Étolaj finomítás, azaz mi van a napraforgós flakonban?

Egy barátnőm hívta fel erre a cikkre a figyelmemet és mivel nagyon szépen ábrázolja a finomítás menetét, gondoltam, megosztom Veletek. Mindenesetre én maradok a hidegen sajtolt olajoknál.

Hexán étolaj Floriol Venusz Napraforgó Repce Oliva

Sokszor találkozom azzal a problémával, hogy valakinek az egészsége leromlik, hirtelen és minden látható ok nélkül. Ilyenkor az illető általában elmondja, hogy nem iszik, nem dohányzik, ésszerűen táplálkozik és nincs elhízva. Talán még sportol is, ha nem többet, de hetente egy órát. Az életmódjában nincs semmi szélsőséges és még vitaminokat is szed. Miért lett beteg? Mitől gyulladt be egyik-másik testrésze, mitől lett allergiás vagy éppen pajzsmirigy alul vagy túlműködése? Nem egyszerű az ilyenre válaszolni, mert néha olyan helyről éri támadás immunrendszerünket vagy sejtjeinket, ahonnét teljesen biztonságban éreztük magunkat. Például a Vénusz vagy a Floriol étolaj flakonjából.

Hexán étolaj Floriol Venusz Napraforgó Repce Oliva

Legutóbbi, amerikai hexánszennyezett szójatermékeket bemutató cikkem után egy élelmiszer mérnök olvasónk küldött egy levelet és két képet. Ezeket szeretném megosztani Önökkel, mert számomra megdöbbentő volt, pedig azt hittem, én már mindent láttam az élelmiszeriparban. A finomított étolajról kellene, hogy tudjon pár dolgot, mielőtt lelkesen azt mondaná, hogy “El se tudnám képzelni, hogy mással főzzek!"

Amit hinni szeretnénk

Tudja ön hogyan készül egy flakon olaj, amit a TV reklámokban úgy tálalnak Önnek, hogy a faágak végén lógó bogyóból közvetlenül az üvegbe csepeg a drága nedv? Hát nem egészen így.

A közelmúltban egy közeli falu olajpréselő üzemében voltam, ahol hosszabban sikerült beszélgetnem a főnökkel. Megmutatta az eljárást elejétől a végéig, majd csodálkozott, hogy én az olajprésből kifolyó, általa használhatatlannak minősített olajból vettem egy üveggel. Azt mondta, hogy a feleségem ki fog dobni vele együtt, mert zavaros és rossz a szaga. Abban igaza volt, hogy zavaros, de az illata olyan volt, mint a friss napraforgó magoké. Nagyon kellemes. 

Nagyjából úgy készült, ahogy a jobboldali ábra mutatja. Rövid beszélgetés után felajánlotta nekem az olajpréselő gépet eladásra, mert azt mondta: nincs ebben üzlet. 

Amikor az után érdeklődtem, hogyan készül az a csillogó változat, amit üvegekbe töltenek, csak homályos magyarázatokat adott, de már akkor sem voltam vevő erre a változatra.

És a rideg valóság

Az alábbi képen látható ábra megmutatja, mit vesz Ön a boltban, amikor a megszokott, csillogó repce, napraforgó vagy olíva olaját szerzi be. Egy kémiai labor teljes arzenálját bevetik annak érdekében, hogy sikerüljön 20% extra olajat kinyerni a magból, amit korábban a takarmányba kevertek. Ennek érdekében például a képen jól látható, hogy a hexánnal kezelt őrlemény maradéka tisztítatlanul kerül a takarmányba. 

Hexán étolaj Floriol Venusz Napraforgó Repce Oliva

Az olajat aztán mindenféle módon “kezelik”, hogy olyan legyen, amit a háziasszony szeme elvár. Savazzák, lúgozzák, színtelenítik, szagtalanítják, és megpróbálnak belőle minden méreganyagot kiszedni, amit előtte pár perccel belekevertek. Sikertelenül.

Mire használják ezt a szennyezett olajat?

Amellett, hogy Ön ezt veszi meg és ebben sütögeti a pecsenyéjét, mert a reklámok szerint egészségesebb mint a zsír, belekerül szinte minden ipari péksüteménybe, ez a margarinok alapanyaga, sőt ebben úsznak a heringek az olajos halas konzervekben. Mivel sokkal kevésbé romlandó, mint a nyers vagy szűz változatai, a konzervipar is ezt használja. Ebből készülnek azok az olcsó “sajthoz hasonlító tárgyak”, amikkel a pizzériák meghintik az ételeiket és amivel az olcsó, házhoz szállított ebédek gyártói is dolgoznak. Még mindig nincs ötlete a felvezetésben említett problémára?

Mit mondanak minderről a “szakemberek”?

  • A Vénusz márka 2001-ben megkapta a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet. 
  • A Floriol termékcsalád 2004-ben elnyerte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai ajánlását.


(Forrás: naturhirek.hu)

4.75
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (16 votes)

Hozzászólások

Szeretnék egy jó összefoglalót az étkezési olajakról is!

Bocsi, hogy ideírom a kívánságlistámat, de szeretnék egy jó összefoglalót az étkezésre ajánlott/nem ajánlott olajokról is. Az infó össze-vissza van mindenhol. A webshopban meg hozzászólásokban. Miért étolaj/kókuszolaj/olivaolaj stb. vagy miért ne? Ilyenek érdekelnének. Mindig elfelejtek bizonyos tényeket (szermaradványok, fözési hömérséklet, transzzsírok, telített-telítetlen zsírok, hányszor lehet ugyanabban sütni stb), és utána tök nehéz megtalálni az infót.

Köszönöm elöre is!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Sajnos ilyen átfogó összefoglalót nem tudok mutatni neked...

Szia yucmi!

Sajnos ilyen átfogó összefoglalót nem tudok neked mutatni...

A fenti cikket olvasd el, abban nagyon érdekes és hasznos információkat találhatsz!

Röviden: étolajat NEEEE, és ami finomított, kezelt stb. az már biztosan nem jó...

Sütéshez, főzéshez finomítatlan kókuszolaj és bizonyos dolgokhoz (pl. kenyérsütés stb.) jó minőségű extra szűz olívaolaj. A kókuszolaj magas hőmérsékleten is stabil marad, olajban sütéshez én ezt javaslom. Olívaoljaból a Pithari az átlagnál magasabb hőfokot is kibír. Olívaolaj alá mindig önts egy kicsi vizet is (pl. hagyma dinszteléséhez)!

Salátákra, belsőleg bátran használhatsz magolajakat, de a rossz omega 3:6 arány miatt ezeket csak kúraszerűen alkalmazd! A kendermagolaj, az olívaolaj és a pálmaolaj is kiváló omega 3:6 aránnyal rendelkezik, ezek napi szinten is fogyaszthatóak! Erről Vali itt és itt is ír.

Kenyérre akár a kókuszolajat is kenheted (én nagyon szeretem), de alkalomadtán a tanyasi, bio gazdálkodásból származó mangalica/kacsa/liba zsírja is belefér, ha nincs olyan egészségügyi problémád, ami esetén külön ellenjavallt az állati zsírok fogyasztása.

Jó étvágyat, jó sütögetést neked! 

Értékelés: Nincs

Extra szüz olivaolajban sütni?

Én úgy tudom, nem egészséges extra szüz olajban sütni, mert növényi darabkák találhatók benne, amik magas höfokon elszenesednek. Ez butaság? :)

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Olivaolaj vízzel

Szia! 

Ahogy Kinga írta - pici vízzel keverve - nem szenesedik! Az olíva egyébként jobban bírja a hőt, mint a legtöbb növényi olaj, persze, rántott húst nem abban kell sütni.  Mondjuk azt leginkább semmiben. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hidegen sajtolt napraforgó

Sziasztok!

Hidegesn sajtolt napraforgó étolajat vettem múltkor. Ez jó? Vagy egyáltalán nem ajánljátok a hidegen sajtoltat?

Candida diétánál bármilyen hidegen sajtolt jó?

Köszönöm! Anna :)

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Napraforgó olaj

Szia! 

Mértékkel, hevítés nélkül fogyasztható a hidegen sajtolt napraforgó olaj (pl. salátákhoz). Rendszeres fogyasztásra nem ajánljuk, mert elég rossz az omega3 - omega6 aránya. 

Használható bármilyen hidegen sajtolt olaj candida diéta alatt is, de legjobb, ha nem egyféle olajból próbálod fedezni a zsiradék igényedet, hanem igyekszel változatosan fogyasztani őket. 

Értékelés: Nincs

Hidegen sajtolt olajak

Kedveseim, olvasva ezt az igen hasznos cikket, az jutott eszembe, vajon tudnátok e nekem olyan márkákat monani, akik nem végeznek finomítást a termékeiken? :) Köszönöm előre is. Arcápolásra keresek oliva és szőlőmagolajat :)

Értékelés: Nincs

Olajak arcápoláshoz és étkezéshez

Szia Riry,

Arcápolásra a bázistermékek alatt, étkezéshez pedig olajok, zsírok, vajak alatt találsz jó minőségű megbízható olajokat 

Értékelés: Nincs

Pálma/Kókuszolaj

Sziasztok,

 

Az lenne a kérdésem, erről mi a véleményetek?

Pálmazsír

"Ellenőrzött, környezettudatos gazdaságból származó termék. RSPO tanúsítvánnyal ellátott termelőtől származik.

Finomított, fehérített, dezodorált pálmazsír. 100%-ban tiszta növényi, koleszterinmentes zsiradék, mely körülbelül 50-50 %-ban tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat. Az olajpálma gyümölcséből nyerik. Mivel nagy a szilárd glicerol tartalma, a finomított pálmazsír egyrészt igen szilárd (olvadáspontja 34-36°C), másrészt rendkívül nehezen oxidálódik, így igen hosszú az élettartama (minimum 2 év a gyártástól számítva).
Sütés utáni rendszeres szűrés esetén felhasználhatósága lényegesen meghaladja a napraforgó étolajét, 240°C-t meghaladó füstölési pontja igen kedvező a legkülönbözőbb gasztronómiai alkalmazásoknál is. Használat után nem hagy kellemetlen szagot, mivel nem tartalmaz linolenikus savakat, illetve ezek összetevőit. Egyéb keményített növényi zsiradékfajtákkal szemben a finomított pálmaolaj nem hidrogenizált, így tökéletesen használható nemcsak sütéshez, de a hagyományos magyar konyha ételeinél is."

Tudom, hogy jobb a kókuszolaj, csak az árával nem vagyok annyira kibékülve... :(

Előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs

Pálmazsír

Szia!

Nem ismerjük az általad említett pálmazsírt, nem tudjuk ez az olaj milyen eljárással készült, mi volt az útja míg a fogyasztóhoz került. A bionom táplálkozás nem pártolja a finomított és fehérített olajokat, a bő olajban sütést sem.

Értékelés: Nincs

Hidegen sajtolt napraforgó olaj

Kedves Hölgyek!

Akkor most ezt nem értem. Végigolvastam a cikket és a hozzászólásokat. Azt írjátok többen is, hogy a hidegen sajtolt olajok (pl. napraforgó is - ha hidegen sajtolják) szuperek! Csak éppen sütésre nem alkalmasak, mert hevítéssel többszörösen telítettlen zsírsavak keletkeznek benne... Épp most vettem 2 L hidegen sajtolt napraforgó olajat... Melesleg a rántotthús belőle nagyon finom volt.

Nos, most nézek, mint borjú az új kapura. Mivel süssem meg a rántotthúst?

Előre is köszönöm a valóságosan hozzáértő hölgyek segítségét!

Péter

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Miben süssünk?

Szia Péter! 

A növényi olajokkal nem az a baj, hogy telítetlen zsírsavak keletkeznek bennük, hanem az, hogy rákkeltő anyagok szabadulnak fel belőlük (hevítés hatására). A napraforgó olajnak ráadásul az omega 3-6 aránya is nagyon kedvezőtlen. Ennek ellenére hevítetlenül, salátára néha-néha jó választás lehet a hidegen sajtolt napraforgó olaj, pláne, ha kompenzálod magas omega 3 arányú olajokkal. 

A bő olajban sütést egyébként nem igazán tanácsos alkalmazni. Néha-néha, amennyiben mégis sor kerül rá, használhatsz állati zsírokat vagy kókuszolajat hozzá. Az olíva is magasabb hőfokon "termel" csak rákkeltő anyagokat, úgyhogy kevés olajos-vizes párolásra alkalmas lehet az is. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Rákkeltő anyagok, telítetlen zsírsavak.

Szia Melinda!

Köszönöm a válaszodat! Értem, tehát a kókusz zsír/olaj magas hőfokon történő hevítése során sem keletkeznek rákkeltő dolgok? Sütőben és lángon sem?
Ha jól értelmeztem, akkor az állati eredetű zsírok esetében sem lesznek rákkeltő dolgok magas hőfokon (mangalica, egyéb sertés, liba, kacsa, stb...) Keletkeznek ezekben telítetlen zsírsavak?

...és a többszörösen telítetlen zsírok nem gondok? Úgy tudom azok sem hasznosak.

Van még olyan növényi olaj/zsír, melyet ha hevítünk, nem keletkeznek benne telítetlen zsírok és más káros összetevők sem?

Olívát említetted. Az mekkora hőfokon nem termel rákkeltő anyagokat még? Illetve, az olíva is telítetlen zsírsavakat képez? Mekkora hőfokon?

Sok kérdést tettem fel, a válaszodat előre is köszönöm!

Köszönöm: Péter

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Olajak, telített zsírsavak, rákkeltő anyagok

Ezt hol olvastad, hogy "telített zsírsavakat képez" hevítés hatására? Igaz, te telítetlent írtál, de éppen a többszörösen telített zsírsavakat szokták mumusként kikiáltani. Persze, nagyobb mennyiségben nem tanácsos fogysztani őket, mert kedvezőtlenül hathatnak a keringési rendszerre, éppen ezért írtam, hogy kerüljük a bő olajban, zsírban sütést. 

De hevítés hatására nem lesz az olajakban, zsírokban több telített zsírsav, mint amennyi eredetileg is volt. Viszont a hevítés megváltoztatja az olajak szerkezetét, ezáltal rákkeltő anyagok szabadulnak fel belőlük. 

Az olívaolaj pontos hőmérsékletét nem tudom megmondani, hogy mennyi az, amit még "kibír", de ha vízzel kevered, és azon párolod az ételt, akkor nem tud felmelegedni annyira, hogy gond legyen belőle. 

A következtetéseket az első bekezdésedben tökéletesen levontad, igen, így értettem! 

Sajnos nem tudok másik olajról, amely bírná a hevítést. 

Értékelés: Nincs

étolaj

Látom nem friss a cikk, de ettől még nem vesztette aktualitását, ezért kívánkozom hozzászólni. 

Az élelmiszermérnök kommentelő sajnos azzal hitelét vesztette, hogy a szappanra hivatkozott, elvégre a szappant nem esszük meg. Ez egy elég buta példa volt, elnézést. Ennyi erővel mondhatnám azt is, hogy az étolaj nem káros az egészségre, hiszen az autó is elmegy vele. :-)

Nem szabad naívnak nevezni bárkit is, aki egy kicsit is elgondolkodik az ilyen írásokon, még ha nincs is megggyőződve teljesen a valóságáról. Én úgy vagyok vele, hogy az a biztos és egészséges, amit a legrövidebb úton ki tudunk nyerni a természetből. Minél több hókusz-pókusz és eljárás kell egy egyébként fogyasztható és teljesen természetes anyag eladhatóságához, annál jobban elbizonytalanodik az ember, hogy az onnantól még valóban nevezhető -e élelmiszernek. 

Értékelés: Nincs Átlag: 3.7 (3 votes)
kicsifasírt's picture

étolaj? inkább ne!

Ma fontos felfedezést tettem az étolajról. Undorító ragacsként tapad a serpenyőre, egyszerűen mem tudom eltűntetni. omg_smile.gif Már értem, hogy miért van az, hogy édesanyámnál nehezbb volt mindig is szép tisztára mosni a teflonos edényt, míg nekem eddig soha nem volt ilyen gondom. Amióta meg van ez a serpenyőm, csak kókuszzsírban vagy sertészsírban sütöttem benne, akkor sem bőzsírban, hanem csak egy leheletnyiben. Soha nem volt ilyen ragacsos gondom, pikk-pakk el lehetett mosni a serpenyőt. Múltkor viszont sajnos a lakótársunk étolaját használtam, így jött a kellemetlen tapasztalat. Na, ezzel végérvényesen elvágta nálam magát az étolaj. Egye, akinek gusztusa van hozzá. laugh.gif Ez is egy hasznos felfedezés volt...

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

a lugositas az nem jo?

"A szakirodalom így folytatódik: „Ezután kis mennyiségű, erősen hígított marónátronoldatot adagolunk a korábban adagolt savfelesleg semlegesítése céljából.” 

 

Ez lugositas. Most meg ez a baj? Maskor a savas dolgok voltak az ellensegek, most meg az ha lugositanak (vagy legalabb is semlegesitenek)?

Ki erti ezt?

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (2 votes)

Lúgosítás

Ne csúsztass! Senki nem mondta, hogy az elsavasodott szervezetet (ezt most nem boncolom, hogy hol - milyen a kémhatás és ez mit jelent pontosan) lúgokkal kellene helyrehozni!

Ebben a cikkben teljesen másról van szó, de ezt Te nagyon jól tudod... :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)
vaskalapos's picture

ne boncold...

ne boncold... mert a szervezet nem savasodik. Szatira volt az irasom, ha nem tunt volna fel. Szamtalanszor kifejtettem, hogy a szervezet belso pH erteke nagyon szigoruan szabalyoztt, stabil ertek.

Értékelés: Nincs Átlag: 3.7 (3 votes)

Térjünk át értelmesebb párbeszédekre

Jaj, már megint beleszaladtam az értelmetlen párbeszédek csapdájába, hiába, résen kell lennem :)

Térjünk vissza mások hatékony segítésére!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)
RSunny's picture

hidegen sajtolt bio olaj

Jó pár éve egy ügyes vállalkozó kis városunkban szigorúan ellenőrzott vegyszermentes bio napraforgóból hidegen sajtolt olajat készített. Olcsóbb volt, mint a bolti "agyon finomított" szerintem minimális haszonnal dolgoztak! Akkoriban a helyi üzletekben nem volt rá igény, így mindig az üzembe jártam érte. Később panaszkodtak, hogy más vállalkozások, akik nem a drágább bio napraforgót használják alapanyagként, olcsóbban tudják kínálni a terméket, így kiszorultak a piacról. végül tönkre ment a vállalkozás, hatalmas adósság gyűlt fel, amit 1 minimális nyugdíjból fizetnek...

Nagyon sajnálom őket is de leginkább az egészséges étolajforrásomat!

Értékelés: Nincs

Halálos mérgek felhasználása a finomított étolaj gyártásában

Kedves Olvasó, mi is sokat foglalkoztunk a témával. A finomított étolajok gyártásához valóban halálos mérgeket használnak, gyártatnak le és végül hulladékkezelnek. Ezekre a mérgekre nincsen szükség a hidegen sajtolt étolajok esetében, ezért ezek sokkal környezetbarátabbak és egészségesebbek.

Néhány tény a finomított étolaj gyártásáról:

Nézzük, mit ír még ez az egyetemi tankönyv! „Az extrakciós benzinben lévő nehéz komponensek (hosszú szénláncú szénhidrogének) eltávolítása viszont túl költséges, ezért az extrakcióhoz technikai hexánt használnak. A tiszta (analitikai) hexán lassabban oldja az olajat, mint a kereskedelmi keverék. A n-hexán az I. tűzveszélyességi fokozatba tartozik. Gőzei a levegővel robbanó elegyet képezhetnek. Emellett veszélyes levegőszennyező (ún. illékony szerves anyag, angol nevének rövidítéséből VOC). Másrészről az élelmiszerben, gyógyszerben maradó oldószer egészségkárosító hatású. Az étolajgyártásban a hexán az általánosan alkalmazott oldószer. Kedvezőtlen tulajdonságai (káros az egészségre és környezetre, robbanásveszélyes) miatt intenzíven kutatják a helyettesítési lehetőségeket. Sajnos a technológiai szempontból alkalmas oldószerek (pl. alkoholok) ma még gazdaságilag nem versenyképesek a hexánnal."

Mit ír a Wikipedia az extrakcióról (extrahálásról) és az oldószerként alkalmazott hexánról? „Extrahálás: Szerves oldószerrel a préselvényből kioldják a maradék olajat. A leggyakrabban használt oldószer az általában csak „hexán”-nak nevezett, főként n-hexánból és metilpentánokból álló elegy” „Hexán: A benzin és olyan ragasztóanyagok alkotórészei, melyeket cipők, bőrök, és tetők ragasztásánál használnak. Oldószerként olajok extrakciójában, cipőtisztításban, bútor- és textilgyártásban alkalmazzák.”

Ennyit az extrakcióról. Menjünk át a finomítás további lépéseire. Egyes gyártók közzétett információi szerint a finomítási technológia a nyálkátlanítással folytatódik.

További idézetek a fentebb említett élelmiszeripari egyetemi tankönyvből: „A foszfatidok, a fehérje és szénhidráttartalmú anyagok, a növényi nyálkaanyagok, valamint a kolloid(ális) vegyületek az olaj tartósságát erősen csökkentik és elősegítik a hidrolitikus és oxidatív zsírbomlást. Ezek a finomítás szempontjából hátrányosak, mivel a finomítási veszteséget erősen megnövelik.” „A nem hidralizálható foszfolipideket savakkal kell megbontani. Erre a célra sokféle sav javasolható. Kezdetben a sósavtól és a citromsavtól kezdve a salétrom-, kén- és foszfor-, valamint kénessavon át az oxálsavig, amelyet az egyszerűbb szennyvíz miatt használtak, szinte az összes savat kipróbálták. Ma főleg foszfor- vagy citromsavat használnak.” „Minthogy a foszfatidok fiziológiailag értékes anyagok és növelik a termékek tápértékét, így a jelenlétük a növényi olajokban rendkívül kívánatos. Azonban aggregációs instabilitásuk következtében a nyersolajok már rövid ideig való tároláskor elvesztik a bennük való oldódási képességüket és észlelhető üledéket, csapadékot képeznek, ami az olaj áru- és minőségének csökkenéséhez vezet. Azonkívül a foszfatidok rontják az olaj technológiai tulajdonságait, komoly nehézségeket okozva az ezt követő technológiai folyamatokban.”

Tehát ezeknek a természetes és fiziológiailag értékes anyagoknak az eltávolítása újabb profitot eredményez a gyártóknak, mellesleg az olaj eltarthatóságát növelik. Itt megjegyzem, hogy a legrövidebb minőségmegőrzési idő, melyet hidegen sajtolt olajokon láttam, az fél év volt. Nem gondolnám, hogy ez kevés lenne a fogyasztónak. Természetesen a finomított étolaj sokkal hosszabb ideig megőrzi a minőségét,  valamint teljesen íztelen és szagtalan a  szakirodalmakban leírt vegyi beavatkozások miatt.

A szakirodalom így folytatódik: „Ezután kis mennyiségű, erősen hígított marónátronoldatot adagolunk a korábban adagolt savfelesleg semlegesítése céljából.” 

A finomítás következő lépése a derítés. Nézzük, erről mit ír ez az egyetemi tankönyv!

„Az olajokat és zsírokat deríteni, fehéríteni kell, hogy a nemkívánatos színes anyagot eltávolíthassák. Részben azért, mert ezek a színes anyagok az összetételük alapján az olaj ízét negatívan befolyásolnák, másrészt a fogyasztó a színt zavarónak találná. Ezért az élvezhetőséget vagy az eladhatóságát korlátozná. Azonkívül a derítésnél leválasztott részecskék és vegyületek jelentős része, mindenekelőtt az oxidációt fokozó tulajdonságokkal rendelkezők, indukálják az olaj romlását. Derítéskor az olajat olyan felületaktív anyaggal hozzák érintkezésbe, amelyek a nemkívánatos összetevőket adszorbeálják. Az adszorbenst és az adszorbeált részecskéket leszűrik és az olaj a kívánt színnel hagyja el a berendezést.” Jó néhány ember fogyaszt hidegen sajtolt olajat és egyáltalán nem zavarja a színe, és az íze sem. Tényleg nem íztelen, mint a finomított olajok, de szerintem a paradicsomlé legyen paradicsom ízű, a napraforgó étolaj meg napraforgó ízű, hiszen ez így természetes. Az eltarthatóságról meg már fent írtam. Szerintem egy átlagembernek bőven elég ha fél évig jó az étolaj… Mivel is végzik a derítést?

„A nem aktivált derítőföldek ma már csak kicsiny szerepet játszanak. Az aktivált derítőföldek is természetes derítőföldek. A különbség csak annyi, hogy ezeket savas kezeléssel aktiválják (erősítik). Az Európában elsődlegesen használt derítőföldek a montmorillonit, az alumínium-hidroszilikát (SiO2 : Al2O3 ca. 4:1)”

Érdemes elovasni a hidegen sajtolt és a szűz étolajok gyártását a "GYÁRTÁS" menüpont alatt. Erről nem kellett könyvet írni, mert nagyon egyszerű.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.2 (5 votes)

egyetemi tankönyv

Kedves jomagyar!

Megtennéd, hogy megírod ennek az egyetemi tankönyvnek a címét?

Nagyon köszönöm

Üdv: Kriszta

Értékelés: Nincs

A könyv címe

Kiss Béla: Olajnövények, növényolajgyártás-Mezőgazda kiadó 2006.

Értékelés: Nincs

ez a cikk katasztrófa

Kedves olvasók, kommentelők!

Személyes véleményem erről a cikkról a következő:

Tökéletesen beleillik a mindenkori média szeméthalmazába. Kifejtem bővebben is. A szerző hallott valakitől valamit, majd kisarkítva közzé teszi, mint valami nagy igazságot. A baj az, hogy a cikk olvasása során kiviláglik a totális hozzánemértés. Ha valaki nem ért sem a biológiához, sem a kémiához és pláne nem az élelmiszeriparhoz, nem érzem indokoltnak, hogy ilyen sarkosan fogalmazzon.

Ahogy a cikkben hivatkozik egy élelmiszermérnőkre, úgy hadd jegyezzem meg, hogy én is az vagyok, tehát nem mellé beszélek.

Azt javaslom, hogy ha valaki tényleg meg akar bizonyosodni a fent említett kérdésekről, akkor vegye a fáradságot, emelje fel a telefont és kérjen egy időpontot a Vénusz és Floriol gyár látogatására. Esetleg szervezzen csoportot is, hogy más is hallja. Ott első kézből láthat, szagolhat, és érthet(!!!) meg mindent.

Csak egy pár példa: savazás---citromsav, minden nap teszünk a teánkba. Nagyon mérgező!!!!

Lúg - minden nap szappannal mosunk kezet. Vajon mi oldja le a zsírt a kezünkről?

Ne gondoljuk naívan azt, hogy a magyar élelmiszeripar mérgezi a fogyasztóit!!!

Pár éve nyáron biciklitúráztam a Tisza mentén. Érintettem a sörgyár és az olajgyár menti utat többször is. Ha a hexánt nem nyerték volna vissza teljesen akkor azt nagyon lehetett volna érezni. Dolgoztam vele laborban, kísérleteztem vele tanulmányaim során. Amúgy pedig egy elég drága anyag, így képzeljük el mekkor veszteség lenne! (Itt jegyezném meg, hogy az utcán az autók, a dohányosok mérgező gázokkal szennyezik a környezetünket és minket)

Mindenkit bátorítok, hogy ne higgyen el mindent, akármilyen vonzó is amit hall. Járjunk utána, kérdezzünk, mert az ilyen cikkek vezetnek az orrunknál fogva egész életünk során.

 

Üdv

 

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 2.8 (14 votes)
RSunny's picture

ez a cikk katasztrófa (?)

Én speciel nem kívánok sem citromot, sem szappant enni a napraforgóolajjal!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

én sem. Egyetértek

én sem. Egyetértek RSunnyval

A hidegen sajtolt olajok egészségesek, miért kell "kezelni"?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Antal Vali's picture

Sokkal nagyobb katasztrófa az, hogy még mindig finomítják az

étolajakat.

Lenne pár észrevételem a hozzászólásodhoz:

"Ha valaki nem ért sem a biológiához, sem a kémiához és pláne nem az élelmiszeriparhoz, nem érzem indokoltnak, hogy ilyen sarkosan fogalmazzon."

A Hírszem rovatunkban megjelent cikkeket nem mi írjuk, csak tallózunk a számunkra érdekesnek vélt, és/vagy vitaindító cikkek közt. Ennek ellenére a cikkel kapcsolatban kikértük élelmiszeripari szakértőnk véleményét, és ő nem tiltakozott a valóságtartalmát illetően.

"ha valaki tényleg meg akar bizonyosodni a fent említett kérdésekről, akkor vegye a fáradságot, emelje fel a telefont és kérjen egy időpontot a Vénusz és Floriol gyár látogatására"

Volt szerencsém Vénuszékhoz! Édesanyámék cége mezőgazdasági és ipari épületeket, gyárakat és feldolgozó üzemeket újított fel, és egy felmérésre elkísértem... Nos, azóta nem használunk finomított étolajat...

"Csak egy pár példa: savazás---citromsav, minden nap teszünk a teánkba. Nagyon mérgező!!!!"

A citromsav se az étolajba, se a teába nem való, viszont takarításhoz kiváló jó vízkőoldó és szappanlerakódás eltávolító a maró hatása miatt. Ha Te a teádba teszed, és naponta fogyasztod, azon mélyen meglepődöm, hisz azt írod, értesz a biológiához...

"Lúg - minden nap szappannal mosunk kezet. Vajon mi oldja le a zsírt a kezünkről?"

Lehet, hogy sekélyes a tudásom, de az adalékmentes jó minőségű szappanban a lúg el van szappanosítva, és pH-ja pont annyira bázikus, mint amit a bőr legjobban szeret. És tudomásom szerint a szappant nem esszük meg, mint ahogy a citromsavat sem kéne!

"Ne gondoljuk naívan azt, hogy a magyar élelmiszeripar mérgezi a fogyasztóit!!!"

Nem gondoljuk azt, mert mindezt nem tudatosan teszi, hanem megfelel azoknak az előírásoknak, amit a jogszabályok előírnak, és egészségre ártalmatlannak gondolnak... De Neked nem gyanús, hogy mégis sorra robbannak ki az élelmiszer botrányok? A jogszabály alkotók szerinted olvassák a legújabb tanulmányokat és kutatásokat? És az élelmiszeripari mérnökök olvassák? Mert mi igen!

Én gyalázatosank tartom, hogy egy kiváló napraforgó olajjal mit művel az élelmiszer ipar, hogy tartósabb, és eladhatóbb legyen - miután ÉTolajhoz nem illő anyagokkal és eljárásokkal érintkezik, ami egy halott, értékes anyagoktól megfosztott végterméket eredményez, ami véleményem szerint emberi fogyasztásra alkalmatlan. Hozzáteszem, én szigorú elvek szerint élek, bionómus vagyok, és a bionómia szabályai szerint ítélem meg a világot.

Abban igazad van, hogy a kipufogó, a cigaretta, a gyárkémények is szennyezik a környezetet. De ezen nem tudok egyik napról a másikra változtatni. De azon igen, hogy az agyon kezelt, és vegyszeres eljárásnak kitett élelmiszereket nem vásárolom meg, és nem fogyasztom el, mint ahogy a finomított étolajat sem.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (40 votes)
organicgirl's picture

Én úgy tudom, hogy a napraforgó olajjal nem csak az a baj, hogy

finomítják, hanem a benne lévő omega 3:6 arány sem túl jó élettanilag... Vagy rosszul tudom?

Nagyanyám a finomított étolajakat gépolajnak hívta, és ő mindent libazsírral és vajjal főzött. Olajat csak "terápiás" céllal használt, és az is a kendermag olaj volt!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

napraforgo olaj

annyira rossz az arany, hogy tudtommal nincs is benne omega 3

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pálmaolaj

Sziasztok!

A nem hidrogénezett pálmaolajról mi a véleményetek?

Sütéshez gondoltam, pl. lángos, fánk. Ritkán készítek ilyesmit,de oda azért kell mennyiség, kókuszolajban sütni egy vagyon lenne..

 

Értékelés: Nincs

A nagymamám mindíg zsírral

A nagymamám mindíg zsírral főzött, de a farsangi fánkot hidegen sajtolt

napraforgó olajban sütötte és nagyon finom volt. Én is nagyon ritkán használok és csak hidegen sajtoltat.

Értékelés: Nincs

Pálmaolaj

Minden finomított étolaj kerülendő. Nem hidrogénezik, de a fent leírt módon finomítják.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Pálmaolaj

Nem vagyok nagy híve - én... De attól függetlenül a tanulmányok arra hajaznak, hogy használható.

Miért nem sütsz sütőben, akár fánkot? :)

Niki

Értékelés: Nincs

Sültkrumpli?

Nálunk bevallom fogy belőle, de miben süssem?

Találtam egy terméket, amire ez van írva, szerintetek?

NAPRAFORGÓ OLAJ: Hidegen -tiszta bélből- sajtolva, vitamin tartalma teljes értékű. A héjról nem kerül bele szermaradvány, idegen ízanyag.
Oldószerektől (aceton, könnyűbenzin) mentes. Kiváló étkezési, kozmetikai és ipari olaj. A gyógyászatban vizelethajtó, hurutoldó hatása miatt használatos, köhögés, vérhas, vesegyulladás kezelésére. Az étolaj fogyasztása a 92%-os telítetlen zsírsav tartalma és magas E-vitamin tartalma miatt is ajánlatos.

 

Ja, és ha hevítem a fenti olajat, akkor csak elveszti az értékes anyagokat, vagy esetleg káros is lesz?

Értékelés: Nincs

r.ledneczki-nek olajról

Erre a kérdésedre szeretnék válaszolni:

"Ja, és ha hevítem a fenti olajat, akkor csak elveszti az értékes anyagokat, vagy esetleg káros is lesz?"

Magas telítetlen zsírsav tartalma miatt hevítés során sajnos káros anyagok is keletkeznek. Keress rá a transzzsírok kifejezésre!

Hidd el, van élet a sült krumplin túl is!

Szia,

Ági

 

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Napraforgó

Ez az olaj amit találtál hidegen sajtolt, így a gyártása során nem vegyszerezik... bár a termesztése során még permetezhetik a növényt amiből kerülthet a magba, és így az olajba is... de még mindig jobb, mint a finomított olajok!

Sütőben póbáltál már sültkrumplit sütni? Szerintem finomabb is mint a bő olajban sütött...  

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Étolaj, ez szomorú....

Sziasztok!

Nálunk a rántott hús, jó bő olajban (ami kb. 3-szor újra lett már, használva) van sütve.

(Mamám a konyhafőnök)

Igazából, csak most döbbenek rá, ahogy nézem a folyamatot, ahogyan készíti. Összeszorul a gyomrom. Nem tudom mit mondhatnék neki, ami hatna rá.

Én próbálok egészségesen főzni pl. próbálom elhagyni a húst de úgy nagyon nehéz, hogy közben mamikám, minden nap készít valami husisat...  Én úgy csinálom a rántott húst, hogy bepanírozom, bekenem mindkét oldalát hidegen sajtolt napraforgó olajjal és betolom a sütőbe... Ez szerintem teljesen elfogadható lenne. De neki nem tetszik ez sem...

Ami még szomorú, hogy soha meg sem kóstolja az én főztömet. Már csak dacból sem. Látom rajta a fintort.

Értékelés: Nincs

Canola olaj - mi is ez?

Sziasztok!

Egy ismerősöm canola olajat szeretne venni, azt mondja főzéshez/sütéshez kell. Én azt találtam róla, hogy ez vmiféle repce olaj. Én láttam ugyan bioboltokban sütő- és főzőolajokat, de őszintén szólva nem néztem meg, milyenek, miből vannak, nem szoktam venni. A canola is ilyen lehet? Jók ezek?

Szerinte a canola olaj azért jó, mert kivontak belőle minden káros összetevőt. Én ezt nem értem. Milyen káros összetevőt? Van ugye a nyers (szűz), és a finomított olaj. A finomított nem jó, a fenti cikkben olvahattuk, miért. A nyers jó, de azzal nem lehet sütni főzni, a magas hőmérséklet miatt károsodik. Javasoltam a mangalica- ill. libazsírt, valamint a kókuszzsírt, ami a Bionom bioboltban is kapható, de eddig nem sikerült meggyőznöm az ismerősömet. Viszont hülyeségeket nem szeretnék mondani neki, ezért info kéne a canola olajról. Mi a véleményetek róla? Egyáltalán létezik ilyen néven? Vagy repceolajként árusítják?

Köszönöm!

Értékelés: Nincs

Canola = repce!

Ez maga a repce olaj!

"A canola az angol Canadian oil, low acid képzett szó. Számos országban a CANOLA szó védjegyoltalom alatt áll, ezekben az országokban ezért nem ajánlatos a CANOLA szót a repceolaj szinonimájaként használni." - wikipedia

Ugyanaz vonatkozik rá, mint a többi hidegen sajtolt olajra! Ha pedig finomított repceolaj, akkor a cikkben lévő információk!

Véleményem szerint ha már valamiből el kell távolítani a káros anyagokat, akkor mindenképp gyanús a dolog...

Értékelés: Nincs

Re: canola olaj

Szia Tünde!

Nagyon meglepődtem a válaszodon! Olyan régi már ez a hozzászólásom, hogy azt gondoltam, rég eltűnt a "süllyesztőben".

Közben nyomoztam e kérdésben, találtam is infókat itt-ott - és Te most megerősítetted ezeket.

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Mosolyka_78's picture

"fáradt" olajak

Sziasztok!

 Amire kíváncsi vagyok: hogyan tudnám hasznosítani azokat a természetes kozmetikai "maradékokat", amiket már magamra nem kenek? hmmm.gif

Arra gondolok például, hogy a nyáron saját kezűleg készített napolajkeverékemet jövőre valószínűleg nem tudom majd használni, mert a hűtőben addig valószínűleg már nem áll el, illetve a régóta felbontott dobozú kókuszolajamon is érzek némi avas mellékzöngét. Ezekkel mit tudnék kezdeni? Nyilván nem akarom őket a csatornarendszerbe száműzni! Van valami ötletetek?

Előre is köszi a segítséget!

Orsolya wave.gif

Értékelés: Nincs

Én tiszta sót veszek a gyógyszertárban pár hónapja, mióta olvastam a neten, hogy milyen káros anyagok vannak a sóban és nagyon finom, soha nem gondoltam hogy a sót egyszer ott fogom venni rolleyes.gif, az élet csupa meglepetés regular_smile.gif

Értékelés: Nincs
Flifli's picture

étkezési só

Szeretném megkérdezni, hogy milyen sót ajánlotok étkezéshez, mert a patika sót nem lehet kapni.. köszönettel Andi

Értékelés: Nincs

patika só

Holnap megkérdem a patikában lehet e még kapni. Most olvastam a neten, hogy állítólag beszüntették, elég bosszantó ha igaz. Mióta ezt eszem, azóta alig fáj a fejem és az ekcéma is elmúlt a kezemen. Most gondolkodom, vajon hogy jutok majd hozzá, mert én boltit biztos nem fogok venni és enni no.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

És ez a gyógyszertári olcsóbb, mint a Himalája só? Azt hallottam, sok helyen nem adnak a gyógyszertárban.

Értékelés: Nincs

500 ft körüli árban van kilója, tehát nem drága szerintem. Most olvastam hogy állítólag beszüntették hmmm.gif ezt nem tudtam. Bolti sót biztos nem fogok venni, saját magamon tapasztaltam mennyire jobb a tiszta só. Bár én nagyon keveset fogyasztok ebből is, csak főzéshez, nem sózom a nyers paradicsomot és egyéb zöldségeket, elnyomná a finom ízüket.

Értékelés: Nincs

Sziasztok!

Engem is idegesít ez a só téma, én is több helyről hallottam, hogy a bolti sót pl. KCl-al keverik. Azt is hallottam, hogy a gyógyszertárban már nem lehet kapni, mert nem adnak, illetve inkább a boltit "javasolják"...
 Én akkor sem tudok megbízni bennük, ha nincs rájuk írva, hogy van bennük más adalékanyag, kálisó stb. És nem értem,hogy VAJON MIÉRT kellett kiiktatni a gyógyszertárakból a tiszta NaCl-ot... Hm. 

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

só téma

Én is hallottam/olvastam ezeket a híreszteléseket, nem vagyok összeesküvés-elmélet párti, szóval fogalmam sincs igaz-e vagy sem. Viszont, ha megnézel egy bolti sót, szerintem nem találni olyat, amiben a són kívül ne lenne valami egyéb adalék pl. csomósodásgátló. Minek egy sóba ilyen??? Inkább csomósodjon az a szerencsétlen só! Szóval nekem már ez is elveszi a kedvemet a bolti sótól.

Évek óta Himalaya-sót használok, ebben bízom meg a legjobban. A Himalája só számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, szemben a konyhasóval, ami szinte csak NaCl. Mivel nem megy át semmiféle ipari feldolgozáson, kémiai finomításon, így megmarad természetes egységében, és megtartja az eredeti kristály összes természetes tulajdonságát.

Persze drágább mint a bolti só, de mivel minden nap használjuk és nem kell belőle sok, ezért szerintem megéri ezt venni.

Erről a témáról itt ír Vali részletesen.

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)
Florindakonyha's picture

só és ásványi anyagok

...a sóban..Sok helyütt találkoztam avval az információval, ami a sóban lévő szervetlen ásványi anyagokat a szervezet számára beépíthetetlennek minősíti. Van esetleg a környéken valaki, aki kompetens ezügyben? Én is Himalája sót tartok itthon egyébként, csak hát érdekelne a "tudományos" válasz, mert nálam is gyakorta rákérdeznek erre. Köszi előre is, ha valaki segíteni tud, sós napot kívánok :)

Értékelés: Nincs

Sós kérdés

A természetesen képződő sóról  ITT olvashatsz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Himalaja só

Még soha nem jutott eszembe, hogy gyógyszertárban vegyek sót

Mi itthon a Himalaja sót használjuk, ami nem NaCl, hanem sokféle ásványi anyagot tartalmazó természetben bányászott só.

ITT található róla több információ

Értékelés: Nincs

olajválasztás aszaltparadicsomhoz

Sziasztok! Aszalt paradicsomot szeretnék fűszeres olajjal felönteni, és az olajválasztásban kérném a segítségeteket. Mindenképpen hidegen sajtolt olajat szeretnék, valami lágy ízűt. Én csak az extra szűz olívát, meg a napraforgó olajat ismerem, mindkettő elég intenzív ízű, elnyomná a paradicsom ízét. Van-e valami más ötletek? Tudom, hogy vannak még olajak, csak mivel nem használtam őket, nem ismerem az ízüket. Finomított olajban nem szeretném tárolni őket. Várom, hogy segítsetek.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Kardos-Lőkös Melinda's picture

A szezámolaj elég lágy, szerintem

Én salátákhoz is nagyon szeretem. yes.gif

Értékelés: Nincs

testápoló

Sziasztok! Készítettem itthon olivaolajból és kakóvajból testápolót,utána raktam bele citrom illóolajat. Pár hét után vettem észre hogy a böröm tele van apró kis kiütésekkel. Nem piros, nem pattanások, csak olyan mintha libabőrös lennék. Inkább csak napon látszik. Először 1-1 arányban kevertem az összetevőket, aztán majdnem kétszerese volt az olaj a kakóvajnak. Lehet hogy nagyon olajos lett, vagy nem jó az olivaolaj? Kakóvajat gyógyszertárban vettem. Zsuzsi

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Testáplóban mi lehet a bűnös?

A gyógyszertári kakaóvaj sajnos finomított, nem a legjobb minőség. De ludas lehet a dologban a citrom illóolaj is. Milyen fajtát tettél és hány cseppet, mennyi alapba? Biztos, hogy a  testápolódtól lett a "libabőr"?

Értékelés: Nincs

kiütések

Aro..x illóolajat vettem, és 8-10 cseppet raktam 60 gr olivaolaj és kb. 30 gr kakaóvaj keverékéhez. Szerintem attól lett, mert azóta ilyen a bőröm.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Zsuzsanna kiütései

Még mindig megvannak a kiütéseid? Bármilyen anyagra előfordulhat érzékenység, nagyon ritkán még a természetes anyagokra is. Lehet, hogy nálad is ez a helyzet. Vagy a gyógyszertári, finomított kakaóvaj, vagy a citrom illóolaj váltotta ki, ezek szerint.

De ha már egy ideje nem használod, és mégis megvannak a kiütések, akkor talán mégsem ettől alakultak ki. Rövid időn belül meg kell szűnniük.

Értékelés: Nincs

kiütések

Már múlóban vannak, kb.1 hete elfogyott a kakaóvajas testápolóm, most sheavajasat csináltam. Ebbe is raktam citrom illóolajat, úgyhogy kiderül az volt e a baj forrása. Még egy kérdés: sheavajból, kókuszolajból és mangóvajból csináltam testápolót (censored.gif rendeltem, elvileg tiszta, finomítítlan), este bekenem, és ugyanúgy száraznak érzem a bőröm másnap. A kakaóvajasnál is ugyanígy éreztem. Pedig a sheavajról nagyon jókat olvastam. Ennek mi lehet az oka? Köszi

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Iszol elég folyadékot?

Mennyi folyadékot iszol naponta? Ebből mennyi tiszta víz?

Értékelés: Nincs

folyadék

Biztos nem iszok elég folyadékot, kb. 1l-t naponta mindennel együtt, de úgy érzem ennyi elég. Buborékmentes ásványvizet iszok, néha teát, tejet.

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Tej..

A tej nem folyadéknak hanem ételnek számít... 

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Nem elég!

Simán lehet a bőrszárazságod a folyadék hiánytól! Sőt, biztos, hogy közrejátszik. Testsúlykilogrammonként 70 ml folyadéknak meg kell lennie naponta, ebből 30 ml/kestsúlykilogramm tiszta víz legyen. wave.gif

Értékelés: Nincs

étolaj

Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Már évek óta csak hidegen sajtolt napraforgó, vagy oliva olajat használok sütésre, főzésre. Nemrég kaptam egy olyan infót, hogy ezek salátákra nagyon jók, de nem lehet sütésre használni, mert ha felmelegszik egészségkárósító anyagok keletkeznek benne. Azóta vettem bio mangalica zsírt és azzal sütök, de gondoltam utánakérdezek ennek a dolognak az igazság tartalmára, meg el kell mondanom, hogy a napraforgó íze és illata is nagyon hiányzik..

Értékelés: Nincs

Eszterenek étolajról

Ha hő éri a hidegen sajtolt olajokat, akkor a bennük található többszörösen telítetlen zsírsavak telített zsírsavakká változnak, így kiölöd belőlük a lényeget, kár ezért erre a célra pazarolni őket. Ezért javasoljuk inkább a bio mangalicazsírt sütésre.

Értékelés: Nincs
Móni71's picture

étolaj

Szia Mindenki! Kőszeg -Szombathely környékét keresk finomítatlan olajat, tud valaki segíteni? Előre is kösz! Móni Ui.: A cikkből lemaradtak a képek!!!!

Értékelés: Nincs

Móninak finomítattlan olaj

Szia Móni!

Én felváltva használok hol napraforgó, hol extra szűz olíva olajat. A lényeg, hogy hidegen sajtolt és nem finomított legyen. bioboltokban biztosan fogsz találni ilyet - pl.: Őrségi Natúr Bolt - Szombathelyen a Piac mellett illetve Napforrás Biokereskedés (Sorok u.).... Ha bármi kérdésed van, csak írj! Zs. Móni

Értékelés: Nincs

olaj

szia berni, vki tudja hol lehet venni hidegen sajtolt repce/kukorica/napraforgó olajat közvetlenül a gyártótól?  köszi

Értékelés: Nincs
Katka's picture

bioboltokban nézted? Nézd meg a DMben, van Alnaturás tengeri só, de nem tudom milyen az összetétele. Egy próbát megér.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Alnatura tengeri só

Van egy zacsi Alnaturás tengeri só a konyhában, most kiszaladtam megnézni az összetételt: finomítatlan tengeri só és káliumjód. Összetapadást gátló anyagokat nem tartalmaz.

Értékelés: Nincs

étolaj és olívaolaj és kakaóvaj- belekontárkodtam: emő

Sziasztok! Szia! Most olvastam az étolaj gyártásáról szóló cikket, és már eddig is tudtam, hogy nem jó, és itt Kecskeméten van egy üzem, ahol úgy gyártják az étolajat, ahogy a felső-jobbik:)- képen láttam. Az illata nem rossz, de amikor sütök vagy főzök vele, kicsit kesernyés az íze. A hidegen sajtolt napraforgóolajnak megvan ez tulajdonsága, olyan, mint amikor pörkölt szotyit eszel, ezért sokan visszatérnek a finomítotthoz, szagtalanítotthoz, sajnos sok olajütő becsődölt...
Pedig rendben van az olaj, mert mi is láttuk a saját szemünkkel az üzemet, mégis elég nehéz megszokni az ízét. Ti milyen olajat használtok? csak olívát? Nem csak olívát, százfélét. Szezámolajat, tökmagolajat, dióolajat, szőlőmagolajat stb. És abból is csak a jó minőségűt, ugye? Igen, hidegen sajtoltat érdemes venni. De ha az olajakról és a főzésről, illetve a hevítéskor elszenvedett károsodásukról szeretnél többet tudni, akkor olvasd el ennek a blogbejegyzésnek ezeket a hozzászólásait.

Azt olvastam egy cikkben egy újságban, hogy olívaolajat tengeri sóval kell összekeverni, és ezzel átmasszírozni a bőrt zuhanyozáskor. Ez állítólag jó lehet. Igen, ez jó kis bőrradír, lehet arcra is, van a boszikonyhában recept tengeri sós bőrradírhoz itt. Valaki próbálta már? Én próbáltam, szupi. Ezzel hetente hányszor érdemes? 1x-2 x. Mert ez bőrradírozás, nem? Igen.
És még egy fontos: Vettem Himalája sót. Mi a véleményetek róla? Dícsérik, én még nem használtam. Főzéshez is lehet használni, és bőrápoláshoz is.
Vettem kakaóvajat. Szupi! Ha ezt olívaolajjal összemelegítem, akkor testáplóként használhatom, ugye? Igen, keverve is és magában is, napozáshoz is jó. Gáztűzhelyen valamilyen edényben? Igen, gőz fölött inkább, langyosra. Milyen arányban érdemes, hogy krémes legyen az állaga? Van recept(boszikonyha), de próbálgathatod is, hogyha még nem megfelelő, újra felolvasztod és tehetsz még hozzá olajakat(ligestszépe stb) vagy shea vajat stb. Ezt a másfél éves és a három éves gyerekemre is kenhetem, ugye? Igen, feltélenül! Bár minden Anyuka (csak) ilyet használna. Nagyon köszönöm.:) Szívesen! Szép napot Mindenkinek.:) Neked is! Liszia
Emő

Értékelés: Nincs

Lisziának

Szia Liszia :)

"Ti milyen olajat használtok? csak olívát? És abból is csak a jó minőségűt, ugye?" - igen én vegyesen. De csak költségvetési okokból. Szóval hidegen sajtolt a jó mindenfajta olajból. :)

" Azt olvastam egy cikkben egy újságban, hogy olívaolajat tengeri sóval kell összekeverni, és ezzel átmasszírozni a bőrt zuhanyozáskor. Ez állítólag jó lehet. Valaki próbálta már? Ezzel hetente hányszor érdemes? Mert ez bőrradírozás, nem?" - Igen, 1x szokták ajánlani, és igen ez a bőrradír hasznos és egészséges módja. :)

"És még egy fontos: Vettem Himalája sót. Mi a véleményetek róla? Főzéshez is lehet használni, és bőrápoláshoz is." - nézd meg mi minden van benne. Ha eredeti akkor jó, és kevés kell belőle. Bőrápoláshoz is jó, de ahhoz a nagyszemű tengeri só is ok. Én azt szoktam használni. :)

"Vettem kakaóvajat. Ha ezt olívaolajjal összemelegítem, akkor testáplóként használhatom, ugye? Gáztűzhelyen valamilyen edényben? Milyen arányban érdemes, hogy krémes legyen az állaga?"- Igen, zománcozott edénybe kell és erre használd csak azt a kis edényt. Általában vízgőz felett olvasztják meg a kakaóvajat. Minél többet teszel bele, annál kenhetőbb, puhább, lágyabb lesz a krém. Ami lehűtés után szobahőmérsékelten kenhető. :)

"Ezt a másfél éves és a három éves gyerekemre is kenhetem, ugye?" - igen bizton ajánlhatom. :)

Sok sikert, Tilly

Értékelés: Nincs

sózok

Sziasztok! Egy gyors kérdés: hol lehet beszerezni E536 nélkül kő- vagy tengeri sót? Annyi mindenről mondtam le mostanában a sóról nem tudok, de a sárga vérlúgsó nem túl étvágygerjesztő elnevezés. Legalább káros? A fent említett bőrradírozásra nem jó a kristálycukor? Csak mert árválkodik valamennyi a kamrában és nem sok remény van rá, hogy elfogy.

Klárica

Értékelés: Nincs
edinalorincz's picture

t.só a cébéában

szia, én a cébéában vettem olyan tengerisót, amiben a ráírtak szerint nincs semmi plusz.

Értékelés: Nincs

Szia!

Én Himalája sót vettem, és bízom benne, hogy valóban jó lehet. Ugyanolyan sós, mint a másik, de sokkal egészségesebb.:) Legalábbis, ezt mondják, és ezt olvastam róla...:) Szóval én sem tudok lemondani a sóról.

Liszia

Értékelés: Nincs
T.Bernadette's picture

Óvatosan :-)

Én is himalájával főzök, és azt vettem észre, hogy amikor rendesen feloldódik, egy picit erősebb, mint a hagyományos tengeri só. Érdemes várni a kóstolással a feloldódásig.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel