Léböjt Antal Valival és Lénárt Gittával

zöld turmix

A kíváncsiságom hajtott le a Szeremley birtokra, ami most már harmadszor volt az Antalvali.com léböjt táborának a helyszíne. A kíváncsiság mellett a Balaton szeretete és egy kis pihenési vágy is szerepet játszott. Sőt, tanulni is szerettem volna! Mind a négy összejött.

Az történt ugyanis, hogy az idén - rendhagyó módon - Antal Vali Lénárt Gittával, a nyerskonyha nagyasszonyával fogott össze és tette emlékezetessé ezt a 10 napot. Gittát a hűséges AV olvasóknak nem kell bemutatni, könyveit is bizonyára sokan ismeritek.

A tavalyi táborban résztvevő kolléganőm egy dolgot reklamált: Majd' megőrült, hogy 10 napig nem rághatott. Éhes nem volt, de a rágás nagyon hiányzott. Az idén ezzel nem volt gond. Az első két napban a turmixok mellett nyers ételeket kaptak a táborozók. Én pont ezeken a napokon voltam lent, így betekintést nyerhettem az ízekbe és a hangulatba is.

lé-böjt

A Szeremley birtok mit sem változott, az épület ugyanolyan impozáns, a táj és a kilátás szintén. Meg sem lepődtem az első táborozók elragadtatott kiáltásain!

Gitta már előre készült a vendégek fogadására. Welcome drinknek gyümölcslét szolgált fel, azzal koccintottunk az érkezőkkel, nevezetesen szűz mojitóval vagy meggyes-mentás itallal.

Az első nap délutánja még tájékozódással, szobafoglalással telt.

Az idén először nyílt lehetőség arra, hogy minden résztvevőt leteszteljenek a Metabolic Typing nevű módszerrel. Az elején és a tábor végén elvégzendő vizsgálat célja, hogy kiderüljön, milyen hatással van a léböjt az egyénekre. A géppel többek között sejtenergiát lehet mérni, hogy mennyire hasznos és tápláló az étkezésünk. Érdekes lesz látni, hogy milyen irányban változott az energiaszintünk a léböjt végére. Ezenkívül persze sok hasznos infó kiderül a vizsgálat során, hogy milyen hormontípusok vagyunk, vagy milyen táplálkozási típust képviselünk. Mi az a táplálék, amit a szervezetünk jól hasznosít, milyen arányban van szükségünk zsírra, fehérjére, szénhidrátra. Egy kiegészítő géppel a zsír-izom, hasi zsír hányadot, biológiai életkort, a sejtjeink vízmennyiségét, csontsűrűséget állapított meg  Somogyi Orsi, kivétel nélkül minden résztvevőnél.

Gyakorlatilag ez a vizsgálat volt a belépője minden tábortagnak. Utána kiültek Valival a teraszra, átbeszélni az elkövetkező néhány nap forgatókönyvét.

lé-böjt

Én ezen nem vettem részt, inkább elkaptam Balogh Pétert, a csontrakónkat, hogy a későbbiekben a táborlakók által is igénybe vehető szolgáltatását rajtam gyakorolja be. Mindig tudtam, hogy zseniális, és mivel sokat ülök, számomra szükségszerű a munkássága. Nem elég, hogy helyrerakja, kiropogtatja az ízületeket, csontokat, de mindig kapok tanácsokat is, hogy hogyan, milyen tornagyakorlatokkal tarthatom fent az általa létrehozott jó állapotot! A "középszimmetrikus ízületi állapot" kifejezés, ha akarod, ha nem, örökre a fejedbe rögzül! 

Innentől minden reggel speciális hastánc gyakorlattal kezdem a napot!  Péter munkásságának ezt a részét azok a táborozók is megismerhetik, akik nem veszik a csontrakó szolgáltatást igénybe, ugyanis minden este Ő tart tornát. A közel fél vagy inkább háromnegyed órás mozgás közben mindig elmondja az aktuális mozgássor hasznát, szükségességét!

Böbi

Reggeli bejáratós, meridián torna Böbivel

A reggeli tornák pedig Böbié. Egyik reggel arra ébredtem, hogy sok-sok ember tapsol... Nem fért a fejembe, hogy egy kora reggeli órán (fél nyolc!), ki az a megátalkodott, akinek tapsikolni van kedve. Még kócosan kióvakodtam a nappaliba, és ott találtam az egész csapatot, amint Böbi irányításával meridián tornáztak éppen. Ezzel is hozzájárulva a méregtelenítés folyamatának  biztosításához, ugyanis tisztítja a testen belüli esetleges energia megakadásokat. Hogy ne legyen unalmas, másnap Etka-jógával kezdték a napot!

masszázs

 Ilyen kellemes környezetben könnyű ellazulni

A hagyományosnak tekinthető masszázs is megtalálható. Tündi svéd, frissítő masszázsára sokan jelentkeztek be. Ez egy közel 70 perces, talpmasszázzsal kiegészített egész testes masszázs, ami a fej energetizálásával fejeződik be. Mielőtt hazaindultam volna, kaptam belőle egy kis ízelítőt. Mennyei volt. Ha tovább maradok, biztos, hogy minden nap igénybe vettem volna, mint ahogy néhány táborlakó is erre e következtetésre jutván, már előre befoglalta magának az időpontokat a napi stressz oldására. 

A stresszről jut eszembe: A bírtok kedvence Tádé. Ő egy csüngőhasú vietnami malacka, aki már 3 éve él itt. Annyira otthonának érzi a helyet, hogy szabadon jár-kel. Unalmas estéit egy rókával osztja meg. Egyik éjjel többször is láttuk az alvó malacka mellett sündörögni a fiatal rókát. Lehet, hogy nem a társaságra fájt a foga, hanem inkább a Tádé által elhagyott maradékra. Egyébként Tádé mindent megtestesít, amit a malacokra mondanak. Lusta disznó, koszos disznó, éhes disznó, falánk disznó stb.

malacka

És a horkol, mint a disznó... De, hogy közben eszik is... ?!

Láttuk a nagy melegben pocsolyában dagonyázni, de a csúcs az volt, amikor kedvenc gyümölcsét vittem neki és alva találtam, letettem elé a sárgadinnye héjat, és ő szemét ki sem nyitva, fejét fel sem emelve, orrát némileg megmozgatva fél- vagy egész-álomban, betolta a gyümölcsöt!  Velünk Tádé jól járt, hiszen a nyersevés minden maradéka ment a tálkájába!

És akkor most visszakanyarodok kedvenc témámhoz, Gitta konyhájához. Igaz, a táborlakók csak az első két napban élvezhették ezeket a gasztronómiai csodákat, mert utána már az igazi léböjt következett. Ha jól tudom, az utolsó napokban még találkoznak majd nyers koszttal a visszavezetés során, de addig csak ivászat van. Na, az sem semmi, minden alkalommal, minden "étkezés" más és más. Itt is érvényesül Gitta sokoldalúsága, bőséges fantáziája! Csak példaként: Káposztalé almával, köménymaggal, vagy ananászlé almával, esetleg töklé almával, édesköménnyel...

lé böjt kajakaja
 
Szemnek, gyönyörűűűű..

Az érkezés estéjén diófasírtot vacsoráztunk salátával. Szép is, finom is. A másnap reggelt zöldturmix-szal kezdtük, amiben a zöld leveleken kívül barack is volt. Ebédre egy nagyon mutatós ételt - nevezzük talán színes zöldségtoronynak -, kaptunk, aminek elkészítése során új technikát is tanultam. Ez nemcsak ennél az ételnél, de akár édességek készítésénél is használható. És Gitta kreativitása is újra, meg újra bebizonyosodott! Mivel az étek készítéséhez szükséges karimák otthon maradtak, ezért összegyűjtöttük a környezetünkből a másfél literes ásványvizes palackokat, és abból vágtuk ki a megfelelő eszközt!  Az aznapi vacsora volt az utolsó szilárd étel. Ez egy aszalt szilvás öntetbe kevert saláta volt. Abbahagyhatatlan... Ígérem, hogy a recepteket is küldöm a Boszikonyhába, párhuzamosan a blogbejegyzés megjelenésével!

Aztán másnap már csak lé, este egy kis turmix... Na, az sem akármilyen: almás céklás, tormás... Sajnos arról én már csak telefonon értesültem, a "konyhás" lányok mesélték.

Esténként sosem unatkoznak, a napi elfoglaltságok, előadások, kirándulások után pihenésként szó szerint láblógatás következik. A méregtelenítés kötelező fázisa a mediterránsós lábáztatás.

áztatás

Eljött a láblógatás ideje!

Akinek ezek után még van energiája, olvasgathat Gitta könyvtárában! Igen, még ezzel is készült! Természetesen itt voltak a saját könyvei is: a Szivárvány szakácskönyv vagy az Élő ételek, vagy a legújabb kedvencem, az Élő ételek ünnepnapokra, de ezekenkívül más nyerskosztos írásokat is olvasgathattunk. Még sohasem olvastam Victoria Butenkó könyveit, csak hallottam róluk (A nyers étel csodája vagy a Nyerskonyha legjobb receptjei). Azt sem tudtam, hogy hogyan lehet egy átlag amerikai család életét élő emberekből nyerskoszt hívők. Most megtörtént, le sem tudtam tenni, örülök, hogy Gitta elhozta.

Szombat este egy aszalt szilvás gyümölcssalátánál hagytam magára a társaságot fájó szívvel, hiszen még olyan élmények vártak rájuk, mint... Na, nem! Ezt most nem árulom el, a jövő héten olvashattok róla! 

Szép napot!

 

Kutyákat is szeretettel várunk, jövőre is!


Következő: » Léböjt Antal Valival és Lénárt Gittával - 2. rész »


Kapcsolódó tartalmak:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Hozzászólások

Metabolic Typing

Sziasztok!

Kérlek adjatok meg elérhetőséget, hogy a bejegyzésben említett Metabolic Typing bemérésre hol, mennyiért lehet bejelentkezni!

 

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Metabolic typing én is ajánlom!

Csak ajánlani tudom ezt az egyénre szabott étkezési módszert, ami szerintem zseniális! Kb. egy hónapja igyekszem e szerint étkezni, és már az első két hétben feltűnt a változás. Szinte egyáltalán nem vagyok éhes, elmúltak a pattanásaim, elmúlt a puffadás és a hasfájás, és rendeződött a székletem is.

A mérés alatt egy csomó kérdésemre választ kaptam, és sok mindent megértettem, pl. hogy mitől hízok (pedig nullkalóriás), hogy miért kapok éhségrohamokat a gyümölcsöktől stb. Miért van az, hogy az egyik ember jól érzi magát egy adott ételtől, míg a másikat ugyanaz padlóra dönti, és hogy miért nem működik ugyanaz a diéta, vagy életmód minden embernél.

Mivel ez nem egy átmeneti diéta, hanem egy életreszóló étkezési/életmód útmutató, így nem is lehet azonnal minden lépést elsajátítani, de apró lépésekkel mind közelebb lehet kerülni az előírt étrendhez. A szervezet okos, megérzi a változásokat, és tényleg gyorsan reagál rá.

Vágj bele bátran!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Antal Vali's picture

Somogyi Orsolyát tartom megbízható szakembernek!

Keresd őt, és hivatkozz rám! Itt találod meg.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel