Elfeledett szervünk: a pajzsmirigy

Készítettem egy összeállítást természetesen a teljesség igénye nélkül, a pajzsmirigy lehetséges betegségeivel kapcsolatban, ugyanis az a meglátásom, (már csak azért is, mert érintett voltam/vagyok a témában) hogy nagyon keveset tudunk ezekről a betegségekről és tévesen félrediagnosztizáljuk magunkat (ahogyan én is tettem, annak idején, még szerencse, hogy épp bőrrel megúsztam).

Mivel én sem ismertem ennek a betegségnek a tüneteit, honnan is kellett volna( 23 évesen a 173 cm-nek 57-58 kg-nak inkább örültem, hát ha még azt is mellé vesszük, hogy annyit ehettem, mint egy paci és nem híztam) a remegésre és szívdobogásra kerestem más kifogást, rákentem a stresszre (nameg a cigarettára a főiskolára, államvizsgára stb.) kifogást lehet találni sokat, csak orvosoz ne kelljen menni.

Na de most komolyan, mentem volna én orvoshoz, ha tudom, hogy a tünetegyüttes amit produkáltam, komolyabb bajt jelez. Szeretném, ha más aki rátalál az oldalra, ne essen ugyanebbe a hibába.

Hazánkban a lakosság 10-15 százalékánál mutatható ki pajzsmirigy rendellenesség, közöttük is különösen magas, mintegy 75-80 százalék a nők aránya.

Tartalom:

A jódpótlás sem mindig elég

Mi is az a pajzsmirigy?

Nők körében gyakoribb

Gyakori pajzsmirigy betegségek

Graves-kór

Hashimoto tireoiditisz

Pajzsmirigyrák

Pajzsmirigygöbök

Tireoiditisz

Golyva

Vizsgálatok

Nem minden a laborlelet

Szűrések

Egyéb vizsgálatok

Kezelés

Fontos az egészségtudatos életmód

A jódpótlás sem mindig elég

A betegek számának folyamatos emelkedésének egyik oka a jódhiány. Hazánkban a termőföld jódban szegény, így az itt termő növények is alacsony jódtartalmúak. A probléma megoldására az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több országban külön jódhiányt leküzdő programokat indított.

Az erőfeszítéseknek köszönhetően a golyvások száma lényegesen csökkent. A baj az, hogy a jódpótlással együtt megnövekedett az autoimmun pajzsmirigybetegek száma is. Tehát a jód kétélű fegyver, amelyet a populáció nagyobb részében lehet, sőt kell használni, de a genetikailag érintettek számára káros is lehet. A kérdés összetett voltára utaltak azok a vizsgálatok, amelyek a terhesekre vonatkoztak.

A nem megfelelő jódbevitel (NAPI 250-300 ug/nap) esetén az újszülött IQ-ja 20 százalékkal volt alacsonyabb! Ha viszont a betegeknek „feleslegesen” jódot vittek be, akkor az pajzsmiriggyulladást, spontán vetélést, esetleg túlműködést váltott ki.

A fentiek alapján világosan látható, hogy a pajzsmirigy státuszának tisztázása a családtervezés alapja kellene, hogy legyen!

Mi is ez?

pajzsmirigy.pngA pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú mirigy, mely az ádámcsutka alatt található. Fontos szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában, elsősorban abban, hogy a test milyen mértékben használja a rendelkezésére álló energiát. Ezt úgy éri el, hogy hormonokat termel - elsősorban tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3) - amelyek a vérárammal a test minden részébe eljutnak. A pajzsmirigyhormonok adnak utasítást a sejteknek, hogy milyen ütemben használják energiakészletüket, és mennyi fehérjét állítsanak elő. A pajzsmirigy egy harmadik hormont is termel, ez a kalcitonin, amely a vér kalcium szintjét szabályozza, azáltal, hogy gátolja a csontok lebontását (reabszorpcióját) és fokozza a vesék kalcium kiválasztását.

Testünk egy összetett rendszerrel szabályozza a keringő T4 és T3 mennyiségét. Ha csökken a hormonok vérszintje, akkor a hipotalamuszból (egy szerv az agyban) tireotropin-releasing hormon szabadul fel, mely az agyalapi mirigy (apró mirigy a hipotalamusz alatt) tiroidea-stimuláló hormonjának (TSH) elválasztását eredményezi. A TSH hatására a pajzsmirigy hormonelválasztása fokozódik. Amennyiben elegendő hormon kerül a véráramba, a TSH termelődése csökken. (Negatív "feedback" szabályozás.)

A pajzsmirigyben a T4 többsége a tireoglobulin nevű fehérjéhez kötődve raktározódik. Amikor szükség van rá, a mirigyben emelkedik a T4 termelés és/vagy a raktárakból kerül a hormon a vérbe. A véráramban a T4 nagyrésze tiroxin-kötő globulinhoz kapcsolódva szállítódik és hatását tekintve inaktív. Elsősorban a T3 felelős a hormonhatásért, ami a T4-ből képződik. Ez az átalakulás főként a májban, de más szövetekben is történhet.

A pajzsmirigybetegségek többségnél a termelt hormonok mennyisége nem megfelelő. Kevés T4 hormon produkciója hipotireózishoz vezet, ilyenkor az anyagcsere lelassul. Jellemző tünetei: súlygyarapodás, bőrszárazság, székrekedés, hideg-intolerancia, hólyagos bőr, hajhullás, fáradtság és nők esetében rendszertelen menstruáció. A súlyos, kezeletlen hipotireózist  myxodémának hívják, és szívelégtelenséghez, görcsökhöz és kómához vezethet. Gyermekeknél lassítja a növekedést és a nemi fejlődést. Csecsemőknél mentális retardációt okozhat. Mivel a betegség gyógyítható és korai észlelés esetén a károsodás mértéke minimalizálható, Magyarországon kötelező az újszülöttek szűrése hipotireózis irányában.

Ha a pajzsmirigy betegsége miatt túlzott mennyiségben képződnek pajzsmirigyhormonok, akkor hipertireózisról beszélünk. Ez az állapot az anyagcserefolyamatok felgyorsulásával jár. A jellegzetes tünetek közé tartozik a szívfrekvencia felgyorsulása, izgatottság, a testsúly csökkenése, álmatlanság, kézremegés, gyengeség és esetenként hasmenés. Jelentkezhet szem körüli duzzanat, szemszárazság, néha a szemek irritációja vagy kidülledése. Előfordulhat fényérzékenység és látászavar is. Mivel a szemek mozgása kóros lehet, olyan, mintha a beteg a távolba meredne.

Az általános tünetek mellett a pajzsmirigy betegségei olyan összetett kórképek kialakulását is elősegíthetik, mint például a meddőség, vetélés, a magas koleszterin szint, szívritmuszavarok, elízás vagy a depresszió.

Az emelkedett kalcitonin koncentrációk két ritka betegséghez társulhatnak: medulláris pajzsmirigyrákhoz és jóindulatú C-sejt hiperpláziához. A feleslegben termelődő kalcitonin krónikus hasmenést okozhat.

A pajzsmirigy betegségei gyakran a mirigy megnagyobbodásával és/vagy göb(ök) kialakulásával járnak. Ha ez már szabad szemmel is látható a nyakon, golyvának nevezzük. Előfordulhat, hogy a megnagyobbodás fájdalmassá válik és a betegnek olyan érzése lehet, mintha valami a torkán akadt volna, valamint nyelési nehézségei támadhatnak.

A szerteágazó tünetek miatt hazánkban is sok a nem diagnosztizált, vagy nem megfelelően kezelt pajzsmirigy beteg. Az egyik leggyakoribb jelenség, hogy a magas koleszterin szintű betegeknek koleszterinszintet csökkentő tablettákat írnak fel, miközben az emelkedést a pajzsmirigy alulműködése váltotta ki.

Nők körében gyakoribb

pajzsmirigy_betegseg.pngPajzsmirigybetegségek különösen nagy számban jelennek meg 45-60 év közötti nők körében, a menopauza alatti hormonális változások következtében.

A tünetek ennél korábban is jelentkezhetnek, így például a szülést követő időszakban a nők 5-11%.ban alakul ki. A pajzsmirigy nem megfelelő működésére utalhatnak az ismételt vetélések épp úgy, mint a meddőség.

A tünetek kialakulásában emellett fontos szerepet játszik az öröklődés, így amennyiben a családban már előfodult pajzsmirigy betegség, a megelőzés és a rendszeres kontroll kiemelt jelentőséggel bír.

Gyakori pajzsmirigy betegségek

Graves-kór: Általában ez áll a hipertireózis hátterében. Ez egy krónikus betegség, amelynél a beteg immunrendszere pajzsmirigy-ellenes antitesteket termel. Gyulladás és szövetkárosodás, valamint a hormonok nagyarányú termelődése lesz a következmény.

Hashimoto tireoiditisz: A hipotireózis egyik leggyakoribb oka. A Graves-kórhoz hasonlóan ez is krónikus autoimmun állapot, amelyben az antitestek játszanak elsődleges szerepet, gyulladást és szövetkárosodást okozva. Alapvető különbség a Graves-kórhoz képest, hogy Hashimoto-tireoiditiszben a mirigy nem több, hanem kevesebb hormont állít elő.

pajzsmirigyrak.pngPajzsmirigyrák: Kevésbé gyakori betegség. Négy csoportra osztható fel: papilláris, follikuláris, anaplasztikus és medulláris formákra. Az esetek 60-70%-ában a pajzsmirigyrák papilláris típusú, és főleg a fiatal nőket érinti. Körülbelül 15% a follikuláris típus előfordulási aránya, ami egy agresszívebb forma és idősebb nőknél jelentkezik elsősorban. Szintén az idősebb nőket érinti leginkább az anaplasztikus típusú rák (5%), amely agresszív és nehezen kezelhető. A medulláris forma a C-sejtekből alakul ki, amelyek elszórva találhatók a pajzsmirigyben. A rákos sejtek kalcitonint termelnek. Gyakori társulása más endokrin carcinomákhoz, ilyenkor Multiplex Endokrin Neoplázia (MEN) szindrómáról beszélünk. Kezelése nehézkes és a pajzsmirigyen kívül más szövetekre is átterjedhet.

Pajzsmirigygöbök: A göb egy csomó a mirigyben, ami lehet tömör vagy folyadékkal teli cysta. Élete során a nők négy, a férfiak egy százalékánál alakul ki egy vagy több göb a pajzsmirigyben, amelyek túlnyomó többsége ártalmatlan. Ritkán a göbök elrákosodhatnak, és kezelésre szorulnak.

Tireoiditisz: A pajzsmirigy gyulladásos betegsége, amely kialakulhat hipo- és hipertireózisban egyaránt. Elképzelhető, hogy fájdalmassá válik, olyan, mint a torokfájás. A gyulladást kiválthatja autoimmun betegség, fertőzés, vegyszerek és toxikus anyagok, de az is előfordul, hogy ismeretlen eredetű. A kiváltó októl függően lehet akut, átmeneti vagy krónikus a folyamat.

Golyva: A pajzsmirigy szabad szemmel is látható megnagyobbodása. Korábban egyes helyeken ez az elváltozás igen gyakori volt a jódhiányos táplálkozásnak köszönhetően. A jód alapvetően szükséges a hormonok előállításához. Elsősorban a konyhasó jódozásával a betegség előfordulása jelentősen csökkent. Egyes országokban viszont a jódhiányos golyva a mai napig komoly problémát jelent.
A jódhiányon kívül a fent említett betegségek szintén járhatnak golyva kialakulásával. A megnagyobbodott mirigy összenyomhatja a közeli fontos szerveket a nyakon, beleértve a légcsövet és a nyelőcsövet is, így légzési és nyelési nehezítettség alakulhat ki.

Vizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálatok

Az orvosok legelőször általában a TSH meghatározást rendelik meg a pajzsmirigy funkciózavar megítélésére. Ha a TSH szint kóros, az eredményt a szabad T4 koncentráció mérésével lehet megerősíteni. Segíthet a szabad T3 koncentráció mérése is.

A meghatározások alkalmazása:

 • TSH – hipo- és hipertireózis vizsgálata, újszülöttkori hipertireózis szűrése, pajzsmirigyhormont helyettesítő terápia követése.
 • T4 vagy inkább szabad T4 (FT4) – hipo- és hipertireózis vizsgálata, újszülöttkori hipertireózis szűrése.
 • T3 vagy inkább szabad T3 (FT3) – hipertireózis vizsgálata.

Egyéb kiegészítő meghatározások lehetnek:

 • Pajzsmirigy-ellenes antitestek (pl. ATPO) – segít elkülöníteni a tireoiditiszek fajtáit és azonosítani az autoimmun állapotokat.
 • Kalcitonin – a kalcitonin túltermelés kimutatására.

Viszont, nem minden a laborlelet

A pajzsmirigy betegségek diagnózisának felállításában fontos mutató a vérvizsgálati lelet. A laborleletek közül kiemelt jelentőséggel bír az un. TSH (thyrotropin hormon) érték, melynek normálistól eltérő mértéke pajzsmirigy betegségre utalhat.

Fontos felhívnunk a figyelmet, hogy a TSH érték egyénenként, sőt vizsgálatonként is eltéréseket mutathat. A hormon normál értéke 0.4 to 2.5 mIU/L között mozog. A TSH értékek azonban napszakonként, évszakonként, életkortól függően, populációnként különbözhetnek. Ráadásul a gyógyszerek egész sorát ismerjük, amelyek befolyásolják ezt az értéket.

A pajzsmirigy problémák diagnózisában elsődleges szempont, hogy a beteget kezeljük és ne a laboratóriumi értékeket. Éppen ezért a normál tartomány feletti értékek esetén sem állíthatjuk egyértelműen, hogy a páciens pajzsmirigybetegségben szenved, de normál érték mellett sem jelenthetjük ki, hogy egészséges, ha minden egyéb tünet a betegségre utal.

Ilyen esetekben szükséges a vizsgálatot ismételten elvégeznünk, illetve további, más vizsgálati adatok (immunológiai, izotóp és/vagy más képalkotó eljárások) és a beteg részletes kikérdezése alapján megállapítanunk a diagnózist.

Szűrések

pajzsmirigy_vizsgalat.pngBár az Amerikai Pajzsmirigy Társaság (ATA) és az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Szövetsége (AACE) javaslata szerint 35 év felett ötévente lenne célszerű szűrni a TSH-t, nincs egységes álláspont arra nézve, hogy mikortól és milyen gyakran szükséges a pajzsmirigyfunkció ellenőrzése. Az Amerikai Orvosok Kollégiuma (ACP) tervezett ajánlásában az 50 év feletti nők szűrése szerepel. Az Amerikai Családorvosok Iskolája (AAFP) viszont nem ajánlja a 60 év alatti tünetmentes páciensek rutinszerű szűrését.

Az önvizsgálat lépései: ha valaki rendszeres időközönként elvégzi az alábbi mozdulatokat, korai stádiumban észlelheti az elváltozásokat, s így hamarabb kerül szakorvoshoz.

A pajzsmirigy önvizsgálat lépései:

 • Álljunk szemben egy tükör elé.
 • Egyenesítsük ki a nyak hátsó részét.
 • Igyunk egy korty vizet.
 • Eközben figyeljük meg a nyak méretének változását. (az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont felett)
 • Az ezen a területen észlelt bármilyen megnagyobbodás, vagy daganat rendellenességet jelezhet.

Egyéb vizsgálatok

A pajzsmirigy izotópos vizsgálata (Szcintigráfia, Scan) – a vizsgálat során radioaktív jód és technécium segítégével kutatnak a mirigy elváltozásai után és ellenőrzik az egyes területek működését.

Ultrahang – képalkotó eljárás, amellyel megállapítható, hogy a pajzsmirigyben lévő göbök/csomók tömöttek vagy folyadékkal teltek. Segítségével pontosan meghatározható és mérhető a mirigy kiterjedése is.

Biopszia – leggyakrabban vékonytű-biopszia, amely során egy mintavételi tűt vezetnek a mirigybe és eltávolítanak egy kis mennyiségű szövetet/folyadékot a göbből, vagy egyéb vizsgálni kívánt részből. A tűt ultrahangos képalkotó eljárás segítségével juttatják a célterületre.

Kezelés

A kezelés a kiváltó októl, a terápia hatékonysága pedig a hormontermeléstől függ. Hipertireózissal járó betegségek kezelésénél szóba jöhet a radioaktív jód (a mirigy részeinek vagy egészének kiirtására), pajzsmirigy-ellenes szerek használata vagy a sebészi eltávolítás. A kezelési lehetőségek egymással kombinálhatóak. Amennyiben a pajzsmirigyet eltávolítják vagy kiirtják, a beteg hipotireoiddá válik és mesterséges hormonpótlásra szorul.

A pajzsmirigyrákok kezelése függ a rák fajtájától és kiterjedésétől. Gyakran szükségessé válik a mirigy egészének vagy egy részének eltávolítása, esetleg radioaktív jódterápia és hormonpótlás is. Amíg a papilláris karcinóma általában egyszerűen kezelhető, addig a többi forma kezelése jóval nagyobb kihívást jelent. Ritkán előfordul, hogy a sebészi kimetszés előtt és után besugárzást és kemoterápiát is alkalmaznak.

A hipotireózis ellátása leginkább a hormonpótláson alapul.

Fontos az egészségtudatos életmód!

Napjainkban számos diéta és mozgásforma áll rendelkezésre, melyekből mindenki kiválaszthatja a számára leginkább megfelelőt és gyakorlásával csatlakozhat az egészséges életmódot élők egyre növekvő táborához.

A megfelelő táplálkozás és rendszeres testmozgás mellett ne feledkezzünk meg a szűrővizsgálatok jelentőségéről, melyek szintén fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében.

Zita

Forrás:

 • www.labtestonline.hu
 • www.webbeteg.hu

További oldalak:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Hozzászólások

Terhesség alatti TSH

Kedves Kinga!

Jelenleg 9 hetes kismama vagyok. Amikor kiderült a terhességem, kb. 4. héten, akkor néztek TSH-t, ez 1,78 volt. Két hétre rá én nézettem, ez 1,72 volt, ezután két héttel, azaz ma lement 0,82-re. Ez baj? Vagy ez normális, hogy első trimeszterben lemegy? A nőgyógyász látta az ereményeket és nem mondott semmi teendőt. Sőt, rákérdeztem, hogy szedhetem-e tovább a jódtartalmú terhesvitaminomat vagy váltsam le egy olyanra, ami nem tartalmaz jódot. Erre azt mondta, nem kell, szedjem tovább, a jód nagyon fontos a babának. Én meg aggódom, hogy hova fog még csökkenni? Közben meg azt kéne tennem amit az orvos mond. Remélem sikerül eloszlatnia a kétségeimet. Köszönettel, válaszát várva: egy aggódó kismama.

UI.: azért nézettem ennyire magamtól a TSH-t, mert egy barátnőmnek, 9 hetesen megállt a babája szíve, mondjuk ott magas volt a TSH, 4,8 körül. Nem tudom az alacsony okozhat-e problémát. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
B.Kinga's picture

Tökéletes TSH! ;-)

Szia Ginger78!

Kérlek, ne aggódj, ezek tökéletes TSH értékek! :-))

Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság 2011-ben kidolgozott, várandósság alatti TSH "normál értékei" szerint az első trimeszterben ez 0.1-2.5 mIU/L  közötti. Vagyis nálad nagyon szép!

A jód nagyon fontos, szoptatás alatt is, erről itt (kismamacsomag az optimális idegi fejlődésért rész...) és itt olvashatsz részletesebben!

Pihenj sokat és ne aggódj!

Csodaszép hónapokat és jó egészséget kívánok nektek!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Nagyon köszönöm! :-)

Nagyon köszönöm, megnyugodtam!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy alulműködés szülés után

Sziasztok!

Segitseget szeretnek kerni, szules utan (2015 nov) egy vervetel alkalmaval kiderult, hogy a pajzsmirigyem jelentosen tulmukodik. Egy endokrinologus tanacsara gyogyszert kezdtem szedni, amit egy honap utan abbahagytam, mert nem voltam jol tole es a kovetkezo vervetelen kiderult, hogy atbillent a dolog egy eros alulmukodesbe. Azota eltelt par honap es az alulmukodes megmaradt. Nagyon szeretnenk masodik babat es teljesen elkeseredtem, hogy addig nem tanacsos, amig nem all helyre a pajzsmirigy mukodese. Kerlek segitsetek, hogy mit es hogyan szedjek, hogy ez mielobb megvalosuljon. Semmikepp nem akarom az orvos altal felirt hormongyogyszert szedni.

Nagyon koszonom!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Pajzsmirigy-túlműködés, majd alulműködés szülés után

Szia sophyzim!

Valóban nagyon-nagyon fontos, hogy még babavállalás előtt rendezd a pajzsmirigy-alulműködésedet, és csak rendesen beállított hormonértékekkel kezdjétek el a "projektet! Ugyanis már a várandósság maga egy eleve magasabb pajzsmirigyhormon-igényű állapot. A várandósság alatt a pajzsmirigy hormontermelése 50%-al növekszik, éppen ezért alapszabályként elmondható, hogy  gyógyszeres kezelés mellett "a már korábban csökken pajzsmirigy működésű terhesekben a tiroxin dózisát feltétlen célszerű emelni a kiindulási érték 50%-val", de ez az érték a várandósság folyamán változhat!! A pajzsmirigyhormonok a központi idegrendszer fejlődése, valamint normál működése szempontjából is kiemelt szerepűek, így az anyai alulműködés kezelése rendkívül lényeges! A magzat az első 10-12 hétben az anyai keringésből kapja a pajzsmirigyhormont, ami a szervek kifejlődéséhez szükséges, tehát várandósság alatt különösen lényeges a hormonszintek folyamatos ellenőrzése, és ez a TSH, fT3, fT4 szinteket egyaránt, együttesen jelenti!

Az általad leírt értékek nagyon komoly alulműködésre utalnak, mindenképpen és minél előbb azt javaslom, fordulj egy hozzáértő endokrinológus szakorvoshoz és fogadd meg a javaslatait! A legjobb lenne, ha immuno-endokrinológust keresnél, ugyanis leveled alapján könnyen lehetséges, hogy post partum thyreoditis talaján alakult ki az alulműködésed, és az okozta a kezdeti túlműködést is. A post partum thyreoditis leggyakrabban már eleve fennálló, de sok esetben még nem tudott, nem diagnosztizált autoimmun háttér (pl. Hashimoto thyreoditis) fennállásakor alakul ki szülés után, és sajnos későbbi szülések után is jó eséllyel (70%) újra jelentkezik. Nagyon lényeges tehát az ellenanyagszintek mielőbbi vizsgálata is, mint anti-TPO, anit-TG szintek. A magas ellenanyagszintek a babavárás szempontjából IS rendkívül kedvezőtlenek!

A post partum thyreoditis-ről már írtam neked a korábbi kérdésed kapcsán, kérlek, olvasd el újra, a linkelt tartalmakkal egyetemben!

Tehát kérlek, mielőbb fordulj endokrinológus szakorvoshoz (immuno-endokrinológushoz lehetőleg)!!

Jó egészséget kívánok neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy túlműködés esetén Ciklusbarát krém?

Érdeklődnék, hogy jelentős pajzsmirigy túlműködés esetén használható-e a Ciklusbarát krém? A leírásban és a szakirodalom fül alatt se találtam erre utaló információt. Azt látom, hogy pajzsmirigy alulműködésre ajánlott. A neten se találtam semmi infót. Előre is köszönöm a segítséget!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

További kérdések

Szia Judit!

Mi áll a túlműködésed hátterében? Autoimmun folyamat, forró göb? TRAK-értéked mérték?

Milyen kezelést kapsz rá? Mióta tart ez az állapot? Mit értesz jelentős túlműködés miatt?

Milyen kiegészítőket szedsz, használsz?

Szép napot neked!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy túlműködés

Kedves Kinga!

Tavaly nyáron derült ki, hogy pajzsmirigy túlműködésem van. Ekkor a TSH nagyon alacsony volt. Az fT4 normális, FT3 kicsit magas (kevéssel volt a határérték felett). TRAK negatív.

Nyaki ultrahang eredménye röviden: a pajzsmirigy bal lebenye kp. fokban nagyobb, jobb lebeny normál nagyságú. A bal lebenyen van egy 33 mm-es göb. Több kisebb göb is van a bal és jobb lebenyen is.

Vettek mintát a nagy göbből, ami szerencsére negatív lett. Diagnózis: nem toxikus többgöbös golyva. Azt nem tudom, hogy a göbök hidegek, melegek. Izotópos vizsgálat nem volt.

Először xxxx kaptam, de 2 hét szedés után allergiás lettem rá. Ez után xxxx kaptam, amiből csak napi 1 szemet szedek. A TSH kicsit javult, márciusban már xxxx volt, júniusban viszont kicsit alacsonyabb lett: xxxx. Az FT3 normális, az FT4 viszont alacsony, mióta a gyógyszert szedem. Nyaki ultrahang nem volt azóta. Jelenleg surranás nem hallható a pajszmirigynél.

Voltam egy hagyományos kínai orvoslással is fogalkozó természetgyógyásznál Voll állapotfelmérésen többször is. Ott az jött ki, hogy a pajzsmirigyemmel nincs gond. Most már én is egyre inkább abban hiszek, hogy lelki eredetű oka van a pajszmirigy problémámnak.

Jelenleg halolajat és koenzim Q10-et szedek.

Üdvözlettel: Judit

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Göbök funkciója- fontos meghatározni!

Szia Judit!

Nyilván nem ismerem az előzményeidet, leleteidet, de ezek alapján, amiket itt leírtál, nagyon furcsálom, hogy nem végeztek ezidáig izotópos vizsgálatot a göbök működésének megítélésére, főkén nem autoimmun hátterű túlműködés esetében. Őszintén szólva bíztatnálak arra, hogy a leleteiddel, előzményeiddel keress fel másik endokrinológus szakorvost is és kérd ki az ő véleményét, meglátását ezzel kapcsolatosan (pl. Klinikán stb.)!

A Ciklusbarát krém használata kifejezetten jótékony lehet, először kisebb adagolással indíts. Néhány hónap múlva, amennyiben szükségét érzed, kiegésztheted a kezelést a Ciklusbarát étrendkiegészítő (első körben csökkentett adagú) használatával.

Érdemes ezt a cikket is elolvasni!

A pajzsmirigybetegségek esetén, a pajzsmirigy működési zavarainál nagyon-nagyon fontos a lelki alapokkal, valamint a megfelelő stresszkezeléssel foglalkozni, ahogyan te is írod! Ebben kineziológus, családállító szakember sokat tud segíteni! 

Jacques Martel így ír a pajzsmirigy túlműködésével kapcsolatosan: "A pajzsmirigy túlműködése egy olyan stresszes válasz, amely a szorongásomról, bajaimról, röviden minden olyan intenzív, kifejezésre nem juttatott érzelmemről árulkodik, amelyek megnövelik, felfújják a mirigyemet. Az az érzésem, hogy minden túl gyorsan történik. Ez eredhet abból az érzésből is, hogy az élet fojtogató számomra! A pajzsmirigyem azon gondolkodik: továbbra is fent kell tartanom az életet, vagy sem? Jobban teszem, ha kifejezésre juttatom a vágyaimat, igényeimet, érzelmeimet ahelyett, hogy elnyomnám azokat azért, hogy a pajzsmirigyem újra normálisan működhessen. "  

A Q10 és a halolaj fogyasztásán túl nagyon lényeges az emelt dózisú magnézium, a D-K vitaminok, valamint a megfelelő csíraszámú szimbiotikus készítmények fogyasztása is! 

Mielőbbi jó egészséget kívánok neked!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy túlműködés- megkaptátok a kérdést?

Sziasztok!

Kb másfél hete írtam nektek és kértem segítséget túlműködő pajzsmirigy témában, de még mindig nem kaptam választ!

Nem türelmetlekedem, csak egyáltalán érdeklődöm, hogy megkaptátok-e?

Előre is köszönöm!

Üdv: Kriszti

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Egy 3 napos van, régebbit nem találtam.

Szia Kriszti!

Van egy bent lévő kérdésed nálunk, de az nem másfél héttel ezelőtti, hanem június 27-ei dátumú, vagyis 3 napja várakozik. Régebbit nem találtam, nincs másik a sorban. Emlékszel, mit írtál, be tudod küldeni újra?

A 27-ei kérdésedre még ma válaszolok neked!

Szép napot kívánok!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy túlműködés

Kedves Kinga!

 

Nagyon köszönöm, hogy ilyen gyorsan reagáltál. Akkor elnézést kérek, nem így emlékeztem! Az Immune Assist Critical Care és a Tiszta Cordyceps  szedésére szerettem volna rákérdezni, ahogy azt levelemben is olvastad!

Köszönöm!

Üdv: Kriszti

 

 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Lényeg, hogy nem tűnt el!

Az a lényeg, hogy az az és nem tűnt el! 

Máris nekiállok!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy túlműködés

Igen! Rendben, köszönöm!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy túlmüködés

Szia!

Én szintén a pajzsmirigybetegségemmel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Autoimmun túlműködésem van. (Basedow-Graves kór) Kb. egy hónapja újult ki másodjára, így orvosom tanácsára, kb. két hete, ismét elkezdtem szedni a a xxxx napi két szemet. Már tökéletesen érzem magam, egyáltalán nincsenek tüneteim. Először 2010-ben jelentkezett a betegség. Azóta hol gyógyszerrel, hol anélkül de valahogy megvagyok, viszont a gyulladás folyamatosan fentáll (ultrahang alapján), még a gyógyszer nélkül működő pajzsmirigy esetén is, ha jók az értékeim. Nagyon régóta böngészem az internetet, kifejezetten pajzsmirigyre ható gyulladáscsökkentő után. Sajnos csak nem rég találtam rá. Nagyon szeretném kipróbálni, még mindíg nem akarom feladni és ebben szerencsére orvosom is támogat! Olvastam egy korábbi hozzászólásban, javasoltad az Immune Assist Critical Care vagy a Tiszta Cordyceps készítményeket.

Kipróbálhatnám ezeket a terápia alatt, a gyógyszeres kezeléssel párhuzamosan? Melyiket javasolnád, mivel hasonló készítményekről van szó?! A D-vitamint már természetesen évek óta kenem, esetleg mit javasolnál még?

Köszönettel várom válaszod!

Kriszti

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Basedow-kór esetén kiegészítő termékek

Szia Kriszti! 

Néhány dolgot én is kérdeznék a leveled kapcsán:

 • A túlműködéssel kapcsolatosan endokrinológus kezel?
 • TRAK értékeket néznek nálad?
 • Mennyi ideig szedted legelőször folyamatosan a M...-t?
 • A mostani fellángolást tudod valamilyen történéshez kötni (pl. betegség, komolyabb stresszes állapot stb.)?
 • Mennyire van jelen- úgy általában- az életedben a stressz?

A pajzsmirigy túlműködéssel járó elváltozásai esetén nagyon-nagyon lényeges a helyes stresszkezelés, a stressz-kerülése, a stressz, a feszültség ugyanis valódi rosszabbodást válthatnak ki. Idézek neked egy korábbi válaszomból: Nagyon lényeges foglalkozni a folyamat lelki oldalával, hiszen a testi tünetek leginkább lelki talajon alakulnak ki! Ezek figyen kívül hagyása nem csupán a gyógyulást gátló tényező, de jelentős állapotromlást is idézhet elő! Jacques Martel így ír a pajzsmirigy túlműködésével kapcsolatosan: "A pajzsmirigy túlműködése egy olyan stresszes válasz, amely a szorongásomról, bajaimról, röviden minden olyan intenzív, kifejezésre nem juttatott érzelmemről árulkodik, amelyek megnövelik, felfújják a mirigyemet. Az az érzésem, hogy minden túl gyorsan történik. Ez eredhet abból az érzésből is, hogy az élet fojtogató számomra! A pajzsmirigyem azon gondolkodik: továbbra is fent kell tartanom az életet, vagy sem? Jobban teszem, ha kifejezésre juttatom a vágyaimat, igényeimet, érzelmeimet ahelyett, hogy elnyomnám azokat azért, hogy a pajzsmirigyem újra normálisan működhessen. "  Úgyhogy tessék beszélni róla, és mindenről, ami bánt, ami foglalkoztat! Mert a pajzsmirigy"betegek" valóban hajlamosak lenyelni a dolgokat és magukban (és magukat...) emésztgetni, erjesztgetni azokat. Egy jó kineziológus, egy megfelelő, tapasztalt szakemberrel végzett családállítás, pszichoanalízis igazán nagyon sokat adhat a gyógyulási folyamathoz! 

A stressztűrő képességet a A Rhodiola Force használatával tudod természetes módon fokozni, valamint a citromfű tea rendszeres iszogatása is segítségedre lehet.

Autoimmun folyamatoknál nagyon lényeges az immunrendszer modulálása, erre nagyon jó termékeket válogattál össze! Én úgy tudom, M.... mellett szedhető a Tiszta Cordycepst és az Immune A.CC is, de kérlek, a kinyomtatott adatlapot mutasd meg a kezelőorvosodnak és kérd ki erről az ő véleményét is! A gyógygombák adaptogének, hosszú időn át szedve fejtik ki igazán és tartósan a hatásukat, főként autoimmun folyamatok esetében. 

Nem tudom, milyen D-vitamint használsz, de érdemes jól felszívódó, természetes formát választani, valamint sima D-vitamin helyett a K-vitaminos variációt választani, már "csupán" a túlműködés csontritkulást elősegítő hatása miatt is! Ezzel kapcsolatosan kérlek, olvasd el ezt a hozzászólást

A gyulladásos folyamatok mérsékléséban, megszüntetésében az omega-3 zsírsavak igen lényeges szerepet játszanak, így ezeket is fontos lenne beiktatni a mindennapjaidba! A tiszta, minőségi halolajaknak minimális, lényegében a nullához közelít a jódtartalmuk, de azt is megértem, ha nem mered ezeket használni; ilyen esetben a chia mag fogyasztása, kendermag (olaj) fogyasztása ajánlható. Lazacolajból van Q10-zel dúsított forma, a keringési rendszer támogatása végett ezt javasolnám neked, vagy a fentebb írt esetben külön, önmagában is van lehetőség Q10 koenzimet beszerezni, ez ráadásul fermentált, szójamentes készítmény. 

A bélflóra támogatása, rendezése szintén alapvető a gyógyuláshoz, szintentartáshoz, "a bélflóra változása az immunrendszer modulálása révén közvetett hatással bír más szerveink állapotára is." Erre egy jól összeállított, megfelelő csíraszámú szimbiotikum a leginkább alkalmas, mint pl. az Emóció

Csupa szépet kívánok neked!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy túlműködés

Természetesen, kezel endokrinológus. A betegség első jelentkezésekor másfél évig szedtem a gyógyszert, az első kiújuláskor szintén közel másfél évig. Ez már a második kiújúlás, (tehát ez a 3. gyógyszeres terápiám) a gyógyszer szedést pedig május 30-val kezdtem. A terápia kezdése előtt természetesen voltam vérvételen is, a TRAK akkor elég magas, XXX  volt. A legutóbbi vérvételem 06. 20-án történt, ekkor már 20 napja szedtem a gyógyszert XXXX, teljesen tünetmentes vagyok és nagyon jól érzem magam. Mivel a szervezetem azóta is folyamatosan reagál a gyógyszerre, így gondolom, azóta  TRAK és a TSH érteke is változott, normalizálódott.

Az életemben valóban volt egy hosszú, hónapokig tartó, stresszes időszak (munkával kapcsolatos), ami azóta már nem áll fent. A család szerint nem örökelhettem, legalábbis nem tudunk arról, hogy más is szenvedett volna ebben a betegségben, viszont viszonylag későn 38 évesen szültem és persze ki tudja még mi minden járulhatott hozzá ennek a betegségnek a kialakulásához.

Jelenleg nyugodt, kiegyensúlyozott életet élek, de tény és való, ingerlékeny típus vagyok. A legkisebb bosszantó élethelyzeten is fel tudom húzni magam, olyanokon akár, amit más, átlagos ember könnyen elenged. Ha már ennyi is elég a betegség megjelenéséhez, akkor bizony szükség lesz segítségre, mert ezt nem mindig tudom megfelelően kezelni.

Nem tudom van e még egyáltalán bármi esélyem, hogy véglegesen megszabaduljak ettől a betegségtől, de a mai napig pozitívan állok hozzá és nem szeretném feladni. Az orvosom sem támogatja a beavatkozást, szerinte örüljek, hogy van egy még működő szervem és próbáljak érte mindent megtenni.

Egy utolsó kérdésem lenne, a két termék közül melyiket ajánlannád, hisz hasonló készítményről van szó, illetve milyen adagolással?

Válaszod előre is köszönöm!

Kriszti

(Ui: Évek óta, D-vitamin krémet használok, napi két alkalommal. Jelenleg várom a vérvétel eredményét)

 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Pozitív hozzáállás

Szia Kriszti!

Nagyon szimpatikus a hozzáállásod! Úgy gondolom, hogy a lelki oldal, stresszkezelés támogatása Basedow esetében különösen lényeges, ezzel és a természetes kiegészítőkkel nagyon jó eredményeket lehet elérni!

Sajnos nagyon sokszor szembesültem már azzal, hogy nem endokrinológus szakorvos kezeli a pm. elváltozásokat, hanem pl. sebész-belgyógyász szakorvos, a TRAK- értékeket meg sem nézik, valamint sokszor csupán a panaszok fennállásáig javasolják a gyógyszer szedését a betegnek, holott Basedow esetén nagyon lényeges, hogy (ahogy nálad is) legalább 1-2 évig folytatódjon a terápia, pontosan az autoimmun folyamat visszaszorítása miatt.  Ezért kérdeztem tőled is ezeket a dolgokat; örülök, hogy neked jó és megbízható kezelőörvost sikerült találnod!

Én az alábbi módon javasolnám a kérdezett termékek használatát: a legjobb, ha néhány (2-3) hónapon keresztül az Immune Assist Critical Care-t szeded, utána pedig átváltasz a Tiszta Cordyceps kapszulára. 

A D-vitaminnal kapcsolatban tartom a véleményemet, célszerűbb és hasznosabb lenne K-vitaminnal együttesen fogyasztani, belsőleg is, jól hasznosuló, természetes formában.

Írj bátran, ha lenne még (vagy akár a késöbbiekben) kérdésed; és örülnék, ha majd hírt adnál magadról, hogyan haladsz, hogy érzed magad!

Minden jót neked!

Értékelés: Nincs

Rendben!Köszönöm szépen!

Rendben!

Köszönöm szépen a kimerítő válaszokat és a segítséget!

Mindenképp elfogadom a tanácsaid, meg is rendelem a készítményeket és jelentkezni fogok egy pár hónap múlva a jó hírekkel!

Üdv:

Kriszti

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy göb esetén szedhetem?

Sziasztok!

Pajzsmirigy göböm van és nem javasolt a jód fogyasztása. Szedhetem a Huminiqumot? 

Köszi: BenBre

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

A Huminiqum jodidot tartalmaz

Szia Benbre!

A Huminiqum jodidot (szervetlen jódot) tartalmaz, így ha a kezelőorvosod nem javasolja a jód fogyasztását, akkor a Huminiqum használata sem javasolható!

Életmódbeli javaslatokat, ajánlott táplálékkiegészítőket (a jódot tartalmazó készítmények kivételével) ebben a hozzászólásban találhatsz!

Szép napot, jó egészséget neked! 

Értékelés: Nincs

Gynex mellett bélroborálásra

Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni, hogy az Energy Gynex terméke mellé (ezt hormonokra, pajzsmirigyre szedem) lehet-e Emóciót illetve Huminiqumot szedni. Esetleg várjak vele? Illetve mit ajánlotok még bélroborálásra valamint ásványi anyag pótlásra? Jódot, D-vitamint és szelént szedek még kétnaponta. Túlkínálni sem szeretném a szervezetem...

köszi a segítséget! Móni

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Termékek Móninak

Szia Móni!

Szedheted nyugodtan a Huminiqumot és az Emóciót is. A Huminiqum egy ásványi anyag komplex, ami szervetlen jódot is tartalmaz, ennek mennyiségét érdemes belekalkulálni a jódadagodba.

Ha nincs autoimmun pajzsmirigy problémád (pl. Hashimoto), akkor ezt a terméket szeretném a figyelmedbe ajánlani!

A bélroborálás alatt mit értesz? Milyen tünetekre, panaszokra keresel megoldást? Az Emóció egy nagyszerűen összeállított, magas antioxidáns tartalmú szimbiotikum, amely támogatja a bélflóra megtelepedését, szaporodását.

A sima D3-vitamin helyett a K-vitaminos típust ajánlanám, erről itt olvashatsz bővebben!

Szép napot neked!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy ciszta

Kedves Tanácsadók,

Pajzsmirigy cisztára milyen készítményt javasoltok felnott részére és 13 éves kislány részére? A kislánynál apró cisztákat állapítottak meg minimális nagyságban. Anyunál pedig már a fogamzásgátló tabletta elott volt ciszta a pajzsmirigyén.

Koszonom a segítséget,

Szilvia

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

További kérdések...

Szia Szilvia!

Milyen diagnózist kapott az anyuka és a kislány?

A ciszta hideg göb, meleg göb? Köze van a jódhiányhoz? Volt szcintigráfiás vizsgálat, történt, szükséges volt szövettan?

A ciszta növekszik? Terveznek műtétet vagy egyéb kezelést?

Milyen a pajzsmirigy hormontermelése? Van alulműködés, túlműködés, immunológiai paramétereket vizsgáltak? (anti-TG, anti-TPO, TRAK)

A kislánynál mekkorák a ciszták? A kicsi "ciszták" lehetnek a krónikus gyulladás velejárói is. Mit mutatott az ultrahangos vizsgálat? A fenti kérdések a kislány esetében is akutálisak.

Kapnak bármilyen kezelést erre a problémára?

Várjuk a válaszokat!

Szép napot neked!

Értékelés: Nincs

Igyekszem sorban válaszolni!

Kedves Kinga,

Igyekszem sorban válaszolni a további kérdéseidre :)

Anyuka esetében :

Hogy hideg vagy meleg gob a ciszta, azt nem tudom megmondani. A bal oldali részen van pár darab apróbb. Korábban hormontablettát használt, de a ciszták már az elott megjelentek. Most konkrétan hajhullással ment el anyu orvoshoz, ott állapították meg ultrahanggal, hogy a pajzsmirigy rendesen mukodik, nem nagy, csak van pár apró ciszta a bal oldalon, ugyanis vérbol nem lehetett kimutatni. Szovettan sem tortént. A ciszta nem novekszik, és a doktorno nem tervez mutétet.

Kezelés :  xxxxx tablettát írt fel a doktorno, amibol fél adagot kellene szedni. 

Az értékek minden normában van : 

Egyébként lehetséges, hogy lelki okok miatt alakult ki? Mostanában elég sok stressz érte.

A kislányomnál :

2016. áprilisban voltunk ultrahangos vizsgálaton : 6-7 db apró ciszta a bal oldalon, a legnagyobb nagyság: 2,8 mm, és 8-10 apróbb ciszta a jobb oldalon, amit ultrahangos vizsgálattal állapítottak meg. Gyulladás a vérben nincs, félévente járunk vérvételre az állandó mandulak okozta gondok miatt. 2015 augusztusában viszont a jobb és a bal oldali részen 2-2 kalcifikált ciszta volt 2,5 mm nagysággal.

Hogy hideg vagy meleg gob szintén nem modta a doktorno, azt mondta, hogy ez normális és felszívodhatnak idovel, menstruáció még nincs. 

Értékei normában vannak :

Doktorno Jodis-t írt fel minden másnap 4 ml-t szedunk. 

Mivel lányom gluténérzékeny, tejérzékeny, rizs és krumpli érzékeny, a kovetkezo ásványi nyagokat valamint a vitaminokat szedi : Emocio - felváltva- Fermentált almalével, Huminiqum szirup formában, Omega-3 Halolaj (Lazacolaj és sóstengeri apróhal olaj) természetes E-vitamin-komplexszel, citromos (SynergyTech), 250 ml, D3-vitamin - Étrend-kiegészítő cseppek. 

Kezelést nem ajánlott a doktorno, mert minden értéke rendben volt, novemberben megyunk ujbol ultrahangos vizsgálatra és vérvételre.

Koszonom a válaszodat :)

Szilvia

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Kiegészítők és életmód

Szia Szilvia!

Ezek szerencsére akkor jó hírek, ez esetben az életmódra és a megfelelő táplálékkiegészítők szedésére helyezném a hangsúlyt!

Az ilyen jellegű elváltozások hátterében nagyon gyakran a jódhiány, alacsony jódbevitel áll. Kislányod, ahogy írod, szed is erre készítményt, ezen felül nem ajánlott már a plusz bevitel!

Lényeges, hogy a jódbevitel lehetőleg szerves formában történjen! Édesanyád esetében célszerű lenne elvégeztetni egy vizeletből történő jódvizsgálatot, mivel a a vizelet jodid mennyisége a vérplazma szervetlen jodid tartalmával, valamint a táplálékokkal bevitt jodid mennyiségével szoros összhangban van, nem függ a veseműködéstől. 

Jódpótlásra különösképp alkalmasak az algák (főleg a Kelp moszat), de nagyon fontos, hogy csak bio, ellenőrzött forrásból származó algakészítményt fogyasszatok, ellenkező esetben a magas nehézfém szennyezés miatt többet árthattok vele!

A pajzsmirigy helyes működéséhez továbbá szükség van szelénre, ráadásul a jódhiány gyakran mutatkozik együtt szelénhiánnyal is. Az E-vitamin és a szelén kölcsönösen erősítik egymás hatását, működését! A héjas paradió sok szelént tartalmaz, érdemes beiktatni a táplálkozásba! A megfelelő vasbevitel, cink- és rézbevitel szintén alapvető!

A D-K vitaminok nagyon lényegesek, kislányod esetében is javaslom a sima D-vitamin készítmény K-vitaminosra cserélni, ezt tudom jó szívvel javasolni nektek is.

A fluortartalmú szájápolási termékek, a szűretlen csapvíz gátolják a jódfelvételt, mindenképp kerülendőek! Ha még nincs víztisztítótok, akkor ezt a kicsi készüléket ajánlom figyelmetekbe, kedvező ára van, könnyen használható; én személy szerint nagyon kedvelem. Fluoridmentes szájápolási termékeket itt találhattok.

Nem tudom, édesanyád dohányzik e, de a cigaretta is jelentős strumigén hatással rendelkezik.

A növényvédő szerek, nagyüzemi húsok, teflonos bevonatok, bizonyos műanyagok mind olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek a pajzsmirigy működését (és az egész hormonrendszerét!!) erősen negatív irányba befolyásolják, ezekre is fontos figyelmet fordítani.

Kislányod nagyon jó dolgokat szed; ahogy írtam, a sima D-vitamin helyett javaslom a K-vitaminos típus használatát, valamint bizonyos időközönként célszerű lenne komplex vitaminkészítményt is szednie, ez is lényeges! Erre a Tiny Tabs remek készítmény, de engedélyeztetési problémák miatt jelenleg nem kapható, ám érdemes körülnézni, van e valakinek esetleg elfekvő készlete belőle. Ezen túl a Manó Mannát tudom nektek ajánlani.

Az állandó problémákat okozó mandulákat gyakran érdemesebb műtéttel eltávolítani, nálatok szóba került ilyen megoldás, vagy nem látják szükségesnek?

Édesanyád esetében szintén D-K vitaminokat, szerves jódot és szelént tartalmazó komplex vitaminkészítményt, Q10-es lazacolajat, szimbiotikumot (Emóció vagy Imsyser) és ásványi anyag pótlást tudnék javasolni! Valamint célszerű lenne egy barátcserje kúrát is elvégeznie, ez legalább 3 hónapos szedést (3-6 hónap) jelent, utána, ha szükségét érzi, fenntartásra minimális dózissal folytatható a szedése. Kérlek, ezt a hozzászólást is olvasd el!

A lelki tényezők valóban nagyon fontosak, a kezeletlen stresszre a pajzsmirigy különösen érzékeny! Ilyen esetben (is) célszerű kineziológus, családállító szakember segítségét kérni, de sok más lehetőséget is igénybe lehet venni. A lényeg, hogy komolyan foglalkozni kell a dologgal!

Jó egészséget és szép hétvégét kívánok nektek!


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönjük szépen a válaszod!

Koszonjuk szépen a válaszod :) a sok jó tanácsot :)

Szilvia

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy alulműködés

Sziasztok!

Pajzsmirigy alulműködésre napi 100 egység szelént írt fel az endokrinológus. Szintetikusat természetesen nem szeretnék szedni. Szelén pótlására ajánljátok e a spirulinát? Vagy mit javasoltok?

Egyáltalán alga szedését javasoljátok e pajzsmirigy alulműködés esetén? Sajnos a hormont xxxx-nal pótolnom kell.

Köszönöm a segítséget!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Pajzsmirigy alulműködés és az algák

Szia Petyka!

Az algák nem alkalmasak a szelén pótlására. Erre olyan terméket célszerű választani, ami a szelént jól felszívódó és hasznosuló szelénes élesztő formájában tartalmazza. 

A pajzsmirigy alulműködés minden esetben egy tünet, és a kezelés értelemszerűen a kiváltó októl függ. Ha az alulműködést például jódhiány okozza, akkor a kezelőorvos általában jódpótlást javasol, ám autoimmun háttér esetén (Hashimoto thyreoditis) a szervetlen jód bevitele kifejezetten káros és kerülendő! 

Hashimoto thyreoditis esetén a szervetlen jód belobbanthatja a gyulladási folyamatot, és ez valóban így is van! Az összes olyan dolgot kerülni kell, amiben hozzáadott szervetlen jód található, legyen akár jódozott só, Betad...fertőtlenítő(!), olyan általánosan kapható vitaminkészítmények, amikben jód is található stb. Ám a tapasztalatok (személyes is) azt mutatják, hogy a szerves, természetes formában található jód szerves szelénnel együtt adagolva az esetek legnagyobb hányadában nem okoz problémát, sőt, mivel a jód rengeteg, szervezetünkben zajló folyamathoz szükséges, nem is gondolom, hogy jó irányba vezetne a teljes jódtiltás. Az algák remek szerves jódforrások, viszont nagyon lényeges, hogy ellenőrzött, bio forrásból származzanak, különben a gyakorta magas nehézfémtartalom tovább rontja a mirigy állapotát. 

A folyamatos értékkontroll (TSH, fT3, fT4) nagyon lényeges továbbra is!

Jó egészséget kívánok neked! 


Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy-alulműködésre szeretnék megoldást találni!

Kedves tanácsadónők!

A Ciklusbarát krémet már használom kb. fél éve, a szabálytalan ciklusomat sikerül beállítanom. Elégedett is vagyok a krémmel ezen a téren.  A pajzsmirigy-alulműködésemet sajnos nem sikerült rendezni a krémmel. Mit javasolnátok a számomra? T4, T3 xxxxx, ATPO xxxxx

Legyek türelmes, kitartó és idővel rendeződik, vagy ha mellé még elkezdeném szedni a Ciklusbarát étrend-kiegészítőt, akkor gyorsabb lenne a javulás? Elég elkeseredett vagyok, mert kisbabát szeretnénk, és tudom, hogy a pajzsmirigy működése egy nagyon fontos tényező ebből a szempontból. Néhány nap múlva megyek endokrinológushoz, és félek, hogy gyógyszert akar majd velem szedetni, amit én nagyon nem szeretnék, mivel teljes mértékben gyógyszerellenes vagyok. 

Tudom, hogy lelki oka is lehet ennek a betegségnek, próbálom azt az oldalt is rendbetenni, de szeretném ha javasolnátok valami megoldást a ti termékeitek közül, mert én már csak nektek hiszek. 

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv.Ági

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Szubklinikus alulműködés, felkészülés a babavárásra

Szia Ági!

Valamiféle rendszerhiba kapcsán nem tudom megjelentetni a legújabb hozzászólásodat, egész egyszerűen nem engedi megnyitni, így "cselezek" és bemásolom egy az egyben ide, a válaszom fölé. Köszönöm a megértésedet!

TEHÁT:  Kedves Tanácsadónők!

TSH értékem xxxx mIU/L, én úgy tudom ez az érték magasabb mint kellene, tehát pajzsmirigy alul-működésem van. Endokrinológushoz néhány nap múlva megyek, ezért is akartam előre tájékozódni, hogy milyen megoldás van a gyógyszeren kívül, amit természeten nem szeretnék szedni. Elsősorban azért is foglalkoztat ez a kérdés, mert kisbabát tervezünk, és, ha nem tévedek, akkor terhesség alatt a TSH-nak jóval alacsonyabbnak kellene lennie. T3: xxxx pmol/L, T4: xxxxpmol/L, ATPO: xxxx IU/mL Nem írtam el az értékeket, ezek a legfrissebb laborvizsgálatom eredményei. Hogy milyen tüneteim vannak: fáradékonyság, fázékonyság nyáron is, lehangoltság, csökkent nemi vágy (33 évesen ez elég aggasztó). Tudom, hogy a pajzsmirigy működését sok minden befolyásolja, és az utóbbi évekbe hála nektek, nagyon sok mindenen változtattam. Sajnos minden káros dolgot még nem tudtam kiiktatni az életemből (pl: stressz), de szerintem egészségesebb életet élek, mint a nagy többség. Reménykedem, hogy tudtok nekem mondani valami megoldást a problémámra. Olyan megoldás érdekelne, amit terhesség esetén is tudok alkalmazni. Hálásan köszönöm a segítségeteket! Üdv. Ági

ÉS A VÁLASZOM:

A TSH értéked valóban magasabb a referencia tartománynál, és az optimális értéknél is jócskán; a T4 szinted pedig nagyon az alsó határon van. Ez kimeríti a szubklinikus alulműködés fogalmát, amit sajnos a tüneteid is alátámasztanak. Mivel az ellenanyagszinted nem emelkedett, így nagy valószínűséggel az alulműködés hátterében nem áll autoimmun folyamat, de ennek biztos kizárására esetlegesen szükség lehet biopsziás mintavételre is.

Fogamzókorú nők esetében a javasolt TSH érték max. 2,5 mIU/l, de babavállalás esetén a legoptimálisabb az 1 körüli érték. Még a bavállalás előtt rendkívül fontos és alapvető rendezni az alulműködést!!!! Az anyai alulműködés meddőséget, valamint számos terhességi szövődményt is okozhat. Már a várandósság maga egy eleve magasabb pajzsmirigy hormonigényű állapot, éppen ezért is nagyon lényeges, hogy rendesen beállított hormonértékekkel kezdjétek el a "projektet"! A várandósság alatt a pajzsmirigy hormontermelése 50%-al növekszik, éppen ezért alapszabályként elmondható, hogy  gyógyszeres kezelés mellett "a már korábban csökken pajzsmirigy működésű terhesekben a tiroxin dózisát feltétlen célszerű emelni a kiindulási érték 50%-val", de ez az érték a várandósság folyamán változhat!! A tiroxinnak a központi idegrendszer fejlődése, valamint normál működése szempontjából is kiemelt szerepe van, így az anyai alulműködés kezelése rendkívül lényeges! A magzat az első 10-12 hétben az anyai keringésből kapja a pajzsmirigyhormont, ami a szervek kifejlődéséhez szükséges, tehát várandósság alatt különösen lényeges a hormonszintek folyamatos ellenőrzése, és ez a TSH, fT3, fT4 szinteket egyaránt, együttesen jelenti!

A nem autoimmun alulműködés oka sok esetben a jódhiány, a krónikus kezeletlen stresszbetegség is lehet. Lényeges, hogy a vérvételen kívül ultrahangos vizsgálat és az egyéb esetleg szükséges vizsgálatok is megtörténjenek! Fontos tudni, van e struma, göbös elváltozás vagy bármilyen más állományt érintő eltérés!

A lelki okok rendbetétele, a stressz megfelelő kezelése alapvető a gyógyuláshoz!! Egy jó kineziológus, egy tapasztalt szakemberrel végzett családállítás valódi segítséget jelenthet!

Amennyiben az endokrinológiai vizsgálatok alkalmával kapott eredmények nem ellenzik, akkor érdemes megpróbálni a nyomelemek pótlásával, a progeszteron szint növelésével és a stresszkezeléssel támogatni a helyes működést, de lényeges szem előtt tartani, hogy ez hosszabb folyamatot jelent! És, mint följebb írtam, nem szabad kezeletlen alulműködéssel belekezdeni a babavállalásba!

A pajzsmirigy helyes működéséhez a jód, a szelén, a cink, a vas, a réz, a magnézium, valamint a D-vitaminok is elengedhetetlenek, lényeges, hogy ezek bevitele szerves, jól hasznosuló formában történjen! A szelén- és a jódhiány általában együtt járnak, és nagyon fontos, hogy egyik pótlása csupán a másikkal együttesen történjen! Ha fennáll vashiány, azt mindenképpen szükséges rendezni!

A Perfect Prenatal már a várandósságra is előkészíti a szervezetedet, emellett cinket, vasat, szelént, jódot és magnéziumot is tartalmaz jól hasznosuló formában, ám a konkrét porbléma kapcsán egyéb kiegészítések is szükségesek lehetnek mellé. A jód pótlására a bio algák (chlorella és spirulina együtt, vagy a barna alga) remek források, szerves szelént még szintén fontos lenne hozzávenni! A magnéziumigény fedezésére az Ősi Magnézium gél vagy koncentrátum tökéletes. Ahogy írtam, az esetleges vashiány kezelése is szükséges, ennek kizárására célszerű a háziorvostól általános vérképre beutalót kérni, kiegészítve erre irányuló paraméterekkel. A D-vitamint K-vitaminnal együtt ajánlott fogyasztani, erre ezt a készítményt tudom javasolni, a PP-ban található mennyiségen felül.

A megfelelő jódpótlás babavárás alatt különösen fontos, ezzel kapcsolatosan kérlek, olvasd el ezt a hozzászólást is!

A lelki úton való induláshoz bemásolom neked Jacques Martel gondolatait az alulműködő pajzsmirigyről: "A pajzsmirigy alulműködése pajzsmirigy-elégtelenséget jelent. (...) A torokcsakra a kommunikációhoz és a kreativitáshoz kapcsolódik. Milyen a kommunikációm saját magammal, a szeretteimmel és a többiekkel? Hogyan juttatom érvényre a kreativitásomat, az elvégzendő feladataimban? A pajzsmirigy alulműködésének az is lehet az oka, hogy képtelen vagyok egy olyan helyzettel szembenézni, amely már többször újra megjelent az életemben, és amellyel szemben tehetetlennek érzem magam, nem tudom, hogyan reagáljak rá. A saját életem irányítója, alkotója vagyok. Magam köré mindenhová harmóniát hintek. Bízva az életben, az életet új szemmel látom. "

A Ciklusbarát krémet ösztrogénes alkatra való adagolással javallot használni, mégpedig a következő módon:

 • A ciklus első felében maca és kapszulázott (!) ligetszépe olaj fogyasztása, majd a ciklus második felétől ezeket felváltani a Ciklusbarát krém kenésével. (Tehát, 28 napos ciklusra számolva a ciklus 1-13. napjáig maca és kapszulázott ligetszépe olaj, a ciklus 14-26. napjáig pedig Ciklusbarát krém)

Érdemes lehet inzulinrezisztencia kizárására irányuló vizsgálatot is végeztetni, mivel a pajzsmirigy alulműködés sok esetben együtt járhat az IR-val, ez pedig a babavállalás szempontjából nézve is lényeges tényezőnek számít. Ezzel kapcsolatban kérlek, ezt olvasd el!

Szép napot és jó egészséget kívánok neked! 

 


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
B.Kinga's picture

Kérdések az alulműködéssel kapcsolatosan

Szia Ági!

Először is visszakérdezek, mert nem egészen világos a leveledből olvasott információ:

Endokrinológus állapította meg az alulműködésedet? Magas/emelkedett a TSH értéked? Azért kérdezem, mert amit beküldtél anti-TPO értéket, az teljesen normális (vagy elírtad...), a T3, T4-re pedig azt írtad, rendben van. TSH-ról nem írtál semmit, ezért kérdezem, mert így kicsit kavaros...

Milyen panaszaid, tüneteid vannak?

Várom a válaszaidat! Szép napot neked! 

Értékelés: Nincs

Szerves jód?

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.

Autoimmun thyreoditist diagnosztizáltak nálam 6 éve, ami alulműködéssel párosult 3 éve. Jelenleg 16 hónapos kisfiammal vagyok itthon, aki még szopizik, így segítségetekkel nem merek csak bionom gyógymódokkal próbálkozni. 

Jelenleg Pure Cordyceps kapszulabol 2-t szedek naponta, Omega 3 Halolajjal, K2D3 vitaminnal és Emócióval együtt (ezeket Vali egy korábbi hozzászólásában olvastam). Mit tudnék még fogysztani, ami hatráltatná az autoimmun folymatot, mert sajnos érzem, hogy az alulműködés minden tünete erősödik. 

Illetve szerves jód fogyasztasa javasolt. Miben található szerves jód? Milyen sót javasoltok fogyasztani? Himalája sót szerettem volna, de az endokrinológusom mondta, hogy abban is szervetlen jód van.

Köszönöm a segítségeteket! :)

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Autoimmun pajzsmirigy alulműködés és a szerves jód

Szia Millu!

A szülés utáni tünetfokozódás, állapotromlás oka sok esetben a post partum thyreoditis.

Ez általában a szülés után 3-12 hónappal jelentkezik, és tulajdonképpen a már korábban is fennálló autoimmun pajzsmirigy betegség akut fázisa. A várandósság alatt fennálló "csökkent immunműködés" a baba világrajöttével lényegében megszűnik, így kialakul egy "visszacsapásszerű" akut fellángolás. Ez az esetek nagy részében "ártalmatlan" jelenség, a legtöbb kismama az ebből fakadó panaszokat a fáradtság, kimerültség számlájára írja. Átmeneti túlműködés jelentkezhet tipikus tünetekkel, mint hirtelen fogyás, idegesség, alvási zavarok, szívritmuszavarok. Ezért nagyon lényeges a szülés utáni többszöri, rendszeres kontrollvizsgálat, panaszok esetén pedig azonnali! Hiszen átmeneti túlműködés esetén az aktuális gyógyszeradagot csökkenteni szükséges, majd a gyulladás lezajlása után sok esetben pedig emelni, mivel az állomány károsodásával a hormontermelés is sérülhet. Az anti-TPO emelkedése egy remek mutatója a gyulladásos folyamatnak, valamint ilyenkor célszerű ultrahangos vizsgálatot is végeztetni. Következő várandósság, szülés során a post partum thyreoditis 70%-os valószínűséggel újra jelentkezik majd!

Elképzelhető, hogy nálad is egy lezajlott PPT miatt erősödnek az alulműködés tüntetei! Nem tudom, mikor nézték utoljára az értékeidet, de célszerű lenne mielőbb friss vizsgálatot kérni a TSH, fT3, fT4, anti-TPO szintekre, szükség esetén pedig természetesen módosítani az aktuális gyógyszeradagon!!

Kérlek, olvasd el EZT és EZT a hozzászólást, ezekben termékjavaslatokat is találhatsz!

A szerves-szervetlen jódkérdéssel kapcsolatosan is idézek neked egy korábbi válaszomból: Hashimoto thyroiditis esetén a szervetlen jód belobbanthatja a gyulladási folyamatot, és ez valóban így is van! Az összes olyan dolgot kerülni kell, amiben hozzáadott szervetlen jód található, legyen akár jódozott só, Betad...fertőtlenítő(!), olyan általánosan kapható vitaminkészítmények, amikben jód is található stb. 

Ám a tapasztalatok (személyes is) azt mutatják, hogy a szerves, természetes formában található jód szigorúan szerves szelénnel együtt adagolva az esetek legnagyobb hányadában nem okoz problémát. Idézek neked Chris Kresser könyvéből:"Egyes tanulmányok szerint a szelén védőhatással bír a jód toxicitásával szemben, és megakadályozza az autiommun betegség kialakulását és újboli megjelenését, amit a szelén hiányában a túl sok jód okoz."

A jódot szerves kötésben tartalmazzák például a tengeri algák, mint a chlorella, spirulina és a Kelp tengeri moszat is (barna alga). "A nem tengeri algák jódtartalma nem megbízható,  ugyanis függ attól, hogy az édesvíz, ahol az alga termett olyan helyen van-e, ahol a talaj tartalmaz elegendő jódot, hogy így az ilyen vízben termelt alga is elegendő mértékben tartalmaz kelátos kötésű jódot." Nagyon lényeges, hogy az algák bevizsgált, bio termesztésből származzanak, egyéb esetben akár ellentétes hatást érhetünk el a használatukkal. Ugyanis az algák- ha nem bio termesztésből származnak- általában tele vannak nehézfémekkel, méreganyagokkal, melyek tovább fokozzák a pajzsmirigy gyulladását!! A chlorella-spirulina algákat célszerű együtt fogyasztani.

A szelén, a D-K vitaminok  mellett a természetes magnézium, cink, vas opitmális beviteléről is szükséges gondoskodni! Hashimoto esetében a glutén- és tejmentes étrend és az említett tudnivalók együttes alkalmazásával lehet igazán jó eredményeket elérni!

Szép estét, jó egészséget és boldog babázást neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Alul működő pajzsmirigyre ganoderma?

Sziasztok!

Valaki tud nekem arról mondani valamit, hogy az alulműködő pajzsnirigyre jó-e a ganoderma gomba?

köszönöm

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Autoimmun folyamatok és az immunmodulánsok

Szia Angelika!

Amennyiben az alulműködés hátterében autoimmun folyamat áll, az immunmodulánsok alkalmazása (mint a ganoderma) mindenképpen jótékonyan hathat, mivel segíthetnek az autoimmun folyamatok visszaszorításában, hátráltatásában. 

Kérlek, ezt a hozzászólást, valamint a benne linkelt tartalmakat is olvasd el!

Szép estét neked! 

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködés, nyelési nehézségek

Szia! 

Kb. két hete derült ki,hogy pajzsmirigy alulműködésem van. A történetem a következő: 

Tavaly (2015 augusztusában) egyik este úgy éreztem, mintha nem tudtam volna lenyelni valamit és fulladtam. Kihívtuk a ügyeletes orvost (aki egy pszichológus volt  ) ő megállapította, hogy ez tipikus pánikbetegség és kaptam egy nyugtató injekciót amitől igaz, hogy nyugodt voltam, de továbbra sem tudtam nyelni. Másnap elmentem a háziorvoshoz aki ugyanezt mondta és X...x-ot írt fel. Hát jó.... akkor biztos igazuk van... gondoltam, és elkezdtem szedni a nyugtatót, de nem használt.  Így abbahagytam és kontrolláltam a pánikolást, ment is néhány hónapig. A nyelési nehézség megmaradt, de úgy voltam vele, hogy megtanulok ezzel együtt élni és kész. Viszont egyre fáradékonyabb, gyengébb lettem. Már csak aludtam volna egész nap, ha lehetséges lett volna. Egész télen beteg voltam, el nem múló megfázás, néhány napig jobban voltam, utána visszaesetem és ez így ment tavaszig. Utána a nyelési zavar is rosszabbodott, ezért rászántam magam, hogy elmegyek a háziorvosomhoz. Azt mondta, mandulagyulladás és kaptam beutalót a gégészetre. A gégész nem talált semmit, ezért azt mondta, hogy valószínűleg reflux. Kaptam savlekötőt, amit egy hétig szedtem és borzalmasan rosszul voltam, szédültem, fájt a fejem, már alig tudtam járni, annyira legyengültem. Így ezzel is felhagytam és visszamentem a gégészetre, adott egy másik fajtát. Illetve sikerült rábeszélnem, hogy küldjön már el laborba és nézzenek meg mindent, a pajzsmirigyműködést is, ill. allergia vizsgálatot is kértem.  Az eredmény megmutatta, hogy alulműködésem van,xxxx-ot kaptam egyenlőre 25mikrogramm/nap. Már teljesen boldog voltam, azt mondta a háziorvosom, hogy olyan leszek, mint akit kicseréltek, nem leszek fáradt, gyenge, nem fogok hízni (mert diétával is híztam 53-ról 58kg-ra), nem lesz székrekedésem stb. (mert minden tünetet sikerült produkálnom, mégsem érdekelt senkit a pajzsmirigyem). 2 hete szedem a gyógyszert, voltam nyaki ultrahangon, ahol számtalan kis echodús szemcsét találtak és javasolták a mintavételt belőle. Egy hete elkezdtem szédülni, ami napról napra rosszabbodik, hányingerem van, egy falatot sem tudok enni és nem tudok felkelni az ágyból. Ma voltam az orvosnál, aki megit gégészetre küldött, ott nem találtak semmit, átküldtek a neurológushoz, aki szerint minden rendben, de azért kaptam egy beutalót MRI-re (2 hónapot kell várni!!!!). Könyörgöm, csak szerintem nem normális ez a dolog, vagy mégis meddig kell ezt még húzni, ameddig a mentő visz el vagy rosszabb? Arra is gondoltam, hogy az xxxx-tól vagyok rosszul, de azt mondták, hogy annyira kis adagot szedek, hogy attól nem lehet. Továbbá szedek még -et, amiben jód és szelén is van (bár még nem tudom,hogy nem autoimmun eredetű -e a betegségem), lehet ez okozza a szédülést és a hányingert? Abbahagytam a dohányzást is néhány hónapja, egészségesen táplálkozom (kivéve az utóbbi pár napot), vitaminokat szedek, sportolnék is, ha lenne annyi erőm ill. nem akarnék elájulni újabban. Mi lehet ennek az oka? Sürgősségi beutalóval mehetek a héten végre az endokrinológiára, mert még nem sikerült eddig bejutnom (szintén legalább 2-3 hónap a várakozási idő). Onnan el tudnak küldeni esetleg olyan vizsgálatra, ami megmutatja, hogy mitől szédülök ennyire? Kicsit hosszúra sikerült a levelem, de remélem nem baj, hátha másnak segít abban, hogy hamarabb felismerje a betegségét, mint én!

Várom a választ ill. mások tapasztalataira is kíváncsi lennék!

Köszönöm! 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Sok-sok megpróbáltatás után...

Szia Nicim88

A történetedről diszkréten ez a véleményem: 

Nagyon szomorú, komolyan mondom! Fiatal nő, tipikus panaszokkal... Talán egyszer eljutunk ide is...

A pm. értékeidet nem jól küldted el. A nyaki ultrahanggal milyen mértékű strumát állapítottak meg?

A saját tapasztalataim pedig igenis azt mutatják, hogy még az ilyen "kis" gyógyszeradag is tud kezdetben ilyen tüneteket és ilyen erősen produkálni. A jó hír az, hogy ez csupán átmeneti, egy idő után szerencsére rendeződni fog! Mivel ezt a mennyiséget valóban nem lehet csökkenteni, ilyenkor az endokrinológus javasolhatja átmenetileg az egy nap gyógyszer egy nap szünet megoldást, de az is lehet, hogy másik típusú gyógyszerre jobban reagálnál.

Ha a neurológiai vizsgálat negatív eredményt adott, akkor a koponya MRI valóban nem sürgető, leginkább "biztos ami biztos" alapon elvégzendő képalkotó vizsgálat. Természetesen, ha a tüneteid rosszabbodnának, egyéb, eddig nem észlelt panaszok jelentkeznének, azt azonnal jelezd a kezelőorvos felé!

Az általad írt készítményt én biztosan nem szedném, több okból kifolyólag sem. A liegetszépe olajat csupán a ciklus első felében javasolt használni; a nem bio forrásból származó algák kifejezetten kártékonyak lehetnek; a szelén forrásáról semmit nem tudunk, valamint amíg nem tudni, milyen stádiumban van a gyulladás (aktív szakasz esetén), addig a plusz jódbevitelt egyenlőre kerülném.

Nagyon lényeges ellenanyag szinteket nézetni (ezt az endokrinológiai szakrendelésen biztosan elvégzik majd), feltérképezni az alulműködés hátterét, ami a legtöbb esetben a Hashimoto thyreoditis. Ez egy autoimmun eredetű krónikus gyulladás, melyet emelkedett anti-TPO szint és egyértelmű UH-kép kísér. A Hashimoto th. sajnos családi halmozódást mutat, valamint fiatal-középkorú nők esetében egyre gyakoribb elváltozásnak számít. A krónikus gyulladás, a pajzsmirigy szövetei ellen termelt ellenanyagok lassan, de annál biztosabban teszik tönkre a pajzsmirigy állományát és hormontermelését, mely alulműködéshez, szubklinikus alulműködéshez vezethet, ez pedig kezeletlen esetben semmiképp sem elhanyagolható kockázatokat rejt magában. A

Kérlek, ezzel kapcsolatosan ezt, ezt és ezt a hozzászólást olvasd el figyelmesen, ezekben ajánlott termékeket, lelki háttérrel kapcsolatos gondolatokat és egyéb hasznos információkat is találhatsz! 

Mielőbbi jobbulást és jó egészséget neked! Írj majd, hogy vagy, mit javasolt, mit mondott az endokrinológus a rendelésen! 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy alulműködés

Szia!

Nálam mostanság derült ki, hogy hypothyreosis betegségem van. IVF program alatt derült ki, az orvos még nem akar thiroxinra ráállítani. Tudnál nekem ajánlani valamilyen készítményt, amit addig tudnék rá szedni, hogy jobban érezzem magam? Köszönöm!

Virág

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Alulműködő pajzsmirigyre

Szia Virág!

Első körben azt javasolnám neked, keress fel egy endokrinológust, kérd ki az ő véleményét is ezzel kapcsolatosan.

Fontos azt is kideríteni, mi áll az alulműködés hátterében (Hashimoto, göbös elváltozás stb.)! Ellenanyagokat vizsgáltak nálad?

Kérlek, olvasd el figyelmesen EZT, EZT és EZT a hozzászólást, ezekben sok lényeges, ide vontakozó információt találhatsz!

Szép napot kívánok neked! 

Értékelés: Nincs

Ősz hajszál ksifiúnál

Sziasztok. 3 éves kisfiam hajában találtam egy ősz hajszálat, utalhat ez pajzsmirigy problémára? Spirulinát rendszeresen kap, talán túl sok a jód? Köszönöm a választ.

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Őszülés gyerekkorban

Szia Ágnes!

Ha a családban nem fordult elő a felmenő ágon a korai őszülés, akkor mindenképp érdemes utána járni, mi lehet a háttérben. Gyerekkorban az alábbiak okozhatnak őszülést:

 • krónikus gyulladás
 • vérképzőszervi elváltozás
 • pajzsmirigy alulműködés
 • vitamin-, és ásványi anyag hiány (elsősorban B12 és szelén)
 • és a lelki oldalt nézve, a lelki megrázkódtatás, stressz is okozhat hirtelen őszülést.

Érdemes a gyerekorvostól beutalót kérni egy komplett laborvizsgálatra (vér, vizelet), valamint fogászati szűrést is.

A spirulina alga - épp ellenkezőleg - inkább segíthet a korai őszülés megállításában. Egyébként miért szedi a kisfiú, általános vitaminpótlás, vagy esetleg nem fogyaszt húst, azért?

Értékelés: Nincs

Őszülés kisfiúnál

Kedves Betty!

Köszönöm gyors válaszod. Nincs korai őszülés a családban, és stressz sem érte, legalábbis úgy hiszem, semmi különös nem történt ami miatt kialakulhatott volna. Bölcsibe-oviba nem jár.

Kisfiamnak spirulinát elsősorban azért adok, mert a kezdetektől elutasítja a húst. Odafigyelünk a táplálkozásra, amit szokott kapni vitaminpótlás miatt, az a manómanna, spirulina, zöldárpa, C-vitamin, D-vitamin. 

A gyermekkori őszülésről azt olvastam, hogy pajzsmirigy túlműködés lehet az oka. Jó pár hónapja küzdünk vele, h a fütyije időnként begyullad. Letapadása van, és az orvos egy szteroidos kenőcsöt javasolt, amitől hihetetlenül begyulladt 3 nap után, azóta nem jutunk előrébb. Gyulladás esetén egy jód tartalmú fertőtlenítő oldatot javasoltak az orvosok. Mivel gyakran használtam, plusz a spirulina is magas jód tartalmú, gondoltam sok a jód, ami bezavarhatott és emiatt alakulhatott ki esetleg pajzsmirigy túlműködés, ami az ősz hajszálat eredményezte. 

Vérképet a napokban csináltunk, a fehérvérsejtszám alacsony nagyon, de ez lehet vírustól, mert a napokban lázas volt. Vizelet negatív.

Egyébként B12 pótlásra mit tudnál javasolni?

Előre is köszönöm.

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Alkalmasak-e az algák B12 vitamin pótlására?

Szia Ágnes!

Letapadásra/fitymaszűkületre sokan eredményesen használják a Stadelmann Gátmasszázsolajat. Próbálkoztatok vele? Szerintem egy próbát mindenképp megérne. A gyulladás lehúzására, hámosításra és fertőtlenítésre is kiváló a Stadelmann Rózsa-teafa sebbalzsam vagy a Sebolaj. Ez egyébként is hasznos, ha mindig megtalálható a házipatikában, nekünk már számtalanszor segített.

A szteroidos készítményeket csak nagyon indokolt esetben lehetne használni, mivel csúnyán belekontárkodhat a hormonrendszerbe. Sajnos, a gyerekeknek is játszi könnyedsséggel írogatják fel.

A fehérvérsejtszám valószínű a vírusfertőzés miatt volt magas, ez ilyenkor teljesen normális. Érdemes lenne valamilyen béta glükán tartalmú készítményt (pl. Manó Manna Elixír, Bioconnect) adni a kisfiúnak, ami az egyik legjobb immunmoduláló, gyulladás esetén is hasznos (a D3-vitamin is!).

A ma napig megoszlanak a vélemények arról, hogy az algák szedése pótolja-e a B12 vitamint. Nos, egyre több tanulmány állítja, hogy sajnos az algák - bár kitűnő tápanyagforrásnak bizonyulnak - de B12 pótlásra nem megfelelőek - erre leginkább az állati eredetű élelmiszerek és a vitaminkészítmények alkalmasak.

"{...}Egy másik "radioanalízisként" ismert vizsgálati eljárás arra a következtetésre jutott, hogy a mikroalgákban csupán a mikrobiológiai viszgálatokban mért B12 mennyiség 20 százaléka található meg; a fennmaradó 80 százalék általában B12 analógnak tekinthető. De a mikroalgák még akkor is kitűnő B12-forrásnak számítanának, ha a fennmaradó 20 százalék igaz lenne. Ám a B12-hiány ellensúlyozására nem bizonyulnak hatékonynak, amiből arra lehet következtetni, hogy az analógok megakadályozhatják a valódi B12 felszvódását a szervezetbe." (American Journal of Clinical Nutrition 1995 október)

Ha a kisfiad teljesen elutasítja a húst, májat stb., akkor viszont hetente néhányszor adj neki a fermentált B-Food Complexből. Már heti 50 mcg B12 vitamin pótolhatja a hiányt.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Pajzsmirigy alulműködés terhesség alatt

Kedves csapat!

Meg szeretném kérdezni, hogy kismamáknak pajzsmirigy alulműködésre is csak 3hétig szabad szedni a sárgabarackmag-olajat? 

Köszönöm válaszotok előre is. 

Üdv.: Erika

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Alulműködő pajzsmirigy babavárás alatt

Szia Erika!

A várandósság első időszakában a magzat az anyai keringésből kapja a növekedéséhez, fejlődéséhez elengedhetetlen pajzsmirigy hormonokat, így különösen lényeges az esetleges anyai alulműködés kizárása, folyamatos ellenőrzése és szükség esetén a megfelelő kezelése is!

Kérlek, ezt a hozzászólást olvasd el figyelmesen, ebben ajánlott termékeket is találhatsz!

A Sárgabarackmagbél-olaj fogyasztása valóban csak kúraszerűen javallot, vagyis egy üvegnyi mennyiség elfogyasztása után annyi hét szünetet szükséges tartani, míg a készítményt magát szedted. Várandósság alatt is fogyasztható, de ahogy fentebb már írtam, a rendszeres ellenőrzés és szükség esetén az alulműködés kezelése babavárás alatt nagyon lényeges!

Szép napot és jó egészséget nektek! 

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködésre Cordyceps?

Sziasztok :)

Mennyire javasolt a cordyceps szedés pajzsmirigy alulműködés esetén? A pajzsmirigy működésének támogatására, valamint az alulmműködés miatt kialakult panaszok enyhítésére?

Előre is köszönöm :)

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Cordyceps a pajzsmirigy támogatására

Szia Ildikó!

A Tiszta Cordyceps remek választás, ha az alulműködés autoimmun alapokon nyugszik (Hashimoto, Basedow). 

Kérlek, olvasd el eztezt, és ezt a hozzászólást a kérdéseddel kapcsolatosan!

Szép napot neked! 

Értékelés: Nincs

Elixírek, Hashimoto

Kedves Kinga!

Szeretnék beszámolni neked arról, hogy 3 havi hormon szedése után a TSH értékem xxx-ről lement xxx-re.

Persze  a gyógyszer mellett szedem a gyógygombát, szelént, k2d3-t is.

A ligetszépét és a ciklusbarátkrémet már elhagytam, ugyanis a hőhulámok békén hagynak egy ideje.

Sajnos viszont stresszes időszak tört rám magas szívdobogással egybekötve. Erre elkezdetem a homeopátiás seda...pc-t  és ciromfűteát inni. (Jövőhéten megyek kineziológushoz.)

Azt szeretném kérdezni, hogy ezek mellett az alma és nyír elixirek szedése nem lenne-e szeinted zavaró?

Közben az jutott eszembe, hogy vettem macát is, de még nem nyitottam ki. És ez?

Köszönettel: Ilona

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
B.Kinga's picture

Nagyon örülök!!!

Kedves Ilona!

Nagyon örülök neki!!!!!!! Ezek tényleg nagyon jó hírek!!! 

Az elixíreket használd nyugodtan, akár mind a két félét is, ha úgy érzed, segítségedre lehetnek!

A nyír rügyelixírről mostanában jelent meg egy nagyon szép írás, érdemes elolvasni!

Jól emlékszem, hogy menstruálsz még, ugye? Ebben az esetben a macát számodra mindenképpen úgy javasolnám használni, hogy csupán a ciklus első felében fogyaszd, a második ciklusfélben pedig váltsd fel a Ciklusbarát krém kenésével.

Érdemesebb lehet azonban végigcsinálnod egy barátcserje kúrát most a maca helyett, ugyanis a barátcserje csökkentheti az anti-TPO szintjét, valamint változókori panaszok, hőhullámok esetében is nagy segítséget jelenthet. Arra figyelj, hogy  hogy bizonyos termékek nagyon alacsony barátcserje tartalommal bírnak (pl. 20 mg kivonat), holott 300-400 mg hatóanyag tartalmú remek készítmények is vannak a piacon!3-6 hónapos kúra ajánlott!

A szelént, gyógygombát, K2D3 használatát folytasd továbbra is!

Csupa szépet kívánok neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Elegendő a jódmennyiség az egészséges babváráshoz?

Sziasztok!

Terhesvitamint szedem a kezdetektol (31. hetes vagyok), es most valamiert alacsony lett a T4. Elviekben elegendo jodot tartalmaz ez a keszitmeny, ugye? Az eloirt adagot nem emelhetem, van otletetek, mivel tudnam emelni megis a jod bevitelet? Egyebkent soha nem volt pajzsmirigy problemam, csak alapos a dokim es 4 hetente a vercukor mellett (IR-m van) ezt is nezi :)

Koszonettel, Barni

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Elég e a bevitt jód mennyisége?

Szia Barni!

Az anyai jódhiány gyakran göbös elváltozásokat okoz a mirigyállományban. Magyarország jelentős része amúgy is jódhiányos területnek számít, ezen felül várandósság és szoptatás alatt különösen fontos a folyamatos jódpótlás, nem elég a táplálkozással bevitt mennyiség! (Az endokrinológusok ez idő alatt plusz 200 mikrogramm bevitelét javasolják.)  Babavárás előtt/alatt- és a szoptatás időszakában is jó eséllyel biztosíthatod a megfelelő vitamin- és ásványi anyag (beleértve az optimális jódmennyiséget is) bevitelt a Perfect Prenatal kismamavitamin és a Huminiqum együttes szedésével! Kérlek, ezzel kapcsolatosan mindenképpen egyeztess a kezelőorvosoddal, kérd ki a véleményét, hiszen az értékeid, előzményeid figyelembe vételével ő fog tudni érdemben válaszolni a kérdéseidre!

Nagyon lényeges, hogy a jódot szerves, jól hasznosuló formában juttassuk be a szervezetünkbe!

Maga a várandósság egy eleve magasabb pajzsmirigyhormon igényű állapot: a várandósság alatt a pajzsmirigy hormontermelése 50%-al növekszik, a mirigyállomány méretét tekintve is változások figyelhetőek meg. A csökkent jódbevitel hatására a kismama hormontermelése alacsonyabb lehet a szükségesnél. A tiroxinnak a központi idegrendszer fejlődése, valamint normál működése szempontjából is kiemelt szerepe van, így az anyai alulműködés kezelése rendkívül lényeges. A magzat az első 10-12 hétben az anyai keringésből kapja a pajzsmirigyhormont, ami a szervek kifejlődéséhez szükséges. Éppen ezért, a vérvétel eredményét is mutasd meg a kezelőorvosodnak, ő tudni fogja, szükséges e bármit módosítani az eddigi kezelések tekintetében!  

Csupa szépet és boldog babázást kívánok neked! 

 


Értékelés: Nincs

Megyek ismet vérvételre

Kedves Kinga, Koszonom a valaszt, a heten megyek ismet vervetelre (nathas voltam 2 hetig, ezert azt javasolta az endokrinologus hogy ismeteljuk meg) remelhetoleg csak a betegseg torzitotta az eredmenyt

Értékelés: Nincs

Szoptatás mellett pajzsmirigy túlműködésre

Segitseget szeretnek kerni, mit ajanlotok szules utani eros pajzsmirigy tulmukodesre? Meg szoptatok, 5 honapos a kisfiam. Kaptam gyogyszert endorkinologustol, de nem vagyok gyogyszerparti es szeretnem termeszetes uton visszaallitani. Neztem az oldalon az erre ajanlott termekeket, kerlek, segirsetek abban, hogy melyik a leghatekonyabb?

Nagyon koszonom!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Túlműködő pajzsmirigy esetén

Szia sophyzim!

Gratulálok a kicsi babádhoz!! 

Voltak korábban is pajzsmirigy problámáid? Mit jelent az, hogy erős túlműködés? Mi a diagnózisod- mi a túlműködés háttere: Basedow- kór? Esetleg post partum thyreoditis? Forró göb? Szedtél már korábban gyógyszert a pajzsmirigyedre? Ellenanyagaidat vizsgálták?

Amennyiben a túlműködés hátterében Basedow-kór áll, kérlek, olvasd el ezt a hozzászólást! Ebben magáról a betegségről, az ajánlott kiegészítőkről is bővebb információkat kaphatsz. Az ajánlott kiegészítőket szoptatás alatt is bátran fogyaszthatod!

A post partum thyroiditis-ről pedig ebben a hozzászólásban olvashatsz.

A gyógyuláshoz elengedhetetlen a glutént és az állati tejtermékeket teljes mértékben nélkülöző diéta, ám a gluténmentes diéta megkezdése előtt mindenképpen javaslom a vérből történő cöliákia szűrést is! A cöliákia sokszor társul a pajzsmirigy autoimmun elváltozásaival, gyakran tünetmentes latens, csendes formákban van csak jelen- sok esetben pont emiatt csupán szűrés során derül fény a fennállására, ám az imént említett okok miatt a pm. autoimmun elváltozásai esetén feltétlenül célszerű kizárni a jelenlétét! A diéta megkezdése utáni vérvétel álnegatív eredményt adhat, így még annak elindítása előtt javasolt a cöliákia szűrővizsgálat elvégzése! (Privát úton is levetetheted a vért, 4-5000 forint önköltségű vizsgálatról beszélünk.)

Jó egészséget és boldog babázást kívánok neked!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködés esetén maca, progeszteron krém?

Üdvözlöm!

Pajzsmirigy alulmüködesem van (Hashimoto thyreoiditis). A menzesszel minden rendben, idöre jön, pár napig tart es fajdalommentes. A peteéréskor szokott inkább alhasi fájdalmam lenni. Mindenden más tünetem megvan amit a pajzsmirigy alulmüködes produkál. Szedjem vagy ne szedjem a zselatinizalt Maca  terméket, illetve a krémmel szemezek, de, ha rendben van a havi ciklusom akkor minek?! Vagy... várom válaszát. 

Ildikó

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Miért érdemes Ciklusbarát krémet használni Hashimoto esetén?

Szia Ildikó!

A pajzsmirigy alulműködése alapvetően progeszteronhiányos állapot, így mindenképpen célszerű ez esetben használni a Ciklusbarát krémet, még akkor is, ha a menstruációs ciklus szabályos. Vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy az ösztrogénszint ingadozása súlyosbítja a Hashimoto thyreoditis-t. Ennek kivédésére a Ciklusbarát krém és a maca használata megoldást jelenthetnek! A fájdalmas peteérés sem feltétlenül elfogadható jelenség: bár nem valószínű, hogy aggodalomra okot adó dolog állna a hátterében, de mindenesetre némi hormonális egyensúlytalanságot már önmagában is feltételez.

A maca szépen kiegészíti a Ciklusbarát krém hatását, pajzsmirigy gyógyszeres kezelése esetén is bátran szedhető.

A Supercritical Omega 7 kapszula szintén remek választás, a peteérés fájdalmainak megszűntetésében is erőteljes támogatást nyújthat!

Női hormonzavarok esetén a Triomed Vénusz medál használata is segítséget jelenthet, működési elvéről- a milliméteres hullámterápiáról- ebben a cikkben részletesebben olvashatsz!

Hashimoto thyreoditis esetén a szerves szelén, valamint a D-K vitaminok szedése egyenesen "kötelező", arra is figyelj, hogy szerves jód fogyasztása mindig szerves szelén együttes használatával történjen!

További információkat, termékjavaslatokat a cikk alatt lévő hozzászólásokban bőséggel találhatsz!

Szép napot, jó egészséget neked! 

Értékelés: Nincs
Révész Kara Ildikó's picture

Alulműködő pajzsmirigy és a galaj

Szia!

Nőgyógyászom küldött el pajzsmirigy vizsgálatra azért, mert nem sikerült teherbe esnem. Megjegyzem, az ultrahangos vizsgálaton mindkét petefészekben cisztákat látott.

A pajzsmirigy eredményeim:TSH:xxx, T3:xxx, T4:xxx, Anti TPO:xxx. Az ultrahangos vizsgálat: Hypothyreoidsmus prim. subclinicus. Valamint még azt mondta a doki, hogy krónikus gyulladás látható, de nincsenek göbök.

Ő E....... tablettát írt fel 1x1, reggel.

Magamról: kb két éve, hogy erre az oldalra találtam. Azóta napi rendszerességgel eszem csírákat: búza, retek, görögszéna, lucerna, köles. Magam sütöm a kenyeret, nem fogyasztok cukrot. Iszom a Huminiqumot, Emóciót, útifű maghéjat. Októberban elvégeztem az AVIVA tanfolyamot, azóta rendszeresen tornázom. Előtte próbáltam jógagyakorlatokat pl. az öt tibetit csináltam, meg a gyertyát, mivel ez jó pajzsmirigyre. Most ezeket nem csinálom, mert az oktató azt mondta, hogy az aviva gyakorlatok után 36 óráig mást nem szabad csinálni. Naponta iszom a galajteát is.

Mindezek után sem érzem a legjobban magam. Sokszor vagyok borúlátó. Amikor életmódot változtattam, látványosan leadtam 15 kilót, de azóta nem megy lejebb semmi, pedig van még felesleg. A babaprojekt sem akar sikerülni. Megjegyzem, anyukám, nővérem is pajzsmirigy alulműködésben szenved. Iszok még halolajat is. Pozitív azonban az, hogy menstruáció előtti fejfájás, hiszti, erős vérzés, görcs már a múlté.

Bocsánat, ha túl hosszúra sikeredett. Kérdésem az, hogy mivel még nem kezdtem el a doki által felírt gyógyszert szedni, hogy csak gyógyszeresen tudom helyrehozni a pajzsmirigyem, vagy lehet valami természetes kiegészítőkkel. Én arra godoltam, hogy kipréselem a galajt, és annak levét iszom. Valamint, hogy rendszeresen fogyasztok brazildiót. Csirák közül a fent említetteket mind ehetem? És a brokkoli csíra? Egy helyen azt olvastam, hogy ebben vannak golyvaképzőanyagok.

Előre is köszönöm a tanácsokat: Ildikó

 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Sikertelen babavárás, Hashimoto thyreoditis, cisztás petefészkek

Szia Ildikó!

A primer pajzsmirigy-elégtelenség leggyakoribb oka a Hashimoto thyreoditis, ami autoimmun eredetű krónikus gyulladás, melyet esetedben az emelkedett anti-TPO szint és az egyértelmű UH-kép is megerősít. A Hashimoto th. sajnos- ahogy írod is- családi halmozódást mutat, valamint fiatal-középkorú nők esetében egyre gyakoribb elváltozásnak számít. A krónikus gyulladás, a pajzsmirigy szövetei ellen termelt ellenanyagok lassan, de annál biztosabban teszik tönkre a pajzsmirigy állományát és hormontermelését, mely alulműködéshez, szubklinikus alulműködéshez vezethet (ahogy nálad is), ez pedig kezeletlen esetben semmiképp sem elhanyagolható kockázatokat rejt magában.

A betegség- orvosok által is elismerten- lelki és stressz-tényezőkhöz is egyértelműen köthető a jódhiányon, az életmódon és a családi "örökségen" túl.

A Hashimoto thyroiditissel kapcsolatosan kérlek, olvasd el ezt a hozzászólást, amiben az ajánlott természetes kiegészítő készítményeket is megtalálhatod!

Az ott felsoroltakon kívül még a szelén (szintén szerves formában) emelt dózisú bevitele nagyon jótékonyan hat a pajzsmirigyre, autoimmun elváltozások esetében pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel a pajzsmirigy megfelelő működéséhez szükség van a jodotironin 5-dejodináz szeléntartalmú enzimre is. 

Endokrinológiai, hormonális elváltozások esetében a Triomed Vénusz medál használata is segítséget jelenthet. A Triomed család működési elvéről, a milliméteres hullámterápiáról, ebben a cikkben részletesebben is olvashatsz!

A gyógyuláshoz vezető úton az egyik leglényegesebb lépés a lelki háttér rendbetétele! Jacques Martel (Lelki eredetű betegségek lexikona) így ír a pajzsmirigy alulműködéséről: "A pajzsmirigy alulműködése pajzsmirigy-elégtelenséget jelent. A betegség az összes anyagcserefolyamat lelassulásával és olykor golyva képződésével, vagyis a pajzsmirigy megnagyobbodásával jár. (...). Fizikai okai között az immunrendszer rendellenes működését említhetjük. A pajzsmirigyet pajzsmirigygyulladás teszi tönkre, amelynek következtében mirigyet támadó antitestek termelődnek (...). A koleszterinszint megnövekszik, fáradtság, izomfájdalmak jöhetnek létre, a végtagok zsibbadását vagy hidegséget, székrekedést és a reflexek tompulását okozhatja. Elkeseredettség is úrrá lehet rajtam, amely mogorvává tehet engem, és a meg nem értettség érzését válthatja ki belőlem. A testem riadót fúj. A metafizikus okok ugyanúgy jelentősek. A torokcsakra a kommunikációhoz és a kreativitáshoz kapcsolódik. Milyen a kommunikációm saját magammal, a szeretteimmel és a többiekkel? Hogyan juttatom érvényre a kreativitásomat, az elvégzendő feladataimban? A pajzsmirigy alulműködésének az is lehet az oka, hogy képtelen vagyok egy olyan helyzettel szembenézni, amely már többször újra megjelent az életemben, és amellyel szemben tehetetlennek érzem magam, nem tudom, hogyan reagáljak rá. A saját életem irányítója, alkotója vagyok. Magam köré mindenhová harmóniát hintek. Bízva az életben, az életet új szemmel látom."

Az okok felderítésében, megértésében egy jó kineziológus, egy megfelelő, tapasztalt szakemberrel végzett családállítás, pszichoanalitukus terápia nagyon-nagyon sokat segíthet!

A pajzsmirigy alulműködése, szubklinikus alulműködése valamilyen módon mindenképpen kezelendő állapotok! Kezeletlen esetekben a szív-érrendszeri kockázat, valamint a menstruációs zavarok, következményes meddőség, vetélés, magzati retardációk kockázata is jelentősen növekszik!

Azonban a leveledet olvasva felvetődött bennem egyéb eltérések lehetősége is.  Ezt írod: "ultrahangos vizsgálaton mindkét petefészekben cisztákat látott". Én arra bíztatnálak, még a babvállalás előtt feltétlenül járj ennek alaposabban utána! Ugyanis a ciszták kialakulásának hátterében is állhatnak megtermékenyülést gátló okok, melyek ezen túlmenően igen komoly kockázatokat is rejtenek magukban.

A PCOS nők körében sajnos "népbetegségnek" számít, hátterében minden esetben valamilyen fokú inzulinrezisztencia áll. Ezzel kapcsolatosan kérlek, nagyon alaposan olvasd át ezt a hozzászólást és a benne található csatolt tartalmakat is!

A Hashimoto thyreoiditis előszeretettel társul IR-val, valamint az ennek talaján kialakuló PCOS-val is!

A PCOS nőgyógyászati vonatkozásai ellenére nem nőgyógyászati betegség, így különösen lényeges, hogy a vizsgálatokat, kezelési tervet belgyógyász-endokrinológus irányítsa

Minden rendben lesz, ne aggódj! Amint megvannak az okok, a megoldások is jönnek velük együtt! Meg a jól megérdemelt boldog és egészséges babavárás is!

Csupa szépet kívánok neked! 

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Révész Kara Ildikó's picture

Köszönöm.

köszönöm.

Értékelés: Nincs

Autoimmun pajzsmirigy betegségem van...

Sziasztok!

Autoimmun pajzsmirigy betegségem van (Hashimoto). Milyen készítmények szedését ajánljátok? Találtam a BioConnect kapszulát, de ezen kívűl mivel erősíthetném az immunrendszerem?

Köszönöm, üdvözlettel: Piros

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Természetes készítmények Hashimoto thyreoditis esetében

Szia Piros! 

Kérlek, olvasd el ezt a hozzászólást, ebben a Hashimoto thyreoditis esetén javasolt természetes készítményeket is megtalálhatod. Az ott felsoroltakon kívül még a szelén (szintén szerves formában) emelt dózisú bevitele nagyon jótékonyan hat a pajzsmirigyre, autoimmun elváltozások esetében pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel a pajzsmirigy megfelelő működéséhez szükség van a jodotironin 5-dejodináz szeléntartalmú enzimre is. 

Endokrinológiai, hormonális elváltozások esetében a Triomed Vénusz medál használata is segítséget jelenthet. A Triomed család működési elvéről, a milliméteres hullámterápiáról, ebben a cikkben részletesebben is olvashatsz!

Szép napot kívánok neked! 

Értékelés: Nincs

Hasimoto esetén Feketedió tinktúra szedhető?

Hasimoto, autoimmun pajzsmirigy alulműködés esetén vajon lehet feketedió cseppeket szedni? A jód bevitelét ezen állapotban nem ajánlják,sőt inkább kerülendő, de méregtelenítés miatt szükséges lenne a használata.

Válaszotokat előre is köszönöm:

                                                        Judit

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Feketedió tinktúra Hasimoto esetén szedhető

Szia!

Érdemes elolvasni a terméknél található Szakirodalom fülecskét is.  Itt az áll: "A feketedió természetes jód tartalma magas ezért pajzsmirigy problémák esetén is eredményesen használható."

Szerves jódot lehet fogyasztani pajzsmirigy problémák esetén, csak a szervetlen jóddal vannak gondok, ezzel kapcsolatban bemásolom Neked ide Vali egy régebbi választ:

"Autoimmun pajzsmirigy és a jód

CSAK a hozzáadott jódot kerüld! Azok az élelmiszerek, amelyek természetes formában tartalmaznak jódot (hozzátenném, hogy szinte mindenben van elemi mennyiségben), nyugodtan fogyaszthatod, sőt annyira kimondottan szükséged van.

Saját tapasztalataink - még ha ellent mondanak is a hivatalos álláspontnak - azt támasztják alá, hogy az izolált jódbevitel kimondottan káros az autoimmun pajzsmirigyeseknek, míg a természetes jódtartalmú élelmiszerek viszont nagyon kedvezően hatnak, mint pl. a hal- és algaszármazékok. Óriási hibának tartom, hogy egyes dietetikusok mindenféle halról és halolajról letiltják a beteget, ugyanis a halolajban lévő EPA típusú omega 3 zsírsav nélkül rohamosan elkezd romlani az autoimmun betegek állapota. Az a baj, hogy a mai modern orvoslás nem a táplálékok hatását nézi egyben, hanem csak bizonyos izolált hatóanyagokat vizsgál, és nem veszik számításba, hogy ugyanaz a hatóanyag egyik élelmiszerben így, a másikban meg úgy viselkedik. Mindez attól függ, hogy milyen egyéb hatóanyagok állnak mellette.

Párom is autoimmun pajzsmirigyes, és tökéletesen tünetmentes, amióta issza az algát, és eszi a SynergyTech halolajat, valamint a BioConnenctet. Ha ezt egy orvos hallaná, akkor a kardjába dőlne!(.....)  Pedig az algák tele vannak jóddal.

Félre ne érts, nem akarlak rábeszélni semmire, csak az érem másik oldalát is meg akartam mutatni."

Értékelés: Nincs

Más készítményekkel együtt?

Sziasztok!

Rendeltem Huminiqum szirupot, halolajat és K2D3 komplexet, illetve a Propolisz tinktúrát. Érdeklődöm, hogy ezeket együtt ugye szabad szednem? Alulműködik a pajzsmirigyem (gyógyszert szedek), emiatt is kezdeném el a propoliszt. Azt már tudom, hogy a Huminiqumot a pm gyógyszer után 4-6 órával vegyem csak be, de ez a kitétel a többire nem vonatkozik, ugye? Ja igen, és szoptatós anyuka vagyok (9 hós babával). 

Baba témakörben hol tudnék kérdezni? Van esetleg lehetőség e-mailben érdeklődni? Csak azért, mert nem szeretném itt az oldalt nem idevonatkozó tartalommal foglalni.

Köszönöm a választ, 

Fragol

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Alulműködő pajzsmirigy, szoptatás

Szia Fragol!

Igen, az általad kérdezet készítmények szedhetőek bátran együtt, szoptatás alatt is. Pajzsmirigy betegségek esetén a D-K vitamin szinte kötelező!!

Levothyroxine készítmények esetén nagyon lényeges, hogy a gyógyszer bevétele felkelés után, éhgyomorra történjen, minimális víz segítségével. A bevétel után minimum fél órán keresztül nem ajánlott semmit inni-enni a megfelelő felszívódás érdekében! 

Igazad van, a Huminiqum-mal célszerű várni legalább 4-6 órát, és a többi felsorolt termék esetében nincs ilyen típusú megkötés. 

A pajzsmirigy alulműködés kiegészítő kezelésével kapcsolatosan kérlek, olvasd el ezt a hozzászólást is!

Babás témakörben is bátran tedd fel a kérdésedet itt az oldalon, a megfelelő cikk alatti hozzászólásként (pl. Gyermekmegőrző)!

Szép napot kívánok neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Melyik macát?

Sziasztok!

Légyszí segítsetek,pajzsmirigy alulmüködésre melyik Macát ajánljátok, csak mert látom, hogy a PlanetBIO-s termék alatt nem ugyanazt írja mint a por formaban lévők alatt!?

Előre is köszi! :)

Értékelés: Nincs

Maca és pajzsmirigy

Szia Zsuzsa,

Bármelyik macát választhatod a Bionom biobolt kínálatából, mind kiváló minőség, a kiszerelése, származása és fajtája lehet más. Maca gyökér, az inkák ginzengje cikkben olvashatsz róla bővebben. Maca egy adaptogén, így hosszabb idő kellhet míg igazán kifejti a hatását.

Pajzsmirigy alulműködéssel kapcsolatban a fenti cikket és az alatta lévő tanácsokat érdemes elolvasnod.

Értékelés: Nincs

Göbök a pajzsmirigyben várandósság alatt

Sziasztok!

Kismama vagyok és a kismamavitamint szedtem/ szedem majd végig.

Vannak a pajzsmirigyemben göbök.  Ezenkívül normofunckiós, tehát gyógyszert nem szedek rá. Endokrinológus ajánlotta, hogy szedjek szelént, mert az segíthet regenerálni a pajzsmirigyemet, és ebben a készítményben van is megfelelő adag, viszont ettől függetlenül tudnék tenni valamit ennek védelmében?  
(azért aggódom most kicsit jobban, mert az első terhességem után jöttek elő és nem szeretném, ha rosszabbodna ...)
Ittam egy évig Gyi bácsi féle közönséges galajt, de nem szeretném most azzal esetleg megkeverni a hormonháztartásomat.
Ismertek ebből a gyógynövényből krémet nyakra? 

Vagy gondolok olyanra, hogy heti 2x-3x tehetek "nagyobb" adagot a tökmagolajból a salátámra? Azt, úgy tudom, hogy szelén tartalmú?! (Ráadásul a szomszédomban van Nemesvámos.) 

Köszönöm a tanácsokat! 
 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Göbös pajzsmirigy és a babavárás

Szia!

A pajzsmirigy göbök kialakulását  igen jelentős hányadban a nem megfelelő jódellátottság okozza. Babavárás alatt ez a jódigény még jobban megemelkedik, ilyen esetben a napi 200 mikrogramm mennyiségű kiegészítő jódbevitel mondható csupán elegendőnek. Az elégtelen jódellátottság elősegítheti a várandósság alatti göbösödést, illetve a már kialakult göbök növekedését. A megfelelő jódbevitel a magzat szempontjából is létfontosságú! A magzat az első 10-12 hétben az anyai keringésből kapja a pajzsmirigyhormont, ami a szervek kifejlődéséhez szükséges, a csökkent jódbevitel következtében pedig a kismama hormontermelése a normálisnál alacsonyabbá is válhat! Tehát bármilyen típusú pajzsmrigyprobléma esetén várandósság alatt különösen lényeges a hormonszintek folyamatos ellenőrzése, és ez a TSH, fT3, fT4 szinteket egyaránt, együttesen jelenti! A jódpótlás megkezdése már a tervezett babavárás előtt 1-2 hónappal ajánlott, és egészen a szoptatás végéig célszerű folytatni!

Nem tudom, nálad állhat e ilyen folyamat a göbösödés hátterében. Nem tudom azt sem, vizsgáltak e ellenanyag szinteket, biztosan nem áll fennt autoimmun háttér; mekkorák ezek a göbök, mennyit változtak az előző várandósságod óta. Autoimmun pajzsmirigy betegségre való hajlam esetén a (szervetlen) jódbevitel akár az autoimmun folyamat fellángolását is eredményezheti, így különösen lényeges a betegség eredetének, milyenségének pontos tisztázása!

Kérlek, ezeket a kérdéseket, valamint azt, szükség van e nálad a plusz jódbevitelre: mielőbb tisztázd a kezelőorvosoddal!

Arra szintén nagyon figyelj, hogy a jódpótlás természetes, szerves formában történjen! A szelén fogyasztása (szintén szerves formában) valóban nagyon jótékonyan hat a pajzsmirigyre, bizonyos elváltozások esetében pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása: a pajzsmirigy megfelelő működéséhez szükség van a jodotironin 5-dejodináz szeléntartalmú enzimre is, ráadásul a jódhiány és a szelénhiány gyakran együttesen mutatkoznak! 

A tökmagolaj rendszeres fogyasztását a rossz omega 3-6 arány miatt nem javaslom, heti 2-3x azonban bátran meglocsolhatod vele a salátádat! A halolaj napi használata viszont- különösképp babavárás alatt- erősen ajánlott!

Szülés után is igen lényeges ellenőriztetni bizonyos időközönként az értékeket!

Nagyon fontosnak tartom a K2-D3 vitaminok napi szintű fogyasztását is, erre ezeket a készítményeket tudom jó szívvel ajánlani (a kismamavitaminon felül!)!

Csodálatos, boldog babavárást és jó egészséget kívánok neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy túlműködésére sárgabarackmag-olaj

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni: pajzsmirigy túlműködés esetén hogyan adagoljam a sárgabarackmag-olajat? Mit tanácsoltok, és hány hétig vagy hónapig ajanlott fogyasztani?

Köszönöm szépen a segítséget!

Szép napot!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Túlműködő pajzsmirigy

Szia bobek24!

Erre a sárgabarackmag-olajra gondolsz? Fogyaszthatod bátran, az ajánlott adagolás szerint: vagyis "naponta 2 ml (1 mokkáskanálnyi étkezés előtt, ill. salátákhoz, süteményekhez." Az olaj fogyasztása csak kúraszerűen javasolt (hiszen az omega 3-6 aránya egyáltalán nem optimális, így hosszabb távon gyulladást is generálhat a belsőleges használata), ami azt jelenti, hogy egy üveg elfogyasztása után legalább 3 hét szünetet szükséges tartani.

Nem írtál magadról részletesebben, így én kérdezek tőled: mi okozza nálad a túlműködést? Esetleg Basedow-kór? Göbös elváltozás? Szedsz jelenleg gyógyszert, vagy már túl vagy a gyógyszeres kezelésen, esetleg a fenntartó szakaszban vagy?

Az olajat magára a túlműködés kiegészítő kezelésére szeretnéd szedni?Használsz bármilyen más kiegészítőt a magolajon kívül? Önmagában ez az olaj nem lesz elég a probléma megoldásához, de kiegészítésnek remek választás lehet.

Várom a válaszaidat! Szép napot neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Túlműködő pajzsmirigy

Kedves Kinga!

Küldtem Neked választ 2-3 napja,  a munkahelyemen írtam kutyafuttában és nem tudom megkaptad e, hogy a mentés vagy  a bezárás gombra nyomtam e kapkodva Ha esetleg nem, akkor ha jelzed nagyon szívesen elküldöm újra. Ha megérkezett, akkor pedig várom segítő tanácsaid türelemmel.

Szép napot!

Értékelés: Nincs

Megkaptad a választ

Szia,

Megkaptad Kingától a választ 03.01-én, pont alattunk olvashatod is  Ha ezen kívűl írtál esetleg valamit akkor azt nem kaptuk meg, az összes kérdésed meg van jelentetve és válaszolva.

Értékelés: Nincs

Már el is olvastam

Köszönöm szépen, már el is olvastam, valamiért nem láttam

Szép napot Nektek!

Értékelés: Nincs

Túlműködő pajzsmirigy

Kedves Kinga!

Köszönöm szépen a részletes választ Azért nem írtam részletesen, mert nem szeretek beszélni rólade nagyon szívesen válaszolok a kérdéseidre. Szóval 2 éve szedek Me........-t, napi egy szemet, pedig pár hónapja elég volt a fél. Az orvos azt mondta, a stressz hozta ki, illetve volt egy vírusos torokgyulladásom közvetlen előtte. Az ultrahang azt mutatta "közel normál szerkezetű", vagyis nagyon kicsit van megnagyobbodva. A papír aljára ezt írták: negatív nyaki uh státusz. Amit vizsgáltak még, Anti TG: 53 (40ig jó), Anti TPO: 23 (35ig jó). Amit észrevettem, ha idegesebb vagyok, érzem, hogy jobban feszül a nyakam. Hát, nagyjából ennyi, nem mondtak ilyen Basedow-kórt meg egyebeket. Az orvosom nagyon bizakodó, mindig azt mondja, ne idegeskedjek és rendeződni fog. Hát, nagyjából ennyi, ha kérdésed van még, nagyon szívesen válaszolok.

Köszönöm szépen a válaszod, segítséged!

Nagyon szívesen fogadok bármilyen tanácsot!

Szép napot!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
B.Kinga's picture

Mi is az a Basedow-kór

Szia bobek! 

A pajzsmirigy túlműködésének leggyakoribb kiváltó oka a Basedow-Graves kór, vagyis az autoimmun hipertireózis. A szervezet ilyenkor a saját sejtjei ellen termel ellenanyagokat, melyek a pajzsmirigy sejtjeihez kötődve azokat fokozott hormontermelésre ösztönzik, így váltva ki a túlműködés állapotát. A kialakulásban a TSH receptor elleni stimuláló antitest (TRAK) játszik fő szerepet- gondolom ezt a kezelés elején vizsgálták nálad.

A Met.....in a pajzsmirigy működését gátló gyógyszer, mely magát a túlműködést nagyjából 4-6 hét alatt normalizálhatja, de az immunológiai folyamat gyógyulásához minimum 1 év, de inkább több szükséges.  A pajzsmirigy túlműködése mindenképp gyógyítható !

Az anti-tyreoglobulin (anti-TG), valamint az anti-TPO pozitivitása Basedow-kór esetében szintén gyakoriak sajnos, ezek hosszú távon alulműködést idézhetnek elő. A túlműködés gyógyulása után épp ezek miatt, hozzávetőleg 5-30 évvel késõbb pont az ellenkezõ pajzsmirigy eltérés, a csökkent mûködés, vagyis az alulműködés jelentkezhet. Tehát nagyon lényeges a gyógyulás után is a fennálló folyamatos követés, hormonkontroll.

Mivel ez egy autoimmun állapot, nagyon lényeges az immunrendszer modulálására különös figyelmet fordítani. Ez hosszú, de a gyógyuláshoz elengedhetetlen folyamat! Az Immune Assist Critical Care remek választás, de a Tiszta Cordyceps is nagyon hatékony autiommun pajzsmirigybetegségek esetén! A K2D3 csepp fogyasztása szintén elengedhetetlen a helyes immunműködés szempontjából IS!

Ahogy te magad szintén tapasztalod, a stressz, a feszültség valódi rosszabbodást idézhet- és általában idéz is- elő. "A meglévõ hajlam mellett legtöbbször valamilyen komoly idegi-pszichés megterhelés váltja ki a betegséget. Ilyen lehet egy komoly családi konfliktus vagy tragédia, egy szokatlan idegi megterhelés (egyetemistáknál az elsõ vizsgaidõszak), más ok miatt végzett mûtét vagy éppen egy terhesség." A Rhodiola Force használata magas rózsagyökér tartalmánál fogva hozzájárulhat a stressztűrő képesség és a szellemi kitartást fokozásához!

Nagyon lényeges foglalkozni a folyamat lelki oldalával, hiszen a testi tünetek leginkább lelki talajon alakulnak ki! Ezek figyen kívül hagyása nem csupán a gyógyulást gátló tényező, de jelentős állapotromlást is idézhet elő! Jacques Martel így ír a pajzsmirigy túlműködésével kapcsolatosan: "A pajzsmirigy túlműködése egy olyan stresszes válasz, amely a szorongásomról, bajaimról, röviden minden olyan intenzív, kifejezésre nem juttatott érzelmemről árulkodik, amelyek megnövelik, felfújják a mirigyemet. Az az érzésem, hogy minden túl gyorsan történik. Ez eredhet abból az érzésből is, hogy az élet fojtogató számomra! A pajzsmirigyem azon gondolkodik: továbbra is fent kell tartanom az életet, vagy sem? Jobban teszem, ha kifejezésre juttatom a vágyaimat, igényeimet, érzelmeimet ahelyett, hogy elnyomnám azokat azért, hogy a pajzsmirigyem újra normálisan működhessen. "

Úgyhogy tessék beszélni róla, és mindenről, ami bánt, ami foglalkoztat! Mert a pajzsmirigy"betegek" valóban hajlamosak lenyelni a dolgokat és magukban (és magukat...) emésztgetni, erjesztgetni azokat.

Egy jó kineziológus, egy megfelelő, tapasztalt szakemberrel végzett családállítás, pszichoanalízis igazán nagyon sokat adhat a gyógyulási folyamathoz! 

Szép napot és jó egészséget kívánok neked!


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönöm szépen!

Kedves Kinga!

Hát, szóhoz sem jutok, nagyon köszönöm ezt a részletes választ A tanácsaidat megfogadom természetesen! Vitaminkészítményeket szedek, fel is sorolnám és szivesen olvasom majd a véleményedet róla, ezeket napi szinten szedem: C vitamin (500 mg+500 bioflavonoid), b-komplex vitamin, brokkoli csíra kapszula és gombakészítmény (korábban cordyceps, meg reishi, ezekhez vissza is térek majd újra), most süngomba (erre azt mondják acél idegzetű lesz, aki szedi és tudom, hogy nálam a stressz nagyban hozzájárult ehhez a "dologhoz", ahogy írtad is), aztán szedek még közönséges galaj cseppet, az Ezerjófüvest, citromfű tea mindennap, ja és Emóció, bár azt most szüneteltetem kicsit. Szeretném még megkérdezni, ha a Tiszta Cordyceps vitamint elkezdem szedni (ha elfogy a süngomba), akkor abból milyen adagot javasolnál nekem?  A b-vitamint nem tervezem abbahagyni, a b-komplexet és a brokkolicsírát sem, azok mellé szeretném majd. Ja, és még szoktam járni reflexológushoz. És tervben van a kineziológus is, már hónapok óta gondolkodom ezen.

Még azon gondolkodom, hogy a süngomba mellett elkezdhetem e a Tiszta Cordycepset, vagy várjam meg, hogy elfogyjon és utána szedjem csak.

Köszönök mindent, a részletes leírást és minden tanácsot, ötletet!

Szép napot kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
B.Kinga's picture

Süngomba mellé Cordyceps

Szia bobek!

Örülök, hogy tudtam segíteni! 

Nagyon jó dolgokat szedsz, folytasd őket bátran! Ahogy írtam már, a K2 D3 vitamin nagyon lényeges, azt minél előbb célszerű elkezdeni szedni!

Arra figyelj, hogy a táplálékkiegészítők, amiket használsz, szedsz, szerves formában, táplálékkötésben tartalmazzák az egyes összetevőket. Ezzel kapcsolatosan érdemes elolvasni Vali cikkét!

C-vitaminból én ezt a terméket tudom ajánlani, B-komplexből (nagyon jó személyes tapasztalataim vannak vele!) pedig ezt! Ezek a táplálékkiegészítők megfelelnek a fent említett "kritériumoknak", ráadásul a kettős fermentációs technikának köszönhetően nagyon jó arányú hasznosulást mutatnak!

Szerintem, ha elkezdted már használni, akkor szedd végig a süngombát, utána térj át a Tiszta Cordyceps-re.  A süngomba (Hericium erinaceus) "jótékony hatással bírhat az Alzheimer-kór, a Sclerosis Multiplex, a Neuropathia, a gastritis, a demencia esetén, de sikeresen kezeltek már Chron-betegeket, valamint gyulladásos bélbetegségekben (IBS) szenvedőket is a gomba kivonatával. Antioxidáns hatású, és erősíti a szervezet természetes védekező mechanizmusát. Hatóanyagainak köszönhetően csökkenti a szervezetben a vércukorszintet és a vérzsírszintet is." 

Tehát, a te esetedben talán valóban nem a süngomba lesz a leginkább megfelelő kiegészítő. A Cordyceps adatlapján ezt írják az adagolással kapcsolatban: "Napi 1-2 kapszula egyszer vagy kettőször étkezés közben." Szerintem kezdj napi két kapszulával, figyeld magad, és szükség szerint emeld bátran az adagot!

Stresszkezeléshez én továbbra is inkább a Rhodiola Force kapszulát ajánlanám, kiegészítve valamelyik Ősi Magnézium termékkel!

Szép estét neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Alga pajzsmirigy alulműködésre

Sziasztok...érdeklődni szeretnék hogy az alga pajzsmirigy betegségben szenvedőknek is nyújthat segítséget...és, ha igen, melyik algát ajánlanátok?

Egy újabb kérdés: a 17 éves lányomnak az utóbbi egy évben nagyon nehezen megy a tanúlás, főleg a matek, ehhez tudnátok valami segítséget nyújtani?

Előre is köszönöm a választ,szép estét mindenkinek!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Pajzsmirigy alulműködésre alga

Szia!

Igen, fogyaszthatod az algát pajzsmirigy alulműködésre. Mind a Spirulina és a  Chlorella alga külön-külön is jó, de a kettő együtt még jobb. A Pajzsmirigy működésével kapcsolatban érdemes még elolvasni a fenti cikken kívül a Pajzsmirigy problémák az ayurvéda szemszögéből című cikket és a hozzászólásokat is elolvasni

Pajzsmirigy szabályzásra itt találsz még további termékeket. A kislányod tanulását koncentrálását táplálkozással is tudod segíteni. Bizonyos ételek fogyasztása segíti koncentrációt, erről többet a Koncentrálást segítő ételek című cikkben olvashatsz.

Az Omega zsírsavakon kívül a nagy mennyiségű természetes C-vitamin fogyasztása nem csak az immunrendszert erősíti, hanem segít a tanulásban is. A Koncentráció olaj pedig olyan frissítő gyógynövényes keverék, mely nem csak a testi, de a mentális koncentrációt is segíti.

Értékelés: Nincs

Segítségkérés

Sziasztok!

Anyukám szeretne szelént szedni, mert vannak pajzsmirigy problémái ( egy részét kiműtötték), illetve a keringésre. Látom, hogy ez az E plusz Selenium termék már nem kapható. Mit tudnátok ajánlani pajzsmirigyre+keringésre, illetve van szelén tartalmú termék? Köszi előre is !

Értékelés: Nincs

Szelén tartalmú termékek

Szia,

Kérlek olvasd el a fenti cikket és az alatta lévő tanácsokat is pajzsmiriggyel kapcsolatban. Fontos, hogy a kiválasztott termékek szedése előtt anyukád konzultáljon a kezelőorvosával!

Szelén a következő termékekben található:

(A többi olvasó kedvéért a férfiaknak szánt termékeket is linkelem)

Huminiqum

Tiny Tabs

21 C Wellmunity

Every Woman

Every Woman II 

Perfect Prenatal

Every Man

Every Man II.

Vitamin Code-Men's Multi

 Szív- és érrendszer támogatásra itt találsz termékeket.

Jobbulást kívánok anyukádnak!

Értékelés: Nincs
pildi's picture

Hasimoto thyreoditis esetén

Sziasztok!

2006-ban diagnosztizáltak pajzsmirigy alulműködést, az autoimmun változattal. Jelenleg 100 mikrogramm hatóanyagú gyógyszerrel kell pótolnom a csökkent működést. Pár éve az Anti TPO-m is magas volt (600 körül). Több ajánlást is találtam az oldalaitokon és kérdezni szeretném, hogy ha ezeket (Galaj tinkúra, Ciklusbarát krém és étrend, Immune Assist CC, Emóció, Supercritical Omega 7) alkalmazom, akkor van-e rá esély, hogy el tudom hagyni a gyógyszert? És ha igen, akkor ezek közül mik azok, amiket hosszú távon szednem kell?

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Hashimoto thyreoditis kiegészítő kezelése

Szia Ildi!

Egyáltalán nem tartanám sem korrektnek, sem pedig etikusnak, ha azzal áltatnálak, hogy persze, biztosan le fogod tudni tenni a gyógyszert...

A 100 mikrogramm mennyiségű hormonpótlás azért erőteljesen feltételezi, hogy a krónikus gyulladás miatt jelentősen károsodott a pajzsmirigy működése. Összességében elmondható, hogy a a gyógyszeres kezelés akkor hagyható el, ha az autoimmun folyamat megszűnt és a pajzsmirigy működése normalizálódott. Én inkább abban látom a lehetőséget, hogy fenntartsd, megtartsd a működő állományt, valamint annak serkentésével és az immunrendszer modulálásával elérhess egy alacsonyabb gyógyszerigényű állapotot! Nem úgy tűnik a leveledből, mintha erre "készülnél", de azért fontosnak tartom leírni, hogy a gyógyszert nem szabad csak úgy hirtelenjében még csökkenteni sem, ez komoly veszélyeket rejtene magában! Itt arról van szó, hogy az immunfolyamat modulálása lévén, a gyulladás csökkentésével elképzelhető, hogy az eddig szedett gyógyszeradag soknak fog bizonyulni, ilyen esetben- mindig az aktuális javulás, TSH csökkenés mértékében- orvosi javaslat alapján visszább vehető a levotiroxin adagja.

Azt gondolom, az Immune Assist Critical Care ez esetben valóban a legjobb választás, nagyon erős immunmoduláló készítmény. A minimális adagja naponta 2x3 kapszula, de szükség esetén duplájára is emelhető ez a mennyiség. Mivel a pajzsmirigy alulműködés ösztrogén dominanciával járó állapot, így valóban szükséges a Ciklusbarát krém használata is, mégpedig az ösztrogénes alkatokra vonatkozó adagolás függvényében. A pajzsmirigy alulműködés, valamint az autoimmun kórképek is az esetek legnagyobb hányadában D-vitamin hiányos állapotok, így a K2 D3 készítmény napi adagolása elengedhetetlen- hosszú távon! A Közönséges galaj tinktúra és a Supercritical Omega 7 kapszula használata szintén nagyon jó választás! Az Omega7 kapszulából talán egy 2-3 hónapos kúrát javasolnék, utána pedig jó hatású lehet áttérni a Zyflamend kapszulára. Az antioxidánsok fogyasztása is jótékonyan befolyásolhatja a folyamatot!

A galaj tinktúra szedése kúraszerűen ajánlott, egy üveg elfogyasztása után ajánlott szünetet tartani, majd ismételni a kúrát. Azt, hogy nálad mennyire lesz hatásos, nem tudom megmondani, azt gondolom, ez ki fog derülni! Az Immune Assist CC., valamint a Ciklusbarát krém használata hosszabb idő után tudja kifejteni a hatását, sajnos ezt sem tudom igazából még megtippelni sem, mennyi időt takarhat- ez is a hozott eredmények függvénye. 

Érdemes lenne felkeresned Petendi doktort is, az elérhetőségeit ITT találhatod

Nagyon fontos a lelki háttérrel is foglalkozni, azt gondolom, anélkül nincsen testi javulás sem! Jacques Martel így ír a pajzsmirigy alulműködéséről: "...A torokcsakra a kommunikációhoz és a kreativitáshoz kapcsolódik. Milyen a kommunikációm saját magammal, a szeretteimmel és a többiekkel? Hogyan juttatom érvényre a kreativitásomat, az elvégzendő feladataimban? A pajzsmirigy alulműködésének az is lehet az oka, hogy képtelen vagyok egy olyan helyzettel szembenézni, amely már többször újra megjelent az életemben, és amellyel szemben tehetetlennek érzem magam, nem tudom, hogyan reagáljak rá. A saját életem irányítója, alkotója vagyok. Magam köré mindenhová harmóniát hintek. Bízva az életben, az életet új szemmel látom."

Az anti-TPO anitest egy lényeges mutató, ami informácót ad a pajzsmirigy állapotának változásáról, aktuális gyulladásáról. Azt gondolom, maga a Hashiomot thyreoditis kialakulása is egy komolyabb lelki traumához, történéshez köthető, és minden olyan szituáció, helyzet, ami erre a traumára, az akkor átélt érzésekre emlékeztet, előidézheti a gyulladás fellobbanását. 

Egy jó kineziológus, egy megfelelő szakemberrel végzett családállítás valóban nagy segítséget jelenthet! 

Remélem, jó eredményekről tudsz nekünk hamarosan beszámolni! Szép estét kívánok neked! 

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
santin's picture

Pajzsmirigy autoimmun

Sziasztok!

Kezdődő pajzsmirigy autoimmun esetén lehet szedni a Feketedió Tinktúrát? (parazita tinkturával együtt szeretném)

Köszönöm,

Zsanett

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

További kérdések...

Szia Zsanett!

Kérlek, kicsit írj bővebben a problémádról: milyen autoimmun betegségre gondolsz: Hashimoti thyreoditisre, vagy Basedow-kórra?

A tinktúrát konkrétan a pajzsmirigy betegségére szeretnéd használni?

A kezdődő autoimmun esetén mit értesz? Amennyiben a vérből az ellenanyagok kimutathatóak, akkor már fennálló, meglévő folyamatról beszélünk.

Várom a válaszaidat! Szép napot neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy göbök

Sziasztok!

Tudnátok segiteni? Alulműködésem van, és találtak mind a két oldalon 1.5 mm göböt, erre mit tudnátok javasolni, ami esetleg csökkentené ezeket a göböket?

Biopsziát akarnak csinálni, hát nagyon félek.. szeretném inkább valami természetes módon megoldani, napi 100mg L szedek.

Segitségeteket előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Pajzsmirigy biopszia előtt

Szia karakis!

Kérlek, figyelmesen olvasd el EZT a hozzászólást, hiszen az abban leírtak mind rád is érvényesek ! 

A pajzsmirigy alulműködése mostanában derült ki, vagy már régóta szeded rá a gyógyszert? Vizsgáltak autoimmun hátteret? Szültél már?

A pajzsmirigy göbös elváltozásait gyakran okozza jódhiány, illetve akár dohányzás "mellékhatása" is lehet! Történt nálad szcintigráfiás vizsgálat? A vékonytű biopsziát a pici göbök miatt javasolták elvégezni, vagy magát a pajzsmirigy állományát szeretnék megvizsgálni (akár az esetleges krónikus gyulladás- autimmun háttér- miatt)? 

Nem tudom, legalább egy kicsit meg tudlak e nyugtatni ezzel, de maga a biopszia, hidd el, inkább csak "kinézetre" rémisztő, de valójában nem fájdalmas eljárás!

Tehát kérlek, olvasd el a fent belinkelt hozzászólást! Várom a válaszaidat, és, ha lenne még kérdésed, azokat is tedd fel bátran!

Szép napot neked! 

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködésre mit tudtok ajánlani?

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni...pajzsmirigy alulműködésre mit tudtok ajánlani?

Előreis köszönöm a választ!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködésre

Szia,

Kérlek olvasd el a fenti cikket és az alatta lévő tanácsokat is, mert több esetben is megtalálod a választ a kérdésedre pl. itt és itt is. Ha gyógyszert szedsz akkor egyeztess a kezelőorvosoddal a kiválasztott termékek szedése előtt, mert befolyásolhatják egymás hatását!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy gyulladásos betegsége

Szia!:-)

Sajnos visszatérő pajzsmirigy gyulladásom van. A TSH 0.170 volt legutóbb. A többi értékem jó. Az uh göböket, cisztákat mutatott. Nincs alul- vagy túlműködésem az orvos szerint. Nagyon sokat voltam rosszul: gyengeség, hányinger, szorongás, étvágytalanság, hirtelen fogyás, szédülés. Elkezdtem járni moxára. Leszámìtva az első két alkalmat, ami után sokkal rosszabbul voltam, nagyon sikeres a kezelés, mert elmúltak a rosszullétek . Nem iszom kávét, alkoholt, csak gyógytea és víz. Nem szedek soha gyógyszert, és rendszeresen sportolok, relaxálok. És cigi sem természetesen. A stressz az van, nem mindig tudom kezelni, az tudom baj. Gondoltam még a táplálkozással rásegìtek. Olvasom, hogy gluténmentes- cukormentes táplálkozás jó lehet, de aki alkalmazza, annál ugyanúgy újra és újra előjön. Akkor mit lehet tenni, hogy ne jöjjön vissza többet?:-) Egyetlen kis szenvedélyem a nassolgatás,de azt sem lehet:-(((( 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Pajzsmirigy betegsége esetén

Szia Barbi!

Kérlek, írd meg, mi a pontos, felállított diagnózis (pl. Hashimoto-thyreoditis), így tudnék célzottan lehetőségeket ajánlani! Ha autoimmun háttér áll a gyulladások mögött, azzal (is) feltétlenül foglalkozni kell! 

A pajzsmirigy működési zavarai általában ösztrogén dominanciával járó állapotok, így segíteni kell a szervezetnek a megfelelő progeszteronszint helyreállításában. Pont a tegnapi nap folyamán beszélt arről, az "Ötórai tea Antal Valival és vendégeivel" című előadássorozat keretein belül, Dr. Petendi Zsolt gyógyszerész, hormonkutató, hogy a pajzsmrigy betegségeinek jelentős hányada életmódváltással, méregtelenítéssel és természetes progeszteronkrémek használatával remekül orvosolható! Erre a legmegfelelőbb a Ciklusbarát krém és étrendkiegészítő együttes használata.

Nagyon jól látod , rendkívül lényeges a tudatos- bionom elvek szerinti táplálkozás (ebben nagy segítséget nyújtanak a Boszorkánykonyhában fellelhető remek receptek is), a tiszta termékeket használata a háztartásban: hiszen ezek jelentős hatással vannak  a hormonális működésre is! Esetedben valóban célravezető lehet a teljes gluténmentes-, teljmentes-, és cukormentes diéta betartása! Ez esetben édesítésre csicsóka sűrítmény, valamint stevia levél használható, természetesen mértékkel! "Mindenmentes" recepteket bőséggel találsz a fent említett Boszikonyhában, érdemes a receptek alatt található visszajelzéseket is átböngészni: sok jó ötletet találhatsz azok között is! A test karbantartásának, a gyógyulási folyamatok megtámogatásának, a felhalmozódott méreganyagok felszabadításának és kivezetésének leginkább hatékony módja egy teljes, átfogó méregtelenítő kúra elvégzése. A kúrát meg kell előznie a vitamin,-és ásványi anyag raktárak feltöltésének. A nagy méregtelenítés legoptimálisabb ideje a tavaszi időszak, így még bőven van időd rákészülni, feltölteni a szervezetedet. A kúra részletes leírását itt találod, de ValiBetty és Hajni nyilvános méregtelenedését is elolvashatod, szerintem kedvcsinálónak is tökéletesek! 

Úgy gondolom, lelki jóllét nélkül nincsen testi jóllét sem! Lelkünk állapota szorosan összefügg a testi jelzéseinkkel: a lelki törések, hiányok, válságok általában megmutatják magukat testi tünetekkel is. Ha valaki nem reagál a testi vészjelzésekre, nem rak rendet a lelkében, a tünetekből sajnos sok esetben betegségek fejlődnek ki. Érdemes ilyen szemszögből is elemezni a fennálló problémát, ebben Vali hozzászólása jó támpontot nyújthat! A lelki rendrakásban, a stressz megfelelő kezelésében egy jó szakemberrel végzett családállítás, egy hozzáértő kineziológus, vagy aMegértés Táblázata is nagy segítséget jelenthetnek!

Hormonrendszeri problémák fennállása esetén sokat segíthet a Triomed Vénusz medál használata is!

Vali Hormonok harca című írásából is nagyon sok dologra választ kaphatsz, érdemes elolvasni, akár többször is!

Jó egészséget kívánok neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Pajzsmirigy alulműködés, hajhullás

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Annyi helyen kutakodtam már, és annyi cikket olvastam, de már nem tudom eldönteni melyiknek higgyek.
2015 májusától erős hajhullást vettem észre, addig sok és vastagszálú hajam volt, mindig is hullott kicsit, de ennyire nem. Akkoriban államvizsgáztam és nyelvvizsgáztam, ráfogtam a stresszre, de utána se múlt el, viszont mindenki nyugtatgatott, hogy nincs itt semmi probléma, elmúlik. Novemberben úgy döntöttem, vérvételt csináltatok. Az eredményem TSH: 5,3. Háziorvos elküldött endokrinológiára, ahol egy hajhullásra való gyógyszert kaptam, most jelent meg az országban nemrég, reméljük segít címszóval. A következő időpont most volt januárban, a 2. vérvétel eredménye TSH: 7.2. A hajhullás kicsit mérséklődött, de nem múlt el 2 hónap után se, így az endokrinológus pajzsmirigy alulműködést állapított meg, napi 1 25 µg írt elő. Elolvasva pár cikket, a jeleit végül felismertem. Azóta vagyok fáradékony sok alvás ellenére is, a bőröm száraz, hiába ápolom minden nap, a koncentrációm se a legjobb. Fogamzásgátlót szedek mellette, 2013 augusztusa óta, erről nem mondott semmit a doktornő, folytathatom e, vagy érdemes lenne szüneteltetni, esetleg gyógyszert váltani. Pajzsmirigy alulműködéses diétáról is böngésztem, de ereménytelennek tűnik a keresés, egyik oldalon azt írják ez ehető,az nem, a másik oldalon meg az ellenkezője. A kérdésem az lenne, hogy valamilyen természetes módon vissza tudom e állítani a pajzsmirigy működésem, ha igen, hogyan? Előre is köszönöm a segítséget! 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Emelkedett TSH érték, fogamzásgátló tabletta

Szia Olivia92! 

Először is, fontos lenne tudni, mi okozza nálad az emelkedett TSH értékeket! Mindenképpen az okokat kell megtalálni, úgy tudunk mi is érdemi tanácsot, válaszokat adni a kérdéseidre! Írtad, hogy voltál endokrinológián, ott vizsgáltak autoimmun hátteret (vérből néztek e ellenanyagokat, mint pl. TG-At, TPO-At), csak TSH-t néztek, vagy fT3, fT4 értékeket is, kerestek göböket (pl. nyaki ultrahang)?? A pajzsmrigy csökkent működése valóban oka lehet mind a hajhullásnak, mind pedig a száraz bőrtüneteknek és az állandó fáradtságnak is , hiszen a pajzsmirigy hormonjai maghatározóak, lényegesek valamennyi szervünk működésének szempontjából! A pajzsmirigy hormontermelésének természetes fokozására kiválóan alkalmazható a közönséges galajból készült tinktúra, de, ez nem elég, mint följebb is írtam, fontos lenne az okok tisztázása: így mi is célzottan tudunk neked segíteni a gyógyulásodban!

A pajzsmirigy alulműködése alapvetően ösztrogén dominanciával járó állapot. A progeszteron szintjének természetes növelésére remek termékek vannak, azonban fogamzásgátló szedése mellett ezek hatása nem fog tudni érvényesülni! 

A fogamzásgátlóval kapcsolatban rengeteget írtunk már az oldalon,  finoman szólva sem pártoljuk, nem támogatjuk a használatát. Sok jó cikket találhatsz nálunk, ami ezzel a témával foglalkozik: többek között akár ebben a hírszemben, és Vali hormonműködésről szóló írásában is sok érdekességet olvashatsz. Vali például így ír a fogamzásgátló tablettákról: "A fogamzásgátlók műhormonok. Nem a szervezet hormonműködését támogatják, hanem helyette dolgoznak. Úgy gátolják a fogamzást, hogy becsapják a szervezeted egy mesterséges vegyülettel, hogy ne legyen valódi peteérésed. Amikor abbahagyod a tabletta szedését, a szervezetednek újra kell tanulnia a peteérés és a menstruáció folyamatait, azaz újra "serdülsz". Ha túl sokáig szedtél fogamzásgátló szert, fennáll a veszélye, hogy soha nem lesz tökéletes a női ciklus hormonmunkája." Rengeteg kimutatott, bizonyított mellékhatása van a tabletták szedésének, és ezek nem csupán rövidtávú "csúnyaságok", hanem sajnos sok-sok év múlva is erősen éreztetik "munkájuk gyümölcsét". 

A szintetkikus hormonok nagyon nehezen ürülnek ki a szervezetből;  a hormonmaradványok kitakarításának egyetlen és valóban hatásos módja egy teljes, átfogó méregtelenítő kúra elvégzése. A kúrát meg kell előznie a vitamin,-és ásványi anyag raktárak feltöltésének. A nagy méregtelenítés legoptimálisabb ideje a tavaszi időszak. Én nyilván nem dönthetek helyetted, de amennyiben úgy határozol, hogy leteszed a tablettát,  még bőven van időd rákészülni akár a tavaszi méregtelenítésre is! A kúra részletes leírását itt találod, de ValiBetty és Hajni nyilvános méregtelenedését is elolvashatod, szerintem kedvcsinálónak is tökéletesek! 

Amit addig is megtehetsz az egészséged érdekében, hogy tudatosan- bionom elvek szerint étkezel (ebben nagy segítséget nyújtanak a Boszorkánykonyhában fellelhető remek receptek is), tiszta termékeket használsz a háztartásodban (hiszen ezek is kihatással vannak a hormonműködésre), szimbiotikumokkal támogatod az immunrendszered- és az emésztésed működését, fokozott figyelmet fordítasz a D-K vitaminok pótlására (ez is fontos eleme a gyógyulásnak), és támogatod a szervezetedet a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Bizonyos nyomelemek-mint például jód, szelén, cink, vas, réz- jelentősen befolyásolják a pajzsmirigy működését! A hajhullás megfékezésére jó hatással lehet a Supercritical Omega7 kapszula A vitaminoknak, tápanyagoknak akkor teljes a felszívódása, akkor hasznosíthatóak a szervezet számára igazán jól, ha komplexen, táplálék kötésben találhatóak az adott készítményben. Ezzel kapcsolatban olvasd el kérlek ezt a cikket, ami a megfelelő táplálékkiegészítőkrő, valamint arról szól, mire érdemes figyelni a vásárlás során!

Hormonrendszeri problémák fennállása esetén sokat segíthet a Triomed Vénusz medál használata is!

Úgy gondolom, lelki jóllét nélkül nincsen testi jóllét sem! Lelkünk állapota szorosan összefügg a testi jelzéseinkkel: a lelki törések, hiányok, válságok általában megmutatják magukat testi tünetekkel is. Ha valaki nem reagál a testi vészjelzésekre, nem rak rendet a lelkében, a tünetekből sajnos sok esetben betegségek fejlődnek ki. Érdemes ilyen szemszögből is elemezni a fennálló problémát, ebben Vali hozzászólása jó támpontot nyújthat! A lelki rendrakásban egy jó szakemberrel végzett családállítás, egy hozzáértő kineziológus, vagy a Megértés Táblázata is nagy segítséget jelenthetnek!

Jó egészséget és szép hétvégét kívánok neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy betegsége esetén galaj tea?

Sziasztok! Volna egy pár kédésem a termékkel kapcsolatban:

 1. Tudom, hogy pajzsmirigy problémára (pl. Hashimoto) szoktak galaj teát ajánlani. Ez a Ragadós Galaj Tinktúra is jó erre?
 2. Reggel étkezés előtt fél órával jó bevenni éhgyomorra, ezt olvasom. A pajzsmirigyhormont is akkor kell bevenni; minimálisat szedek és természeteset. Összevesznek vagy nem? Hogy érdemes ilyen esetben szedni?
 3. Ha kúra közben esem teherbe, az nem probléma-e a babavárás szempontjából, elegendő-e, ha az első pozitív terhesteszt esetén abbahagyom?
 4. Illetve nem okoz-e gondot a hirtelen abbahagyás?

Nagyon köszönöm a válaszokat!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Galaj és a pajzsmirigy

Szia!

Szerintem a közönséges galajra gondolsz, azt szokták pajzsmirigy működési zavarok esetén ajánalni, lehet is kapni az abból készült tinktúrát!

A tinktúrát ne szedd együtt a hormonkészítménnyel! Várj egy-két órát, úgy használd csak! Én azt javasolnám, a kúra befejeztével kezdjétek csak el a babaprojektet, a tinktúra hirtelen- kúra közbeni- elhagyása nem gondolom, hogy hasznos lenne! Úgyhogy szerintem akkor hagyjátok abba a védekezést, mikor kiürült az üveg!  

Nagyon figyelj rá, hogy várandósság alatt rendszeresen ellenőriztesd a hormon értékeidet (TSH, fT3 és fT4 együtt!!), ugyanis a várandósság első 10-12. hetében a magzat még az anyai keringésből kapja a pajzsmirigyhormont, az pedig létszükség a szervek kifejlődéséhez! Fordíts fokozott figyelmet a megfelelő vitaminok biztosítására! Kifejezetten a babavárás előtti/alatti és a szoptatási időszakra lett "megalkotva a Perfect Prenatal komplex készítmény, jó szívvel ajánlom neked is! A D-K vitamin napi fogyasztása is nagyon-nagyon lényeges!

Jó egészséget kívánok neked és mielőbbi boldog babavárást! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

PAJZSMIRIGY GYULLADÁS GYÓGYGOMBA VAGY EMÓCIÓ?

Igyekeztem átnézni a cikkeket és a hozzászólásokat, de nem találtam az enyémhez hasonló problémát illetve kérdést.

Ősz eleje óta pajzsmirigy gyulladásom van, illetve volt tavaly ősz elején egy szubakut gyulladás, ami novemberre csendesedett (részben homeopátiás alkati kezelés hatására, részben természetes gyulladáscsökkentő (D-vitamin, organikus szelén) hatására. Mot decemberben újra volt egy szubakut gyulladásom, amiből most jövök kifelé (sajnos a szívem nagyon megviseli, mert van egy billentyű rendellenességem is és a kettő sok egy kicsit együtt). Most január elején már krónikus pajzsmirigy gyulladást írtak a papíromra, semmilyen gyógyszert nem kaptam, aminek örülök, mert nem szedek szintetikus szereket, azonban a túlműködő immunrendszert valahogyan modulálni kellene. (értékeim: TSH 0,94 a T4 T3 közeépen vannak, Anti TPO 1300 )

Kérdésem a következő volna: gyógygomba, Emóció vagy bármilyen más természetes dolog megoldást jelenthetne-e? Van-e olyan természetes készítmény, ami nem erősíti az immunrendszert, hanem képes középre beállítani működésének hatékonyságát?

(Amiket most szedek: D vitamin 4-5000 nemzetközi egység, C vitamin, organikus szelén, magnézium, galagonya virágos ágvég tea). Mivel még sem alul- sem túlműködésem nincs, hormont sem kaptam. Viszont szeretnék minél hamarabb kilábalni a gyulladásból. Most kezdtem a glutén- és tejmentes diétát. Cukrot már két éve nem fogyasztok, mint ahogy finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátokat sem (liszt stb.) csak gyümölcsök formájában. A választ előre is nagyon köszönöm!

Értékelés: Nincs

AUTOIMMUN GYULLADÁSRA - KRÓNIKUS PAJZSMIRIGY GYULLADÁSRA

Kedves Tanácsadók!

Ősz óta két szubakut pajzsmirigy gyulladásom volt, most januárban a papíromra már krónikus pm gyulladást írtak. Az Anti TPO-m 1300, a TSH-m 0,94 (a T4 és T3 középértéken vannak). Glutén-, tej-, cukormentes diétát kezdtem 2 hete. Leginkább a szívtünetek zavarnak (ritmuszavar, szapora pulzus, csökkent terhelhetőség - van egy mitralis prolapsusom is, ezért duplán érzem a gyulladás szívtüneteit.)

Amit most szedek: D vitamin (napi 4-5000 NE), organikus szelén, magnézium (a szívtünetek miatt), Q10 100 mg/ nap, galagonya virágos ágvég tea.

Kérdésem az volna, hogy melyik termékkel kezdjem a terápiát. A Corycepsről, a Manju-ról, a Béta-glükánról és az Immune Assist Crital Care-ről, sőt a GanoUltráról is olvastam, hogy jó autoimmun folyamatok hátráltatásában. 

Kedves segítségüket előre is köszönve!

Andrea

 

 

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Pajzsmirigy gyulladásra és szívproblémákra immunmoduláló

Kedves Andrea!

Kérlek engedd meg, hogy tegezzelek, mert itt az oldalon ez szokás, így könnyebb és közvetlenebb a kommunikáció. Nagy szeretettel köszöntelek az oldalon, remélem sok hasznos információt, cikket találsz nálunk! Jó olvasást, böngészgetést kívánok!

Két hozzászólást is küldtél, meg próbálok most mindkettőre egyben válaszolni.  Nagyon jó termékekben gondolkodsz. Az Immune Assist Critical Care formula amolyan 3:1-ben készítmény: nagyon jó az autoimmun folyamatok hátráltatásában, jó gyulladáscsökkentő és immunmoduláló is ezenkívül én rendesen pörgök is tőle. A Zyflamend  az egyik legjobb és legerősebb fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású étrend-kiegészítő, a Te esetedben én a Zyflamend Nighttime-ot választanám, mivel az a szív működését is normalizálhatja.

Látom, figyelsz az étekezésedre is.  Jó ötletnek tartom a glutén és tejmentes étrend bevezetését is, a Boszorkánykonyhában rengeteg kipróbált és finom receptet találsz. Gluténmentes recepteket itt találsz, tejmentes recepteket pedig itt.

Mivel gyulladás van a szervezetedben ezért én a magas hisztamin tartalmú ételektől is tartózkodnék egy ideig, bár remélem, hogy ez a gyulladása glutén és tejmentes diétával idővel csökkenni fog. A hisztamin tartalmú ételek növelik a gyulladást a szervezetben, ezért azt ha tudod kerüld inkább. Sajnos teljes listát nem tudok mondani, de a legfontossabbakat leírom: Paprika, paradicsom, banán, kakaó, bors, belsőségek, kukorica, burgonya.

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy gyulladás és szívproblémák

Kedves Edit,

nagyon szépen köszönöm a gyors és kedves segítséget és választ! Mindenképp rendelek az Immune Assist-ből és a másik készítményből is. A Cordycepset és Béta glükánt akkor most ne rendeljek?... Esetleg később váltogassam őket vagy maradjak az Immune Assist-nál?

Két éve cukor- és lisztmentesen étkezem, de most muszáj kizárni a glutént és a tejet is. Köszönöm szépen a tanácsokat, igyekszem figyelni a hisztamin tartalmú élelmiszerekre is.

 

 

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Pajzsmirigy gyulladás és szívritmuszavar

Szia!

Ezt rád bízom, ahogy gondolod. Szerintem megrendelheted egyszerre és egy szállítással megkapod, ahogy gondolod. A szedésüket viszont vagy felváltva vagy fokozatosan kezdeném el. Először az Immun Assist Critical Care-ral kezdeném a Zyflamwenddel együtt, aztán fokozatosan kapcsolnám be a bétaglükánt és a Cordyceps-et.

Azért a lisztekről nem kell teljesen lemondani, hiszen pl. hajdinalisztet, köleslisztet, amarantlisztet, kókuszlisztet ehetsz.  Inkább a húsfogyasztást kellene csökkenteni heti 1-2 alkalomra, ha sokat eszel. 

Értékelés: Nincs

Koffein és a pajzsmirigy problémák!

Kedves Edit, köszönöm szépen a szupergyors választ! Akkor rendelek mindenből, és szép fokozatosan szedem őket, illete felváltva.

A Zyflamendben van koffein?... mert az nem jó a pajzsmirigy és a szív szempontjából sem...

A fehérlisztet zártam ki már 2 éve, használok kókuszlisztet, bambuszrostlisztet, útifűmaghéjat sütéshez. Húst nem eszem sokat, de mivel most a tejmentesség miatt a túrót is ki kellett zárnom és a sajtot, egyre szűkül, hogy mit ehetek... zöldségleveseket, maglisztes sütiket és pékárut, joghurtot, sok gyümölcsöt, natúr husit, tojást és nyers zöldségeket fogyasztok.

Nagyon-nagyon köszönöm a rengeteg segítséget!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Koffein a Zyflamendben

Szia!

A Zyflamendben nincs koffein, de hogy pontosan mit tartalmaz a terméknél az Összetevők címszó alatt el tudod olvasni.

Nagyon ügyes vagy! Remélem hamarosan rendbejössz!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy gyulladás

Sziasztok! 

Érdekelne hogy a Zyflamend hatasos pajzsmirigy gyulladásra? Jelenleg medrolt szedek .

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Pajzsmirigy gyulladásra Zyflamend

Szia!

Szeretettel köszöntelek az oldalunkon! Remélem sok hasznos cikket információt találsz nálunk. Tapasztalataim alapján a Zyflamend a legjobb gyulladás csökkentő és fájdalom csillapító természetes étrend-kiegészítő, egy régebbi válaszában Vali így ír a Medrolról és a Zyflamendről: 

" A Medrol az egyik leggyilkosabb szteroid. Jól teszed, hogy le akarod cserélni! Egy terméket tartok erre alkalmasnak, amely 1-2 nap alatt lehúzza a gyulladást (illetve a gyulladást kiváltó okot szünteti meg) a Zyflamend! Színtiszta növényi, mellékhatások nélkül!"

Éredemes az egész választ elovasni, itt találod

Pajzsmirigy problémákra vonatkozóan a fenti cikkben  és a hozzászólásokban is nagyon sok hasznos információt találsz. 

"

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy hormon ingadozás

Sziasztok!

Új vagyok még, ez az első hozzászólásom. Remélem, hogy jó helyre írom kérdésemet.

2008. februárban derült ki, hogy autoimmun Hasimoto pajzsmirigy alulműködésem van. Abban az évben nyárra sikerült beállítani a hormonszintet. Kezdetben ehhez elég volt az 50 mgr-os tabletta (Le....ox).Az adagot folyamatosan emelni kellett, jelenleg naponta a 75 mgr-os tablettából már 1,25 db-ot szedtem. A TSH szint mindig a határértéken belül volt. 2015.szeptemberben a szokásos féléves vérvétel laboreredménye már 5,45 volt, ami meghaladta a felső határértéket. Ekkor a körzeti orvos javasolta, hogy vasárnaponként 1,5 db 75 mgr-os gyógyszert szedjek. Ezt követően tegnap előtt a laboreredményem szerint a pajzsmirigy működése átfordult túlműködésbe, mivel a TSH szint már az alsó határérték alá került. 0,23 lett. Ilyen az elmúlt 8 évben nem fordult elő velem. A körzeti orvos az ünnepek miatt szabadságon van, vele ezt jelenleg nem tudom megbeszélni. 47 éves vagyok, menstruációm rendben, évek óta 24-26 naponta jön meg. Viszont felmerült bennem, hogy esetleg nem az egyéb hormonális változás miatt fordult át a pajzsmirigy alulműködés túlműködésbe, mivel eddig korábban ezt nem tapasztaltam ilyen kis mértékben történő hormon emelés mellett? Esetleg erre tudnátok ajánlani valamilyen étrendkiegészítőt?

Válaszotokat előre is köszönöm.

Csilla 

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy hormon ingadozása

Kedves Csilla,

Szeretettel üdvözlünk!

Elnézesedet kérjük a megkésett válaszért. Azóta eljutottál az orvoshoz, mit tanácsolt?

A gyógyszerek és a kiégészítők befolyásolhatják egymás hatását, ezért a kezelőorvossal, hozzáértő szakemberrel konzultálj mielőtt gyógyszer mellett valamelyiket szedni kezded.

Pajzsmirigy hormon ingadozásának lehetséges okairól itt olvashatsz egy tanácsot.

Nagyon sok hozzászóást találsz a belső kereső segítségével pajzsmirigyről, ez alatt a cikk alatt és a Pajzsmirigy problémák az ayurveda szemszögéből írás alatt is.

Elsőként Vali hozzászólását ajánlom elolvasásra az Autoimmun pajzsmirigy és a jód kapcsolatáról, és egy másik hozzászólást a Pajzsmirigy alulműködésről. Természetes jódot tartalmaznak például az algák, (adagolásukról itt olvashatsz), Huminiqum, Múmió is.

D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem egy hormon, a (pajzsmirigy)hormon működését is befolyásolja, ezért a K2D3 Forte csepp vagy D3 csepp is fontos lenne.

Pajzsmirigyre ható termékeket itt és itt találsz.

Dr. Komáromy Hédi biorezonanciás vizsgálatára bejelentkezhetsz személyes segítségért.

Értékelés: Nincs

Vitamin Hashimotora ekcémásnak

Sziasztok. A segitségeteket szeretném kérni.

Vas hiányom van és vas vitamint szeretnék szedni, sajnos egy bioboltban meg is vettem egy Vas+vitamin kapszulát de nem tudom jó-e.

Hashimotom, Inzulinrezisztenciám, Miomám, fogágybetegségem  van, vegán vagyok. Eddig ezekre nem szedtem semmit, a Tiroxint semmiképp nem szeretném. Nem szeretnék tej, glutén, alga, cukor, jód, szója, tojás, króm, alkohol stb tartalmú vitamint szedni. Nem eszek hüvelyeseket, káposzta-tök féléket, paradicsomot, paprikát, rizst, burgonyát, semmilyen gabonát, (vegán vagyok nem eszek tejtermékeket, húst, tojást, semmilyen feldolgozott cukrot stb) semmi olyan élelmiszert amit alulműködésre nem ajánlott.

Pajzsmirigyre kellene még D3, B12 vitamint, szelént, cinket szednem + vasat. 2 éve kezdődött arcomon ekcéma szerű tünet ami már fél arcom beborítja, nem javul ezen is szeretnéd mielőbb javitani mert terjed, és az orvosok tehetetlenek már többnél voltam... 1 hónapja elkezdtem a lent bemutatott D3 vitamint inni. Szeretném a véleményeteket kérni, jók-e ezek a készítmények, illetve lehet-e őket együtt szedni? Tekintve hogy megvettem őket szeretném beszedni, mármint ha szerintetek nem károsak számomra... Esetleg rendelnék a Bionomból olyan vitamint- vitaminokat ami a legtöbbet tartalmazza azokból ami ajánlott a számomra. Már körülnéztem de elvesztem a kínálatban.

Előre is köszönöm a segítségeteket.

Vas+vitamin kapszula: Füllstoff(microkristalline Cellulose), Eisengluconat, Pflanzliche Kapselhülle(Hydroxpropylmethycellulose), ascorbinsäure, Nicotinamind, Calcium-D-pantothenat, Cyanocobalamin, Pyridoxinhydrochlorid, Riboflavin, Thiaminhydrochlorid. Napi adag1 kapszula. Egy kapszula fedezi a napi szükséglet 100%-át az alábbiakból = Vas:14mg, Vitamin B1:1,10mg, B2:1,40mg, B3:16mg, B5:6mg, B6:1,40mg, B12:2,5ug, Vitamin C:80mg

D3 ital: vörös szőlőlé, Arónialé, Bodzalé, Áfonyalé, Feketeribiszkelé, Vitamin C, Zinkgluconat, Vitamin D3. Napi szükséglet 100ml-ben: Vitamin C=200mg=250%, Zink=12,5mg=125%, VitaminD 6,25ug=125%. Adagolás 2x naponta 20ml.

Értékelés: Nincs

Hashimoto, inzulinrezisztencia, mióma, fogágybetegség

Kedves Mirmurr!

Megpróbálok sorban minden problémádra tanácsot adni, de az az igazság, hogy egy hozzáértő szakember személyes segítsége, egy átfogó méregtelenítés (olvashatsz egy vegetáriánus méregtelenítéshez adott tippeket is) életmódváltással együtt, és változatosabb táplálkozás nagy valószínűséggel megoldaná a problémáidat.

Nagyon jó, hogy kerülöd a feldolgozott cukrot, állati tejet és most a glutént is, de ha szinte mindent kiiktatsz az étkezésedből akkor az egyoldalú táplálkozás miatt lehetnek további vitamin-és ásványianyag hiányaid. Gluténmentes gabonákat, magliszteket sem fogyasztasz?

Felmerült bennem, hogy a bélflóra felszívódásoddal lehet valamilyen probléma, így ezt fontos lenne támogatni!!! Lehet esetleg szivárgó bélszindrómád?

Algákat miért nem szeretnél enni, a természetes jódtartalmuk miatt? Vali hozzászólását ajánlom elolvasásra az Autoimmun pajzsmirigy és a jód kapcsolatáról,és a következő hozzászólást a Pajzsmirigy alulműködésről.

Organic Force Béta Glükán elixír, a Natúr Elixír LongoVital, Vadon Gyöngye összetevői között nincs felsorolva jód.

A cukorbetegség és az inzulinrezisztencia - Életmód és étrend cukorbetegeknek! az inzulinrezisztenciához ad nagyon a hasznos  tanácsokat.

A progeszterontól menekülnek a miómák! Ráadásul a  Ciklusbarát krém pajzsmirigy problémákra is nagyon javasolható, a fontos tudnivalókat megtalálod a termék adatlapján. Mellé a  Ciklusbarát étrend-kiegészítő szedhető, jól kiegészítik egymást. Aviva tornával mióma esetében is csodás eredményeket lehet elérni.

Fogágy problémák esetén is több termék jöhet szóba, elsősorban vitaminhiány, rossz fogmosási technika az oka.

A Bionom bioboltban található alkoholos kivonatok, tinktúrák a gyógynövények hatóanyagtartalmának kinyeréséhez kellenek, a napi adag nagyon kevés alkoholt tartalmaz, van amelyik gyermekeknek is adható.

D-vitamin pótlásra a  K2D3 Forte csepp vagy D3 csepp nagyon hatékony. B12 pótlására linkelt cikkben és alatta vannak termékjavaslatok. Vaspótlással kapcsolatban a  vashiányról és  Vérszegénység oka nemcsak vashiány lehet hozzászólásokat ajánlom átolvasni.

"Ezt az ekcémás összefoglalót ajánlom részletesen átolvasni és a napokban kaptunk egy örömhírt a Nyírfanedv és ligetszépeolaj bőrre való kenegetésről egy súlyos ekcémás baba esetében, itt kezdődik az anyukával való levelezés."

A vitaminokkal kapcsolatban jó lenne tudni, hogy tartalmaznak-e szintetikus vitaminokat a gyümölcskivonatok mellett. A vas kapszulában az aszkorbinsav elnevezés szintetikus C-vitamint takar. Olvasd el ezzel kapcsolatban a  Melyek a jó és hatékony táplálékkiegészítők? cikket.

Tudom, hogy ez így rengeteg információ egyszerre és nehéz lehet a választás, de sok termék komplex vitaminforrás természetes formában, így több probléma esetében is segíthetnek. Láthatod, hogy a problémáid és megoldások is összefüggnek. Válassz ki pár terméket amelyiket szimpatikusnak találsz és anyagi lehetőségeidbe is belefér, majd ha elfogynak akkor a következő alkalommal kipróbálhatsz mást is.

Fontos lenne a lelki háttérrel is foglalkoznod, olyan szakembert, módszert keresned amelyik segíteni tud ebben. ( pl. kineziológia, jóga, meditáció, pszichológus, családállítás, Csendo, Megértés Táblázata stb.)

Ha Budapesten járnál akkor személyes segítség miatt itt találod a konzultációkat, de természetesen írj bármikor ha kérdéseid lennének

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Segítség kérés

Sziasztok!

Nem tudom jó helyre írok e,de egy kis segítségre lenne szükségem.Szeretnék terméket vásárolni,átnéztem a termékeket egy csomó cikket elolvastam. Mégis inkább úgy döntöttem a termék választásban kérnék némi hozzá értő ajánlást.

Pajzsmirigy alul működésem van,amire szedek némi minimális hormont.Vegateszt mérésen felborult hormonháztartás jött ki vegyszerek miatt. Most próbálok glutén mentesen étkezni. Amit kaptam volna,a zöldárpa tabletta, máriatövismag olaj,bio probiotikum kultura,teák. Szeretném ezeket bionomos dologgal helyettesíteni. Kinéztem a K2 D3 is az emóciót a humit meg egy csomó mindent,így inkább megvárnám mit ajánlanátok.

Köszönöm.

Értékelés: Nincs

Hormon mellett pajzsmirigy alulműködésre

Szia Beatrix!

A hormongyógyszered miatt fontos, hogy az orvosoddal, gyógyszerészel egyeztess az általad kiválasztott étrendkiegészítőkkel kapcsolatban, mert befolyásolhatják egymás hatását, valamint a természetes hormonharmonizáló szerek hatása valószínűleg nem érvényesül amíg hormongyógyszert szedsz.

Az Emóció (vagy más bélflóra harmonizáló termék) és a K2D3 csepp és krill olaj vagy halolaj alap lehetne. Huminiqumot a gyógyszertől 4-6 óra! eltéréssel kell bevenni, mert befolyásolhatja a gyógyszer hatását, segíthet gyógyszermaradványok kivezetésében. Itt az alattunk lévő hozzászólásokban sokszor írtunk a pajzsmirigy alulműködésről, több termék is javasolható akár váltogatva is őket.

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy alulműködésre a mumión kívül még mit lehet szedni, a tüneteim a hangulat változás, elhízás, hajhullás. Jelenleg semmilyen gyógyszert nem szedek, most akarom összeállítani a csomagot hogy mit vásároljak, ebbe kérnék tanácsot. Köszönöm

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködésre termékek

Szia Évica333!

A fenti cikket érdemes elolvasnod és az alattunk lévő hozzászólások közül is több szól a pajzsmirigy alulműködésről, termékjavaslatokat is találsz benne. 

A Múmió jó ötlet, ha szeded akkor nem kell a Huminiqum. Ha a hormonműködésed helyreáll akkor valószínűleg a többi problémád is elmúlik idővel, de a Hajhullás 1x1 cikk és a  Testsúly-kontrollt  támogató és a hangulatjavító termékek is segíthetnek. Elolvashatod egy férfi olvasónk szerinti a világ legtökéletesebb fogyókúráját is.

Sok sikert kívánok!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy

Sziasztok, A napokban tudtam meg, hogy pajzsmirigy alulműködésem van, valószínű ezért is híztam, pedig alig eszem egész nap. Nem szeretnék hormontablettát szedni és mivel olvastam a Kelp moszatról, arra lennék kíváncsi, hogy azt szedjem vagy a Humniqumot, amt egyébként most még csak 4 éves kislányomnak adtam rendszeresen. Illetve halolajat is vettem, bár megmondom őszintén kiráz tőle a hideg, ha le kell nyelnem

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködésre

Szia!

A rövid válaszom az, hogy szedd mindhármat:) Bővebben a témáról sok hozzászólást találsz a belső kereső segítségével és alattunk, pl. itt is. Halpástétom és Medvehagyma pástétom kúrát is csinálhatsz.

Ha nem bírod lenyelni a folyékony halolajat akkor válaszd a kapszulás változatát vagy a kapszulás krill olajakat ! A köztük lévő különbségről itt olvashatsz.  A krill feldolgozásához, nincs szükség a máj munkájára, mint a halolaj esetében, így hatékonyabban tud felszívódni azoknál is akiknek a májuk leterhelt. A kapszula nagy 3 évesnek, de ki tudod szúrni és így kislányod megkaphatja.

Érdemes elolvasnod a Krillolaj, a világító rák "csodaszere" és a  Omega 3 - Rendszeres halfogyasztás, olajozott mindennapok című cikket is .

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy problémára múmió

Sziasztok!

Pajzsmirigy alulműködésemre újra elkezdtem szedni a tiroxint, de megrendeltem a múmiót és a galaj cseppeket is, meg a lelki dolgokon is dolgozom, és bízom benne, hogy gyógyulok és lassan elhagyhatom a mesterséges hormont. Persze vérvétel kontrollokra is járok havonta. Az a kérdésem, hogy a hormont reggel ajánlott bevenni a nap elején, a múmiót is így kell. Mennyi idő teljen el a kettő között, mert ha jól olvastam a múmió kitisztítja a méreganyagokat, szóval, gondolom a kettő nem fér el rögtön egymás után a hasamban.:) A galajcseppekkel hogyan hozzam össze őket? Köszönöm a választ! Minden jót:Bogi

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Múmió pajzsmirigyre

Szia!

Szeretem az ennyire pozitívan gondolkodó embereket. Nagyon jól csinálod!

Valóban jó ha hagysz egy kis szünetet a gyógyszer és a múmió között.  Én legalább egy fél órát hagynék köztük, a Galaj tinktúrát akár a reggeli teádba is cseppentheted.

Értékelés: Nincs

Kelp moszat tinktúra

Kedves Bionom!

Pajzsmirigy alulműködésem van, babát szeretnénk, 1 fiú gyermekem már van. Elkezdtem a Kelp Moszat tinktúrát szedni. Kérdésem az, hogy ha féltem a gyermeket a a pajzsmirigy problémától, mivel öröklődő, adjam-e neki is a tinktúrát? 4 éves múlt.

Továbbá szeretném pótolni a jódot is, de mivel? Mennyit nekem és mennyit gyermekemnek?

Előre is köszi a választ, üdv

Venásch Edit

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködésre babára készülve

Kedves Edit!

A Kelp Moszat tinktúrát kúreszerűen szedd ahogyan az adatlapján is szerepel.

Vali hozzászólását ajánlom elolvasásra az Autoimmun pajzsmirigy és a jód kapcsolatáról, és Niki hozzászólását a Pajzsmirigy alulműködésről. Természetes jódot tartalmaznak például az algák, (adagolásukról itt olvashatsz), Huminiqum, Múmió is.

Gyermekednek és Neked is a K2D3 Forte csepp vagy D3 csepp a D-vitamin pótlás miatt fontos lenne, mivel  az a (pajzsmirigy)hormon működést is befolyásolja. 

Ne fétsd gyermekedet a pajzsmirigygondoktól, próbáljatok meg bionom életmódot élni és inkább a  Gyermekmegörzőben írtak közül válassz neki termékeket! (Miért lenne örökölhető a pajzsmirigy alulműködés? Valószínűleg inkább az életmód, a nem megfelelő táplálkozás, vitamin, ásványi anyag és nyomelem bevitel miatt alakulnak ki a pajzsmirigygondok, így átvitt értelemben "öröklődik" a gyerekekre, de ez nem genetikai öröklődés!).

Pajzsmirigy alulműködés babavárás előtt hozzászólásban olvashatsz hasznos tanácsokat és jó ha tudod, hogy a  TSH érték várandósság alatt változik.

Ha gyógyszert szedsz akkor konzultálj az orvosoddal, gyógyszerésszel, mert befolyásolhatják a gyógyszerek és az étrendkiegészítők egymás hatását!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigyre halpástétom vagy maca?

Sziasztok,

Az a kérdésem lenne, hogy ha a férjemnek pajzsmirigy problémája van (nagyobb mindkét felén), mit ajánlanátok halpástétomot vagy macát inkább? Esetleg lehet mindkettőt egyszerre? Az Emóciót azt mindketten használjuk. Ugyanakkor, babát szeretnénk, milyen más vitamint vagy kiegészítőt szedhetne ezek mellé?

Köszönöm nagyon szépen! :)

 

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Pajzsmirigy probléma

Szia! 

Pajzsmirigy szabályzásban az ALÁBBI termékek segíthetnek. 

Én csinálnék egy halpástétom kúrát, amely segít a hormonrendszer kitakarításában. Az Emóció pont jó hozzá, mert támogatja a felszívódást. 

A halpástétom kúra után pedig a Mumiot és valamelyik tinktúrát vetném be. A maca mehet mellettük, mindkettőtöknek jó szolgálatot tesz, mind a fogantatás segítésében, mind az energia növelésében. 

Mindkettőtöknek igen hasznos a halolaj vagy krill olaj (a párodnak addig nem kell, amíg tart a halpástétom kúra) és a K2D3 csepp

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy megnagyobbodása

Közben nekifogtunk szedni a Macát, a halpástétomot is megrendeltem, de később olvastam el, hogy a kúrához 4 doboz kellett volna:)  Most sikerült megrendelni mindkettőnknek egy 36 napos kúra adagját, ugyanakkor a férjemnek a Múmiót, amit utána kellene bevegyen. Amint írtátok, akkor a Macát folyamatosan szedhetjük mindketten, a halpástétom kúra alatt is, ezen kivül a Huminiqumot, Emóciót, K2D3 cseppet, a férjem pedig az Every Man-t , én a Longo Vitalt. A Zöld lötty mindezekkel egyidőben mehet?

A véreredményei jók, csak magnézium hiányt mutatott ki. Akkor mégis mitől lehet a pajzsmirigy nagyobbodás? Ez alulműködés vagy túlműködés vagy autoimmun? Olvastam, hogy van, amelyik esetben szükséges a jód, van, amikor ellenjavallt. Egy pár éve jódozatlan himalájai sót használunk.

Köszönöm nagyon szépen! :)

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Pajzsmirigy problémák, magnézium hiánya

Szia Viola! 

Igen, a Zöld löttyit nyugodtan ihatjátok a halpástétom kúra alatt is! 

Azok alapján, amiket itt leírtál, lehetetlen megmondani, mi okozza férjednél a pajzsmirigy megnagyobbodását, találgatni pedig szerintem nincs értelme! Az ő érdeke lenne, hogy pontosan kiderítsétek az okokat, ehhez pedig akár egy immun-endokrin kivizsgálás is szükséges lehet. A pajzsmrigy bizonyos vérből nézett értékeiből (TSH, fT3, fT4, ellenanyagok, mint pl TG-At, TPO-At, TRAK- ezek EGYÜTTESEN!), a beteg aktuális panaszaiból, a családi előzményekből, az ultrahangos vizsgálatból és egyéb szükséges vizsgálatokból lehetséges felállítani a diagnózist! Javaslom, hogy keressetek fel egy megfelelő szakembert, és járjatok utána a problémának! Amint megvan a pontos diagnózis, mi is célzottabban tudunk nektek segíteni! 

Magnézium pótlására- a helyes étrenden túl- az Ősi Magnézium termékcsaládot tudom javasolni. A magnézium pótlása a családalapítás szempontjából is nagyon lényeges, hiszen a magnézium az ondó egyik fontos alkotóeleme! A megfelő magnézium-szint javítja a sperma minőségét, az egészséges fogamzás esélyét!

Szép napot neked! 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Pajzsmirigy, magnéziumhiány

Szia Kinga,

Voltunk szakembernél, de ezek szerint nem a megfelelőnél. A véreredmények alatt a hormon eredményeket értettem, hogy azok mind rendben voltak. Az endokrinológus küldte, ő állapította meg, hogy mindkét felén nagyobb a pajzsmirigye, de, mivel a hormonértékek rendben voltak, azt mondta hogy csak magnéziumot kell szedjen, és menjen majd vissza ellenőrzésre. Lehetséges, hogy csak a magnézium hiánya okozhat ilyen tünetet? Ezenkivül semmit nem mondott, hogy ez alulműködés vagy túlműködés vagy autoimmun. Táplálkozás szempontjából is jó lenne tudni, mert pl a keresztesviráguak egyes esetben ajánlottak, más esetben nem.

Tudnátok esetleg ajánlani egy jó szakembert?

Az Ósi magnézium gélt is megrendeltem, és fogja használni.

Köszi még egyszer! 

Szép napot! :)

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Pajzsmirigy megnagyobbodása

Szia Viola!

Én biztosan elmennék másik endokrinológushoz is, de ez nyilván a saját véleményem... 

Hormonszakértőt nem lehetséges az oldalon keresztül níilvánosan ajánlani, de ha írsz az ügyfélszolgálatra, ott tudnak neked elérhetőséget adni. A privát rendeléseken "valamiért" beszédesebbek szoktak lenni a szakemberek

Nem gondolom, hogy a magnézium hiánya okozná, viszont a megnagyobbodásnak mindig van valamiféle oka (akár jódhiány, akár autoimmun háttér stb), amit célszerű kideríteni! 

Jó egészséget nektek! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Endokrinológiai vizsgálat

Köszi!

Írok akkor az ügyfélszolgálatra. Hát magánrendelôben voltunk mi is és állítólag a városban a legjobb endokrinológus.

Szép napot!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigygyulladás

Sziasztok!

Pajzsmirigygyulladás esetén felnőttnek hány csepp D3-at használjunk?

Előre is köszönöm,

Edinus

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy és D3 csepp

Szai Edinus!

A D3 csepp adatlapján szerepel a javasolt adagolás (20 csepp felnőttnek). Mivel természetes készítményről van szó, így hatékonyan felszívódik és nagyon nehezen lehetne túladagolni. Az alattunk olvasható hozzászólásokban több tanácsot találsz miket alkalmazhatsz még a pajzsmirigygondokra.

Értékelés: Nincs
Adri13's picture

Rainforest chlorella spirulinával együtt pajzsmirigy gondokra

Sziasztok!

 

Alulműködő pajzsmirigyre szed anyukám chlorella és spirulinát, lehet e ezt kombinálni még a kelp moszatos tinkturával? Illetve nem változtatott az  életmódján ettől függetlenül ajánlotok még valamit ami feltétlenül szükséges vagy jó lenne még  hozzá?

 

Köszönöm! Adri

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Pajzsmirigy alulműködés és a KELP moszat tinktúra

Szia Adri!

A Kelp Moszat Tinktúrát kúraszerűen szedheti az algák mellett, csak arra kell figyelni, hogy a tinktúra fogyasztása során egy üveg elfogyasztása után 2-4 hét szünetet kell tartani.  Amint látod, nagyon sokan írtak már be nekünk a pajzsmirigy alulműködésével kapcsolatban, nem csak a fenti cikket, hanem a hozzászólásokat is érdemes végig olvasni.

Sajnálom, hogy nem akar változtatni semmit, ugyanis a bionom táplálkozással, egészséges életmóddal is tudja támogatni a pajzsmirigy normális működését. Érdemes elolvasni a másik pajzsmiriggyel kapcsolatos cikkünket is mely az ayurveda szempontjából foglalkozik a problémával, a címe: Pajzsmirigy problémák az ayurvéda szemszögéből.

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködés

Sziasztok!
Röviden és lényegretörően.
Velemszületett pajzsmirigy alulműködésem van, azóta gyógyszert szedek. (Jelenleg Ex, régebben L Tn)
A lényeg annyi hogy szeretnék ebből kigyógyulni, mert szerintem nincs gyógyíthatatlan betegség csak hát gyógyszeripar "ne halj meg de ne is gyógyulj meg mert egyik esetben sem perkálsz"
Én pedig szeretnék leállni a gyógyszerről. Röviden ennyi.
Várom tanácsotokat, javaslatotokat. Előre is Köszönöm! =)

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy gyógyszer letétele

Szia!

Kérlek olvasd el az alattunk lévő hozzászólásokat, mert több szól a pajzsmirigyről, pl: Pajzsmirigy alulműködés.

A K2D3 Forte csepp vagy D3 csepp a D-vitamin pótlás miatt fontos lenne, mivel  az a  (pajzsmirigy)hormon működést is befolyásolja.

Itt és itt találsz még termékeket.

A szedett gyógyszered kívűlről viszi be a mesterséges pajzsmirigyhormont, ami megzavarja, leállíthatja a természetes hormonműködést, ezért a gyógyszert csak hozzáértő szakember javaslatára és felügyeletével csökkentsd és tedd le! 
A természetes étrendkiegészítők és a gyógyszerek befolyásolhatják egymás hatását, ezért ezt is fontos szakemberrel megbeszélni.

Sok sikert kívánok!

Értékelés: Nincs

Holisztikus szemléletű szakembert tudnál ajánlani?

Kedves Detti!

Kicsit elkeseredett vagyok, nem tudom, merre induljak, mert pajzsmirigy alulműködésem van, amire évekig hormont szedtem. Tudom,  hogy az orvosok azt mondják, nem szabad letenni a gyógyszert, én mégis elhagytam, heves szívdobogásaim voltak. Viszont, nyilván nem oldódott meg a dolog, magas nagyon a tsh-m. Ha visszamegyek a háziorvoshoz, tudom, hogy bármilyen alaposabb vizsgálat nélkül azt fogja mondani, szedjem a hormont. Így soha nem jutok semmire, mert ugye az sem megoldás, illetve csak tüneti. Van-e olyan megbízható szakember, aki holisztikusan nézne rá erre a betegségre és kontrollok, vizsgálatokkal egyidőben segítene nekem a gyógyulásban? Szeretném szedni a galaj-cseppeket, múmiót, a lelki okokon dolgozni, és így orvossal egyetértésben, segítése mellett gyógyulni.

Köszönöm válaszod! Ha másnak van javaslata szakembert illetően, szívesen fogadom! Bogi

Értékelés: Nincs

orvos és természetgyógyász egy személyben

 

ugyanebben vagyok épp és én őt találtam: 
dr. Bérczy Judit endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa
Még nem jártam nála, mert a vérvételi eredményeim tavaly készültek, idén esedékes lesz újabb, de ha az megvan, akkor hozzá fogok bejelentkezni,

Értékelés: Nincs

Köszönöm

Kedves Angyalofoto!

Köszönöm válaszod, esetleg címet, elérhetőséget, illetve tapasztalatot (ha már lesz) megírnál priviben? Köszönöm! Szép napokat Mindenkinek! Bogi

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Holisztikus szemléletű orvos, szakember kerestetik!

Szia Bogi!

Én is körülnézek az ismerőseim körében, hátha tud Neked valaki segíteni.

Addig is kedves olvasók, kérlek, ha tudtok ajánlani holisztikus szemléletű orvost, szakembert, aki segítene Boginak a pajzsmirigy alulműködésgyógy ításában, kérlek írjátok meg neki. Boginak a nevére majd a  Kapcsolat menüpontra kattintva írhattok. 

Előre is köszönöm Nektek!

Értékelés: Nincs

Holisztikus orvos még mindig!

Köszönöm Mindenkinek!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy túlműködés

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy pajzsmirigy túlműködésre melyiket ajánlanátok inkább, ezt a Thyroid tinktúrát vagy a közönséges galaj tinktúrat? Mnt szedek, napi egyet. Előre is köszönöm szépen a válaszotokat és a segítséget!

Szép napot! 

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy túlműködésre

Szia!

Mindkét termék alkalmas pajzsmirigy szabályzásra. Kérlek olvasd el a termék adatlapján az Összetétel és Szakirodalom fület is, hogy dönteni tudj.

Vali válaszát ami 2012-ben íródott ide másolom Neked:

"Ami jótékonyan befolyásolja a pajzsmirigy működést:

Túlműködő pajzsmirigynél javasolt még a B-vitaminokban gazdag táplálékok fogyasztása, az esszenciális zsírsavakat tartalmazó lenmag, lenmagolaj, ligetszépeolaj és a tengeri halak, továbbá a zsírok megemésztését elősegítő lecitin.

Nagyon fontos, hogy a cukrot, a fehérlisztet és a finomított élelmiszereket kerüld.

Túlműködő pajzsmirigynél javasolt a keresztes virágúak fogyasztása, mint a kelkáposzta, a brokkoli, a karfiol, a spenót, a kelbimbó, a fodros kel, az őszibarack, a körte, a mustár, a szójabab, a földimogyoró, a fenyőmag, a köles, a manióka és a fehérrépa.

Érdemes külsőleg hormonharmonizáló és progeszteron termelődést serkentő krémet is használnod.

És egy bevált teakeverék pajzsmirigy túlműködésre:

 • körömvirág (20%),
 • acsalapu (20%),
 • orbáncfű (20%),
 • csalán (15%),
 • ragadós galaj (15%),
 • kakukkfű (10%).

A kúra vértisztításon alapul, és 8-10 hónapig minden nap meg kell inni egy csézsével a keverékből. A zsálya tea fogyasztása is jótékonyan befolyásolja a pajzsmirigy túltengést. Igyál meg minden nap egy csészével 1 hétig, utána heti egyszer egy csészével."

Több hozzászólást is találsz még a ha beírod a belső keresőnkbe "pajzsmirigy túlműködés".

Fontos, hogy gyógyszerszedés miatt a kezelőorvosoddal egyeztesd a szedni kívánt természetes étrendkiegészítőket, mert befolyásolhatják egymás hatását!

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigyre

Kedves Detti!

Köszönöm szépen a segítő válaszodat!!!

Szép napot!

Értékelés: Nincs
santin's picture

Mikor használható a Moszat tinktúra?

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, hogy autoimmun pajzsmirigy gyulladás esete is jó lehet e? A TSH 4 rendben de az Atpo- m magas Erre a szelent szedem mert a jod Elvileg nem jo, de olvastam hogy termeszetes formában viszont használhat.

 

Köszönöm!

Zsanett

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Moszat tinktúra pajzsmirigy gyulladás esetén

Szia!
Valóban, ha természetes jódról van szó, akkor lehet fogyasztani, a hozzáadott, izolált jódot viszont nem. Mindenképpen tájékoztasd a kezelő orvosodat a Moszat Tinktúra szedéséről, mivel befolyásolhatja az általa adott gyógyszer hatását. (Előfordulhat, hogy csökkenteni kell)

A problémáddal kapcsolatban érdemes elovasni a fenti cikket és a hozzászólásokat is.

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködés

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni pajzsmirigy alulműködés miatt.

Szeretnék babát a közeljövőben, ezért elmentem vérvételre ahol kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van. Nincs szervi baja a pajzsmirigyemnek, csak kevesebbet termel. A belgyógyász rögtön hormongyógyszert írt, amit Én nem váltottam ki, mert természetes úton szeretném rendezni. Nagyon érdekes, hogy alulműködés ellenére vékony vagyok (mindig is az voltam) és iszonyú ideges, szorongós típus. Most rendeltem tőletek Maca kapszulát és Perfect Prenatal-t, de egy természetgyógyász zöld algát javasolt pajzsmirigy alulműködésre. 

Melyiket javasolnátok inkább az Én esetemben, a Maca kapszulát, vagy a Zöld algát?

Köszönöm szépen a választ előre is!!!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködés babavárás előtt

Szia Adrienn!

Átmozgattam kérdésedet a fenti cikk alá, érdemes elolvasnod és az alatta lévő hozzászólásokat is, mert több tanácsot olvashatsz a problémádra Pajzsmirigy alulműködésről. A macát és algát is szedheted akár együtt is, mert más oldalról támogatják a szervezetet és itt is vannak termékek. Arra figyelj, hogy az algákat az egyéb ásványi anyagoktól időben eltolva szed be.

A T3 és T4 értékek is fontosak lennének a TSH mellett és azt biztosan tudod, hogy  a pajzsmirigy normális működése szükséges az egészséges baba megszületéséhez is.

Babára való felkészüléskor ideális lenne ha a jövendő anyuka és apuka a lehető legjobb egészségi állapotban várná babájuk megfoganását és születését. Ezért legjobb lenne az egész test átfogó méregtelenítését elvégezni.  Az elmúlt években Vali, Betty, Epermami is dokumentálta a nagy méregtelenítését. Ősszel vagy  tavasszal ajánlatos méregteleníteni inkább.  Érdemes többször  átolvasni, felkészülni rá és beszerezni a megfelelő kiegészítőket.  Halpástétom szépen felkészíti a szervezetet a nagy méregtelenítésre, de természetesen ettől függetlenül szedhető kúraszerűen, hiszen nagyon sokrétűen hat, kérlek olvassátok végig erről a termék adatlapját. Betty a várandósságra való felkészülésre adott tanácsokat. Ebben jó tippek vannak, hogy mit lehet Perfect Prenatal mellé szedni, de itt is körbenézhetsz. Perfect Prenatal a jelenlegi ismereteink szerinti legjobb kismamavitamin. Aviva torna jó hatással van a hormonrendszerre, és jó hír, hogy férfiak is mehetnek rá akár kedvezményesen is ITT is találsz babavárással kapcsolatos cikket, hozzászólásokat.

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködés

Kedves Detti!

Nagyon köszönöm a gyors választ!

Írtad, hogy fontos lenne a T3 és T4 is, nekem azok határértéken belül vannak, bár közel járnak a felső értékhez. A TPO-m is jó. A TSH 5,5. Az elmúlt 2 évben négyszer nézték és mindig 5 fölött volt az érték. Annyi kérdésem lenne még, hogy (Te gondolom már sok hasonló történetet hallottál) véleményed szerint van rá esély természetes módszerekkel, hogy ez a TSH 1-2 közé visszamenjen?A belgyógyász szerint a TSH-nak 1-2 közötti értéken kéne legyen terhesség előtt/alatt. Amúgy L-t...n tablettát írt fel. Igazából sok mindent kipróbáltam már az elmúlt két évben, talpreflexológia (A talpreflexológus szerint az állandó idegeskedés az oka a pajzsmirigy alulműködésemnek.) homeopátia, biorezonancia . .stb. . .  Most jógázom és szedek mindenféle táplálékkiegészítőt, meg algát. 

A táplálkozásra régóta odafigyelek, szinte csak bio élelmiszert veszek.

Szóval szerinted van remény , hogy így "meggyógyuljak"? Volt már olyan, aki arról számolt be, hogy így sikerült rendeznie a dolgokat és nem kellett gyógyszert szednie?

Köszönöm a választ előre is és további jó munkát kívánok, nagyon sok hasznos dolgot olvastam itt, többek között a Perfect Prental-t is itt 'találtam' meg. :)

Értékelés: Nincs

Sikertörténetek természetes fogantatásról és a stressz kezelése

Szia Adrienn!

Az életmódváltás és megfelelő étrendkiegészítők csodákra képesek, én a babavállalás előtt adnék még esélyt nekik. Az életmódváltásnak köszönhetően sok olyan kisbaba fogant meg természetesen és született egészségesen akiknek az orvosok szerint nem volt semmi esélyük! Erről is szólnak az Olvasói történetek, hozzászólások, néhány pozitív olvasói példát bemásolok: VIZI  spontán teherbe esett, és az orvosok szerint csak lombikra volt esélyük  atináéknak, életmódváltásának köszönheti kisfiát Chii is amit a Hitetleneknek című írásában osztott meg velünk, és nagyon örülünk  Börni sikertörténetének is aki endometriózis után várja kisbabáját.

A mesterséges (pajzsmirigy)hormonok kívülről jutnak be a testbe, így méginkább megzavarják, "leállítják" a természetes hormonműködést, nem keresik meg és  főleg nem oldják meg a kiváltó okot. A hormonok működése szorosan összefügg, ha az egyikben eltérés van az hatással van a többire (esetleg még orvosilag nem mutatható ki). Egy jó szakembernek a határértéken belüli eltérések is sokat mondanak, keress fel más szakembereket is. A TSH érték várandósság alatt változik.

Látom sokat megtettél már az egészségedért, de ezek szerint a stresszkezelésre nagyon oda kell figyelned. A jóga nagyszerű választás és egy jó kineziológus is sokat segíthet, hogy másként lásd és éld át az életedben felmerülő problémákat, jobban tud kezelni stresszt és a lelki problémákat, mert  a Kezeletlen stressz krónikus panaszokat okozhat! 

A lélekről szól Tündi írása is amin méregtelenítő kúrától függetlenül is érdemes elgondolkodni: A méregtelenítés meghatározó része - amelyről kevés szó esik.

Kipróbálhatnád a Ciklusbarát krémet, mert sok probléma kezelésben is segíthet, pajzsmirigy alulműködésnél is javasolják, nagyon hatékonyan felszívódik. Érdemes figyelmesen végig elolvasni az adatlapját. A gyártója, a Wise Tree Naturals magyar, ők gyártják a Stresszcsökkentésre étrend-kiegészítő kapszulat is. Bíró Szabolccsal a Wise Tree Naturals alapítójával is olvashatsz egy érdekes beszélgetést nálunk.

Nem tudom szedsz-e természetes D-vitamint (ami valójában nem is vitamin, hanem egy hormon), mert az is nagyon fontos a (pajzsmirigy)hormon működés szempontjából is, én a K2D3 Forte cseppet vagy D3 cseppet javasolnám.

Ha meg tudod oldani akkor gyere el a beszélgetésekre ahol finom tea mellett kötetlen hangulatban felteheted a kérdéseidet is. A téma Az öngyógyítás művészete lesz több nézőpontból is. 

További sok sikert kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Kili25's picture

Szoptatás alatt ciklusbarát krém

Kedves Detti,

Sajnos alul működik a pajzsmirigyem, a TSH-m 8-as. 

Jelenleg még szoptatom 1 éves kisfiamat és még nem menstruálok. Szeretném kipróbálni a cikluskrémet, de nem találtam a szoptatásra vonatkozóan információt róla. Meg fog jönni a menstruációm? Esetle el fog menni a tejem? Az utóbbit nem szeretném :( viszont kibírhatatlanul enervált vagyok, nem mellesleg zavar is, hogy fel van borulva most a TSH-m, ami azért valahol érthető még így szülés után 1 évvel (?). 

Köszönöm válaszodat!

Kinga

 

Értékelés: Nincs

Szoptatás alatt Ciklusbarát krém

Szia Kinga!

ITT találod a választ egy másik szoptató anyuka kérdésére.

Értékelés: Nincs

Türelmedet kérjük

Szia Kinga!

Türelmedet kérjük a válaszig, mert meg kell kérdeznünk szakértőnket, hogy a Ciklusbarát krémet lehet-e szoptatás alatt használni.

Addig is fontos lenne, hogy feltöltsd a vitaminraktáraidat, hogy ne legyél ennyire kimerült, EZ a hozzászólás segíthet benne. És Neked is ajánlott lenne a természetes D-vitamint (ami valójában nem is vitamin, hanem egy hormon), mert az is nagyon fontos a (pajzsmirigy)hormon működés szempontjából is, én a K2D3 Forte cseppet vagy D3 cseppet javasolnám. Aviva torna is jó hatással van a hormonrendszerre.

Értékelés: Nincs
Kili25's picture

Akkor várom a választ!

Köszönöm szépen :) A D vitamint már szedem. 

Akkor várom a választ!

Értékelés: Nincs

Aranyköles és pajzsmirigy alulműködésre

Sziasztok!

Nagyon hullik a hajam és az állaga sem valami jó, gondoltam kipróbálnám az aranyköles csírát, sok jót olvastam róla. Pajzsmirigy alulműködés esetén lehet- e szedni, ha nem mit javasolnátok helyette?

Köszönöm a választ!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Alulműködő pajzsmirigy és hajhullás

Szia!

Nyugodtan fogyaszthatod az Aranyköles-csíraőrleményt, de ez szerintem nem elég.  Kérlek olvasd el a fenti cikket és a hozzászókásokat is figyelmesen! Különösen erre a hozzászólás sorozatra hívom fel a figyelmedet. Szedsz valamilyen gyógyszert pajzsmirigy alulműködésre?  

A táplálkozásoddal is sokat segíthetsz magadon és nagyon fontos, hogy vegyszermentes kozmetikumokat használj. Pajzsmirigy alulműködésre itt találsz még termékeket

Érdemes azon is elgondolkodni, hogy az ajurvéda szerint a pajzsmirigy  a torok csakrához tartozik. A torok betegségei kommunikációs problémákra utalnak. Ki nem mondott gondolatokra, fájdalmakra, önkifejezéssel kapcsolatos problémák állhatnak a háttérben. 

Táplálkozással, rendszeres mozgással jól kezelhető. A táplálkozásra vonatkozóan érdemes elolvasni a Pajzsmirigy problémák az ajurvéda szemszögéből című cikket.

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy

Sziasztok!

A rövid leírásban olvasható, hogy pajzsmirigy működés szabályozásra is jó a propolisz tinktúra, de erről később nem találtam semmit. Kérlek írjatok erről is pár sort!

Lehet, nem ida kellene írnom, de akkor majd átmozgatjátok :-) Nemrég voltam biorezonancia vizsgálaton és talpreflexológiai állapotfelmérésen, ahol az derült ki, hogy a hormonháztartásommal gond van. A pajzsmirigyem alulműködik és a mellékvesém is. Azt is mondták, hogy komoly vitaminhiányom van, vashiánnyal/vérszegénységgel pedig gyakorlatilag gyerekkorom óta küzdök - sokmindent szedtem már rá.

A hajam évek óta megritkult, de igazán a szülés után hullott csomókban. A Babóm 5 hónapos volt, amikor láthatóan is bedurrant a pajzsmirigyem (gombóc lett a torkomban) Persze voltam orvosnál, aki semmit nem adott, hiszem szoptattam - majd elmúlik. A duzzanat el is múlt. A természetgyógyász, azt javasolta, hogy hagyjam abba a szoptatást, mert nagyon megsínyli a szervezetem. 10 hónapig szoptattam, aztán elválasztottam, pedig volt még tejem, úgy kellett apasztani, de akkor már én is érzetem, hogy nagyon sokat kivesz belőlem - viszont a kislányom gyönyörűen fejlődött és ez nekem nagyon fontos volt. Hittem és hiszek a szoptatás erejében - de ez egy másik téma. A hajam megint elkezedett hullani pár hete (nem olyan durván szerencsére) ezért elmentem talpreflexológushoz és biorezonanciára is. Mindketten azt mondták, hogy a pajzsmirigyemmel gond van - hiába jó a TSH eredmény. Viszont szerintük a mellékvese hormon is alulműködik, sőt a méhem hormontermelése is kevés.

A vitaminhiányra zöldségpürét és manó mannát rendeltem (utóbbit a kislányommal szeretném együtt fogyasztani) és feketeszeder pürét, illetve elkezdtem D-vitamin cseppet, C vitamint, sörélesztőt, F....p f...e-t szedni - ezeket találta hasznosnak a biorezonancia. Illetve vettem dió magolajat. Ezeken felül szeretnék hatni a hormonháztartásomra is. Kérlek segítsetek, hogy a propolisz elég lehet-e. Néztem a maca port, vagy kapszulát és a női krémet is, de picit tartok is ezektől. (Propolisztól nem, csak a másik kettőtől) Nem szeretnék belenyúlni olyasmibe, amihez egyáltalán nem értek, mert félek talán csak ártok vele és még jobban összezavarom a szervezetem. Azt is gondolom, hogy lehet nem szabadna ennyi mindent egyszerre bevezetni...

Kérlek segítsetek, ha tudtok!

Előre is nagyon köszönöm!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy, hajhullás, vitaminhiány

Szia Cicske!

A propoliszról itt és itt is olvashatsz bővebben.

Első körben a bélflóra felszívódását kéne támogatnod, hogy a táplálékokból és az étrendkiegészítőkből beszedett vitaminok hatékonyabban felszívódjanak, ezzel kapcsolatosan itt írtam ma egy másik anyukának.

Vérszegénység oka nemcsak vashiány lehet, és kérlek olvasd el a vashiányról szóló hozzászólást ist. Az  F....p f...e vaskészítmény szintetikus összetevőket tartalmaz...

A hormonműködés nagyon szorosan összefügg, ha az egyiknél eltérés van akkor az hatással van a másikra is. Hormonok harca írást olvastad már? Pajzsmirigy alulműködésről több hozzászólást is olvashatsz és itt is vannak termékek. Pajzsmirigy esetében TSH mellett egyéb pajzsmirigy értékek pl. a T3 és T4 értékek is fontosak lennének.

Hajhullás 1x1-ből megtudhatod milyen okok lehetnek a hajhullásod hátterében.

Manó Manna elsősorban gyerekeknek kifejlesztett vitamin, természetesen te is eheted, de a Manna felnőtt változata az Organic Force Béta Glükán elixír vagy a Natúr Elixír.

Ha szerettél volna még szoptatni akkor a természetgyógyásznak, orvosnak támogatnia kellett volna abban, hogy milyen termékekkel töltsd fel a szervezeteted szoptatás alatt, hogy ne merülj ki teljesen. A szoptatás alatt a szervezet akár az anya "kárára" is elveszi a babának szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat ha nincs megfelelő utánpótlás belőlük. Betty a várandóságra való felkészüléshez itt javasolt termékeket amik a szoptatás alatt is alkalmazhatóak.

Mivel a problémáid évekkel ezelőttre nyúlnak vissza ezért nem tudunk olyan egy terméket ajánlani ami az összes gondodat egyszerre megoldaná, ezért kitartónak és türelmesnek kell lenned és több féle terméket is bevetned. Természetesen nem kell mindent egyszerre, de a hormonharmonizáló termékek okozhatnak átmenti tüneteket ahogyan próbálnak "rendet tenni". Ez nem mindenkinél jelentkezik és csak átmenetiek, elmúlnak.

Ciklusbarát krém adatlapját olvasd el figyelmesen "Csökkent pajzsmirigyműködés (alacsony testhőmérséklet, elvékonyodó haj)" esetében is segíthet.

Bélflóra harmonizálást, Ciklusbarát krémet és a Propolisz Tinktúra hármasát javasolnám az általad eddig szedettek mellett.

Írj ha lesznek még kérdéseid 

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy, hajhullás, vitaminhiány - halpástétom

Kedves Detti!

Köszönöm a választ, elolvastam mindent és rendeltem is:

Emóciót, propolisz tinktúrát, feketeszeder pürét és manó mannát.

A ciklusbarát krémet valamiért nem merem, viszont a halpástétomról - egyéb elképesztő sikersztorik mellett - olvastam, hogy hormonharmonizálásra is ajánljátok. Arra gondoltam, mivel ez élelmiszer és nem "gyógyászati" dolog, inkább ezt enném a pajzsmirigy alulműködésre és hajhullásra. Kérlek segíts a válaszoddal, hogy ez nem lesz-e már sok?

Azt hiszem 2 hete kezdtem el a vitaminkúrát (napi egy F..p f...e, B vitamin komplex, C vitamin, 4 csepp D vitamin, 1 kanál dió olaj) és úgy látom, hogy dió olaj és D vitamin a halpástétomban is van. Nem tudom, hogy a vitaminok hatása - de mi más lehet, mert eddig nem volt - tiszta ragya lett az arcom a mensi előtt.

Vegyek még halpástétomot is a kúrához, vagy inkább majd később?

Köszönöm előre is a segítséget!! Szép napot! :-)

Értékelés: Nincs

Halpástétom kúra és dióolaj

Szia!

Ha az a kérdés, hogy szedheted-e amiket írtál a Halpástétom kúrával együtt akkor a válasz igen, bár a kúra alatt a külön dióolaj felesleges, mert van a Halpástétomban mint ahogyan írtad is.  D3 cseppet vagy K2D3 cseppet szedheted a kúra alatt is, mivel a D-vitaminnak (ami valójában hormon) fontos szerepe van a hormonműködésben is. Hogy most vagy később vágsz-e bele a Halpástétom kúrába azt neked kell eldöntened. A dióolajat és más növényi olajat csak kúraszerűen fogyaszd, tarts köztük szünetet! A dióolajnak sem jó az omega 3:6 aránya.

Halpástétom kúráról itt írtam pár fontos tudnivalót.

Ahogyan töltődik fel a szervezet vitaminokkal fel tudnak szabadulni a méreganyagok és ezek tünetei lehetnek a pattanások is.

Az  F....p f...e vaskészítmény szintetikus összetevőket tartalmaz. ezzel kapcsolatosan olvasd el kérlek a  Melyek a jó és hatékony táplálékkiegészítők? cikket.

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy túlműködés

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, pajzsmirigy túlműködésem van lassan két éve (gyógyszert szedek rá napi 1et) az értékeim tartományon belül vannak, de nem elég jó ahhoz, hogy félre tehessem a gyógyszert. Vitaminokat szedek, C vitamin (500mg c vitamin +500 mg bioflavonoid), gombakészítmények (hernyógomba, pecsétviasz, süngomba) és tőzegáfonya. És még tisztító tea keveréket (csalán, bodza, kutyabenge, gyermekláncfű, citromfű) is iszok minden reggel éhgyomorra egy pohárral. Szeretném megkérdezni, hogy ennyi minden mellé javasoljátok e az Emóció szedését?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdvözlettel, Bea

Értékelés: Nincs

Emóció pajzsmirigy problémák esetén is

Szia Bea!

Az általad felsoroltak között nincs bélflóra harmonizáló termék, így az Emóció jót tehetne Neked is. A gyógyteákat mindig csak kúraszerűen fogyaszd, tarts szünetet alkalmazásukban.

Olvastad a Melyek a jó és hatékony táplálékkiegészítők? című cikket?

Pajzsmirigy szabályzásra itt találsz termékeket, de kérd ki a kezelőorvosod véleményét, hogy valamelyik befolyásolja-e a gyógyszered hatását.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Nagyon szépen köszönöm

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!!! A cikket még nem olvastam, de meg fogom nézni! Meg a termékeket, amiket javasoltál!

Köszönöm szépen a segítséget! :)

További szép napot!

Értékelés: Nincs

Hashimoto - Jód

Autoimmun pajzsmirigy alulműkődő (hashimoto) fogyaszthatja ezt? A jód tartalma miatt érdekelne, az orvosok tiltják a jód szedését.

Értékelés: Nincs

Autoimmun alulműködő pajzsmirigy és a jód

Szia!

Vali hozzászólását ajánlom elolvasásra az Autoimmun pajzsmirigy és a jód kapcsolatáról.

Vitamin Code - Women's Multi fermentált termék, természetes összetevőket tartalmaz. Ha atratsz ajódtól akkor több  étrendkiegészítő közül választhatsz amelyik jódmentes, mindegyiknek fel van sorolva a pontos összetevője.

Az alattunk lévő hozzászólásokban több termékjavaslatot olvashatsz és pajzsmirigyre itt is körülnézhetsz.

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy és rossz kedélyállapot

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi problémámra:

Pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg nálam (7,66), endokrinológushoz a jövő héten megyek. Szeretném gyógyszer nélkül megúszni, milyen terméket tudok erre szedni? - vagy a gyógyszer mellett

Ezenkívűl a stressztől szorongásos betegségben szenvedek, kaptam rá kedélyjavítót (Pn és Fin). Lehet, hogy a pajzsmirig alulműködés is okoz nagyon levert, roszz közérzetet? Konkrétan semmihez nincs kedvem

Délutánra jövök helyre egy kicsit, a reggelek és a délelőttök a legrosszabbak.

A Spirulina algát néztem ki magamnak, illetve a Rózsagyökér kapszulát.

Jódot a spirulina alga is tartalmaz?  

Mit javasoltok? Várom válaszotokat!

Előre is köszönöm.

Rita

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Alulműködő pajzsmirigy és depresszió

Szia!

Remélem hamarosan kikerülsz ebből a depressziós állapotból! Bízom benne, hogy közösen megtaláljuk a megoldást a problémáidra, ezért is örülnék neki, ha először elolvasnád a pajzmirigy betegségeiről szóló fenti cikket. 

Azt gondolom, hogy az életmódoddal sokat segíthetsz a problémádon. Nem írtál sokat arról, hogyan élsz, mit eszel...stb.

Sokan írtak már nekünk  pajzsmirigy alulműködéssel kapcsolatban, én azt gondolom, hogy Niki válaszából mindent megtudhatsz a természetes gyógymódokkal kapcsolatban. Itt találod. Kérlek olvasd el figyelmesen!

A stressz kezelésre a mozgás mellett a Móksha elixírt tudom javasolni.

Azt gondolom, hogy egy kiadós beszélgetés is jó tenne Neked.  Az ajurvéda szerint a pajzsmirigy a torokcsakrához tartozó belső elválasztású mirigy. Ha alulműködik az elváltozások hátterében az önkifejezés sérülése állhat: Ha valaki nehezen beszél önmagáról, fél kifejezni a véleményét, gombóc van a torkában, fél mások véleményétől, ezért inkább hallgat. Én hiszek ebben, és egyetértek vele.

Nekem feszültségoldásban, stresszoldásban nagyon sokat segített még a Bach-virágterápia, és a kineziológia. A Bach-virágterápiáról a Mi az a Bach-virágterápia? címmel találsz cikket az oldalon.

Értékelés: Nincs

Huminicumot pajzsmirigyre?

Sziasztok!

Méregtelenítés céljából szeretném megrendelni ezt a szirupot.

A kérdésem csak az, hogy mivel pajzsmirigyre gyógyszert szedek, ebben mennyi a jód?

Szerintetek elvégezhetem a kúrát?

Előre is köszönöm a segitséget!

 Edina

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Huminicum jódtartalma

Kedves Edina!

A Huminicum hozzáadott jódot nem, csak természetes jódot tartalmaz. Őszintén szólva nem tudom megmondani, hogy mennyi a jódtartalma. 

Ezt a kérdést már többen feltették nekünk, Vali válaszát itt olvashatod.

Pontosan milyen kúráról van szó?

Értékelés: Nincs

Huminiqum

Kedves Edit!

Akkor ha jól olvasom Vali válaszában, :) mivel természetes jódot tartalmaz nyugodtan lehet szendem a Huminiqumot?!

Köszönettel:

Biró Edina

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Huminiqum és jód

Szia Edina! 

A Huminiqum szabályozza az ásványi anyagok mennyiségét a szervezetben, ezért lehet szedni. És igen, természetes jódot tartalmaz.

Értékelés: Nincs

Máj méregtelenítés fogamzásgátló után

Kedves Edit!

Köszönöm a választ!

Régóta gondolkodtam már a Huminiqum szedésében, de most fogamzásgátló tabletta szedése után  szeretnék máj méregtelenítést végezni.

Ha tud alkalmasabb készyítményt javasolni erre, azt örömmel venném.

Jól olvasom, hogy algát is lehet szedni nyugodtan?

Üdvözlettel:

Biró Edina

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Kockázatosnak tartom májméregtelenítést

A  fogamzásgátló tabletta után inkáb a teljes és átfogó méregtelenítést ajánlom, a májméregtelenítést kockázatosnak tartom. Már több kolléganőm is elvégezte nyilvánosan a teljes méregtelenítést, érdemes elolvasni a blogokat. Szerintem mindegy, hogy Epermami tavalyi blogsorozatát, vagy Betty  tavalyelőtti beszámolóját, illetve Vali sorozatát olvasod, mindegyik nagyon jó és hasznos.

A Huminiqum mellett, nem csak lehet szedni algát, hanem kellene is algát szedni, méghozzá mind a két fajtából, ugyanis így sokkal erősebb a Huminiqum méregtelenítő hatása. Én a Chlorella és Spirulinát választottam magamnak és a fiamnak is. 

Értékelés: Nincs

Hashimotora KELP

Sziasztok!

2 orvos is rábólintott, hogy mehet Hashimoto mellett a Kelp (jónevű, megbízható endo dokik). Külföldi oldalakon viszont rossz tapasztalatokat olvasok azoktól, akik hashi mellett szedik vagy szedni akarják. Pedig már teljesen belelkesültem. Tudtok erre mondani valamit? Mi a véleményetek?

Egyébként ez a fajta Kelp mikortól lesz újra kapható nálatok a Bionomban?

Üdv.:

Boccci

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Hashimoto kezelése

Szia!

Az általad említett Kelp már nem lesz kapható a Bionomban. Helyette Ezerjófű cseppeket tudok javasolni.  A pajzsmirigy szabályozásra jó lehet: a Szegfűszeg tinktúra, a Fagyöngy tinktúra, vagy a Feketedió esszencia is.

Értékelés: Nincs
zsazsy's picture

Pajzsmirigy hashimoto alulműködés

Sziasztok!

Olvasom a  kérdéseket és válaszokat, s mostmár teljesen összekeveredtem. Szedem kisfiam megszületése óta 7 éve a pajzsgyógyszert 75mg  L...t, és beállt úgy érzem, de mellette tényleg mi a  fontos kiegészító szerek? c vitamin 1000mg, magnézium kalcium, szelén, multivitamin? Lehet e jódot vagy tilos? Spirulina alga, árpával, kelp és himalája só szedhető? S zóval választ szeretnék amit szabad és mit nem egyértelműen.

Köszönöm Zsóka

Értékelés: Nincs

Hashimoto

Szia Zsóka!

A gyógyszered szintetikus pajzsmirigyhormont tartalmaz, mellette a természetes szerek hormonharmonizáló hatásai nem tudnak érvényesülni. Mivel nem tudjuk, hoyg gyógyszeredet mi befolyásolhatja és mi nem, ezért kérlek keress fel közeledben egy hozzáértő szakembert, vagy a kezelőorvosodat és vele beszéld meg a kérdéseidet.

Vali egyik régebbi hozzászólását bemásolom Neked:

"Autoimmun pajzsmirigy és a jód

CSAK a hozzáadott jódot kerüld! Azok az élelmiszerek, amelyek természetes formában tartalmaznak jódot (hozzátenném, hogy szinte mindenben van elemi mennyiségben), nyugodtan fogyaszthatod, sőt annyira kimondottan szükséged van.

Saját tapasztalataink - még ha ellent mondanak is a hivatalos álláspontnak - azt támasztják alá, hogy az izolált jódbevitel kimondottan káros az autoimmun pajzsmirigyeseknek, míg a természetes jódtartalmú élelmiszerek viszont nagyon kedvezően hatnak, mint pl. a hal- és algaszármazékok. Óriási hibának tartom, hogy egyes dietetikusok mindenféle halról és halolajról letiltják a beteget, ugyanis a halolajban lévő EPA típusú omega 3 zsírsav nélkül rohamosan elkezd romlani az autoimmun betegek állapota. Az a baj, hogy a mai modern orvoslás nem a táplálékok hatását nézi egyben, hanem csak bizonyos izolált hatóanyagokat vizsgál, és nem veszik számításba, hogy ugyanaz a hatóanyag egyik élelmiszerben így, a másikban meg úgy viselkedik. Mindez attól függ, hogy milyen egyéb hatóanyagok állnak mellette.

Párom is autoimmun pajzsmirigyes, és tökéletesen tünetmentes, amióta issza az algát, és eszi a SynergyTech halolajat, valamint a BioConnenctet. Ha ezt egy orvos hallaná, akkor a kardjába dőlne!(.....)  Pedig az algák tele vannak jóddal.

Félre ne érts, nem akarlak rábeszélni semmire, csak az érem másik oldalát is meg akartam mutatni."

Ezeket is olvasd el kérlek:

 Pajzsmirigy alulműködés

Manju eredmény

Hashimoto autoimmun pajzsmirigy és az adagolás

Értékelés: Nincs
zsazsy's picture

Milyen alga mehet pajzsmirigy probléma esetén?

Szia!

Nagyon köszi a választ! Milyen algát iszik a párod, és a Kelp mehet? Mert azt is szedem. Ez amit írtál, azt jelenti, hogy a gyógyszert, ami lx 75mg  elhagyhatom?Köszi Zsóka!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Gyógyszerszedés a pajzsmirigyre

Szia Zsóka!

Azt hiszem félreértetted, amit a kolléganőm írt Neked. Vali egyik régebbi hozzászólásást idézte Neked a jód szedésével kapcsolatban. Orvosi vizsgálat, és az orvos beleegyzése nélkül kockázatos elhagyni a gyógyszert. Semmiképpen sem javaslom Neked. Kérlek egyeztess előbb az orvosoddal! 

A Kelp Moszat tinktúra szintén természetes jódot tartalmaz, a szedéséről értesítened kellene az orvost, mert elképzelhető, hogy csökkenteni (nem abbahagyni!) lehetne a gyógyszer adagodat. A Chlorella és a Spirulina alga külön-külön, de együtt is nagyon jók lehetnek. Azt nem tudom pontosan Vali párja milyet szed, én ezt a Chlorellát és Spirulinát szedem. Bármi mellett döntesz, mindegyikről tájékoztasd az orvosodat, mert befolyásolhatják a kapott gyógyszer hatását.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
zsazsy's picture

Hasimoto -jód?

Kedves Edit!

Köszönöm váűlaszodat, sajnos az orvosom ebben a kérdésben egyáltalán nem tájékozott, sőt, ami azt jelenti, csak magamra ill. tapasztalatokra támaszkodhatok mivel Spanyolországban élek, és a természetes étrendkiegészítőket nem ismerik a terápiában.

A tanácstalanságom most fokozotabb ezek után:(

Köszi 

 

zsóka

Értékelés: Nincs

KELP

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy van e olyan köztetek, aki autoimmun pajzsmirigyes és huzamosabb ideje fogyaszt KELP-et. Mik a tapasztalatok?

Köszönöm!

Boccci

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködés és a fagyöngy

Sziasztok!

Ez a termék a pajzsmirigy támogató termékek között található. A kérdésem, hogy operált, eredendően alulműködő pajzsmirigy esetén is szedhető, jelenleg hormonpótlás mellett?

Köszönöm előre is a választ!

Értékelés: Nincs

Fagyöngy Tinktúra hormonpótlás mellett?

Szia horakulum!

Mesterséges hormonpótlás mellett a természetes szerek hormonharmonizáló hatása nagy valószínűséggel nem hat, de az egyéb jó tulajdonságai érvényesülhetnek.

Kérlek kérdezd meg a kezelőorvosodat, hogy szedheted-e a Fagyöngy Tinktúrát a gyógyszered mellett!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Utána kérdezünk

Kedves Detti!

Köszönöm válaszodat. A termék nem nekem kell - igaz ezt nem írtam - de mindenképpen utána kérdezünk. Köszönjük szépen!

Üdv.

Értékelés: Nincs

Cordyceps vagy ganoderma?

Sziasztok!

A probémáim (lehet hogy nem véletlenül) akkor kezdődtek, amikor a lányom meggyógyult. Erős haspuffadás, csúnya bőrkiütések az állam alatt, nyakam körül, hajhullás, állandó fáradságérzet, izületfájdalom. A bőröm mindig is pattanásos volt, és azelőtt is könnyen fölfújódtam, de ez most sokkal intenzívebb lett. Pajzsmirigy alulműködésem van, pubertás korom óta szedek gyógyszert. Soha nem járok orvoshoz, de most elindultam. Az immunológus hisztamin-intoleranciát állapított meg, a gastroskopia eredményére még várok (glutén, laktoz stb).

Amit szedek: D vitamin, Emocio, Immun Elixir, Karotin rostkoktél, Mumio, Chlorella, Spirulina, Lazacolaj, C- food, Emésztést elősegítő tinktúra, Enzymix.

Most találtam rá a gyógygombákra, először a Ganoultrat tanulmányoztam át, úgy éreztem ez kell, mert a különböző intoleranciákra nagyon ajánlatos. De a Cordyceps elolvasása után elbizonytalanodtam, nem tudom melyikkel kezdjem, milyen hosszan szedjem... Három hónapra szoktunk rendelni a postakoltseg miatt (Pozsonyba), ezért tudnom kéne mennyit kell rendelni.

Elore is koszonom a tanácsot!

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Inkább cordyceps!

Szia!

A hozzászólásod első részét áthelyeztem a "Velem történt" rovatba, hamarosan meg is jelentetjük . Köszönjük, hogy leírtad a lányod történetét, illetve megosztottad a tapasztalataitokat! 

A gyógygombákról azt lehet tudni, hogy nem lehet velük melléfogni, és hosszútávon, akár folyamatosan is szedhetőek... A helyedben én a Cordyceps-et kezdeném el szedni. Egyébként ITT olvashatsz bővebben a cordycepszől, ITT pedig a ganodermáról.

A pajzsmirigy alulműködés sajnos nagyon sokakat sújt, például ITT is írtam róla bővebben korábban.

Allergiákról-intoleranciáról - ha még nem olvastad - ajánlom Vali cikksorozatát (ITT kezdődik), valamint Betty nagyon hasznos hozzászólását.

A hajhullásod lehet a hormonális borulás eredménye, de nagy valószínűséggel az emésztési gondokkal és esetleges allegiával-intoleranciával is összefügg, a stresszről nem is beszélve (hiszen nem könnyű időszakon vagytok túl. Az fel sem merül bennem, hogy esetleg szintetikus hajfestéket használsz .

Esetleg érdemes lenne megfontolnod egy budapesti utat, és bejelentkezned Komáromy doktornőhöz, ha úgy gondolod, hogy megoldható. 

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy betegségre?

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni itt a bőség zavarában. Nemrég autoimmun pajzsmirigy betegséget állapított meg nálam az orvos. Melyik készítmény felé nyúljak?

Értékelés: Nincs

Autoimmun pajzsmirigyre

Szia MMMerry!

A fenti cikkben és az alatta lévő hozzászóléásokban is több hasznos tanácsot, termékjavaslatot találsz pl. itt és itt, és aautoimmun pajzsmirigy és a jód kapcsolatáról Vali véleményét is olvashatod.

Konzutációk, tanácsadások itt érhetőek el.

Értékelés: Nincs

Autoimmun pajzsmirigy alulműködés, klimax

Szia!

A következő kérdésem lenne:autoimmun pajzsmirigy alulműködés, valamint klimax esetén (ez utóbbi tünetei már csak a rossz alvásban nyilvánulnak meg) melyik terméket válasszam? Maca gyökér por vagy Cordyceps készítmény? Esetleg alkalmazható e mindkettő?

Válaszodat előre is köszönöm!

További szép napot!

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Autoimmun pajzsmirigy alulműködés, klimax

Szia!

Nagyon jól ráéreztél, a hormonok harmonizálására elsősorban adaptogénekkel tudunk hatni (összehangolják a belső elválasztású mirigyeink valamint az immunrendszerünk működését, ezért ezek folyamatos szedése javasolt) úgy mint  gyógygombák (cordyceps, Immun assist) és a Maca por. Jótékony hatásuk kiteljesedéséhez több hétre, esetleg hónapra isszükség lehet. Szedhetőek párhuzamosan, sőt, érdemes is, főleg ha már nagyobb a baj.

A ragadós galaj is segítségül hívható, a pajzsmirigy működésének szabályozására napi 2 csésze tea fogyasztását javasolják, 10 -20 csepp ragadós galaj tinktúrávalkiegészítve, lehetőleg éhgyomorra.   

Stadelmann hormonharmonizáló vagy változókor-testolajával az aromaterápia is segítségül hívható, kiegészítésképpen.

Nagyon fontos alulműködés esetén a jódpótlás (algák napi rendszerességgel történő fogyasztása) illetve  a szelén-, illetve cink-, vas-, rézpótlásról is érdemes gondoskodni. Ásványi anyagok pótlásást célzó terméket az algáktól időben eltolva érdemes bevenni!

Jó minőségű zsírokat tartalmazzon az étrended mindenképpen, ezek is barátjai az endokrin rendszernek (krill vagy halolaj).

A nehézfémterheltség bizony eléggé összefügg a pajzsmirigy működésének zavaraival, erről nemrégiben Dr. Csomai Zita tartott előadást, illetve már tervbe van véve egy pajzsmirigybetegségekről szóló előadás is, érdemes figyelni a programajánlót!

Vali írását a "hormonok harcáról" érdemes mindnekinek elolvasnia szerintem, segít alapszinten képet alkotni az endokrin rendszerről, illetve zavarairól. Ezen túl, frappánsan, egyszerű felsorolás formájában olvashatjuk "mit szeretnek, mit nem szeretnek a hormonok". Mindezek a férfiak hormonháztartására ugyanúgy vonatkoznak, ahogy a hölgyekére, sőt úgy gondolom, nem is csak a hormonjainkra, hanem (ezek által és ezeken túl is) egész testünkre, sőt lelkünkre .  

ITT olvashatsz a klimax és táplálkozás összefüggéseiről, ITT pedig egy olvasónk osztotta meg Avivás tapasztalatait.

Javulást kívánok!

Értékelés: Nincs

Autoimmun pajzsmirigy alulműködés

Sziasztok!

Már többször is (talán 3-szor) írtam ezzel a problémámmal, de sajnos eddig választ nem kaptam. Azóta már tudom, hogy az első alkalommal rossz helyen kérdeztem (a bioboltban), de a másik két alkalommal már itt. Most örülök, hogy ismét visszatértem a témához, mert felfedeztem, hogy más is érdeklődött ezzel a betegséggel kapcsolatban, így azt hiszem, én is több mindenre megkaptam a választ. 

Jó két éve kezdődött nálam az életmódváltás. Legelőször lecseréltem az összes tisztítószert és kozmetikumot. Lassan egy éve az étkezést is próbálom megreformálni (családom nagyon ellenálló fajta ) Azt is el kell mondanom, hogy ez a honlap volt az első, amit e témában elkezdtem olvasni, és aminek hatására a változtatás mellett döntöttem. Azóta rengeteget olvastam rengeteg helyen. Azt is tudom már, hogy több egészséges életmóddal foglalkozó oldalon írnak nem egészen helytálló dolgokat. Az antalvali.com viszont más. Bennetek mindig megbízom, akármivel kapcsolatban is keresgélek. Mondom (írom) ezt annak ellenére, hogy a kérdéseim elvesztek valahol az éterben . De sebaj! Most nekirugaszkodok még egyszer.

Elnézéseteket kérem ezért a kitérőért, de mindenképpen tudatni szeretném Veletek, hogy mennyire becsülöm az itt végzett munkátokat.

Most már a lényegre térek végre.

Eszem a Huminiqumot, Omega-3 halolajat (bár eddig ez nem volt rendszeres), BioConnectet, Longo Vitalt, valamint Fermentált papayalevél és gránátalma italt. Megittam pár üveg Emóciót is, de meguntam, és ezért váltottam a papayalevélre. Ettem E plusz Selenium Food komplexet és Mumiót is. 

Valakinek javasoltátok erre a betegségre az algát, Maca port, gyógygombákat, omega-3-at, szelént. Így rendeltem Krill olaj-omega 3-at , Chlorella és Spirulina tablettát (Rainforest), Cordycepset, Q10-koenzim-cseppeket. Sajnos a Macára várnom kell, illetve az E plusz Selenium sincs. Holnap megkapom a csomagomat, de segítséget szeretnék kérni, hogy hogyan szedjem ezeket. Az adagolás elolvastam a termékeknél. Azt viszont már nem tudom, hogy melyiket mikor érdemes bevenni, és hogyan lehet együtt, illetve kell külön bevenni. 

A másik kérdésem arra vonatkozna, hogy a jelenleg szedett gyógyszereimet vajon abbahagyhatom-e. Természetesen tudom, hogy ez teljes mértékben az én felelősségem. Viszont úgy gondolom, hogy hiába eszem ezt a sok jót, ha közben pedig mérgezem magam. És hiszem is, hogy gyógyszerek nélkül, a megfelelő táplálékkiegészítőkkel is meggyógyulhatok. Sőt! Csak azokkal. Most szedek a pajzsmirigyem miatt 87,5 mikrogramm Letroxot, a vérnyomásomra 1 szem Apadexet és a pulzusomra fél szem Concort, valamint allergiára Erolint. 

Ha a gyógyszerek abbahagyása mellett döntök, azt megtehetem egyből, mikor elkezdem szedni a megrendelt finomságokat, vagy várjak egy darabig, hogy elkezdjék kifejteni a hatásukat?

Még annyit magamról, hogy 47 éves vagyok, 5 éve kezdtem kilmaxolni, vérzésem 2 éve egyáltalán nincsen. Hőhullámaim vannak, de nem elviselhetetlen. Viszont a súlyomat azóta nehezen tudom kordában tartani. Majdnem minden nap Kolláth reggelit eszem. Fehér lisztet nagyon ritkán fogyasztok, fehér cukrot egyáltalán nem, húst minimálisat, tejterméket hébe-hóba. Kb. 1 éve nem kávézom, 3,5 éve nem dohányzom. A teljes kiörlésű lisztet, gyömölcsöt, magvakat, zöldségeket és a tisztított vizet részesítem előnyben.

Szándékomban áll mindenképpen egy személyes konzultációra is elmenni a megfelelő szakemberhez, ha adnátok javaslatot, hogy kihez lenne a legjobb. Talán a nyárom meg tudom oldani, mivel 200 km-re lakom Bp-től.

Elnézéseteket kérem, hogy ilyen hosszúra sikerült, de még így is visszafogtam magam .

Köszönöm a türelmet, és nagyon várom válaszotokat.

Üdv: Anikó 

  

 

Értékelés: Nincs
julcsim's picture

Autoimmun pajzsmirigy alulműködés

Szia Aniko!

Hasonlo gondjaim vannak, annyi kulonbseggel, hogy 26 eves vagyok es 1.5 eve fedeztek fel a pajzsmirigy gondomat.

Gondoltam megosztom tapasztalatom a pajzsmirigy gyogyszerrel kapcsolatban. Szamomra is elfogadhatatlan, hogy gyogyszert kell szednem mindig, ennyi idosen es egy elismert termeszetgyogyasz tanacsara elkezdtem csokkenteni a gyogyszerem negyedenkent hetente viszont ezzel egyidoben kezdtem szedni a taplalek kiegeszitoket. 2 honap utan a TSH ertekem 9-rol 5,75-re csokkent. Gondolom ekkor meg bennem volt a hormonmaradvany, ra 3 honapra ujabb erteket nezettem ekkor volt 7 viszont ujabb 2 honap elteltevel alig 6 az ertekem, remelem egyre jon lefele.

En szedem a Macat, halpastetom kurat csinalok, egyelore 18 naposat, de meg egyet szeretnek, ahogy rendelkezesemre all rendelni mivel nem Magyarorszagon elek, imunne assist critical caret (Az ATPO-m 300 koruli erteket mutat), kelp-et, omegat, (neha c vitamin es algak) valamint egy pajzsmirigy alulmukodest tamogato tap.kieg. amit a termeszetgyogyasz javaslatara szedek. Illetve van meg valami, heti egy alkalommal mar egy fel eve jarok bowen terapiara, a sport elemi resze az eletemnek, heti 3-5 alkalommal.

Kitartast es gyogyulast kivanok!

Udv,

Julia.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Autoimmun pajzsmirigy gondok

Kedves Julcsi,

nagyon örülök, hogy megosztottad velem a tapasztalataidat. Annak pedig különösen örülök, hogy ilyen sikerélményed van. Én nem vagyok ilyen bátor, hogy csak úgy csökkentsem a gyógyszert, pedig nagyon szeretném. Viszont nagyon élénken élnek bennem a rosszullétek, amíg be nem állították a gyógyszeremet. (Volt, hogy a gyengeségtől nem tudtam kiszállni az autóból, férjem ölben vitt be a házba.)  Nálam 2010-ben derült ki ez a probléma egész véletlenül. Az  ATPO-m 600 körüli volt akkor, azóta nem nézték. Viszont a legmagasabb TSH-m 7 körüli volt csak. 

A Kelp-en most egy kicsit csodálkozom, mert valahol (itt az antalvali.com-on) azt olvastam, hogy autoimmun pajzsmirigy betegség esetén nem ajánlott. Nekem is van itthon, de ezt csak a rendelés után olvastam, és nem mertem eddig szedni.

Ezek szerint nem okoz gondot mégsem? Lehet, hogy valamit félreértettem.

Nekem sajnos ennyi nem jut a sportból. Irodában ülök hétfőtől péntekig, reggeltől estig.  Viszont március vége-április elejétől ameddig csak rá nem fagyok a biciklire, azzal járok dolgozni. Nem sok, csupán napi 10 km, de több a semminél. Viszont egész télen csináltam az Öt tibeti ritus gyakorlatait. Erről is azt olvastam, hogy hatással van a pajzsmirigyre, de én nem vettem észre semmit hónapok után sem.

Hiszem, hogy amiket most szedek, használni fognak, és fokozatosan csökkenthetem a gyógyszeremet. 

Kérlek, a későbbiekben is jelentkezz majd, hogy hogyan alakul az eredményed.

Köszönöm még egyszer, hogy ezt mind megosztottad és megoszthattam veled.

További szép estét.

Üdv: Anikó

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Pajzsmirigy, kiegészítők Anikónak

Szia Anikó!

Elnézésedet kérem a késedelemért. Valószínűleg azért vesztek el a hsonló témában írt leveleid, mert mi nem válaszolhatunk olyan kérdésre, hogy abbahagyhatod-e a gyógyszereidet... Tilos, de egyébként is felelőtlenség lenne ilyen jellegű tanácsot adni.

Ha rólam lenne szó, akkor elkezdeném szedni a leírt táplálékkiegészítőket a gyógyszerek mellett, és figyelném magamat. Lehet, hogy egy idő után lehet csökkenteni a gyógyszereket, majd teljesen el is hagyni, de csak az orvos beleegyezésével. Ha már nem lesz szükséged a gyógyszerekre, akkor az ki fog ütközni, és valószínűleg az orvos is rá fog bólintani a csökkentésükre, majd elhagyásukra. Ha olyan a doki, hogy lehet vele normálisan kommunikálni természetes módszerekről, akkor szerintem avasd be, hogy miket tervezel szedni. Hátha nem harapja le a fejed...  

Szedésükről annyit kell tudni mindenképpen, hogy a Huminqumot és a Mumiot ne szedd be egyszerre a kémiai gyógyszerekkel, mert semlegesíthetik a hatásukat. A Humi és Mumio méreganyagként érzékelheti a gyógyszereket, így azok elveszíthetik hatásosságukat. 

Úgy látom, hogy más nincs a felsoroltak között, amelyet el kellene különíteni, így mehet minden az előírt utasítás szerint. Lényegében ezek élelmiszerek, így nincs jelentősége, hogy evés előtt vagy után, vagy esetleg evéstől függetlenül veszed be őket. 

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigyre

Kedves Melinda,

nagyon köszönöm a segítségedet. Úgy fogok tenni, ahogy tanácsoltad. 

További szép napot Mindenkinek!

Anikó

Értékelés: Nincs
santin's picture

Pajzsmirigy ATPO érték

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni.  Az ATPO értékem kicsit  magas - állítólag kezdődő autóimmun betegség ez - és a krömöm barázdált (hosszanti) valamint néhány éve egyre több fehér pötty van a lábszáramon, ha lebarnulok érdeklődni szeretnék, hogy mit ajánlanátok részemre.

Mivel nálam annyit mondott a doktornő, hogy idővel előfordulhat, hogy nem termel elegendő hormont a pajzsmirigy és pótólni kell nem tudom, hogy a Kelp megfelelő lehet e nekem? A kék jódot olvastam, hogy minden esetben jó!

Egyébként a hormonértékeim egyenlőre tökéletesek de mivel a családban halmozottan fordul elő a pajzsmirigy probléma a nőnkél végre egy endokrinológus doktornő megnézte ezt az ATPO érétket.

A Kelp mellé gondoltamaz E+Seléniumot szedni.

Most szedem a Macát és a Moringa port. D3K2-t, Q10 +E vitamint. Gano ultrát napi kettőt és C vitamnt. Gondoltam még a Krill olajra. Egyenlőre a dió olajat eszem nepi egy tk.

Mivel a gyomrom sincs mindíg rendben most a meggyes csicsóka sűrítmény eszem és porbiotikumot. Legindkább csak este.

Van még itthon nyír elixírem is, amit gondoltam jó lehet így a tavasz kezdetén. (egy állapot felmérésen a vesét írták kockázati tényezőnek és vmi metabolikus alkalózist...azt mondta ott a doktornő, hogy nincs semmi komolyabb probléma, kelleen egy hónap széndhidrát mentes diétát tartni.)

Huminiqum esetleg?

Nem tudom, hogy mit hagyhatnék ki vagy lenne e valami ami jobb lenne, (pl. mumió) mert ez így most egy kicsit sok.... elég nehez megoldanom, hogy ennyi mindent megegyek egy nap! 

 

Köszönöm,

Zsanett

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy gondok

Kedves Zsanett!

Átmozgattam a kérdésedet életmód olalunkra, itt a cikk alatt (pl. ezt is) bőven olvashatsz értékes hozzászólásokat. Nagyon fontos, hogy természetes forrásból származó jódot kell szedni, a Kelp is ilyen. Pajzsmirigy alulműködésre pedig itt írt Niki egy szösszenetet.

Itt Vali leírta, ami általánosságban a pajzsmirigy problémákra jótékonyan hat, itt pedig kifejezetten autoimmun pajzsmirigy próblémáról ír.

Szerintem ezek alapján te is össze tudod állítani, hogy mi az, ami nagyon "fontos", és mik azok, amik esetleg mellőzhetők.Anikó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Sz.Irén's picture

Gyógyszer nélkül

Sziasztok!

Nekem is pajzsmirigypajzsmirigy alulműködésem, PCOS-m, ill. IR-m van 4 éve, akkor 3 évig szedtem  pajzsmirigy hormont, és cukor gyógyszert! Le is fogytam szépen, majd felbuzdulva a sikeren ( másfél éve ), letettem a cigit 15 év után. De akkor sajnos minden felborult és híztam megint. De persze a diétát tartottam ill. mozgást is! Nem változott semmi, az orvos azt mondta, tuti a cigi miatt hízom még mindig ( endokrinológus ) , de állandóan lágy volt a székletem gondolom a cukor gyógyszer miatt.

Szóval letettem a gyógyszereket most január 1-n. Már akkor szedtem 3 hónapja a V.G féle gyógygombát ( 40 mg cordyceps, 40 mg gano )! Akkor Rátok találtam! Mélységesen ledöbbentem, hogy az itteni  gano és cordy 500 mg. Elmentem vérvételre februárban TSH 5 FT4 10 )-: ! Úgyhogy meg is vettem a cordycepset, ganoultrát, kékjódot, szelént, E vitamint, spirulinát! Szóval most egy hónapja szedem: 1 cordy, 1 gano, jód, szelén, E vit., 6 spirulinát! Valamint heti 3 kemény zumba, bicikili, 5 tibeti rítus. Nem eszek cukrot, mesterséges édesítőt, fehér lisztet, kész ételt, kb. 2 hete tejterméket se ( egyből megszüntek a ragyáim )! De sajnos még mindig hízok. Ja a menszeszem mindig rendben volt, de mostanában kevesebb a mennyiség!

Az volna a kérdésem, hogy nem-e érdemes volna inkább 2 cordycepset szednem, de akkor sajnos a ganoultrát elhagynám, valamint a spirulina helyett valami mást? Pl. maca, vagy múmió! Vagy ez az egy hónap még eleve kevés, hogy javuljak? Amit abból érzékelnék ha végre nem híznék. 

Üdvözlettel, Irén

Értékelés: Nincs

Több hormonprobléma megoldása gyógyszerek nélkül

Kedves Irén!

Gratulálok, hogy ilyen ügyesen elkezdted az életmódváltást!

Sajnos több éves hormonproblémákat lehetetlen 1 hónap alatt megoldani. Sok-sok kitartásra, türelemre van szükség, közben előfordulhatnak hullámvölgyek is.

Pont előtted válaszoltam egy másik olvasónak itt akinek hasonló problémái is vannak, mint neked, az ott leírt étkezési tanácsokat jó lenne követned. Az autoimmun pajzsmirigy és a jód kapcsolatáról Vali véleményét olvashatod. Gyógygombáknak és a Macának idő kell míg kifejtik hatásukat, mivel adaptogénként működnek.

Testsúly kontrollhoz ezek a termékek is segíthetnek az életmódváltás mellett.

Konzultációk, tanácsadások itt érhetőek el ha szeretnél bejelentkezni.

Sok sikert kívánok, ha lennének kérdéseid még akkor írj és igyekszünk segíteni!

 

Értékelés: Nincs

Jódtartalmom

Szia!

Igen pajzsmirigyprobléma - (Hashimoto tireoditiszt diagnosztizáltak 1995-ben - de csak akkor az egyszer okozaott problémát. Azóta folyamatosan járok kontrollra norm. értékű funkciók) - miatt kérdeztem. A doktor akihez járok többször elmondta, hogy ha vitamint akarok szedni olyat válasszak, amiben nincs jód, sót is jód nélkülit használjak.

Nem tudom így ezek ismeretében szedhetném-e ezt a terméket?

Köszi!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Pajzsmirigy és jód

Kedves Elza!

Csak ezen az oldalon tudunk Neked segíteni. Kérlek olvasd el a fenti cikket alaposan. Valóban jódtartalmú vitaminokat nem javasolnak általában az orvosok erre a problémára. A Chlorella alga esetében viszont nem hozzáadott jódról van szó, hanem természetes jódról. Egy teljesértékű táplálékról és nem vitaminról van szó.

Ezzel a témával már többen foglalkoztak, sokan kérdeztek minket, és a nekik adott választ itt olvashatod.  Érdemes a hozzászólásokat és a válaszokat egyaránt elolvasni.

Szeretnék figyelmedbe ajánlani egy személyes konzultációs lehetőséget is. Mivel Neked megvan már a diagnózisod, így itt be tudsz jelenkezni egy személyes tanácsadásra is.

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy,pco, inzulinrezisztencia???

Sziasztok!

Nekem a problemam a kovetkezo. 3 evvel ezelott fogamzasgatlot kaptam (hol tul boseges volt a verzesem, hol nem volt).

Masfel evig szedtem majd mivel surusodtek a migrenes fejfajasaim abbahagytam. 8 honapig nem menstrualtam utana, majd egy orvosi vizsgalat soran a doki azt mondta hogy cisztak vannak a petefeszkembe (pcos kicsit).

Duphastont kaptam hogy meghozza a verzesem. Miutan a gyogyszert beszedtem minden honapban megjott ( volt par nap csuszas mindig de legalabb megjott). Elkezdtem inni gyogyteakat illetve a noi tinkturat es maca port szedni.

Gondolom ezek is segitettek abban hogy megjojjon minden honapban. Egeszen novemberig menstrualtam is de abban a honapban kimaradt illetve most februarban is. Az arcom sajnos a kezdetektol fogva tele van gyulladt pattanasokkal (eloszor inkabb az allamon voltak, ott most nem jonnek elo, hanem az orcaimon) es nehezen gyogyulnak (bar a borom mindig is problemas volt, de azert most joval csunyabb mint regebben). A tuneteim kozott van meg: hizas ( nem csak hastajekra hanem combokra, fenekre is, bar ez a hizas mar nem most kezdodott es csak olyan kb 5 kilorol van szo), faradekonysag ( regebben is mindig faradekony voltam, illetve most eleg kemeny fizikai munkat vegzek ugyhogy nem biztos hogy ez a tunet a betegsegnek tudhato be), labszarazsag es ezzel egyutt viszketes, puffadok pedig keveset eszem, a hajam hullik (hol kevesbe hol jobban) Kicsit utanaolvastam a dolgoknak es harom dolgot talaltam: pco, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy problemak. Velemenyetek szerint melyik lehet? Nem tudom hogy a cisztaim megvannak- e meg mert jelenleg nem tudok elmenni orvosi vizsgalatra, mert nem tartozkodom otthon, de az lesz az elso miutan hazamegyek.

Kell hogy feljek attol hogy ez pajzsmirigy problema is lehet? Gobok nincsenek a nyakamon.

Koszonom szepen a valaszt!

Értékelés: Nincs

Ma volt a televízióban szó

Ma volt a televízióban szó pajzsmirigyalulműködésről. A bőr szárazsága, főleg a lábszárak szárazsága jellemző tünete a pajzsmirigy-alulműködésnek.

Pattanás témában  okos.

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Nem vállalunk diagnosztizálást, találgatásokba sem bocsátkozunk

Kedves Cintia!

Már többször leírtuk az oldalon, hogy nem diagnosztizálunk. Megelőzésben, életmódtanácsadásban tudunk segíteni, de a diagnosztikában nem.  Csak akkor tudunk segíteni, ha már van diagnózisod. Nem bocsátkozunk találgatásokba sem.

Kérlek, menj el orvoshoz, legyen meg a diagnózis és akkor tudunk Neked a tanácsainkkal segíteni. 

Esetleg, amit már most megtehetsz sajátmagadért, az egy életmódváltás, illetve a Bionom életmódra történő átállás. Arról, hogy ez a fogalom mit takar pontosan, itt olvashatsz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Elmaradt menstruáció

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Pajzsmirigy túlműködésre 10 hónapig szedtem Metothyrint 2014. májusig. A decemberi ellenőrzésnél rendben voltak a pajzsmirigy értékeim (vérkép). 2014. nyarán eü. tisztítást végeztek méhnyálkahártya megvastagodás miatt. Azóta a menzeszem minden hónapban 28 napra megjött. Most van az első olyan alkalom, hogy már a 49. napnál tartok és nem jön meg a menstruációm. Valószínűleg homonproblémáról van szó (45 éves vagyok, biztosan nem terhes). Jelenleg semmit nem szedek, de hormongyógyszert nem is szeretnék. Milyen termékeket tudnátok nekem ajánlani a problémára? Attól is tartok, hogyha magamtól elkezdenék bámit szedni, esetleg újra beindítaná a pajzsmiigy túlműködését. Előre is köszönöm, Zsuzsa

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy és menstruáció

Kedves Zsuzsa!

Azért jó lenne egy orvosi vizsgálat, hogy a diagnózis meglegyen!

A női hormonrendszerre kiváló hatású az Ezerjófű Női tinktúra, Maca por. A többi gyógynövény alkalmazása attól függ, hogy pontosan milyen hormonális eltérésed van. Erről egy ilyen irányú vér vagy nyálvizsgálat nem ártana!

Szedtál valaha fogamzásgátlót? Mikor végeztél utoljára teljes méregtelenítést? Milyen kozmetikumokat, vegyszereket használsz a háztartásodban? Hogyan kezeled a stresszt? 

Remélem minden rendben lesz!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy és menstruáció

Kedves Tünde!

Köszönöm válaszod, egy kicsit megijesztettél.

Legutóbb 2014. októberben voltam nőgyógyásznál (akkor minden rendben volt) és decemberben endokrinológusnál. Persze az említett probléma akkor még nem állt fenn, a legrövidebb időn belül felkeresem a nőgyógyászt.

20 éves koromban egy évig szedtem fogamzásgátlót, azóta nem. Teljes méregtelenítést nem végeztem. Sajnos nem természetes alapú kozmetikumokat használok, és a háztartásban használt vegyszereimet is a kereskedelmi forgalomban kaphatókat használom. A stresszt hogyan lehetne kezelni?

2015. január közepére bejelentkeztem Hozzád arcdiagnosztikára, remélem ott meg tudjuk beszélni, hogy mi lehetne számomra a megfelelő "irány".

Válaszodat előre is köszönöm, Zsuzsa

 

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)

Nincs komoly gond!

Kedves Zsuzsa! Véletlenül sem szerettelek volna megijeszteni! Nem is gondoltam, hogy a soraim ilyet váltanak ki.

Az orvosi vizsgálatok arra kellenek, hogy legyen diagnózis, de ez nem jelenti azt, hogy bármi gond lenne! Ha mostanában voltál dokinál és semmi problémát nem mutattak ki, akkor egyszerűen a hormonrendszeredet kell kicsit helyretenni. Ennek első lépése a méregtelenítés és életmód váltás. De akkor ezeket személyesen részletesen átbeszéljük.

Szeretettel várlak! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Ingyenes tanácsadás

Kedves Tünde!

Köszönöm válaszod, nagyon várom a személyes találkozást.

Zsuzsa

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulmőködés

Sziasztok.

Most találtam erre az oldalra,fórumra. Nagyon megörültem neki :-)  Én 37 éves vagyok, és 13 éve (24 éves korom óta) vagyok p.mirigy alulműködött beteg. Sokmindenkinek olvastam a kis blogját, hát mint mindenki más, én is hasonló tünetekkel küzdök a betegséggel. Amióta kitalálták hogy ez a betegségem, azóta társult jó pár probléma hozzá, amik mind odáig nem voltak. Pl: össze- vissza ver a szívem, magas lett a vérnyomásom, menses problémák, bőr viszketés-kiszáradás és társai. Én ezeket eleinte elfogadtam, mondjuk igy, majd idővel rájöttem, hogy szerintem a gyógyszer mellékhatásai produkálják a + betegségeket, amire persze szintén gyógyszereket irtak. Elegem lett! Nem szeretnék gyógyszert szedni. Erre keresem a megoldást, és a segitségeket! Olvastam itt Ria történetét, aki 10 évig szedett gyógyszert, és letette! Gratulálok neki, és igaz nem ismerem, de örülök a sikerének! :-)  Érdekelne hogyan, mit, és miért! Én euthirox 100 szedek. Deeeeee...... Találtam egy hölgyet,aki ajánlott 2 dolgot, amit ő is szed, és gyógyszert nem. Ez a szelén, és A...e pluss. Beszereztem, elkeztem szedni őket, ezzel egyidőben csökkentettem a gyógyszerem egy negyeddel, azaz 75 mg szedtem. Eltelt 4 hónap, tegnapi vérképem Tsh 10,4 :'(.  Elszomorodtam. Elötte a 100 mg-al, szelén és alga nélkül be volt állva 1,1 Tsh-m. Volt már 3 évvel ezelött is csökkentés próbálkozásom, de akkor is rossz volt az eredményem! Kérlek benneteket, bárki bármit tud, minden megoldás érdekel! Csak abba sztném hagyni a gyógyszert!

Örülök hogy itt lehetek, és várom a megoldásokat! :-) 

Kacsa88 ( Andi)

Értékelés: Nincs
julcsim's picture

Valasz Kacsa 88-nak

Sziasztok!

Nalam is pajzsmirigy alulmukodest diagnosztizaltak 2014 aprilisban. Felirtak a 25 mg-s letroxot, majd felev szedes utan a tsh-m 5.4-rol 9.6-ra ugrott es ujabb letrox emelest tanacsolt az endokrinologus 50 mg-re.

Titeket olvasva es egy termeszetgyogyasz segitseget kikerve, csokkentettem az adagomat 12.5 mg-al hetente. Szedtem melleje egy tyroid caps nevezetu taplalek kiegeszitot es egy termeszetes gyulladas csokkentot (autoimmum pajzsmirigy gyulladasom volt, az aTPO erteke 300 volt). Minden nap fogyasztottam meg egy immun erositot es ittam a kozonseges galaj teat.

Az ertekeim 3 honap utan:

- TSH 4.6

- aTPO 210.

Ugy dontottem folytatom a "terapiat".

 

Udv,

Julia

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Pajzsmirigy diszfunció esetén: életmódváltás és egyebek

Kedves Andi!

A "Szerintem..." rovatban az olvasók életmódváltásuk, gyógyulásuk történetét, ezek nehézségeit és örömeit osztják meg (illetve ezzel kapcsolatos véleményeket lehet itt még olvasni). A lényeg az, hogy sorstársak pozitív tapasztalatai biztatásul szolgálhat másoknak is, olyanoknak, akik még az "út elején" vannak. Mint ahogy történt ez esetedben is .

Ha kérdésed van, azt valamilyen kapcsolódó tartalom alatt érdemes feltenni, egyrészt az átláthatóság miatt, másrészt azért, mert így hamarabb is érkezik a válasz .

Én most átmozgattam a hozzászólásodat a fenti, kapcsolódó tartalom alá, amit érdemes lenne elolvasnod, a cikk alatti hozzászólásokkal egyetemben. Sajnos egyre több pajzsmirigy-diszfunkcióval küzdő ember van, ezért a Bionom központban a szerda esti előadások témája sokszor volt már a pajzsmirigy, illetve a különböző hormonális problémák (ITT követheted figyelemmel a programajánlót).

A legfontosabb az életmódváltás lenne: táplálkozás, stresszkezelés, majd jöhetne egy hormonharminizálással egybekötött átfogó, kíméletes méregtelenítés. Azt javaslom, jelentkezz be Nikihez, hogy mindenzt meg tujátok beszélni, írásban igen hosszadalmas lenne, és nem is lehet mindenre kitérni.

Nem mindenkinek válik be ugyanaz, tehát semmiképpen se keseredj el! Amikkel próbálkoztál, az igen kevés ahhoz, hogy egy régóta fennálló problémát orvololni tudjanak. Csodaszerek nincsenek, életmóváltás nélkül még a legkiválóbb táplálék-kiegészítő is általában kevésnek bizonyul...

Amíg eljutsz Nikihez, olvasgass itt az oldalon (használd kérlek a keresőt) az egészséges (bionom) táplálkozásól, próbálgasd a Boszorkánykonyha recepjeit.

A pajzsmirigy alulműködés szoros összefüggést mutat a jódhiánnyal, erre a legjobb készítmény ez a Kelp tabletta. A múmió rendkívül komplex hatóanyag-tartalma is szabályozólag hathat a pajzsmirigy működésére, illetve a szegfűszeg-tinktúra is. És még megannyi más... Csak többet kellene tudni rólad, az életmódodról, valószínűleg egy bélflóra-regenerálás sem ártana (ez egyébként szinte mindenkire ráfér ). Ehhez első körben az Emóciót ajánlom, illetve a rostanyagokban dús táplálkozást.

Jó olvasgatást, hasznos időtöltést kívánok az oldalon, remélem hamarosan te is megosztod velünk életmódváltásod, gyógyulásod inspiráló történetét a "Vetem történt" rovatban!

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

SOS!!! Szalmonella!

Ezt a tartalmat átmozgattuk ide.

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy+gyógyszerek

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy idén május elején engedtek haza kórházból, mert tüdőembóliám és agyi érelzáródásom volt. 9 évig szedtem elötte fogamzásgátlót, amit már nem szedhetek. Otthon több gyógyszert is kellett szednem illetve véralvadásgátlót is injekció formájában. Mostmár csak egy gyógyszert szedek (Tr...tal) és véralvadásgátlót (Ma...rin), ami életem végéig megmarad. Pajzsmirigy miatt is elkezdtek kezelni, mert túlműködést állapítottak meg, ami 3 hónap gyógyszer szedés után alulműködésbe ment át. Mostmár nem szedem ezeket a gyógyszerket (C..or, Me...rin). A kérdéseim: Szedhetem e ez a betegség és gyógyszerek mellé a Macát? Ha elkezdem szedni, és abba hagynám pár hónap múlvan, lenne olyan mellékhatása ami eddig nem volt nálam, vagy vissza térne-e olyan mellékhatás ami volt mielött elkezdtem volna szedni a Macát? Ajánlottak ez mellé még testvibrációs gép használatát is az izületek miatt. Használhatok ilyen jellegü gépeket vagy nem?

Előre is köszönöm a választ!! Sziasztok

Értékelés: Nincs

Szakember szükséges

Kedves Andika 86!

Nagyon sajnálom ami veled történt.

Mivel több komplex problémáról van szó, ezért szakembernek kéne összállítania a személyre szabott terápiádat, ugyanis a természetes készítmények és gyógyszerek befolyásolhatják egymás hatását.

Írj kérlek Böbe kolláganőnknek lakatbobe kukac antalvali pont hu címre aki megfelelő a szakembert tud ajánlani.

Szeretettel ajánlom az ingyenes terméktanácsadást és ingyenes arcdiagnosztikát is.

Értékelés: Nincs

Autoimmun betegség mellett terhesvitamin?

Sziasztok!

Nem tudom, jó helyen teszem-e fel a kérdésem, de valahol muszáj, úgyhogy itt próbálom meg.

Férjemmel kisbabát szeretnénk. Próbáltam felkészüni, ezért több vizsgálaton is túl vagyok. Sajnos nem volt hiába való, ugyanis kiderült, hogy autoimmun pajzsmirigy alulműködésem van. Értékeim: TSH: 6.78;   FT4: 12.7;    FT3: 7.65;  az ultrahangom jó lett, nincs elváltozás leszámítva egy echoszegény göböt (legalább is erre azt mondták, hogy ez rendben van).

Tüneteket nem vettem észre magamon, bár így utólag sok mindent megmagyaráz: hajhullás, fáradtság, körömtöredezés, esetenként (bár ezt inkább mostanában vettem csak észre) gombóc érzés a torokban. Erre a problémára minden meggyőzödésem ellenére L...x 75 felét szedem. Mivel babát szeretnék, hajlandó vagyok a gyógyszerszedésre is. A gyógyszert kb. egy-két hete szedem és a babaproject is csak pár napja vette kezdetét.

Szerettem volna valamilyen terheskészítmény szedni, de sajnos mindegyik tartalmaz jódot, amit az endokrinológusom most nem ajánl. Nem tudom túl nagy vakmerőség lenne-e részemről ennek ellenére valamelyik az oldalon található terhesvitam szedése, okozhta-e ez problémát, szedhetem-e a L...x mellett, továbbá van-e valami, amivel mindemellett támogathatnám a pajzsmirigyem jobb működését.

Tudom, hogy sokan kérdeztek már hasonlót a témában, nem voltam lusta elolvasni egyiket sem, de konkrétan sehonnan sem tudtam kihámozni, hogy akkor most ártok-e a terhesvitaminnal ami tartalmaz jódot is és, hogy szedhető ez a L...x mellett is (beleértve a pajzsmirigyre ajánlott készítményeket is) és mikor és hogyan. Az interneten fellelhető cikkeket olvasva (autonom pajzsmirigy alulműködés és terhesség témában) elég elkeseredett állapotba sikerült hoznom magam. Jelenleg folsavat szedek szintetikus formában és, arra már rájöttem, hála Nektek, hogy ezt sem teszem jól, emellett szedem a L...t és Aviva tornázom szintén kb egy hete (amit mindenképp folytatni fogok).

Köszönettel: Ági

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Autoimmun pajzsmirigy betegséghez

Szia!

Hátha meg tudlak nyugtatni egy picikét... Tapasztalatom szerint az endokrinológusok között sincs egységes álláspont autoimmun pajzsmirigy alulműködés esetén a jódfogyasztásról. Ismerek olyat, aki ilyen esetekben terhesség és szoptatás alatt még plusz jódbevitelt is szokott javasolni. Szóval szerintem ne izgulj, de mindenképpen természetes jód- és egyéb vitaminbevitelt válassz, ez nagyon fontos!

Amit még autoimmun pajzsmirigy problémák esetén tehetsz, ha (szintén természetes formában) szelént szedsz. Ezzel kapcsolatban elég sok kutatás folyt/folyik és úgy tűnik, csökkenti az ellenanyag szintet. Az omega 3 bevitel is nélkülözhetetlen, ilyen esetben pedig még inkább (bionom bioboltos halolaj választék között válogass szerintem!) !!

Még egy eléggé fontos dolog: a babaprojekttel várjatok egy picit, amíg normalizálódik a TSH szinted és beállítják a gyógyszermennyiséget (ha ezt az utat választod), ez általában néhány hónapon belül megtörténik, ugyanis a terhesség elején legtöbbször borul az egész és emelni kell az alapadagot. Az első trimeszterben pl egész biztosan havonta fogsz vérvételre, megfigyelésre járni, később ez beáll, majd szülés után újra borul, jobb esetben visszakúszik az eredeti szintre.

Addig is fordítsd ezt az időt a vitaminraktáraid feltöltésére,  hogy minden jóban bővelkedő otthont biztosíthass a babátok számára! Kitartás, minden rendben lesz!

És ne izgulj! B.Kinga

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Köszönet!

Köszönöm a segítséget, nagyon hálás vagyok érte!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Betty's picture

Pajzsmirigy alulműködés és a babaproject

Szia Ági!

Valóban nem jó helyre írtad a hozzászólásod, ugyanis a bionomon nem válaszolhatunk ilyen jellegű kérdésekre.

Az én szerény véleményem az, hogy amíg nem normalizálódik, vagy javul a TSH-d, addig érdemes elhalasztani a baba projectet. A terhesség egyébként is óriási hormonális változásokkal jár, és a babavárás alatt nem igazán szerencsés műhormon tartalmú készítményeket szedni, pláne mert a babára is hatással van.

Az általad említett műhormonnal az az szitu, hogy sajnos nem oldja meg gyökereiben a problémát, ugyanis azt a téves információt kapja a hipotalamusz (ő a legfőbb vezér), hogy elegendő THS kering a vérben, tehát még ennyit sem fog előállítani, mint eddig. Persze mindezt neked kell mérlegre tenned!

Rengeteget írtunk már a pajzsmirigy alulműködésről, íme:

http://eletmodszer.com/comment/104331/pajzsmirigy-alulmukodes

http://bionom.hu/comment/54269/pajzsmirigy-problema-eseten

http://bionom.hu/comment/24789/autoimmun-pajzsmirigy-es-a-jod

A Bionomban kapható terhes vitaminok természetes jódot tartalmaznak, tehát szedhetőek ilyen esetekben is, akárcsak az algák.

Nagyon jól teszed, hogy rendszeresen Avivázol, én még az 5 Tibeti rítust is ajánlom mellé, ami szintén jó hatással van a pajzsmirigyre (is).

Sok esetben a stressz is kiválthatja a pajzsmirigy elégtelen működését, tehát az is meg kell tanulni kezelni.

A Milliméteres Hullámterápiát is jó lenne használnod, pajzsmirigy problémákra komplett receptúra van.

Az Egészség Medálok közül a VÉNUSZ Medál a női hormonrendszerre hat, szintén hasznos kiegészítő lehet!

Ha bővebb infót szeretnél, akkor keres Milliméteres szakértőnket Lakat Böbét [lakatbobe kukac antalvali pont hu].

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Pajzsmirigy, babaproject és kor

Sziasztok,

Teljesen uj vagyok az oldalon, es most ismerkedem vele, igy az sem biztos, hogy jo helyre cimzem-e a dolgokat.

A helyzetem: 45 eves vagyok, meg nincs gyerekem. Volt az elmult evekben 3 vetelesem, a legutobb oktoberben. Kulfoldon elek. Meg mielott kikoltoztem volna 2012 ben, az otthoni nogyogyaszom azt mondta a masodik vetelesem utan, hogy a kor miatt van, mert amugy minden rendben. 

Kikoltozve elkezdtem akupunkturara jarni es csinaltattam egy hormonvizsgalatot, ami tudtommal otthon nem keszult. Kiderult, hogy a TSH ertkem 5 folott volt valamivel, ami miatt elkezdtem eltroxin 50g-t szedni, ezzel nagyjabol normalizalodott a TSH-m, visszament 3 korulire. Terhes is letem harmadszorra is, de megint elment. Azota egyszer megjott a mestruaciom, most pedig (1 honappal kesobb) nem. A hormonszintemet folyamatosan neztek,legutobb szeptemberben volt teljes verkep, minden hormonom rendben volt, es novemerben is folyamatosan ellenoriztek. Terhes nem vagyok sajnos, a teszt negativ, de nincs (eletemben eloszor) verzesem sem, pedig altalaban eleg pontos.

Szeretnek remenykedni, hogy meg lehet kisbabam, de most tanacstalan vagyok. Lenne valami tanacsotok, hogy merre induljak?

Koszonom, BeaP

Értékelés: Nincs