Tamás

Értékelés: Nincs

B12

Kedves Tamás!

Az életmódváltás elején méregtelenítettél? Ugyanis az életmódváltás első lépése kellene, hogy legyen a méregtelenítés. Hiába élsz másfél éve egészségesen, az előtte évtizedekig (bocsi, nem tudom, hány éves vagy) lerakódott méreganyag sajnos ott van. Ilyenkor nemcsak a máj, hanem a vese és a bél tisztítása is elengedhetetlen. Az magától nem fog kiürűlni. Majd ezek után évente legalább 1x kellene kisebb méregtelenítést, böjtöt tartani. Szerintem erre a legjobb időszak tavasszal, a megújulás időszakában van. 

Az, hogy milyen a bélfórád, azt nem tudhatjuk. Egy kedves ismerősöm mindig azt mondja, hogy többszörösen fermentált ételeket születéstől halálunkig kellene enni. Ilyen ételeket a civilizációtól elzárt népek is rendszeresen fogyasztanak. Nem kell megijedni, hogy ezek étrend kiegészítők, ezek táplálékok. Itt találsz egy jó összefoglalást a fermentált készítményekről: 

http://bionom.hu/biobolt/etrend-taplalek-kiegeszitok/fermentalt-keszitmenyek

A napi  B12 szükséglet az RDA szerint 1-3 mcg. Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás című könyvében van pár adat az ételek B12 tartalmáról (100 gr-os alap):

 • élelmezési élesztő: 6-47 mcg
 • joghurt: 0,6
 • túró: 0,6
 • sajt: 1
 • tojás: 1
 • csirkemáj: 23
 • marhamáj: 59
 • marhahús: 2
 • szárnyas: 0,5
 • osztriga: 18
 • kagyló: 49
 • hering: 10
 • szardella: 7
 • spirulina: 40
 • klorella: 25

Szóval el lehet dönteni, hogy mely ételeket akarod fogyasztani ezek közül, de szerintem a tojás helyett sokkal jobb eredményt érhetsz el, ha fermentált "táplálékokat". fogyasztassz. Tojás, joghurt szinte naponta kellene, hogy fedezd a B12-t.

Az nagyon jó, hogy rendszeresen ellenőrízteted magad, és ezzel úgymond bizonyítod azt, hogy jó az, ahogy táplálkozol. Amennyiben B12 vitamin hiányod lenne, akkor a vérképedben biztosan megjelenne, akár vérszegénység formájában.

Ha odafigyelsz a helyes fehérje komplettálásra, biztos nem lesz probléma. Egyébként a fehérjehiány jelei:

 • test szövetei deformálódnak, ami aranyeret, gyenge csontozatot, körmöt, hajhullást, a sebek lassabb gyógyulását jelenti. 
 • általános energiahiány, gyengeség
 • romlik a szellemi összpontosító képesség
 • sérül az immunreakció, allergiák, fertőzések alakulnak ki.

Egyébként nagyon jó fehérjeforrás a zöld levelek, az algák, a virágpor is (ez egyébként B12 forrás is).

Anikó

Értékelés: Nincs

Kicsit késve...

Szia Anikó!

Na haragudj, hogy ilyen későn reagálok a válaszodra!

Méregtelenítést nem csináltam - valószínűleg. Nem egyik napról a másik napra tértem át immáron másfél éve a mai étrendemre, sőt, elég hosszú folyamat volt. Nem is volt annyira tudatos az egész, "csupán" erősíteni akartam az immunrendszeremet eleinte, aztán hogy a neten mind többet kutakodtam e témában, egyre jobban elmélyedtem benne, s egyre jobban elmélyítettem a táplálkozásomba is a friss ismereteimet... Még az elején próbaképpen tartottam (3-4 alkalommal) heti egy gyümölcsnapot. Ezt a szokást nem is hagytam volna abba, hiszen nagyon tetszett, csak hát... itt jön a már unásig ismételt "problémám", a kevés (?) súlyom. Neked valószínű, még nem meséltem; ugyan soha nem voltam hízékony alkat, nagy édesszájúság ellenére sem híztam el soha, a 176 cm-emmel 73 kg voltam már sok-sok éve. (34 éves vagyok.) Mióta váltottam, néhány hónap alatt lementem 64-re, és már lassan egy éve nem mozdul felfele, ami engem nagyon zavar, ugyanis így soványnak érzem magam, ill. mindenki ezt mondja. Tudom, hogy ez viszonyítás kérdése is, de tényleg bánt, hogy bármit csinálok, ilyen étrend mellett ennyire lefogytam, s az igazság az, hogy ha a mai napig tartanék gyümölcsnapokat, vagy lébőjtöt, vagy valami hasonlót, még ennél is lejjebb mennék - ezért nem merek nekiállni ilyesminek. Ezt a súlyomat is éppen hogy csak tartom, pedig eszem mennyiséget azért... Nem éhezem sosem, sőt...! (Bővebben kifejtettem mindezt a http://eletmodszer.com/szerintem/az-en-eletmodvaltasom.html oldalon!)

Nos, mint mondtam a legutóbbi laborképem teljesen tökéletes volt, így eddig valószínűleg nincs hiányom semmiből, ezt a jövőben is mindenképpen el kívánom majd végeztetni.

A B12-vel kapcsolatban azonban jól feladták a leckét... :) Tudom, hogy nem fogsz megérteni, de valahogy zsigerből tiltakozom bármilyen kiegészítő rendszeres fogyasztása ellen... nem tudnám megmagyarázni miért, és tudom is, hogy kell, mert olyan világot élünk, de valahogy mégis borzasztóan idegenkedem tőlük. A másik oldal pedig (és valószínű most is mosolyogni fognak sokan), mióta a Kína tanulmányt végigolvastam, nem bírom megenni az állati fehérjéket... Így pedig nyilván nehéz dolgom lesz... De lehet, hogy végül aztán úgy döntök, ahogy itt az oldalon javasolják, hogy heti egyszer házi hús és heti 3-4 alkalommal házi tojás... aztán akkor nincs vita... :)

A fehérjével szerintem nem lehet gond, rendszeresen fogyasztok valamilyen teljes gabonát valamilyen hüvelyessel, változatosan, valamint napi szinten eszem zöld leveleket is, ezekből is sokfélét.

Üdv:

Tamás

Értékelés: Nincs

Szintén kicsit késve... ne haragudj

Szia Tamás!

A férjem is ugyanebben a cipőben jár, mint te. Már anyósom mondta is, hogy miért nem adok "normális" ételt neki, hogy hízzon. Bár már annyira elszokott az anyuka főztjétől, hogy az nem ízlik neki.  Ő 185 cm magas, most 71 kg. De volt 68 is. Még szeretne vagy 2-3 kg-ot hízni. Ő is fut, de ha megnézzük a futókat, ők is vékony alkatúak. A futás előtt mindig megiszik kb. 7 dl zöld turmixot banánnal, kevés mézzel, vadkölessel, meg kendermaggal. Nagyon jót tesz neki. Az ayurveda szerint ő vata típus, így csökkentettük a nyers ételek arányát, persze így is eszik/iszik abból eleget.

A táplálkozásba be kellene vezetni a meleg édes kásákat, a ghít, vajat, szezámolajat, mandulaolajat. Fontos a tápláló reggeli. Jók a meleg krémlevesek leheletnyi olajjal. A salátára is csorgass kevés olajat. Édes gümölcsök, lekvárok, kókusz, banán, avokadó, datolya, barna rizs.

Én reggelire többnyire valamilyen kását készítek, mandulatejjel, ez a páromnak bevált, jól érzi magát tőle. Húst 2x eszik, és ezt igényli is. Jelez a szervezete, hogy mikor kívánja. Van úgy, hogy akár 2 hétig nem is eszik. Felvágottakat egyáltalán nem eszünk, délben valamilyen krémleves van, és valamilyen gabona zöldséggel (vagy hüvelyessel) elkészítve. Este kenyér, vagy valamilyen gabonából készült étel. 

A méregtelenítéssel kapcsolatban, lehet, hogy utána jobban tudnál hízni, mert javulna a felszívódás. Saját tapasztalat, hogy a nyári lébőjttábor után én felszedtem pár kilót, pedig nem kellett volna.

A kiegészítőkkel kapcsolatban, én ezeket táplálékoknak nevezem. Pl. ha iszol egy frissen préselt gyümölcslevet vagy házilag készített szörpöt, az étrendkiegészítő? Ugye nem. Így ezek a készítmények sem azok. Tömény táplálékok! A bélflóra folyamatos karbantartása nagyon fontos! Sok probléma okozója lehet.

A hússal kapcsolatban, meg te érzed. Én nem akarlak se rábeszélni, se lebeszélni róla. Heti 1x hústól szerintem nem lesz semmi bajod, de ha tiltakozik a szervezeted ellene, akkor ne tedd. De akkor gondoskodj más B12 forrásról.

Remélem tudtam segíteni.

Anikó

Értékelés: Nincs

Köszönöm, hogy segítesz...

Szia Anikó!

Köszönöm az ismételt válaszod; igen, mindig tudsz segíteni, szerintem nagyon hasznos kommentjeid vannak!

A b12-ről még zárszóként annyit, hogy elméletileg vannak olyan emberek, akik nem fogyasztanak semmi állatit, kiegészítőt sem szednek és mégis rendben a b12 szintjük... nemrég pl. egy magyar vegán modell blogjában olvastam, hogy ezt írta magáról, s még a savanyított káposztát is elutasítja (a 80/10/10 étrend követője), tehát végképp kizár mindent, melyben valamicske b12 is lenne. És nem az első ilyen esettel találkozom - egész egyszerűen arról van szó, hogy egyeseknek a bélflórája oly egészséges szinten van, hogy képes előállítani e vitamint?

Az étrendemről és a fogyásomról annyit, hogy ez tényleg nagyon letaglóz... mert imádom ezt az étrendet! Előtte úgy ettem, mint bárki más a többségből, többek között és javarészt itt tanultam meg azt, amit ma tudok és alkalmazok. Csak teljes gabonákat, zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, olajos magvakat eszem. Reggeli mindig zöldséges kollath, az ebédem ilyen szemlélettel készített főtt étel, mely mindig tartalmaz nyers zöldséget is, a vacsorám pedig házi kenyér nyers zöldségekkel. A főétkezések előtt pedig gyümölcs vagy zöld turmix. Szóval vissza nem térnék a régi étrendre, egyszerűen imádom ezeket az ízeket és ételeket! Sőt, a mostaninál pl. sokkal több (nyers) gyümölcsöt ennék, meg még mondhatnék pár lehetséges változtatást, ami annyira jól esne, de egyszerűen ha efelé mozdulok, már megy is lefele a súlyom!! (Tudom, hogy ez viszonyítás és nézőpont kérdése, de tényleg olyan leszek már lassan, hogy kiállnak a csontjaim - és legyünk őszinték, a természet nem csontsoványnak tervezett bennünket, szerintem.) Tehát teljes mértékben elfogadom, hogy olyan étrendet kell választani, amely a lehető legtermészetesebb; és be is jönne ez nekem, hiszen legszívesebben nyers gyümiken, zöldeken élnék kevesebb gabonával, de nem is tudom mi lenne velem, teljesen elfogynék...? Nem merem már feszegetni e határokat (hogy meddig süllyedne még a súlyom), így nem merem a nyers dolgokat előbbrébb helyezni ennél jobban a főtt gabonaalapú ételekkel szemben/mellett, holott mint mondtam, szeretni szeretném. Sőt, egyre tanácstalanabb is vagyok, hogy mit csinálok rosszul. Egy komolyabb méregtelenítésnek ugyanúgy nem merek nekiállni, mint egy egyszerű gyümölcsnapnak sem (pedig azt is milyen szívesen csinálnám heti egyszer!!), mert egyszerűen akkor csak megyek lefele! Olyan furcsa ez nekem, hogyha én minél jobban követni szeretném azt az étrendet, amit érthetően nekünk talált ki a természet, annál inkább fogyok, amikor mindenhol azt hallani, hogy ettől áll be mindenkinek az ideális testsúlya. Nos, hogy nekem ez lenne az ideális? Ugye fentebb utaltam már rá, hogy én nem hiszem. Tudom és érzem, hogy ez kevés. Szóval vagy valamit rosszul csinálok, vagy nem tudom...

Igaz, zsiradékot viszonylag keveset viszek be, bár azért eszek mindennap valamilyen olajos magvat, ill. használok némi hidegen sajtolt olajat és kókuszzsírt is. Szerintem ennél többet a természet sem szánt nekünk...

Szóval egy szó mint száz, ezt nagyon nem értem; minden olyantól, ami egészséges, fogyok, s minden olyantól, amitől elkezdenék hízni, az nem az. Ha többet eszem (akár főtt ételből is), csupán azt érem el, hogy többet megyek wc-re is. :)

Két olyan eset volt az elmúlt évben, amikor sikerült híznom (persze ez már azóta le is ment); az egyik, amikor még kezdetekben egy-egy nap erejéig visszatértem a régi (finomított) hozzávalókhoz, a másik eset pedig, amikor drasztikusabban csökkentettem a nyersek mennyiségét, főleg a gyümölcsök mennyiségét... semmi de semmi más nem "segített"... de legyünk őszintén, ezeket egyiket sem akarom, és hát ellent is mond annak, amit az elmúlt évben tanultam...

Bocsánat, hogy ilyen hosszan kipanaszkodtam magam... :)

Üdv:

Tamás

Értékelés: Nincs

Mit (t)együnk, hogy ne fogyjunk?

Szia Tamás!

A férjem, mikor Kolláthot evett, ő azt érezte, mintha átszaladna rajta. Szerintem mindenképp próbáld ki legalább 1-2 hónapra a főtt kásákat. Ezeknek nagy hagyománya van több nép konyhájában is. Lehet változatosan készíteni. Nekünk bevált a köles-kukorica kombó, de finom a rizsdarás, zabos vagy a búzás is. De kipróbálhatod a hajdinát vagy az árpát. Tehetsz hozzá kókuszt, különböző magokat, aszalványokat. A déli krémlevesek is nagyon táplálóak. Valamint a nyers turmixokhoz használj melegítő fűszereket: pl. fahéj, gyömbér, ánizs, szegfűszeg.  A sportoláshoz fontos az izomépítés, a megfelelő mennyiségű fehérje.

http://bionom.hu/biobolt/etrend-taplalek-kiegeszitok/algak/spirulina-kekalga-por-organikus-hawaii-vitawell.html#comment-28324

Bár tudom, hogy nem vagy híve az étrendkiegészítőknek, de egy próbát megér. És mint írtam, ezek koncentrált táplálékok. (pl. árpacsíra őrlemény, kendermag)

A futás előtt mindenképp igyál zöld turmixot, ahogy írtam, utána meg nagyon jó akár ez: http://bionom.hu/comment/10163/izomepitesre

Mivel írtad, hogy érzed, hogy valami nem stimmel, szerintem próbáld meg ezeket beiktatni a napi étrendedbe.

Anikó

Értékelés: Nincs

Köszönöm a javaslataidat...

...meg fogom próbálni a főtt kásákat is.

Ám még egy érdekes dolgot látok itt-ott a neten; több helyütt is olvasom, mint tegnap is utaltam rá, hogy a nyers ételektől sem elhízni sem lefogyni nem lehet, ez beállítja mindenkinek az ideális testsúlyát. Nos, ha jobban átolvasgatom ennek a "szakirodalmát", írják azt is, hogy a nyers étrend mellett először mindenképpen lefogy valaki, s utánna kezdi magát a test visszaépíteni. Ezt az időszakot jellemzően egy két hónapban állapítják meg. Tehát arra akarok kilyukadni, hogy az is lehet egy lehetséges út a visszahízásra, hogy pl. a 80/10/10 étrend elvét követném, megfelelőlen sportolással összekötve? Neked mi a véleményed erről, Anikó?

Megjegyzem, igencsak félve állnék neki, hiszen mint tegnap írtam, nem merem már lejjebb feszegetni a súlyomat... mi van, ha az egy-két hónap utánni súlygyarapodás csak "mese", és annyit fogok elérni, hogy még vékonyabb leszek, netalán valami bajt is csinálok magamnak vele... szóval nehéz kérdés; mindamellett, hogy a szóban forgó étrendet egyébként reálisnak tartom... és hát mi baj származna  csak feldolgozatlan ételekből... de mégis nem tudom, nehéz kérdés.

Tamás

Értékelés: Nincs

Vata típus

Még azt elfelejtettem írni, hogy (mint a férjem) valószínűleg te is Vata típusú vagy, ezért a korábban írt étkezést (kása, stb.) javaslom neked. Legalább addig, amíg nem áll helyre a Vata túlsúly. Az ételkészítő tanfolyamon pont ilyen testípus meghatározás lesz, és ehhez étrendi tanácsadás, de a neten is találsz erről sok infót.

Anikó

Értékelés: Nincs

Vata étrend

Hogy reagáltam tegnapi, a kalóriamennyiséggel fogalalkozó kommentedre, utánna olvastam ezen hozzászólásod... mivel nekem ez teljesen új dolog, így hát körülnéztem a neten e témában. Megmondom őszintén vegyes érzelmek lettek ezután bennem. Egyfelől nagyon meglepett, hogy a vata típus mennyire rám illik, így nagyon izgalmasnak, használhatónak tűnik ez a fajta étrend-megközelítés. Másfelől több szempontból rengeti meg az eddig "tanultakat" bennem. :)

Nem semmi, hogy egy olyan alaptétel, miszerint minél több nyerset fogyasszunk, nálam egyszerűen nem ajánlott... Nagyon meg is szerettem a sok nyers zöldséget is, sokkal szívesebben megeszem nyersen, mint akár főve. Sokkal jobban ízlik így. Ráadásul már tudatosult is bennem, hogy mennyivel egészségesebbek így, gondolok itt a tápértékre, enzimekre, stb.; erre most kiderül, hogy inkább főzve egyem őket... hát ez nem a legjobb hír. Meghogy ajánlja a tejtermékeket; azokra valahogy nem akarnék már visszaszokni, az elmúlt egy évben megszerzett információk tudatában.

Összeségében értem én, hogy mit ajánl e rendszer nekem: kevés nyerset, főleg meleget, hőkezeltet, nem kell annyira csínján bánni az (egészséges) zsírokkal, fő ízek az (egészségesen) édes, sós, savanyú, hogy nagyon dióhéjban fogalmazzak; dehát ez nem pont ellenkezője annak, amit az egészséges táplálkozásról bárhol leírnak??

Tamás

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Tamás, örülök,

hogy végre ráéreztél, hogy miről is írtam Neked az elmúlt néhány alkalommal - leginkább magánban! :-)

Értékelés: Nincs

Vata étrend

Az, hogy egy étel egészséges-e vagy nem, az elsősorban az alapanyagoktól függ. Lehet egészségtelen egy kása is, ha pl. finomított darából, tejjel készül. És egészséges, ha teljes értékű gabonából főzöd.
Szerintem amit a Vata étrend ajánl, semmi gond nincs vele: meleg kásák, édes gyümölcsök (barack, cseresznye, szilva, mangó), kókusz, avokado, datolya, ghi, szezám-, mandulaolaj, barnarizs, zab. búza. Tápláló reggeli, párolt ételek, lekvár, meleg tea. Hüvelyesek közül a csicseriborsó, lencse. Magvak közül a mandula, szezámmag. Mi ezzel  a gond? Nem azt mondja, hogy ne egyél nyers zöldséget, gyümölcsöt. Csak mértékkel! Ne ez alkossa az étrended nagyobb százalékát. 

A tej valóban sarkalatos kérdés. Több tényt is tudunk mondani, hogy miért nem jó. Én sem ajánlom. Viszont az ayurveda minden esetben hozzátesz valamilyen fűszert azért, hogy semlegesítse negatív (pl. nyálkaképző) hatásait. Például: sajt - feketebors, chili ; joghurt - köménymag, gyömbér ; tejföl - szegfűszeg,kardamon.  
A bionom étkezésnek pont ez a lényege, hogy több táplálkozási irányzatból kiveszi a jót, és elhagyja a kevésbé jót. A nyers étkezéssel is ez a helyzet, nem mindenkinek jó, az arányokat figyelembe kell venni, de azért együnk friss zöldséget, gyümölcsöt. A makrobiotika péládul alig eszik nyerset, mindent párol. Ez sem jó. A te esetedet az ayurveda szemszögéből közelítettem meg "bionomosítva".

A zsírok: nem azt mondtam, hogy tocsogjon a saláta a szezámolajban. Csak éppen leheletnyi mennyiségben használd. Vagy a rizshez teszel egy kevés ghít. A krémlevesre egy kevés szezámolajat. Szerintem ezzel sincs semmi gond.

Legalább a tél folyamán próbáld ki ezt az étrendet, aztán tavasszal lehet egyhülés. Hiszen a Vata túlsúlyt a hideg, száraz, szeles idő is erősíti. És erre ráteszel egy döntően nyers étkezéssel... nem lesz jó.
Vata túlsúlyt csökkenti  a táplálkozás mellett:
- rendszeres szokások kialakítása
- nyugalom (a stressz is fokozza a vata túlsúlyt)
- figyelni a folyadélbevitelre
- bőséges pihenő
- MELEG!
- szezámolajos masszázs
És a kalória mennyiségével sem lesz gond, ha ezt az étkezést próbálod tartani.
Anikó
Értékelés: Nincs

Kedves Anikó és Niki!

Köszönöm szépen hozzászólásaitokat. Egyébként az elmúlt napokban alaposan körbenéztem a neten Vata-témában, tehát tényleg azt kell mondanom, viszonylag jól képben vagyok... :) Nekem ez abszolút újdonság volt, ugyan hallani hallottam már az ayurveda-ról, de csak magát a nevet, mögé nem néztem/olvastam sohasem. Amit a vata típusról leírnak legjobban az döbbentett meg, hogy mennyi tulajdonságban magamra ismertem, szinte hihetetlen... ez elég bizonyíték azt hiszem, hogy érdemes a tanácsaira hallgatni. :)

Üdv.

Tamás

Értékelés: Nincs

Nyers étrend vs 80/10/10

Tudod mi jutott eszembe? Hozzájut a szervezeted ahhoz a kalóriamennyiséghez, amire szükséged lenne? Ugyanis írtad, hogy gyakran eszel nyers zöldséget, gyümit. Reggelre zöldséges Kolláth, tízóraira gyümi, ebédhez is eszel nyers zöldséget, uzsonnára is, és a vacsorát is kiegészíted nyerssel. Szóval azt nem kell elfelejteni, hogy ezeknek alacsonyabb a kalóriatartalmuk, ezért többet kell enni belőlük. A gyomrod viszont telítődik a sok rost miatt, nem leszel éhes, és nem eszel annyi kalóriát, amire szükséged lenne. Ezért is lehet fogyni a nyers ételekkel, mert kevesebb kalóriát veszel magadhoz.

A nyers étrend próbál hasonlítani a hagyományos konyhához. Ezért nagyon sok zsírt használ (kókuszolaj, magok, avokado). Én nem tartom egészséges dolognak, ha egy nyers torta alapja dió, a krémje kesudió és a tetejére még kerül egy kis kókuszolaj. Legalábbis nem mindennapi fogyasztásra való. Ez tömény zsír, még annak ellenére is, hogy természetes eredetűek. A nyers étrendet folytatók kevesebb (mennyiségileg) gyümölcsöt és zöldséget esznek (a 811-hez képest), mivel az olaj(os mag) telít, és csökkenti az étvágyat. Viszont ezért a zsírraktárunk is gyarapodni fog, és betegségek is előjöhetnek. Victoria Boutenko is rájött erre, és ekkor vezette be a zöld turmixot az étrendjébe. Ezzel nagyobb mennyiségű zöld levélhez juttatta a szervezetét.

A 80/10/10 lényege az, hogy csökkentsük a zsír mennyiségét, de meglegyen a napi kalória. Ehhez viszont NAGY mennyiségű gyümölcsre és zöldségre van szükség. A gyomornak hozzá kell szoknia ehhez a nagy mennyiséghez. Biztos láttad a könyvben a mintaétrendet.

A te esetedben kb. 1600 kalória kell az anyagcseréhez, és ehhez kell hozzáadni az aktivitásunknak megfelelő mennyiségű kalóriát. Graham szerint ”egy egészséges, aktív, sportos embernek testmozgással legalább annyi kalóriát kellene elhasználnia, mint amennyi nyugalmi állapotban az alap anyagcseréjéhez szükséges.” Tehát neked kb. 3000 kalória kellene, ha aktív sportot is szeretnél. Természetesen mindenkinek más kalóriamennyiségre van szüksége, attól függően, hogy hány kiló, férfi/nő, milyen munkát végez, sportol-e, mennyit és mit. Tehát ha valaki a 811 étrendet akarja követni, és NEM akar fogyni, fontos kezdetben a kalóriát számolni. Később biztos kialakul a szokás, hogy ne kelljen azt figyelni.

Néhány étel kalória tartalma (100 mg): alma:52 ; banán:89 ; datolya:277 ; szőlő:69 ; körte:58 ; brokkoli:34 ; sárgarépa:41 ; karfiol:25 ; uborka:15 ; paradicsom:18 ; mandula:578 ; avokado:167 ; kókusz: 354 ; lenmag:492; kesudio:553

Tehát ebből látszik, hogy igen sokat kell enni gyümiből és zöldségből, hogy meglegyen a kalória. Persze olajos magokkal könnyen elérhető, sőt túlléphető. Ezért is írtam a példát a nyers tortára.

Én eléggé belemélyedtem a nyers konyhába, és fontos számomra, hogy ne legyen az ételeknek magas a zsírtartalma. A torták gyümölcsből legyenek, és pl. a tészta alapba hajdinacsírát használok. Tartani fogok ételkészítő tanfolyamot is, ahol a nyers ételek mellett alternatívát adok főtt ételekre is, hiszen nem mindenkinek jó a 100%-os nyers étrend. Figyelembe kell venni az évszakokat, télen semmiképp nem javaslom. Még a Gerson terápia sem követeli meg a nyers étrendet, mégis meg lehet gyógyulni a rákból.

Végezetül: figyeld meg, hogy mennyi kalóriamennyiséget eszel. Valamint ha jó az erőnléted, nem fáradsz el hamar, akkor még nincs gond a kevés súllyal.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Kalória és testsúly

Szia Anikó!

Nagyon jó, hogy szóbahoztad a kalóriákat, ugyanis az elmúlt napokban én is elkezdtem rajta gondolkodni! Megmondom őszintén, amióta étrendet váltottam, csupán azt néztem, hogy mi a jó nekem, mi az ami izlik, stb., a kalóriát eszemben sem volt számolni... és bizony most én is arra a megállapításra jutottam, hogy tényleg nagyon kevés kalóriát vihetek be egy nap! Ez különben tiszta sor, de akkor hogyan tovább...? Gyakorlatilag ami egészséges, annak alacsony a kalóriatartalma, ráadásul sokat nem is lehet belőle megenni, mert telít a rostok miatt, aminek meg lenne kalóriája, az meg már nem annyira egészséges... akkor mi a megoldás ilyen téren? Több gabona és kevesebb zöldség-gyümölcs? Mert ugye a több zsír nem jó. Tehát hogyan lehet összeszedni egészséges alapanyagokból napi 2000-3000 kalóriát? Ugyanis sokszor tényleg úgy érzem, hogy ennél többet már nem bírok enni.

Igen, azt én is gondolom, hogy ameddig nem vagyok fáradékony, addig nincs gond a súlyommal; tulajdonképpen fizikai munkát végzek (egy nagykonyhán vagyok szakács), és nem mondanám, hogy kevesebbet bírnék, mint régen; de azért azt is hiszem, hogy ennél tényleg többnek kellene legyek.

Tamás

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

SEMMIKÉPP NEM AJÁNLOM

számodra Tamás a nyers étrendet, főleg nem ezen az éghajlati övön!

Niki

Értékelés: Nincs

Köszönöm Niki...

...a nyomatékos tanácsod, természetesen megfogadom; de valójában nem állt szándékomban, mint arra tegnap utaltam is, csupán felvetettem, elgondolkodtam rajta.

Tamás

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

(Nincs cím)

Értékelés: Nincs
Liza_anyu's picture

méregtelenités

miért tavasszal? Persze logikus: böjtös idöszak és megújúlás... DE... milyen zöldséggel, gyümölccsel, gyógynövénnyel? Amit összel eldugtunk a homokba vagy lefagyasztottunk, beföztünk, savanyitottunk, száritottunk? A boltival, ami a megújúlás idejére már megpuhult és elfonnyadt, még ha bio is? A jó áruk meg nagyon drágák! Paraszti eszem azt mondja, hogy akkor csak úgy tisztogatni lehet, mert addigra már a fodros káposzta is eltünt a kertböl, egy igazi méregtelenités ideje idény-idöbe való... - szerintem

 

Akkor az én kutyatejszörpömbe is van B12?? (nem forraltam) Jaj de jó!

Liza

Értékelés: Nincs

Méregtelenítés tavasszal

Szerintem méregtelenítés elsősorban nem a vitamin feltöltődést jelenti, hanem a tisztítást. A népi hagyomány szerint is tavasszal, húsvét előtt és adventkor kell böjtölni. A kíméletes méregtelenítés (http://eletmodszer.com/maj_epe_beltisztitas-kimeletesen.html) során is a zöldséglevek fontosabbak, mint a gyümölcslevek. Lehet préselni pl. almát, répát, céklát, sütőtököt, káposztát, csicsókát. Van sóska és spenót is. Megjelennek a friss zöld hajtások (pl. csalán, gyermekláncfű) , amelyek nagyon jól kiegészítik a méregtelenítést. A nyírvíz is a nedvkeringés beindulása során szerezhető.

Valamint számos gyógynövényt alkalmazhatunk, amelyek elősegítik a méregtelenítést. A máj, epe tisztítására: máriatövis, kis ezerjófű, katángkóró, gyermekláncfű, apróbojtorján (minden ami keserű, a májat tisztítja). De ihatunk grépfruit vagy almalevet is.

A bél tisztítására használhatunk pl. útifűmaghéjat vagy lenmagot , de beöntést is végezhetünk. Gyógyteaként enyhe hashajtó hatású tea is iható.

A vese tisztítása során fontos a bő folyadékfogyasztás (tiszta víz), valamint vesetisztító, vizelethajtó tea, pl. aranyvessző, nyírfalevél, zsurló vagy csalán. A petrezselyem levél is nagyon jó vízhajtó, fertőtlenítő.

A csalán és a dió is nagyon jó tisztító hatású.

Ezekből a teákból össze lehet állítani nagyon jó méregtelenítő teakeveréket, amelyet megtámogatunk gluténmentes, húsmentes táplálkozással, pár napos léböjttel, és már túl is vagyunk rajta. 

Amikor eljön a gyümölcs-dömping (július, augusztus), akkor lehet gyümölcsnapokat beiktatni, de ősszel a szőlőnapok is jó hatással vannak a szervezetre.

Egyébként tavaly márciusban Vali csinált méregtelenítést, ahol napról napra leírja, hogy mit evett-ivott. Amire szüksége volt, azt be tudta szerezni.

Anikó

 

Értékelés: Nincs
Dortsa's picture

Szívemből szóltál!!!

Kedves Liza!

Pontosan ezek az én aggályaim is a tavaszi méregtelenítéssel kapcsolatban, ráadásul akkor már a grapefruitnak sincs szezonja, ami meg ugye minden nap kell a turmixba... Mi most keztünk bele (mármint párom, én vagyok a menedzser ), sajnos eddig tolódott, és már elég nagy bajban vagyunk a gyümölcsökkel. Szerencsére a kertben van némi répa meg cékla, valamennyi krumpli, amit direkt a kálium-leves miatt ültettem, és a piac is tele van mindenfélével ilyenkor, de amit lehet kapni még éppenhogy szezonálisan, az a candida-kúra alatt a "nem ajánlott" kategóriában van (barack, szilva, szőlő),  a déli gyümölcsök pedig, amik "ajánlottak"...  Ettől függetlenül mi inkább a hazai gyümiket választjuk, remélem, ezzel nem vágjuk taccsra az egész kúrát... 

Azért örülök neki, hogy ezek a dolgok nem csak nekem jutottak eszembe...

Szép napokat!

Dortsa 

Értékelés: Nincs

Logikai csavarok..

Kedves Liza_anyu! Nagymamád története kedves, és szép hogy ilyen hosszú életet élt. A válaszom nem rá, vagy az iránta táplált érzelmeidre reakciók. Kicsit vonatkoztassunk el a személyes voltától a történetnek, ha lehet ilyet, és nézzük a logikai felépítését. Röviden: nagymamád nem táplálkozott a mi fogalmaink szerint egészségesen, mégis hosszú ideig élt. Következtetés: nem egészségesen táplálkozni jó, csak mértékkel. Nekem erről az jut eszembe: nagypapám levágta a kezét, mégis hosszú ideig élt. Következtetés: levágni a kezünket jó, csak ne vágjujk le az egész karunkat.. Azért így már egy kevésbé logikus gondolkozású ember is érzi, hogy valami nem stimmel.. A vegán táplálkozás pedig egyáltalán nem szélsőséges, mivel az ember természetes táplálékaiba nem tartozik bele a hús és az állati termékek. Ugyanúgy, ahogy a tehéntrágya sem. Pedig a trágyában is sok ásványi anyag van, ugyanúgy mint a húsban. Akkor az is szélsőséges, hogy megvonjuk magunktól a trágyát?!

Értékelés: Nincs
Liza_anyu's picture

Következtetés

Szia Kisbagoly....

Nem tudom, hogy ismered-e azt a viccet hogy az egyik rendör megkérdezi a másikat, hogy van-e otthon akváriuma, majd logikus következtetések alapján arra az eredményre jut hogy az illetö rendör nem homoszexuális.

Nem állitom sehol, hogy egészségtelenül táplálkozni jó. De nyugodtan lehet erre következtetni.

A kéz/kar hiánya a táplálozásban csak annyi szerepet játszik, hogy segitségével emeljük a falatot a szánkhoz. Nem értem a következtetést itt se....

A trágyás példát szintén roppant elvontnak találom... A trágya nem táplálék, akármennyi ásványi anyag is lehet benne...

A logikai következtetéseim alapján arra jutottam, hogy a vegyszerek, mértéktelenség, önismeret hiánya, tudatlanság sokkal nagyobb veszélyt jelentenek táplálkozásunkban, minhogy mindenböl eszünk.

Egyáltalán nem vagyok meggyözödve, hogy az állati dolgok nem tartoznak bele az étrendünkbe/életünkbe. Méz se? Börcipö se? Gyapjú pullover se? Ha az ember egészségesen szeretne élni, akkor semmi fehér dolog? Semmi állati eredetü dolog? Mi marad akkor? Ha idöben visszatérünk, mikor lejöttünk a fáról: a férfi vadászott, halászott, ha sikerrel járt húst ettek. Az állatot megnyúzták és börrel, irhával öltözködtek. És közelebb voltak a természethez, mint aki ma megtagad magától minden állati jellegü terméket.

Vegetáriánus elméletet még el tudom fogadni... mert hús nélkül nagyon jól meg lehet lenni.... el tudom fogadni, hogy bizonyos kultúrákban az állatok tisztelete olyan nagy, hogy semmi állati terméket nem használnak, de mi nem tartozunk ehhez a kultúrához.

ûdv,

Liza

Értékelés: Nincs

Más idők járnak sajnos...

Kedves Liza!

Abban abszolút igazad van, hogy az állati fehérjék teljes mellőzése nem feltétlen a legjobb döntés. Az, hogy a vegetáriánus életmód újdivatú lenne, ezt már kétlem, szerintem nagyon is régi dolog ez. (Nem beszélve arról, hogy nem egy nép alapból ilyen.) De az, hogy most ezzel egyesek szélsőségesen vagy hozzá nem értően élik az életüket, az egy más tészta.

Teljesen egyetértek abban, hogy nagymamáink élhettek ilyen étrenden, hiszen minden "bio" volt (mi más is lehetett volna ugye), és hát legyünk őszinték, a fizikai aktivításuk nem említhető egy napon a ma emberével. A mai ember, nagyon kevés kivételtől eltekintve, óhatatlanul kevesebbet mozog, mint elődeink. És akkor még enyhén fogalmaztam. Innentől fogva badarság lenne annak a kornak az étrendjét követni, mint ahogy azért teszik ezt sokan ma is. A hab a tortán pedig, hogy a ma emberét irdatlan mennyiségű káros hatások, vegyszerek, stb. érik, és nem egy helyen olvastam már (remélem van valóság alapja), hogy egészen másképpen viselkedik az állati fehérje a szervezetben akkor ha az ember rákkeltő anyagokkal van körülvéve, mint amikor nem. Tehát összegezve; szerintem a ma embere nem eheti ugyanazt, mint 60-100 évvel ezelőtt ettek az emberek, az életmódja, a károsanyag-terhelése, ill. a szervezete sajnos alalcsony vitaminszintje miatt sem!

Nekünk azt hiszem már sokkal jobban meg kell gondolnunk, hogy mit eszünk s mit nem, hiszen egy gyökerestül kiforgatott világban élünk, ráadásul már a "vegyszeres világ" sokadik generációja vagyunk, s a szervezetünk is sajnos olyan is...

Az lenne a tökéletes, ha maradtunk volna olyan körülmények között, melyben például a nagymamád is élt. Akkor mi is mindent ugyanúgy csinálhatnánk, mint ők.

Különben én is mindenkinek azt tudnám tanácsolni, hogy húst bőven elég, ha egyszer fogyaszt egy héten. Meg egy-két tojást. A tejről viszont keményen hiszem, hogy nem nekünk való - akárhány nemzedék is felnőtt rajta. Ezért is tartom az "antalvalis" eszméket a leginkább követendőnek, mert nem szélsőséges (mint olyan sokán mások), hanem nagyon is észszerű étrendet ajánl. Mondom ezt függetlenül attól, hogy én most ugyan kíváncsiságból próbálkozok az állati fehérje mentes étrenddel is, mert tényleg kíváncsi vagyok rá, hogy "mit tud".

Tamás

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Liza_anyu's picture

müanyag

Én szinte nem mozgok semmit. Tavasszal, összel felásom a kertet, vetek, locsolok, gyomlálok, kapálok, gazolok, kökertet épitek. Meg is fájdul a derekam töle. Elbiciklizek a tóra, uszok egy pár métert, leszedem a mentát. Felpolcolom a tüzifát, behordom és begyújtok. 

Nagyanyáink sem mozogtak sokkal többet mint én nyáron. (nagyapám volt az elsö paraszt Bácskában akinek traktorja volt) Télen elmentek a fonóba vagy leültek diót, mogyorót, mandulát törni. Behorták a tüzifát, daggasztották a kenyeret, csinálták a házimunkát. Még a kutyával sem kellett elmenni sétálni.

Az étkezést kizártam.

A mozgás is ki van zárva.

Az egyetlen dolog ami fenn marad: a sok MÜ anyag. Mi volt elöbb a tyúk vagy a tojás? Mi emberkék akartuk ezt igy, vagy ez a fejlödés? Mert a tényleg laikusnak eszébe se jut rácsodálkoznia, hogy miért lehet flourmentes fogkrémet kapni, hiszen a fluor annyira jó a fogzománcnak? Az átlagember nem is él a választási jogával, hogy ne oltassa be a gyerekét tök ártalmatlan gyerekbetegségek ellen, mint a rubeola vagy a mumsz (Svédországban élek), mert alapból meg van gyözödve róla, ha ezt nem teszi meg, meghal a gyereke.... A kerek, fénylö szilvát vesszük a boltban, nem a puha fényetlent...

Engem a logika irányit, és itt valami nagyon nem stimmmel... A kapitalizmus és a produktivitás nem irányithat minket, mert az a pénz amire ez épül(ne), nincs és soha nem is volt....

Ne haragudk, hogy eltértem a témától, de elkapott a logikai láz

Jó éjt!

Liza

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (2 votes)

Liza_anyu, aki nem mozog

Idézlek: "Én szinte nem mozgok semmit. Tavasszal, összel felásom a kertet, vetek, locsolok, gyomlálok, kapálok, gazolok, kökertet épitek. Meg is fájdul a derekam töle. Elbiciklizek a tóra, uszok egy pár métert, leszedem a mentát. Felpolcolom a tüzifát, behordom és begyújtok. " Te rengeteget mozogsz, főleg ha a mai szomorú átlagot nézzük! És ráadásul szabad levegőn, aminél nincs jobb testmozgás.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

A nagymamád bionom-módon

élt - kivéve a napi tejet :) -, béke vele....

Értékelés: Nincs

kis elírás a cikk végén

A www.veganyveganok.hu  helyett ez az oldal itt érhető el: www.vaganyveganok.hu.

A cikk tetszik, lehet megpróbálkozom az áttéréssel, bár még van egy kis félsz bennem és nem tudom, lesz-e bennem elég kitartás, mert a tejet én úgy imádom.... :( A húst elhagyni még nem tartom nagy feladatnak részemről, 1-2 évig nem ettem húst, aztán visszabeszéltek rá, nagyobb változás egyiknél sem történt, bár hozzáteszem én nem vagyok az a húst hússal evő típus. De a tejet azt imádom, igaziból élvezeti cikként iszom, meg a tojást is szeretem, ezek talán gyerekkorból jöttek mind, hisz nagymamánál mindig volt friss házi mindenegyikből.

Azok, akik ezt az életformát választották, nem szoktak semmi ilyen hiányérzettel kűzdeni? Jó lenne ha találnék valak aki megért e téren és segítene egy csöppet... :)

Minden jót, szép napot Nektek! Üdv, Ági - gyalogkakukk

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Vegán segítség... :)

Kedves Gyalogkakukk!

Mivel sem egyetérteni vele, sem megcáfolni nem szeretném 100%-ban a cikk mondanivalóját, ennak ellenére azt mondom, sok-sok "kutatómunka" és tapasztalat után enyhén szólva is erős bennem a gyanú, hogy a cikk igazat állít. Legalábbis, ami a lényegét érinti.

Ezért sem bíztatni, sem lebeszélni nem szeretnélek erről az életformáról, de azért próbálkozni, elgondolkodni rajta, komolyan fontolóra venni - azt lehet. Persze tudatosan - odafigyelve arra, hogy mindent megkap-e a szervezeted. Hangsúlyozom, ha igen, akkor nem lehet kérdés szerintem az átállás. (Nem részletezném most, hogy miért, hiszen tengernyi információ áll rendelkezésre a növényi étrend előnyeiről a vegyessel szemben.)

A hiányérzetről szeretnék még annyit, hogy nekem az a személyes tapasztalatom, hogy fejben dől el minden - mint oly sok minden másnál is az életben. Először is, nem egyik napról a másikra kell szerintem kezdeni, csak lépésről lépésre. Helyettesíteni kell (és lehet is) mindent, és úgy kell a megszokott ételeket elkészíteni. Aztán egyre jobban megszokja az ember, hogy a hús helyett hüvelyest, a tejtermékek helyett pl. kölesből készült túrót vagy tejfölt használ, stb. De mondom, ha csak a fejben már eldőlt, és csak lépésenként haladva. Ez személyes tapasztalat, nekem így működik. Igaz, nem köteleztem el magam vegánnak jelenleg, de egy ideig mindenképpen kipróbálom a teljes állati fehérje mentes életet, ugyanis engem meggyőztek az érvek, és egy próbát nekem megér. Az egészségem érdekében, nálam ez fejben eldőlt. Egy ideig nem árthatok vele magamnak. Ha hosszabb távon jobban szolgálni fogja az egészségemet, akkor nem térek vissza a vegyes étrendre. Ha nem, akkor visszatérek annyira, mint amennyire itt az oldalon ajánlják. De legyünk optimisták, s tételezzük fel, hogy az étrend tudatos összeállítása mellett bejön nekem a dolog s maradok ennél - akkor sem fog hiányozni úgy érzem semmi a vegyes étrendből (hús, tej vagy tojás), mert már eddig sokszor is helyettesítettem őket, amit megszoktam, sőt meg is szerettem, ill. bocsánat, ha ismétlem magam, de fejben eldőlt, hogy ha ezzel szolgálhatom az egészségemet, akkor ezt kell tennem. :)

Tamás

Értékelés: Nincs

 "alapvetően

 "alapvetően gyümölcsfogyasztó majmokból kifejlődött ember " haha

Értékelés: Nincs

Öööö...

Remélem Vaskalapos, mint illetékes, kommentálja majd ezt a cikket, nekem csak 1-2 dolog szúrt így szemet elsőre, mint laikusnak:

Tudomásom szerint 9 esszenciális aminosav van, nem 8 (kimaradt a hisztidin) és fenilanin nevűről sem hallottam, ellenben fenil-alaninról igen.

Érdekes felvetés az összefüggés a "vegyes" étrend és a különböző betegségek között, de szerintem ez nem igazán mérhető, túl sok az egyéb tényező, lehetetlen 2 csoportot (1 vegán, 1 vegyes táplálkozású) kialakítani, hogy csak az étkezési szokásokban legyen eltérés.

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (2 votes)

Öööö...

Kedves Ahura!

Egy-két dologban kommentálnám a felvetéseidet - szintén, mint laikus. (Bár azért nem annyira laikusként, mint pár éve voltam...)

A hisztidin állítólag egy "félig eszenciális" aminosav, a gyermekek szervezete még nem tudja előállítani, a felnőtteké már igen. Talán ezért maradt ki a felsorolásból. (Én így tudom - remélem, így is van.)

Én is csak fenil-alanin nevűről hallottam, ez lehet egy elírás - nem tudom, persze nem akarom sem védeni az írót, sem támadni.

Hogy lehet-e két csoportot elkülöníteni, hogy csak az étkezési szokásokban legyen eltérés - szerintem igen, sőt már nagyon sokan, sokszor meg is tehették, és az eredmény egyértelmű lett. Tehát az, hogy nem ez nem lenne mérhető; nem tudom értelmezni...

Tulajdonképpen nem is értem sokszor, hogy miért olyan hihetetlen az, hogy soha nem evett az ember ilyen mértékű állati élelmiszert, mint napjainkban - a szervezetünk nem ehhez alkalmazkodott, így nem is jó neki. Az is szerintem bárki előtt tény, hogy minél alacsonyabb az állati eredetű élelmiszer valaki étrendjében, annál nagyobb lehet az egészsége. S ha tényleg úgy van, hogy a növényi étrendből is minden fedezhető a szerveztünk számára, akkor miért is ne lehetne egy komolyan megfontolandó dolog az állati élelmiszerek akár teljes mellőzése - ha már ennyi érv szól amellett, hogy a növényi étrend sokkal-sokkal egészségesebb? (Az érveket most nem sorolnám fel, hiszen hihetetlen sok van.)

Én elég realistának tartom magam - csak azt fogadom el, amit tényleg észszerűen be tudnak nekem bizonyítani, ill. amit saját magam is tapasztalok. És hát sokkal többet tudnék beszélni azokról a megdönthetetlennek tűnő érvekről, melyek a növényi étrend mellett szólnak, mint azokról, melyek a vegyes étrendet ajánlják.

Összegezve: nem szeretnék a fenti cikk sem mellé sem ellene állni 100%-ban, de erősen gyanítom (s akkor még enyhén fogalmaztam), hogy a lényegi mondanivalójában igazat állít.

Tamás

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Varga Nikoletta's picture

Re: Öööö...

"Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd!  Köszönjük!"

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel