A hormonális egyensúlytalanság és minden, amit ezzel kapcsolatban tudni érdemes!

Ennek a jegyzetnek az a célja, hogy rávilágítson a hormonális egyensúlytalanság által kiváltott problémák egy részére. Mindezt közérthető módon, szakszavak minimális alkalmazásával.

Könnyű belátni, hogy a téma nagyon bonyolult és összefüggő, de a cél mégis az, hogy azok, akik szeretnének megoldásokat találni a problémáikra, megértsék az elemi összefüggéseket, és egyúttal megismerjék a problémáik megoldásához rendelkezésre álló természetes eszközöket is.

hormonegyensuly

Bevezetés

Nyugatias modernitásunkban a nők döntő többsége számos egészségügyi problémával küzd. Ezek a problémák bármely életkorban előfordulhatnak, és látszólag függetlenek egymástól. Ilyen lehet például a koncentrációs zavar és a felborult menstruációs ciklus, vagy éppen az alacsony libidó és az elvékonyodó haj.

Sok esetben ezeknek a látszólag különböző problémáknak a gyökere mégis közös: a hormonháztartás egyensúlyának hiánya, főként a felborult ösztrogén-progeszteron egyensúly.

Tartalom:

 

1. Miért borul fel a hormonegyensúly?

A kor előrehaladtával és a környezeti hatások (táplálkozás, vegyszerek, fogamzásgátlók hosszú távú fogyasztása, drasztikus tisztítószerek alkalmazása stb.) következtében a nők természetes hormonciklusa felborul, a progeszteron termelése drasztikusan csökken. Egyes szakirodalmi források szerint 35-től 50 éves korig a progeszteron termelése 75% körüli csökkenést mutat, míg ugyanazt az életszakaszt figyelembe véve az ösztrogénszint csupán 35%-kal mérséklődik.

Akkor azonban, ha az ösztrogénszint magas (vagy éppen kevés a progeszteron az ösztrogénhez viszonyítva), a nők fokozottan érzékennyé válhatnak a legkülönfélébb megbetegedésekre, elváltozásokra.

Élelmiszerek

Az elfogyasztott élelmiszerek a növényi összetevők révén az esetek döntő többségében ösztrogén jellegű hatásokat fejthetnek ki.

Ökölszabályként elmondható, hogy ha valaki javarészt tájjellegű, őshonos növényeket fogyaszt, az kevésbé szól bele a hormonháztartásába, mint ha mondjuk a világ más tájairól érkező növények kerülnének a tányérjára. A szója például kifejezetten ösztrogén jellegű, ezért érdemes kerülnie azoknak, akik ösztrogén-dominanciában szenvednek.

A témát illetően több, kifejezetten erre kihegyezett szakácskönyv is az érdeklődők rendelkezésére áll.

Anyagok, amelyek ösztrogénként viselkednek (xenoösztrogének)

Számos olyan vegyület, amely rendszerint előfordul környezetünkben, a szervezetünkbe kerülve agresszív módon, ösztrogén típusú hormonként viselkedik. Ezeket összefoglaló néven xenoösztrogéneknek hívjuk.

A teljesség igénye nélkül ide sorolhatóak:

 • a műanyagok előállításakor használatos adalékanyagok (amelyek pl. hő hatására a vízbe oldódnak a műanyagból),
 • egyes kozmetikai tartósítószerek,
 • bizonyos élelmiszer-adalékok,
 • rovarirtók komponensei,
 • szintetikus fogamzásgátlók bomlástermékei, amelyek az ivóvízzel visszakerülnek a szervezetbe,
 • műköröm alapanyagok, hajfestéshez használt vegyi anyagok stb.

És a felsorolás még hosszan folytatható lenne. Könnyen belátható, hogy civilizált világunk általános életformájának egyik "mellékhatása", hogy a lakosság döntő többsége ösztrogén-dominanciában, valamint az ebből származtatható problémáktól szenved.

Elhízás

Az ösztrogén túlsúlyának oka és következménye egyaránt lehet a kóros elhízás, hiszen az ösztrogén képes növelni a zsírraktárakat, ezzel párhuzamosan csökkenteni az izomtömeget. A zsírsejtek ráadásul megkötik az ösztrogént, amelynek hatására a zsírréteg egy ponton túl szinte önálló hormonszervként funkcionál. Ördögi kör jön létre: a szervezet érzékeli ugyan az ösztrogént, de mivel az nem a petefészkek által termelt saját ösztrogén, így meggátolja a peteérést. Peteérés hiányában nem alakul ki a sárgatest sem, hiszen az a petesejt kilökődése után, a megrepedt tüsző helyén jelenik meg. A progeszteront (sárgatest hormon) nagyrészt a sárgatest maga állítja elő, így tehát a progeszteron termelése máris hiányt szenved.

Szintetikus hormon alapú fogamzásgátlók

A hormon alapú fogamzásgátlók jellemzően szintetikus ösztrogént és ugyancsak szintetikus progesztint tartalmaznak, különféle kombinációkban. Ezek megzavarják szervezetünk természetes ösztrogén-progeszteron egyensúlyát.

Szintetikus fogamzásgátlók szedésével előidézhetjük, vagy akár jelentősen növeljük is a már fennálló ösztrogén-dominanciát, amelynek hatásait döntően a fogamzásgátlók elhagyása után érzékeljük (használat közben ugyanis a progesztin elnyomja a negatív hatásokat).

Ráadásul a legmodernebb szennyvíztisztítási technológiák sem képesek molekuláris szinten megszűrni a szennyvizet, amiben megtalálhatóak a vizelettel távozott hormonális bomlástermékek. A megtisztított víz (legyen az akár fordított ozmózissal szűrve) ivóvízként a szervezetünkbe kerülve a szintetikus hormonok bomlástermékeit újra a szervezetünkbe juttathatja.

Stresszes életmód

Stresszhelyzetben a mellékvesék kéregállománya több kortizol hormont állít elő, így biztosítva a megfelelő stressztkezeléshez, a túléléshez szükséges energiát. Ha életünkben a stressz rendszeressé, tartóssá, illetve túlzott intenzitásúvá válik (legyen ez negatív vagy pozitív stressz), akkor a kortizol előállítása fog elsőbbséget élvezni az egyéb hormonok előállításával szemben. A megnövekedett kortizoligény fedezésére a szervezet a progeszteront is felhasználja, ezzel tovább csökkentve a progeszteron koncentrációját és relatív mennyiségét az amúgy is javarészt túlsúlyban lévő ösztrogénhez képest. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a kortizol és a progeszteron azonos receptorok segítségével érnek el a célsejtekbe, a megnövekedett kortizoligény miatt pedig a megmaradt progeszteron gyakran szabad receptorok nélkül maradva nem is tud eljutni a szükséges helyre.

2. Az ösztrogén-dominancia és jellemző tünetei

Az ösztrogén-dominancia az az állapot, amikor az ösztrogén relatív aránya nagyobb, mint a progeszteroné (itt a xenoösztrogének és a szervezet által termelt ösztrogének mennyisége összeadódik). Az ideális állapot a ciklus 21. napján vett vérből: 200-szor annyi progeszteron, mint ösztradiol.

Az ösztrogén-dominancia sokféle tünetet produkál. Nőknél jellemzően a következőket:

 • Hangulatingadozás, depresszió, ingerlékenység, düh, feledékenység, koncentrációs zavar, pánikrohamok
 • Fájdalomérzés, akár a csontokban is
 • Felborult ciklus: korán vagy későn jön meg, erősebb vagy gyengébb vérzés
 • Alacsony energiaszint
 • Súlygyarapodás. A zsír leginkább a csípő, has és combok környékére rakódik.
 • Alacsony libidó
 • Rossz közérzet
 • Fejfájás, migrén
 • Csökkent pajzsmirigyműködés (ennek tünete lehet többek között az alacsony testhőmérséklet, az elvékonyodó haj is).
 • Víz- és sóvisszatartás (ödéma), puffadás, illetve súlygyarapodás a folyadék-visszatartás következtében.
 • Gyengébb hólyag, stressz inkontinencia
 • Véraláfutások jelentkezése
 • Szorulás
 • Szédülés
 • Fibrómák (miómás daganatok)
 • Szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom
 • Álmatlanság
 • Kívánósság (főleg édesség)
 • Inzulinrezisztencia, gyenge vércukor kontroll, hipoglikémia (normálisnál alacsonyabb vércukorszint)
 • Véralvadási zavarok, a vérerek gyengébb tónusa és rugalmassága
 • A mellek periodikusan jelentkező érzékenysége, fájdalmas és teltebb érzése, duzzadása, különösen a menstruáció előtti héten
 • Endometriózis, megnövekedett kockázat a mellrák kialakulására
 • Kötőszöveti-, nem rosszindulatú elváltozások a mellekben (mastopathia). Ezek az elváltozások, csomók kényelmetlenséget okozhatnak, módosulnak, alakulnak a ciklus hormonális változásainak következtében. A nők közel 30-60%-át érinti!

3. Menopauza

A menopauza során leáll a petefészkek működése, ezért a saját ösztrogén koncentráció drámaian lecsökken a szervezetben. Mindemellett a felhalmozódott xenoösztrogének lefoglalják a receptorokat, így a szervezet a menopauza folyamatát nem képes kiegyensúlyozott formában levezényelni.

Ez a folyamat azonban természetes fitoprogeszteron és fitoösztrogének bejuttatásával eredményesen megtámogatható!

A menopauza jellemző tünetei:

(Jellemzően ösztrogénhiányos tünetek - amikor a saját szervezetünk nem termel elég ösztrogént)

 • Változókori hőhullámok
 • Éjszakai intenzív izzadás
 • Hüvelyszárazság
 • Vizelet-visszatartási problémák
 • Nagyfokú libidócsökkenés

A klasszikus orvoslás javarészt szintetikus ösztrogénterápiát alkalmaz a tünetek csökkentésére, amellyel sajnos nagyon könnyű újra előidézni az ösztrogén-dominanciát. Ennek kiküszöbölése, ellensúlyozása végett célszerű az ösztrogének mellett progeszteront is alkalmazni!

4. Lehetséges természetes megoldások a hormonális problémákra

Fontos tudni, hogy a következő megoldások nagyon sokat és nagyon sokaknak tudnak segíteni, hiszen gyakorlatilag a lakosság 95%-a érintett a dologban. Ennek oka többek között az, hogy a xenoösztrogének folyamatosan jelen vannak a környezetünkben, és be is kerülnek a szervezetünkbe, illetve elég kevesen élünk stresszmentes életet.

Bizonyos állapotokban, akut esetekben azonban a következő megoldások kevésnek bizonyulhatnak, így ilyenkor a kezelést érdemes kiegészíteni más termékekkel is; példának okáért egy jelentős pajzsmirigy alulműködéssel járó állapotot extra szerves jód-, szelén-, cink- és magnézium-bevitelével.

Egyszerűen megfogalmazva az a cél, hogy a xenoösztrogénektől megtisztítsuk a szervezetünket, ugyanakkor növeljük a progeszteron mennyiséget. Ezt a célt szolgálják a növényi ösztrogének és a növényi progeszteron is.

Alkalmazásuk során figyelembe kell venni a szervezet természetes ciklikusságát. A megfelelő támogató szerek kiválasztásához és helyes használatához lényeges tehát megérteni az ösztrogén és a progeszteron koncentrációinak változásait a női ciklus idejének függvényében (1. ábra).
A ciklus első felében az ösztrogén van túlsúlyban a progeszteronhoz képest (1.ábra - piros görbe), míg a ciklus második felében a progeszteron relatív mennyisége nő az ösztrogénéhez képest (1. ábra - kék görbe).

osztrogen-es-progeszteron-koncentracio1. ábra Az ösztrogén és a progeszteron koncentrációjának változása a női menstruációs ciklus során és a folyamatok hatékony támogatása gyógynövényekkel.

 

5. Hatóanyagok bejuttatásának formái

A hormonális egyensúlytalanság problémakörének megoldására, a természetes lehetőségekre fókuszálva, jellemzően étrend-kiegészítőket és/vagy krémet ajánlanak a szakemberek.

Az étrend-kiegészítők előnye, hogy segítségükkel nagy koncentrációk is használhatók, hátrányuk viszont, hogy sokszor a szabályozás a gyógyszeripar érdekeit egyoldalúan szolgálja. (Például nem lehet a szükséges mennyiséget beletenni az adott termékbe.)

A barátcserje magyarországi alkalmazása étrend-kiegészítőkben tiltott, de jól jellemzi a helyzetet az is, hogy a kamilla virágzatának hatásairól nem lehet állítani semmit sem. Ráadásul 2008 óta még mindig nem "derült ki", hogy egyáltalán jó-e valamire... Persze nyilvánvalóan mindenki tisztába van vele, hogy a kamillavirág a népi gyógyászatban gyulladáscsökkentő hatása miatt igen széleskörűen alkalmazott...

A krémek előnye, hogy sokkal jobb a hasznosulásuk (átlagosan 600%-kal), mint az étrend-kiegészítőké, ehhez azonban alapvetően szükséges egy hatékony krémalap (krémalapnak a hatóanyagokat nem tartalmazó krémet nevezzük, amelynek célja, hogy bejuttassa a hatóanyagokat a szervezetbe) is.

Itt most nem nyitunk vitát arról, hogy ez szintetikus vagy természetes kell legyen. Szerintünk egyértelműen természetes.

6. A használatról

A növényi ösztrogéneket (Ciklusbarát étrend-kiegészítő) a ciklus elején, a növényi progeszteront (Ciklusbarát krém) a ciklus második felében kell alkalmazni (1. ábra).

Ettől speciális esetekben szükséges csupán eltérni, de ennek meghatározása szakember dolga. A speciális esetekre ebben a jegyzetben nem térünk ki.

Fitoösztrogének (növényi ösztrogének)

A fitoösztrogének olyan növényi ösztrogének, amelyek elsődleges szerepe, hogy a szervezetben felhalmozódott xenoösztrogének és a zsírszövetben tárolt ösztrogének kiürülését támogassák, illetve felgyorsítsák.

A növényi ösztrogének ugyanúgy rákapcsolódnak az ösztrogén receptorokra, de nem stimulálják túl azokat. Tehát a xenoösztrogének versenytársaiként lépnek fel, ezáltal csökkentik a szervezetre nehezedő terhelést.

Növényi ösztrogének használata termékeny időszakban

A fitoösztrogének alkalmazását általában célszerű a menstruációs ciklus első felére időzíteni (az 1-13. napig, ha szabályos 28 napos ciklussal számolunk), amikor az ösztrogének koncentrációja természetszerűleg is jelentősen nagyobb, mint a progeszteroné (1. ábra).

Ahogy feljebb már említettük, extrém esetben szakember segítségét kell kérni.

Növényi ösztrogének használata a menopauza után

Amennyiben valaki túl van a menopauzán, úgy általában 3 hétig javasolt a növényi ösztrogének használata, majd egy hét kihagyás javasolt. Például 1-3 hétig szedi, utána a 4. héten szünetelteti.

Fitoprogeszteron (növenyi progeszteron)

A növényekből kivont progeszteron alatt elsősorban a mexikói vad jam gyökerét szokás érteni. A kivonat olyan elővegyületeket tartalmaz, amelyekből a szervezet a progeszteron hormont állítja elő. Így áll helyre az egyensúly, illetve a progeszteron fontos szerepköre (a progeszteron főleg a minőségi, míg az ösztrogén a mennyiségi jellemzőkért felelős) is.

Növényi progeszteron használata termékeny időszakban

A növényi progeszteron alkalmazását a menstruációs ciklus második felében kell megkezdeni, mivel a progeszteron koncentrációja természetszerűleg is akkor jelentős a női szervezetben/szervezetünkben.

Egy ideális, 28 napos ciklus esetén a 14. napon kell tehát elkezdeni, és a 26. napon kell abbahagyni (legrosszabb esetben a menstruáció első napján) a kenését.

Ahogy feljebb már említettük, egyedi komplikációk esetén természetesen szakember segítségét kell kérni.

Növényi progeszteron használata a menopauza után

Amennyiben valaki már túl van a menopauzán, úgy általában 3 hétig ajánlott a növényi progeszteron használata, majd egy hét kihagyás javasolt. Például 1-3 hétig keni a Ciklusbarát krémet, utána a 4. héten nem használja. Majd újból tovább elölről.

7. Fontos tudnivaló

A természetes gyógymódok velejárója lehet a kellemetlen tünetek átmeneti felerősödése, amely lényegében azt jelenti, hogy a szervezet pozitívan reagál a hatóanyagokra. Ez a kezdeti tüneterősödés a felhasználók kis százalékánál fordul elő, de mindenképpen fontos tudni róla. Ezt a folyamatot a szakirodalom "reverz"-nek hívja.

(Dr. Bíró Szabolcs /Wise Tree Naturals/ hiánytalan összefoglalója alapján átdolgozta: Balogh Kinga)


Ezen rövid összeállítás során az alábbi lektorált (peer reviewed) szakirodalmi forrásokat használtuk fel:

 • [Anon 2001] - Anon: One on one. Does natural progesterone cream work for menopausal symptoms?, Mayo Clin Womens Healthsource. 2001 Apr;5(4):8.
 • [Benie 2003] - Benie T, Thieulant M. L.: Interaction of some traditional plant extracts with uterine oestrogen or progestin receptors, Phytother Res. 2003 Aug;17(7):756-60.
 • [Branca 2003] - Branca F.: Dietary phyto-oestrogens and bone health, Proc Nutr Soc. 2003 Nov;62(4):877-87.
 • [Dalmau 20114] - Dalmau E, Armengol-Alonso A, Muñoz M, Seguí-Palmer M.Á.: Current status of hormone therapy in patients with hormone receptor positive (HR+) advanced breast cancer, Breast. 2014 Dec;23(6):710-20.
 • [Engel 2012] - Engel N, Lisec J, Piechulla B, Nebe B.: Metabolic profiling reveals sphingosine-1-phosphate kinase 2 and lyase as key targets of (phyto-) estrogen action in the breast cancer cell line MCF-7 and not in MCF-12A, PLoS One. 2012;7(10).
 • [Grebe 2016] - Grebe N. M., Emery Thompson M, Gangestad S. W.: Hormonal predictors of women's extra-pair vs. in-pair sexual attraction in natural cycles: Implications for extended sexuality, Horm Behav. 2016 Feb;78:211-9.
 • [Hilton 2010] - Hilton HN, Kalyuga M, et al.: The antiproliferative effects of progestins in T47D breast cancer cells are tempered by progestin induction of the ETS transcription factor Elf5, Mol Endocrinol. 2010;24(7): 1380-1392.
 • [Holtorf 2009] - Kent Holtorf: Bio-identical vs synthetic hormones, Postgraduate Medicine, Volume 121, issue 1, January 2009, issn - 0032-5481.
 • [Kamel 2013] - Kamel H. H.: Role of phyto-oestrogens in ovulation induction in women with polycystic ovarian syndrome, Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2013 May;168(1):60-3.
 • [Kubista 1990] - Kubista E.: Diagnosis and therapy of fibrocystic breast disease. Zentralbl Gynakol. 1990;112(17):1091–1096.
 • [Lasiuk 2007] - Lasiuk, G.C. and Hegadoren, K.M.: The Effects of Estradiol on Central Serotonergic Systems and Its Relationship to Mood in Women Biological Research for Nursing (2007), 9 (2): 147-160.
 • [Lee 1996] - Lee J.R., Hopkins V.: What Your Doctor May Not Tell You About Menopause: The Breakthrough Book on Natural Progesterone. New York: Warner Books, 1996.
 • [Lee 2006] - Lee, J. R.: Hormone Balance Made Simple, 2006.
 • [Limer 2004] - Limer JL, Speirs V.: Phyto-oestrogens and breast cancer chemoprevention, Breast Cancer Res. 2004;6(3):119-27.
 • [Miodini 1999] - Miodini P, Fioravanti L, Di Fronzo G, Cappelletti V.: The two phyto-oestrogens genistein and quercetin exert different effects on oestrogen receptor function, Br J Cancer. 1999 Jun;80(8):1150-5.
 • [Mueck 2004] - Mueck AO, Seeger H.: Hormone therapy after endometrial cancer, Arzneimittelforschung. 2004;54(1):1-8.
 • [Sitruk-Ware 1990] - Sitruk-Ware R.: Estrogen therapy during menopause. Practical treatment recommendations, Drugs. 1990 Feb;39(2):203-17. Review.
 • [Stanosz 2014] - Stanosz S, von Mach-Szczypiński J, Sieja K, Kociuszkiewicz J.: Micronized estradiol and progesterone therapy in primary, preinvasive endometrial cancer (1A/G1) in young women with polycystic ovarian syndrome, J Clin Endocrinol Metab. 2014 Dec;99(12):E2472-6.
 • [Vashisht 2005-I] - Vashisht A, Wadsworth F, Carey A, et al.: A study to look at hormonal absorption of progesterone cream used in conjunction with transdermal estrogen, Gynecol Endocrinol, 2005 Aug;21(2):101-5.
 • [Vashisht 2005-II] - Vashisht A, Wadsworth F, Carey A, et al.: Bleeding profiles and effects on the endometrium for women using a novel combination of transdermal oestradiol and natural progesterone cream as part of a continuous combined hormone replacement regime, BJOG. 2005 Oct;112(10):1402-6.
 • [Wegerer 2014] - Wegerer M, Kerschbaum H, Blechert J, Wilhelm F. H.: Low levels of estradiol are associated with elevated conditioned responding during fear extinction and with intrusive memories in daily life, Neurobiol Learn Mem. 2014 Dec; 116:145-54.

Kapcsolódó tartalmak:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Hozzászólások

small972's picture

Miómát találtak nálam

Sziasztok!

Nemrég találtak nálam egy majdnem 4 cm-es miómát, amire most 3 hónapig gyógyszert szedek. Ezt szeretném még megtámogatni természetes szerekkel is.

Jó lehet a hormonegyensúly helyreállítására a Maca por? Szedhetem mellé (és a gyógyszer mellé) a barátcserje kivonatot? Esetleg innék még diófalevél teát és cickafarkat is. Mehetne még a D vitamin is. Vagy ez már így sok lenne?

Néhány hónap alatt - vagyis ez év végéig - helyre kellene hoznom a méhemet, mivel kistesót szeretnénk és már így is 44 vagyok :) ezért is döntöttem a gyógyszeres kezelés mellett, de nem akarok csak erre hagyatkozni. 

Holnaptól leállok a kávéval, tejjel és csökkentem a husikát is - bár eddig sem sokat ettem belőle.

A lelki okokon már dolgozunk :D

Köszönöm,

Kriszta

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Még egy kérdés

Szia Kriszta!

Milyen gyógyszert szedsz most?

Várom a válaszod, szép napot!

Értékelés: Nincs
small972's picture

Egy miómára kifejlesztett gyógyszert szedek

Szia Kinga!

Egy miómára kifejlesztett gyógyszert szedek, xxx a neve.

Egy hónapja szedem, még kettő hónap van hátra belőle, és 2 ciklust kell megvárni utána, aztán visszamenni a dokihoz. Addigra szeretném magam rendben tudni.

Most ezerrel eszem a macát, mellé a K2D3 és Yam kivonat (ezerjófüves) megy még.

Olvastam Gyuri bácsinál a cickafarkat és a diólevelet is, teának már nem annyira szeretném ezeket, de esetleg borogatásként és irrigálni lehetne vele. De az lehet, hogy ez már túl sok lenne :D

Tényleg próbálok mindent bevetni az idő rövidsége miatt, és jó lenne végre rendben tudni a hormonjaimat is (szerintem sosem voltak rendben igazán, 17 éves korom óta 1 petefészkem van, majd 26 évesen ezt is műtótték, de ennek ellenére 40 évesen szültem a kislányomat )

A lelki tisztulásban a férjem segít, mivel ő ezekkel (is) foglalkozik.

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Emellett nem javasolnám...

Szia Kriszta!

Az általad szedett gyógyszer mellett csupán a K2D3-vitamint javasolnám, a többit nem... (sem a yam gyökeret, a macát egyelőre alapvetően sem, sőt, még a cickafark teát sem...)

Teljesen más a két kezelési mód, és lényegében magad ellen játszol, ha "összekevered" a dolgokat. Egyszerre csak az egyik, tehát vagy ez, vagy az. A gyógyszer után, a kivárt 2 ciklus végeztével térj át a fitohormonok és egyéb növényi hormonharmonizálók alkalmazására, előtte ne!

Tudom, hogy kevés az idő, de ha összekevered a dolgokat, akkor csak rosszabb lesz, jobb nem.

A K2D3 vitaminon felül egy magas csíraszámú szimbiotikum, az omega-3 zsírsavak emelt dózísú alkalmazása, valamint a természetes E-vitaminok használata is nagyon lényeges! Ezeket a gyógyszerrel együtt is nyugotan szedheted! Ebben a lazacolajban természetes E-vitaminok is megtalálhatóak.

A gyógyszeres kezelés után teljesen természetes módon, "önerőből" próbálkoztok majd, vagy inszem., lombik, esetleg bármilyen hormonkezelés (stimuláció stb.) van kilátásba helyezve? Ezt azért kérdezem, mert a természetes támogatás részben ezeknek is a függvénye.

Még babavárás előtt fontos lenne, hogy ellenőriztesd a pajzsmirigyed működését, mivel az esetleges, ezzel kapcsolatos problémák a teherbeesést és a várandósság kimenetelét, a baba egészségét egyaránt befolyásolják!

A kezelés után szívesen segítek majd a továbbiakban, ha szeretnéd!

Addig is vigyázz magadra, gyógyulj, figyelj a táplálkozásodra és tedd rendbe a lelkedet! Nem tudom, férjed pontosan melyik területen mozog otthonosan, de a családállítást jó szívvel ajánlom figyelmedbe!

Mielőbbi jó egészséget kívánok neked!

Értékelés: Nincs
small972's picture

Diólevél mehetne?

Mindenképp ki kell várni a két ciklust? Ennyi lenne a gyógyszer tisztulási ideje? 

Meg sem fordult a fejemben, hogy egymás ellen dolgozhatnak ezek a szerek :(

Önerőből szeretnénk a babát, ha jönnie kell, akkor fog is, erőltetni nem akarjuk. :) Viszont jó lenne az első félévben összehozni :D

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Az mehet nyugodtan!

Szia Kriszta!

A gyószer tájékoztatója szerint "a kezelés alatt és annak befejezését követően néhány hétig a legtöbb nőnek nincs menstruációs vérzése", valamint sok esetben (nyilván a vérzés elmaradásának hatására is...) megvastagszik a méhnyálkahártya is. Tehát, azt gondolom, ahhoz, hogy visszaálljon a menstruáció és megfelelő legyen a méhnyálkahártya, biztosan szükséges az a két ciklusnyi időtartam.

A diólevélteát kúraszerűen nyugodtan fogyaszthatod! 

Így legyen, sikerüljön!! Én szorítok nektek!

Szép hétvégét!


Értékelés: Nincs

Barátcserje-kapszula

Sziasztok,

Pici segítséget szeretnék kérni.

39 éves vagyok (pontosabban hamarosan 40). A barátcserjét pár napja kezdtem el szedni mentstruáció előtti "barnázgatás "miatt...de nem vártam meg a ciklus első napját a kezdéssel...ezzel most nagy hibát vétettem? Hagyjam abba esetleg?

Amúgy a ciklusom elég hosszú ( általában 35 nap), tehát kb. 1 hét múlva kellene megjönnie....

Amióta szedem a kapszulát iszonyú levert, fáradékony és szó szerint élettelen vagyok..

Mit javasoltok? Nagyon el vagyok keseredve..

Köszi előre is!

suzy

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

A ciklus első napjától használd!

Szia suzy!

Mivel nem szeded, csupán pár napja a kapszulát (milyen kapszula, milyen adagolással??), így azt javaslom, inkább hagyd abba, és rendesen, a ciklus első napjától kezdd majd el használni, legalább 3-6 hónapos kúra erejéig.

A barátcserje kezdetben felerősítheti a tüneteket, de ez átmeneti állapot, szépen rendeződik utána a dolog.

Szép napot és jó egészséget kívánok neked! 

Értékelés: Nincs

Endometriózis, Ciklusbarát krém

Szia!

Endometriózisos beteg vagyok. Jelenleg is szedem a xxxx tabl.-t-Márciusban volt egy sikertlen lombik próbálkozásunk. Szeretném abbahagyni a xxxx tabl.szedését és alternativ úton gyógyitani magam, mert már a sok szintetikus hormonokból elegem van. Jelenleg szedem a Maca port, omega 3, xxxx terhes vitamint, E-vitamint.

Ki szeretném próbálni a Ciklusbarát krémet, mert sok jót hallottam róla. Érdemes lenne elkezdenem? Jelenleg nincs menstruációm a hormon tabl.végett. Hogy kezdjem? Októberi hónapban mennénk a következő lombikbaba programra.

A segitséget előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Endometriózis esetén, lombikbabaprogram előtt

Szia Évi!

Meddig javasolták a V... szedését? A lombik előttig? Nem tudom, mennyire célravezető a lombik miatt/előtt megváltoztatni az "ütemtervet", ugyanis a V... és a lombik ez esetben egymásra "épülnek", és sajnos a lombik mindenképpen jó adag további szintetikus hormonnal jár majd együtt.

Az az igazság, hogy a természetes szereknek is időre van szükségük a megfelelő hatás eléréséhez, ez pedig több hónapot is igénybe szokott venni. Októberig nincs túl sok idő...

A macát esetedben nem javasolnám, ugyanis ösztrogénszerű hatása van!

Ami viszont nagyon lényeges, az a D-K vitaminok napi szintű használata! A xxx várandós vitaminban annyira kicsi mennyiség van... Mindenképp természetes és jól hasznosuló formát javasolnék (a vitaminon túl), mégpedig ezt a készítményt.

Ezt, ezt és ezt a cikket olvasd el kérlek!

Szintén fontos lenne, hogy (még a lombik előtt) ellenőriztesd a pajzsmirigy működésedet, ugyanis az endometriózis- és bármilyen más ösztrogéndomináns állapot- igen gyakran jár együtt annak csökkent működésével, ami pedig a teherbeesést, a lombik sikerességét és a várandósság kimenetelét egyaránt jelentősen befolyásolja! 

Endometriózis esetén az életmód és a táplálkozás megreformálása a gyógyulás alapját képezi, és a lelki okokkal is komolyan foglalkozni kell!

Ezzel kapcsolatosan kérlek, ezt a hozzászólást olvasd el!

Érdemes a fenti cikk alatt is "mazsolázgatni", sok, számodra is hasznos információt találhatsz a hozzászólások között!

Csupa szépet kívánok neked!

Értékelés: Nincs

Endometriózis, lombikprogram

Kedves Kinga!

Köszönöm szépen a válaszodat és a tanácsot.

A pajzsmirigyvizsgálatra most fogok menni, mert kértem a háziorvosomtól beutalót. Korábban nézték már, akkor nem volt baj vele. A Macat akkor most kicsit félreteszem.

A kérdésedre a válasz,  hogy mióta szedem a xxx tablettát: kb.3 éve folyamatosan szedetik velem. Azt nem mondták hogy meddig kell szednem. Elötte meg kaptam többször xxxx. Erre írtam neked azt, hogy folyamatosan tömték belém a hormonokat. Tudom, hogy a lombik is még nagyobb hormon adag, de nagyon szeretnénk kisbabát a párommal. Sajnos 2008 óta egy endometriózis ambulanciára járok, de ott nem nagyon adnak tanácsokat. Csak megkapom a receptet. A lombikcentrum, ahova járok, ott azt mondta a prof., hogy ő csak a lombik beavatkozással foglalkozik, az endometriózisommal nem. Kérdezzem meg az endo amb. az orvost. Az endo amb. meg azt mondják ha szóba hozzom a lombikot, hogy ők evvel nem foglalkoznak. Na kb.itt tartok.

Szeretném megerősiteni a szervezetemet a következő lombikra. Ezért kértem a tanácsodat, hogy miket érdemes kiprobálni. Sajnos az első lobiknál nehezen tudtak stimulálni, lassan emelkedett az öszradiol szintem, és kevés tűszőt produkáltam. 3 db petesejtet tudtak leszivni, és azok is éretlenek voltak. Mire eljutottunk a beültetésig, addigra csak 1 maradt amit be tudtak ültetni. Lehet hogy ez is annak köszönhető, hogy évekig el volt nyomva a hormonháztartásom. A lombik elött 3 hónappal hagyatták abba velem a xxxx szedését, hogy tudjak menstruálni. Szeretném a petesejtek minőségét is javitani. Arra mit lenne érdemes szedni? Sokan mondták a méhpempőt, xxxx, xxxx. Na de mindent nem lehet össze-vissza szedni. Javaslatodra meg fogom rendelni a a K2 D3 vitamin cseppeket. A Ciklusbarát krémet szeretném kipróbálni. Szerinted érdemes? Viszont azt, hogy miként kenjem, azt nem tudom, mert miután márciusban túl voltunk az első sikertelen lombikon egyből elkezdte velem az orvos szedetni újra a xxxxtblt. Azt mondta, hogy kell, mivel kockázatos, hogy nehogy visszajöjjön az endo. Tehát most megint nincs ciklusom. Tehát nem tudom mihez igazitani az adagolást.

Az étkezésemet is átalakítottam. Cukor, liszt kiiktatva. A tejtermékek elhagyása is folyamatban van. Azt a legnehezebb, mert régen elég sok joghurt, tej, túró lecsúszott. Sok nyers gyümit és zöldséget  fogyasztok. Melyik diétát ajánlod nekem, mint endosnak?

 Elnézésedet kérem, hogy hosszúra sikeredett a levelem.

Nagyon szépen köszönöm a tanácsaidat. Tőled már most sokkal több használható infót kaptam, aminek nagyon örülök.

Szívélyes üdvözlettel:

                                  Évi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
B.Kinga's picture

Endometriózis esetén, lombikbabaprogram előtt

Szia Évi!

Nagyon szívesen segítek, ha tudok!

Pajzsmirigy esetében fontos lenne a TSH mellett a többi paramétert is megnézetni, mert normofunkció mellett is fennállhat autoimmun folyamat (anti-TPO, anti-TG), ami sajnos erősen befolyásolja a dolgokat. Babaváráshoz az 1 körüli (max. 1) TSH az ideális!

Hova jársz endo.ambulanciára?? Írd meg ha gondolod, nem fogom megjelentetni! Mikor volt laparoszkópos műtéted, hol végezték, milyen stádiumú volt az endometriózisod, mit érintett? 

Értettem, amit írtál! Viszont a xxx gyógyszer mellett nem javaslom a növényi hormonok alkalmazását. Azonban amikor lombik előtt leteszed a V... tablettát, akkor bele lehet fogni a természetes szerek alkalmazásába (barátcserje, Ciklusbarát krém kombinálva), 3 hónap alatt már azért jó eredményeket is el lehet érni!! 

Amíg szeded a tablettát, addig használd tovább az omega-3 zsírsavakat, a DK-vitaminokat, kismamavitamint, jó lenne egy magas csíraszámú szimbiotikum is (az Emóciót tudom ajánlani), és nézesd meg a pajzsmirigyedet! A gyógyszer után pedig szívesen segítek majd a továbbiakban, és ne aggódj, utána a barátcserjét, a Ciklusbarát kérmet, a méhpempőt, az eddig szedett dolgokat, sőt még az "inzulinérzékenyítő" kiegészítőt is bátran lehet majd együtt fogyasztani! (az "inzulinérzékenyítőt" már előtte is)

Az étkezés nagyon-nagyon fontos; az állati tejtermékek és a glutén teljes kiiktatása pedig különösen lényeges, ugyanis ezzel a diétával csökkenthető az endos szigetek aktivitása, "szaporodása"! A gluténmentes diéta megkezdése előtt azonban célszerű elvégeztetni a cöliákia tesztet (vérvétel akár bármelyik magánlaborban, néhány ezer forint)! Használj finomítatlan kókuszolajat az egészségtelen társai helyett, édesítésre pedig steviát, a vörös húsokat, kávét, alkoholt kerüld el!

Valamint jó szívvel tudom ajánlani neked is a családállítás lehetőségét, nagyon sokat tud adni a gyógyulási folyamathoz is!! Ha szeretnéd, családállító szakembert tudok neked ajánlani!

Lombik előtt kizárták, vizsgálták nálad az esetleges inzulinrezisztenciát??

Szép hétvégét kívánok neked!Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Változókori probléma

Sziasztok!

Nagyon sok jót olvastam a Hormonharmonizáló olajról.

Szeretném a tanácsotokat kérni.

Június elején volt egy eü. küretem az állandó pecsételő, majd nem kielégítő mensi, majd megint pecsételő vérzés miatt. Gyakorlatilag 3 hónapja nemigen volt barnázásmentes napom. Az eredmény alapján vélhetően sárgatest hormon hiányom van, amire a xxxx nevű gyógyszert kaptam, 10 nap szedés kb. 1 hétre rá mensi, majd annak 11. napjától kezdődik újra a 10 nap. Ettől állítólag beáll. Most vagyok az 5. napon, már tegnap azt hittem el fog múlni, de mára megint olyan, mintha meg akarna jönni. Ennek fényében mit tudtok javasolni? Ez azt olajat használhatom emellett, vagy együtt nem lehet, már nagyon elkeseredett vagyok, tök fiatalos vagyok, még egyáltalán nem így képzelem a napjaimat, hogy hónapokig pacázok, nyaralni sem igazán lehet így, fürdeni stb... Ráadásul félek, nehogy a végén a méhem ki kelljen venni emiatt.

Kérem, tanácsoljatok valamit ennek megoldására.

Köszönöm előre is.

Andi

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Változókori vérezgetés

Szia Andi!

Az olajat használhatod bátran a gyógyszer mellett is.

Átmozgattam a hozzászólásodat a fenti cikk alá, kérlek, olvasd el figyelmesen!

Esetedben célravezető lehet egy barátcserje kúra elvégzése, melyet szintén használhatsz az említett gyógyszerrel egyetemben!

A barátcserje az agyalapi mirigy működésének stimulálása, szabályozása révén képes növelni a progeszteron termelődését, hormontartalma nincsen. Remek eredményekkel használható a klimaxos életszakaszban, valamint menstruációs zavarok esetén egyaránt. Legalább 3, de inkább 6 hónapos kúra javasolt belőle. Minden nap szükséges használni, azonos napszakban, menstruáció alatt is. Napi 800 mikrogr. dózissal lehet igazán jó eredményeket elérni.

Érdemes lenne a pajzsmirigyed működését is mihamarabb ellenőriztetni!

A testi tünetek kezelése mellett nagyon fontos a lelki tényezőkkel is foglalkozni. Ezen az úton nagy segítséget jelent egy jó kineziológus, egy tapasztalt családállító szakember. Jó szívvel javaslom neked is az ilyen jellegű önismereti utazást!

Szép napot és jó egészséget kívánok neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Nagyon köszi a választ!

Szia, 

Nagyon köszi a választ, elolvasom a cikkeket, és megnézem a krémet és barátcserje kivonatot, boldog lennék, ha azok használata megoldja a panaszaimat.

Üdv: Andi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Tanácstalan vagyok!

Szia!

Megrendeltem a Ciklusbarát krémet, mert 1-2 napig tart a vérzésem. Mivel nem tudtam, hogy hogyan kell kenni a krémet, menzesz után a nyolcadik napon napi 2×5 adagal kezdtem. Ami sok volt így elsőre, most már tudom, és 23 napra jött meg. 14. napon elkeztem újra kenni  2-3 adagot naponta, és rá a 16 napon jött meg, ilyen még sosem volt, mindig 28 napra jött meg. Nagyon tanácstalan vagyok, hogy most kenjem tovább vagy ne? És mikortól? Megint a 14. napon folytassam?

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Ne izgulj, rendeződni fog!!

Szia Bellus82!

Igen, folytasd tovább a ciklus 14-26. napjáig a krém kenését, rendeződnie kell a dolognak! A 2-3 x 5 pumpálásnyi adagot egyszerre kend fel, lehetőleg mindig azonos napszakban; a legoptimálisabb, ha ez ebéd előtt történik.

Annak azonban érdemes lenne bővebben is utánamenni, miért ilyen rövidek a vérzéseid (nőgyógyászati és endokrinológiai kivizsgálás)!

Szép estét és jó egészséget neked!

Értékelés: Nincs

Endometriózis, meddősség

Sziasztok!

Nekem olyan problémám van, hogy két éve próbálkozunk a párommal (baba téren) és idén volt egy laparoszkópos petevezeték átfújásom, amikor is kiderült, hogy tele vagyok endometriumokkal   Viszont még van egy olyan plusz problémám is, hogy elég alacsony a petesejtszámom, így az orvosom szerint gyógyszer nem igazán jöhet szóba...

Reménykedtem, hogy csak az elzáródás volt a meddősségem oka, de be kell látnom... nem!

Ebben szeretném a segítségeteket kérni, mindenféle alternatív megoldás érdekel!!!

Előre is köszönöm:

Mónika

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Családtervezés endometriózissal

Szia Mónika!

Átmozgattam ide a hozzászólásodat, mivel pont a tiéd alatt válaszoltam egy nagyon hasonló kérdésre, így kérlek, a fenti cikkel egyetemben olvasd el figyelmesen!

Nem írtad, milyen hosszúak a ciklusaid. Amennyiben neked is rövidek, akkor a lenti variációt javaslom, ha rendes hosszúságúak, akkor a Ciklusbarát krém kenését a várható piros vérzés előtt 2 nappal hagyd abba, majd középidőtől folytasd tovább; a barátcserje esetedben is minden nap menjen.

Idézek egy másik válaszomból is:

Az én tudásom és a tapasztalataim alapján az endometriózisból való gyógyulás egyik legfőbb alapja az életmód megreformálásával járó speciális diéta és az alapos, őszinte lelki rendrakás; ezzel kapcsolatosan kérlek, olvasd el EZT a hozzászólást (és a benne linkelt tartalmakat) is!

Célszerű lenne még a várandósság előtt ellenőriztetni a pajzsmirigyed működését, ez első körben egy egyszerű, akár magán úton is elvégeztethető (bármelyik privát laboratóriumban, ilyenkor e-mailben küldik az eredményt) vérvétellel megoldható (TSH, fT3, fT4, anti-TPO). Sok esetben ugyanis az ösztrogéndominancia talaján kialakuló pajzsmirigyműködési zavarok is nehezítik a régóta várt baba érkezését és megmaradását, ráadásul ezek a későbbiekben is komoly problémák forrásai lehetnek!

Mielőbbi boldog és gondmentes babavárást kívánok nektek!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Endmetriózissal Ciklusbarát krém

Sziasztok!

Tavaly volt egy műtétem és fél éves hormonkezelésem az endometriózis miatt, amit utólag nagyon bánok, mert szerintem még jobban megbolygatta a dolgokat. A tavasszal csináltam egy hat hetes tisztítókúrát, változtattam az étkezésen, jógázom, lecseréltem a kozmetikumokat. Most 21-22 napos ciklusra kezdtem használni a Ciklusbarát krémet, viszont mivel babát szeretnénk, elbizonytalanodtam, hogy most a 6. vagy 14. naptól kellene elkezdeni  a használatát?

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Felkészülés a babavárásra endometriózis esetén

Szia derica27!

Átmozgattam a hozzászólásodat a fenti cikk alá, kérlek, olvasd el figyelmesen!

Esetedben mindenképpen a barátcserje használatát javasolnám, a Ciklusbarát krém kenésével kiegészítve a ciklus második felében.

Mivel nagyon rövidek a ciklusaid, így azokat is célszerű lenne kitolni optimális hosszúságúra. Ezt úgy tudod megtenni, hogy a Ciklusbarát krém kenését nem hagyod abba a menstruáció várható megjelenése előtt 2 nappal, csupán akkor, mikor már megérkezett az élénk, piros vérzés. Pozitív terhességi teszt esetén a várandósság betöltött 14. hetéig kell folytatni a krém kenését, majd ezután elhagyni fokozatosan!

A cél, hogy lehetőleg legalább 26 naposra sikerüljön nyújtani a ciklusodat, hiszen ez az időtartam az optimális a baba befogadására kész nyálkahártya kialakulásához is!

A barátcserje szedését a ciklus első napján célszerű indítani, és minden egyes nap folyamatosan szükséges használni (azonos napszakban), a menstruáció ideje alatt is. Pozitív terhességi teszt esetén azonban abba kell hagyni a használatát! 3-6 hónapos kúra javasolt, ennyi idő alatt tudja igazán kifejteni jótékony hatását. Arra nagyon figyelj, hogy bizonyos termékek nagyon alacsony barátcserje-tartalommal bírnak (pl. 20 mg kivonat), holott 300-400 mg hatóanyag-tartalmú remek készítmények is vannak a piacon (ráadásul azokból is általában napi 2x1-es adagolást javasolnak, tehát közel 800 mg-nyi mennyiség bevitelét tartják és tartom én is hatásos dózisnak) !

Tehát összegezve: barátcserje használata a ciklus minden egyes napján, egészen a pozitív terhességi tesztig, vagy 3-6 hónapos kúra erejéig. A barátcserjét kiegészíteni a Ciklusbarát krémmel a ciklus második felétől használva, ami 21-22 napos ciklus esetén kb. a ciklus 10-11. napját jelenti (ha érzed az ovulációt, akkor onnantól!!), egészen addig, míg meg nem érkezik az élénk, piros menstruációs vérzés.

Pozitív terhességi teszt esetén a barátcserje használatát abba kell hagyni, de a Ciklusbarát krémet a betöltött 14. hétig folyamatosan szükséges kenni, majd onnantól fokozatosan elhagyni!

Nagyon fontos, hogy szedd a babaváráshoz szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, felkészítve a szervezetedet a baba fogadására. Erről itt és itt olvashatsz bővebben.

És ne bánj semmit, ha nem így történt volna, most valószínűleg nem is itt tartanál; lehet, hogy nem csináltál volna tisztítókúrát és nem is változtattál volna a külső-belső tényezőkön!! Minden okkal és céllal történik.

Csupa szépet kívánok neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Endometriózis

Kedves Kinga!

Nagyon köszöm a vàlaszt, már teljesen elbizonytalanodtam, hogy mit hogyan csináljak :) Bízom benne, hogy hamarosan eredménye is lesz a dolognak!  ;)

Üdv: Erika

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Változókoron túl Ciklusbarát krém?

Kérdésem a következő lenne, olvastam a Ciklusbarát krémről, egész jókat irtak róla. Nőgyógyászati vizsgálaton kimutatták, hogy ösztrogénhiányom van. Javasoltak egy terápiát xxxxx hüvelykrém. Szerintetek ezzel a Ciklusbarát krémmel ez helyettesithető, vagy csak babát váróknak és menszesz rendbetételére jó ez a krém?

Várom válaszod.

Üdvözlett:  20016

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Ösztrogénhiány, változókor

Szia kormoska!

A Ciklusbarát krém menopauza, posztmenopauza idején is remekül, jó eredményekkel használható, nem csupán termékeny korban.

A két hüvelykrém, amit kaptál, szintetikus ösztrogént tartalmaz, mindkettő az ösztrogénpótló terápia részét képezi.

A Ciklusbarát krém növényi progeszteront (fitoprogeszteron) tartalmaz, ösztrogéntartalma nincsen. Menopauza idején az ösztrogénhiány miatt a Ciklusbarát krém kenését a fitoösztrogénekben gazdag Ciklusbarát étrend-kiegészítővel kombinálva ajánljuk

Kérlek, figyelmesen olvasd el a fenti cikket, különösen ezt a részt ajánlom a figyelmedbe!

A krémet és az étrend-kiegészítőt esetedben így javallott használni:

3 hétig javasolt a növényi ösztrogének (Ciklusbarát étrend-kiegészítő) használata, majd egy hét kihagyás javasolt. Például 1-3 hétig szedi, utána a 4. héten szünetelteti.
Érdemes a Ciklusbarát krémmel indítani a hormonális támogatást, mégpedig 3 hét használat- 1 hét szünet felosztásban, majd eztán bekapcsolni a Ciklusbarát étrend-kiegészítőt 2 hét átfedéssel (a fentebb ajánlott 3 hét használat, 1 hét szünet alapon) használva.

Ezeken túlmenően legalább ekkora jelentősége van az omega-3 zsírsavak és a D-K-vitaminok rendszeres fogyasztásának is (kattints a linkekre)!

Szép napot kívánok neked! 

Értékelés: Nincs
kenguru's picture

Ciklus első napja?

14-26-i kenem a Ciklusbarát krémet majd várom, hogy megjöjjön és akkor kezdem el szedni az étrend-kiegészítőt 13. napig? Vagy megvárom, hogy leteljen a 28 nap és utána kezdem szedni függetlenül attól, hogy megjött vagy sem? (Nekem msotanában nem 28 napos a ciklusom, hanem 31-33)

Értetlenkedésemet megbocsájtva, köszönöm előre is a választ:)

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

A ciklus első napja és egyéb használati "bonyodalmak"

Szia kenguru!

A ciklus első napjának a piros, rendes vér megjelenésével járó menstruációs nap számít.

28 napos ciklusra számolva a ciklus 1-13. napjáig célszerű szedni az étrend-kiegészítőt, majd a 14-26. napig pedig a krémet kenni, aztán szünet, míg a piros vér megjelenik. 

Ha hosszabb a ciklusod, akkor ahhoz kell igazítani a "menetrendet", mégpedig a következő módon. Az étrend-kiegészítőt u.úgy a ciklus első felében fogyaszd, de a krém kenését a menstruáció várható megjelenése előtt 2 nappal függeszd fel, aztán a menstruáció érkezésével folytasd tovább az étrend-kiegészítővel a sort.

Én azt javasolnám, hogy első körben számolj 32 napos ciklussal, ezt pedig a későbbiekben még korrigálhatod. Az ovulációt körülbelül a ciklus közepére tesszük. (Tehát, ez esetben 1-15. napon étrend-kiegészítő, majd 16-30. napokon krém. Ha érzed, hogy előbb volt peteérésed, akkor abban az időben hagyd abba az étrend-kiegészítőt és kezdd el a krém kenését.). Lényeg, hogy mindig a menstruációs friss, piros vér (tehát nem "barnázás", pecsételés, maszatolás stb.) számít a ciklus első napjának, ahhoz mérten számoljuk a továbbiakat.

Ha eddig még nem használtad a Ciklusbarát krémet, akkor célszerű néhány hónapig az étrend-kiegészítő nélkül, csak önmagában használni és csupán utána bevezetni a fitoösztrogének alkalmazását!

Szép estét neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Mióma

Szia!

Miómám van. Rendeltem ciklusbarát étrendkiegészítőt, krémet, és fénygyökérport, valamint még régebben elkezdtem barátcserjét szedni.  Nem sok ez? Arra gondoltam, hogy a barátcserjét abbahagyom és az első hármat fogom szedni, illetve kenni. Használhat ez? A táplálkozásomban is jelentős változtatásokat vezettem be: vegánul és gluténmentesen igyekszem enni, hétközben pedig leginkább nyersen, csak a kávé maradt meg sajnos és még a mozgás ami hiányzik. Használhat ez?

Előre is köszönöm a segítséget!

Mariann

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Hormonális problémák

Szia! 

A Ciklusbarát krém és étrendkiegészítő szépen kiegészítik egymást, én első körben ezeket vetném be. A hormonrendszer egészsége érdekében fontos még a K2 D3-bevitel és az omega zsírsavak is, én inkább ezeket venném az előbb említett két termék mellé, a barátcserjét egyelőre hanyagolnám. 

A táplálkozásban legfontosabb, hogy cukrot, fehér lisztet, tejtermékeket ne egyél, valamint kerüld az adalékanyagokat, finomított olajokat, a hormonkezelt állatok húsát, a kukoricát, szóját, csökkentsd az egyéb hüvelyesek fogyasztását is. Legjobb választás a tisztított csapvíz, a legtöbb ásványvizet nem tisztítják megfelelően.

Ugye nem szedsz fogamzásgátlót vagy más hormontartalmú gyógyszert? Szedtél valaha? 

Lehet tudni, hogy hány éves vagy? 

Értékelés: Nincs

Mióma

Kedves Melinda!

 

Köszönöm a gyors választ! A tiltott élelmiszerek közül a kukoricát és a hüvelyeseket fogyasztom, most már ezek szerint csak fogyasztottam. Húst, cukrot, lisztet, tejet, tejtermékeket egyáltalán nem. A hétközbeni ebédemet és vacsorámat a Nyersétel Akadémiától rendelem és időnkét zöldség- gyümölcslevet préselek. Itthon van víztisztitónk, csak azt a vizet iszom. Fogamzásgátlót és hormongyógyszert nem szedek. Fogamzásgátlót kb 20 éve szedtem 3-4 éven keresztül, azóta sem. Szerencsére a mióma nem okoz problémát, sem fájdalmaim, görcseim, sem menstruáción kivüli vérzésem nincs, sőt a menstruációm is viszonylag pontosan (1-2, esetleg 3 nap eltéréssel) jön meg. A nőgyógyász persze rögtön műtétet javasolt, az egész méhemet el akarta távolítani, mert, hogy már amúgyis 46 éves vagyok. Gyógyszert nem is akart felírni, de én amúgyis más megoldást kerestem volna a gyógyulásra.

Köszönöm a választ!

Mariann

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

A ciklus második felében kevés a progeszteron...

Szia!

Most rendeltem meg a Ciklusbarát krémet 200 ml-es kiszerelésben. 3 éve babát szeretnénk, két inszeminációm és két lombikbeültetésem és egy hiperstimulációm (!!) volt az idei évben, sajnos eddig nem sikerült teherbe esnem. A hiperstimuláció miatt kis híján elvesztettem a petefészkeim. Évek óta  a menzeszem előtt 5-8 nappal barnázok, és rettenesetesen fájnak a melleim, emellett migrénem is van ilyenkor. A ciklusom 28 napos, magas prolaktinszintemre és pajzsmirigy alulműködésemre szedek gyógyszert. Ösztrogéndominanciám van; van peteérésem, 'csak" a progeszteron nem elegendő a ciklus második felében, erre alkalmaznám a krémet. Az a kérdésem, hogy mit tanácsolsz, melyik ciklusnaptól meddig, és hány adaggal kezdjem az alkalmazást?

Segítségedet előre is köszönöm! 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Hormonális támogatás sikertelen babavárás esetén

Szia Mirjana!

Ebben az esetben első körben a barátcserje használatát javasolnám neked. A barátcserje- megfelelő minőségben, mennyiségben és módon adagolva- képes enyhíteni a PMS tüneteit, csökkenteni a prolaktinszintet, növelni a progeszteron mennyiségét, csökkenteni az autoimmun pajzsmirigybetegségekre jellemző anti-TPO ellananyagszintet, ráadásul jótékonyan befolyásolja a fogamzóképességet meddőségnek nevezett állapot esetében. Kérlek, ezzel kapcsolatosan olvasd el ezt a hozzászólást, a benne linkelt tartalmakkal együtt!

A barátcserjét szedését a ciklus első napján célszerű indítani, és minden egyes nap folyamatosan szükséges használni (azonos napszakban), a menstruáció ideje alatt is. Pozitív terhességi teszt esetén azonban abba kell hagyni a használatát. 3-6 hónapos kúra javasolt, ennyi idő alatt tudja igazán kifejteni jótékony hatását. Arra nagyon figyelj, hogy bizonyos termékek nagyon alacsony barátcserje-tartalommal bírnak (pl. 20 mg kivonat), holott 300-400 mg hatóanyag-tartalmú remek készítmények is vannak a piacon (ráadásul azokból is általában napi 2x1-es adagolást javasolnak, tehát közel 800 mg-nyi mennyiség bevitelét tartják hatásos dózisnak) !

Amennyiben úgy érzed, a barátcserje mellett további támogatásra van szükséged, akkor az alábbiakat javasolnám:

Legalább egy hónapnyi barátcserjeszedés után beillesztheted mellé a Ciklusbarát termékcsaládot is. Először csak a krémet, majd további egy-két hónap után (tehát 1-2 hónap barátcserje és Ciklusbarát krém együttes használata után) vedd hozzá az étrend-kiegészítőt is, napi egy szemnyi adagolással. Tehát a barátcserjét minden nap, majd hozzá később a Ciklusbarát krémet szigorúan a ciklus második felében (28 napos ciklusra számolva 14. naptól a menstruáció érkezéséig vagy pozitív terhességi teszt esetén a betöltött 14. hétig) kenve, később pedig kiegészítve a Ciklusbarát étrend-kiegészítővel, ezt szigorúan csak a ciklus első felében szedve (28 napos ciklusra számolva a ciklus 1-13.napjáig). A Ciklusbarát krémet tehát pozitív teszt esetén nem szabad elhagyni, csupán a betöltött 14. terhességi héttől kezdve fokozatosan, a barátcserjét és az étrend-kiegészítőt viszont ez esetben azonnal.

Nagyon fontos, hogy szedd a babaváráshoz szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, felkészítve a szervezetedet a baba fogadására. Erről itt és itt olvashatsz bővebben.

Az omega-3 zsírsavak és a D-K vitaminok emelt dózisú fogyasztása, szimbiotikumok használata esetedben különösen fontos!! 

Ha még nem történt meg, akkor a D-vitamin szintjének ellenőrzése, a kortizol-szint meghatározása, inzulinrezisztencia kizárására irányuló vizsgálatok elvégzése nagyon-nagyon lényeges lenne! Kérlek, ezt is olvasd el figyelmesen!

Amennyiben pajzsmirigy-alulműködésed autoimmun alapokon nyugszik (Hashimoto thyreoditis), akkor az ellenanyagok (anti-TPO, esetleg anti-TG is) szintjének minél alacsonyabban tartása vitathatatlan jeletőségű, mivel a magas ellenanyagszintek is okozhatják a babavárásra irányuló sikertelen próbálkozásokat. Ilyen esetben a szerves szelén adagolása támogatja a folyamatot, valamint a glutén- és tejmentes diéta tartása remek eredményeket hozhat. A gluténmentes diéta megkezdése ELŐTT fontos a cöliákia kizárása, mely egy egyszerű vérvizsgálat segítségével történik (szöveti transzglutamináz IgA antitest és IgG antitest, EMA IgA). A TSH szintjét a baba fogadásához (főként inszem. és lombik esetében) ideális esetben 1 alatti értékre érdemes beállítani! Ezt a hozzászólást is olvasd el kérlek!

Mielőbbi boldog és gondmentes babavárást kívánok nektek! Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Legtisztább progeszteron krém

Szia Meli!

2 éve a teherbeesés előtt szedtem barátcserjét és kb. két és fél hónapig használtam a W...C...-et, majd a terhesség első 16 hetében. A kismanó most 15 hónapos :) azóta nem használtam a krémet. A pigmentesedés pár éve kezdődött a homlokomon, most tavaszra pedig az arcomon is tele lettem velük. Korábban elég stresszes helyen dolgoztam évekig :(

A pigmentfoltokra mit javasolsz? A progeszteron krémet hogyan kenjem?

Köszi :)

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Pigmentfoltok

Szia! 

Tehát már a várandósságod előtt kezdtek kialakulni a pigmentfoltok? Nem szoptatsz már? Ha nem, mikor hagytad abba? Szedtél fogamzásgátlót valaha? Most szedsz? 

Értékelés: Nincs

Pigmentfoltok és ciklus zavarok

Szia!

Igen, már korábban jelentkeztek a foltok. Az első kisfiam után nem volt gond, ő most 6 éves. Aztán jöttek a ciklus zavarok, a barnázás, kb. 3-3,5 éve, később a pigmentek, kb 2-2,5 éve... Most már 3 hónapja nem szoptatok, ahogy visszajött a menzeszem vele együtt a barnázás is, ez kb. 4-5 hónapja. 2 évig szedtem fogamzásgátlót, de kb. 12 éve, azóta nem. A második manócskánál a nődoki szerint alacsony volt mind a progeszteron mind az ösztrogén szintem, ezért jött össze nehezen a baba. Aztán természetgyógyász nézte a kortizolt is, ő mondta, hogy kimerült a mellékvesekérgem, szerinte innen van a hormonzavar, azaz stressz eredetű.

Gabi

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Pigmentfolt és hormonproblémák

Azért kérdeztem ezt a szoptatás-dolgot, mert az is előfordulhat, hogy a barna foltok elmúlnak a szoptatás befejeztével néhány hónappal. Nálam legalábbis így volt. De ha már hamarabb kezdődött, akkor nem biztos, hogy elmúlik. 

Jól gondolod, hogy hormonproblémára lehet gyanakodni esetedben, és sokat segít, hogy már ki is vizsgáltattad magad. Vannak olyan alap-táplálékkiegészítők, amelyek fontosak a hormonrendszer egészsége szempontjából (K2 D3 és krillolaj/halolaj). Ezek mellett vannak olyan készítmények, amelyek segíthetnek visszatalálni a hormonrendszernek az egyensúlyába (Pl. maca, Stabilizáló testolaj, Ciklus masszázsolaj, Cickafark plusz kivonat), valamint vannak speciálisan a normális ciklus szabályzását célzó készítmények (pl. Ciklusbarát krém, ciklusbarát étrendkiegészítő - ezek ketten szépen egymásra épülnek, kiegészítik egymást). 

A helyedben, amit én csinálnék: 

Egy kúra erdei pástétom + Emóció + krillolaj + K2 D3 (két utóbbi egyébként folyamatosan ajánlott, a medvehagymából 28 napos kúra, Emócióból is legalább annyi, de lehet folyamatosan is.)

Ha lement a 28 napos pástétom kúra, utána elkezdeném használni a Ciklusbarát krémet + ciklusbarát étrendkiegészítőt (az Emóció, krilloalj és K2 D3 maradjon). Én még belevenném a Csipkerózsa rügyelixírt is, mint stresszoldó, védelmező segítség.

Külső használatra nagyon jó választás a Bioemsan nyári ápoló, valamint stresszkezelésre a Stabilizáló testolaj

Az életmódodról nem írtál semmit, a stressz mennyire van jelen az életedben, hogyan tudod kezelni, van-e segítséged, tudsz-e pihenni, kimozdulni, mennyire fogod fel tragikusan a dolgokat. Táplálkozásod mennyire egészséges? 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pigmentfolt és hormonproblémák

Szia Meli!

Köszönöm a választ! Igen, rátapintottál, sajnos stresszes vagyok, a munkám nagyon az volt az utóbbi időben, rossz alvás, össze-vissza evés, sok kávé, kevés folyadék, és minden ami vele jár. A stresszes munkából a gyerekvállalás sem pihentető, kicsit csöbörből vödörbe hatást élem. Szerintem ez lehet a gond, kéne aludnom kb. egy teljes hetet :) Nem fogom fel tragikusan, de lenne min változtanom, sőt talán még segítséget is lehetne kérni.

Sajnos nálam a pigmentek a szoptatás abbahagyása óta csak romlottak, talán mert nyár van és sok a napfény, bár alatta szedtem görögszénát, nem tudom ez befolyásolja-e ezt.

Nem írtad hogyan használjam a ciklusbarát krémet, napi 1-2-szer?

Köszönöm :)

Gabi

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Mellékvese kimerültség

2x1 adagnyi (tehát 2x5 pumpálásnyi) krémet használnék a helyedben. 

A táplálkozási részhez még annyit tennék hozzá, hogy amennyiben lehetséges, kerüld a

 • kávét, egyéb spannoló szereket (kóla, energiaital stb.)
 • vörös húsokat
 • cukrot, fehér lisztet, adalékanyagokat, transzzsírokat, tejtermékeket. 

Fontos, hogy magát a problémát kezeld, mert jó a ciklusbarát krém és étrendkiegészítő, de ha a mellékvese fáradtsága miatt a kortizol háttérbe szorít minden más hormont (relatíve minden másból hiány alakul ki), akkor nem elég pótolni a többi hormont, mert az nem végleges megoldás. 

Első lépésként pihenj (szuper, hogy meg tudod oldani és van segítséged), gondolkodj stresszkezelő módszereken (jóga, meditáció, sport stb.), figyelj az egészséges étkezésre, folyadékpótlásra, táplálékkiegészítőkre. El se hinnéd egyébként, hogy ha megkapja a szervezet mindazt, amire szüksége van, mennyivel türelmesebb a gyerkőcökhöz, és mennyivel könnyebben veszi az akadályokat. Aztán beindul a körforgás, a dolgok egymásra hatnak: minél nyugodtabb vagy, annál hamarabb állnak helyre belül a dolgok. És minél inkább egyensúlyba kerülnek a hormonok, annál nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb leszel te magad is. 

Jaj, jut eszembe! Egy nagyon fontos dolog még! A magnéziumpótlás! Szuper termék az Ősi magnézium koncentrátum! Nagyon jó a felszívódása és szerintem ár-érték aránya is kiváló! Nekem is van itthon. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Mellékvese kimerültség

Szia Meli!

Köszi szépen :) Mindez a pigmenteket is helyreállítja, vagy arra kell valami mást is tennem, vagy szednem? A bőrgyógyász lézeres kezelést mondott, de nem tudom az megoldás-e egyáltalán...

Köszi :)

Gabi

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Pigmentek

Ha a pigmentfoltok a hormonrendszer egyensúlytalansága miatt alakultak ki (ami valószínű az elmondásod alapján), akkor az egyensúly visszaálltával elmúlnak a foltok is. 

Másik ok lehet még a máj terheltsége. Nem tudom, hogy szoktál-e méregteleníteni, időnként hasznos lenne. A legoptimálisabb, ha évente csinálsz egy nagyobb méregtelenítést, erről találsz elég sok infót itt az oldalon, többek között végigkövetheted Vali méregtelenítő kúráját is blogbejegyzések formájában. 

Ha ilyen nagy méregtelenítésre nincs is kapacitásod, akkor legalább amiket leírtam (a hormonrendszer tisztulása érdekében), valamint a máj egészsége érdekében pl. Huminiqummal lehetne támogatni a tisztulást. 

A bőrödre külsőleg nagyon ügyelj ebben az időszakban, fényvédelemre írtam már a Bioemsan nyári ápolót, ami egyébként egy tökéletes ápoló, öregedésgátló + fényvédő arckrém is. Tehát, sok az egyben. 

Értékelés: Nincs

Progeszteron krém?

Sziasztok!

Segítséget kérnék, az itthon elérhető legtisztább progeszteron krémet keresem. Korábban használtam a W...C...-et, de ettől-e vagy sem, tiszta pigmentfolt lett az arcom. Akkor, két éve barnázásra, rendszertelen ciklusra kaptam, és mert nehezen jött a baba. A baba azóta megszületett :) de az arcom tisztaa pigmentfolt lett, a barnázás újra van, a ciklus is rendszertelen (egyéb tünetek: alvászavar, ingerlékenység, ciklus előtt-után barnázás, hangulatingadozás). Komolyabb stressz-re fogták az okot, ami felboríthatta a mellékvese kérgem működését. Anno szedtem barátcserjét is. Melyik progeszteron krémet javasoljátok? Az nem okoz pigmentesedést?

Köszönöm :)

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Én a legjobb progeszteron stimuláló krémnek a

Ciklusbarát krémet tartom. Jómagam is ezt használom, és sokkal jobban meg vagyok vele elégedve, mint azokkal, amelyeket előzőleg használtam.

Értékelés: Nincs

Endometriózis után babára várva

Sziasztok!

3 hónapja műtöttek endometriózissal és szeretnénk még babát. Ti javasolnátok akár a Ciklusbarát étrendkiegészítőt akár a krémet? Vagy mindkettőt? Hogyan szedjem/kenjem? Ez tényleg beállítja a helyes hormonháztartást? Valahogy jó lenne megszabadulni a mű ösztogénektől, mert félek, hogy kiújul a daganat.

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Endometriózis és a Ciklusbarát termékcsalád

Szia Mankacsek!

Átmozgattam a hozzászólásodat a fenti cikk alá, kérlek, olvasd el figyelmesen.

A te hozzászólásod alatt pont egy hasonló kérdésre válaszoltam az imént, kérlek, azt is olvasd, el a linkelt tartalmakkal együtt, hiszen a válasz lényegében neked is szól. Annyi különbséggel, hogy a macát helyettesítsd be a Ciklusbarát étrend-kiegészítővel.

Szép napot és mielőbbi, boldog babavárást kívánok neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Macagyökérpor endometriózisnál?

Sziasztok!

Szeretném elkezdeni használni a Macagyökérport. 2008 óta endometriózissal kezelnek.Túl vagyok már két műtéten.J

Ez évben kezdtük el a lombik programot. Sajnos az első próbálkozásunk nem sikerült. A stimuláció hatására csak 3 db petesejtet tudtak leszívni (sajnos azok is éretlenek voltak).  db petesejt volt alkalmas arra hogy beültesék. Terheség nem lett belőle.

A sok hormon amit kaptam a stimuláció alatt, azok egy kicsit beinditották újra az endometriózisomat. Jelenleg megint elkezdték szedetni velem a hormont (xxxx tabl) hogy nehogy visszajöjjön az endó. Ez egy ördögi kör, ami 2008 óta tart. Nem örülök ennek a sok szintetikus hormonak, de azt mondják, hogy csak ez használ.

A kérdésem az lenne, hogy érdemes lenne elkezdenem szedni a Macát, vagy amig a hormont adják, addig nincs értelme? A következő lombikos próbálkozásunkat kb. októberi hónapra időzitenénk. Addig szeretném egy kicsit feltölteni a szervezetemet és szeretném, ha több és jobb minőségű petesejteket tudnának nyerni. Egy ismerősöm mondta, hogy lehet, hogy abba kéne hagynom a hormont és helyette kipróbálni a Ciklusbarát krémet is az endómetriózisra.

Tanácstalan vagyok. Tanácsot szeretnék kérni.

Jelenleg amit most szedek: xxxx terhesvitamin, méhpempő, E-vitamin, Omega-3

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Endometriózis, maca és Ciklusbarát krém

Szia Évi!

Az én tudásom és a tapasztalataim alapján az endometriózisból való gyógyulás egyik legfőbb alapja az életmód megreformálásával járó speciális diéta és az alapos, őszinte lelki rendrakás; ezzel kapcsolatosan kérlek, olvasd el EZT a hozzászólást (és a benne linkelt tartalmakat) is!

A Ciklusbarát krém egy természetes, növényi progeszteron tartalmú krém, mely a szervezet saját progeszteron-termelésének serekentésével igyekszik visszaállítani az ösztrogének irányába eltolódott hormonális egyensúlyt. Kérlek, a fenti cikket is olvasd el figyelmesen!

Endometriózis esetén a Ciklusbarátát krém használata speciális esetnek számít, 28 napos ciklusra számolva a ciklus 6-26. napjáig szükséges kenni. A macát ösztrogénszerű hatása miatt endometriózis esetén szintén nem a szokott módon javallott alkalmazni. Ilyenkor csupán több hónapos progeszteronkrém használat után szoktuk javasolni a terápiába illesztését és mindösze azokon a napokon, amikor a prog. krém kenése szünetel, vagyis a ciklus első pár napjában.

Gondolom a lombikprogram miatt történtek nálad inzulinrezisztencia- (3- vagy 5 pontos vércukorterhelés inzulinszintek mérésével), valamint pajzsmirigy működési rendellenességek kizárására irányuló vizsgálatok (TSH, fT3, fT4, anti-TPO (!!!), anti-TG). Amennyiben mégsem, ezeket mindenképpen és minél hamarabb célszerű lenne elvégeztetni, szükség esetén pedig megfelelően kezelni! 

Nagyon lényeges egy megfelelő csíraszámú szimbiotikum és a D-K vitaminok rendszeres, napi szintű használata is! Ezzel kapcsolatosan pedig ezt a hozzászólást szeretném a figyelmedbe ajánlani, kérlek, ezt is olvasd el!

Mielőbbi boldog babavárást, jó egészséget kívánok neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Tulipiros's picture

Hormonális egyensúlyhoz termékek

Sziasztok!

Tudnátok a társoldal-webáruházból termékeket ajánlani ehhez a témához? Megnéztem a webáruházat, ott hormonharmonizálás címszót talált, onnan minden jó a fenti cikkben tárgyalt problémára? Ne vagyok még járatos ebben a témában. Kíváncsiságból olvastam el a nyári pihenés alatt a cikket, és nagyon meglepett, hogy összahngban van a problémáimmal. Tényleg leesett az állam. Le is írom, hátha tudtok tanácsot adni.

Félév "tök jól ézrem magam a testemben, bent minden rendben, ekcémám totál tünetmentes" időszak után ("csak" a nyakam, vállam fájt és aludni nem tudtam) tavaly októberben egyszerre sok nyavalya jelentkezett. Csak fölsorolom: ekcéma fejbőrön, enyhe máshol, erős csuklófájdalom, elkezdtem hízni épp az említett terültekre: csípő, has, leginkább köldök alatt, combon kevesebb, hullik a hajam nagyon, ciklusom teljesen fölborult, egyszer 30 napig véreztem, a gátomon gyulladás keletkezett a gátmetszés helyén, azt mondták valószínűleg endometriózis, ki kéne metszetni, még nem tettem meg, gyógynövényes krémmel kezelem, csak vérzés alatt gyullad be míg ki nem tisztul, és volt 2 cisztám ami 3 hónap alatt magától fölszívódott. Röviden azt hiszem, ennyi. Nem tudom, lehet-e az a gond, amiről a cikk szól. Gondolom nézessek hormonokat dokival. Lehet akkor is hormonprobléma, ha nincs jelen az összes fent fölsorolt tünet?

Nincs sok pénzem, ha csak egy termékre tudok áldozni, melyik legyen? Elég csak egy növényi étrendkiegészítő, vgy inkább egy krém legyen? Azt nem láttam a webáruházban.

Köszönöm előre is a segítséget: Tulipiros  

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Célirányos termék- és terápiaválasztás

Szia Tulipiros! 

Az első és nagyon fontos lépés, hogy vizsgáltasd ki magad alaposan, hozzáértő szakemberrel, szakemberekkel. A hormonális vonalon történő elváltozások szorosan összefüggnek egymással! Sokszor sajnos, ha nem "lép" időben az ember, egymás után követi egyik a másikat, és bizonyos idő és állapot után már sokkal nehezebb is tenni ellenük. De semmiképp sem lehetetlen!! Azért is lényeges a mielőbbi és pontos diagnózis, hogy a kiegészítő kezeléseket ahhoz lehessen igazítani, hiszen csak így lehet igazán jó és tartós eredményeket elérni! Az ajánlott termékek, termék-kombinációk és használati javaslatok is mások lehetnek a különféle problémák, elváltozások, panaszok esetében.

Az endometriózis biztos diagnózisa, meghatározása, érintettsége végett azt javasolnám neked, hogy mielőbb keress fel egy endometriózis centrumot (interneten tájékozódhatsz), ne add alább a dolgot...

Amennyiben bebizonyosodik az endometriózis fennállása, akkor speciális módon szükséges használni a hormonharmonizáló termékeket is (ez pl. az a peciális eset, amire a cikk nem tér ki), valamint ezeket erre épülő diétával, életmóddal kombinálva jó eredmények érhetőek el. Endometriózis esetén a méh üregén kívül is fellelhetőek méhnyálkahártya-szövetek, csomók, melyek a női ciklusra, hormonális változásokra ugyanúgy reagálnak, mint maga a méhnyálkahártya a méhen belül (vérzés...), ennek folyományaként gyakran gyulladásokat, összenövéseket, hegesedéseket, cisztákat stb. idézve elő. Az elváltozásnak sokféle tünete lehet, attól függően, hogy a szervezet melyik része érintett és milyen mértékben. Endometrikus szövetek számos helyen előfordulhat, többek között hashártyán, petefészkekben, petevezetőkben, húgyhólyagban, belekben, hüvelyben, szemben, még az agyban és sok más helyen is! Endometriózissal kapcsolatosan kérlek, olvasd el EZT a hozzászólást

Az endometriózis ösztrogénfüggő elváltozás, ösztrogéndominancia talaján alakul ki.

Ösztrogéndomináns állapot a pajzsmirigy alulműködése is, mely sok esetben szülés után mutatja meg magát. Tipikus tünete LEHET a nagymértékű hajhullás, a súlygyarapodás is, autoimmun háttér esetén akár izületi fájdalmakat is okozhat és gyakran társul egyéb autoimmun elváltozáshoz. Ilyen irányban is mindenképpen célszerű lenne kivizsgáltatni magad (háziorvosi beutalóval endokrinológus; TSH, fT3, fT4, anti-TPO, anti-TG értéket és további általa szükségesnek ítélt vizsgálatok)! A kezeletlen pajzsmirigybetegségek is igen gyakran járnak együtt menstruációs zavarokkal.

Tehát nagyon fontos a megfelelő, mielőbbi kivizsgálás, majd a kapott eredmények alapján történő célzott termék- és terápiaválasztás! A pajzsmirigy működésének feltérképezése, az endometriózis szakszerű kivizsgálása nagyon fontos!

Addig is, a D-K vitaminok, az omega-3 zsírsavak és szimbiotikumok fogyasztásával támogathatod a szervezetedet. Az eredmények függvényében, ha szeretnéd persze, pedig átbeszéljük majd a további hasznosnak ítélt teendőket!

Szép estét kívánok neked!

Értékelés: Nincs
Tulipiros's picture

Hormongondok

Köszönöm a kimerítő választ!

Az egyik doki ultrahang nélkül endometriózist mondott, küldött máshova ahol ultrahanggal fonálgranulómát mondtak. Hormont egyik se nézett. Ha visszaérünk a pihenésből, megyek a háziorvoshoz és kérem a beutalókat.

Köszönöm, remélem  végére tudok járni.

Üdv.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel