A cukorbetegség és az inzulinrezisztencia - Életmód és étrend cukorbetegeknek!

Minden családban van legalább egy cukorbeteg, akár közeli, akár távoli rokonról legyen szó. Nem hiába mondják: népbetegség. Családunkban az egyik nagypapám és keresztapukám szenvedett tőle. A keresztapukám nagyon hamar elment, és úgy érzem, hogy nem hozzá méltón… Évekig foglalkoztatott a gondolat, hogy miképp lehetett volna ezen a helyzeten változtatni.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok élethelyzettel, betegséggel találkoztam, jó néhányat meg is tapasztaltam, és amikor kimondják, hogy valami gyógyíthatatlan, lehetetlenség rajta segíteni, akkor beindul nálam a motor, hogy bizony ennek utána KELL járnom! És hihetetlen vagy sem, de újra és újra rá kell döbbennem, hogy bármilyen betegségről legyen is szó, a megfelelő életmód, A TÁPLÁLKOZÁS A KULCS, így a cukorproblémáknál is! Bár keresztapukámon már nem segít, de bízom benne, hogy sokak számára enyhülést hoz.

Cukorbetegség

Tartalom:

Mi is az a cukorbetegség?

Kiindulásképpen nézzük, mit is jelent az, hogy cukorbetegség, amit ráadásul két típusba sorolnak:

 • 1-es típusú (inzulinfüggő): nevezik még gyermek- vagy fiatalkori cukorbetegségnek is, amely az összes diabéteszes eset 5-10%-át teszi ki.
 • 2-es típusú (nem inzulinfüggő): ún. felnőttkori diabétesz, amely 40 éves kor fölött alakul ki.

Pontosítanék, ez már így nem igaz, ugyanis napjainkban a gyermekkori cukorbetegség eseteinek közel fele a 2-es típusúba esik, emiatt az életkorra utaló elnevezés elavult.

Szervezetünkben az inzulin felel azért, hogy a glükóz (szőlőcukor) a vérből a sejtekbe jusson. Egyszerű a menete. Miután elfogyasztjuk az ételt, megkezdődik a táplálék emésztése, a benne található szénhidrátok egyszerű cukrokra bomlanak, amelyek nagy része glükóz. A glükóz belép a vérbe, a hasnyálmirigy pedig inzulinhormont termel, amely a glükóznak a szervezeten belüli szállítását és elosztását szabályozza. A vércukor egy része rövid távú energiaforrásként szolgál a sejtek számára, a maradék pedig hosszú távú energiaraktárakba kerül (zsírok formájában). Ha ez a folyamat megakad, akkor a szervezeten belüli anyagcsere-folyamat omlik össze.

Mindenképpen különbséget kell tenni a két típus között.

 • Az 1-es típusúnál elsődlegesen az inzulintermelés szenved zavart, hiszen a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása miatt megszűnik annak termelődése, így külső inzulinpótlás szükséges. Ez önpusztító folyamat, autoimmun betegség (az autoimmun folyamatokra eme cikkben nincs lehetőség bővebben kitérni). A leggyakoribb tünetek a fokozott szomjúságérzet, a vizeletürítés, az éhségérzet és a gyengeség.
 • A betegség 2-es típusánál van inzulintermelés, az inzulin azonban nem képes ellátni a feladatát. Ezt inzulinrezisztenciának nevezik, ami azt jelenti, hogy az inzulin kiadja a megfelelő "utasításokat" a vércukor elosztására, ám ezeket a szervezet nem veszi figyelembe. Az inzulin tehát hatástalan, a vércukor-anyagcsere rendellenessé válik. A tünetek ez esetben lassabban mutatkoznak meg. Akár 10-15 éven át is fennállhat anélkül, hogy panaszt okozna, ill. a tüneteket könnyen össze lehet téveszteni egyéb betegséggel. Nemegyszer csak súlyos, késői szövődményei révén ismerik fel. Ha itt zavar támad, akkor az egész szervezet hormonegyensúlya megborul. Az esetek többségében ilyenkor jön létre a PCOS, fokozódik a szőrnövekedés, menstruációs zavarok, bőrproblémák léphetnek fel, elhízás vagy akár meddőség is kialakulhat. De a lista nem teljes, hiszen az IR hatással van a koleszterinszintünkre, a szívünk egészségére, a teljesítőképességünkre, még a hangulatunkra is rányomja a bélyegét. Megjelenhet depresszió, állandó éhségérzet, de magas vérnyomás, puffadás, egyéb emésztési zavarok okozója is lehet.

Tanulmányok a cukorbetegség és a táplálkozás összefüggéseiről

Több tanulmány is foglalkozott a kérdéssel. Egy-két érdekes esetet megosztok Veletek, hogy jobban átlássuk, megértsük, hogy miért is írtam a bevezetőmben, hogy a gyógyulás kulcsa a táplálkozásban keresendő.

A 20-as években H.P. Himsworth 6 ország (Egyesült Államok, Hollandia, Anglia és Wales, Skócia, Olaszország, Japán) táplálkozásának és a cukorbetegség előfordulási arányának kapcsolatát hasonlította össze. Azt figyelte meg, hogy azokban az országokban, ahol magas a táplálékok zsírtartalma, ott a cukorbetegség gyakorisága is jelentős, míg ahol szénhidrátokban gazdag a táplálék, ott alacsony a cukorbetegség előfordulása. Jó 30 évvel később újra megvizsgálták a kérdést - ekkor négy dél-ázsiai és dél-amerikai országban -, és szintén azt találták, hogy a diabétesz előfordulása abban az országban volt a leggyakoribb, ahol a lakosság táplálkozása jellegében leginkább megközelítette a "tipikus nyugati étrendet, vagyis gazdag volt kalóriákban, állati fehérjékben, zsírokban és ezen belül állati zsiradékokban".

A megfelelő táplálkozás sokat segíthet a cukorbetegségen, IR-enAz alacsony cukorbetegség-rátával jellemzett országok étrendje ezzel szemben kevesebb fehérjét (azon belül is minimális állati fehérjét), zsírt és állati zsírt tartalmazott. Táplálékuk leginkább rizsből származott. Később kiterjesztették a vizsgálatot 11 közép- és dél-amerikai, ill. ázsiai országra, ahol arra az összefüggésre bukkantak, hogy a legnyugatiasabb módon táplálkozó országok lakosságának a legmagasabb a koleszterinszintje - fentebb már utaltam is rá -, ami szintén egyértelmű kapcsolatban áll a cukorbetegség előfordulási gyakoriságával.

Persze többekben felmerülhet, hogy ezek csak egyszerű következtetések, és egyébként sem megbízhatóak, hiszen érdemes figyelembe venni a genetikát és egyéb tényezőket, mint pl. a fizikai aktivitást. Természetesen ilyen irányú tanulmányok is születtek. Többek között vizsgálták a Hetednapi Adventisták táplálkozási szokásait (vegák vs. mérsékelt húsevők), ahol a vegák vitték el a pálmát, de én most a Washington államban tett vizsgálatról tennék említést, ahol a táplálkozás és a diabétesz összefüggéseit japán származású amerikai férfiak esetében nézték. Az eredmény dióhéjban az lett, hogy körükben négyszer (!) olyan gyakori volt a cukorbetegség előfordulása, mint a Japánban maradt, hasonló korú férfiak között. A cukorbetegség azoknál ütötte fel a fejét, akik a legtöbb állati fehérjét, állati zsírt és étrendi koleszterint fogyasztották, tehát, akik áttértek a "nyugati" táplálkozásra.

Gyanítom, hogy többetek számára ez sem mérvadó, épp ezért Dr. James Anderson egyik tanulmányát vázolnám, ahol a táplálkozás és a diabétesz kapcsolatát vizsgálták. 50 diabéteszes beteg közül 25-en 1-es, 25-en 2-es típusú cukorbetegek voltak. Egyikük sem volt túlsúlyos, és mindannyiuknak inzulininjekcióra volt szüksége, hogy egyensúlyban tartsák vércukorszintjüket. Nem osztották őket csoportokra, hanem az első héten mindenki a konzervatív, amerikai stílusú étrendet fogyasztotta. A rákövetkező hetekben teljes értékű, növényi táplálékot tartalmazó, "vega" étrendet követtek. Nem volt teljesen vegetáriánus a táplálkozás, mert napi egy szelet felvágottal egyenértékű húst (tehát nem bolti felvágottat!) ehettek. A kórházban folyamatos ellenőrzések alatt tartották a vizsgálatban részt vevőket, mérték a vércukor- és koleszterinszinteket, a testsúlyt és a gyógyszerigényt. Lenyűgöző eredmények születtek.

Ugye korábban azt írtam, hogy az 1-es típusú cukorbetegség az, amikor a hasnyálmirigy nem képes inzulint előállítani. Így gyanítható, hogy az étrendi változtatás sem fogja megoldani a problémát. De nem így történt! Dr. Anderson-ék nem ezt tapasztalták! 3 hét teljes értékű táplálkozás után azt figyelték meg, hogy 40%-kal csökkenthették inzulinadagjukat a betegek, vércukorprofiljuk is jelentősen javult, és a koleszterinszintjeik is átlagosan 30%-kal csökkentek!

A 2-es típusú cukorbetegségnél még látványosabb eredményeket tapasztaltak. 25 beteg közül 24 teljesen elhagyhatta az inzulint!

Ha valaki az eddigi eredményeket még inkább fokozni szeretné, akkor a táplálkozás mellé vegye be a testmozgást is! Sőt, kötelező bevennie! Döbbenetes eredmények születtek a megfigyelések során. Az életmódváltás messze hatásosabb és biztonságosabb, mint a gyógyszerszedés.

Még sok hasonló kutatásról lehet olvasni. Ezekre helyhiány miatt nem térnék ki, de jó néhány fellelhető közülük a Kína tanulmány c. könyvben.
 
Hogyan váltsunk életmódot?

Stressz

Természetesen még vissza fogok térni a táplálkozásra, de mivel említettem az életmódváltást, ezért szót kell kapnia lelki életünknek is, hisz az is fontos. Manapság divatos a stresszre ráfogni minden problémát, de be kell látni, hogy ez sajnos nem kizárólag egy "trend". A mentális stressz sokak életét a valóságban is megkeserítő dolog. Ide tartozik a párkapcsolati, munkahelyi konfliktusok nem megfelelő kezelése, sokszor az anyagi problémák kilátástalansága.

A stressz nem segítA stressz a szervezet válaszreakciója. A stresszhormon szintje emelkedik, így segíti a sejteket a megfelelő energiaellátásban. Megemelkedik a vércukorszint, és a glükóz képes bejutni a sejtekbe. Ha ez tartósan fennáll, akkor érthető, hogy miként is képes befolyásolni a stressz a cukorháztartást.

Az anyagi problémák egyéb úton is meghozzák a betegségeket, méghozzá úgy, hogy az ember lánya megveszi az olcsó, halott élelmiszereket, mert úgy érzi, kizárólag arra van lehetősége. Melinda kolléganőm korábbi blogsorozata vezeti szépen végig, hogy kevésből is lehet teljes értékű táplálkozást folytatni. Egyébként abban, hogy a kevésből is élhető ételeket lehet kreálni, évekig nekem is volt tapasztalatom. 

A betegség lelki okai

Még mindig nem térünk át a táplálkozásra. Még akkor sem, ha folyton oda lyukadok ki.  Előbb nézzük a cukorbetegség lehetséges lelki okait:

 • "Visszafogottság, sóvárgás az után, ami lehetett volna, múltbeli hiányosság feletti kesergés, csökkentértékűség érzése vagy csalódottság. A cukor mindenképpen a szeretettel függ össze, tudatosan vagy tudat alatt a beteg nem tartja magát szeretetreméltónak. A legtöbb cukorbeteg túlsúlyos, ami egy figyelmeztetés, hogy felesleget hurcolok magammal, illetve több akarok lenni, többnek akarok látszani, mint ami vagyok. A cukorbetegségnél nagyon gyakori a szomjúságérzet, ami azt jelenti pszichés szinten, hogy szeretetre szomjazik." (Váradi Tibor)

Az már világos lehet, hogy az egészségtudatos, bionomos életmóddal meg lehet előzni ezt a fajta betegséget (is), sőt a már kialakult betegségen is sokat javíthatunk. Akkor most nézzük, hogy min is érdemes változtatnunk, hogy minél gyorsabban túllendüljünk jelenlegi állapotunkon! Leginkább egy nagyméregtelenítéssel érdemes kezdeni, hogy szervezetünk tehermentesítése minél hamarabb megtörténjen.

Hogyan táplálkozzon egy cukorbeteg?

Úgy tartom, hogy a cukorbetegek diétája lényegében megegyezik az egészséges, a bionom táplálkozás főbb ismérveivel, tehát teljes értékű, élő ételt kell magunkhoz venni. Amire oda kell figyelni, hogy a táplálékmennyiséget arányosan kell elosztani a nap folyamán, 5-6 alkalomra, és lehetőleg azonos időpontokra.

A szervezet inzulinérzékenysége napszakos ingadozást is mutat, ezért az elosztás az alábbiak szerint a legideálisabb:

 • reggeli 15-20%,
 • ebéd 30-35%, 
 • uzsonna 10-15%,
 • vacsora 20-25%,
 • utóvacsora 5%.

Azt mindenki tudja, hogy az étkezés utáni vércukorszint alakulása a bevitt táplálék szénhidrátmennyiségétől, és annak felszívódásától függ. Mindenképpen két csoportra kell bontani a szénhidrátokat: egyszerű cukrokra (pl. kristálycukor, méz) és összetett szénhidrátokra (pl. gabonafélék).

Ugye azt mondják, hogy egy cukorbeteg, egy IR-es kerülje a cukorféléket, számolja a kenyéregységeket, és máris könnyebb lesz az élete. Egy picit továbbvinném a szálat. A német szakirodalomból átvett szénhidrát-számítási egység, az ún. kenyéregység szokásos számolása nem tesz különbséget az egyszerű és a komplex szénhidrátok között, s a kenyéregységekből nem derül ki a tápanyag élelmirost-tartalma sem, pedig döntően ettől függ az étkezést követő vércukorszint-emelkedés gyorsasága. Így pl. egy nyers magvakból készült kása nem okoz vércukorszint-emelkedést, míg ugyanez a kása a gabona megfőzése után szignifikáns emelkedést vált ki. A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér fogyasztása lényegesen kisebb vércukorszint-emelkedést okoz, mint azonos mennyiségű fehér kenyér. (Erre még később visszatérünk.)

A táplálékkal elfogyasztott rostmennyiség, a fehérjék és a zsírok lassítják a szénhidrátok felszívódását, így kisebb vércukorszint-emelkedést eredményeznek. A húsok, a halak, a tojás és az olajok nem tartalmaznak szénhidrátot. A sajtok, a túró és a természetes édesítőszerek szénhidráttartalma is elenyésző, módjával fogyaszthatóak. A fentebb említett tanulmányra utalva írom, hogy fontos a zsírszegény és a megfelelő fehérje alapú étrend. Az a hiedelem, hogy húst hússal fogyasszon egy IR-es, cukorbeteg, már rég megdőlt, mégis lassan kúszik be a köztudatba. Bátran vegyük be táplálékaink közé a növényi fehérjéket, és csökkentsük a - szinte korlátlan mennyiségű - húsfogyasztást!

Ajánlott szénhidrátforrások

 • teljes kiőrlésű gabonák és az azokból készült lisztek, tészták és kenyerek, müzlik, korpák;
 • útifűmaghéj;
 • zöldségek, hüvelyesek;
 • olajos magvak;
 • gyümölcsök nagy része;
 • natúr (lehetőleg megbízható helyről származó) joghurt, kefir - ezek kis mennyiségben javasoltak.

Nem ajánlott szénhidrátforrások

 • cukor, méz, növényi szirupok és a belőlük készült ételek, italok;
 • finomított lisztből készült ételek, tészták, pékáruk, darák, puffasztott termékek;
 • kukoricás és burgonyás kenyér;
 • burgonya;
 • aszalt gyümölcsök;
 • banán, szőlő, gyümölcslevek;
 • alkoholos italok.

Minden étkezés tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt is, és mellőzzük a félkész és késztermékek fogyasztását.

Ehet-e egy cukorbeteg gyümölcsöt?

Sokan úgy tudják, hogy a cukorbetegség, IR esetén a gyümölcsök tiltólistára kényszerülnek, de valójában szinte mindegyik ehető. A banánnal, a szőlővel és az aszalt gyümölcsökkel kell módjával bánni. A gyümölcsök nagy része leginkább fruktózt, és kisebb részben glükózt és szacharózt tartalmaz. A fruktóz lassabb vércukorszint-emelkedést vált ki, mint a glükóz, és egyébként is az összetett szénhidrátok csoportjába sorolhatók a gyümölcsök nem emészthető rostanyagai is, amelyek mérséklik az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés ütemét.

Mit egyen egy cukorbeteg?A rostanyagok mellett meg kell említenünk még az antioxidáns hatásukat is, amelyek hatástalanítják a sejtkárosító szabadgyököket, az antociánok és polifenolok pedig segítik a vércukor felvételét. Persze, ez esetben is fontos szem előtt tartani a teljes táplálék elvét, amikor frissen, egészben fogyasztjuk a gyümölcsöket, és nem csak a kifacsart levét vagy kivonatát vesszük magunkhoz. Épp ezért szeretem a bionom kiegészítő táplálékokat, mert azok valóban táplálékok. Szinte csak olyan étrend-kiegészítőket gyűjtöttünk össze, ahol a növények teljes egészében szerepelnek, nem csak a növények egy része.

Ezek alapján láthatjuk, hogy ebben az állapotban sem kell mellőznünk a gyümölcsöket, ráadásul koleszterincsökkentő, emésztésjavító és fogyókúrás hatásuk miatt egyéb jótéteménnyel is szolgálnak szervezetünknek. Természetesen egyéni érzékenység mindig fennállhat, amit szem előtt kell tartani (betegség előmenetele, kezelés típusa, fizikai aktivitás stb.). Valamint egyéb tényezők is befolyásolhatják, mint például: milyen fajtát választunk, mely napszakban, milyen módon készítjük el, és milyen nyersanyaggal együtt tálaljuk (a zsiradék és a fehérjetartalom lassítja a felszívódás ütemét).

Hogyan fogyassza a gabonaféléket egy cukorbeteg?

A gabonafélékről tudjuk, hogy a búza, a kukorica, a köles és a rizsek GI-je (glikémiás index) a legmagasabb, az árpáé és a hajdináé a legalacsonyabb, a többi pedig valahogy e két csoport közé esik. A gabonák elkészítési módja nagyban befolyásolja azok glikémiás indexét. Minél inkább a teljes gabonaszemet "tartjuk" meg, annál kisebb lesz a GI-je. Hogy jobban értsük: a búzadara GI-je alacsonyabb a búza lisztjéhez képest.

Csökkenteni lehet a GI-t konyhatechnikai trükkökkel is. Minél rövidebb a főzési idő, annál alacsonyabb lesz a GI. Célszerű a tésztákat roppanósra főzni, a rizst pedig pergősre, és nem ragacsosra. A savanyú ételek szintén csökkentik a GI-t, tehát a gabonaételek mellé bátran fogyaszthatunk finom zöldségsalátát (téli időben pl. kiválóak a gyökérzöldségből készült saláták) citromlével, esetleg alma-, borecettel megbolondítva/savanyítva.

Mivel tudjuk támogatni szervezetünket?

És most nézzük, hogy a bionom táplálkozáson és a mozgáson kívül mivel tudnánk még megtámogatni szervezetünket, amelyet a megelőzésnél, de a már kialakult állapotnál is célszerű bevetni.

Vitaminok, ásványi anyagok, étrend-kiegészítők

 • Antibiotikum kezelés után, főleg ha az gyakran ismétlődött, zavar keletkezhet az emésztőrendszer, így a hasnyálmirigy működésében is, és a cukorbetegség kezdeti jeleihez hasonló tünetek léphetnek fel. Ilyenkor a legfontosabb az emésztőrendszer egészséges flórájának helyreállítása.
 • Nagyon fontos az omega zsírsavak fogyasztása. Rendszeres bevitelük fokozza a sejtek inzulinérzékenységét, és támogatja a fogyás ütemét.
 • A D3-vitamin képes pozitívan befolyásolni az inzulinháztartást és a zsírsejtek alakulását. A Q10 szedése is javasolt.
 • Ásványi anyagok közül a króm, a cink, a mangán és a vanádium-szulfát, amelyek fokozzák az inzulinérzékenységet, persze kizárólag természetes formában ajánlom a bevitelt. Sokat segíthet a Mumio golyócska vagy a Huminiqum is.
 • Gyógynövények közül a görögszénamag, a fahéj, a ginzeng, a gymnostemma hozhat enyhülést. Az Active GTC egy csoda az ilyen állapotokra is, elég csak rápillantani az összetevőire. 
 • Az adaptogén gyógygombákat - mint a Cordyceps kapszulát, a Cseppkőgombát vagy a GanoUltrátsem szabad kihagyni a repertoárból.
 • Kicsit méltatlanul hagyva a lista végére, de a csicsóka is legyen életed része.
 • A cayenne bors, a fahéj, a kukoricabajusz, a fehér babhéj, a kapormag és a keserű uborka is kiváló gyógynövények diabétesz esetén, főleg "koncentráltan", tinktúraként.
 • Amennyiben nincs módunk nekikezdeni a fent említett nagyméregtelenítésnek, mindenképpen ajánlatos májunk működését megtámogatni, erre kiváló a gojilé.

Milliméter terápia

Lakat Böbi milliméter terapeutát kérdeztem, hogy hogyan lehet kiegészíteni a cukorbetegek terápiáját a Triomed készülékekkel. Az alábbi javaslatot tette:

 • A készüléket a működési elve alkalmassá teszi az 1-es típusú cukorbetegség szövődményeinek,  illetve a 2-es típusú cukorbetegség kiegészítő kezelésére. Mi történik? A milliméteres hullámok stimulálják a sejtek inzulin receptorainak érzékenységét, ezáltal a glükóznak lehetőséget teremtve a sejtbe jutásra. Közben nem emeli a vércukorszintet, vagyis a sejtek nem éheznek tovább, hiszen a bevitt  glükóz nem a vérben koncentrálódik tovább, hanem hasznosulni fog. Az 1-es típusnál, mivel ott sejtelhalásról van szó, csak a szövődmények késleltetésében, illetve állapotok szinten tartásában tud kiegészítő módon részt venni, míg a 2-es típusúban szenvedő betegeknél az orvosi terápia kiegészítéseként segíthet a jobb életvitel kialakításában. Napi szinten, illetve kúraszerű (2-3 havonta 10-14 napos kezelések) kiegészítő kezeléseket végezhetünk vele.

Aromaterápia

Az aromaterápia oldaláról közelítve - Bényi Berni aromatanácsadó és Stadelmann terméktanácsadó segítségét kérve - hasznos lehet a következő illóolajok alkalmazása, elsősorban aromalámpában:

Kristályterápia

A kristályok gyógyító hatásairól is már sokat olvashattunk, hallhattunk. A kristályok a kozmikus világ rezgéseinek a hordozói, rezgésükkel energiát tudunk átadni, közvetíteni vagy harmonizálni, így fejtik ki csodás gyógyító hatásukat. A kristályok különböző rezgéseket bocsátanak ki magukból. Olyan finom energiamezőkkel rendelkeznek, amelyek különböző energiákkal töltenek fel, védenek, a belső energiaáramlást szabályozzák.

 • Készíthetünk belőlük drágakővizet, amiből naponta fogyasszunk, vagy viselhetjük magunkon, magunkkal a köveket. A cukorbetegségre a citrint, a kalcedont és a szodalitot választhatjuk.

Mozgásformák

Mozgásformának kiváló a hormonokra csodásan ható Aviva torna, vagy a Civirsh! tisztító tornája, vagy bármiféle rendszeres (!) mozgás, ami örömet okoz, és segítségével a bennünk felgyülemlő feszültséget könnyedén kiadhatjuk magunkból.

Amit fontos megérteni, hogy a problémák kialakulásáért nem az inzulin a hibás, hanem a helytelen életmód. Mi vagyunk felelősek betegségeink kialakulásáért, így kizárólag mi tudjuk megoldani is azokat. Bár cseppet elcsépelt frázis, de személy szerint őszintén hiszek benne, hogy az öngyógyítás művészete bennünk rejlik, tegyünk magunkért!

Niki


Következő: » A cukorbetegség és az inzulinrezisztencia - keleti szemszögből »


További tartalmak a témában:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (26 votes)

Hozzászólások

Teljes kiőrlésű vagy sima lisztből készült pékáru?

Kedvesek!

Nagy gondban vagyok, mert nemrég közepes fokú IR-t állapítottak meg nálam egy állapotfelmérés során, valamint gluténérzékenységet és különböző fokú bélgyulladásokat. Belgyógyász orvos-természetgyógyász doktornőm szerint a klasszikus IR diéta nekem nem jó, mert a bélgyulladások miatt nem ajánlja a teljes kiőrlésű pékáruk és lisztek használatát, mert csak ronthat a gyulladásokon. Viszont a sima lisztek nem igazán kedveznek az IR-nek, de tanácsa szerint, mértékkel fogyasztva még mindig kisebb gondot okoz, mint a teljes kiőrlésű. Ja és persze még gluténmentes is legyen a termék! Szóval kicsit összekeveredtem, mert a diétának egyszerre kellene megfelelnie a gluténmentes és az IR-nek megfelelő diétának, de úgy, hogy ne legyenek benne teljes kiőrlésű termékek. Szerintem az egyik feltétel kizárja a másikat és nem tudom, hogy az esetemben a sima vagy a teljes kiőrlésű gluténmentes termékek fogyasztásával teszek-e jobbat magamnak?

Köszönöm a véleményeteket, üdv: Anita 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

IR és IBS egyszerre? Milyen lisztet fogyasszunk?

Kíméletlenül őszinte leszek Veled Anita!

Miért akarsz egyáltalán liszetet fogyasztani? Búzaliszt nélkül is van élet! Sőt a zab (zabnyák) kimondottan jó az IR-re és a bélgyulladásokra is. Tapasztalatból mondom! De ha jól belegondolsz, akkor gabonák nélkül - csak fűfélékből (köles, hajdina, amarant, quinoa) - is megoldható a táplálkozás, sőt sokkal autentikusabb, hisz az egyik legősibb magyar táplálék a köles.

Ha csak a kenyérfogyasztás miatt vagy gondban, akkor érdemes a Boszorkánykonyha gluténmentes és mindenmentes kenyerei között böngészned, ugyanis isteni finom mindegyik, és simán lepipálják a búzakenyereket.

Hidd el van élet glutén nélkül is, sőt... Igazán most nyílnak meg a kapuk az igazi gasztronómiai élvezetek felé!

Értékelés: Nincs

Összeszedett írás, de lenne pár kérdésem :)

Sziasztok!

Köszönöm a cikket!

Tavaly enyhe IR-t állapítottak meg nálam. Kicsit magas volt mindig a koleszterinem is. Vannak megbotlások, de diétázgattam a dietetikus ajánlásait figyelembevéve. Azonban jó ideje gondolkodom a húsmentes diétán. Valahogy úgy érzem, hogy az én szervezetem nem igényli a húst. "A" vércsoportú vagyok, és olvastam is ezzel kapcsolatosan egy könyvet. Lehet ez is összefüggésben lehet az IR kialakulással? Ha a koleszterinem már jó, létezhet, hogy az IR is javult? A cikket szakértő írta?

Üdv: M.

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

IR, koleszterin

Szia koprim!

Az emelkedett koleszterinszintet sok minden okozhatja, de nagyon gyakran a pajzsmirigy alulműködése a "ludas", már a szubklinikus forma esetében is megfigyelhető ilyen jellegű elváltozás! A pm. működési zavara sokszor társul az inzulinrezisztenciával, hiszen mindkettő ösztrogéndominancia talaján alakul ki általában. Bármilyen ösztrogéndomináns betegség esetén lényeges a pm. működésének is a vizsgálata (endometriózis, IR, PCOS stb...)!

Tehát, mindenképp arra bíztatnálak, ellenőriztesd az erre vonatkozó értékeidet is (így EGYÜTT: TSH, fT3, fT4, anti-TPO, anti-TG, és újra koleszterin)!

IR esetében a diéta nem átmenetileg szól,  ez lényegében egy életforma, melyhez a dietetikus segítségével helyesen összeállított diéta (inzulinszintek napszaki ingadozását figyelembe véve!!!), a megfelelő életmód, a rendszeres testmozgás és lelki támogatás szintúgy hozzátartozik!

Ha nem fogyasztasz húst, akkor is nagyon lényeges a minőségi fehérjebevitel, ehhez a Naturize barnarizs fehérjepor remek segítséget jelenthet! Kérlek, olvasd el a termék adatlapját is!

Az IR javulása a terheléses vizsgálat során mért cukor- és inzulinszintekkel mérhető le raálisan. Ezt a cikksorozatot is szeretném figyelmedbe ajánlani!

IR esetében a D-K vitaminok rendszeres bevitele szintén alapvető!

Szép napot, jó egészséget kívánok neked! 

Értékelés: Nincs

Ganoultra helyett mit, IR esetén?

 

Sziasztok!

Jeleztétek, hogy ez a termék késik, viszont nekem sürgősen kéne, mivel tudnám helyettesíteni, ami hasonlóan hatékony lehet IR esetén?

Köszi szépen!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

IR-re ganoultra helyett

Szia!

A fenti cikkben sok ötletet, javaslatot találsz. Ha mindenképpen ragaszkodsz a gyógygombához, akkor a Ganoultra helyett, én a Cordycepszet javaslom.

Értékelés: Nincs

IR

Szia!

Az lenne a kérdésem, hogy IR esetén melyik lenne a leghatékonyabb étrend kiegészítés. Mert sokat találtam de nem tudom eldönteni, hogy melyik a legjobb. :/ Amiken gondolkoztam az a Kapormagolaj, Pure Hericium, Aloha medicinals Pure Red Reishi Capsules, Csicsóka sűrítmények. Hallottam, hogy a fahéj kapszula, és króm is jó..Kicsit el vagyok veszve :) Remélem tudsz segíteni, hogy miket szedjek. :)

Előre is köszönöm!

Nóri

Értékelés: Nincs

Inzulinrezisztencia esetén

Szia Nóri,

IR esetén életmódváltás, étrend megváltoztatása  és több étrend-kiegészítő szedése is szükséges lehet. A fenti blogban választ találhatsz a kérdéseidre.

Olvasd el kérlek a következő remek írásokat is:

Cukorbetegség I. - Mi zajlik a testünkben, ami megbetegít?

 Cukorbetegség II. - Mi zajlik a lelkünkben, ami megbetegít? 


Értékelés: Nincs

Zöld agyag és maca gyökér por

Sziasztok. A férjemmel babát tervezünk és mivel egy ideje már sikertelenül próbálkozunk, elmentem kivizsgáltatni magam. A hormon teszt eredmény elég rossz lett és IR-es is vagyok (cisztáim nincsenek). Szóval elkezdtem a szénhidrát diétát és megvásároltam a zóld agyagot és a maca gyökér port. Szerintetek mit szedjek még hogy a szervezetem támogassam? Vagy egyenlőre elég ez a kettő? A zöld agyagot este lefekvés előtt szoktam meginni. A maca port mindig a zölturmixba teszem, előző nap készítem el a turmixot, majd hűtőbe teszem, reggel indulás előtt (7 óra) pedig belerakom a port és összerázom, majd csak 11-kor fogyasztom. Ugye nem lenne jó ha a port már a turmixolás közben keverném bele? Köszönöm!! :)

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Baba és IR és hormon-gondok

Szia! 

Az inzulinrezisztenciával kapcsolatban ajánlom figyelmedbe ezt a fenti, igen részletes cikket. 

Lassan (de nem is olyan lassan) közeledik a méregtelenítések optimális időszaka (tavasz). A legeslegjobb megoldás most nálad egy nagy méregtelenítés + hormonharmonizálás lenne. Belinelem Neked Vali és Betty nagy méregtelenítő kúráját, sokat tanulhatsz mindkettőből. 

Ha nem tudod bevállalni a nagy méregtelenítést, akkor legalább egy 36 napos halpástétom kúrával érdemes megtámogatni a hormonrendszer tisztulását. 

A zöld agyag és a maca jó gondolat, én még a Ciklusbarát krémet ajánlom figyelmedbe. Míg a maca a hormonrendszer egyensúlytalanságait igyekszik egyensúlyba hozni, addig a Ciklusbarát krém "direktebben" segít reagálni az ösztrogén dominanciára. Ha elfogyott a halpástétom, utána érdemes  folyamatosan szedni a halolajat vagy a krill olajat. A hormonrendszer egyensúlyában egyébként fontos szerepe van a D-vitaminnak is, ezért ajánlott a K2 D3-vitamin folyamatos szedése mindenkinek. Akinek problémái vannak a hormonjaival, azoknak meg kiemelten fontos. 

Értékelés: Nincs

Maca por

Köszönöm a választ. A maca por szedésével kapcsolatban is válaszolnál kérlek?

Köszönöm :)

Értékelés: Nincs

Maca por turmixba IR esetén?

Szia,

Ha az kérdés, hogy a Maca por a zöldturmix-szal együtt turmixolható-e turmixgépben akkor a válasz igen. De a turmix elkészülte után is beleteheted a port. Ha az a kérdés, hogy gond lenne-e ha estétől másnap délelőtt 11-ig ázna a maca a zöldturmixban akkor szerintem nem, de én is inkább az esti turmixolást és reggeli maca belekeverést választanám. Illetve ha meg tudod oldani akkor inkább reggel készítsd el a zöldturmixot, hiszen frissen az igazi.

IR-rel kapcsolatban kérlek olvasd el a következő remek írásokat is:

Cukorbetegség I. - Mi zajlik a testünkben, ami megbetegít?

Cukorbetegség II. - Mi zajlik a lelkünkben, ami megbetegít? 

Egy olvasói sikertörténet is érdekelhet: PCOS, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés, meddő vagy! - ugyan dehogy!

Babavárással kapcsolatban  magánban meg tudom adni egy holisztikus szemléletű szakember elérhetőségét ha érdekel.

Értékelés: Nincs
berita's picture

Cukorbetegség és gluténérzékenység közötti összefüggés?

Szerintetek van összefüggés a gluténérzékenység és a cukorbetegség között? Egy 13 év körüli Kislány hirtelen jelentkező cukorbetegségének (17-es éhgyomri vércukor) lehet oka a régóta fennálló, de nem megállapított és így nem is "kezelt" gluténérzékenység? Ma fekszik be kórházba inzulinbeállításra, illetve gondolom, kivizsgálásra. Tudnátok javasolni valamit a Szülőknek, hogy milyen (konkrét) vizsgálatokat kérjenek a kórházban, már, ha a kórház nyitott az ilyen jellegű javaslatokra?

Segítségeteket és javaslataitokat köszönöm szépen!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Érdemes lehet Ládi doktorral is felvenni a kapcsolatot!

Szia berita!

Eszembe jutott még valami: úgy tudom, Ládi doktor a gyermekkori diabetesz természetes kezelésében is jó eredményeket ért el eddig, így érdemes lehet vele is felvenni a személyes kapcsolatot!

Ládi doktor elérhetőségeit itt találhatod!

Szép hétvégét neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
B.Kinga's picture

1-es típusú diabetes mellitus és cöliákia társulása

Szia berita!

Az 1-es típusú, autoimmun cukorbetegség sok esetben társul egyéb autoimmun betegségekkel, többek között például a cöliákiával is. A cöliákia és az autoimmun diabetes között jól ismert kapcsolat van,  az 1-es típusú diabeteses betegek hozzávetőleg 8%-ánál fordul elő cöliákia is. A két betegség gyakori társulásának hátterében a hasonló genetikai tényezők játszanak nagy valószínűséggel szerepet, mégpedig HLA DR3-DQ2, valamint a HLA DR4-DQ8 génváltozatok. Nem kiváltó oka, és következménye egyik a másiknak, de, ha az egyik betegség bizonyságot nyer, mindeképpen célszerű szűrővizsgálatot végezni a másik betegség kizárása végett! Az autoimmun diabetes mellitus leggyakrabban pont a 10-14 éves korosztályban jelenik meg, és az is tényszerű adat, hogy társulások esetében a legnagyobb hányadban elsőként a diabetes kerül diagnosztizálásra, a cöliákia csupán jóval utána.

A kórházban remélhetőleg a cöliákia irányába is végeznek majd vizsgálatokat, de azt gondolom, rákérdezni mindenképpen érdemes! Amennyiben mégsem terveznének cöliákiás kivizsgálást, akkor pedig feltétlenül kérni azt!!

Minél előbbi jó egészséget kívánok a kicsi lánynak és sok erőt az egész családnak! Neked pedig nagyon szép napot! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
berita's picture

1-es típusú diabetes mellitus és cöliákia társulása

Kedves Kinga!

Nagyon szépen köszönöm a hasznos infókat!
Közben a kórházban szűrték is cöliákiára a Kislányt, az eredmény negatív lett , de úgy tudom az Anyukától, hogy folyamatosan, 3 havonta újra elvégzik a vizsgálatot.
A jókívánságot átadom a Családnak.
Köszönöm még egyszer a segítséget, Neked/Nektek minden jót kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Meg lehet gyógyulni a cukorbetegségből?

Sziasztok!

Második terhességem során sajnos előjött nálam a terhességi diabétesz, olyan mértékben, hogy a legszigorúbb, bionom elvek alapján összeállított diéta ellenére is csak napi négyszer adott inzulinnal tudom kordában tartani a vércukorszintemet. Most 31. hetes kismama vagyok, nem merek nemet mondani az inzulinra, de a kisbabám megszületése után minden erőmmel azon leszek, hogy a cukorbetegségemet ne csak kordában tartsam, vagyis a tüneteit és szövődményeit elkerüljem, hanem ténylegesen meggyógyuljak belőle. Szerintetek ez lehetséges, regenerálódhat részben vagy teljes mértékben a beteg hasnyálmirigy és a többi érintett szerv (az egész test és lélek) még akkor is, ha kb. 8-9 héten át tovább gyengíti a mesterséges inzulin?

Ha igen, akkor ajánlanátok kifejezetten ebben a betegségben jártas szakembert, akit majd felkereshetek? Tisztában vagyok azzal, hogy komoly és hosszú terápiára, kúrákra is szükségem lehet, nem biztos, hogy elég lesz "csupán" folytatni a bionom életmódot, és ezt vállalnám is. Nagyon szeretnénk harmadik babát is, de csak akkor mernénk vállalni, ha nem fenyegetne már a GDM és az inzulinterápia és mindezek káros hatása és kockázatai a babára és rám nézve. 

A másik kérdésem, hogy addig is, még a várandósságom alatt mit tehetek, hogy elkerüljem a terhesség végén esetlegesen bekövetkező szénhidrátanyagcsere-összeomlást (sok olyan esetet láttam a kórházban, amik megrémítenek)? Múmióm, Cordyceps gombám, csicsóka sűrítményem van itthon és K2D3 vitamin cseppem, ezeket szedem. 180 g CH-s diétát tartok, napi 6 étekzésre elosztva, étrendem része a csicsóka, a hajdina, bulgur; semmilyen finomított lisztet, cukrot nem fogyasztok, minimális mennyiségben házi tejtermékeket, a napi adag CH jelentős része zöldségekből tevődik össze, és többféle korpával készített, sűrű, teljes kiőrlésű kenyérből. 

Nagyon hálás vagyok előre is a segítségetekért!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Terhességi cukorbetegség, inzulin

Szia fobra!

Először is: nagyon jól teszed, hogy nem mondasz nemet az inzulinra!! Ha kell, és visszautasítod, annak nagyon komoly következményei lehetnek rád és a babádra nézve is!! Olvastad már a Cukorbetegség I.-II. blogsorozatot? Ebben nagyon sok kérdésedre választ kaphatsz. Az I. rész a testi tünetekkel, összefüggésekkel, szövődményekkel stb foglalkozik, míg a II. rész kifejezetten a lelki oldallal. Ebből idézek neked: GDM (terhességi forma) okozta szénhidrát-anyagcserezavar a szülés után akár teljes egészében rendeződhet, ám nagyon fontos az utánkövetés és a rendszeres kontroll, ugyanis ezen betegeknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség! Ennek gyakorisága 7 éves távlatot tekintve akár 50% is lehet! Sok esetben viszont azt láthatjuk, hogy nem is GDM-ről volt szó, hanem már a babavárás előtt is fennálló, ám csak a várandósság alatt felismert egyéb diabéteszes formáról. A másállapot alatti kezeletlen cukorbetegségnek súlyos, veszélyes baba-mama szövődményei alakulhatnak ki, ezért is olyan fontos azt kellőképpen komolyan venni és kezelni!

A legfontosabb most, hogy tartsd a diétát, mozogj rendszeresen (nagyon-nagyon fontos, természetesen ne hajtsd túl sem magad!!), használd az inzulint és ne izgulj! Szülés után is figyeld magad, folytasd a diétát és mérd a cukrodat, a többi nyilván ennek fényében alakul majd! 

Az általad szedett kiegészítők nagyon jók, viszont, sajnos azt kell mondjam, nem elég! A megfelelő omega3 bevitelre nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni- várandósság alatt pedig még inkább, és a megfelelő mennyiségű vitamin/nyomelem bevitel szintén alapvető a megfelelő szénhidrát anyagcseréhez! Amikkel mindezt biztosíthatod, és kifejezetten várandósság/szoptatás időszakára lett megtervezve, az a Perfect Prenatal komplex kismamavitamin, lehet, hogy ismered is A Q10 bevitele is lényeges, segíthet bizonyos szív-érrendszeri szövődmények és akár a preeclampsia kivédésében is, ezt a legegyszerűbben a Q10-zel dúsított lazacolaj napi szintű szedésével tudod biztosítani, kismamáknál az emelt dózis a javasolt!  A K2-D3 vitaminból is emelt adagot szedj most, ez szintén befolyással van a cukoranyagcserére!

Szülés után szerintem keresd fel Dr. Ládi Szabolcsot, én úgy tudom, foglalkozik ilyen problémák kezelésével is! Az elérhetőségét ITT találhatod!

Érdemes lehet a milliméteres hullámterápiát kiegészítésképp kipróbálni, találtam egy ilyet is: antidiabetikus sugárzó. A leírásában pedig ez áll: "Frekvenciája a hasnyálmirigy sejtjei és az inzulinfüggő szövetek receptormezői frekvenciájának felel meg. Alkalmazható a cukorbetegség megelőzésének, valamint az I. és II. típusú cukorbetegség kezelésének komplex programjaiban, valamint a szövődmények megelőzésének céljából. Optimalizálja az anyagcsere-folyamatokat és a hasnyálmirigy inzulintermelését, valamint a vérkeringést. Növelheti a szövetek inzulinérzékenységét. Meggyorsíthatja a hasnyálmirigy sejtjeinek regenerációját. Segíthet megelőzni a cukorbetegség és szövődményeinek kialakulását."  Nekem egyenlőre nincs ezügyben tapasztalatom, de nagyom sokan dícsérik a csapatból, és nagyon jó visszajelzések érkeznek a Triomeddel kapcsolatban!

Tudom, hogy nagy hangsúlyt fektetsz a lelki oldalra is, amit még nagyon jó szívvel ajánlok neked az az, hogy szülés után, ha lesz egy kis időd , menj el családállításra! Rengeteget segíthet, akárcsak megérteni, elfogadni és továbblépni is! Ha elhatározod magad és aktuálissá válik a dolog, keress meg, segítek, merre indulj!

Csupa jót kívánok neked, vigyázz magatokra! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Diéta dilemma

Kedves Válaszadó!

28 éves vagyok PCOS és IR-em diagnosztizálása 10 éve történt. Tavaly házasodtunk össze a férjemmel és akkor ez nagy löketet adott az életmód váltáshoz. Hamar terhes is lettem, minden rendben ment, csak sajnos a táplálkozást nem tudtam tartani. Most ismét erőt érzek magamban, hogy újra változtassak az étkezési szokásaimon. Csak találkoztam egy oldallal, ami teljesen elbizonytalanított, hogy akkor most mi is jó egy IR-esnek? Eddig a szokásos alacsony CH tartamú dolgokat ettem, teljesen elhagyva a krumplit, rizst, cukrot, lisztet, stb. Illetve az alapanyagok GI indexét figyeltem. De most találtam egy oldalt, ami elég máshogy áll a dolgokhoz és nem tudom, merre induljak el? Ezen az oldalon megengedett a krumpli, kukorica sőt ezek alapoknak számítanak és itt a hús van minimalizálva. 

Kérlek segítsetek, hogy akkor mi is a helyes út, hogy ne okozzak magamnak több kárt?!

Előre is köszönöm a segítséget!

További szép napot kívánok! Zita

Értékelés: Nincs

Inzulinrezisztenciára diéta

Szia Zita!

Ha figyelmesen végig olvasod a fenti blogot akkor a nem ajánlott szénhidrátforrások között szerepel a kukoricás és burgonyás kenyér és a burgonya is. A javasolt szénhidrátforrások is fel vannak sorolva. A diétád betartásában segíthetnek a Boszorkánykonyha receptjei.

A bionom étkezés nem pártolja túl sok állati fehérje fogyasztását egyészséges embereknél sem, és fontos, hogy a hús megbízható helyről (ne nagyipari állattartásból) származon! A javasolt állati fehérje mennyiségéről itt olvashatsz.

Kérlek olvasd el a Az újabb népbetegség: A policisztás ovárium szindróma (PCOS) cikket és az alatta lévő hozzászólásokat, pont a napokban válaszoltunk többen is egy PCO-s olvasónak.

Kingától idéznék:

"Cukorbetegség I.- Mi zajlik a testünkben, ami megbetegít című cikkben részletesen olvashatsz az inzulinrezisztens állapotról, a második részben pedig a lelki érintettségről, ajánlom figyelmedbe szeretettel!"Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Inzulin és halpástétom együtt

Inzulinos cukorbeteg a kúra alatt ugyan úgy adja be az inzulint? (Ez esti egèsz napos inzulin) 

A választ előre is köszönöm

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Halpástétom és inzulin együtt

Szia Csiki!

Erre a kérdésre az orvosod tud majd válaszolni. Többnyire az a tapasztalat, hogy a Halpástétom és más étrend-kiegészítők mellett szedett gyógyszerek mennyiségét idővel csökkenteni lehet, ezért szoktuk azt javasolni a hozzánk fordulóknak, hogy ilyen esetben csakis állandó orvosi felügyelet mellett szedje a természetes-étrendkiegészítőket 

Értékelés: Nincs

Vashiányos, inzulinrezisztens és még kismama is

Sziasztok!

Iron foodot gondoltam rendelni, mert alacsony a vasam, de nem tudom IR-rel lehet e alkalmazni? Humminicumot és emóciót szedek, valamint az orvos által ajánlott terhesvitamint.

Még egy kérdés, lehet, hogy a vashiány és enyhe vérszegénység miatt vagyon állandóan fáradt (jó van egy egy évesem is), de ennek ellenére nem tudok aludni...sokáig forgolódom, mire sikerül...:(

 Köszönettel: Katica

Értékelés: Nincs

Vashiányos, inzulinrezisztens kismama

Szia Katica!

Gratulálok a várandósságodhoz!

Iron Food Complex  egy teljes értékű biológiailag aktív, kétszeresen fermentált szerves vaskészítmény vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A fermentált készítményekre sokkal jobban reagál a szervezet, hatékonyabban hasznosulnak is, az összes összetvőjét megtalálod az adatlapján. Miből gondolod, hogy IR esetében nem lehetne szedni?

IR-rel kapcsolatosan a fenti cikket  és ezt a hozzászólást olvasd el kérlek. Fáradékonyságnak több oka lehet, akár a vashiány is, de  a vérszegénység oka nemcsak vashiány lehet.

A gyógyszertári terhesvitaminoddal kapcsolatosan  a Melyek a jó és hatékony táplálékkiegészítők? írást érdemes elolvasnod. Természetes alternatívákat a fentebb linkelt hozzászólásokban is találsz.

Értékelés: Nincs

Magas cukor ertek?

Sziasztok,

Ma reggel nagyon megijedtem, mert mikor felkeltem az agybol ugy szedultem, majdnem elestem. Annyira huzott a fejem, hogy az hihetetlen. Soha nem volt meg ilyen.

Megmertem a vernyomasom ami 115/76 volt, vercukorszintem pedig 72.

Majd ettem egy picit, ket szelet teljes kiorlesu kenyeret hazi keszitesu mandulavajjal. Ra nem sokra jobban ereztem magam. Kb egy ora mulva ismet megmertem a vernyomasom ami 133/79 volt, a vercukorszintem pedig 78.

Ugy tudom ez magas vercukronak szamit ehgyomorra?!

46 kg vagyok, es 158 cm, nem eszek semmilyen cukrot, feher lisztes dolgokat is csak nagyon nagyon ritkan. Ha kenyert is eszek, az teljes kirolesu, de talan 3-4 naponta ha eloforul. Vegan vagyok. Naponta masfel orat minimum tornazok ( ashtanga joga es egy kis aerobic).

Viszont viszonylag jo adag gyumolcsot eszek egy nap, foleg reggel a zold smoothie-val.Altalaban egy fel banan, egy fel kakhi, es egy fel szilva,plusz a 40-50g zold level. Delutan pedig ismet egy banant a barna rizses proteinnel.Illetve reggel meg egy pohar frissen facsart grapefruit le, vagy frissen preselt almale.

Emellett csak ugy nasikent egy mandarin, vagy alma napkozben.

Tudom,hogy egy napi meres nem sokat jelent, holnap is meg fogom nezni. De lehet az, hogy ha ez a cukorszint magas, akkor az a sok gyumolcsotol van?

Ilyen tuneteket soha nem ereztem ezelott, de most tenyleg megijedtem..

Orulnek, ha valaki tudna valami okosat mondani.

Szep napot,

Brigi

Értékelés: Nincs

Magas vércukor érték

Szia,

az étkezés előtti éhgyomri 72-s mért érték milyen mértékegységben van? A vércukormérő eszközök és a laborok mmol/l-ben adják meg. A 72-s érték mmol/literben mennyi? A reggeli éhgyomri értéknek normál esetben 3,9-6,1 között van. Emelkedett érték ( cukorbetegség gyanúja) ha az érték 6,1 -7,0 között van. Étkezés után az értékek megemelkednek kb. 2 mmol/l-el. De gondolom ezt te is tudod hiszen rendszeresen méred a cukrod.

Gyümölcsök is okozhatnak magasabb értéket, mivel mind szénhidrátot mind cukrot tartalmaznak. Mint pl. tiltólistás a banán, szőlő. A gyümölcsöket is be kell kalkulálni a napi megengedett szénhidrátba.

Értékelés: Nincs

Nem vagyok cukorbeteg

Szia,

Nem vagyok cukorbeteg, szerencsere. csak aznap reggeli tunetek miatt megmertem a cukrom. Mint ahogy utanajartam az itteni mertekegyseg nem olyan mint az otthoni,es ezert ijedtem meg. 70-99ig teljesen normalis a vercukor ertek.

Tudom, hogy a gyumolcsok magas szenhidrat/fruktoz tartalmuak, de vegankent nagyobb mennyiseget eszek (szerintem) mint egy vegyes etkezesu ember. Mindenki mondja, hogy a fruktoz is cukor, de en ugy gondolom azert kozel nem olyan karos, mintha rendes cukort ennek. Hisz valamit ennem kell.

A testalkatomhoz, aktivitasomhoz 224g szenhidratot javasolnak egy napra, ahhoz hogy izmot tudjak felszedni. Hat ezt kb 50%ban szoktam tudni betartani, neha feljebb megy, de sosem tobb mint 280g.

Mit okozhat ha tobb szenhidratot viszek be mint ami a javasolt mennyiseg?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
verebedit's picture

Ez szuper hír

Szia!

Nagyon örülök a jó híreknek!  A fruktózzal kapcsolatban van néhány gondolatom: A gyümöécsökben lévő fruktózzal nincs semmi gond, hiszen teljesen természetes közegben van, és a gyümölcsök tartalmazzák azokat az anyagokat, vitaminokat, melyek ellensúlyozzák a gyümölcscukor kedvezőtlen hatását. Az üzletben kapható  fruktóz illetve a fruktózzal kapcsolatos élelmiszerek viszont valóban  nem jók. Sőt! A tartós fruktóz fogyasztása okozhat magas vérnyomást és egyéb más betegségeket is. Erről bővebben az Ártalmatlan összetételek?- a fruktózzal kapcsolatos kutatásokról című cikkben olvashatsz.

Sajnos az izomépítésről nem tudok sokat, éppen ezért javaslom, hogy olvasd el Valyuch Laci blogját, melyet Edzés és táplálkozás címmel találsz meg az oldalon.  Megjegyzem, hogy a sorozat többi részét is érdemes elolvasni, mert nagyon élvezetes, zseniális írások. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Megnyugtattál köszönöm

Koszonom az ajanlast, mar olvastam a vegan testepitessel kapcsolatos cikket, hasznosnak talaltam, na meg humorosnak!

Megnyugtattal, a gyumolccsel kapcsolatban, hisz azt  a termeszet adta, annak csak jonak kell lennie:)

Bolti fruktozt sosem hasznalok, edeseitesre(ha szoktam is) akkor  bio agave szirupot, vagy kokuszvirag cukort , vagy bio datolya szirupot hasznalok.

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Reggeli magas cukorérték

Szia! 

Szerintem nem kell aggódnod.  Persze érdemes magunkat figyelni, de nem kell rágörcsölni, mert attól csak rosszabb lesz.   Nem hiszem , hogy a gyümölcsöktől lenne, hiszen eddig is ennyit ettél nem? 

Ért valami kellemetlen élmény mostanában? Én inkább ilyesmire gondolok, de az is lehet, hogy lappang benned valami baci, ami ilyen tüneteket okoz. 

Értékelés: Nincs

Enyhe IR-re

Sziasztok!

Enyhe IR-re kezdtem el szedni a rügyelixírt két hete (napi 2x3 csepp). De ahelyett, hogy javítana a helyzeten, azt tapasztalom, hogy csak rosszabb lett. Mit javasoltok, mit tegyek? Szedjem még egy ideig, hátha jobb lesz vagy inkább hagyjam abba? Köszönöm!  

Értékelés: Nincs

Rügyelixír és inzulinrezisztencia

Szia!

A rügyleixírek kezdetben felerősíthetik a tüneteket. Ha nagyon kellemetlen akkor csökkentsd le a napi adagot és csak fokozatosan emeld újra.

Inzulinrezisztenciáról a fenti cikkben olvashatsz bővebben.

Értékelés: Nincs
esztipeszti's picture

Magas cukorszint szoptatás mellett

Sziasztok!

Még szoptatok, de a gyerkőcöm már "nagy". Másfél éves elmúlt. Mérem pár napja a vércukromat, magasabb mint szabadna, de csak kicsivel. Pl éhgyomri 6 alatt kell hogy legyen, nekem általában 6,1-6,6 között van. Az étkezés utáni is csak kicsivel magasabb... de tudom, hogy ezzel kezdeni kell valamit. A Diabetes tinktúrára gondoltam.

Véleményezzétek légyszi!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Kismama magas vércukorszintje

Szia!

Nem érzem olyan nagyon súlyosnak a helyzetet, de valóban jó ha odafigyelsz magadra. Táplálkozással, mozgással nagyon sokat segíthetsz magadon, ehhez nyújt segítséget a fenti blog.  Azt javaslom, hogy mindenképpen kerüld a finomított szénhidrátokat: a cukrot , a finomított lisztből készült termékeket, csökkentsd a húsok, állati eredetű zsírok, tej illetve tejtermékek fogyasztását. És MOZOGJ ! Bár tudom, ezt egy kicsi mellett elég nehéz megvalósítani. 

Édesítésre most inkább csak a Steviát illetve a Csicsókasűrítményt ajánlom. A csicsókában lévő inulin csökkenti az inzulinfüggőséget és segít a vércukorszint beállításában. Erről többet a Téli vitaminforrások: a csicsóka című cikkben olvashatsz. A Stevia jótékony hatásáról pedig A Stevia (sztívia), vagy magyarul jázminpakóca című cikkben olvashatsz. 

A Diabetes tinktúra valóban jó hatással lehet a hasnyálmirigyre és a vércukorszintre, de a szoptatás alatt én kerülném, inkább egyéb étrend-kiegészítő mellett döntenék.

Nekem kedvenceim a gyógygombák, a legjobban a Ganodermát kedvelem, mivel nagyon sokféle problémára jelent igazi gyógyírt: pl. cukorbetegség, szívbajok, székrekedés, aranyér...stb. Csökkenti a vércukorszintet, beállítja a hasnyálmirigy működést, csökkenti a koleszterin szintet, fokozza a szervezet öngyógyító képességét.... és még sorolhatnám, de inkább olvasd el ezt az írást róla. Értékelés: Nincs

Jó-e cukorbetegségre?

Sziasztok!

A férjem évek óta gyógyszert szed a cukorbetegségére, de mostanában folyamatosn 8-12 körüli értékeket mér a diéta ellenére. Nem szeretne insulinos lenni. Ezt vagy mit ajánlotok, hogy valamivel lejebb tudjuk vinni a cukrát?

Gabi

Értékelés: Nincs

Cukorbetegségre

Szia Gabi!

Átmozgattam a fenti blog alá a kérdésedet, mert nagyon sok hasznos információt találsz bennen férjed számára .

Értékelés: Nincs

Cukorbetegség

Köszönöm!

Értékelés: Nincs

IR

Sziasztok!

Inzulinrezisztens vagyok, és kissé alulműködik a pajzsmirigyem (plusz még a prolaktin szintem is nagyon magas, de ez talán a kérdéshez irreleváns).
Most készülök rendelni GanoUltrát, csicsókát és halpástétomot -- ha ez a három így nem túlzás szerintetek. (Én úgy gondolom, hogy ártani nem fognak, de biztos, ami biztos)

A pajzsmirigyre most feketedió esszenciát szedek, ha elfogy, akkor kis szünet után szeretném elkezdeni a szegfűszeg tinktúrát.
Ugye ez sem zavar be a fentiekbe?

Köszönöm szépen előre is!
Rita

Értékelés: Nincs

IR, magas prolaktin szint, pajzsmirigy alulműködés

Szia Rita!

Jókat választottál ki! A fenti cikkben pedig még több táplálkozási- és termékjavaslatot is találsz.

Az alkoholos tinktúrákat kicsit időben eltolva vedd be a többi terméktől. Én a felszívódás, hatékonyság növelése miatt bevetnék hosszabb távon egy bélflóra regeneráló terméket is.

Magas prolaktin szintre és a pajzsmirigy alulműködésre is van megoldás!

Sok sikert kívánok az életmódváltáshoz !

Értékelés: Nincs

Hormonegyensúly, bélflóra regenerálás

Köszönöm szépen a gyors választ! 

Kiválasztottam még a következőket:

- Maca Force gyökér por (Reg Program), 60 kapszula (endokrin rendszerre, hormonegyensúlyra)
- Borsmentaolaj kapszula (Nature Vitality), 60 db (bélflórára)

Utóbbinál azt olvastam, kúraszerűen alkalmazandó. Kezdjem el a többivel együtt szedni ezt is?

Köszönöm a segítséget!
Rita

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Bélflóra regenerálás

A Borsmentaolaj kapszulát nyugodtan el kezdheted most is szedni, a többivel együtt, csak arra figyelj, hogy minimum félórával étkezések előtt vedd be a kapszulát. 

Bár nem előírás, de szerintem is célszerű kúraszerűen fogyasztani. Egy idő után lehetne váltani más bélflóra regeneráló készítményekre: pl. Emócióra, Szinbiotikus fermentpatronra vagy Orvosi zsálya tinktúrára.

Értékelés: Nincs

Perfect Prenatal IR-es kismama esetében

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem, mert kicsit elbizonytalanodtam. Három hónapja szedem a Perfect Prenatalt-t, IR-em van , és most vettem észre, hogy az összetevők között szerepel a maltodextrin. Az lenne a kérdésem, hogy milyen mennyiségben tartalmazza egy kapszula? Erre vonatkozóan nem találtam sehol információt. IR esetében lehet szedni?

Valamint valahol olvastam, hogy hormonokra is hatással van. Ezt hogy kell érteni? Nekem az IR kapcsán a hormonjaim sem voltak tökéletesek. IR beállítása után normalizálódtak. Nem okozok gondot ugye, ha szedem a Perfect Prenatalt-t? Amúgy nagyon meg vagyok elégedve vele, nem szívesen hagynám abba.

Köszönöm előre is a választ.

Üdv:

Betti

Értékelés: Nincs

Inzulinrezisztens kismama és a Perfect Prenatal

Szia Betti!

Gratulálok a babához!

Kérdésedet átmozgattam az IR-ről szóló remek cikk alá. Betty kolléganőnk pedig a várandósság alatti vércukorszint szabályzásáról osztotta meg a tapasztalatát.

A maltodextrinnel kapcsolatos kérdésedet továbbítottuk az illetékesnek, türelmedet kérjük a válaszig. Nagyon elenyésző mennyiségben van jelen. Perfect Prenatal kiváló kismama vitamin, fermentált "előemésztett" formában tartalmazza az összetevőket, ha eddig már bizonyított nálad akkor miért hagynád abba a szedését?

Hormonokra úgy lehet hatással, hogy a benne lévő természetes növényi összetevők finoman segítik a várandósságot, szoptatás időszakát. Semmi mesterséges hormon nincs benne!!

Érdemes még elolvasnod a  Természetes gyógymódok kismamáknak című írást és ITT is találsz egy kis összefoglalót a várandósság, szülés, szoptatás idejére .

Értékelés: Nincs

Túl lehet-e adagolni?

Sziasztok!

Inzulinrezisztencia és PCOS miatt szedek már egy ideje gyógygombát ( nem ezt a fajtát, hanem egy jól ismert magyart, a Va gyógygombát). Nézegettem a Ganoultrát (mivel ki szeretném próbálni) azonban egyvalamitől tartok. Az előző készítményemtől túladagolási tüneteim lettek (erről egyébként tájékoztattak az üzletben, ahol vásároltam), amik hányinger, fejfájás, rossz közérzet formájában jelentkeztek. Ezután lejjebb csökkentettem az adagot, és ez a gond megszűnt. Szóval az aggodalmam az, hogy ez a Ganoultra sokkal nagyobb mennyiségű gombát tartalmaz, mint ami engem kiütött, és emiatt félek ezt elkezdeni. Tudnátok nekem ebben segíteni?

Köszönöm

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Ganoderma inzulinrezisztencia esetén

A GanoUltra esetén én még ilyen problémáról nem hallottam, pedig most a kedvedért végig böngésztem a hozzászólásokat.  Szerintem nyugodtan kipróbálhatod.  Niki fenti írásából azt is megtudhatod, hogy ő mit ajánl  még inzulinrezisztenica esetén. 

Tudatos táplálkozással, életmódváltással, AVIVA tornával a PCOS problémádon is segíthetsz. Erről Pogány Zsuzsi írt egy nagyszerű blogot, érdemes elovasni, Az újabb népbetegség: A policisztás ovárium szindróma  címmel  találod az oldalon.

Értékelés: Nincs

Ki fogom próbálni

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! 

Azt hiszem, ki fogom próbálni.

Értékelés: Nincs

Enyhe inzulinrezisztenciám van

Sziasztok!

Nemrég derült ki, hogy enyhe inzulinrezisztenciám van. Kinéztem a csicsóka sűrítményt, és a kérdés az lenne, hogy mit ajánlanátok még mellé? Nemrég kaptam meg a Halpástétomokat is, szeretném a kúrát is elkezdeni.

Köszönöm! 

Értékelés: Nincs

Enyhe inzulinrezisztenciára

Szia Corra32!

Átmozgattam kérdésedet a fenti cikk alá amiben az inzulinrezisztenciáról, a javasolt termékekről olvashatsz remek tanácsokat. jól választottál, mert a csicsóka is köztük van és Halpástétom kúra is segíthet.

Sok sikert kívánok!

Értékelés: Nincs
Beucy's picture

Étrendkiegészítő helyett mást szeretnék

Kedves Vali!

Szeretném a tanácsát kérni, orvosom I..c étrendkiegészítőt javasolt az IR kezelés mellé, de inkább választanék egy hasonló összetétetű természetes étrendkiegészítőt az I..c helyett. Sajnos gyógyszert is írt vércukorcsökkentőt...:-( 180g napi szénhidrátbevitellel mindemellett gluténmentes és laktózmentes diétát tartom. Tudna esetleg ajánlani valamilyen ehhez hasonló készítményt? 

Összetevők napi 1 tasak RDA* százalék
mio-inozit 2000 mg -
folsav 200 µg 100 %

Köszönettel

 Beáta

Értékelés: Nincs

Inozit és folsav pótlása

Szia Beáta!

Inzulinrezisztenciával kapcsolatosan napokban válaszoltam már Neked itt "alattunk".

"Inozit - stressz, szorongás, ideggyöngeség vitaminja

Az inozit  egy B vitamin.  A B-vitaminok szoros kapcsolatban állnak egymással, leghatékonyabban akkor fejtik ki hatásukat, ha együttesen kerülnek be a szervezetbe. " 

Fermentált formában, komplexként még jobban tud hasznosulni a B-vitamín, így a Coenzyme B Food Complexet kipróbálhatod,  és feltárt virágport tartalmazó Méz almarosttal terméket is. További B-vitamin forrásokról Vali cikkében is olvashatsz.

Folsavról itt van egy kis összefoglaló.

Értékelés: Nincs
Beucy's picture

Inzulinrezisztencia

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni,  hogy gluténmentes és laktózmentes diéta mellett mostantól IR-is tartanom kell napi 180g szénhidrátra és az emóciót eddig is fogyasztottam szabad-e a továbbiakban is? Van-e szénhidráttratalma?

Köszönöm

Üdv

Beáta

Értékelés: Nincs

Emóció inzulinrezisztencia alatt

Szia Beáta!

A fenti cikk alá mozgattam kérdésedet ahol az inzulinrezisztenciáról olvashatsz remek tanácsokat. Az Emóciót is ihatod, sőt a nagyon ajánlott termékek között van. Az adatlapján elolvashatod az összetevőket, a benne lévő cukornádmelasz a fermentáció beindulásához kell (itt olvashatsz a fermentációról), teljesen átalakul, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Szénhidráttartalmáról nincs információm.

Gluténnel kapcsolatban érdemes Vali írásait elolvasni az Allergiáról és Betty hozzászólását az ételérzékenységről, szivárgó bélszindrómáról.

Boszorkánykonyhában találsz recepteket diéták szerinti bontásban is.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)

Halpástétom gyógyszerszedés alatt

Sziasztok,

Azt szeretném kérdezni, ajánljátok-e a Halpástétom fogyasztását, a nagy méregtelenítést és egyéb májméregtelenítésre használható táplálékokat gyógyszerszedés alatt? IR-em van, erre szedek Me*****t.

Köszönöm a választ!

Tanika

Értékelés: Nincs

Méregtelenítés gyógyszerek mellett

SziaTanika!

Az átfogó méregtelenítés gyógyszer(ek) szedése mellett is elvégezhető, DE hozzáértő szakember javaslatai alapján, mert befolyásolhatja a gyógyszer hatását, adagolását. Van akinek a Halpástétom szedése alatt vagy után módosítani kellett a gyógyszerei adagolásán és van amit el is hagyhatott.

A fenti cikk alá mozgattam kérdésedet, mert sok hasznos tanácsot olvashatsz benne az inzulinrezisztenciáról.

Értékelés: Nincs

"Magas a cukra " - szedheti?

"Az Immune-Assist Critical Care használata csökkentheti a vércukorszintet hiperglikémiás vagy II. típusú diabéteszes betegeknél. Mindez a magas poliszacharidtartalomnak köszönhető (B-glükán és glükoprotein), mely hozzájárul a cukrok bélben történő felszívódásának csökkenéséhez." Anyukàmnak "magas a cukra" - de nem cukorbeteg. szedheti ezt a kèszìtmènyt? Koszonom vàlaszotokat

Értékelés: Nincs

"Magas cukorra" lehetőségek

Áthelyeztem a kérdésedet Niki írásához. Nagyon jól összefoglalja, hogy milyen lehetőségek vannak annak érdekében, hogy a cukorbetegség megelőzhető illetve kezelhető legyen. A kérdésedre pedig a válasz az, hogy nyugodtan szedheti az Immune Assist, hiszen gyógygombákat tartalmaz. Az általad bemásolt figyelmeztetés arra vonatkozik, hogy amennyiben a II. típusú cukorbeteg még gyógyszert is szed, akkor a szükségesnél nagyobb mértékben csökkentheti a  vércukorszint. Tehát mindenképp elővigyázatosságot igényel a szedése. 

Értékelés: Nincs

Cukorbeteg szedheti-e az Immun Assistot?

Kedves Anikò, ùgy ahogy èrtem a vàlaszodat, nagyon szèpen koszonom. Igen, szed egy gyògyszert hogy ne menjen a max èrtèk folè a cukorszintje, de nem kell inzulint is szednie. Tehàt az elovigyàzatossàg azt jelenti hogy kisebb dòzisban szedje a tablettàkat? Pl. csak a minimàlis 3 tablettàt 2-szer egy nap? Vagy pedig azt,hogy a kùra alatt ellenoriztesse  gyakrabban a vèrcukorszintjèt?

Értékelés: Nincs

Az orvos által felírt gyógyszert

csak orvos csökkentheti. Tehát, ahogy Edit is írta, az ImmunAssist-ból szedje az alapmennyiséget, és mellette gyakran ellenőrízze a vércukorszintet. Ha nagyobb mértékben csökken a vércukorszint a kelleténél, akkor érdemes az orvossal konzultálni az adagok módosítása végett.

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Magas cukorszintre Immun Assist

Én is óvatos lennék, és kikérném a kezelő orvos véleményét is. Kezdetben csak alapmennyiséget szednék az Immunt Assistból és gyakrabban csináltatnék vércukor ellenőrzést is. 

Édesanyádnak mielőbbi jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs

Mennyit szedjek a Cordycepsből?

AZ lenne a kérdésem, hogy ha inzulinrezisztencia és enyhén alulműködő pajzsmirigy kiegészítő kezelésére szeretném szedni a Cordycepset (életmódváltás és egyéb táplálékkiegészítők mellett, de egyedüli gyógygombaként), akkor hány szemet javasoltok belőle? Mert a leírásban ha jól értem, napi 1 és 4 szem között ajánlják, és bár gondolom, hogy napi 4 szemmel is inkább jót tennék, mint rosszat, azért anyagilag sem mindegy sajnos, hogy meddig elég egy doboz.... persze a gyógyulás az első szempont.

 

Nagyon köszönöm előre is a segítségeteket:)

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

A gyógyulás az első

A Cordyceps nagyon jó választás, nyilván a napi 2x2 lenne a legjobb amennyiben az anyagi lehetőségeid megengedik. Ha nem, akkor  érdemes legalább 2x1 kapszulát  naponta bevenni. Niki fenti írása pedig a további teendőket tartalmazza, érdemes elolvasni. 

Értékelés: Nincs

A Coryceps mellett döntöttem

Kedves Edit és Detti :),

mindkettőtöknek hálásan köszönöm a gyors választ! Végül az összetett problémáimra most a Cordyceps mellett döntöttem, de legközelebb megpróbálom a Ganoultrát is, és akkor egyelőre maradok a napi két szemnél.

Még egyszer köszönöm a segtségeteket!!!!

Értékelés: Nincs

Inzulinrezisztencia esetén

Sziasztok!

Nagyon el vagyok keseredve, kiderült, hogy inzulinrezisztenciám van:(

Bár évek óta odafigyeltem az egészséges táplálkozásra, pont az utóbbi időben egy lelki-pszichés mélyponton nagyon csúnya irányt vettek a dolgok az étkezésemben. Az biztos, hogy azonnali hatállyal kiiktatom (újra) a fehér lisztet, cukrokat, a tejet, mint italt az étrendemből, és ismét elkezdek mozogni. A kérdésem az lenne, hogy milyen táplálékkiegészítőket vethetnék még be, mint mankókat? Múmiót szedek, D vitamint is és halolajat is. Ez a gyógygomba készítmény jó választás lenne? Vagy célzottabban ajánlanátok mást helyette/mellette? 

Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!!!!

Értékelés: Nincs

Inzulinrezisztencia

Szia fobra!

A GanoUltra jó választás, a fenti cikkből pedig megtudhatod, hogy mellett miket (t)ehetsz azért, hogy jól legyél.

Sok sikert kívánok!

Értékelés: Nincs

Melyik gyógygombát?

Sziasztok! 

IR-re szeretnék gyógygombát választani. Most járok az első GanoUltra végén. Elovasva a hozzászólásokat elbizonytalanodtam, mert úgy látom IR-re inkább a Cordycepset javasoljátok, viszont a Gano leírásában szerepel csak a vércukorszint szabályozása. Meg tudnátok nekem írni mégis miért lenne jobb a Cordy? Folytasssam a Ganot vagy jobban járnék most egy Cordycepssel? Ha adaptogén készítmények és megszakítom a Ganodermát (már ha ezt javasoljátok) nem vész kárba az 1 hónap szedés?

 Előre is köszönöm válaszotokat.

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Inzulinrezisztenciára jó

Szia!

Nem nyúlsz mellé egyik gyógygombával sem. Ha a ganót kezdted el szedni, folytasd nyugodtan, nagyon jó tapasztalatok vannak a GanoUltra, a csicsóka és a diabétesz tinktúra párhuzamos szedésével.

Niki fenti nagyon komplett írását is ajánlom figyelmedbe.

Értékelés: Nincs

Aranykölescsíra-őrlemény cukrosoknak

Sziasztok!

Cukorbetegek fogyaszthatják az aranykölescsíra-őrleményt?

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Csírák, teljes gabonák cukorbetegnek?

Igen!  Ez egy magas rosttartalmú, teljesértékű, élő táplálék.

A fenti cikkben olvashatod azt is, hogy valójában mi javasolt, és mi nem egy cukorbeteg táplálkozásában, valamint azt is, hogy milyen életmóddal, gyógynövényekkel, táplálékkiegészítőkkel segíthető a cukorbeteg állapotjavulása.

Érdemes elolvasni Niki másik kapcsolódó írását is: A cukorbetegség és az inzulinrezisztencia - keleti szemszögből.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Szerencsére még nem vagyok cukorbeteg

Kedves Móni!

Köszönöm a gyors választ! Szerencsére még nincs kialakult cukorbetegségem, de sajnos közel állok hozzá (33 hetes kismama vagyok), ezért az orvosom diétára ítélt, hogy ne legyen nagyobb baj, már így is elég nagy a pocaklakóm. Ezen kívül három családtag is cukorbeteg a családban, úgyhogy hajlamos vagyok én is rá (legalábbis ezt mondták). Remélem életmóddal, étkezéssel, mozgással és étrendkiegészítőkkel én nem kerülök erre a sorsra. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Henn Mónika's picture

Ó, hát ennek nagyon örülök,

hogy nincs nagy baj! Szerintrm Niki fenti tanácsait megfogadva, tudatos életformával nem is lesz. 

 

Értékelés: Nincs

Gyógygombák, melyiket?

Sziasztok!

IR-re szeretnék gyógygombát választani. Most járok az első GanoUltra végén. Elovasva a hozzászólásokat elbizonytalanodtam, mert úgy látom IR-re inkább a Cordycepset javasoljátok, viszont a Gano leírásában szerepel csak a vércukorszint szabályozása. Meg tudnátok nekem írni mégis miért lenne jobb a Cordyceps? Folytasssam a Ganot vagy jobban járnék most egy Cordycepssel? Ha adaptogén készítmények és megszakítom a Ganodermát (már ha ezt javasoljátok) nem vész kárba az 1 hónap szedés?

 Előre is köszönöm válaszotokat.

Értékelés: Nincs

Gyógygombák IR esetén

Áthelyeztem a kérdésedet Niki blogjához, nagyon jól összefoglalja a lehetőségeket IR esetén. Bármelyik gyógygombát választhatod, ha már elkezdted a GanoUltrát, akkor szedd azt tovább. De ha elfogyott a dobozzal, nyugodtan válthatsz a cordycesre. Mindkét terméknél nagyon jó tapasztalatok vannak.

De mindenképp egészítsd ki a "kezelést" a fenti cikkben olvasható dolgokkal.

Értékelés: Nincs

Ez a cikk

Ez a cikk eddig pont elkerülte a figyelmem, köszönöm szépen :). 

Értékelés: Nincs

4 hónapja...

Sziasztok!

4 hónapja szedem az alma rügyelixírt, február eleje óta a nyír rügyelixírrel együtt (napi 2x7 csepp kevés vízben, egyszerre mindkettőt), mert IR-es vagyok. December elején derült ki a cukorterheléses vizsgálat során. Most mérettem újra, azt mondja a doki semmi változás :-( . Létezik ilyen? Rosszul szedem vagy adjak még időd magamnak? 

A Metformint akarta felírni, de nem szeretném szedni.

Most rendeltem egy halpástétomot, gondoltam azzal kiegészítem a "kezelésem". Szedjek még valamit vagy talptapaszt vegyek?

Elvileg van még egy hiper autoimmun pajzsmirigy gyulladásom is.

Kicsit kételkedem a leleteimben, viszont az elmúlt időben 3x vetéltem és a nőgyógyászom szerint hormonális okai vannak. 

Köszönöm a segítségeteket!

Szép napot!

Zsuzsa 

Értékelés: Nincs

IR és életmód váltás

Kedves Zuszsa! Áthelyeztem kérdésedet Niki írásához, amelyben olvashatod a lehetőségeket. Olvastam a tavalyi levelezésben, hogy Tündi felajánlotta a tanácsadást. Végülis voltál? Nem tudom, hogyan táplálkozol, hogyan élsz, de nagyon fontos az életmódváltás, egy méregtelenítés (mely első lépése lehet a halpástétom).

Szerintem önmagában az elixír kevés, mindenképp kellenének a fentebb írt dolgok. A vetélések valóban arra mutatnak, hogy jó kis hormonális gubanc van a szervezetedben. Tehát mindenképp egy teljeskörű méregtelenítés lenne jó.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

7,5 éves kisfiam vércukor eredménye

Sziasztok!

7,5 éves kisfiamnak éhgyomorra vett vérvizsgálatkor 7-es lett vércukorszintje. Melyik terméket ajánlanátok, a cordycepset vagy a ganodermát. Még nem voltunk terheléses cukorvizsgálaton, szerintetek várjam meg az eredményt és annak függvényében válasszak?

Köszönöm

Értékelés: Nincs

Kisfiú cukoreredménye

Áthelyeztem kérdésedet ehhez az íráshoz, nagyon jó összefogalaló, javaslom elolvasni. Láthatod, hogy csupán az étrenddel nagyon nagy eredményt lehet elérni, és ez még a Kína tanulmányban is olvasható.

A kérdésedre válaszolva, mindkettő jó választás.

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Tininek?

Sziasztok!

Tudom, hogy a problémám összetett.  Röviden leírnám a problémámat. 

Van egy kis kamasz 11 éves lányom, aki 1 es típusú cukorbeteg.

Felfigyeltem arra, hogy ha iskolába jár, a délelött folyamán magasak a cukrai. 

Beszélgettem vele, bántja e valaki, vagy stresszeli e magát.  A válasz nem.

Viszont többször megfigyeltem, hogy mégis , valami nem passzol, csak a délelöttök folyamán, amíg az órái tartanak magasabbak a vércukrai. Tudom, hogy vannak gyógyteák, citromfű, orbáncfű. Itta is, de nem használt semmit. 

Kérdésem, ezt az olajat adhatnám e neki ? Olvastam, hogy kúraszerűen kell fogyasztani.  Minden kipróbálnék, csak hogy segítsek neki.

Ha adhatom mennyit?  És mikor adjam? Este, reggel?

Köszönöm a segítséget!  Évi

Értékelés: Nincs

Cukorbeteg tininek

Szia Évi!

A fenti cikkben nagyon sok tanácsot olvashatsz mivel tudod támogatni kislányod szervezetét.

Igazából nem tudom, hogy miért ne kaphatná kislányod a sárgabaracmag-olajat, adatlapján nem látok semmilyen ellenvetést írva. Ez a termék "A termés külső csonthéjának felnyitásával szabaddá váló magból préseléssel előállított zsíros olaj." Adagolás fülecske alatt van írva hogyan kell szedni.

Szerintem is a kislány valamiért stresszel vagy szorong a suliban ha csak akkor magasabbak az értékei (hétvégén otthon  normálisak az értékek?). Esetleg beszélgess vele többet, de ne direktbe, hogy miért megy fel a cukra, csak úgy általánosságban a napjáról, hátha akkor kiderül, kibukik belőle mi foglalkoztatja. Esetleg bántja-e őt valami vagy valaki, van-e bármilyen konfliktusa az osztályban, tanárokkal, gúnyolják-e cukorbetegsége miatt, szégyenli-e állapotát. Lehet, hogy túl nagy terhelés, túl sok a dolgozat, a felelés, a tanulnivaló. Mozogjon, játszon sokat a friss levegőn, menjetek el kirándulni.

Nézzetek körül a stresszoldásra és stresszkezelésre való termékek között. Személyre szabott Bach-virágterápia, a meseterápia (esti összebújós mesélések, akár ő is lehet a mesehős) és egy jó kineziológus is segíthet ha úgy érzed szükség van rá. Remélem hamarosan megoldódik a probléma.

Jó egészséget kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Múmió vagy Huminiqum?

Sziasztok!

Várandosságom vége felé járok, és a vérvétel eredményeim alacsony vasszintet mutatnak, plusz magnéziumot és kéne szednem állítólag pluszban (néha görcsöl a hasam). Fruit Fittet szokatam inni (mondjuk csak kétnaponta) és a gyógyszertári kismamavitaminom helyett gondoltam rendelni Mumiot vagy Huminiqumot. Melyik lenne jobb? Jól értelmezem, hogy a Mumioban van magnézium a másikban pedig nincs? És elég vas van bármelyikben is, vagy kénytelen leszek kiváltani a doki receptjét?

A születendő baba oltási károsodására is adnám esetleg a kettőből valamelyiket, bár nem igazán tudom, hogy egy anyatejes babának milyen formában tudom a szervezetébe juttatni bármelyiket is (tapaszt és nyírfanedvet már tettem a kosaramba).

Külön kérdés még, (bár talán nem pont ide illik,) hogy IR vagyok, és a reggeli utáni vércukor meglepően magas lett, pedig azt és annyit ettem, amit lehet és kell. Ezen tud segíteni valamelyik termék?

Köszönöm előre is a választ!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Melyiket válasszad? Múmió vagy Huminiqum?

Kedves Nasta!

Bármelyiket választhatod, amelyik szimpatikusabb a leírás alapján, vagy amelyiket jobban be tudod venni. Azt válaszd, amelyik a képernyőn keresztül "megszólít" :)

Ajánlott figyelni a táplálkozásra olyan értelemben is, hogy léteznek olyan ételek, italok, amelyek gátolják ill. segítik a vas beépülését, ehhez segítséget nyújt Tündi egy korábbi írása.

Az anyatejen átjut a Picibe a sok jó tápanyag.

Átmozgattam hozzászólásodat a fenti cikk alá, bízom benne, hogy találsz érdemi információt, hogy mihamarabb kilábalj az állapotból. Érdemes elolvasni keleti szemszögből is megközelítve a cukorbetegséget, inzulinrezisztenciát, ITT találod.

Legcsodásabb babavárást Neked/Nektek is :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Cukorbetegség

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni tőletek, hogy a do növényi kivonat/herbál termék/szerintetek csökkenti a vércukrot?

előre is köszönöm válaszotok

 

üdv. Greta

Értékelés: Nincs

A hatóanyagait nézve, jónak tűnik

Bár csak a hatóanyagot találtam meg, a pontos összetevőket nem. Remélhetőleg, más nincs benne.  De ha elkezded szedni, a fenti blogban írt étrendi javaslatokat akkor is érdemes betartani. A hatás sokkal jobb lesz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

PCOS

Kedves Válaszadó!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy segíthet-e állapot javulásba ez a gyógygomba.

Sajnos a PCOS szinte összes tünetét "birtoklom". Hajhullás, Szőrösödés, Túlsúly, Aknés bőr, Inzulin túltermelés, nem működi a petefészkem sem.

Mn gyógyszert szedtem de nem tudtam hozzá szokni.

Diétámat tartom.

Segítene valamit az állapotom javulásában. Testvért is szeretnénk.

Köszönöm a válaszát.

Értékelés: Nincs

PCOS-re mi segíthet?

Kedves flipi2!

Szeretettel üdvözlünk! Az oldalon tegeződni szoktunk, remélem ez nem okoz gondot, ha mégis akkor kérlek szólj!

Hozzászólásodat átmozgattam a fenti cikk alá, ahol az IR-ről és PCOS-ról is olvashatsz. A Bionom.hu-n csak az adot termékről írhatunk, egyészségügyi és életmódtanácsokról itt az antalvali.com-on beszélhetünk. Ha valamire kíváncsi vagy akkor írd be itt az oldal belső keresőjébe és több cikket, hozzászólást találhatsz egy témáról.

Igen, a GanoUltra segíthet, de ennél többre lesz szükség. Gyógygombáknak és több más terméknek is  idő kell míg kifejtik hatásukat, mivel adaptogénként működnek.

Kérlek olvasd el ezt a blogot, valamint Vali hozzászólását, hogy az IR és PCOS tünet, nem betegség.

Konzultációk, tanácsadások itt érhetőek el ha szeretnél bejelentkezni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Cukorbetegség

Sziasztok!

Érdekelne a halpástétom valóban jó hatással van a cukorbetegségre is??

Párom (45) erős cukorbeteg, inzulinozza magát??

Édesanyámnak kúraszerűen??? (64 éves) Pajzsmirigy alulműködés mellett?

Köszönöm

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Cukorbetegség

Kedves Zalán2006!

Átmozgattam hozzászólásodat a fenti cikk alá.

Kérdésedre válaszolva a halpástétom segítséget hozhat, javíthat Párod és Édesanyád állapotán, de a táplálkozás átállításával igazi sikereket lehet bezsebelni :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Sanyi64's picture

Cukorbeteg étrend

Ha meg engedik elmesélném személyes élményemet a cukorbetegséggel kapcsolatban.

Két éve az orvosom közölte, hogy gyógyszert ír fel, mert inzulin rezisztenciám van. Az éhgyomri cukrom 9 -volt. Persze nem váltottam ki. Mint ahogy azt nem tudják, nem preferálom az orvosságokat. Ami nagyobb biznisz mint a fegyveripar, ott valami gond van. És egy emberrel sem találkoztam még, akit meggyógyítottak volna. És nem a náthára, influenziára gondolok. Betegségeink nagy része életmódunk következménye. Volt már, hogy makacsságomnak köszönhetően menekültem meg a műtéttől. És köszönöm szépen azóta is jól vagyok. Persze, ha muszáj, akkor muszáj! Nem az orvoslás ellen vagyok, csak más szemszögből közelítem meg a dolgokat.

Így tettem a magas cukorszintemmel is. Rátértem a ma felkapott paleolit étrendre. Bocsánat, nem a diéta szót használom, mert az tol - ig tartó folyamat, melynek végén többre hízunk, mint előtte voltunk. Ennek hatására fogytam 20 kilót, és ma az éhgyomri cukorszintem 6 alatt van. Igen, nem eszem gabonát, kukoricát, burgonyát, földimogyorót. Köszönöm szépen jól vagyok. Amit még hozzá tennék. A tudomány nem dogmatikus vallás. Lehet, hogy amit ma istenítünk az holnapra elavult tétel lesz. Felfedeznek újabb dolgokat, ami más szemszögből világítja meg a dolgokat. A paleolit étrendet nem tartom tökéletesnek. Szívem szerint összegyúrnám a szemi vegetáriánus étkezéssel. Nagyon minimális állati eredetű táplálék fogyasztása és nagyon minimális gabona fogyasztása. Magam is azon vagyok, hogy minél lejjebb csökkentsem az állati termékek fogyasztását. De köszönöm ennek a nem tökéletes táplálkozási formának, hogy alternatívát nyújtott a cukorbetegséggel szemben.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Bionom táplálkozásról beszélünk :)

Kedves Sanyi64!

Nagy örömmel olvastam, hogy ilyen ügyesen mederbe terelted akkori állapotodat. Sokan, akik még nem próbálták el sem tudják képzelni, hogy milyen fontos szerepet játszik a helyes táplálkozás egészségünk megőrzésében.

Hozzászólásod legvégén találtam utalást arra, hogy Te Magad is a Bionom táplálkozásra törekszel, amit itt, az antalvali.com oldalon preferálunk.

Kívánom számodra a legjobbakat, jó egészséget,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

IR+pajzsmirigy

Sziasztok!

Egy alapos kivizsgálás után ma kiderült, hogy inzulinrezisztenciám és kis mértékű pajzsmirigy alulműködésem van. A doktornő gyógyszert szeretett volna adni nekem az IR miatt, de belement, hogy inkább megpróbálom természetes úton helyrehozni az értékeket. Ebben szeretném a segítségeteket kérni. Kicsit speciális eset vagyok, mert még szoptatom a két éves kislányomat, és közben testvért is szeretnénk neki. Olyan táplálékkiegészítőket keresek tehát, amik nyugodtan szedhetők szoptatás és terhesség alatt is. Nemrég kezdtem el a halpástétom kúrát, illetve van itthon két doboz Active GTC-m is. Ezek mellé gondoltam egy gyógygombát, de a hozzászólások alapján nem tudom eldönteni hogy a Cordyceps vagy a Ganoultra jobb IR esetén. Szedném még a K2D3 vitamint, illetve édesítésre Okos Édest használnék. A pajzsmirigy problémára a Kelp-et, illetve a Seleniumot gondoltam. Mivel a vas értékem is nagyon alacsony, az Iron Foodra is gondoltam.  Lehet ezeket a termékeket egyszerre szedni? Nme szeretnék túlzásba sem esni, de a gyógyszert mindenképpen szeretném elkerülni. Előre is köszönöm a segítségeteket!

Értékelés: Nincs

IR +terhesség, szoptatás

Kedves Maya_01!

Elnézést a megkésett válaszért. A kérdésedet átmozgattam az életmód oldalunkra, mert itt részletesebben meg tudjuk beszélni a lehetőségeket. Niki nemrég írta ezt a blogot, szerintem sok érdekes és értékes infót találsz. Valamint a másik hozzászólásodra linkelt írás áttanulmányozása is hasznos.

A halpástétom és az Active GTC nagyon jó választás. Esetleg lehetne úgy is, hogy 2 doboz halpástétom, 2 doboz medvehagyma pástétom, majd megint 2 doboz halpástétom.

Mindkét gyógygomba jó IR-re, ahogy az írásban is olvashatod. Én talán a GanoUltrát választanám.

A pajzsmirigy alulműködésre pedig itt van egy összefoglaló, szintén Niki tollából. Láthatod, hogy az ajánlott termékek többsége fedik egymást, tehát jó mindkét problémára. A vas gondra pedig már válaszoltam.

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Cukorbeteg vagyok? Á, nem érdekel...!

Sziasztok!

Már régóta szerettem volna megosztani Veletek a következő gondolataimat; olvasva Niki ezen írását, gondoltam, most, hogy szóba került a cukorbetegség, hát megteszem.

Hogy miért is adtam e címet a hozzászóllásomnak? Nos, én a közétkeztetésben dolgozom szakácsként, olyan helyen, ahol számos féle diétás étkezésre is lehetőség van. Tehát cukorbeteggel is sokkal találkozom naponta. Az ő egészégen meghökkentő, nemtörődöm viselkedésük, ami miatt billentyűzetet ragadtam.

Én szerencsére nem vagyok cukorbeteg (le is koppogom, és remélem nem is leszek az soha), de így is amit tudok megteszek, hogy megelőzzem, pl. finomított élelmiszert egyáltalán nem eszek, stb. Éppen ezért egészen megdöbbentő számomra, hogy nagyon sokan, akik már azok, mennyire félvállról (sem) veszik a betegségüket!

Komolyan mondom, hogy 10 cukorbetegből 9 nem tartja a diétát, és simán benyomja (rendszeresen persze) a legcukrosabb főételeket is!! Lehet, hogy ez csak az én tapasztalatom, nem tudom, de mondom, ahol én dologozom, tényleg így megy. Ha aranygaluska, vagy mákos tészta, vagy hasonló az ebéd (persze finomlisztből és finomcukorból), akkor egyértelműen azt választják és nem az ő diétájuknak megfelelő alternatívát. Én el sem tudnám képzelni, ha ilyen beteg lennék, így bűnözzek, főleg nem rendszeresen. S ami plusz elszomorít, hogy szó szerint alig van, aki komolyan betartaná. Ez nem tudom mitől lehet... Miért lehetnek ilyenek az emberek...

Nos, ezt "csak" azért szerettem volna megírni, hogy bemutassam, tényleg egyre több a cukorbeteg, és tényleg egyre fiatalabb korban, de sajnos akit elragad a kór, nem veszi azt komolyan. Hallom tőlük nap mint nap, hogy "ó, ennyi belefér", "már nem vagyok annyira cukros", meg hasonlók. Ezt tényleg ilyen könnyen is fel lehet fogni? Vagy ez csak az én tapasztalatom?

Tamás

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
verebedit's picture

Közétkeztetés, cukorbetegség és a szülők felelőssége

Kedves Tamás!

Elszomorít amit mondasz. Ha közétkeztetés, akkor  bizonyára fiatalokról van szó. Vagy rosszul gondolom?

Én itt elsősorban a szülők felelősségét firtatom. Vajon mennyire magyarázták el a gyerekeiknek, hogy milyen súlyos problémáról van szó? Arról már nem is beszélek, hogy milyen életmódot folytatnak ők, és mennyire példamutatóak.

Sajnos elkeserítő a helyzet. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Nemtörődöm cukorbetegek

Kedves Edit!

Nem csak fiatalok járnak hozzánk, minden korosztályra jellemző sajnos a fentebb  említett probléma. A fiatalabbaknál egyértelműen a szülők és a média felelőssége óriási, az idősebbeknél pedig a megszokás hatalma és esetükben is a médiát említeném okként. Tudod az a fajta hozzáállás, hogy bármi bajom is származott az életvitelemből, eztán is megtehetek bármit, mert bekapok egy (aztán persze több) pirulát és minden mehet  tovább, sajnos nagyon beágyazódott az átlagember fejébe - hála a töméntelen sok gyógyszerreklámnak. Az emberek nagyon nagy részének gyógyszerfüggősége sajnos roppantul bejött a gyártó cégeknek! Ezt erősen tapasztalatom a szűkebb s tágabb környezetemben egyaránt. Ha próbálnék előhozakodni azzal, hogy ezt vagy azt a gyógyszert milyen szépen ki lehet váltani ezzel vagy azzal (többet saját példámon igazolok), legfeljebb "hülyének néznek"... :)

Az embereket nagyon könnyű belevinni abba, ami pillanatnyilag jóval kényelmesebbnek tűnik - mennyivel kényelmesebb bekapni egy tablettát, elfedni a tünetet, mint mögénézni a dolgoknak és megelőzni, ill. változtatni berögzült, egészségtelen életmódunkon, nemde? A gyermekek pedig ezt látják a szüleiktől. Tejmentes diétán lévő gyermekek szájából is hallottam már, mikor a tejet tartalmazó menüt választották inkább, hogy nembaj, majd annyival több gyógyszert veszek be...

Tamás

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
verebedit's picture

Cukorbetegség egyre fiatalabb korban

Épp most hallgattam a rádióban, hogy mennyi fiatal küzd a cukorbetegséggel, és az inzulinrezisztenciával. Döbbenet. Sajnos egyre fiatalabb korban támad. Engem felháborít, hogy ennek ellenére a megelőzéséről alig lehet hallani. 

Ezért is örülök a cukorbetegségről szóló írásoknak, mert hiányt pótolnak.

Niki! Ismét nagyot alkottál! Köszönöm!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Cukorbetegség, mint civilizált betegség

Sajnos nincs olyan család, ahol ne lenne cukorbeteg. Remek összefoglaló Niki!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
kedina's picture

IR, cukorbetegség

Köszi! Nagyon kellett egy ilyen összefoglaló!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Mindent a cukorbetegségről

Drága Niki,

köszönet fantasztikus írásodért! Precíz, érthető és mindenre kitérő cikk!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Cukorbetegségről és inzulinrezisztenciáról hiánypótló írás

Kedves Niki!

Ismét igazi remek hiánypótló írás született a "tolladból". Rengeteg embernek segíthet az életmódváltásban az Inzulinrezisztencia, vértezzük fel magunkat gyógynövényekkel című hozzászólásoddal együtt.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel