EM - Erjesztett csicseriborsó vörös rizzsel

A csicseriborsó sajnos nem annyira ismert és elterjedt nálunk, mint kellene. Én is csak a humusz készítésekor ismerkedtem meg vele. Aztán ettem akkor is, amikor a csapatépítőn Pálma elkészítette a piláfját. Nagyon finom mindkettő, érdemes megkóstolni. Nagyjából ennyiből ki is merült a tudományom a csicseriborsót illetően, pedig érdemes jobban kihasználni. Így úgy döntöttem, ha már mindent erjesztek, kipróbálom ezt is erjesztve. Ez most egy próba, mert bevallom, erjesztett babot már készítettem, de csicseriborsót és rizst még nem. Ha van kedvetek, kísérletezzetek velem. /verebedit/

Erjesztett csicseriborsó

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. A csicseriborsót és a rizst átmosom egy kicsit.
  2. A fokhagymát megpucolom.
  3. Az egészet beleteszem egy befőttes üvegbe.
  4. Megfűszerezem.
  5. Felöntöm vízzel és az Emócióval. Azzal számolni kell, hogy a csicseriborsó szépen megdagad. Érdemes bögrével kimérni, és dupla annyi vizet önteni hozzá.

Kapcsolódó tartalmak:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Hozzászólások

Fermentált savanyúság télire

 Egyszerűen lenyűgözőek az ötleteid, Edit, még nem próbáltam ki ezt a recepted, de máris imádom!

Én is kísérletezem mostanság, én azonban elsősorban nem az alapanyagok, hanem az erjesztési módszerek szintjén, és ezzel kapcsolatosan lenne pár kérdésem tőled mint tapasztaltabbtól, hátha tudsz rájuk válaszolni:

Sikerült úgy céklát erjesztenem, hogy egyszerűen csak feldaraboltam a céklát, és felöntöttem tisztított vízzel, úgy, hogy ellepje. 3-4 nap múlva már készen is volt. Kérdésem: mit gondolsz, így el lehetne tenni télire is a savanyúságot? Vagy itt már mindenképpen kellene valamilyen plusz (só vagy ecet stb.), hogy ne penészedjen be? Illetve van olyan kockázata az egésznek, hogy ecet/alkohol lesz az így otthagyott erjesztett dolgokból?

Kérdésem egyébként ezzel a konkrét recepteddel kapcsolatosan még, hogy az összetevőket teljesen nyersen tetted bele? Mit gondolsz, ha csíráztatott csicseriborsót használok, az is ugyanígy erjedne?

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Erjesztett zöldségek télire

Szia!

Örülök, hogy tetszenek a receptötleteim. :)

Fermentáltam már savanyúságot télire, a receptjét EM savanyúság -akár télire is címmel találod a Boszorkánykonyhában. Ha hosszabb távra szeretnéd így eltenni a zöldségeket, mindenképpen javaslom, hogy adj hozzá  Emóciót, sót, de a fűszerek is nagyon jó szolgálatot tesznek, mivel nem csak jó ízt adnak, de tartósítanak is. Inkább keményebb zöldségeket használj, az uborka, paradicsom egy idő után felpuhul, ezért belőlük inkább vegyes vágottat érdemes készíteni. 

A fermentáláshoz mindig nyers alapanyagot használok, a csicseriborsó igen hamar csírázásnak indul, nyugodtan használhatod, de tegyél hozzá egy pici sót. 

Értékelés: Nincs

Erjesztett finomságot

Kedves Edit!

Szeretném kipróbálni az erjesztett ételeket, de még csak most ismerkedem velük. Lehet, hogy buta a kérdés, de ezeket az erjesztett finomságokat és az erjesztett gabonákat így magába kell enni ha kész van, vagy úgyanúgy felhasználható ételekbe is, ahogy nyer változatuk?

Köszönöm, Erika

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Erjesztett ételek nyersen-főve

Szia!

Persze, hogy főve is felhasználhatóak! Gondolj csak a savanyúkáposztára, amiből töltöttkáposztát, székelykáposztát készítünk! Ha van ötleted, bármilyen más savanyúság is felhasználható ételhez!

Mondjuk az erjesztett gabonákat még nem próbáltam, de köretnek, rakottasnak simán el tudom képzelni őket.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Erjesztett Candida alatt

Én ezt nem igazán értem. Hát nem arról van szó hogy nem lehet semmi erjesztett dolgot enni candida diéta alatt?

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Erjesztett ételek fogyasztása Candida alatt

Szia!

Házilag erjesztett ételeket, savanyúságot ehetsz nyugodtan, de az ecettel készült savanyúságok, saláták fogyasztását valóban nem ajánlom a Candida diéta alatt.  S

Értékelés: Nincs
Leylus's picture

Szia!

Szeretnék érdeklődni, hogy majdnem minden receptben a himalája só van feltűntetve. Ez tényleg sokkal jobb, mint bármelyik másik? Én is adalékanyagmentes (és minden mentes) sót használok, erdélyit. A legtöbbször azt, amelyik Parajdról származik. Az én választásom (tudás nélkül) azért esett erre, mert ez közelebb van hozzánk, mint a Himalája és alapjában azt gondolom, hogy a helyi/őshonos/itthon termelt dolgok az egészségesebbek. Akkor ennek igaznak kellene lennie a só esetében is. Vagy nem?

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Himalája só

Szia! 

Linkelem először is Vali egy hozzászólását, ami válasz lehet a kérdésed egy részére. 

Egyébként tudomásom szerint a Parajdi is jó! 

Értékelés: Nincs
Leylus's picture

Ó, nagyon köszi :)

Igazából csak érdekelt a miért. Nem azért, mert kételkedtem. De így már értem! Akkor használom a parajdit, majd kipróbálom a másikat is, ha ez elfogy!

Szép napot!

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel