Takarítás világnapja

Takarítás világnapjaA takarítás az egyik kedvenc házimunkám, már gyerekkoromban bevállaltam otthon ezt a sokak által utált tevékenységet. Későbbi családomban is a női feladatok közé tartozott, és rám hárult teljes egészében. Idővel a gyerekeim is bevonódtak ebbe, a maguk körül felgyűlt papír és egyéb szemetet ők szedték össze és hordták egy helyre a házban. A takarítás az a házimunka, ami minden alkalommal feltöltött és energiával látott el. A monoton, de mégis dinamikus mozgásban végzendő munka bekapcsolta a flow gombot a buksimban és jobbnál jobb gondolatokkal látott el, vagy kiüresített és pihentetett. Furcsa, igaz? Pedig ez a mai napig így működik, ha hozzáveszem a spiritualitást, a fizikai tér mellett a lelki szellemi teret is takarítom közben.

 

Tartalom:

 

A REND-SZER-ETETe

Varázslás a javából a takarítás.  A REND-SZER-ETETe, alapja a kiegyensúlyozott tiszta életnek. A körforgásban benne van az, hogy minden visszafordul hozzád, amit elengedtél, ezért nem mindegy, mit és hogyan engedsz el. Amit a föld termel, a földbe tér vissza jó esetben, információkat szolgáltatva a földsejteknek arról, mi van kint, fent a világban. Ez segítheti a fejlődést, a változást, ami a világban örök körforgásként van jelen. Az sem mindegy, mit gyűjtögetsz, mert ha a terheket, szemetet, salakot, akkor előbb-utóbb megszakadsz alattuk, ellepi a házadat, mi több, fizikailag is megjelenik egy idő után. A tisztasághoz hozzátartozik az elengedés, persze nem mindegy, hogy mit és hova engedünk.

Amikor végiggondoltam, hogy mit és hogyan szeretnék a TISZTASÁG VILÁGNAPJÁVAL kapcsolatban megosztani veletek, a vonzás törvénye és a szinkronicitás elemi erővel léptek működésbe. A Balcsi-parton pl. minden víz sodorta műanyagot és sörösdobozt észrevettem, kipecáztam, és a szemétbe dobtam a helyett, aki elszórta. Anno, amikor biciklitúrázni jártunk, mindig én voltam a szemétfelelős, rendre az én dolgom volt - mert én vállaltam - a szemeteszsákok elhelyezése. Ahol megálltunk, kitettem egy szemetesnek szánt szatyrot, és belegyűjtöttük a szemetet. Szégyelltem volna magunk után otthagyni a koszt. A kirándulásokon, strandoláskor manapság ugyanez a helyzet.

Felelősek vagyunk a környezetünkért, a Földért, ugyanúgy, ahogy a magunk testi-lelki-szellemi tisztaságáért is felelünk.

Szűz aszcendensem van és nyilas a napjegyem, mániám tud lenni a rend és a tisztaság, s miután a nyilas egy világjáró, természetimádó jegy, nem is kérdés a természet védelme számomra. Ezért is vállaltam, hogy írok én erről a jeles napról.

De nézzük, honnan és hogyan nőtte ki magát a takarítás világméretű nappá!

A takarítás világnapját egy ausztráliai vitorlásverseny hívta életre. Az egyik versenyző, Ian Kiernan, teljesen felháborodott a szemetes óceán és part láttán. Annyira indulatba jött a látványtól, hogy megszervezte az első takarítást a sydney-i kikötőben és környékén. A világ követendőnek találta a példát, és 1992-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programjába is bekerült mint Takarítási világnap, amelynek célja a világméretű takarítás volt.

Tettekre sarkalló jelszava pedig az alábbi mondat lett:

"Gondolkodj világméretekben, és cselekedj otthon."

Bizony, ha minden ember tenne a környezetének tisztántartásáért, az egész világ tisztább, egészségesebb lenne.

Az ENSZ a Takarítási világnapon (szeptember 20-a körüli hétvége) arra buzdítja a Földlakókat, hogy saját lakhelyét, szűk környezetét tisztítsa meg mindenki, aki szívügyének érzi a Föld tisztaságát, környezete egészségét, a rend fenntartása érdekében pedig törekedjen hosszú távon megőrizni azt. Ne csak otthon tartson rendet, hanem figyeljen az utcák, terek, iskolák és munkahelyek tisztaságára is.

Ezen a napon Magyarországon is sokan tisztítják az utcákat, folyópartokat, erdőszéleket, közösségek összefogva és egyénileg is. A kampánytakarításban oroszlánrészt vállal a Magyar Cserkész Szövetség is.

Látatlanban is szemetelünk... de nem mindegy, hogy mit engedünk le a lefolyón

Mikro- és makroméretek, a lakás tisztántartásakor felhasznált vegyszereket a házból a házon túlra juttatjuk.

A takarítás, tisztálkodás során használt szereket eleve a házon túlra is juttatjuk, márcsak ezért sem mindegy, hogy milyen tisztítószereket használunk. Előnyös, ha természetbarát szerekben gondolkodunk, amik nem terhelik a talajt. Ha nem saját kezűleg készítjük, hanem boltban vesszük a takarító- és tisztálkodószereinket, részesítsük előnyben a környzetebarát matricával ellátott termékeket.

Egyre több ember készít otthon saját maga szappant, fogpasztát, sampont, ami bőr- és természetbarát anyagokat tartalmaz. A háztartásban megjelenő - sok esetben kidobásra szánt - felesleget itt fel tudjuk használni.

Az erdélyi barátnőm szerint avas zsírból lehet a legjobb szappanokat főzni. Az el nem használt, emberi fogysztásra már nem alkalmas, főzéskor használt anyagok zöme beletehető a szappanba. A rizs vagy a kukoricadara pl. jó illattartósító, a gyógynövények, amik már teának nem jók, szappanalaplébe kiválóak. Az így készült szappanok nemcsak a bőrünknek, hanem a földnek is javára válnak, hiszen természetes anyagaikkal nem terheljük a talajt, és kevesebb látatlan és kézzelfogható szemetet juttatunk ki a lakásunkból, mert, amit lehet, újrahasznosítunk. Nemcsak pipereszappant, hanem mosószappant is készíthetünk, amellyel ruhát mosunk.

Ha a pénztárcánk nem engedi a bio vagy ferment tisztítószerek megvételét, megoldhatjuk nagyanyáink tisztítószereivel is a házunk, lakásunk tisztántartását. Én pl. a padló, a kád, a wc fertőtlenítésére, vízkőtelenítésére ecetes, levendula illóolajos vizet használok. A mosás során a mosószer mellé (a fehér ruhák mosásakor) mosószódát vagy szódabikarbónát teszek és sót (ami lágyítja a vizet) minden alkalommal,  így kevesebb tisztítószerre van szükség a ruhák mosása során. Kevesebb látatlan szemetet juttatok a talajba. Ugyanez vonatkozik a mosogatógépben és a kézi mosogatáskor használt vegyszerekre is.

Kézzelfogaható hulladékok, szelektíven a tisztább környezetért

A háztartási hulladékot gyűjthetjük szelektíven. Az üveg, a műanyag, a fém, az olaj, a gyógyszerek, az elemek, az akkuk sokasága mind gyűjthető szelektíven, sőt csak így érdemes gyűjteni. De még jobb - és ez nálunk így volt - közösségben gondolkodni. Egy olajos szelektív hordó elhelyezése a sok háztartásban felgyülemlett, elhasznált sütőolajat megfelelő helyre juttatja. Az elemek, akkuk gyűjtésére az iskolák, óvodák közösségi tereiben találunk gyűjtőládákat. A köztereink bővelkednek szelektív papír-, műanyag-, üveggyűjtő edényekkel, csak a lustaságot kell felszámolni ahhoz, hogy megfelelő helyre kerüljenek a különféle anyagok. A patikák mindegyikében van gyógyszergyűjtő doboz, a lejárt vagy felesleges szereket ebbe dobjuk, ne a szemeteskukába.

Gyűjtsünk szelektíven

A gyermekeim, miután azt látták otthon, hogy ügyelünk a hulladék szétválogatására, ösztönösen külön kezdtek gyűjteni dolgokat, s meglepődnek, ha nem ezt látják másoktól. Ilona lányom kb. két évesen már örömmel vett részt a műanyag flakonok laposra taposásában  önszántából. A példa ennyire képes nevelni, rendre szoktatni egy kisgyermeket.

A konyhai, kerti zöldhulladék a komposztba való vagy az állat elé. Vidéken ez nem is kérdés, de a városlakóknál sem lehetetlen megoldani, hogy a zöldségek héja a megfelelő helyen érjen földet. Biztos vagyok benne, hogy találsz olyan helyet, ahol szívesen fogadják a zöldhulladékot olyanok, akik felhasználják más módon, s nem kerül a kommunális szemét közé az, ami transzformálódva egy jó földalapot tud képezni. Az elültetett növény így egy értékesebb, gazdagabb talajba kerül, és nemcsak szebb, hanem zamatosabb is lesz.

Sok helyen az ételmaradék is a kukába kerül. Ha van állatod, könnyebb dolgod van, mert a cica, kutya örömmel veszi a maradékot magához. Ha nincs a háznál, nézz körül a szomszédaid körében, hogy kinél van házi kedvenc, aki szívesen megeszi az ételmaradékot.

Ugye nem is lehetetlen kicsiben nagyot alkotni? 

A világnapon túl is részt vehetünk közösségi szemétgyűjtésben. Ahol élek - Érden - több alkalommal is takarítják az erdőt, mezőt. Ebben a lakók, az iskolások és az óvodások lelkesen vesznek részt, abban a reményben, hogy sokáig megmarad a tisztaság. Szomorú látvány, hogy kb. 2 hét múltán ugyanolyan mennyiségű szemetet tesznek le illegálisan a teherautók, mint amit összeszedtek. Olyasmit is, amit egy kis figyelmességgel újra lehetne hasznosítani, nem pedig a földet mérgezni vele.

Tegyünk rendet belül is, ne csak kívül!

A lelki egészség az egyik alapja annak, hogy a környezeteddel is tudj foglalkozni. A rossz, mérgező gondolatok, érzések úgy hatnak a lélekre, mint a súlyok. Nehézzé tesznek, és mindent sötétté festenek. Légy tudatos a kimondott szavaidra és az érzéseidre is. Ami mérgező, szemétként ül benned, engedd el. Meditálj, jógázz, lélegezz, fejlődj, tudatosodj!  Tisztulj belül is, mert:

"Ami kint, az van bent,
Ami fent, az van lent;
Ahogy élsz, annyit érsz.
Ott van a válasz a szemedben."
Tankcsapda: Ez az a ház

Nem ragoznám tovább: REND a LELKE mindennek. Földanyánk ragyogó mosolygóvá válik, ha mi emberek teszünk azért, hogy ne zsigereljük ki, ne terheljük felesleges mérgekkel. Az erdeink, a patakok, források és folyók akkor maradnak egészségesen, ha mi emberek teszünk azért, hogy EGÉSZsÉGesen éljünk. A női tér, Földanya teste, amiben az élet ringatózik, nemcsak nekünk, hanem általunk is terem, s rajtunk is múlik, mivel tápláljuk őt, mert azt fogja visszaadni, amit kap.

Egy Hesse idézetel zárom a soraim, érdemes megnézni, mit tükröz rólunk emberekről Földanya, az életet termő, ringató bölcső.

"Minden embernek tükörnek kellene lennie, hogy megértse a másikat, és válaszoljon neki, de az olyan csudabogarak, mint te, azonnal elámulnak, és semmit nem látnak meg mások szemében, semmit nem olvasnak ki belőle, mert csak magukkal törődnek. Aztán ha egy ilyen csudabogár véletlenül mégis rábukkan egy arcra, amely viszonozza a tekintetét, amelyben választ és rokonságot sejt, örömében majd kiugrik a bőréből."
H.Hesse A pusztai farkas 

Lenóka


További tartalmak a témában:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Hozzászólások

természetes tisztítószerek népszerűsítése

Sziaszttok!

Érdeklődnék, hogy a takarítás világnapja alkalmából vállalná-e valaki, hogy általános iskolában gyerekeknek a természetes tisztító szereket bemutatja?

Janka

Értékelés: Nincs

Takarítási világnap...

Sajnos erre most emberünk nincsen, meglehetősen kevesen vagyunk, de úgy gondolom, hogy egy vállalkozó szellemű, bionom szemléletű tanítónéni, vagy tanárnő rövid idő alatt felkészítheti magát egy ilyen jellegű előadásra. Ha beütöd a "takarítás" szót a keresőnkbe, tucatnyi idevásó cikket olvashattok, amiben minden benne van, ami fontos. Zseniálisak a takarítós blogjaink is: A környezettudatos háztartás címmel több részes blogbejgyzést találtok!

Bocs nem lerázni akarlak, csak úgy gondolom, ha időt tudtok rá szánni, hogy átolvassátok, sokkal jobban megmarad, mintha valaki készen tálalná...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel